Коя е българската мечта?

Тук се дава възможност за изразяване на алтернативни позиции на позициите на ПП ДСБ, представени от опоненти и политически противници по тяхна инициатива или при покана. Всяка алтернативна позиция се придружава от рецензия, коментар или становище поне от един потребител - член или регистриран симпатизант на ПП ДСБ. С изричното съгласие на автори и редакции могат да бъдат препечатвани материали на журналисти, политолози, социолози при изразена от тях готовност да бъдат подложени на критики и с гаранцията да им бъда дадено право на отговор. В дебатите могат да участват всички регистрирани като потребители членове на ИС

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот Николина Манчева » 15 Ное 2008, 03:29

;) Това,което е написал Ангел ми е много интересно и ми дава повод за размисъл /същото се получава и след писанията на Елена/.
Но как мога да формулирам национална мечта,при положение,че аз самата осъзнах - не съм формулирала такава за себе си.Желания и цели съм имала,но мечта.... Една моя цел например е да стабилизирам психиката си,за да мога да се справям по-успешно с неприятностите около себе си.Един от начините,който съм намерила за разтоварване на психическото напрежение е да разсъждавам каква е разликата между две думи,изпълнени с много съдържание. Та много пъти и аз съм си задавала въпроса каква е разликата между мечта и фантазия.Немога като Ангел така точно да дефинирам тези две понятия,но интуитивно съм стигнала до същия извод. Оказва се,че тези,които сме се събрали в пространство си задаваме едни и същи въпроси,обичаме да слушаме една и съща музика в среднощните часове - явно можем да направим опит да формулираме една нова национална мечта. Колкото и всеобхватна да е свободата,мисля,че се поизчерпи като наша мечта. Синята идея сбъдна тази мечта - имаме свободата да слушаме любимата си музика ; имаме свободата,ако сме достатъчно рационални да развиваме собствен бизнес ; имаме свободата да ходим в други страни само срещу личната си карта ; имаме свободата дори политически вицове да разказваме. Как почувствах свободата след 10.11 - бяхме като птички пуснати от кафеза,повечето незнаеха какво да правят с тази свобода и предпочитат да се върнат пак обратно - там,където според тях е по-сигурно и по-приятно. Свободата ,според мен,неможе на бъде мечта примерно за 26 годишните-за тях са непонятни онези години - трудно могат да си обяснят какво е това "Показен магазин".
Тази седмица,във в.СЕДЕМ има едно интересно интервю с Найо Тицин " НИЕ СМЕ ЦЕННИ С ТОВА , КОЕТО СМЕ ". То може да послужи и като база за формиране на национална мечта. Той казва : че ролята на публичните фигури е да повдигат теми,в които хората по принцип не се вслушват много /визира Пражката пролет / ; че изборът на Обама за президент на САЩ означава,че някъде по света демократичните политически принципи продължават да работят.Цветнокожият Президент има необходимата енергия и успява да я влее в политиката и в комуникацията си с хората,затова американското общество го припозна като своя човек. Докато Макейн е бил по-подходящ като политически позиции,но не излъчваше енергия,не излъчваше сила. За Костов,Тицин казва,че неговата харизма е сложна и изисква усилие,за да бъде доловена,а хората не обичат да полагат усилия за нищо. Ще си позволя да цитирам още малко от интервюто . За или против съюз с ГЕРБ : Смисълът на съществуването на една партия е в това да има влияние в политическия живот.Може да се влияе в опозиция,но колко дълго би издържала една партия да влияе на обществените процеси,стоейки в опозиция?ДСБ има безспорни успехи в опозиция,но по-полезна би била ако можеше да върши полезната си работа в управлението.Генералният въпрос е как може да се постигне това - само с разговори и съвместни действия,защото за добро или лошо в днешно време неможе да има еднопартийно управление. А сред стоката на политическия пазар в момента най-доброто управление може да се случи в комбинация между ДСБ и ГЕРБ. Интервюто завършва с разсъждения за нашумелия напоследък Гамизов и нашия д-р Михайлов - моралните стожери на лявото и дясното,които за няколко месеца възвеличиха своя лидер и кумир ,заявиха се като негови поддръжници и после много бързо се разочароваха.Моралните съдници си мислят,че са последна инстанция -лошо е човек да си повярва в тива. Всеки носи в себе си някакъв морал и всекиму липсва някакъв морал.
ДА СЕ НАУЧИМ ДА ВЪРВИМ ЗАЕДНО НАПРЕД , ВЪПРЕКИ РАЗЛИЧИЯТА СИ И ДА ЖИВЕЕМ ПОВЕЧЕ В ДУХОВНИЯ И ПО - МАЛКО В МАТЕРИАЛНИЯ СВЯТ - може би това е база за формиране на нашата национална мечта!
Николина Манчева
 
Мнения: 1404
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот elenabel2002 » 15 Ное 2008, 13:30

Нината, този форум -с твоето писане тук, е уникален и вероятно това е имал предвид и Найо ,когато е мислил по :" НИЕ СМЕ ЦЕННИ С ТОВА , КОЕТО СМЕ ".
Освен това по принцип отбягвм да чета дългите писания ,специално тук във форума ,но този пъти заради теб -направих усилие и прочетох написаното ,относно мечтата- вижда се,че си забелязала моето вълнение когато стане дума за мечта.Разбира се,че за мен си истински катализатор и в този смисъл ми помагаш ,за което ти благодаря. : :write:
Защо не бих прочела написаното,от който и да било експерт у нас - по въпроса за мечтите ни ,предполагам ,че е ясно . Само ще допълня ,че мислене , което се основава на подобен извод :"По тази именно причина ние, българите, си нямаме и не можем да си имаме своя национална мечта." според мен е вредно.По-скоро долавям неспособност у такъв човек да мечтае или ако е мечтал ,то не знае какво е сбъдната мечта.
Способността ни да мечтаем е дар от Господ.И понеже не съм философ ,нито какъвто и да било експерт , нямам право да пиша дали разбирам или неразбирам написаното,но имам право да напиша това ,което знам за мечтателите.Знам,че Господ не им прощава ,ако не осъществят мечтите си за разлика от престъпниците, на които прощава престъпленията и дори им е отредил специално място -в един град,който нямат право да напускат т.е. прощава им престъплението ,отнемайки им свободата.
Когато прочетох случайно -за нашата мечта на страницата на "Справедливост" и за несбъднатата ни мечта за самочувствие на друга страница още веднъж имах възможност да се убедя,че състоянието на нашия народ е такова именно заради това,че и на нас Господ не прощава ,че не сбъдваме мечтите си.В този смисъл ,вярвам че ще съумеем да изградим у нас символ на сбъдната мечта,символ на вярата ни ,че мечтите са затова:да се сбъдват.В Америка има такъв символ на СВОБОДАТА-паметник ,за който целия свят знае как е построен и какво символизира.Вероятно затова Америка е страната на сбъднатите мечти.Знае се и за политическия курс "Нови хоризонти" -пак в Америка,който допринася за осъществяването на много мечти на американците. Изобщо ,вярвам че всеки народ е това което е.Нашият народ е изправен пред предизвикателството -да осъществи своята мечта,която според мен е:СБЪДНАТАТА МЕЧТА.Можем да започнем още сега да пишем за мечтите,които искаме да сбъднем у нас,тук в България.
По този път ще открием образа на нашата мечта ,която е:СБЪДНАТА МЕЧТА. :clap:
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот elenabel2002 » 26 Ное 2008, 14:38

Прочетох едно мнение на Иво Йонков ,относно невъзможността на този етап да се направи даряване на форум /той има предвид негов такъв/и особено ме впечатли това,че според него или според някакво друго мнение :даряването било двустранен процес.Това разбиране за даряване явно се основава на предварителна договорка,споразумение иначе ,как ще се получи този двустранен процес и изобщо изключването на спонтанността- според мен е чисто пресметнато,рационално отношение.Мисля,че самият акт на даряване е регламентиран в устава и този регламент не пречи на дарителя да осъществи даряването спонтанно без дори да очаква ответна реакция.Общуването във форум е незаменимо и припознаването на форум ,в който даден човек иска да участва ,според мен -е въпрос на избор .Разбира се,че има много форуми,в които пишат различни хора ,но тук в този форум намират смисъл да пишат преди всичко съмишленици,хора които споделят щедростта и даряването е преди всичко израз именно на щедрост ,която може да се споделя,да се отстоява по различен начин и под различна форма.Пиша в тази тема не за друго ,а защото вярвам ,че една мечта може да се осъществи и се вижда ,че осъществените мечти са дело на хора,които щедро се раздават и в този смисъл пътят ,който избрахме за българската,осъществена мечта е именно -път на щедростта.
Поздрави ! :D
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот Любомир Вучков » 26 Ное 2008, 16:47

Сигурно не тук му е мястото (какво да се прави - всички трябва да се учим на форумна култура) да се разисква тоя въпрос, но ме впечатли написаното по-горе от elenabel2002 на Сря Ное 26, 2008 2:38 pm за мнението на Иво Йонков относно невъзможността на този етап да се направи даряване на форум. Естествено е Елена да има емоционално отношение по въпроса, но на мен ми се иска да повторя отново казани вече неща.
Действително процесът на даряване е двустранен - дарител и надарен (такива са легалните дефиниции). При екс леге дарение и дума не може да става за "анонимен дарител", тъй като даряването се скрепя с Дарителски акт и Свидетелство за дарение и надареният е длъжен да впише дарението в специална Дарителска книга. Всичко това важи особено при дарение в полза на политическа партия и това добре е описано в Закона за политическите партии, казусът е отразен и в Устава на ДСБ. Съвсем отделен е въпросът, че често дарителят не иска да бъде огласявано името му, но това по никакъв начин не го прави "анонимен дарител".
Но трябва да е ясно и ноторно известния факт, че да дарява може само собственик. Фигурата на собственика в правовия мир се регламентира с неговите права и задължения. По отношение на правата има три вида регламентации: право на ползване, право на разпореждане (в това число - продажба, дарение и т.н.) и право на доходоносност.
От това следва, че нещо може да се дари, ако дарителят има права на разпоредител, което произтича от статута му на собственик.
Така е в реалния свят!
Във виртуалната реалност нещата са доста по-различни. В случая хостинговането - заплащането на домейн - не поражда права на собственост! Най-близко до практиката в реалния свят може да се апроксимира с права на наемодаване. Т.е. имаме наемодател и наемател и взаимните права и задължения на тези фитури са регламентират като наемни отношения. И няма как наемателят - в случая Админа, на чието име се фактурира наемната сделка - да има права на собственик, че даже и да "дарява". Прост пример: Отдал съм под наем вилата си и в един момент узнавам, че наемателят я е продал (или дарил, все едно) другиму. Сделката е нищожна и такава нищожност се прогласява от Съда. Така е, обаче, само на теория. На практика съдебните процедури са дълги и мъчителни, защото купувачът се явява добросъвестна страна - така изглежда че може да се изкара и "надарения".
Та по тия причини за никъкво даряване на хостинг - сиреч форума ни, не може да става и дума.
Поради което и Централата на ДСБ няма да се възторгне и от още по-големия абсурд - "осиновяването" на форума, но нека сега да не влизаме и в тая тънка материя.
Нашите предложения за решаването на проблемите и перспективите на едно бъдещо Интернет-сдружение на ДСБ са ясно описани в Обръщението - включително и с виртуалните функции на това сдружение като Форум, Дайджест и каквото може да се ползва от интернет-средата с цел комуникация, пропаганда и агитация. А в името на тия цели, още повече при предстоящата предизборна борба, никой няма право да остане равнодушен. Защото интернет като медийна среда е огромен шанс нашите послания да стигнат до повечето хора - преди всичко млади, интгелигентни, перспективни. Високите възможности на Интернет доказа и кампанията на Барак Обаме и всички - и тия, които са приветствали избора му, и противниците му - трябва да си дадат сметка че тъкмо това е една от съществените причини за спечелването на президентските избори. Иначе ще си останем на нивото на листовките в пощенските кутии, които се хвърлят в коша и на плакатите по спирките, които се разкъсват или най-много - бледнеят до следващите избори. Затова винаги съм апелирал Националното ръководство да разработи адекватна Политическа и изборна комуникационно-информационна стратегия, която да носи успех.
С такава цел беше създаден и тоя форум - и няма съмнение, той ще продължи да съществува! Чрез всички нас и в името на Каузата на ДСБ! А това, нали, е една наша българската мечта?
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 999
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот Аспарух Танков » 26 Ное 2008, 20:43

elenabel2002 написа
Способността ни да мечтаем е дар от Господ.И понеже не съм философ ,нито какъвто и да било експерт , нямам право да пиша дали разбирам или неразбирам написаното,но имам право да напиша това ,което знам за мечтателите.Знам,че Господ не им прощава ,ако не осъществят мечтите си за разлика от престъпниците, на които прощава престъпленията и дори им е отредил специално място -в един град,който нямат право да напускат т.е. прощава им престъплението ,отнемайки им свободата.
Когато прочетох случайно -за нашата мечта на страницата на "Справедливост" и за несбъднатата ни мечта за самочувствие на друга страница още веднъж имах възможност да се убедя,че състоянието на нашия народ е такова именно заради това,че и на нас Господ не прощава ,че не сбъдваме мечтите си.В този смисъл ,вярвам че ще съумеем да изградим у нас символ на сбъдната мечта,символ на вярата ни ,че мечтите са затова:да се сбъдват.В Америка има такъв символ на СВОБОДАТА-паметник
От 4-5 години съм форумен "скитник" и може да се каже, че пред очите ми са се изредили много гигабайти форумни съобщения и коментари(постинги).
Но определено мога да кажа, че скоро, такова смислено и емоционално есе, като на elenabel2002, не бях чел.
Е.Бел,
не зная дали си философ или не, дали си експерт в дадена област, или не, но определено мога да кажа, че си прекрасен списвател на човешки словеса достигащи много дълбоко!
което знам за мечтателите.Знам,че Господ не им прощава ,ако не осъществят мечтите си за разлика от престъпниците, на които прощава престъпленията и дори им е отредил специално място -в един град,който нямат право да напускат т.е. прощава им престъплението ,отнемайки им свободата.

Мечтанието и мечтите в частност, са най емоционалната категория от човешките дадености и ти си и направила перфектен анализ.
Нещастният, нисщият човечец, свел мечтите си до
"блок"(апартамент) за дъщерята,
москвич за синът,
и внукът да следва "ВИШО"
ходене на почивка в кошерите стопанисвани от профсъюзите,
и да може да обработи петте декара земя частно ползване, с което родителите му на село изхранваха прасето за нова година, но не и за Коледа!
Ето до това ниво се свеждаха мечтите на преобладаващата част от народонаселението ни и то за един продължителен период от полувин век :cool:
За това и още дълго време мечтанието и мечтите като Божия промисъл ще стоят много в страни от българите, колкото и тъжно да ни звучи това.
Начетеният дръвник е най досадната разновидност на глупака.
Дж. Тейлър
Аватар
Аспарух Танков
 
Мнения: 148
Регистриран на: 04 Ное 2008, 16:35

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот Аспарух Танков » 26 Ное 2008, 20:45

Аспарух Танков написа:elenabel2002 написа
Способността ни да мечтаем е дар от Господ.И понеже не съм философ ,нито какъвто и да било експерт , нямам право да пиша дали разбирам или неразбирам написаното,но имам право да напиша това ,което знам за мечтателите.Знам,че Господ не им прощава ,ако не осъществят мечтите си за разлика от престъпниците, на които прощава престъпленията и дори им е отредил специално място -в един град,който нямат право да напускат т.е. прощава им престъплението ,отнемайки им свободата.
Когато прочетох случайно -за нашата мечта на страницата на "Справедливост" и за несбъднатата ни мечта за самочувствие на друга страница още веднъж имах възможност да се убедя,че състоянието на нашия народ е такова именно заради това,че и на нас Господ не прощава ,че не сбъдваме мечтите си.В този смисъл ,вярвам че ще съумеем да изградим у нас символ на сбъдната мечта,символ на вярата ни ,че мечтите са затова:да се сбъдват.В Америка има такъв символ на СВОБОДАТА-паметник

От 4-5 години съм форумен "скитник" и може да се каже, че пред очите ми са се изредили много гигабайти форумни съобщения и коментари(постинги).
Но определено мога да кажа, че скоро, такова смислено и емоционално есе, като на elenabel2002, не бях чел.


Е.Бел,
не зная дали си философ или не, дали си експерт в дадена област, или не, но определено мога да кажа, че си прекрасен списвател на човешки словеса достигащи много дълбоко!
.....което знам за мечтателите.Знам,че Господ не им прощава ,ако не осъществят мечтите си за разлика от престъпниците, на които прощава престъпленията и дори им е отредил специално място -в един град,който нямат право да напускат т.е. прощава им престъплението ,отнемайки им свободата......

Мечтанието и мечтите в частност, са най емоционалната категория от човешките дадености и ти си и направила перфектен анализ.
Нещастният, нисщият човечец, свел мечтите си до
"блок"(апартамент) за дъщерята,
москвич за синът,
и внукът да следва "ВИШО"
ходене на почивка в кошерите стопанисвани от профсъюзите,
и да може да обработи петте декара земя частно ползване, с което родителите му на село изхранваха прасето за нова година, но не и за Коледа!

Ето до това ниво се свеждаха мечтите на преобладаващата част от народонаселението ни и то за един продължителен период от полувин век :cool:
За това и още дълго време мечтанието и мечтите като Божия промисъл ще стоят много в страни от българите, колкото и тъжно да ни звучи това.
Моите искрени поздрави Е.Б.
Начетеният дръвник е най досадната разновидност на глупака.
Дж. Тейлър
Аватар
Аспарух Танков
 
Мнения: 148
Регистриран на: 04 Ное 2008, 16:35

Re: Коя е българската мечта?

Мнениеот elenabel2002 » 26 Ное 2008, 22:18

За разлика от Любо ,който не е готов да приеме нашата благодарност/"Благодаря,но..."/ затова ,че прояви активност за да може Обръщението ни да бъде разгледано подобаващо ,то за мен е важно и приемам искрените поздрави и хубавите думи на Аспарух ,което ме изпълва с благодарност и на свой ред искам да добавя към написаното от него още мисли от блога на Иво Инджев:"Светът е оцелял, защото се е смял, казват шегобийците от Габрово. Прави са.
А според Достоевски - красотата ще спаси света. И той е прав.
Смея плахо да добавя, че оцеляването на света, наред със здравословния смях и красотата ( две безспорни причини да ни има), се дължи на нещо още по-важно: на добротата.
Благодаря на добрите хора,..." :clap:
Любо ,форумната култура повелява да пишем именно тук в тази тема защото има място за споделени емоции и спонтанност,което наред с разума и твоята прецизност правят темата вълнуваща. :tease:
Наистина мисля ,че даряването е израз на щедрост/от една страна/ и щом е двустранен процес коя е страната която възспира щедростта да се осъществи.Не става дума за анонимен дарител и това го знаеш ,а за една спонтанно изявена воля и понеже става дума за воля искам да заявя открито позицията си:това,че има хора/от друга страна/ които не са готови да приемат щедростта,добронамереността,красотата,хумора ,мечтите ...изобщо посланието за споделеност -означава ,че са плахи.Плахо пристъпват,отстъпвайки от вярата много хора и добре разбирам този страх,който е не само у Иво.Ако той е сътрудничил по своя воля -няма защо да се чувства употребен ,но ако поради плахост отстъпим от мечтите си -няма как да не се виним.Добрите хора са уверени в себе си и всеки устав има смисъла да регламентира изявата на добра воля,която общността да сподели.
Поздрави ! :write:
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Предишна

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron