НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Любомир Вучков » 10 Фев 2011, 09:33

НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!
Иван Костов пред „Тази сутрин”, bТV, 10.02.11

Видеото в две части:
Част І

Част ІІ
Изображение
ИВАНЕ, ЗАЩО ТОГАВА НЕ МИ ПОВЯРВА, ЧЕ ДСБ ЗАГИВА?
А СЕГА СИ ПРАВ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ АПЛОДИРА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИЩАВА!
!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 997
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Любомир Вучков » 10 Фев 2011, 12:07

Цялото видео можете да гледате на официалния сайт на ДСБ
http://www.dsb.bg/index.php?page=press& ... ew&id=2081
Ще очакваме и стенограмата
Изображение
ИВАНЕ, ЗАЩО ТОГАВА НЕ МИ ПОВЯРВА, ЧЕ ДСБ ЗАГИВА?
А СЕГА СИ ПРАВ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ АПЛОДИРА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИЩАВА!
!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 997
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Любомир Вучков » 15 Фев 2011, 16:45

Любомир Вучков написа:Цялото видео можете да гледате на официалния сайт на ДСБ
http://www.dsb.bg/index.php?page=press& ... ew&id=2081


СТЕНОГРАМАТА
http://www.dsb.bg/index.php?page=press& ... ew&id=2081

Водеща Анна Цолова: Ние представяме госта в нашето студио. Беше търпелив лидерът на "Демократи за силна България" Иван Костов да изслуша това извънредно включване. Слава богу, няма пострадали хора, нито ранени. А кой би имал изгода от едно такова нещо и от всичките тези съвпадения, които малко по малко капят в ефира?
Иван Костов: На мен ми се струва тези, които атакуват правителството.
Водещ Виктор Николаев: Ама тези - нали и вие?
Ив. Костов: Ние не. Това е разликата между нашата позиция, на "Синята коалиция", и БСП и ДПС. БСП лидерът каза, че те искат да свалят правителството. Ние искаме правителството да си изкара мандата...
Водещ: Без вътрешния министър?
Ив. Костов: ...и да ни възстанови доверието... Без вътрешния министър, защото той губи битката с престъпността и корупцията. Ето това е...
Водещ: Можете ли да коментирате и вие това съвпадение - датата на ареста на Алексей Петров, фактът, че беше пуснат вече не под домашен арест, а с мярка "подписка". Този взрив в деня, в който четирима еврокомисари преминават през "Цариградско шосе", политическите искания. Много голямо натрупване. Започвам да си мисля, че наистина има някакъв план или синхрон - нещо, което ми се струваше спекулативно доскоро.
Ив. Костов: Да, политически няма как да изясня този въпрос, но политически е видно, че щом се допуска такова нещо в такъв момент, който е толкова неудобен, това говори, че е изпуснат контролът върху... (говорят едновременно, не се разбира - бел. ред.)... контингент.
Водещ: Провокация ли е това, политическа?
Ив. Костов: Изглежда и като провокация, но самият факт, че е станала възможна, показва, че много слабо се противодейства на престъпноста.
Водеща: Кой е човекът или групата от хора, които имат изгода това да се случва с всичките съвпадения?
Ив. Костов: Аз казах - тези, които атакуват правителството, в момента сигурно потриват ръце, защото се радват, че неговата ситуация, неговият авторитет, неговата репутация...
Водещ: Това ви дава аргументи и на вас.
Ив. Костов: ...е по този силен начин застрашена. Ще минат тези комисари, ще ги посрещнат техните представители тук, веднага ще им кажат това, то това е скандална новина, от скандали в скандали. Това е трагедията. Това е лошото.
Водеща: Четирима еврокомисари, взривена редакцията на един от българските вестници.
Ив. Костов: Изпуснат е контролът върху престъпността, това ще си кажат те. В тази страна не се противодейства добре на престъпността.
Водеща: И вие ли това си казвате?
Ив. Костов: Вижте, има много... наистина много лош подтекст за правителството, тъй като се гърми срещу тези, които, нали, които го атакуват всъщност като издание, като вестник, които са много остро критични към него. И това също ще бъде, ще бъде...
Водеща: Нюанс.
Ив. Костов: ...калкулирано от българската общественост.
Водещ: А така ли е? Едно е да се калкулира и тълкува...
Ив. Костов: Така изглежда. Не можете да спрете обществото да не го схваща по този начин.
Водещ: В мат ли е вътрешният министър? Едната теза - сплашване, публикации, другата теза, вашата теза - контролът е изпуснат. Има ли трето обяснение?
Ив. Костов: Ами наистина е в изключително тежко положение, но отговорността вече е в министър-председателя, тъй като ние сме оттеглили доверието си от Цветанов и искам да кажа, че го оттеглихме абсолютно всички. Събра се цялата коалиция, ръководствата на партиите, депутатите, нямаше нито един човек, който да не оттегли доверието си от Цветанов.
Водеща: Да, но вие, предполагам, помните думите на премиера Бойко Борисов, че той се втвърдява когато има атаки, и очевидно и днешните събития няма да му...
Ив. Костов: Вижте, ако той иска да поеме отговорността и да я носи, наистина трябва да се втвърди, за да я понесе, защото тя е много тежка, тя е много тежка тази отговорност.
Водеща: По отношение на махането на Цветан Цветанов от поста ще се втвърди също.
Ив. Костов: Да, да, и точно понеже точно този министър, който му беше ключов и който му помагаше и му носеше доверие и респект към управлението на ГЕРБ, се проваля така шумно, и то с нарушаване на човешки права и с полицейско насилие и произвол, той вече наистина трябва да бъде много силен, министър-председателят, за да понесе всичко това, защото трябва да компенсира това нещо, което му се причинява откъм сектора за сигурност.
Водещ: Абсурдна или резонна е тезата, че това е сплашване на засегнатите от публикациите на вестника управляващи?
Ив. Костов: Вижте, тъй като това е битка между хора, които са много опитни в тези неща...
Водещ: Кои?
Ив. Костов: Имам предвид тези, които атакуват правителството със средствата на флашките, на подслушването, на изтичането на класифицирана информация, на затварянето на устатата на свидетели, на спирането на дела и т.н., това е много мощна и очевидно много компетентна... това са бивши служители от сектора за сигурност видимо. Тази битка е много трудна и за разбиране от нас, обикновените хора, и от политиците, ние чак такава компетентност да развием и да разберем защо те точно така правят, вероятно след време може би ще стане ясно.
Водещ: Синхрон има сякаш някакъв.
Ив. Костов: Има някакъв синхрон, той сигурно не е...
Водещ: Или това хайде да не е синхронност, а...
Ив. Костов: Той сигурно не е случаен и всичко това е много тревожно, но всичко това показва, че министър-председателят трябва да вземе някакви много силни лидерски решения, за да възстанови контрола си.
Водеща: Едното от които какво е - да махне Цветан Цветанов, така ли?
Ив. Костов: Едното от които е... едното от които е да потърси отговорност, да се освободи от Цветанов, защото той му стана топуз, той стана котва...
Водещ: Но те могат да кажат...
Ив. Костов: Той спира... той руши доверието.
Водещ: Те могат ви кажат "ето, ние засегнахме организираната престъпност, направихме нещо невиждано в сектора за сигурност и точно заради това правят провокации и ни взривяват. Подозирам, че такава теза ще се появи.
Ив. Костов: Ама сега... сега взривяват вестник, който критикува правителството, той не е организираната престъпност, нали, няма как г-жа Патрашкова да е организираната престъпност заедно с Явор Дачков.
Водещ: Може да ги използват да са жертвите в такъв сценарий примерно.
Ив. Костов: Вижте, аз си спомням, аз си спомням как биха едни журналисти само защото снимаха вилата на Цветанов в едно село.
Водещ: Аз и Теодоси Симеонов си спомням...
Ив. Костов: Така че...
Водеща: ...който посегна на един фоторепортер, защото не искаше да бъде сниман.
Ив. Костов: Да, и си отиде.
Водещ: Прав сте, отиде си, да.
Ив. Костов: Отиде си веднага. Хайде да продължаваме изреченията си. Бъдете коректни.
Водещ: Прав сте, да.
Ив. Костов: Ами точно това искаме да се приложи и сега. Щом си нарушил и нарушаваш системно човешки права, това е първият министър, който закара в едно село врачанско, където хората не са виждали полицейска кола, три полицейски автомобила в деня на изборите. Ами това пребито момче от рецепцията в търновския хотел, този младеж, на който му разкъсаха ухото. Защо го пребиха това момче? И какво ли не, ето, вижте...
Водещ: Извинявайте, какво беше това?
Водеща: Какъв е този случай?
Ив. Костов: Ами цял списък ще ви дам. Това е Стефан Бофиров... не, от Пловдив. Пребиха го за подозрение, че е откраднал, което означава, че полицията... полицията нанася тежки повреди. Ето вижте, цял списък избран само от последните месеци. Подарявам ви го да го гледате. Не може да се прави, по този начин да се противодейства на престъпността със злоупотреби.
Водещ: Какво ще стане обаче в страната? Някакво усещане за хаос се засилва и заради събитията с този взрив. Всички атакуват отвсякъде правителството, това е факт. И вие, и БСП направихте разграничението, и хората с флашките, но какво следва? Вие за предсрочни избори едва ли не готови ли сте, това ли искате?
Ив. Костов: Не, ние искаме, ние искаме мандатът да се изкара, искаме ГЕРБ да си възстанови доверието. В никакъв случай ние... това, което не целим, е да се върнат тройната коалиция, защото част от тези порочни практики, това, което се случи, всъщност се случи веднъж-два пъти на предишните две правителства.
Водеща: И какво...
Ив. Костов: Нали си спомняте Румен Петков за какво си отиде?
Водещ: Помним.
Ив. Костов: Нали пак имаше такива ситуации, пак имаше такива подслушвания, пак имаше провали с класифицирана информация, нали. Ние в никакъв случай не искаме тази порочна практика да се пренася, да се затвърждава и да става стереотип на поведение на ГЕРБ.
Водеща: Смятате, че тапата над...
Ив. Костов: Защото няма как да изкарат мандата си по този начин.
Водеща: ...тапата над това напрежение ще се отпуши, ако се махне Цветан Цветанов от поста и дойде друг човек?
Ив. Костов: Въобще лидерски действия трябва да очакваме от министър-председателя. Той трябва да намери решение на тази много сложна ситуация, защото нека... нека да не си затваряме очите пред нещо друго. Тези СРС-та, тази цяла... класифицираната информация, която изтече, злепостави институциите в страната. Показа ги като намесващи се противозаконно, затваряйки фабрики, министърът-председателят, който ги е изтеглил там и т.н. Цялото това нещо изглежда като...
Водещ: Вие искате...
Ив. Костов: ...наистина като забъркване на каша, която обаче се хвърли като петно върху лицето на самите институции.
Водещ: Вие сега развивате тезата, че е добре и искате да си изкара мандатът правителството с вътрешен министър, различен от Цветан Цветанов, с друг вицепремиер. Не искам да ви...
Ив. Костов: Не, може да не е вицепремиер. Много лошо съчетание е пост вицепремиер и вътрешен министър и едновременно с това голям лидер или, така да се каже, вторият човек в управляващата партия, защото върху него единственият човек, който може да го контролира, е министър-председателят.
Водещ: Точно това, което ми казвате...
Ив. Костов: И никой друг.
Водещ: ...ме кара да се сетя за нещо, което се беше случило по време на вашето управление - Евгений Бакърджиев, вицепремиер, втори човек в партията, този, който държеше структурите, вие го отстранихте в един момент.
Ив. Костов: Отиде си.
Водещ: После стана с Бисеров и с Цонев цялата тази история и партията цялостно пострада. Да не би да имате, така, коварната дългосрочна цел ГЕРБ да се разпадне? Много хора казват, че без Цветанов партията ще се разпадне.
Ив. Костов: Партията не пострада заради напускането или свалянето от министерски пост на Евгений Бакърджиев. Напротив, ако говорите в тази линия на разсъждения...
Водещ: Опитвам се да сравня какво ще стане, ако Цветанов го няма.
Ив. Костов: ...правителството изкара мандата си, защото аз направих едни драматични и масови смени на министри. Изтеглих всички, които бяха атакувани, които бяха уязвими, ги изтеглих от властта...
Водещ: После загубихте изборите.
Ив. Костов: Да, но изкарах мандата и завърших тази част от реформите, които можеха да бъдат завършени. Страната отиде на релсите, на пътя на европейското и на натовското членство, тоест изпълни се една историческа мисия. В края на краищата политиците са за това да изпълняват...
Водещ: Въпросът ми беше дали няма да се разцепи ГЕРБ...
Водеща: Едно от съмненията на...
Водещ: ...ако Цветанов...
Водеща: ...представители на ГЕРБ е, че махането на Цветанов от всички постове, дори само и на вътрешен министър, ще разцепи ГЕРБ, което със сигурност няма да помогне да изкара мандата това правителство...
Ив. Костов: Това е защото...
Водеща: ...докрай.
Ив. Костов: Защото той трябва да продължи да се проваля като вътрешен министър. Вижте каква е дилемата...
Водещ: Тоест дори с цената на разцеплението...
Ив. Костов: Виждате ли каква е дилемата? Защото той трябва да продължи да се проваля, защото очевидно не е компетентен и лошо управлява. Очевидно е заменил и се опитва да замени справедливостта със страх и така да се контролира, всички да знаят, че са подслушвани, че са следени и т.н. Ами, това е, това е чист провал. Това е демократична страна, не може с тези средства.
Водещ: Въпросът е провалът и провокацията дали не вървят ръка за ръка. Може би - да.
Ив. Костов: Вижте, Политическа партия ГЕРБ е начин България да продължи реформите и да се движи по пътя, по който ще расте благосъстоянието на хората, ще се излезе от кризата и т.н. От гледна точка на държавността в България всяка политическа партия трябва да даде жертви, за да се придвижи страната напред. Тези политически партии, които не дават никакви жертви, стават все по-силни, набъбват като кърлежи, впити в тъканта на страната, и стават все по-могъщи, както е ДПС. Докато е на власт осем години, те причиняват огромни страдания на всички хора други, нали. Така че, ако дилемата е кое е добро за хората и кое е добро за страната, от друга страна, кое е добро за политическите партии, безспорно трябва да изберем първото. Партиите...
Водещ: Отстраняване...
Ив. Костов: ...могат да пострадат, партиите пострадват в условията на политическа демокрация, когато си вършат работата.
Водещ: Трябва да се направи според вас правилният избор и по-малката жертва да се даде. Имали ли сте наскоро разговор с Бойко Борисов?
Ив. Костов: Аз не мисля, че е жертва да се постави под риск една политическа формация, която това й е работата - да печели и да губи избори, в името на стабилността на страната. От друга страна, е заложено много повече, отколкото някаква политическа стабилност. Аз пак казвам...
Водещ: Въпросът беше, ако Цветанов го няма, разцепва ли се управлението и изкарва ли мандата, за който твърдите, че искате да се изкара?
Ив. Костов: Това зависи... дали може яйцето да е здраво и супата да е направена и застроена с яйце... аз не мога да кажа. Може би Бойко Борисов умее тези неща. Помните, че когато му поставиха въпроса ще прави ли реформи или ще лови престъпници, той каза, защото аз си признах, че съм правил реформи и не съм можел толкова много да ловя престъпници само с остатъка от силите си, той каза, че ще ги прави и двете. Хайде сега, нека да го покаже това упражнение.
Водещ: Какво трябва да направи, според вас?
Ив. Костов: Как едновременно ще заздрави или ще си върне контрола върху сектора за сигурност и ще бъде полезен за страната и как ще си запази партията.
Водеща: Скоро разговаряли ли сте с Бойко Борисов и по тези въпроси? По време на вота на доверие, поискан от него, той, така, демонстрираше едно политическо страдание заради вашата реакция и решение да не подкрепите кабинета, а да се въздържите, цялата "Синя коалиция". Имали ли сте разговор с него?
Ив. Костов: Аз го потърсих, за да му кажа всичките тези аргументи, да не ги научава...
Водеща: От медиите.
Ив. Костов: ...от медиите, но не го свързаха с мен.
Водещ: Ани правилно припомня, тогава Борисов дори каза "ако ми бяха казали, че ще им е такова отношението, на неподкрепа, при този вот, щях да тръгна веднага на нови избори, след последните избори".
Водеща: Казва Бойко Борисов.
Ив. Костов: Това е много, много неискрено и много фалшиво изявление.
Водещ: Защо?
Ив. Костов: Ами, защото ние ги подкрепихме заради програмата им, заради политиката. Те обещаха да правят определени неща и тези неща изглеждаха чудесно и като цели, и като средства. И ние застанахме зад тях. Ние не сме застанали зад Бойко Борисов, защото той е някакъв, нали, такъв човек, който персонално ни е впечатлил толкова много, ние видяхме партията, прочетохме програмата, прочетохме антикризисните мерки и казахме "това заслужава да бъде подкрепено".
Водещ: Какво ще се случи...
Ив. Костов: Така че, щом той си е изоставил програмата, щом си изоставя антикризисните мерки...
Водещ: И вие го изоставяте.
Ив. Костов: ...щом написа други и не ги изпълни и другите, даже Тренчев не е доволен от мерките, които... накара правителството да подмени собствената му антикризисна програма, как да бъде подкрепяно? Подкрепя се политика, не се подкрепят персони, не се подкрепят личности.
Водещ: Те ли са взривени всъщност политически тази сутрин?
Ив. Костов: Да, това е добър образ.
Водещ: Те ли са взривени?
Ив. Костов: Изглеждат като взривени определени лица в управлението, така е.
Водещ: А каква е прогнозата ви, какво ще стане, ако ви послушат, и какво ще стане, ако не ви послушат? Правите ли си два плана?
Ив. Костов: Не ми харесва глаголът послушат. Какво означава послушат?
Водещ: Съобразят, добре.
Ив. Костов: Това не е отношението помежду ни. Ние сме длъжни да бием камбаната, Бойко Борисов трябва да знае, че сега камбаната бие за ГЕРБ. Просто това е факт. Камбаната бие за ГЕРБ в момента, започнала е да бие.
Водеща: Благодаря ви за това гостуване. Лидерът на "Демократи за силна България" Иван Костов, гост в предаването ни.
Изображение
ИВАНЕ, ЗАЩО ТОГАВА НЕ МИ ПОВЯРВА, ЧЕ ДСБ ЗАГИВА?
А СЕГА СИ ПРАВ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ АПЛОДИРА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИЩАВА!
!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 997
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 07 Апр 2011, 00:17

;)

Днес цинизмът на руската държава по отношение на България,достигна граница,отвъд която вече няма място за търпимост.

Помагат им техните местни политически и икономически марионетки и
нахално, безпардонно, свръхцинично, направо престъпно се опитват да ни ощавят с тази прокоба „Белене”.


ГОЛЕМИЯТ ВРАГ на БЪЛГАРИЯ е РУСКАТА ДЪРЖАВА , а НЕ РУСКИЯТ НАРОД ,

който освен по линия на език, азбука и вяра, но и поради факта, че е интегрирал в себе си огромните маси волжски българи, ние наистина чувстваме като свой близък и братски народ.
Народът, да, но руската държава ни е черна мащеха и е крайно време някой ясно да й каже това в лицето. Страхът е голям, защото цял свят знае как Русия се разправя с тези, които са се осмелили да оспорват нейните цивилизационно-исторически, и в крайна сметка политически, претенции: такива хора се премахват (убиват, отравят и т.н.). Много са пресни още спомените от клането, извършено над елита на нацията ни в първите години след 1944 г. под диктовката и с прякото участие на КПСС и НКВД (МВД, КГБ).
СТИГА ВЕЧЕ!
(обръщение към министър-председателя на РБ, г-н Бойко Борисов)
7 Април 2011

Владимир Стойчев


Стига вече! Стига 133 години сервилничене пред мними освободители! Няма ли друг мъж в България след Захари Стоянов, отровен, впрочем, във влака за Париж най-вероятно от същите „братушки”, чиито македонстващи мекерета, обилно финансирани от Русия, съсякоха Ст. Стамболов в центъра на София, който ясно да каже, че Русия е най-големият враг на България през последните два века, дори и повече – вероятно откакто в главата на Петър І „узрява” идеята да се преведе от италиански на руски език книгата та Мауро Орбини за „славяните” (преводът излиза след смъртта на Петър І, през 1723 г.), какъвто етнос до появата на „съчинението” на Винко Прибоевич „За произхода и славата на славяните” (1532 г.) не съществува дори като понятие, и то с ясната идея, че така може да се прикрие очевадния факт, че руснаците са получили от българите, език, азбука и християнска вяра и, най-вече, че Русия като етнос и като държавност е изградена върху два фундамента: волжските българи и викингите (варяги, наричани от руснаците).

Историята изобилства от факти за всичко това, но съветизираната ни настояща „интелигенция” угодно сервилничи на руснаците и унизително мълчи относно разпространяването и инфектирането на съзнанието на три поколения българи с грандоманските великоруски лъжи. Аман от „братушки” и „освободители”! Аман от „братски услуги”, аман от АЕЦ-ове и други „облаги”. Мерси. Много добре знаем какво сте направили за нас, всъщност срещу нас.

Отварям голяма скоба: големият враг на България е руската държава, а не руският народ, който освен по линия на език, азбука и вяра, но и поради факта, че е интегрирал в себе си огромните маси волжски българи, ние наистина чувстваме като свой близък и братски народ. Народът, да, но руската държава ни е черна мащеха и е крайно време някой ясно да й каже това в лицето. Страхът е голям, защото цял свят знае как Русия се разправя с тези, които са се осмелили да оспорват нейните цивилизационно-исторически, и в крайна сметка политически, претенции: такива хора се премахват (убиват, отравят и т.н.). Много са пресни още спомените от клането, извършено над елита на нацията ни в първите години след 1944 г. под диктовката и с прякото участие на КПСС и НКВД (МВД, КГБ). Да, но днес цинизмът на руската държава по отношение на България достигна граница, отвъд която вече няма място за търпимост!

Да, тази граница е очертана от изцяло дирижирания от Москва - и вече излязъл извън мярата на мислимото и допустимото - 22-годишен български „преход”, като последният му щрих е този безумен небългарски и вреден за страната ни проект „Белене”. Не стига, че по преценка на сведущи по въпроса у нас се подвизават около 30000 агенти на бившия КГБ, не стига, че на местна почва вилнее руската (съветската) политическа протеза БСП (БКП), която в цялата си история многократно и като правило е заемала антибългарска позиция и нито веднъж антисъветска (антируска), т.е. тази партия по своя генезис и цялото си поведение през годините на съществуването си е била антибългарска структура, безпрекословно защитаваща съветските (руските) интереси.

В друга държава, именно на базата на изобилните исторически факти, тази партия би била обявена за антиконституционна и забранена. Другаде, да, но у нас това все още е мираж. Но в очертанията на този мираж се откроява поредното унизително коленичене пред Русия. Освен че е коленичене, този път ще трябва и да си платим за него! И то благодарение на БСП и нейните „другопартийни” клонинги, които, забележете, започват да плащат огромни суми от нашия (а не от техния) бюджет за нещо, което дори не е договорено (понеже такъв договор би бил извън всякаква икономическа и държавническа логика), а просто така – взето е решение да се харчат едни пари, които впоследствие и след много лъжи и шашми в изцяло контролираната от „червения” капитал българска медия ще бъдат оправдани като един „супер проект”.

Тоест, не стига всичко това, ами сега и „Белене” трябва да преглътнем. Не знам дали българските държавни „мъже” ще допуснат това, но трябва да е пределно ясно, че мислещите хора в България преценяват реализацията на този проект като национално предателство. Обяснения не са нужни, защото откъдето и да се погледне този проект е една руска политическа истерия и нищо повече. Истерия, която допълнително ще впримчва страната ни в енергийната (т.е. и политическата) ни зависимост от Русия, за чието безумие поне 60-70 години оттук нататък българите ще трябва да плащат от джоба си, без да имат от това никаква реална изгода и само вреди.

Днес, 06.04.2011, българският министър-председател казва, че говоренето за „Белене” било политическо, а не експертно. Искам да го попитам, за каква експертиза въобще може да става думаq след като проектът е парекселанс политически и е в крещящо противоречие с всякаква икономическа логика. Да, г-н Борисов, говоренето за „Белене” е крайно време да стане политическо, а не да се замазва срамът от унизителното ни сервилничене пред Русия с „експертни” бръщолевения. Впрочем, не един и двама експерти (а не червени шамани с дипломи от Москва) ясно очертаха икономическите и политическите рамки на този пореден безумен продукт на „братската дружба”.

За какво става дума в крайна сметка? Става дума, че вече двадесет и две години над страната издевателстват БКП и нейните кадесарски клонинги, кохортите на руските и българските ченгета (пардон, вече „политици” и „бизнесмени”, а де факто обикновени национални продажници и чисти мафиоти), държавата е в тотален колапс, изнемогва, дух не й стига, умира. Да, България умира и това го съзнават всички българи, в които е останал поне грам обич към родината им и все още някакво национално достойнство. Конституцията, законите, приватизацията, „управлението” на държавата – всичко това е направено и се прави в интерес на бившите велможи, безропотни слуги на Москва, от БКП и КДС, като народът се мами, тъпче и ограбва. Народът тъне в мизерия и не знае как да си планира живота, дали въобще има някакво бъдеще пред него.

Същевременно, и това е най-циничното, той, народът, непрекъснато е принуден да слуша и гледа от медиите лакардиите (циничната гавра с истината и морала) на тези, които безпардонно го грабят и обричат на смърт. Да, смърт. Практически България вече е в клиническа смърт (какво ни е наред – сигурността ли, здравеопазването ли, образованието ли, науката ли, културата ли, икономиката ли, демографската тенденция ли, достойното ни поведение като независима държава ли?) и е въпрос на няколко години, ако решително не вземем съдбата в собствените си ръце, да се обезличим и в резултат на непрекъснато нарастващия брой българи напускащи завинаги родината си (по принуда на тоталната безперспективност на живота в България) да превърнем България в територия, в която българите ще са малцинство и не би трябвало повече да носи името „България”. И като капак на всичко това днес са ни хванали за гушата същите тези „братушки” и техните местни политически и икономически марионетки и нахално, безпардонно, свръхцинично, направо престъпно се опитват да ни ощавят с тази прокоба „Белене”.

Г-н министър-председател, ако сте българин и мъж, ако изпитвате поне малко пиетет към костите и паметта на всички онези българи, които са дали живота си за свободна и просперираща България, трябва в прав текст, без никакво усукване, да заявите на „братушките”, че България - особено след поредната унизителна манипулация (очевидно инспирирана от промосковски продажници с българско гражданство, срам!) с подписването на допълнение №12 към престъпното споразумение, сътворено по времето на правителството на съветския гражданин Сергей Станишев – не счита този проект за изгоден, и в икономически, и в политически план, и се оттегля от него.

Ако го направите, независимо от „братските” заплахи за някакви санкции от 600 млн евро, всички българи, освен националните предатели от БСП (БКП) и подопечните й партийни клонинги и легализирали се бивши ченгета (но те, макар и много гласовити, защото медията у нас е в техни ръце, не са толкова многобройни – не бойте се, демек), ще застанат зад вас, ще преглътнат горчивия хап от евентуалните санкции и, повярвайте ми, ще изправят чело, защото да си го кажем откровено, днес България е една нещастна страна с унизен и страдащ народ и главната причина за това е руската „братска любов”, която вече почти ни е умъртвила. Няма страшно, най-много да ви застрелят „по братски”, както те си знаят и, естествено, напълно в духа на „братските” зависимости. Изборът не е лек, но затова пък наистина е на живот и на смърт. Не знам вие, но аз бих предпочел да умра от „братски” куршум, но не и от мизерия и унижение. Стига робство! Стига!

И, повярвайте ми отново, ако спасите България от тази „братска” преградка, наречена „Белене”, на следващите парламентарни избори (естествено, ако дотогава правителството провежда една некрадлива пробългарска и проевропейска политика) – разбира се, ако преброяването не се прави от това червено шменти-капели ЦИК - ще имате така необходимото парламентарно мнозинство, за да бъде най-накрая променена тази промафиотска конституция и страната ни необратимо да поеме пътя на своя пореден икономически и духовен ренесанс.


http://www.svobodata.com/page.php?pid=5337&rid=154
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 07 Апр 2011, 10:54

;)
Ето какво прочетох в ДНЕВНИК


Това е портрет на Красимир Първанов

Представям ви го /ако вече не сте го прочели/,
за да видите дали наистина са прекъснати връзките между ББ и Румен Николов-ПашатаБУЛКАТА С МУСТАЦИ * за " БЕЛЕНЕ " (портрет на Красимир Първанов)


Усмихнат, винаги позитивно настроен, мрази да говори конкретно и по същество, особено за отношенията си с Русия, обича песните и танците, официално живее в столичния квартал "Надежда", по професия - електроинженер. Така кратко може да бъде представен изпълнителният директор на НЕК - 46-годишният Красимир Първанов.

Днес той даде и друго определение за себе си - "бушон", в какъвто според него щял да се превърне каквото и да направи с прословутото допълнение 12 за "Белене". Именно подписът му под това споразумение изненадващо го вкара в главната роля в скандала, който тече от два дни (вижте другите текстове).

Първанов пое управлението на НЕК в началото на февруари 2010 г., напускайки мениджърска позиция в електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Той наследи Георги Миков, с когото преди това са били колеги в ЧЕЗ. Тогава пред "Дарик" Миков каза: "Познавам го, препоръчвам го. Проявете търпение спрямо него като човек, който трябва да се ориентира и да поеме изключително тежката задачка за НЕК."

При назначаването му направи впечатление именно фактът, че вторипоред мениджър от тази компания оглавява НЕК в мандата на ГЕРБ. В надзорния съвет на "ЧЕЗ България" на 14 октомври 2009 г. като представител на държавата влиза Димитър Николов Стефанов. Той се свързва седин от бившите съдружници на Бойко Борисов - бизнесмена Румен Николов-Пашата, по две линии, макар и не преки. Стефанов е управител в компанията "Омега 96", чийто едноличен собственик е английското дружество "Кенут маркетинг лимитед".

Последното е създадено от адвокат Евгений Костов Делибалтов, който е представител и на компания с почти идентично име, но регистрирана в САЩ -"Кенут маркетинг корпорейшън". А американската фирма има директно дялово участие в дружество "Арена 95", в което Румен Николов е пряко акционер, показва Търговският регистър.

Втората линия е свързана със собственика на RGE Corporation, регистрирана в САЩ, щата Невада. Димитър Стефанов е управител на българския филиал на тази фирма, а собственик е Николай Гоцов Николов. Последният е родом село Миланово, откъдето е и Румен Гоцов Николов-Пашата. Съвпадащите родно място и имена навеждат към роднинска връзка между двамата, която не е потвърдена официално.

Днес името на представителя на ЧЕЗ Димитър Стефанов се появи и на първа страница на близкия до сочения за лидер на престъпна група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия". Стефанов е представен като "тайния съветник и дясна ръка на премиера и топлата връзка между Пашата и Борисов". Изданието твърди: "Димитър Стефанов е известен в родния ъндърграунд и на органите на МВР като Митко Каратиста."

В началото на управлението си Красимир Първанов заяви пред "Труд", че "един от проблемите досега е бил, че години наред НЕК е заплащала сериозни инвестиционни обекти и със собствени оборотни средства. Например за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене" и на хидроенергиен възел "Цанков камък". Това са два огромни обекта - като ресурс и като време, и не е било разумно да се заплаща и с оборотни средства".

Днес на специална пресконференция, в която представяше своята версия за случилото се, Първанов заяви, че "трябва да има ясна позиция какво се прави с проекта", и обясни, че последно чул премиера да казва, че АЕЦ ще се прави. "Това е политическо решение, а не корпоративно", смята Първанов, обратно на премиера, който вчера се опита да изхвърли темата от политически дебат.

За Първанов може да се каже, че е електроинженер от кариерата. С такава диплома излиза от Техническия университет и през 1990 г. започва в "Електроразпределение Столично". Най-високият пост, до който е стигал, е шеф на "Електроразпределение Запад". От октомври 2007 г. е назначен като директор "Инвестиции" в правоприемника на столичното енерго – "ЧЕЗ Електроразпределение" (чешката ЧЕЗ купи електроразпределителните предприятия в Западна България през 2005 г.). Междувременно завършва и магистратура по "Публични финанси" в УНСС.

За една година управление името на Първанов беше замесено в няколко скандала – тежката авария, която остави голяма част от Южното Черноморие през миналата година без ток в разгара на летния сезон, съмнения за избора на застрахователи на енергийните предприятия, защото основните играчи там са ЗАД "Енергия" (делът на НЕК в нея е 42.8%) и "Алианц България" (НЕК има 34% в ПОД "Алианц България" според справки в Търговския регистър), както и в съмнения при определянето на изпълнител за изграждане на електропреносната мрежа в Североизточна България.

Другите проекти във визитката му са "Горна Арда" и "Цанков камък". В средата на юли НЕК подписа споразумение с австрийската ЕВН за създаването на проектна компания за изграждане на каскадата "Горна Арда", което също е тайна. В края на март изтече срокът за изработване на техническия й проект. Пускането в експлоатация на хидровъзел "Цанков камък" също се бави.

НЕК е обявила пет актуални поръчки за довършване на станалия вече "златен" проект.На 30 ноември 2010 г. с одобрението на премиера Бойко Борисов и пред погледа на икономическия министър Трайчо Трайков Първанов подписа меморандума за създаване на обща компания с държавната руска компания "Росатом" за изграждане на АЕЦ "Белене".

Още през миналата година Първанов предупреди в интервю за "Монитор": "Трябва да е ясно, че един такъв проект, който се строи за шест години, не може да няма оскъпяване." А на 1 декември в изказване за БНР уточни: "Ние няма да отстъпим пред това да постигнем най-добрите условия за България в проекта."

Тогава за първи път призна: "Ние сме записали таван в цената на проекта, която е 6.3 млрд. евро, както и бъдещото създаване на проектната компания." А вчера обясни: "Те казват нашата цена е 6.3 млрд. евро, вие дайте вашата цена и ние ще кажем дали ще я приемем или не. Така че промениха подхода в това, че казаха: "Вие кажете вашата цена и тогава ще седнем да говорим, което не е малко."

Дали Първанов ще остане начело на НЕК, или ще има друга кариера ще стане ясно в следващите дни. След като министър Трайков във вторник обяви уволнението му, вчера стана ясно, че БЕХ не е гласувал освобождаването му, а той оставка не смята да подава.

Премиерът Борисов каза, че Първанов ще носи отговорност, ако е превишил правата си. Но може да се окаже, че няма да е заради АЕЦ "Белене", а заради квотите за зелена енергия - "ако Първанов трябва да си ходи, първо трябва да си отиде, ако е дал такива становища. 9 хиляди мегавата чувам", обясни Борисов.

* По репликата "не знам защо всички си мислят, че като падне булото на булката, ще открием, че тя има мустаци"
на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в кабинета "Станишев"
по повод на непрозрачността на сключените нови договори с "Газпром"


http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/04/06 ... _krasimir/
:clapping: .
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 26 Юни 2011, 00:00

;)

Ето адекватната реакция на нашите народни представители.
Приличали ви на крясъците от трибуната на Народното събрание
или празнодумието по различните телевизии?


ПАРИ - НОМАДИ ОБЕЗПЕЧАВАТ МНОЗИНСТВОТО НА ГЕРБ.

Изказване на Иван Костов в Народно събрание

Дата:
Сряда 22 Юни, 2011 03:04:16ИВАН КОСТОВ: Благодаря, господин председател.

Колеги народни представители, от името на Синята коалиция искам да декларирам: независимо, че към нас са отправяни четири искания – независими депутати да се присъединят и да обявят принадлежност, ние сме отклонили тези предложения. В този смисъл отношението ми към този въпрос е абсолютно безпристрастно, като изключим случая с народен представител, избран с гласовете на Синята коалиция, който е преминал в редиците на независимите.

Първо, искам да привлека вниманието ви върху следното обстоятелство. Абсолютно прави са вносителите на законопроекта, че между тази част от Закона за политическите партии, в частност чл. 25 и чл. 28, и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, има много сериозно разминаване. Разминаването се състои в един текст – права е госпожа Цецка Цачева – който е вкаран през 2005 г. абсолютно безпринципно. Самият Закон за политическите партии е получил противоречиво звучене. Текстът е след едно „или” в чл. 25, ал. 3, където освен че се прилага принципът, че субсидията се превежда на политическата партия въз основа на получените действителни гласове, се въвежда понятието, че се превежда субсидията за независим представител, ако той обяви принадлежност към друга политическа партия. Това отваряне на опциите вътре в закона е дълбоко порочно. Ще обясня как аз го виждам като порочно.

В системата на икономиката, където са родени финансите, за които аз не бих се изказал така непредпазливо, както се изказа господин Миков, има пълно съответствие между финансовото отражение на реалните процеси. Искам това нещо да е ясно. Когато в една фирма, в една институция се разглежда дейността – това, което се прави от фирмата и това, което се прави от институцията, точно се отразява във финансовото отражение, в счетоводството на фирмата. Не може да има друго!

Отварянето на тази опция вътре в закона напълно разминава реалните процеси с тяхното финансово отражение. Как? Народните представители не могат да номадстват между парламентарните групи, но парите могат да номадстват. Парите не могат да номадстват, ако не могат да номадстват народните представители. Иначе има абсолютно деформирано отражение на финансовата страна на въпроса на реалната политическа ситуация. Политическата ситуация е затворена в интерпретацията на термина „обявят принадлежност”. „Обявят принадлежност” не е „обявят принадлежност към парламентарната група”, както тук дадоха съвсем неточно тълкуване, защото е казано: „Принадлежност към политическата партия”. Щом независим депутат обяви принадлежност към политическа партия, то обявява членство в нея, в партията. Той обявява членство в партията! И тук законът е абсолютно непрецизен – приет ли е за член в партията или не е приет?! Излиза, че бюджетната субсидия е приета за член на партията, тя принадлежи на партията, а онзи другият, който е обявил принадлежност, независимият депутат, може и да не е член на тази партия. Вижте колко разминавания стават между правните норми, реалните процеси и тяхното финансово отражение. Това е дълбоко порочно! Това го няма никъде в света!

Ето защо Парламентарната група на Синята коалиция имаше намерение да внесе текст, с който да отстрани това дълбоко противоречие, между другото, то не е кой знае колко сложно. Може да не се направи в толкова голям закон, както го правят вносителите; може да се направи само с едно отпадане на един текст след „или” и всичко ще си се подреди. Принципът в закона, по който се разпределя субсидията, е абсолютно ясен.

Прав е господин Миков, като казва, че трябва да има дискусия за това в каква степен се ограничава движението или принадлежността на независимите депутати. Само че аз точно на него, пък и на всички останали ще припомня следното просто обстоятелство. Конституцията е приета 15 години преди да бъде приет текстът за субсидии на политическите партии. Петнадесет години не е имало субсидии на политическите партии, не е имало принципа да се дава финансова подкрепа на базата на действително получени гласове и т.н. В този смисъл не може да има позоваване на Конституцията върху едно правило, което е въведено със закон и е свързано със субсидиите на политическите партии. Такава връзка, след като не е съществувала 15 години, не може да бъде направена от който и да било. Това е уреждане на самостоятелен въпрос и той е свързан с това – кой всъщност е носителят на действителните гласове, защото този принцип е приложен.

Според нас от Синята коалиция носител на гласовете е политическата партия, а не физическото лице. Физическото лице е било в кампанията, за него са гласували, но за да бъде в Народното събрание, освен неговото пасивно избирателно право, всички избиратели на партията са упражнили активно право, за да се окаже той в парламента. Следователно, ако се дават пари за някой, трябва да се дадат парите на тези, които всъщност с гласовете си, тоест политическата партия е заслужила това място в парламента. В този смисъл трябва да отпадне правилото, че субсидията следва смътно изразената воля за принадлежност на един народен представител. Това е повече от очевидно! Не могат да се почерпят аргументи в тази полза от Конституцията на страната. Ние сме за това и тъй като нямаше смисъл, но правейки анализ на този законопроект, ние решихме да не внасяме собствен. Този може да бъде оправен, има някои слабости и те могат да бъдат отстранени. Може да започне да действа веднага.

Ето какви въпроси обаче се отварят, когато има това разминаване; когато народните представители формално не могат да номадстват между парламентарните групи, но парите за тях могат да номадстват. Вижте какво бих запитал аз тези, които в момента са приели такива народни представители, да заявят принадлежност.

Първо, въпросът: кои партии са приели тази неясно звучаща принадлежност на независими народни представители към себе си, след като им е ясно, че не могат да бъдат членове на тази парламентарна група, в чиято партия обаче са декларирали, че парите им принадлежат?

Второ – получават ли бюджетната субсидия партиите, които са се съгласили към тях да принадлежат независими народни представители? Има едно почтено решение: да, принадлежите към нас, но парите на другата политическа формация ние няма да вземем. Отказваме се от тези пари! Искаме ви вас, вашата воля, вашата подкрепа и т.н., но не искаме парите, които се полагат на други.

Вижте какъв дълбок порок има в цялата тази работа с парите. Една политическа партия вкарва 10 души в Народното събрание, в момента получава субсидия по-малка отколкото получава друга политическа партия, получила над 1% от гласовете на избирателите – 3,5% някаква политическа партия извън парламента получава по-голяма субсидия от временно парламентарно представена политическа партия, което е абсурд!

ЛЮТВИ МЕСТАН: Примерно РЗС.

ИВАН КОСТОВ: Примерно РЗС. Не че искам да бъда адвокат, господин Местан, на който и да било. Аз атакувам принципа. Защото парите на тези, които са извън парламента, не са заплашени от такова номадстване на техни членове или на техни народни представители. Вижте колко е абсурдна ситуацията! Затова аз питам: приели ли сте парите, тези, които вече декларирахте? Трябва да се изправите пред хората, пред медийте и да кажете: „Ами, имахме нужда от тези пари. Вярно е, те не са наши, те са на „Атака”, но ние ги взехме”. Защо ги взехте? Хубаво, народният представител, конституционно правата му 15 години не са били свързани с тези пари. Вземете депутатите. Оставете парите на данъкоплатеца. Кажете: тези пари така или иначе... Поне се откажете в момента. Защото позицията ви е абсолютна безпринципна. Да го кажа съвсем ясно: вие получавате субсидия за чужди действителни гласове! За чужди! Не за свои. За чужди! Не получавате своите, вие за своите си ги получавате.

Следващият въпрос. Отчитате ли тази допълнителна сума, която получавате като субсидия от принадлежащите ви депутати в отчетите пред Сметната палата, или отчитате само своята? Отчитате ли я, тоест давате ли пълен отчет на парите? Пари, които взимате в повече, които са за чужди действителни гласове – отчитате ли ги пред Сметната палата, или не ги отчитате? За мен не е ясно, и тепърва ще трябва да получим отговор на този въпрос.

След това. Как да ви проверят, че тази субсидия не се връща в независимите депутати? В Народното събрание се носят най-различни слухове. Един си купил грамаден джип, не знам си кой му го изплаща..., това са много пари. Защото не е дефинирано понятието „политическа дейност на физическо лице”, господин Миков.

Какво значи политическа дейност на физическо лице? Как прави политическа дейност лице, което не е политическа институция? По Закона за политическите партии, политическа дейност върши само този, който е регистриран по Закона за политическите партии. Физическо лице не може да е дефинирано като политическа институция по закона и не може да получава субсидия. Връща ли се част от тази субсидия към него? Тук господин Корман въобще не е прав да иска тези пари да ги получават народните представители, макар и останали сами, защото те са физически лица. Грубо нарушение и пълно неразбиране на принципа на Закона за политическите партии. Има, разбира се! Четете внимателно закона и ще видите. Всичко има. С Вас споровете са много трудни, защото четете повърхностно като ...Ще поиска ли...

Аз мисля, че от този отчет, от този дебат трябва Сметната палата, искам да помоля председателя на Народното събрание да изпрати този дебат на председателя на Сметната палата. Защото председателят на Сметната палата трябва да поиска специален отчет на бюджетната субсидия, получена от определена политическа партия или коалиция за независимите депутати – лев по лев как е изразходвана, тъй като тя влиза в едно много специално отношение спрямо разходите на този независим народен представител и на самата политическа институция.

Ето това са.... Ако може да удължите времето. Благодаря ви за вниманието.

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 87, ал. 1 от Конституцията на Република България внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии с мотиви към него.

Молим, законопроектът да бъде представен за разглеждане и приемане съгласно установения ред.София, 23. 06. 2011 г. Народни представители:РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Проект!

З А К О Н
за изменение и допълнение на Закона за политическите партии

§ 1. В чл. 25, ал. 3 текстът: „”... и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност.” да отпадне.

София, 23. 06. 2011 г. Народни представители:Мотиви

Сега действащият текст на чл. 25 ал.3 от Закона за политическите партии постановява, че „държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, ..., или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност.” Второто предложение влиза в противоречие с други разпоредби на закона, например с чл. 25, ал.1 и 2 и с чл. 26. Противоречието произтича и от това, че никаква част от субсидията на извънпарламентарните партии, които са получили над 1 на сто от гласовете на избирателите, не може да бъде прехвърлена на друга партия. Разпоредбата на чл. 25, ал. 3, предложение второ е в пълен разрез и с чл. 16 ал. 5 от ПОДНС, който категорично забранява преминаването на народни представители от една парламентарна група в друга. Щом народните представители не могат да сменят парламентарните фракции, то тогава е абсолютно недопустимо субсидията, отпускана на база гласовете на данъкоплатците, подкрепили дадена политическа сила, да може да бъде пренасочена към друга.

Този парадокс на свой ред поставя редица проблеми: Не е ли нарушение на закона тези партии да получават субсидия за действителни гласове, подадени за друга партия? Как се тълкува понятието „декларирана принадлежност”? Смисълът е синонимен на членство в партията. Излиза, че в партията членува субсидията, а не депутатът. Предоставянето, пряко или опосредствано, на средства от бюджетната субсидия на заявилите се към тях независими депутати представлява закононарушение. Следва да се има предвид, че физическо лице не може да разходва държавна субсидия за „присъщи за дейността на партията разходи”, както разпорежда ЗПП. Физическото лице не е субект по ЗПП.

Всички тези проблеми се решават с отпадането на предложения текст.

София, 23. 06. 2011 г. Народни представители:

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
СМЕТНАТА ПАЛАТА
Г-Н ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ

22 юни 2011 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 25 ал.3 от Закона за политическите партии, „държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, ..., или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност.”

Втората хипотеза влиза в противоречие със самия закон, например с чл. 25, ал.1 и 2 и с чл. 26. Противоречието произтича и от това, че никаква част от субсидията на извънпарламентарните партии, които са получили над 1 на сто от гласовете на избирателите, не може да бъде прехвърлена на друга партия. Разпоредбата на чл. 25, ал. 3, предложение второ е в пълен разрез и с чл. 16 ал. 5 от ПОДНС, който категорично забранява преминаването на народни представители от една парламентарна група в друга. Щом народните представители не могат да сменят парламентарните фракции, то тогава е абсолютно недопустимо субсидията, отпускана на база гласовете на данъкоплатците, подкрепили дадена политическа сила, да може да бъде пренасочена към друга.

Този парадокс на свой ред поставя ред проблеми пред Сметната палата (СП). По-важните от тях са следните:
Кои партии в парламента са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, независимо, че тези депутати, съобразно разпоредбата на чл. 16, ал. 5 от ПОДНС, не могат да се присъединят към тяхната парламентарна група? Получават ли тези партии, в резултат на такова деклариране, бюджетната субсидия за независимите народни представители или са се отказали от нея в полза на данъкоплатеца? Не е ли нарушение на закона тези партии да получават субсидия за действителни гласове, подадени за друга партия?
Отчитат ли партиите, приели деклариране по предходния пункт, пред СП разходването на допълнително получената субсидия?
Как СП тълкува понятието „декларирана принадлежност”? Смисълът не е ли синонимен на членство в партията? Ако има друг смисъл, няма ли да излезе, че в партията членува субсидията, но не и депутата?
Проверява ли СП дали тези партии не предоставят пряко или опосредствано бюджетната субсидия на заявилите се към тях независими депутати? Такова предоставяне не представлява ли закононарушение? Следва да се има предвид, че физическо лице не може да разходва държавна субсидия за „присъщи за дейността на партията разходи”, както разпорежда ЗПП. Физическото лице не е субект по ЗПП.
Ще изиска ли СП нарочен отчет за получената бюджетна субсидия, предоставена на основание декларирана принадлежност на независими депутати към други политически сили?

ИВАН КОСТОВ
МАРТИН ДИМИТРОВ

Съпредседатели на
ПГ на Синята коалиция

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 26 Юни 2011, 00:08

;)
Заслужава си да се прочете и това:

Синята коалиция: ГЕРБ държи независими депутати със спрени разследвания
Сметната палата да провери купуват ли се депутатски гласове с държавното субсидиране за партиите
Екип на Mediapool
23 Юни 2011Независимите депутати подкрепят правителството и мнозинството му в парламента заради спрени призовки и разследвания, каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в четвъртък. Той съобщи, че Синята коалиция отправя питане до Сметната палата кои партии в парламента са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, въпреки че нямат право да се присъединяват към друга парламентарна група.

Този, който е отговорен за това независими депутати да подкрепят ГЕРБ, не е точно финансовият министър, а е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той трябваше да дойде, защото може и да каже истинските причини, поради които тези депутати гласуват за ГЕРБ - спрени призовки, спрени разследвания. Това е известно в Народното събрание, заяви Костов пред репортери в парламента.

Той предупреди обаче, че тази закрила е съвсем временна и тя е до момента, в който изтича мандатът на управлението на ГЕРБ. Никой няма да се съгласи да закриля по-нататък и да саботира разследване срещу депутати поради какъвто и да е повод след следващите парламентарни избори, това е временно сечиво за мнозинството, посочи Костов.

Купуват ли се депутатски гласове с държавното субсидиране за партиите

Синята коалиция ще настоява да се разследва изразходването на партийните субсидии и специално на тези, с които са купени депутатски гласове и, дори това да не стане в сегашния парламент, ще поискат това да се случи в следващия.

Сините са изпратили и писмо до председателя на Сметната палата Валери Димитров, в което искат отговор на въпросите кои партии в парламента са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, получават ли тези партии бюджетната субсидия на независимите народни представители и не е ли нарушение на закона те да вземат субсидия за действителни гласове, подадени за друга партия.

Сред въпросите са проверява ли Сметната палата дали тези партии не предоставят пряко, или опосредствано бюджетната субсидия на определилите се към тях независими депутати и дали това не е закононарушение.

Ако народните представители не могат да сменят парламентарните фракции, то е недопустимо субсидията, отпускана на база гласовете на данъкоплатците, подкрепили дадена политическа сила, да може да бъде пренасочвана към друга, заявиха Иван Костов и депутатът от СДС Димо Гяуров.

Този парадокс поставя проблеми пред Сметната палата.

"Получават ли тези партии в резултат на такова деклариране бюджетна субсидия за независимите народни представители или са се отказали от нея в ползата на данъкоплатеца, както би било морално и почтено?", попита Иван Костов.

В партията членува субсидията, но не и депутатът. Синята коалиция се интересува също как Сметната палата тълкува понятието "декларирана принадлежност”.

"Смисълът не е ли синонимен на членство в партията и ако има друг смисъл, няма ли да излезе, че в партията членува субсидията, но не и депутатът”, питат от десницата.

"Декларираната принадлежност" е положението на независими депутати, напуснали или изгонени от партиите, с чиито листи са влезнали в НС, но впоследствие декларирали подкрепа към друга парламентарна група. Те нямат право да се присъединят към нея, тъй като в началото на сегашния парламент ГЕРБ обяви, че спира порочната практика на прехвърляне на депутати от една група в друга.

От половин година обаче ГЕРБ се подсигури с няколко независими народни представители, които декларираха и в София, че даже и пред ЕНП в Брюксел, че подкрепят ГЕРБ. Така управляващата партия, на която не й достигат четирима депутати за формиране на мнозинство в НС, си осигури резервен отбор, който ефективно замени досегашния им съюзник "Атака" и при последния вот на недоверие спаси кабинета.

Депутатът Димо Гяуров посочи, че темата е достатъчно важна и е свързана с основни принципи на политическия морал. "До ден-днешен се оказва, че гласовете, дадени за една политическа сила, биха могли да бъдат прехвърлени към друга”, отбеляза той.

Сините внасят промени в Закона за политическите партии

Димо Гяуров обяви, че сините ще внесат проектопромени в Закона за политическите партии, според които да отпадне възможността депутат, напуснал парламентарната си група, да "откъсва" от партийната субсидия и да я пренасочва към друга, към която декларира принадлежност. Преди ден парламентът отхвърли подобен проект на "Атака" с гласовете на ГЕРБ и на независимите.

"Атака" внесе предложението заради напусналите групата й депутати, които, според непотвърдени данни, са декларирали "принадлежност" към ГЕРБ. Един от тях официално обяви, че "принадлежи" вече на групата на БСП.

"Анализирайки внимателно вчерашния дебат по промените в Закона за политическите партии, преценихме със съпредседателя на групата Мартин Димитров, че голяма част от въпросите, представени вчера и неполучили отговор в зала, са от компетентността на Сметната палата”, обясни мотивите за писмото Иван Костов.

Напуснали "Атака" и РЗС отричат да са зависими и рекетирани от ГЕРБ

Тримата депутати, напуснали наскоро ПГ на "Атака" - Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, отричат да са подавали декларации за пренасочване на държавната им субсидия. Пейчев заяви от името на тримата, че другата седмица ще подкрепят думите си с документи от Министерството на финансите.

"Волен Сидеров да не плаче за субсидиите, те са още при него", каза Пейчев. "Ще решим какво да правим със субсидията, след като зададем няколко въпроса към Волен Сидеров. От отговорите му ще преценим какво да правим", добави той.

Пейчев съобщи, че след като е напуснал групата на "Атака", е получавал заплахи за живота си от различни телефонни номера. Старият ми телефон е у друг човек, той ми се обади, че непрекъснато е получавал съобщения със заплахи за моя живот, каза Пейчев, но отказа повече подробности, тъй като първо щял да подаде жалба в полицията.

Никой не може да ме рекетира, защото не съм клиент на съдебната система, заяви още Пейчев в отговор на въпрос бил ли е принуждаван да подкрепи кабинета чрез заплахи за данъчни ревизии.

Независимият депутат Димитър Колев, който влезе в НС с лисата на РЗС, също каза, че не е бил рекетиран по никакъв начин и с никакви проверки да даде гласа си за ГЕРБ. Никога и по никакъв повод не са ми били предлагани пари от ГЕРБ или да съм вземал пари, добави Колев, готов да защити правотата си пред детектор на лъжата.

Той поясни, че от 10 години се занимава с търговска дейност, но в момента няма никакви действащи фирми. По времето на царското правителство (2001- 2005) Димитър Колев бе областен управител на Перник, след това две години зам. -председател на Общинския съвет в Перник и от 2009 г. е депутат.

Димитър Колев обясни, че е финансирал предизборната си кампания с дарители, отчетени пред РЗС. Той не отговори дали е подавал декларация за принадлежност към друга политическа сила, към която да се прехвърля субсидията му, и препрати журналистите да попитат за това министъра на финансите Симеон Дянков.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=181132
КОРУПЦИОННО ДОГОВАРЯНЕ ЗАД ГЪРБА НА ИЗБИРАТЕЛЯ

Цветозар ТОМОВ

Срамното гласуване на управляващото мнозинство в Народното събрание по повод предложението на партия “Атака” за промяна в Закона за политическите партии поражда най-малко три въпроса и дава възможност да се направят поне три крайно неутешителни извода.

Най-напред въпросите:

Първо. Защо изобщо трябва да се променя Законът за политическите партии, след като практиката за прехвърляне на субсидии от една партия на друга при пазаруване на “независими” депутати не е уредена от него, а му противоречи? В член 25, алинея 2 на сега действащия закон изрично е заложена нормата, че партийната субсидия “се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия или коалиция”. Получените гласове не се изменят в резултат на това, че депутат от една партия я е напуснал, следователно прехвърлянето на субсидии е съвършено незаконна практика. Тази практика е резултат на противозаконните действия на министъра на финансите, който е оправомощен единствено да определя “начина на предоставяне на средствата за субсидиране на партиите и коалициите” (член 27, алинея 2) и няма никакви правомощия да определя техния размер, който е уреден от сега действащия закон. Съгласно закона броят на депутатите от една партия няма отношение към размера на субсидията, субсидии получават и невлезли в парламента партии, стига да са получили над 1% от действителните гласове.

Второ. Кой следва да носи отговорност за въведения от сегашните управляващи двоен стандарт? От една страна, за да няма “политическо номадство”, депутатите нямат право да сменят парламентарните си групи и да образуват нови, а от друга, се оказва, че те могат да прехвърлят полагащата се на излъчилата ги партия партийна субсидия на неин политически конкурент по съвършено криминален начин, дори без да са задължени да обявят новия си политически избор. Това, което най-вероятно се случва, е пряко корупционно договаряне зад гърба на избирателя, където партията, пазаруваща депутат, плаща с държавни пари.

Трето. Съзнаваме ли какви политически последици има и какви може да породи в бъдеще тази миризлива история? Управляващата партия, подкрепена през 2009 г. от една четвърт от българските граждани и загубила през 2011 г. доверието на половината от тях, си напазарува парламентарно мнозинство, плати сметката с нашите пари и лиши от тях политическите си критици. При това се справи бързичко. Послушната “Атака” се озъби два-три пъти и й разказаха играта. С РЗС се случи по същия начин. Като се има предвид моралната издръжливост на средностатистическия български депутат, такава съдба ще очаква всяка партия, която най-накрая си позволи да забележи, че най-смисленото занимание на премиера Борисов през тези 2 години е рязането на ленти - 2000 по собствените му признания, падат се по 3 на ден.

Да мина към неутешителните изводи

Първо. От ГЕРБ ни правят всички на идиоти, но ние сме си го заслужили. Доказателството за това е, че се позовават на член 25, алинея 3 от същия този Закон за политическите партии, за да обосноват безобразията си. Там като че ли се описва процедура за прехвърляне на субсидии “на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност”. Но само идиот може да не забележи, че в алинея 3 се уреждат специфичните случаи на разпределение на субсидиите в рамките на една коалиция, когато просто няма начин да се преброят подадените за отделните й съставки действителни гласове. С кого по-точно беше в предизборна коалиция партия ГЕРБ? С РЗС? С “Атака”? Да си кажат.

Второ. Последици няма да има. А би било редно Дянков да изхвърчи от поста си, защото без негово съдействие далаверата няма как да стане, незаконно облагодетелстваните партии да възстановят надвзетите суми, а незаконно ощетените да си ги получат. Би било редно и прокуратурата да се поинтересува как така цяла сюрия народни избраници изведнъж се препълниха с топли чувства към ГЕРБ и отрази ли се това на материалното им състояние. Едва ли нещо ще могат да докажат, но поне да опитат. Би било редно, ако нищо от изброеното не се случи, да обградим парламента както през 1997 г. Но и това няма да се случи.

Трето. Правителството реши да повиши минималната работна заплата. Това няма да ни направи по-богати, защото в България тя е толкова унизително ниска, че от повишаването й ще се възползват малцина. За сметка на това ще подскочат нагоре някои данъчни основи. Това както и да е. Но все пак има и стопроцентово облагодетелствани - партиите, получаващи субсидии. Законодателят е предвидил размерът на тези субсидии да зависи от минималната работна заплата. Гласувайки за тях, ще им позволяваме да ни бъркат още по-дълбоко в джоба. А после ще си преразпределят кьоравото както им дойде по гореописания начин.

Цветозар ТОМОВ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=939602
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 06 Юли 2011, 15:48

;)

ГЕРБ направи корупцията държавна политикаИван Костов -
Изявление в Народното събрание от името на Синята коалиция
oтносно две години от формиране на мнозинството на ГЕРБ,
6 юли 2011 г.ИВАН КОСТОВ (СК): Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми колеги, упълномощен съм от името на Синята коалиция да направя изявление във връзка с две години от формирането на мнозинството на Политическа партия ГЕРБ.

ГЕРБ дойдоха на власт с голяма подкрепа, поемайки ясни и конкретни ангажименти за реализиране на антикризисна програма.

Синята коалиция подкрепи тези намерения. В условията на криза на България й беше необходимо стабилно управление, цитирам: „Излизане от кризата, повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика”. Бяха необходими реформи, беше необходимо възстановяване на европейското финансиране.

Две години по-късно България е последна сред европейските страни по жизнен стандарт и по качество на живот. Не излизаме от кризата, влизаме в период на депресия. Доходите са замразени, безработицата е 11-12 на сто, фалира или замразява дейността си значителна част от малкия и среден бизнес, драматично спаднаха инвестициите в страната. Макар и най-нуждаещи се, най-лошо усвояваме европейската финансова помощ. Единствените, които реализират огромни печалби, са българските монополи.

Затова две години по-късно ГЕРБ изгуби политическото доверие в парламента. Правителството на европейското развитие положи клетва като кабинет на малцинството, но с широка политическа подкрепа тук, в този парламент. Днес ГЕРБ е в политическа изолация и управлява с неясна подкрепа на независими в кавички народни представители.

Синята коалиция щеше да подкрепи и да подкрепя независимо от политическата цена провеждането на непопулярни и тежки реформи. Ние това сме заявявали много пъти, много пъти сме искали да споделим тази отговорност. ГЕРБ сам отказа тази наша подкрепа още, когато с бюджета за 2011 г. изостави реформите, наруши Конституцията и дори национализира част от пенсионните фондове в страната, влезе в многобройни скандали и получи от обществеността обвинението, че е направил корупцията държавна политика.

Премиерът твърди, че е спасил България, цитирам: „Спасил България от варианта Гърция, Португалия и всички останали”. Изглежда никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг. Този външен дълг е почти 150 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Гърция е богата страна с развита икономика и фирмите, и банките й нямат нужда от спасяване. Това личи от добре работещите гръцки банки в страната.

България от 13 години не е имала и няма проблем с платежоспособността си. Делът на нашия публичен дълг спрямо брутния вътрешен продукт е по-малко от 15 на сто и това не е заслуга на ГЕРБ.

РЕПЛИКА ОТ ЛЯВО: Абсолютно.

ИВАН КОСТОВ: Така че единственото нещо, което е било по силите на господин Борисов да ни спаси, е несъществуващата опасност. От самото начало премиерът обяви, че не му трябва нашата подкрепа и се самоопредели като премиер на малцинството. Това е единственото обещание, което изпълни. ГЕРБ е в политическа изолация.

Ние сме определили нашето отношение към това управление, след като не дадохме исканото доверие тук, в парламента. ГЕРБ ще отиде на изборите, обявил война на всички. (Реплики от ГЕРБ.) След три месеца избирателите ще решат. (Реплика от народния представител Красимир Велчев.)

В демократичните държави вотът на гражданите посочва решението от всяка политическа криза. Изборите ще отговорят на въпроса дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството от българските граждани, дали българските граждани желаят излизане от кризата със смели, решителни реформи и ние вярваме, че тогава те ще си спомнят, че единствената политическа формация, която е провеждала смели и решителни реформи в този парламент, е тази, която днес се представлява от Синята коалиция.

За България винаги има надежда да излезе от политическата криза и ние вярваме, че това решение ще бъде намерено от българските избиратели. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от СК.)
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 14 Авг 2011, 13:18

;)

"България все повече става място, където официалните власти смятат, че няма нужда от наука, излишен лукс.
Ситуацията е като преди 120 години, когато Петко Славейков е описал една случка как еленските чорбаджии се чудели защо даскалът иска по-голяма заплата от говедаря.
Дянков и Борисов са на равнището на тези чорбаджии."


"Средният българин е на равнището на Борисов. Той се радва на гола на Бербатов, но не знае
кой е акад. Георги Наджаков, открил фотоелектретното състояние на веществото (по-просто обяснено, като за премиера – на базата на това откритие работят ксероксите).
Нито знае кой е д-р Иван Митев, открил шестия сърдечен тон.
Въпросът е с какво да се гордееш, че си българин – дали със спортистите, които отглеждат спортните зали, или с учени и мислители, които създават една друга културна среда, от която зависи развитието на обществото въобще. И които няма как да се създадат, ако една държава не дава пари за наука."ЗА ЕДНА ОБЯВА НА ОБСЕРВАТОРИЯТА В РОЖЕН
или КАК БЪЛГАРСКИТЕ МОЗЪЦИ ИЗТИЧАТ В ЧУЖБИНА

Иван Бакалов

364 лв. заплата за астроном… Наистина, по някой Бербатов е достатъчен, за какво ни е физика?

Националната астрономическа обсерватория към БАН в Рожен, Родопите, е публикувала обява на сайта си (nao-rozhen.org), която предизвиква смях и гняв, и се разпространява по блогове и страници във Фейсбук.

Според обявата обсерваторията търси млад специалист с брутна месечна заплата 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро). Той ще работи по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, ще се занимава с научна работа, и с организационна, помощна работа в обсерваторията, трябва да знае 2 западни езика, един от които английски, да познава няколко различни операционни системи и програмиране, да умее да обработва и анализира изображения, да работи с телескопи и т. н. Ето тук цялата обява, тя е съзнателно предизвикателна, за да направи впечатление с абсурдността си. Но това е реалната заплата, която може да предложи бюджетът на БАН.
Едно сравнение може да покаже защо институти и университети по света са пълни с българи.
От справка за заплащането на астрономи в САЩ се вижда, че то за младши астрономи е около 43 000 – 44 000 долара годишно (около 3600 долара месечно), а средно в тази област заплатите са над 70 000 долара годишно (над 5800 долара месечно – виж тук).
Старши изследователи взимат по 80 000 – 90 000 долара годишно, а директори на обсерватории и мениджъри на проекти взимат по 160 000 – 180 000 долара годишно.

Например в обсерваторията “Смитсониън” заплатите за най-ниските позиции са около 3500 долара месечно (виж тук). Това се смятат за сравнително ниски заплати в голям град в САЩ, но за работник в обсерватория, на който в повечето случаи е осигурено и жилище, заплащането е съвсем прилично.

Справка за средните заплати на чужди учени астрономи, получили виза H1B или Зелена карта, които са работили в САЩ през последните 10 години, показва, че са получавали заплати между 52 000 и 65 000 долара годишно (между 4300 и 5400 долара месечно – виж тук).
Защо му е на един български астроном с два чужди езика да отива да работи в обсерваторията в Рожен, като може да кандидатства за работа в Щатите и с неговата квалификация да получи виза H1B и Зелена карта?

И това реално се случва.
Не става дума държавата да даде заплати от по 5000 лв. на месец за млад специалист или преподавател в университет, но да отпусне поне достойни заплати от над 1000 лв. за хора, които са решили да се посветят на наука. Сегашните са подигравка.

Чорбаджиите - преди и сега

Дянков и Борисов орязаха бюджета на БАН и задължиха академици и професори на възраст над 65 г. да се пенсионират, да дадат път на младите. И те се пенсионираха, но със сегашния си бюджет БАН не може да назначи млади учени, защото предлага дори още по-ниски заплати от тази в обявата на обсерваторията. БАН просто се обезкърви.
Тоест, на практика, без да го казва официално, държавата извършва геноцид върху науката и в БАН просто става дума за ликвидация.

Някой ще каже – е, какво толкова някаква астрономия, можем и без нея. Действително България все повече става място, където официалните власти смятат, че няма нужда от наука, излишен лукс. Ситуацията е като преди 120 години, когато Петко Славейков е описал една случка как еленските чорбаджии се чудели защо даскалът иска по-голяма заплата от говедаря. Дянков и Борисов са на равнището на тези чорбаджии.

Наистина, една държава избира с какво да се гордее. Стоичков и Бербатов може да са достатъчни. Българската наука има 6 открития и стотици изобретения. Елементарните чорбаджии смятат, че науката трябва да измисля нов вид трамвай или някаква машина.
Преди година и половина премиерът Борисов обеща да увеличи орязания бюджет на БАН “само срещу реални резултати”. Не го е увеличил. Сигурно няма реални резултати, каквито той си ги представя.

За какво са й на България астрономите и обсерваторията? За какво й е на България например институт за морето? Нали морета има навсякъде, има учени по цял свят, които ще открият всичко, няма нужда, от тях ще научаваме какво става? Например като започнат да измират делфините или водата стане червена, България може да си повика чужди учени да й кажат какво става… Или студентите ще четат книжки и ще гледат филми, няма нужда да ходят на практики да им показват експерименти и изследвания.

Океанът в света може да е голям, но космосът е много по-голям. В света обсерваториите имат програми за наблюдения за 1-2-3 години напред. Всеки час на телескопите е разпределен. Времето не стига да се изучава звездното небе и космоса. В този смисъл лабораторията в Рожен е важна. И заради мястото си, и заради това, че има техника, и заради времето и учените, които може да отдели. Тя участва в международно разпределение на изследванията на космоса. Те не се изчерпват с това да откриеш една или друга звезда и съзвездие (стотици и хиляди небесни тела са открити и кръстени от българи). Това са цял ред физически изследвания, чийто смисъл не е в “реални резултати”, както си ги представят чорбаджиите.

Какъв е смисълът от наука в България?

Сега българската държава не ще да финансира такава “безсмислена дейност”. В София, в лабораторията на БАН по слънчево-земни въздействия, заплатата е дори по-ниска за млад учен, отколкото предлага обсерваторията в Рожен.
Този вид институти по физика и обсерватории имат и друга роля. Те не само се занимават с изследвания, от които зависи например и прогнозата за времето или за разни катаклизми. В тях идват хора, студенти, млади специализанти, да навлязат в една област. Да видят и да пипнат. Това е важно за тяхната квалификация по-нататък, която може да не е в тази област точно. Така се обучават физици, които стават преподаватели, които пък обучават бъдещите учители по физика. Може би България иска да зачеркне предмета физика от училище? Нищо чудно на сегашния министър египтолог физиката да му се вижда излишна специалност…

Всеки един физик и учен, е национален капитал. Не е сграда, машина, а нещо по-ценно. Създава се с години. Интелектуалния потенциал от една нация се създава дори с безсмислени на пръв поглед институти и научни звена. И за съжаление зависи и от бюджета, който му отпускат чорбаджиите.
Средният българин е на равнището на Борисов. Той се радва на гола на Бербатов, но не знае кой е акад. Георги Наджаков, открил фотоелектретното състояние на веществото (по-просто обяснено, като за премиера – на базата на това откритие работят ксероксите).
Нито знае кой е д-р Иван Митев, открил шестия сърдечен тон.
Въпросът е с какво да се гордееш, че си българин – дали със спортистите, които отглеждат спортните зали, или с учени и мислители, които създават една друга културна среда, от която зависи развитието на обществото въобще. И които няма как да се създадат, ако една държава не дава пари за наука.

Но, ето реалността, това е краят на обявата на НАО “Рожен”:
Брутната месечна заплата на успешния кандидат ще бъде 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро). В случай на сериозен интерес, моля изпратете Вашето CV, мотивационно писмо и адресите на двама души, от които бихме могли да получим препоръки за Вас. Изпращайте тези документи на адрес:

office @ astro.bas.bg.
Краен срок: 10 октомври 2011.

За повече информация: тел. (+359 2) 9741910

Виж тук в e-vestnik за живота в обсерваторията в Рожен.

А тук историята й, как е създадена:

Проф. д-р Богомил Ковачев: Направих обсерваторията на Рожен, обявиха ме за шпионин

Вижте материала в оригинал със снимките и коментариите след него.

http://e-vestnik.bg/12447/za-edna-obyav ... chuzhbina/
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА БИЕМ КАМБАНАТА!

Мнениеот Николина Манчева » 11 Сеп 2011, 16:16

;)
Екшън на благотворителния мач с участието на Борисов

Кандидат-кмет на София задържан заради плакат срещу премиера -
"Борисов
Дрога
Избори! "

Петър Якимов престоя 24 часа в ареста и бе оправдан от съда


http://www.mediapool.bg/кандидат-кмет-на-софия-задържан-заради-плакат-срещу-премиера-news183833.html
/тук може да видите снимките,следвайки заглавието/


Кандидат-кметът на София Петър Якимов, издигнат от Единната народна партия (ЕНП) с лидер Мария Капон, бе арестуван от полицията в четвъртък по време на благотворителния мач с участието на премиера Бойко Борисов, организиран от Нова телевизия.

Причината за задържането на Якимов и съмишленичката му Пламена Панова станал плакат с надпис "Борисов, дрога, избори", който двамата издигнали в сектор А на националния стадион "Васил Левски" при излизането на "звездите" на терена, съобщиха пред Mediapool от ЕНП.

Докато премиерът и съотборниците му, сред които бяха Христо Стоичков, Йордан Лечков, Любослав Пенев, Даниел Боримиров, Дончо Донев и други, ръкопляскали на оскъдната публика, униформени веднага дошли при Якимов, за да отстранят тактично плаката от трибуните. В крайна сметка кандидат-кметът и Панова били откарани в Първо РПУ, където прекарали 24 часа.

"Господин Борисов, благодарим Ви, че веднага се разпознахте в съчетанието "Борисов, дрога, избори", коментарът е излишен", коментираха от ЕНП.

Оттам също така посочват, че издигнатият на стазиона плакат е "поредното гражданско предупреждение, че има опасност парите от търговията на наркотици да купуват избори. Няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател".

Въпреки това на Якимов и Панова били повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред и в петък били изправени пред Софийския районен съд. Тъй като делото е разгледано по бързата процедура, магистратите изясниха казуса още същия ден и оправдаха двамата. От МВР коментираха единствено, че след това задържаните са били незабавно освободени.

Преди това от ЕНП заявиха готовност да заведат дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург с уточнението, че ще се постараят да информират "всички европейски правозащитни институции за начина, по който се практикува властта днес в България".

Припомнят също, че Петър Якимов многократно е анализирал проблемите на родните служби в борбата с наркотрафика и контрабандата на акцизни стоки. Той членува и в организациятя "Българска Легия Антимафия", която се занимава основно с "осветляване на далаверите на властимащите, обрисуване на схемата, по която мръсните пари хранят партиите".

В декларацията на ЕНП е поместен и цитат от Якимов, според който "наесен изборите ще се финансират от три основни източника – кражби от обществени поръчки в общините, от международен трафик и разпространение на наркотици и от контрабанда на акцизни стоки".

Със своето справедливо решение съдът доказа, че арестът на кандидата за кмет Петър Якимов е незаконен и представлява очевидна проява на полицейски произвол, заявиха от ЕНП, според които
отговрността е изцяло на вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Следваща

Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron