ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Любомир Вучков » 06 Юли 2010, 11:16

Пресконференция на НР на ДСБ - оценка на едногодишното управление на ГЕРБ
05.07.2010
http://dsb.bg/?page=press&sub=news&id=1771

Председателят и зам.-председателят на ДСБ Иван Костов и Екатерина Михайлова направиха равносметка на една година управление на ГЕРБ. Те подкрепиха политиката по отношение на сигурността на България и борбата с организираната престъпност, както и ясната евроатлантическа, геополитическа ориентация на страната. Иван Костов призова все пак за по-категорично преследване на политическите покровители на корупцията.
Лидерите на партията разкритикуваха липсата на смелост и компетентност на управлението, забавянето на реформите, воденето на популистска и лобистска политика от парламентарната група на управляващите. Според Екатерина Михайлова има сериозни разминавания на ценностно ниво в редиците на ГЕРБ и това личи в обсъждането на много законопроекти. За пример зам.-председателят на ДСБ даде дебатa в ПГ на ГЕРБ по повод лобистските поправки в законите за земелските земи, гласувани миналата седмица.
Иван Костов и Екатерина Михайлова обещаха, че пълен и задълбочен анализ на управлението ДСБ ще направи след актуализацията на бюджета в Народното събрание, когато ще стане ясна и стратегията за развитието на страната до края на годината.Иван Костов: Здравейте! Добре дошли на нашата пресконференция. Ние ще направим цялостен преглед на изтеклата част от мандата на управление на ГЕРБ следващата седмица, когато видим резултата от гласуването за актуализирания бюджет, където очакваме да бъдат подкрепени наши предложения. Те са доста на брой. И тъй като това е ключово за това в каква степен и какво ще се възприеме като предложение. Ние тогава ще бъдем напълно готови. Разбира се, още сега ако имате някакви въпроси във връзка с една годишнината от изборите ние можем да вземем отношение, но това няма да бъде онова окончателно сериозно отношение, което ние ще формираме на базата отношението на групата на ГЕРБ към предложенията, които ние ще направим за актуализацията на бюджета.
Да кажа все пак и две думи за управлението за тази една година. Ние считаме, че едно от най-важните неща през тази година бяха, че се възстанови откровената и ясна геополитическа ориентация на България по посока на НАТО и Европейския съюз. Това доведе до значителен напредък в сигурността на страната отчетени в борбата с престъпността, във външните отношения и в сферата на действия на Министерство на отбраната. Това е според нас едно от най-важните неща.
Разбира се, ние бихме желали да видим много повече осветени и посочени политически покровители на корупцията от предходното управление, защото освен епизодично появяващите се имена на двама, трима политици от БСП не се чува нито един политик от ДПС и не се посочват действително тези отговорности.
От друга страна, ние считаме, че кризата не получава отговор това е за сега очевидно за нас. Кризата не получава отговор през реформи и чрез реформи, чрез модернизация на страната. Излизане от кризата с помощта на включване на един мощен политически двигател. Няма политически двигател. От тази гледна точка не можем да кажем, че правителството е действало със същата тази смелост и решителност, с която действа примерно в противодействието на организираната престъпност. Или защита на тази геополитическа ориентация на страната. Тук отсъства и смелост, отсъства и решителност, отсъстват идеи, отсъства компетентност. Това доведе практически до не задвижване на изключително необходимите на страната реформи. Следващата година ще повтори тази по трудности на финансовото управление, на бюджетирането. Тъй като страната няма да бъде реформирана.
Считаме, че има два месеца. Последни два месеца срок, в които тези реформи трябва да бъдат подготвени. Да бъдат вкарани в Народното събрание преди гласуването на бюджета за следващата година. Защото той също ще се сблъска с проблемите, с които се сблъска бюджета през 2010 година.
Същото се отнася и за европейското доверие. Ние виждаме напредък в усвояването на еврофондовете, но той далеч не е толкова решителен и бърз, колкото желаем да го видим. Може би около 750 млн. – 800 млн. от европейските фондове няма да бъдат усвоени. В смисъл няма да влязат в касите на фирмите на общините и изобщо на бенефициентите. Което пък отслабва възможностите да се преодолее кризата.
Това е така съвсем накратко. Имате ли въпроси?

Първата година на едно управление би трябвало да е най-силната. Смятате ли, че ГЕРБ се справиха?

Иван Костов: Вярно е, че първата година на едно управление, особено когато страната остро се нуждае от реформи, се нуждае от голям политически консенсус, за да бъдат осъществени тези реформи. Тази година беше пропусната. Това е по отношение на реформите. Тук наистина нямаше смелост и решителност. Нямаше и компетентност.

А вие през тази година чувствахте ли се като част от управляващото мнозинство или по-скоро като от опозицията?

Иван Костов: Ние не сме част от управляващото мнозинство и не сме и опозиция. Ние сме коректив, който не допусна, примерно, вдигането на ДДС. Ние бяхме едни от тези, които политически изразихме категорично несъгласие проблемите да бъдат решени чрез увеличаване на данъците. Ние бяхме и против увеличаването на акциза на цигарите, ако си спомняте. И сега виждаме, че и това наше предложение беше отразено. Ние по същия начин държим и следващата година бюджета да не се прави с разчети за повишаване на косвените данъци и промяна на плоския данък. И виждаме, че ГЕРБ се съобразяват с това. В много отношения наши корекции на поведението на ГЕРБ се оказаха изключително полезни.
Ние сме силни защитници на българския интерес и особено на интереса за сигурност в енергетиката. И не можем да не отбележим, че правителството се повлия от тези наши позиции.
Ние казвахме, че има огромни разхищения на средства, че няма стратегически инвеститор за Белене. Ние поискахме да има стратегически инвеститор за нова атомна електроцентрала и изграждане на нови блокове. Все решения, които бяха възприети. Това бяха решение, които укрепиха сигурността на страната. Защото, да отворя една скоба, единствените заплахи за сигурността на България дойдоха от енергетиката. Веднъж чрез спиране на доставките на газа, а сега чрез скокообразно увеличаване на цените с близо 1/4. Даже с повече от 1/4, което създава огромни проблеми на всички фирми. Тоест, ние сме били напълно прави в позициите си по отношение на енергийната сигурност. И виждаме, че тези позиции на един гарант на един политически курс бяха успешно отстоявани от нас. В този смисъл и като гарант и като коректив ние допринесохме донякъде да не се допуснат най-големите грешки, да не се отклони страната, по-скоро да бъде върната в курса на европейското и натовското партньорство.
Така че, без да считаме, че сме единствения фактор ние изпълнихме своята задача. От друга страна ние направихме многобройни конкретни предложения за излизане от кризата. Ние разработихме четири части от програма. Може би вие сте ги забравили ще ви ги напомним и ще ви кажем, кое ако е било задействано в определен момент, какъв резултат щеше да има днес. Ще ги чуете тези неща, но нека да завършим и ние тази подготовка, за да бъдем съвсем предметни и конкретни, когато говорим тези неща. Ние не можем да кажем например, че в това отношение нашите позиции бяха възприети. Тоест никъде позициите ни за реформи не бяха подкрепени в пълнота и изцяло, така както ние бихме желали. Нито в администрацията, нито в здравеопазването. Водят се едни непрекъснати битки за това ГЕРБ да бъде тласнат по посока на реформи. И виждаме какво спира ГЕРБ в същото време – лобистки интереси, популизъм. Те са очевидни неща.

Казвате, че няма достатъчно смелост и решителност. Необходимо ли е освежаване на редиците на ГЕРБ, нови кадри, промени в някои министерства?

Екатерина Михайлова: Нови кадри, освежаване... Това е изборът на българските граждани. Те избраха да ги управлява политическа партия ГЕРБ. ГЕРБ пък направи избора да управлява в правителство на малцинство с неполитици. Това беше политическия избор. Така че, нашата критика към тях не е свързана само с това да бъде променен един или друг човек, а за нас е проблема е който излиза след една година, когато наблюдаваме процесите вътре е, че в ГЕРБ има разминаване между хората на ценностно ниво. Като разбиране за това какъв тип политика трябва да се води. Дали дясноцентристка, дали центристка, дали лява. Пример ще дам от миналата седмица и по-миналата по законите за земята, които толкова много се дискутираха. Ние чухме изказвания, които бяха в унисон с нашето разбиране, че частната собственост е ценност и е неприкосновена и трябва да се защитава. И чухме обратни изказвания. Говори се в ГЕРБ, други изказвания, че на първо място трябва да отиде земята при тези, които я обработват. Това са абсолютно различни разбирания и когато са различни няма как да вървят в едно.

Иван Костов: Това са комунистически разбирания.

Екатерина Михайлова: Те че са комунистически ... това е Димитровската конституция. Там се появява „земята е на тези, които я обработват, а не на тези чиято е собствеността”. Това е което нас ни тревожи. След тази една година тези различия излязоха пред очите ни. И второто нещо, за което днес говорим, разбира се подкрепяйки добрите неща, второто е, че беше пропуснато време. В тази една година беше пропуснато време за смели реформи. Конституционна реформа за съдебна власт вече изглежда като мираж, защото беше загубено дори конституционното мнозинство, което имаше в старта на парламента. Имаше воля за такава реформа, която е толкова необходима. Сега вече това мнозинство го няма и ако се търси то ще бъде с един много по-малък предмет на промяна, която може да се направи в Конституцията.
В началото голямото доверие към ГЕРБ подкрепата на три парламентарни групи даваше възможност на ГЕРБ да направи едни наистина смели реформи. За съжаление не видяхме много от тях.

Като цяло сте критични повече отколкото сте доволни. Някаква прогноза за есента оптимистична или песимистична ако така вървят нещата както до сега? Каква ще е картината есента и зимата?

Иван Костов: До голяма степен картината за есента и зимата ще зависи от решенията, които ще се вземат с актуализацията на бюджета. Тези решения могат да бъдат по-добри или по-лоши, или много лоши. И затова ние искаме да изчакаме тази седмица, за да направим окончателно своя анализ за това какво може да се случи и ще бъдем честни към хората и ще кажем ясно. Няма да крием политическите си тревоги ако те са основателни. Нито пък ще ги преувеличаваме ако няма достатъчно основание за такива тревоги.
Ние считаме, че не трябва да се изпуска шанса за това управление. Трябва да се направи всичко възможно то да успее. Този шанс е даден на България. Той не е само на ГЕРБ. Нашата страна се опитва да се пребори. И тук вие казвате „повече критични” или чухте само критичното? Но най-важното, което в момента става в България в моите очи и в очите на Демократи за силна България е тази битка с организираната престъпност, в която държавата се опитва да се освободи от мафията. Тази битка е най-важна за българската демокрация. Без нея демокрацията се изроди в олигархично управление. Ние искаме тази битка да завърши и понеже виждаме напредък в тази битка искаме тази битка да завърши. Тя е най-важната в момента за страната. Това, между другото, хората го усещат. Заради това настояваме и да се стигне до политическите корени на тази престъпност. Тоест мафията да бъде изтръгната от политическата система, от политическите партии. Така че ние считаме, че в това направление ГЕРБ се нуждае от нашата подкрепа и ние я даваме и ще я даваме винаги докато те се движат в тази посока.

Да разбираме ли, че според вас Цветан Цветанов е отличника на кабинета и в такъв случай кои са по-слабите в него?

Иван Костов: Целият сектор на правителството в сферата на сигурността ако го гледаме като голям сектор на сигурност стои сравнително добре. Това е и министъра на отбраната, това е и министъра на външните работи. Те са на ниво. В този смисъл успяват да реализират тази политическа линия, която носи на България повече сигурност. Включително и повече сигурност в областта на енергетиката. Независимо от това как се тълкуват изказванията на българският министър-председател и възраженията, които могат да бъдат направени по това което той говори. Ние считаме, че ГЕРБ няма да отстъпи от позицията на защита на българският интерес по всички тези енергийни проекти. И ако дори се появи и малка заплаха за това ГЕРБ да отстъпи от защита на българския интерес първите, които ще бъдат крайно разочаровани и ще обявят това ще бъдем ние – ДСБ и Синята коалиция. В това не трябва да имате никакво колебание. Но ние очакваме, че правителството ще остане вярно преди всичко на политиката на сигурност на страната. Тя е по-важна от всичко останало. Защото ето – лошо договорен газ, лошо предоговорени условия за доставка и ето един тежък шок за българската икономика. Допълнително в момент, в който тя се мъчи да излезе от икономическата криза допълнително тежко обременена с нови ангажименти. Това изцяло се дължи на политиката на „тройната коалиция” и специално на БСП и на нейния екип на Сергей Станишев, на Румен Овчаров, разбира се, и на президента Първанов, който не крие, че стои начело и че е политическото лице на тази политика. С това трябва да се завърши, защото България става заложник. Благодаря ви!
Изображение
ИВАНЕ, ЗАЩО ТОГАВА НЕ МИ ПОВЯРВА, ЧЕ ДСБ ЗАГИВА?
А СЕГА СИ ПРАВ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ АПЛОДИРА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИЩАВА!
!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 997
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 11 Юли 2011, 00:01

;)
ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО - ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ.

Че Дянков има много важна роля в това правителство, се надявам да са го разбрали повече хора.
Но кой го доведе?
Беше ми попаднал един много интересен материал на тема Дянков,но го изгубих във виртуалното пространство.
Затова сега бързам да ви предложа това интервю-струва ми се интересно.Още кадрови рокади ще има по висшите етажи на властта.
Това съобщи в интервю за “Труд” вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

За постовете си трябва да се притесняват чиновници, чиито институции са на подчинение на Дянков и в които не е имало големи промени.

"Ако имате втори мандат, в неговия край България ще стане Гърция като ниво на доходи.
- Да, напълно е възможно в края на втория ни мандат средният българин да е богат колкото средния грък.
А ББ ни спасява от гръцки вариант

Първите две години минаха изцяло в борба с кризата. Смятам, че я преодоляхме.
Във втората част на този мандат искам да се фокусирам върху политики за увеличаване на растежа и доходите.

Икономическият екип на това правителство е добър. Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова - също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре.

Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България.


Вицепремиерът дава добра оценка за всички министри в икономическия екип, с изключение на земеделския Мирослав Найденов, който “повече трябва да работи, по-малко да говори”.

Според Дянков бюджетът за сектор сигурност трябва да се намали наполовина в следващите три години, за да има за здраве, образование и култура. Като положителен пример дава министърът на отбраната Аню Ангелов. Дянков не се притеснява от конфронтация с другия вицепремиер - силовия министър Цветан Цветанов. “Имам твърдо мнение по въпроса и ще го отстоявам с всеки следващ бюджет”, отсече финансист номер 1.- Г-н Дянков, дадохте месец на шефа на Националната агенция за приходите да подобри работата на ведомството. Обявихте, че ако това не стане, той ще бъде сменен. Срокът изтече, какво е решението ви?
- Има подобрение в НАП, отбелязахме успех в борбата с ДДС измамите. Има две успешни дела, но това, разбира се, не е само работа на НАП, а и на прокуратурата и ДАНС. Това показва, че ако НАП работи по-устремно по темата, нещата стават по-бързо. От тази гледна точка си запазвам възможността да изчакам още месец, за да видя дали това е тенденция или просто временно намерение да се угоди на министъра. Продължавам да оценявам, междувременно направихме промени в ръководството на агенцията. Вторият човек в НАП, който дойде от териториалната дирекция във Велико Търново, работи много добре.

- Не сте категоричен, че Красимир Стефанов е “отървал кожата”.
- Не, не съм. И преди време казах, че трябват месец-два, за да се убедя, че подобрението в работата на НАП е тенденция.

- Изпълнението на приходите и на митниците, и на НАП изглежда добро. Защо хвалите митниците, а критикувате данъчните?
- Още миналата година шефът на митниците Ваньо Танов каза: “Имаме следните проблеми в законодателството. Искам промени и ще видите резултатите.” Така че миналата година с Танов работихме много активно - променихме наредба, която не е била пипана 7 години, въведохме GPS система във всички митнически складове. С други думи още миналата година Танов ме уведоми кои са големите проблеми. Затова сега си личи как всеки месец нещата се подобряват. Докато в НАП имаше по-голяма инерция. Когато аз кажа: “Тук нещата не вървят”, те ми отговарят, че е така, защото не са ограничени плащанията в брой. Аз казвам: “Добре, ще направим нов закон и ще ги ограничим. Обаче не съм доволен от борбата с ДДС измамите.” Те ми казват, че е така, защото фирми могат да се прехвърлят на други лица много бързо. Добре, но защо не ми го казаха преди година и половина? Променихме и това. Казвам, че искам да видя много повече инициативност от НАП. Ваньо Танов влезе с голям устрем в митниците и искаше да промени нещата. В НАП оставихме предишния екип, той беше изцяло назначен при предишното правителство. Те бяха свикнали да работят по-бавно.

- Защо НОИ все още няма председател? Да не би да имате разногласия със социалния министър Тотю Младенов кой е правилният човек?
- Аз не се занимавам с избор на нов шеф на НОИ. Просто казах какви са критериите, на които той или тя трябва да отговаря. Да е добър финансист, да е професионалист, което означава да познава системата, но да не е бил част от нея. Това е важно, защото, ето както показва и примерът с НАП, когато човек е работил в системата, някак си дали заради връзките, които има, или просто защото е започнал да мисли по определен начин, не се изявява като кой знае какъв реформатор. Аз искам този човек да е извън системата на НОИ, за да може по-скоро да тръгне работата. Но тук задачата е на социалната комисия в парламента. Доколкото разбирам, тя е много близо до такъв избор.

- Като казахте какъв трябва да бъде шефът на НОИ, остава да ни съобщите и името му.
- То ще се знае в най-скоро време, но няма да го кажа аз, а групата на ГЕРБ и социалната комисия.

- Знаете ли какво се говори за вас? Вие сте човекът, който разпределя постовете в държавата. Вярно ли е? Например смяната на транспортния министър е ваше решение, нали така?
- Определено е мое предложението да се смени транспортният министър, както и шефът на комисията “Кушлев” и шефът на фонд “Земеделие”. Доста от предложенията в последните два месеца са мои. Това обаче ми е работата, аз съм вицепремиер и отговарям за много институции. НОИ не е част от тях, той е към социалната сфера, за която аз не отговарям като вицепремиер. Но да, аз искам да работя с хора, които имат енергия и споделят виждането ми, че държавната администрация трябва да се обнови основно. Където виждам, че има слабост, веднага предлагам промени.

- Отчитате, че приходите вървят добре. Не може ли да балансираме бюджета още през тази година?
- Приходите вървят по план. Това, което прогнозирахме в бюджета, се изпълнява, в митниците дори малко по-добре от прогнозата ни. Но, ако си спомняте, в бюджет 2011 заложихме дефицит от 2,5%. До средата на годината определено ще сме под 1%. За половин година вървим по-добре от първоначалните прогнози, но все пак има още време до края на 2011 г. Гърция продължава да бъде тема за цяла Европа, така че си заслужава да сме дисциплинирани. Няма да има разхлабване на коланите в средата на годината, защото не знаем какво ще ни сервира общоевропейската ситуация.

- Миналата година много хора не ви вярваха, като казахте, че икономическият ни ръст за 2011 ще е 3,6%. Сега вече има прогнози за ръст над 4 на сто. Вие ще ревизирате ли мнението си?
- Прогнозите ни се правят от експертен екип. Нямам основание да мисля, че не са най-добрите експерти в държавата. Вярвам на това, което ми казват.
3,6% ръст заложихме в бюджета и това ще се изпълни. В началото почти всички смятаха, че няма да стане. Сега една част от прогнозите са дори за над 4%. Ние засега няма да променяме този параметър. В средата на август ще имаме нов анализ, ако се окаже, че данните са благоприятни, може и да променим прогнозата си. Важно е хората да вярват в това, което казваме. Вече нямаме извинение. Докато в началото на 2009 г. все още имаше неизвестни, оставени ни от предишното правителство, сега отбелязваме две години на власт. Не можем да сме неточни в прогнозите си.

- Ако все пак макропоказателите се окажат по-добри, ще има ли ръст на заплати и пенсии?
- Тази година не. Това става в рамките на бюджетната процедура. Сега сме в процедурата за 2012 г., през септември ще работим най-активно по нея. Ако видим, че имаме възможности, през следващата година може да се мисли за поетапно увеличение на доходите.

- Много често ни сравняват с Естония. Защо там след големия срив от 11% сега имат ръст от 8 на сто, а ние не можем да реализираме такъв темп на растеж?
- Естония влезе много рязко в кризата и съответно излезе рязко оттам. Вече трето тримесечие имат значителен ръст. Ние влязохме малко по-късно в рецесия, защото предишното правителство се опита да забави този процес до след изборите през 2009 г. Съответно изхарчи много пари точно преди парламентарния вот. Затова ние се движим средно с 6 месеца закъснение спрямо Европа както при влизането, така и при излизането от кризата. Така че, ако ние имаме силно тримесечие, това ще бъде третото на тази година. През първото вече имахме 3,4% ръст. Очаквам за октомври-декември да имаме поне 6%. Дали можем да постигнем ръст от 8%? По принцип да.

- Никога не се е случвало.
- Не се е случвало, но с политиките, които успяхме да прокараме, и това, че имаме най-ниското данъчно бреме в Европа, можем да успеем. Ние всъщност никога не сме имали и най-ниското данъчно бреме. Бяхме седми по този показател, като влязохме в ЕС, сега сме първи. Това би трябвало да помогне на бизнеса да постигне по-висок ръст. Имаме предпоставки за 8% ръст. Разбира се, винаги може да се направи и повече. Все още ни липсват някои реформи. Целта е не само да достигаме и задминаваме тези, непосредствено преди нас като Румъния и Латвия, а и да се стремим доста по-високо - към средноевропейските доходи.

- За какъв период можем да ги достигнем?
- Два мандата. Значи ние имаме още 6 години. За това време можем да достигнем Гърция. Това не е средният доход, но е доста над този, за който сме мечтали преди две години. През 2009 г. имахме 37% от средния европейски доход, сега имаме 43%. За две години, които бяха много тежки, все пак сме дръпнали напред. Но ни трябва още малко време.

- Тоест, ако имате втори мандат, в неговия край България ще стане Гърция като ниво на доходи.
- Да, напълно е възможно в края на втория ни мандат средният българин да е богат колкото средния грък.

- Явно имате дългосрочни планове за управлението. Какви цели си поставяте за втория си мандат?
- Има още много какво да се прави.
Първите две години минаха изцяло в борба с кризата. Смятам, че я преодоляхме.
Във втората част на този мандат искам да се фокусирам върху политики за увеличаване на растежа и доходите.
Икономическият екип на това правителство е добър. Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова - също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре. Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България.

- Кои са слабите му звена?
- Отправял съм критични коментари към земеделския министър. Повече трябва да работи, по-малко да говори. Това напоследък започва да става. Също така смятам, че ни трябва сериозна реформа в сферата на сигурността. Трябва да се промени съотношението в ресурса - и финансов, и човешки, който отива в сферата на сигурността. Става въпрос за полиция, отбрана, ДАНС и разузнаване спрямо образование, здравеопазване, наука и култура. В Европа общият ресурс за земеделие, образование, наука и култура е по-голям, отколкото за ресора сигурност. У нас е обратното. Така че трябва да намалим разходите и да увеличим ефективността в сигурността и да пренасочим повече пари за други пера.

- Тук обаче ще влезете в конфликт с вицепремиера Цветан Цветанов. Можете ли да го преборите?
- Този разговор го водим от самото начало и ще продължим да го водим. В средносрочен период - следващите от три до пет години, това е основната липсваща реформа в публичните финанси. Има и други сфери, в които могат да се подобрят нещата, но ако направим това преразпределение - от сигурност към образование, здравеопазване, наука и изкуство, ще си помогнем на икономическия ръст и социалното благополучие. Затова имам твърдо мнение по въпроса и ще го отстоявам бюджет по бюджет. Дори и в рамките на междубюджетни разговори. Дали ще успея? Ще видим. Бюджетът за 2012 г. ще е показателен. Тук-там имаме успехи - например в отбраната Аню Ангелов успя да направи голяма оптимизация. Надявам се другата част от сигурността да последва този пример.

- Колко ще отрежете от сигурността в следващия бюджет?
- Пак гледаме средното ниво за Европа. Като сравняваме, там за сигурност се харчат около 2% от БВП. Ние харчим двойно - 4,2%. Тези 2,2 на сто, ако се преразпределят към образование, наука, култура и земеделие, там също ще стигнем средноевропейските нива. Това не може да стане за една година, но за 3 може. За да стигнем средноевропейските доходи, трябва да имаме и средноевропейското преразпределение на бюджетните приходи.

- Каква оценка си пишете за две години начело на финансите?
- Мен ме оценяват премиерът и групата на ГЕРБ в парламента. Те правиха оценка преди време, тя получи гласност. Надявам се това да се прави регулярно. Аз съм доволен от нещата, които постигнахме. Начинът, по който излязохме от кризата, нямаше алтернатива.

- Проблемът е, че напоследък депутатите не ви харесват особено. Говоря за мнението ви за безотчетните депутатски пари. Какво ще им кажете?
- Аз просто съобщих за анализа, който ми показаха моите експерти. Първоначалният въпрос беше дали е истина това, което каза Яне Янев. Аз не го знаех, беше изненада за мен. Проверих го, оказа се, че е истина, и то поне от 12 години. Попитах дали е законно и да, така е.

- Но дали е морално?
- Точно затова съм поискал анализ. Първият въпрос е спазен ли е законът. Да, категорично. Следващият въпрос е дали парите се харчат правилно - това е преводът на “морално” на езика на финансите. Моето министерство не е страната, която да отговори на този въпрос. Това е работа на Сметната палата. Скоро анализът на експертите ми ще е готов и ще предложим точно това - Сметната палата да влезе на проверка в Народното събрание. Ако се налага, да се промени правилникът на НС. Но не е наша работа.

- Какво не можахте да постигнете за 2 години?
- Винаги има нещо, което не е довършено. За двете най-значими теми вече стана дума -
първо, относително преразпределение на публичните финанси. Аз се опитвах да го направи на два пъти, но със смесен успех.
Втората тема е тази, която напоследък се вижда като внезапна активизация - т. нар. промяна на кадри. В самото начало, като станах министър, не познавах много хора в администрацията. Предположих, че всички са съвестни и ще работя с тях като професионалист. Сега се оказва, че много по-рано е било добре да предложа в моите ресори по-големи промени, за да влязат неопетнени хора. Имам предвид и като мислене, а не само дали са правели нещо незаконно. Трябва да се пречупи инерционното схващане, че реформа не може да се направи и значи няма и да се опитваме. Трябват ни реформатори. Напоследък такива се появяват.

- Тоест рокадите тепърва предстоят?
- Тоест да. В сектори, в които все още не е имало големи промени, и аз смятам, че не работят така, както би трябвало. След 2 години имам впечатления как работят голям брой хора. Виждате, че хора, които са се справили добре, отиват от Министерство на финансите във Фонд “Земеделие” например и фондът внезапно започва да работи добре. Хората, като виждат, че нещата стават, започват да ни изпращат автобиографии, защото искат да работят с нас.

- Как намирате нови хора? Кой ви ги препоръчва?
- Част от малкия ми екип като вицепремиер се занимава само с това. Говорят с кандидати, проверяваме ги.

- Значи политическият ви кабинет е съставен от “ловци на глави”?
- През последните 6 месеца сме се ориентирали към това, защото е много важно. Виждаме разликата, като имаме активен министър на транспорта или пък какво се случи, когато г-н Коларов влезе в комисията “Кушлев”. Когато някой си разбира от работата, внезапно нещата се подобряват. Това е част от моите задачи в последните шест месеца, много повече, отколкото беше преди.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=958977
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 12 Юли 2011, 01:11

;)

Веднага ви представям и едно огромно интервю на ББ за в. 24часа.

Бойко Борисов: Няма да харча пари като Костов и Станишев


Правителството подозира, че търговци на горива заобикалят плащането на данъци у нас, като обмитяват внасяните от Гърция количества в Румъния.
Това разкри в интервю за "24 часа" Бойко Борисов. Екипът ни завари премиера в кабинета му с шефа на митниците Ваньо Танов да обсъждат проблема. Борисов нареди да започне веднага проверка заедно с данъчните. Дори заяви, че ще се включи в съвместното им съвещание с митниците.
"В момента в страната се внася много гориво и ще проследим плащането на данъците по веригата на тези, които внасят от Гърция за Констанца.
Там обмитяват за жълти стотинки и връщат горивото обратно", обясни Борисов. Той е категоричен, че има либерализация на пазара.

В премиерския кабинет на Бойко Борисов вече е поставена карта на бъдещите магистрали и високоскоростни пътища, които ще се строят следващите години с пари от ЕС. Още с влизането министър-председателят започва да разяснява как след няколко години до Русе, Шумен и Варна ще се стига по четирилентови пътища, а разстоянието между Северна и Южна България ще се минава за минути по тунел под Шипка. Върху масата му има сателитни снимки на южната дъга на околовръстния път, където ще се правят тунел и естакада, за да се избегне кръстовището на "Цар Борис III". Държи да прочете и писмо от шефа на генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер, който наблюдава 5 от общо 7 оперативни програми. В него той изразява задоволство от видяната при посещението си в България добра комуникация между министерствата и усилията, които най-накрая дават плодове за усвояване на средствата от ЕС.

- Г-н премиер, знаете ли коя е последната новина за вас в световната информационна агенция Ройтерс?
- Не.

- Ще ви прочета малка част от нея с молба за коментар - група във Facebook призова местните медии да се въздържат един ден от отразяване на действията на Борисов, който според най-новия виц сам е прерязал пъпната връв при раждането си и е обявил своето откриване.
- Целта на тези платени медии е да закачат тези чужди агенции за нещо пикантно, което обаче няма нищо общо с фактите. В България медиите са частни, независими и всяка една от тях може да прецени дали да отрази нещо, или не. Това е обида към българските медии.

- Не смятате ли, че има проблем и с вашия публичен образ, защото работата на медиите е да информират какво прави премиерът?
- Моята политика е всеки ден да се показва това, което прави правителството. А политика на медиите е дали ще го отразяват.

- Не е ли проблем на баланс? Не може веднъж да откриете покрива на спортната зала в София, а след няколко месеца и цялата сграда!
- Това е пълна лъжа. Отидох да проверя покрива, защото това е уникална конструкция, при която на четири колони бяха наложени стотици тонове. Залата ще е готова на 30 юли и ще я открия.

- Защо толкова много държите на това рязане на ленти? Според Сергей Станишев трябва да му дадете процент от тях, тъй като 2/3 от обектите, които откривате сега, са стартирали при предишното правителство.
- Това е пълна лъжа. Напротив, четох ви писмо на директорите в ЕК.
Провалените проекти на Станишев аз ги възстанових и успях да ги пусна
- и магистрала "Люлин", и Дунав мост 2. Той остави държавата с половин милиард пасив и на последното заседание на МС взе решение за увеличаване на пенсиите, за които също трябваше да намеря милиард. Разбирам неговата жал, че нямаше какво да открива, защото не работеше. Освен това аз като кмет си започвах обектите като южната дъга на околовръстното и сега си ги откривам.
Хората трябва да знаят,
че когато съседните държави буквално банкрутираха,
строим повече, отколкото в най-цветущите години на социализма.
Обект като естакадата на 3 нива при Перник не е строена, както и спортната зала в София.

- Синята коалиция излезе с декларация, че спасявате държавата от несъществуваща опасност, като сравнявате България с Гърция. Основният проблем на южната ни съседка е, че не може да си обслужва външния дълг, който е 150% от брутния вътрешен продукт, докато у нас е 15 на сто от БНП. И заслугата за това не е ваша, а на предишните правителства.
- Освен че това са неграмотни хора, които си приписват заслуги, друго не мога да кажа. Ако в България беше останала тройната коалиция на власт, откъде щяха да намерят пари, за да изпълнят своите ангажименти, след като им бяха спрели всички еврофондове? Трябваше да теглят пари от резерва. Вече този мач са го играли по времето на Жан Виденов, девалвират лева и България тръгва по пътя на Гърция. Обещаните високи пенсии и заплати няма с какво да се плащат. Ето ти Гърция. Какъв външен дълг, какви 5 лв.? Проблемите там идват от това, че трябва драстично да намаляват пенсии и заплати, защото, както и тук, много губещи държавни предприятия бяха дотирани, за да има социален мир. А ние
догодина ще реализираме най-големия проект за всички времена в България
- софийското метро.
Вече пуснахме магистрала "Люлин". "Тракия" ще е готова догодина, "Марица" в началото на 2013 г. Юли ще открием спортната зала. Случвало ли се е такова нещо за 22 г.?

- За мен лично падането на визите и свободното пътуване, което ни донесе членството в ЕС, е голямо постижение.
- Както виждате, и други държави като Сърбия, Македония, Черна гора вече пътуват безвизово.

- Не си ли спомняте, че имаше много голяма криза в България през 1996 г., от която излязохме?
- Криза вследствие на некадърно управление е едно, а сегашната е съвсем друга. Сега всички анализатори казват, че светът се тресе, банкрутират държави, а вие ми говорите за 1996 г., когато имаше едно крадливо правителство, което девалвира лева, за да си оправи бакиите на банките.

- Светът започва да излиза от кризата.
- Не, светът не излиза с изключение на Германия. Само тя в Европа започва да дърпа напред. Америка е много зле. Третата икономика в света Япония буквално се срива. Това реално влияе и на нас. Кога е имало такива революции в Арабския свят, които се отразяват на петрола? Кога е имало такова недоверие към ядрената енергетика вследствие на аварията във “Фукушима”?

- Въпросът е какво може да направи правителството за бизнеса освен строителството на пътища? Едно от основните обвинения на опозицията е, че той загива, защото в опитите на финансовия министър Симеон Дянков да балансира бюджета се бавят плащания към фирмите.

- Има два варианта. Единият е да вдигнеш дефицита и да разтревожиш всички и да загубиш доверието, за да изпълниш договорите, които на юруш бяха контрактувани в последните месеци на тройната коалиция с техни фирми. Ето с първия разговор със строителите на спортната зала намалих цената с 19 млн. лв. Така сме спестили на много други места. Съжалявам тези, които са свикнали да се правят на бизнесмени с обществени поръчки, няма как да стане. Ние нямаме наши фирми. Даже ми се подиграват, че в енергетиката работят същите фирми, както и преди 2 г.

- Като говори за свързани фирми, каква ви е равносметката от едномесечния мораториум върху цените на горивата?
- В момента имаме най-ниските цени на горива в ЕС.

- Има ли либерализация на пазара?
- Абсолютно. Преди вас при мен беше директорът на митниците Ваньо Танов. В момента в страната се внася много гориво и изпратих при него шефа на НАП Красимир Стефанов. Искаме да проследим плащането на данъците по веригата на тези, които внасят от Гърция за Констанца Там обмитяват за жълти стотинки и връщат горивото обратно.

- Подозирате, че те заобикалят плащането на данъци?
- Искам да проверим дали си плащат данъците.

- Изпълни ли се искането на икономическия министър Трайков да се намалят производствените разходи на най-големия доставчик "Лукойл"?
- Те се намаляват в зависимост от количеството на преработения нефт. Преди са преработвали 7 танкера, сега - 5. Режимите и работните заплати са едни и същи. Или трябва да съкратят хора, или да намалят заплати. Там работят 12 хил. души и се надявам, че няма да го направят.

- Как ГЕРБ спести 17 млн. лв. от държавната субсидия за миналата година и какво правите с тези пари? Трябва ли да се намали?
- Държавната субсидия са я измислили преди нас, може би не са подозирали, че ще имаме такава изборна победа. Така че партията разполага с тези пари и това ни дава абсолютната независимост да не се обвързваме с никого за финансиране на изборите.

- Колко независими депутати се присъединиха към ГЕРБ и как ще разсеете съмненията, че като им давате парите от субсидията, ги стимулирате да гласуват за вас?
- По никакъв начин не ги стимулираме. И за разлика от Костов, Станишев и Сидеров, които от сутрин до вечер говорят за субсидии, мен парите не ме интересуват. Другата седмица ще видите какво ще предложа на изпълнителната комисия за независимите. Освен това другите партии си накупиха сгради, автомобили, какво ли не. В края на краищата не е на никого работа как партията ще си похарчи парите.

- Работа е, защото това са пари на данъкоплатеца.
- Аз съм спестовен и няма да харча като Иван Костов и Сергей Станишев. Имаме най-малкия партиен офис, но не си купуваме сграда.

- Какво е мнението ви за получаваните от МВР дарения? Според Симеон Дянков трябва да бъдат върнати, защото в бюджета на ведомството има достатъчно пари, стига да се управляват правилно, което зависи от Цветан Цветанов?
- Парите се управляват добре, но не са достатъчни. Така са управлявани от всички министри досега.

- И всички са правили една грешка - да поддържат щат от 61 000 души, които изсмукват бюджета със заплатите си и не остават средства за компютри, камери и модернизация.
- МВР не може да работи с по-малко хора, точно обратното. Навсякъде се увеличава числеността на полицаите, защото никой не може да замени живата патрулираща охрана, дори и камерите.

- Колко време отделяте на ден за четене на проектозакони и бъдещи правителствени решения?
- По цял ден.

- Защо тогава непрекъснато кабинетът гласува срещу заявени от вас в началото на мандата приоритети? Ето днес въведохте лимит от 180 хил. лв. за лечение в чужбина, при положение че за трансплантация се плащат средно 266 хил. лв.
- Защото толкова пари има държавата и много от трансплантациите могат да се проведат в България, а обикновено всички отиват на най-скъпия вариант. Това е предложението на здравното министерство и затова се съгласих с него. И аз можех да отида за операция на коляното в Щутгарт, но се оперирах във ВМА. Там струва 6000 евро, а тук - 600 лв.

- Защо се отказахте от фонда за трансплантации в чужбина, който създадохте?
- Не по-лоши трансплантации се правят и в България. Въпросът беше как да осигурим повече органи за трансплантиране, но за жалост това не се случва. Здравеопазването е много тромава система и реформите в нея трудно се случват. Първо трябваше да оправим милионите задължения на болниците, за да може да започнем да подреждаме. Даваме 3 млрд. лв., най-много пари дори когато не е имало криза.

- Но те потъват в една нереформирана система и здравните услуги стават все по-лоши.
- Ами отидете в малките населени места и кажете, че трябва да им закриете болниците. Ще ви отвърнат, че бабата ще умре, защото трябва да се кара на 100 км. Махаме клиничните пътеки и правим диагностично свързаните групи. И така, когато отиде в болницата с апандисит и ви открият и херния, ще ви оперират и от нея. До края на мандата ще приключим с реформата.
Няма да затваряме болници
Ще гледаме да оставим по-малки отделения с квалитетен персонал. Важното е да се намалят разходите.

- Ще има ли частни здравни фондове?
- Не сме готови за това и ще стане грешка. Не знаем кои ще дойдат във фондовете и ще стане като с пенсионните.

- Променливите решения обаче създават усещане за хаос. Според проучване на "Алфа рисърч" 56% смятат, че кабинетът действа хаотично и му липсват ясни приоритети. При допитване на "Отворено общество" 52 процента са на това мнение.
- Усещането идва от следното: ДДС вдигна ли се? Не, а колко се пишеше, че се вдигна. Човекът чува един ден едно, на другия - друго, и си мисли, че е хаос.

- Можете ли да назовете 3 важни промени, които правителството ви е прокарало без колебания?
- Данъците не се вдигнаха и в момента са най-ниските в ЕС. В културата, в археологията, в туризма.

- Какво точно в туризма?
- Над 30% повече туристи има в момента.

- Но това не е ваша заслуга, а на кризи в други евтини дестинации като Тунис и Гърция например.
- Глупости на търкалета. Отидете да видите как външно министерство аутсорства даването на визи и това рязко увеличи идващите туристи.

- Това започна от миналото правителство чрез пускане на частни фирми да събират документите на руските туристи в Москва.
- Напротив, направи го Николай Младенов. Даже шефът на БНБ Иван Искров ми се обади, че вчера печатницата им е пуснала нови 280 хил. визи. Спряха отвличанията, убийствата, магистралните грабежи, най-голямо строителство от 20 г.

- Следващите 2 г. какво ще се случи?
- Метрото, повишаване на доходите, надявам се, икономиката да тръгне нагоре. Вече увеличихме минималната заплата и тя ще стане 270 лв. от септември. Вдовишките пенсии ще се увеличат.

- Защо събаряте незаконни колиби по морето, а писти върху заграбени от държавата земи - не?
- Подозирам, че ме питате за концесията в Банско. Ами там всичко е направено с мълчаливото съгласие на общината и държавата. И вече, когато имаме един утвърден световен курорт, трябва или да го разрушим, или да узаконим това, което е проспано и направено. Кое да избера? Да съсипя Банско като курорт? Не мога, там се провеждат световни купи, идват хиляди туристи, които носят приходи. Затова ще променим закона за концесиите и ще предоговорим какво концесионерите да плащат за земите, които са взели в повече. Няма двоен аршин. Освен това по морето и язовирите не събаряхме само бараки. Имаше къщи, дворци на митничари, все на хубави хора. Ако си затворим курортите, откъде ще формираме брутен вътрешен продукт? Няма да формираме от туризъм, защото ще си го развалим. Няма да дойде инвеститор повече, защото сме направили всичко да е "Натура 2000" и ЮНЕСКО и всичко е на места, където нищо не може да се пипа. Е, ще дойде някой за селски туризъм, но с това 2 млн. пенсионери няма да бъдат нахранени, нито ще има пари за съфинансиране на европейски проекти за магистрали. Това е. Ще се въртят правителства, ще си говорим 5 за 6 и всеки ще вика: Къде ще отидат нашите деца?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=954629Бойко Борисов: Живея като в казарма

Отличната социология на ББ:

Вземам на граничарите лодката. Влизам при рибарите и вече имам десетина приятели сред тях. По 4-5 часа ловим сафрид.
И понеже в "Евксиноград" никога не са ги пускали да влизат, след това прибутваме тяхната лодка и влизаме в резиденцията.
Ракия, риба, салата. Черпим ги и такива работи ми казват...
Благодарение на тях смених и шефа на агенцията за рибарство,
и много други.


Бойко Борисов не е ремонтирал премиерския кабинет въпреки оскъдното клубно осветление, наследено от Станишев, което го дразни, защото не може да чете спокойно. В големите библиотеки има рафтове с книги. Сред тях е и колекцията, издавана от "24 часа", с най-доброто от световната литература.
От балкона на кабинета ни показва разкритите при строежа на метрото тракийски и римски руини и разказва как всичко ще бъде покрито със стъкло, за да се вижда отгоре, а край тях ще има пасажи с магазини. И до тях - най-голямата метростанция в Европа.
След дебатите по политиката минаваме към по-лични теми.

-Г-н премиер, защо не взехте Борко Втори (любимото му куче - б.а.)в Бояна, а го оставихте в Банкя?
- Защото по никакъв начин не искам да се чувствам в Бояна у дома( там е държавната вила, в която Борисов живее, откакто е премиер - б.а.).Там съм на казарма, временно. После се прибирам у нас.

- На казарма?! Чувствате се неуютно ли?
- Не само неуютно, но и гадно, защото там всичко е дълбок соц, останало е, както си е било тогава. Стоя там единствено защото има помещения, където живее охраната. Екипите там се сменят, има баня, тоалетна. В Банкя това го няма и просто трябва да спят по колите. Особено зимно време не могат да стоят на улицата. Затова и кучетата не си ги водя. Не искам по никакъв начин да се усещам вкъщи. Колкото тука го имам за мое (кабинета в Министерския съвет - б.а.), толкова и вилата в Бояна.

- Тоест вие и министърпредседателския пост го приемате като служба?
-Да, като служба.

- Това не убива ли личния ви живот?
- Аз вече нямам такъв. За съжаление е така. Кой да ми е приятел. Ако е някакъв нормален човек, който да има бизнес или е успял, дори да е в администрацията, каквото и да работи, той от утре не може да го прави, ако ми е приятел. Днес да кажа, че сте ми приятели, и от утре ще ви съсипят. Няма да можете да напишете една статия във вестника. От тази гледна точка по-добре да нямам никого до себе си и да не създавам неприятности на хората.

- А тези, с които играете карти, нямат ли проблеми?
- Те не се броят, за тях всички знаят, че играем карти много отдавна, от години. Те нямат нищо друго общо с мен, освен че идват да играем. На тениса е същото. Играем на вързано тенис. Падам, бия, той си заминава и аз си заминавам. Нямаме нищо общо освен на корта - даже и кафе не пием заедно.

- А ходите ли си вкъщи в Банкя?
- Ходя веднъж в месеца да видя кучето. Макар че този е много лигав, не слуша. Първият Борко беше изключително умно куче. Ама и аз много се занимавах с него. А този, като го взех, бях вече кмет и нямах време да го възпитавам.

- Интересувате ли се какво прави кучето, което подарихте на Путин, той говори ли ви за него?
- Не съм се чувал с Путин, откакто беше тук.

- Руснаците не ни ли изнудват с тези енергийни проекти?
- Не могат да ме принудят да направя каквото и да е.

- Казахте, че шефът на "Лукойл" Валентин Златев лъже на карти. А как е като консултант на договора за "Белене" от страната на руснаците?
- Той няма нищо общо с "Белене". Познава се с шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и затова беше отишъл. Помолих го въобще да не се занимава с темата "Белене", въобще да не се вясва. Толкоз, а навремето, когато ходих в Обзор, играхме карти и споделих, че лъже много.

- Тоест не ви е толкова близък, както се твърди, и не ходите в хотела му в Правец всяка седмица?
- Абе я да си гледат работата. Тези, които ходят при него, го казват за мене, включително и Иван Костов.
Години наред са си заедно. Ако видите къде работят министрите на Костов и близките му, ще видите кой с кого е близък. Като все ме питате за "Лукойл", спомнете си, че Костов продаде "Нефтохим" на тези хора. А сега какво - крадците викат дръжте крадеца. Златев по никакъв начин за нищо не може да ми повлияе.

Той е пишман вече, че ме познава, защото в София една бензиностанция не е направил, откакто аз съм кмет.
Една не съм му дал. Не смее да дойде да ме попита за бизнес, защото знае, че няма да му дам, защото след това някой ще се възползва да говори. Затова не е хубаво да си ми приятел. То е опасно, вредно, трябва да си оставиш бизнеса.

- На лов ходите ли? Имаше слухове, че затова сте отсядали в резиденция "Шабла" миналото лято?
- Не, там лов няма.
Единственото място, където съм ходил на лов, е в Етрополе при Емо
(б.а.- Емил Димитров е депутат от ГЕРБ),че ми е близко. В Шабла има костур.
В Бяла и Обзор имам приятели рибари, но там като отида, викат, че отивам при Вальо Златев, макар че хотелът му е на 2 км. Та спрях. Вече 2 г. не съм ходил там. Сега вземам на граничарите лодката. Влизам при рибарите и вече имам десетина приятели сред тях. По 4-5 часа ловим сафрид. И понеже в "Евксиноград" никога не са ги пускали да влизат, след това прибутваме тяхната лодка и влизаме в резиденцията. Ракия, риба, салата. Черпим ги и такива работи ми казват... Благодарение на тях смених и шефа на агенцията за рибарство, и много други.

- А всички се питат кой ви съветва...
- И рибарите всеки път ги сменям. Различни лодки, защото чувам различни неща. Отлична социология. И не само те.
Например в събота, като тръгнах по магистрала "Тракия", където видях тракторист, пазач от Ямбол до Стралджа,
навсякъде спирам и ги питам:
Плащат ли ви, не ви ли плащат? Идват ли началници? Кой ви проверява?
И те, хората, като си поговорим 5 минути, всичко ми казват.
Хайде на другия ден проверка. 4-5 часа съм изкарал по магистралата с работници.
И като дойдат да ми докладват министрите, аз знам всичко.
Снощи до 23 ч съм ги държал в Бояна да ги разпитвам.

- Как се издържа на това темпо - ставате в 6, заседавате до 23 ч?
- Сега започнах да ставам по-късно, в седем, защото няма какво да правя. Всички още спят. Преди разбунвах цялата държава.

- Включвахте се в сутрешните блокове на телевизиите.
- Да. Сега, като видя някой, че участва, значи се е събудил, звъня му и раздавам задачи.

- Не е ли все пак прекалено тежка тази изолация?
- Убеден съм, че 2 мандата на ГЕРБ ще направят държавата по-различна.
Толкова ми е важна каузата и искам да успея, че просто няма цена, която да не платя.
Убеден съм, че съм прав,
и като стане,
ще минат години
и ще кажат хората:
добре че устиска и го направи.
Сигурен съм, че догодина, когато започнат да се движат с метрото, ще кажат: добре че беше този да направи 40 км метро.

- Какво тогава ви прави щастлив? Дори когато плаща някаква цена, човек трябва да си има нещо, което да му топли душата.
- Щастлив съм, като видя направената метростанция или детската градина и ония мъничките пеят песни. Като мина по южната дъга на околовръстното. Изключително съм щастлив, като мина по моста за летището - все едно, че си в Европа.

- Щастлив сте все едно сте ги направили със собствените си ръце?
- Ами аз съм ги направил със собствените си ръце и да не съм държал чука и мистрията.
Ако не бях аз, нямаше да я има южната дъга на околовръстния път,
защото лично ходих да бутам на висаджиите и сикаджиите бензиностанциите.
Аз лично с багера, защото ги плашеха и хората не смееха.
Видях какво направи Костов в държавата, какво направи и Станишев. Знам, че пак се готвят да върнат Станишев и Доган в управлението.
Но аз ще управлявам
и ГЕРБ ще стои,
докато хората ни искат.
Ако преценят, свалят ни от власт и си вземат същите тези хора.

На мен по-мила ми е държавата, по-мили са ми хората.
Може би трябваше да оставя магистрала "Люлин" на 5-те километра, на които беше. Да дойдат от ЕК и да кажат: спираме финансирането. И сега това интервю да го правя на "Люлин" и да казвам: ето го паметника на некомпетентността, некадърността на Станишев и компания.

- Обикаляте по всеки голям строителен обект да проверявате какво се върши, не ви ли писва?
- Мен не ме мързи. Три пъти съм ходил на Дунав мост 2, за да убедим ЕК да не спира проекта. Първо заведох румънския премиер. Кандидатствахме две държави пред Брюксел, защото винаги, когато се явят 2 държави, се вслушват в исканията им. Заведох шефа на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер. Летяхме с хеликоптера, обяснявах му, показвах му и той, като се прибра, завчера ЕК ни удължи финансирането до 2012 г.
Нещо, което те по принцип не правят. Като си се провалил и си некомпетентен, Брюксел си прибира парите като при Станишев.
Само с тези 2 проекта съм донесъл стотици милиони на българските данъкоплатци - да не им се вадят от джоба след време и да нямат паметник на глупостта.
Справих се с много труд,
с много добри министри като Росен Плевнелиев, като Томислав Дончев, Симеон Дянков.

- Обвиняват ви в колебливост, защото изслушвате всички, в отстъпление от взети решения.
- Не сме мръднали от правата линия.
Да, аз съм диалогичен човек.
При мен идват синдикати, работодатели, всички. Има хиляди идеи. Обичам да слушам, защото държавата не е моя. Искам да чуя мнение и ако моето мнение или решение не е правилно, не виждам проблем да се поправим. И се поправяме. Не знам другите какви претенции имат, но аз не знам да има училище за премиери и за кметове. Човек се учи. Трябва политическа воля, трябва характер. Аз мисля, че това го имам. Да не забравяме, че и Станишев, когато сдаваше, каза: Първите 2 г. не знаех къде съм.
Аз си броя това, което съм направил,
защото в един момент,
когато преброят колко музеи, колко зали, църкви, джамии, паметници на културата, пътища и метро
съм направил,
хората ще преценят кой как е управлявал.

- В каква посока смятате да върви по-нататък вашата политическа кариера?
- Никога не съм правил политическа кариера.

- Всеки човек има амбиции на всеки етап от живота си, планове. Вашите какви са?
- Моите амбиции бяха да стана генерал в МВР и отдавна съм си ги изпълнил. Оттам нататък хората с избора си са ме тласкали в една или друга позиция.

- Сега ви тласкат към позицията на президент. Много хора смятат, че само вие можете да спечелите от раз.
- Всеки от нашите кандидати би го направил.

- А вие защо се отказвате?
- Защото трябва да довърша това, което съм започнал като министър-председател. Защото идването на БСП и ДПС пак на власт в синхрон със сините им колеги, с които 22 г. си съжителстват прекрасно, нищо добро няма да донесе на държавата. Ако хората ни дадат втори мандат, ние ще завършим всичко, което сме започнали. Ще минат 10 г. и ще оценят това, което сме направили в условията на криза.

- Не е ли проблем за ГЕРБ, че вие сте толкова силна фигура, че никой не може да ви достигне?
- Напротив. Вече има поне десетима много добри депутати. И министрите ми са прекрасни - и Дянков, и Цветанов, и Плевнелиев, и Марга Попова, Томислав Дончев, Нона Караджова, Ники Младенов, справят се прекрасно.

- Защо не оповестите кандидата си за президент по-рано, че сега всички гадаем?
- Казах, че на 4 септември ще говорим на тази тема, но вие продължавате да питате и пишете. Веднъж бях с Христо Стоичков в Етрополе и веднага писаха, че ще е той. На другия ден със Стефка Костадинова и хайде и тя. Боян Биолчев го направих шеф на атестационната комисия, и за него бе написано, че ще е кандидат за президент. Ей сега, ако с вас се разходим някъде, и за вас може да напишат, че ще ви издигам за президент.

- Казахте, че подкрепяте за кмет на Варна Кирил Йорданов, а местната структура има друг кандидат - това конфликт ли е?
- Напротив, аз казвам моето мнение е такова, но след като мине изпълнителна комисия и изслушаме местните организации, ще вземем решение.

- Има ли много хора в ГЕРБ, които не се съгласяват с Бойко Борисов?
- Има и в повечето случаи аз се съобразявам с тях. И дори си ги провокирам, за да видя процеса. Аз си чекирам ситуацията. На всички места, на които съм бил с Кирил Йорданов, беше и Павел Димитров, шефът на местната организация.

- Не "ревнуваше" ли той, че потупвахте Йорданов по рамото?
- Аз съм премиер и съм длъжен да потупвам всеки кмет по рамото. Не случайно давам пример с кметицата на Перник, която е от БСП, а ние направихме толкова много неща за града, след като Първанов и Станишев я излъгаха. Но ГЕРБ ще издигне свой кандидат за кмет в града. Понеже съм мъчен от тройната коалиция като кмет, никога не се отнасям зле с другите кметове.

- Дадохте добра оценка на правосъдния министър Маргарита Попова, но дали тя няма да изгори покрай скандала с ВСС? Съдиите са гневни на Цветанов, че ги критикува. Тя говори за промени в конституцията на модела за избор на членове на ВСС. Ще бъдат ли направени?
- Оказа се, че ГЕРБ трябва да промени всичко в държавата, защото не е направено както трябва. Ще му дойде времето и на ВСС. Ще му изтече мандатът и тогава ще действаме, за да решим и този въпрос.
Сега не позволих да се пипа по простата причина да не кажат - намеса в съдебната власт. Ето давам конкретен пример, вие го написахте в "24 часа" за тези 10 души, откраднали 1000 коли, и всички на свобода, само двама с условни присъди - условните присъди означават, че съдиите са приели доказателствата. В чукчето в ръката на съдията е да даде условна присъда или 5 г. например. Той обаче избира условна. Не веднъж съм се обръщал към съдиите да си създадат една група, както ние правим, и да видят кой е гледал тези дела и защо така е решавал, с какво се е мотивирал.

- Това не е ли, защото съдебната система е независима до такава степен, че се възпроизвежда в нещо като мафия?
- Това е добър въпрос, за разлика от този кой ще изгори от министрите. Никой няма да изгори. Цветанов е прав за себе си, защото от него се искат резултати. А Марги Попова се мъчи колегиално, без намеса в системата да намери работещ вариант тя да се промени. За да има промени в конституцията обаче, трябва да узрее политическата класа. Аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще отиде към изпълнителната власт, както е навсякъде, защото тя е обвинител от страна на държавата. Но засега политическата класа не е узряла.

- Казахте, че заради каузата си сте готов на всякаква цена. Нямате приятели, живеете като в казарма. А ако не ви изберат за втори мандат, какво ще правите, замисляли ли сте се?
- Все пак ми се струва, че хората ще ни дадат втори мандат.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=956971
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 15 Юли 2011, 12:30

;)

Това е нашия министър-председател.

Видеото е от 15.07.
Премиерът ББ за вота на недоверие

http://bnt.bg/bg/videos

Внимавайте добре,защото трябва да разберете правилно за Бавария и Бундестага
и не само това.


Малко след това, ББ беше в Народното събрание
и проведе поредното си шоу.

От трибуната на НС той даде тържествено обещание,
че вече ще играе само за едно кебапче и по едно пиле,а не за хиляди.

Напусна НС с думите: "Моля Костов да не си прави евтина реклама на мой гръб."
Въпросът на Костов беше защо има охрана за сметка на гърба на държавата на Станишев,Доган,Р Петков,а преди време и пред дома на майката на Цветелина Бориславова.Объркан беше,защото той каза,че е имало охрана,когато той е живеел там и да не месят Цветелина,защото той отдавна не живеел с нея.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 21 Юли 2011, 21:28

;)

Представих ви първата реакция на Ралица Ковачева във връзка с доклада на ЕК.

Сега и реакцията на Борисов в предаване ба БТВ "Тази сутрин"

Борисов:
ЩЕ ИЗПЪЛНИМ ВСИЧКО, КОЕТО ЕК ИСКА ОТ НАС.

Изгледайте видеото,ако сте го пропуснали.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... ska_ot_nas


Правителството ще изпълни всичко, което Брюксел иска от нас, а в доклада на Европейската комисия е начертан план-графикът за работа през следващата година.
Това заяви в интервю за предаването на bTV „Тази сутрин” министър-председателят Бойко Борисов.

Той подчерта, че експертите от Брюксел са изоставили дипломатичния тон, използван в предишните им доклади, защото са разбрали, че той не е „валиден” за нашата страна и „общите приказки не предполагат поемане на отговорност”.

„Документът е партньорски. В него Комисията казва: „За нас всичко е ясно, за вас, в България – също. Така че сега просто разрешете проблемите си, изчистете детайлите, за да може догодина мониторингът да спре”, коментира още премиерът.

Той бе категоричен, че „всеки българин знае голяма част от констатациите в документа и Брюксел този път застава на страната на гражданското общество”.

Правителството пък било определено като „упорит ученик, който има воля и желание за учене, но му липсват достатъчно възможности”. От ЕК напомняли на този „ученик”, че е време да престане само да „разлиства учебниците и да вникне в детайлите”.

„Всички доклади до момента казват, че и вината, и успехите са на всички във властта”, заключи Борисов.

За критиките към съдебната система

„Прокурори, съдии, членове на Висшия съдебен съвет трябва да се съберат и да си кажат: „И ние сме българи и имаме една година да изпълним препоръките, които са ни дали от Брюксел””, заяви Борисов по повод факта, че основните критики в доклада на ЕК са насочени към работата на магистратите у нас.

За закона за конфискация на незаконно придобито имущество

Министър-председателят подчерта, че евроекспертите директно заявяват, че родните депутати трябва да приемат закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, който бе отхвърлен преди броени дни.

Според Борисов основният проблем на тези разпоредби е, че въпросното имущество трябва да се отнема без издадена присъда срещу собственика му.

„Не зная дали друга държава би одобрила такъв закон”, каза министър-председателят. И допълни, че текстът трябва да бъде изключително ясен, за да не може в определени случаи да се използва за политическа репресия.

За даренията за МВР

"Казах на Цветанов, че много бързо трябва да се очистят от тази практика. Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет - колкото трябва – толкова”, така премиерът коментира критиките от Брюксел за даването на пари от спонсори, чиято цел е да подпомогнат работата на вътрешното министерство.

Борисов обясни, че министър Цветанов има за задача да изготви подробна справка за всички допълнителни средства, получени в подопечното му ведомство през последните години. Завършеният документ ще бъде представен пред евроекспертите, за да се разсеят всякакви техни съмнения за това, че определени хора са оказвали влияние върху работата на полицията, като са финансирали някои нейни дейности.

За опозицията и третия вот на недоверие

„Много ми е мъчно за Мартин Димитров – той е млад лидер и сега беше моментът да покаже, че няма как д застане до ДПС и БСП, но не го направи”, заяви Борисов. И обясни, че съжалява за загубата на подкрепата на СДС, защото тази партия е „марка” и ГЕРБ винаги е поддържал приятелски отношения с нея.

„Градили сме мостове за развитие през годините, но те имаха злощастната съдба Иван Костов да им остави лошо наследство”, каза още премиерът.

Той не отрече, че управляващата формация ще разчита и на гласовете на независимите депутати при гласуването на третия вот на недоверие срещу кабинета, защото „в парламента има лъжци, които преди две години казаха, че ни подкрепят, а сега трябва да си сформираме мнозинство от хората, които държат на думата си”.

„Сидеров е по-емоционален, но той не би се наредил до Станишев, Доган и Костов. Ще продължи да критикува кабинета, но няма да подкрепи вота на недоверие”, каза още Борисов.

За взривовете пред офисите на политически партии

„Всеки може да мине и да хвърли една шашка някъде и, ако това се случва през ден, всяко правителство би паднало”, така Борисов коментира експлозиите от последните дни, при които бяха нанесени материални щети на централата на РЗС и един от клубовете на ДСБ в София.

Министър-председателят разкри, че има подозрения за това кой е поръчал залагането на взривните устройства, но „държавата трябва да ги разкрие”, макар че вината в такива случаи била най-трудно доказуема, тъй като пожарът заличавал всякакви следи.

Борисов информира още, че най-късно в петък ще бъде разкрит резултатът от разследването на жестоката смърт на Яна Кръстева, която бе убита в Борисовата градина. По последна информация има един заподозрян в извършването на зверското престъпление.

Заработата на министрите

„Не ме интересуват рейтингите, а само работата на министрите”, така Борисов коментира работата на членовете на правителството.

Той бе категоричен, че няма да има нови рокади по върховете на ведомствата преди изборите.

За увеличенията на заплатите на някои държавни служители

В момента тече проверка за това с колко и на какво основание са увеличени заплатите на служителите на земеделското, регионалното и социалното министерства, каза министър-председателят. И категорично заяви, че ако бъдат установени нарушения, ще последват и санкции.

Според него обаче работещите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството заслужават да получават по-големи възнаграждения, защото „там се управляват проекти за милиарди”.

Малко хумор за финал

Борисов каза, че не знае вицове, в които главен герой е самият той. Но все пак поиска процент от печалбите от продажбите на наскоро издадената книга с такива анекдоти.

„С каквото и да се захвана, съм добър”, така премиерът отговори на шеговити
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 26 Юли 2011, 10:14

;)
Относно третия вот на недоверие.ВОТ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ.

ПЕТ НЕЩА,
с които ще запомним третия опит за сваляне на кабинета "Борисов"
Велина Господинова


Тези, които са следили третия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, вероятно са останали леко разочаровани. Напрежението, предизвикано от взривовете пред офиси на РЗС и ДСБ в навечерието на вота, не се отрази на стабилността на управляващото мнозинство, към което освен ГЕРБ и "Атака", вече се включиха т.нар. независими. Така, освен тройна опозиция (по израза на Искра Фидосова) има и управляваща тройна коалиция, която засега не се афишира официално.

Дебатите - встрани от темата

Темата на вота беше провалът на политиката на управляващите в сектора по сигурността, което предполагаше по време на дебата в пленарна зала опозицията да атакува вицепремиера Цветан Цветанов с конкретни аргументи за провалени акции на МВР, за полицейско насилие по време на арести на заподозрени (имаше такива случаи), за огромния бюджет и прекалено раздутия щат на вътрешното ведомство, за намесата на Цветанов при кадрови назначения в съда и в работата на Висшия съдебен съвет...
От министъра на вътрешните работи пък се очакваше да даде смислени аргументи защо при толкова много акции на МВР (отчетени от Цветанов като успешни) и задържани по тях лица, обвиненията не издържат в съда.
Като се изключи обаче червената папка, с която зам.-председателят на ДПС Лютви Местан излезе на парламентарната трибуна, за да прочете мотивите за искането на вота на недоверие на кабинета, всички останали изказвания бяха продължение на познатия вече конфликт управляващи-опозиция. Единствените конкретни цифри, които опозицията посочи, бяха за увеличената контрабанда на цигари. "В Унгария контрабандата е 6%, а в България – 34%", цитира Корнелия Нинова ( БСП ) изследване на авторитетна по думите й европейска агенция. И още – през май 2009 г. приходите от акциз на цигари в бюджета са били 664 млн. лв., а през същия месец тази година – 615 млн. лв., при това - с повишен акциз.
В безпрецедентно изказване, продължило час и половина, вицепремиерът пък направи обстоен преглед на действията на предишни негови колеги от други правителства и обвини опозицията и "Синята коалиция" в създаване и покровителство на организирана престъпност. Похвали работата на министерството си по акциите "Килърите" и "Наглите", обяви вота на недоверие за "безсмислен" и отправи персонални обиди и квалификации към депутати от опозицията.
Ако изключим взривовете пред централата на РЗС и офиса на ДСБ преди дни, вотът ще бъде запомнен с няколко неща.

Костов е заедно със Станишев и Доган

Вотът беше внесен от ДПС и БСП , но е подкрепен и от "Синята коалиция". В най-лошия случай в подкрепа на искането за оставката на правителството ще гласуват 94 народни представители, което ще е за пръв път. При предишния вот за провала на антикризисната политика сините изобщо не присъстваха в залата - нито при дебата, нито при гласуването.
За да привлекат на своя страна гласовете на "Синята коалиция", БСП и ДПС промениха първоначалните си намерения този вот на недоверие на кабинета "Борисов" да бъде за цялостна политика. Още при предишното искане на оставката на правителството сините дадоха сигнали, че ще подкрепят вот срещу вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Доган е срещу правителството, Пеевски - не

Другото, което направи впечатление беше, че под искането за оставка на правителството на ГЕРБ първи положи подписа си лидерът на ДПС Ахмед Доган. От две години той не е стъпвал в парламента и не е вземал отношение по работата му. Затова очакванията бяха, че поне този път лидерът на ДПС най-после ще дойде на работа. Той обаче така и не се появи.

От залата отстъства и още един депутат от ДПС Делян Пеевски. Притежателят на няколко централни вестника, сред които "Монитор", "Телеграф" и "Политика" беше и единственият депутат от ДПС, който не се подписа под искането за вот на недоверие на правителството. Подобно на лидера и Пеевски рядко присъства в парламента, но беше в пленарната зала, когато преди седмица беше отхвърлен законопроекта на правителството за конфискация на имуществото.

"Атака" отново е част от управляващото мнозинство

Този вот ще се запомни и с връщането на "Атака" в управляващото мнозинство. До неотдавна Волен Сидеров се опитваше да демонстрира опозиционност. Покрай предизвиканите от привърженици на партията му ексцесии пред джамията "Баня башъ" в центъра на София даже поиска оставката на Цветан Цветанов.
Сега официално националистическият лидер обясни отново завоя си към ГЕРБ с невъзможността да подкрепи вот, внесен от БСП и ДПС. Има обаче и друго обяснение за тази позиция на Сидеров. Преди две седмици още един депутат – Стоян Иванов напусна парламентарната група на "Атака", а неофициално в кулоарите на парламента се говори, че още 3-4-ма негови колеги се готвят да направят същото. Ако това се случи, групата на "Атака" ще остане на санитарния мининум и ще бъде застрашена от разпад.

Независимите вече са фактор

Значението на "Атака" за съществуването на правителството е по-малка, отколкото при първите два вота, заради новата "Група 12", включваща отцепници от различни парламентарни групи, които заявиха своята лоялност към Борисов и ГЕРБ . Оттук нататък независимите ще стават все по-активни в парламентарния живот. Един от тях Димитър Чукарски открито работи за нов политически проект, а това предполага сътрудничество и коопериране с управляващите. Именно независимите, а не непредвидимият Волен Сидеров, дават гаранция на ГЕРБ , че гласуването на вота ще е неуспешно.

Борисов се появи, но за малко

И още нещо. За разлика от предишния вот на недоверие, когато премиерът Бойко Борисов отказа изобщо да дойде в парламента, сега той се появи в залата. Вярно за кратко, но изгледа половината от дебата в стаята на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... =chromeext
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 04 Авг 2011, 22:32

;)

БЪЛГАРИТЕ И ЕС ЖИВЕЯТ В ДВА РАЗЛИЧНИ СВЯТА


Светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. "Българският свят е друг.
Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право.
Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път.
Законът е "врата у поле".
Ето защо тези два свята не могат да се срещнат.
Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал","Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята",

казва пред Дойче веле в четвъртък по повод последния доклад на ЕК Клаус Шрамайер,
който през 90-те години е заместник-посланик на Германия в София.


Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност... И още, и още, и още – така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията.

Нови за него са няколко момента.
Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена.
Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността.
И трето – докладът осъжда даренията за МВР.

"Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма", казва Клаус Шрамайер, цитиран от Дойче веле.

Според него светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. "Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е "врата у поле". Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал", казва дългогодишният дипломат.

Според него
последният доклад на Еврокомисията
е двойна плесница:
както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи),
така и за самия Евросъюз –
заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия.

Шрамайер все пак смята, че докладите не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат "трън в петата на българската пасивност" и да укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Освен това докладите привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Бившият дипломат и познавач на български политически живот отправя няколко препоръки към бъдещите доклади. Първо, да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ, да се "извадят труповете от гардероба", тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства.

"Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно-правните скандали. Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-правните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар", добавя германският специалист пред Дойче веле.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 19 Авг 2011, 22:33

;) Разбрахме се,че това вече е следващата година.

Едно дълго интервю на Премиера.
Прочетете го,сигурно нещо ще разберете!

Добре е и да разгледате съответното видео,за да усетите настроението.В ЕС има критерии. Всяка една държава, която изпълни критериите за Европейския съюз, бива присъединявана или й бива даден някакъв статут. В момента и сега Турция има и договорености с ЕС и вземането на такова решение за присъединяването на Турция ще бъде много голям европейски дебат, заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за БГНЕС в отговор на въпрос за присъединяването на Турция към ЕС.

Публикуваме първата част на това интервю,
в което се засягат темата за Балканите.

БГНЕС: Отново се заговори за подялба на Косово и промяна на границите на Балканите. Каква е позицията на България, която призна Косово сред първите страни?
БОЙКО БОРИСОВ: Сърбия направи много стъпки в последните месеци и то в правилна посока, които бяха високо оценени в Европа и в Америка. Залавянето на военни престъпници и предаването им на Трибунала в Хага беше оценено като изключителен успех по пътя към Европа, към членството в НАТО на Сърбия. И това се дължи на един изключително силен проевропейски президент, какъвто е Борис Тадич. Разбира се, на Балканите и в Косово сигурно много десетилетия ще минат, много години, докато се забрави войната, докато се забравят жертвите, докато отшуми етническата омраза. Ролята на България е да помага и на Сърбия и на Косово по пътя им към Евроатлантическата интеграция. Само в перспектива, в бъдеще, това е членство, което ще донесе траен мир, просперитет на тези държава. Вчера земеделският ни министър беше в Косово, защото непрекъснато има или ембарго, или проблеми за по-дългосрочни договори. А пък със Сърбия работим прекрасно по инфраструктурните проекти, които правим там. Така, че ние се пазим от наливане на масло в огъня, а точно обратното – опитваме се чрез икономически и финансови проекти, знаете, че даже българска фирма строи с европейски пари Съдебната палата в Косово, с приятелството, което имаме с Борис Тадич, да помагаме и да балансираме тези отношения. Защото все пак Косово е на 400 км от София.

БГНЕС: Западните Балкани се стремят към Евроатлантическа интеграция . България подкрепя ли стремежа за членство в ЕС на Македония, Черна гора, Албания, Косово и Сърбия?
БОЙКО БОРИСОВ: Като видим Западния свят, като видим как през десетилетията се е развивал ЕС и отношенията между европейските държави, само преди 60 години са се избивали Франция и Германия преди, Италия с Испания, при Първата и Втора Световна война и са видели, че освен разруха, смърт и бедност нищо добро не е видяла Европа. И оттогава виждате какъв е стилът на работа в ЕС. Ако има тема, на която не може да се договорят, отлагат със седмица, отлагат с месец, отлагат с година, ако трябва, през това време дипломатите и експертите работят, за да се стигне до взаимноизгодно решение. Така че и на Балканите имаме България и Румъния, които са достойни за подражание. Надявам се Гърция да реши своят проблем, защото финансовата криза в Гърция тегли Балканите надолу.
Имаме прекрасно развиваща се Хърватия, имаме много добре и бързо развиваща се Черна гора. Надяваме се и Македония да погледне бъдещето си по друг начин. Да, историята е много важно нещо, но когато хората градят инфраструктура, когато се търси икономически растеж, да търсиш всеки повод да се връщаш в историята и да спориш за нея, надали е най-доброто, но това си е, разбира се, политика и работа на тяхното правителство. Ние винаги сме приемали Македония като най-близка, най-приятелска и искаме нейното добруване. А пък вече на македонските политици е работа как да го направят. В Босна и Херцеговина е по-тежък проблемът. Надявам се бързо да го решат. Сърбия, подчертавам, направи доста стъпки в тази насока, положителни крачки, много отчетливи, много видими, особено с Ратко Младич (ареста и екстрадирането му в Хага – бел.ред.) заслужиха аплодисментите на цял свят.

БГНЕС: Какво е отношението на България към стремежа на Турция да се присъедини към ЕС? Както е известно, Турция вече е сред водещите икономики в света.
БОЙКО БОРИСОВ: Много пъти сме говорили на тема Турция. В момента Турция има един много силен лидер, с много ясна програма, много ясна цел. Това е премиерът Ердоган. Има много мощна икономика, много добре структуриран бизнес, много добро производство. Геостратегическо положение, което им дава възможност и не само Босфора, а да играят водеща роля в момента в целия Арабски свят. Това, което се случи в Египет, в Сирия, това, което се случва в Либия, в Тунис, тази нестабилност, войни, неподчинение, граждански войни, бих ги нарекъл, в Сирия специално, здравото ръководство в Турция заема своето място като хегемон в района.
В Европейския съюз има критерии. Всяка една държава, която изпълни критериите за Европейския съюз, бива присъединявана или й бива даден някакъв статут. В момента и сега Турция има и договорености с ЕС и вземането на такова решение за присъединяването на Турция ще бъде много голям европейски дебат. Ние към момента се придържаме към тезата да бъдат спазени всички критерии, защото ако на България преди й бяха казали: нямате шанс, защото сте били комунисти, били сте еди какви си, нямате шанс. Това правилно ли е? Погледнато от тази гледна точка и ние не можем да издадем такава присъда, да кажем: вижте, поради някаква причина ние изобщо не искаме да разговаряме с вас. Напротив, казваме има критерии, ако те изпълнят критериите, добре дошли. Но това означава много, много дълъг път, в много посоки. В същото време пък те са наши съседи, те са на нашата граница с Азия и всички инфраструктурни проекти наши, мога да ги нарека са общи.

Ние в момента строим жп линии за влакове, които се движат със 160 км за товари. Сърбите правят от другата страна на границата, електрифицират железопътната си линия. А Ердоган прави в Турция жп тунел под Босфора. С една дума, ако образно си припомним оста Пекин - Лондон за товари и стоки, жп линии, виждате колко е важно това, ние да сме част от този регион, защото това са пари. Второ, строежът на магистрала "Марица", в момента и турците започват откъм Капъкуле да си довършат тяхната, дава възможност целият ТИР-поток, на огромни товари и стоки, близо 600 евро е таксата за един ТИР, който минава през България. В момента те минават през Гърция, през Италия, обикалят България поради простата причината, че няма магистрали. Всеки ТИР е пари в хазната. И всеки автомобил, допълнителни дейности към него, те зареждат гориво, спират на хотели, на ресторанти и към тях се развиват бензиностанции, сервизи и хиляди неща, които обслужват подобен трафик. В много напреднала фаза сме за Ро-Ро терминал на Бургас, за да могат направо да идват на Бургас с кораби техните ТИР-ове и оттам по "Тракия", други по "Марица" за Западна Европа. С магистрала "Струма" пък ще вържем и топлото пристанище Солун и в едната посока към Азия и за другата към Дунав мост 1 и за Дунав мост 2 към Европа. Така, че Турция ни е интересна, защото ние сме вратата към Европа, тя пък е от другата страна вратата към Азия. Ние си имаме и уважението, и респекта, и имаме много съвременно приятелство между политици с техния премиер. През септември ще дойде той за няколко часа. Това са много интересни среща, защото те са неформални. Правим един прочит на политиката в Европа, в Америка, в Арабския свят. Чуваш и разбираш неща от първа ръка. Мисля, че това е едно от предимствата на нашата партия и на правителството за добросъседство, активен диалог и в същото време от всяко едно подобно действие да се докарва бизнес за държавата и компаниите. Следват втората и третата част на интервюто на БГНЕС с министър-председателя на България Бойко Борисов, посветени на ЕС и въпросите на вътрешната политика.

http://video.bgnes.com/view/23858


Като всеки педагог, защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи, заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за БГНЕС.

БГНЕС: Подкрепяте ли предложението на Саркози и Меркел за спиране на евросредствата за страните от Еврозоната, които имат дефицит?
БОЙКО БОРИСОВ: Винаги в Европейския съвет съм отстоявал позицията, че трябва да се направят стимули за държавите, които се справят добре и са дисциплинирани. Защото се говори какви санкции, дали мониторингов доклад, дали фондове ще се вземат, дали ще се спрат, само за санкции, а няма поощрение. Като всеки педагог, защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи. За радост ние този път много рано разбрахме, че дисциплината, колкото и да не ни се харесва, защото ние малко като нация обичаме да има дисциплина, но тя да важи за другите, не за нас и при движението по пътищата много ясно се вижда това. Има приет критерий 3 % дефицит. Той е сметнат сигурно от най-добрите финансисти, когато се определяли този критерий.
Просто, ако държавите в ЕС спазват този 3 % дефицит - няма проблем нито за еврото, нито за финансовата стабилност. Политиците в желанието да се харесват все повече и повече с годините са правили доста неща, които не са могли да изпълнят или икономиките на техните държави не са могли да поемат. Да, безспорно, кой не иска пенсионерите му да взимат големи пенсии? Кой не иска работниците да взимат големи заплати? Кой политик е такъв ? Никой. В края на краищата това е функция на работата на държавата и колко пари има в нея. Щом в живота започнеш да харчиш повече, отколкото изкарваш, не те чака нищо друго, освен фалит или един ден да дойде кредиторът и да ти прибера къщата, колата или каквото имаш. Така е и в ЕС. Държавите имат 3 %, 4, %, 5, %, 6%, 7%, 8% дефицит, това всъщност са били придобивки за хората, но те не са ги заслужавали в тези държави и в един момент сега те трябва да платят сметката. За това ние с министър Симеон Дянков предложихме Пакта за финансова стабилност.
Вижте какво се чуваше от нашите политици през годината. Като се започне от президента Първанов : "Вдигнете дефицита". Помните, на една кръгла маса в НДК, и аз бях там. Професор Димитър Иванов : "Двойно да се увеличат приходите". Преди избори можеш да кажеш подобна глупост. Унгария го игра вече. Мисля, че премиер Дюрчани беше. Той вдигна пенсиите и заплатите двойно, влезе МВФ веднага, 26 милиарда, ако не ме лъже паметта, заем и сега следващите поколения ще платят за това, че той е останал една година повече на власт. За това аплодирам решението, което са взели за 3% дефицит. Но освен да има страха, че ще ти спрат фондовете, което върши работа във вътрешно-политически план на държавите, защото всяка опозиция, казва : " Ако дойдем ние на власт. Ще вдигнем еди-какво-си". Как ще ги вдигнеш като нямаш пари? От къде ще ги вземеш? И народите се подвеждат, защото като му обещаеш и си казва : Да, ако дойде този на власт ще вдигне пенсиите на 500, 600 лева. Ама тези пари трябва да дойдат от някъде. Затова, ако остане време ще кажа от къде искаме ние да дойдат парите, за да може това да се случи. В случая ние държим да се променят Конституциите на държавите и никое правителство да не си позволява дефицит над 3%. Ние вече сме толкова обвързани в ЕС. Ето, от проблемите на Гърция се разтресе Европа. Трябва да има и стимул. Ние, които сме на 3%, да кажат : Дайте компенсаторни механизми - още един милиард, ако свалите на 2 % още два милиарда и тогава всички ще се стараят да бъдат още по-дисциплинирани и да имат по-добри ходове.

БГНЕС: Смятате ли, че ще може да се приеме този Пакт на стабилност?
БОЙКО БОРИСОВ: Истински се надявам и неслучайно министър Дянков обиколи всички политически партии. СДС това го има в своята програма, РЗС.. Г-н Янев излезе публично потвърди, че ще го подкрепи. Надявам се, че и Атака, пък надявам се и г-н Костов да размисли, защото това е изключително дясна, дисциплинираща и стабилизираща мярка.

БГНЕС: Кога ще дадем окончателния отговор за АЕЦ "Белене" ?
БОЙКО БОРИСОВ: Вечна е темата. Никога тя не е била конструирана така, както трябва да се конструира един проект. Винаги е била конструирана по линия на емоциите. Неслучайно има три първи копки. Неслучайно е градена, купувано е оборудването за нея, дадени са пари на българите, след това е разрушавана, правен е конкурс за нещо, което след това е разрушавано. 2006 година гръмко бяха обявени тези договори. Всъщност те са подписали договор, в който основното изречение е, че си дават една година да направят договор. Естествено, след като е изтекла тази една година, не са го направили и сме се озовали в днешната ситуация, но това не им е попречило стотици милиони през това време да бъдат похарчени. Затова ние наехме консултанта HSBC, който да направи финансов, икономически анализ, който да каже дали е рентабилно. Ако сега решаваме да правим магазинче с вас, ще преценим, ако го направим ето тук на "Дондуков" дали ще минават хора, ще купуват ли, какво ще върви в него- дали текстил, дали плод и зеленчук, дали видеокасети. Това е икономическият анализ. Това трябва да ни отговори ще има ли необходимост от този електричен ток и вътре в страната и за износ. Ако има – как ще бъде изнасян, на кои пазари, какво се планира на тези пазари за следващите 10, 20, 30 години. През декември месец влизат новите критерии за сигурност на ЕК. Тя трябва 100 % да отговори на новите критерии на ЕК. Представете си, че аз бях подписал договора пред това, като казвам аз имам предвид министърът. Това е достатъчно важен проект за България, че никой да не може да се скрива зад някое физическо лице, което го е подписало. Ако го бяхме подписали и бяха влезли новите критерии, а тази централа не отговаря на новите критерии, а ние вече сме взели още пари и харчим още пари. С две думи да ви отговоря. На практика реален договор не са подписали с важните условия - ескалация, цена, на практика колко ще излезе и много други такива детайли, които са много важни. Второ, има ли нужда…Трето, може да е първо – за сигурността на тази централа и отговаря ли на критериите на ЕК. Когато всичко това бъде структурирано и ако е положително, аз съм убеден, че веднага ще дойдат инвеститори. Те сега всичко това не го знаят, както не го знам и аз, а и нямам и литература, която да прочета, сиреч, договор, на който да стъпя и който да изпълнявам.

БГНЕС: Как го виждате във времето ? До кога може да стане ясно ?
БОЙКО БОРИСОВ: Декември месец излизат критериите на ЕК. Щом излязат критериите, ние подлагаме на стрес тест и проектът да се провери. Образно казано, поне част от критериите вече знам какви ще бъдат. Трябва да може да понесе удар от 40-тонен самолет, трябва да може при спиране, дали с вода или каквото и да е катаклизъм, сам да се охлажда реакторът, с много подсигуряване на всички тези системи. И едва тогава ще вземем решение.

БГНЕС: Наближават избори. Какво бихте приели за успех и за неуспех на тях ?
БОЙКО БОРИСОВ: Ако сме първа политическа сила това е достатъчен успех. Две години в условията, съгласете се, че нямаше нещо лошо, което да не се случи през тези години в света. От финансовата криза, за която експертите казват, че е най-тежката, икономическа, срив дори в икономиката на Щатите, виждате президента Обама какви мерки всеки ден и каква война води и какви дебати се водят в САЩ, ядрена катастрофа в Япония. Най-силните икономики в света се тресат – САЩ, Япония. Държави от типа на Германия, Япония, Италия решават да нямат ядрена енергетика след 2022 година. Войни в целия Арабски свят. Просто цели държави се разпаднаха. Граждански войни, глад, ако щете, смърт, цунами, какво ли не. Нашите съседи – гърците, които винаги сме ги давали за пример, буквално всеки ден, се бият с полицията по улиците и то години наред. И им се разпада нещо, което години, години наред, са градили там. Фалират, излизат без работа. Огромен катаклизъм, бих го сравнил с България през 90-та година. В тези условия, ние, мисля, че сиреч не е да управляваш една държава по една така да е равно, плавно, всичко да е наред. По-тежки условия, на никой не са му се случили в България. И мисля, че няма анализатор, който да го отрече. Ако ние сме първа политическа сила, това ще ми дава основание да считам, че с право трябва да си завършим мандата. Затова смятам, че това трябва да ни е първата цел. Разбира се, успех в големите градове, успех на президентските избори. И аз истински съжалявам, че точно сега идват и президентските избори, защото това доста политизира и местната власт. Просто те са скачени двата избора и щеш, не щеш – се политизираш. Нали виждате, там, където някоя от партиите работи добре и харесва някой от старите кметове и всяка подкрепа, се приема едва и не като тежко политическо решение за коалиция на най-високо ниво.
Местните избори имат своята специфика, защото в края на краищата, местните парламенти след това трябва да правят мнозинства. Много рядко една партия, както аз спечелих в София 33-ма общински съветници и можеше да вземем решения само с ГЕРБ. Много рядко това може да се случи в общински парламент в страната. Това означава, че винаги, когато атакуваш или, когато влизаш в тия тежки дебати и конфликти на изборите, поне разумните хора трябва да мислят, че утре с тези хора трябва да седнат все пак на една маса и да мислят как да управляват заедно. Затова ние ще бъдем много позитивни, както винаги. Ние никога не сме участвали в компроматни войни, никога не сме залагали на билбордове и на такива щуротии – да дискредитираме своя противник, както го прави БСП, както го прави и РЗС, както го правят много от другите. Ще си имаме своята програма и ще действаме по нея. Следва третата част от интервюто с премиера на България Бойко Борисов по вътрешно политически въпроси.

http://video.bgnes.com/view/23859Президентът Първанов, мога да кажа, че в някои от политиките си, се справи добре и съумяваше да балансира, но имаше и фатални премълчавания, каза в специално интервю за БГНЕС министър-председателят на България Бойко Борисов. Разговорът с него беше дълъг и важен. Това е третата част от интервюто с него.

БГНЕС: Как вие оценявате тези два мандата на президента Първанов?
БОЙКО БОРИСОВ:: Вижте, никога не може, за който и да било да се каже еднозначно – дали е само добро, или само лошо. Както и ние, разбира се, като управляващи, допускаме грешки. Опитваме се да ги коригираме. В края на краищата много малко хора са така обучени и подготвени, че да паснат идеално за даденото място, което е. И аз тук съм благодарен на съдбата, че съм бил и в частния бизнес, бил съм близо 5 години главен секретар (на МВР), след това 4 години кмет на най-голямата община, на столицата, сега две години – премиер. Ако се върнете назад и погледнете трудовия стаж на моите предшественици, ще видите, че всъщност на този най-важен пост в държавата много рядко идват подготвени хора с някакъв дори и жизнен опит. Някой път жизненият опит компенсира, примерно, както беше при Царя. Така, че за президента Първанов, мога да кажа, че в някои от политиките си, се справи добре и съумяваше да балансира. Разбира се, и много от нещата, които си премълчаваше, се оказваха фатални за държавата – Тройната коалиция, той продължава да я има за свой успех. Аз считам, че след влизането на България в ЕС, трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори, досиетата, посланиците сега – много неща, които би могъл да не ги направи.

БГНЕС: Какво липсва според Вас, в политическия дебат сега и кого смятате за достоен политически опонент?
БОЙКО Борисов: Ами ние сме първата партия, която вече сме издигнали своя кандидат за президент за следващите президентски избори.

БГНЕС: Вие?
БОЙКО БОРИСОВ: Ние – ГЕРБ. И аз се удивлявам защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори. Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Ние още нямаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. И до тогава, ще ни свърши ремонтът, казвам ви защо ще обявим на е 4-ти септември.

БГНЕС: Затова ли обявихте на 4 септември?
БОЙКО БОРИСОВ: Разбира се. Да. Искам да го направим, не в БТА, или някъде другаде, а да си го направим в партията. А ремонтът ще свърши около 30-ти август, някъде, и искам 4-ти се пада неделя, да е в такъв ден да сме свободни. Много бих искал да знам кандидатите на другите. Защо не ги питате, кой ще се кандидатира за следващите избори. Мене ме питат две години предварително - "Ще се кандидатирате ли за президент" и преди като бях кмет, от две години преди това започнаха, и сега. Искам да знам кои са кандидатите на партии за следващите президентски избори. Ние сме първата партия, която ясно и точно е определила, че за следващите президентски избори съм кандидат аз. Ето. А другите нямат кандидати. Не било честно към избирателите, че ние сме казали 4 септември. Ами аз казвам, честно ли е към избирателите да не казваш кой ще е следващият президент, който ние сме посочили. Нали виждате как можеш да манипулираш с приказки дебата, в посока, която ти е изгодна.

БГНЕС: Преди години твърдяхте, че Доган е велик политик. Днес смятате ли същото?
БОЙКО БОРИСОВ: Това мое изказване дойде, когато бях в Прищина, Призрен, Щип, ако не ме лъже паметта, но да приемем, върнах се от Косово. Там посетих 3-4 града. Имахме парад с нашия полицейски контингент, бях с военния контингент. Тогава се видяхме нашия инженерния ни батальон и бях на мястото, където работи инженерният ни батальон, където буквално цели села – срутени до основи, гробове, църкви и манастири – целите отстрани опушени от снаряди от бомби. Сръбските анклави бяха след войната оградени с бодлива тел. Един път или два пъти в седмицата конвой с храни. И най-емоционално тогава, като дойдох си казах: по-добре така, отколкото гражданска война, по-добре религиозна или етническа партия. Освен това за времето си, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС. И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо падна НДСВ от власт? Падна заради ДПС, заради прегръдката им с ДПС. Защо БСП се срина? Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев. Всъщност Станишев не можеше да вземе решение без Царя и Доган да седнат горе и да му кажат: "това да – това не". Това е истината. Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата. Те го управляваха в коалицията. И всъщност и двете партии, които се приближиха до ДПС, буквално ги ликвидира. Така, че това съм искал да кажа за Доган. И мисля, че времето абсолютно потвърди думите ми

БГНЕС: Понеже споменахте за корупцията, когато дойдохте през 2009-та година, казахте, че ще се справите с корумпираните..., но като че ли няма още осъдени…
БОЙКО БОРИСОВ: Вижте, дори и Корман Исмаилов, Касим Дал, като излязоха, те просто казаха това, което казвам и аз. Съвсем друга политика, съвсем друга визия, съвсем други приказки, ако щете. За просперитет На българските мюсюлмани, за инфраструктура в смесените райони. Ами това и аз го приказвам. И това би трябвало да е политика на всеки съвременен политик. Само че какво стана – обръчи от фирми и той сам /Ахмед Доган/ си го каза. Изкриви се цялата негова позиция, която имаше и човек трябва да е много сляп, за да не го види и да продължи да повтаря едно и също.

БГНЕС: Точно в тази връзка ви питаме за корумпираните. Казахте, че ще успеете да се справите, но като че ли още няма осъдени.

БГНЕС: Ами, въпросът е най-малко към мене.

БГНЕС: Може би доказателствата са малко?
БОЙКО БОРИСОВ: Е не може 22 години все да са малко доказателствата. Не може в европейските държави със същите доказателства да дават затвор и вече да си лежат в затвора партньорите на тези, които в България не бяха осъдени. Значи там доказателствата вършат работа. Бих дал хиляди примери. Ето, ако щете и сега. Най-секретни документи загубени. Как са загубени? Аз не мога да си представя, че докладите точно с борбата с контрабандата, с организираната престъпност, всичко това, така са изчезнали. Те колко 8-9 доклада ли бяха? Забравил съм вече. Но каква е превенцията – глоба. Доган – най-скъпия хидроинженер консултант. ..Всъщност коя фирма би ми отказала по тази логика, ако днес я поканя и кажа: "Вижте, проектът е хубав. Ще стане, само че аз съм най-добрият в консултациите по тази тема. Един консултантски договор би ви донесъл много успех". Коя фирма няма да го подпише. Всъщност съдът какво направи? Какви повече доказателства трябваха от договора за взет милион и половина хонорар. Черно на бяло, доказани и в съда доказани факти, обаче съдията, който удря с чука, го приема за законно. И ние приемаме това решение. Аз, особено от тази позиция, не бих си позволил една думичка да кажа, нито за вчерашното решение на Прокуратурата. Това означава, че аз какво подписвам така и какво гледам няма никакво значение. Ето как изглежда. Просто имате късмет, че кабинетът така са му направили ремонта при Станишев, че падна мазилката, а е 400 хиляди ремонтът. /Премиерът показва как изглежда червената тетрадка и в нея в червена папка документ с класифицирана информация/ .Ето как изглежда, за да си представите и заклевам се, че ето, случайно, това ми е пощата. Но как идват тези документи, за да видите какво е загубил Станишев. Ето вижте, изведена специална червена тетрадка за отразяване движението на материалите на г-н Бойко Борисов. Само моя. В тази тетрадка, като вляза тука, срещу всеки материал, се изписва кога, в колко, кой. Подпис, че съм го изчел, подпис, че съм го върнал. Сиреч, ако някъде има празно то си личи.
Това са всички секретни материали, които са минали през мен. Ето последният, влязъл, дошъл и чака сега подпис. Като го отворя това е на Служба "Военна информация", чета – една, две, три, четири страници, подписвам, викам секретарката, която идва от специално секретно деловодство и давам папката. Как ще изчезне, ако тази папка аз не съм я дал на някой? Да кажа "ето, вземете я тази папка, прочетете я два-три дни, да видите какво са написали и ми я върнете". След два-три дни вие като я изчетете, ми я връщате папчицата и аз ще я върна. Само че ако не сте коректни и аз съм завеян и забравя, мине месец-два и забравям, ще дойде нова тетрадка, защото материалите вървят и материалът с най-секретното от ДАНС, МВР и Военна информация ще отиде в хора, които ще я изчетат и знаят какво правим. Ето затова в България се губят. Какви доказателства повече да дам? Да, има места, където Криминална полиция е сгрешила, но 22 години един свестен министър, един свестен главен секретар, един свестен полицаи от тези 50 хиляди души където са, все едно могат да събират доказателства 22 години ли? Това сериозно ли е? Все един умен не дойде ли на тая система? Един? Хайде от началниците сме глупави, но долу, средните нива – толкова ли не израсна в кариерата един криминалист, който веднъж да събере хубави доказателства?
Но аз не мога да се намеся в съдебната система. Както медиите, така и в съдебната система трябва сами да си вземат решението. И аз се надявам, че вътрешните механизми, защото има много, много кадърни съдии, много свестни прокурори, много хора, които боледуват от това, че Европа се занимава на всеки шест месеца с нас. Представете си да има мониторинг за медиите и примерно всеки журналист в България да знае, че това е, защото е некадърен или нещо не е наред, или е корумпиран. Няма значение каква е причината, но някой му дава оценка на всеки шест месеца. Няма ли да ви е болно, няма ли да ви е обидно? Но вижте какво се случва, забележките към правителството, а ние пишем писма, отиваме в парламента, вотове, приказки – за съдебната система нищо. Само един отговор от Лазар Груев, че не е съгласен с констатациите от доклада и край. Ще дойде другият доклад и той пак ще пише същото, защото мерки вътре в съдебната система могат да вземат самите съдии и прокурори, никой отвън не може да го привнесе и всяка намеса – дали партийна, неправителствена, каквато и да е – вече е намеса в независимата съдебна власт. И аз затова се моля много тези хора, достойните хора там да вземат връх и да ометат, защото имат тези инструменти вече – има избор, има много неща, които могат да се променят.

БГНЕС: Споменахте медиите, какво смятате за състоянието на българската журналистика?
БОЙКО БОРИСОВ: Не бих си позволявал да давам оценки. Просто, ако четете различните издания или гледате различните телевизии ще разберете какъв корпоративен интерес стои зад тях.. В момента, в който решихме да махнем газовите посредници станахме най-лошите за една медия, просто ни размазват от А до Я. Не е само една, и телевизиите, и цели програми се правят единствено и само насочени срещу правителството, но това е демокрацията. Имат зрители - гледат ги, читатели – четат ги. Да не говорим за жълтата преса, такива измишльотини, такива нагли лъжи, такива лъжи, че като ги прочетеш да те хване срам. Хваща ме срам, че съм ги прочел за себе си – до такава степен лъжат, обаче това е демокрацията. Последно, прочетох, че Цветелина /Бориславова/ щяла да става посланик в Щатите, а това дори насън не ми е минало през акъла, това е не сто, милиард пъти невъзможно. Но да пишат, какво да направя. Оставаш на читателите с времето, като видят нещо става или не става, да оценят.

БГНЕС: Как се отнесохте към "Един ден без Бойко Борисов"?
БОЙКО БОРИСОВ: Аз искам всеки ден, ако може да е без Бойко Борисов и най са ми интересни тези медии, които ме преследват за интервюта и в един момент "ама". Аз съм длъжен чрез пресцентъра да обявя, ако имам публично събитие някъде днес. Право на медията е дали да прати журналист, камера, микрофон – не съм интересен, не праща. Кой я задължава? Програмите си ги правят самите медии, те преценяват дали да пуснат нещо или изобщо го неглижираш. Аз не мога да разбера кого на сила съм накарал. Аз вас не съм ви накарал насила да дойдете в този кабинет. Вие сте искали да дойдете. Все едно утре да кажете: "ама той дава един час интервю". Вие обаждахте се, пускахте ми SMS-с и накрая ви казах "добре, идвайте". Защото, ако не дойда, вие ще кажете: чакай сега, медията има право за тази част, сегмент от зрителите, които искат, нали, и вие сте длъжен да го дадете. И аз затова давам - в Канал 3, в СКАТ съм ходил, на всички. Да, мога да забавя месец, два, три – не ми се ходи, не ми се говори с дадени хора, защото знам кои са, но демокрацията изисква, след като си на тоя пост, един път да седнеш и да те питат каквото искат. Затова го правя. Така че то си е право на медията, може и един месец да не ме показва.

БГНЕС: Смятате ли, че са необходими промени в кабинета след изборите?
БОЙКО БОРИСОВ: Промени, всичко е въпрос на темп. Аз много пъти съм се питал, ако не ми беше каузата, ако не ми беше ГЕРБ, ако тоя ангажимент, ако това доверие, което буквално ми се стовари отгоре, години наред от обществото, тези очаквания, този ангажимент – надали мога да удържа на това темпо, ако не бяха всички тези работи. Министрите са хора, имат деца, имат семейства, имат ангажименти. Той животът си тече, той никога няма да ми върне тези години. Почнах на 40, сега съм на 52, ако изкарам още един мандат и той животът е свършил. Тогава къде да се оглеждаш, какво да правиш? Днеска си заминава, той не се връща този ден, но повтарям, това е ангажимент. Така че няма министър, който, ако не издържи на темпото, да не бъде сменен. И те го знаят, и работят и се стараят.
Тук веднага бих използвал това време, може да го кажем време за реклама. Знаете преди три години за спортната зала какво приказваха – не, а сега виждате всеки ден как се радват хората. Тези пари щяха да са изпити, изядени и забравени, а това си стои, поне още 30 години няма да се направи по-хубава зала. Поне след 30 години.
Южната дъга знаете каква беше – сервизчета, бакалии, какво ли нямаше, автокъщи, мивки, бензиностанции. Сега като минеш по Южната дъга, а понеже сутринта минах по новата част, която отива към "Младост", вече четири платна са асфалтирани и на 14 септември ще пуснем локалните, за да се отпуши движението. Просто става нов град там. И догодина април месец като пуснем метрото с всичките хиляди, хиляди подземни паркоместа, с най-красивите метростанции, защото тази на Ларгото ще бъде най-красивата в Европа, обзалагам се, с 19 хиляди квадратни метра археологически музей. От тук, от прозореца, може да погледнете каква красота е, тя обикаля ЦУМ отдолу, красота е. Догодина като излезе "Тракия" и като тръгнат хората на море, тогава ще я оценят. В началото, на 2013-та ще излезе "Марица". Сега септември пускаме двата лота, почваме да строим на АМ "Струма". Да строим! Паралелно с това започват да текат конкурсите за Кресненското дефиле. Почваме сега септември да строим от гара Яна изправяме АМ "Хемус", там знаете през Богров какво чудо е сега да мине човек. Изправяме магистралата с близо 10 км., ако не ме лъже паметта. Паралелно с това от Варна я приближаваме с 19 км. към София и вече имаме гарантирано, осигурено финансиране за 2014 г. да се строи "Хемус"със средства от ЕС. Сиреч от българския данъкоплатец взимам само 20% за строежа на тази инфраструктура. Сиреч от 100 лв., българинът плаща само 20, другите 80 ги взимаме от ЕС. Това е огромен плюс за държавата.

БГНЕС: А за културния туризъм... много старичка е зала "България"?
Много е старичка, ама много хубава, много е хубава, прекрасна акустика! Вижте то и стадион и трябва, много работи ни трябват и ако всяко правителство е строило по нещо голямо, примерно по една магистрала, сега няма да правим 6 в момента. Шест строим и въртят търгове за Лот-ове. Метрото знаете за колко години – 4 км. Сега 39 к. и април месец – аз не ви казвам сега ще потърпите и след 10 г ще видите какво ще е хубаво – аз ви казвам догодина от април до юли ще пуснем всички подстанции на метрото – догодина само след 7 – 8 месеца. Юни месец от София до Петолъчката ще карате по магистрала, а някъде ноември до Бургас. А операта в Стара Загора е кукла, прекрасна не знам дали сте били, уникална красота. Знаете бяха я започнали, ние я довършихме. Мисля, че забележимо е и радостно изключително, че театрите са ни препълнени, че българското кино дръпна и в последните 6 – 7 месеца се явяват филми, за които чакаш за билет и все нови и нови продукции в момента се работят. Така че съм оптимист и за тях.

БГНЕС:...за критичните материали в печата, включително в Ройтерс в германските медии...как гледате на тях?
БОЙКО БОРИСОВ: Просто като на всяко невярно нещо! Поглеждам го и му обръщам гръб, не хабя енергия за него. Защото видяхте като стана с проблема с джамията какво се случи в нашите отношения с "Атака". Чухте какво говори г-н Сидеров в парламента. Видяхте по какъв начин бяхме атакувани, включително и до ден днешен от печата на "Атака", защо не ми се извините за това. Защо за този упрек в чуждестранния печат не ми се извините? Лъжа и се доказа, че е лъжа, какво друго да кажа. На лъжците просто обръщай гръб, иначе трябва всеки ден да влизам и да се обяснявам с тях. Ние много ясно сме заявили нашите позиции и си ги спазваме праволинейно, право и напред. Разбира се, държавата не е моя и ако нещо, дали икономисти, дали финансисти дали граждански организации ни кажат и ни посочат, че сме сгрешили можем да го направим по-добре и да се съобразим с нещо, както примерно беше с Ботаническата градина. Имаше съдебно решение в полза на държавата на Министерство на културата, спор няма. Дойде проф. Илчев каза: Виж това е добре да остане в Университета. Добре! Викнах го на Министерски съвет, гласувахме постановление – ето ви на Университета...отивайте и я експлоатирайте....Сиреч дори взети решения, съдебни решения аз съм ги връщал обратно, за да може едно съсловие, една гилдия, която уважаваме, която е важна да бъде удовлетворена. Това не е лъкатушене. Това не е слаба воля. Другото е инат. Аз все пак съм шоп и в това отношение съм изключително силен, но е глупаво. Можеш да се инатиш, когато става въпрос за твоята къща, за твоя имот, за твоята жена, там се инати колкото искаш, но в държавата трябва да чуваш. Има много умни хора, дават непрекъснато съвети. Ето сега- тази инициатива за енергийната ефективност. Ако ние съумеем това да го доведем до разума на всеки българин, да го накараме само за момент да помисли, а не по презумпция да каже: Абе, бегай сега, стига, не ми се занимава. Ако само се замисли, че с този кредит в рамките на три години ще го изплати и ще излезе на печалба и че с тази три годишна инвестиция ще съумее да си направи имота, който иначе струва 50 000 или 100 000 или 200 000 евро, ще го направи детето му да го ползва още 30- 40 години, всеки ще го направи тогава. То е логично. Ще спести от шум, от топлина, от осветление и за три години е приключил и в същото време този имот му става по-скъп и много по-дългосрочен. В такива моменти съм готов с медиите да вляза във всякакъв диалог, за да можем това да го докараме до всеки един българин. Тогава целите тези панелни комплекси ще можем да ги удължим поне с още 50-60 години живот. И ще се разхубавят и ще ги стегнем и ще станат добри и това трябва да стигне до съзнанието на всеки един и ще спестим на практика една атомна централа като "Белене" като енергия.

БГНЕС: Кое е най-голямото Ви икономическо предизвикателство ?
БОЙКО БОРИСОВ: Икономическо предизвикателство.. да докараме още инвеститори в България, но не инвеститори само, защото са инвеститори. Ние в България имаме доста инвеститори, които не са изгонени от България. Нито можем да ги пъдим, нито дори да го говорим, защото това веднага влияе на инвестиционния климат, на сигурността на инвестициите и всичко останало. Знаете във ВЕИ-тата какво заварихме. 9000 МWa. Това са четири централи и половина "Козлодуй" по 800 лева, при 42 лева електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Вдигането на тока идва от зелената енергия. Това трябва всички, които говорят за зелената енергия да го обясняват. Слънчевата е 800 лева, вятърната 170 лева, биомасата е 360 лева, плащаме от електромерите всички българи. Трябва да сме по-ясни в изказа.
Аз съм убеден, че чрез инфраструктурата ще докараме много бизнес. Всеки чужденец като мине по моста "Брюксел" София има друга визия, помните какъв го заварихме моста, като тръгне по магистрала и може да отиде до Ямбол, дали до Сливен, до Нова Загора, до Стара Загора, до Карнобат, до Айтос… за два часа, вече няма да се интересува дали ще разположи бизнеса си в Ямбол или в София. Когато имаш АМ "Струма", когато имаш АМ "Марица" можеш да отидеш до Хасково, до Свиленград, до къде ли не… Русе-Шумен – четирилентов път, жизненоважен за този регион. И аз ви гарантирам, че половин Букурещ ще ходи на почивка във Варна и Северното Черноморие. Летището в Балчик – изключително важно за разбиване на монопола и за увеличаване на туристите в Северното ни Черноморие. Много са темите…. Културният туризъм – това, което в момента правим като разкопки, като влагаме пари на толкова важни места ще докараме пари на много, много туризъм. И не на последно място, което ме е дивило, но за следващия сезон. В момента надявам се да се справим – това е екологията. Как е било възможно да се експлоатират курортите толкова години, по такъв безобразен начин, та дори не ми е удобно да кажа как. Следващият сезон имаме стратегия как ще го направим, така че да сме максимално чисти и в същото време с европейски пари да изградим следващите две години и половина и пречиствателните станции, които за тези огромни курорти…., но за съжаление пълни само няколко месеца. Затова ние искаме да модернизираме, да градим и това остава. Аз нито ще си взема "Тракия", нито "Струма", нито метрото, нито залата, нито Южната дъга, нито моста Брюксел, нито Марица - те ще останат за хората.

БГНЕС: Имате ли любим политик в българската история, на който се оприличавате…?
БОЙКО БОРИСОВ: Не. Аз съм ви казвал навремето мечтаех да стана генерал от Пожарната или Полицията генерал исках да стана това е точната дума – това ми е било како някаква мечта. Иначе няма някакви амбиции. Искам да знам, че като си тръгна от активната дейност и като мина през Спортната зала, искам да се знае, че тя нямаше още да бъде дори зачената, камо ли построена. Или за Южната дъга…да, някой ден щяха да я направят, но още като минете по другите частни на Южната дъга виждате, че още план няма по другите частни на Околовръстното. Сега ние проектираме, а хората откога експлоатират Южната дъга и още повече я експлоатират. АМ "Тракия", защо не я направиха преди мен? Две правителства НДСВ и ДПС, после дойде и Тройната коалиция, защо не я направиха като е лесно? АМ "Марица", защо не я направиха, за 31 год., ами магистрала "Люлин" – 100% провален проект – 5 км. в равното и аз заведох журналисти, даже вашия колега, който сега снима беше там си го спомня. Застанах - пред мене планината и гората и изтичащ период за финансиране от ЕС. Сиреч, ако бях небългарин и неотговорен държавник аз щях тогава да кажа: Господа, аз бях дотук. Сега можехме това интервю да го правим на магистрала Люлин с вас, по-точно 5 км от нея и аз да ви соча гората, да обяснявам, че 300 млн. трябва да изкараме от вътрешния бюджет, ако искаме да я продължим. А ние се стегнахме, направихме и сега хората си карат по една приказна магистрала. Даже шефа на Дирекция "Регионално развитие" в Брюксел дойде на откриването - Дирк Анер, не си ли спомняте?! Те не вярваха, че провален проект е реализиран.. с хеликоптер го взех и го закарах на Дунав мост 2 да видят и за радост на президента Барозу и Дирк Арен и европейския комисар…изключителни приятели на България разбраха какво наследство сме получили и удължиха всички програми до 2012г., включително и за "Люлин", за да я платим с европейски пари, за което от името на българите им благодаря. Между другото на всички, които са били до тук в спортната зала им благодаря, че нямаме нито една надраскана стена или седалка.

БГНЕС: А купихте ли подаръка за младоженците?
БОЙКО БОРИСОВ: Телевизор, той Ники /Николай Младенов/ си беше харесал моя телевизор и сега съм му избрал същия! Важно е утре да не кажете, че е било Ден за без Бойко Борисов, ама аз съм ви приканил насила, за да дойдете да ми вземете интервю…Това ми е много важно да не кажете, да не го чуя!

Интервюто с премиера Бойко Борисов се проведе в една от заседателните зали на МС. Той се извини, че не може да бъде в кабинета му, защото е в ремонт. Наложило се, защото скъпият ремонт, направен от предшественика му Сергей Станишев не бил качествен и стените "станали на юфка". Заведе екипа на БГНЕС до прозореца, за да видим какво се прави в Ларгото, където има уникални археологически разкопки и не без гордост показа с ръце каква голяма лента ще пререже, за да открие уникалния музей на открито и най-красивата метростанция в Европа. Беше щастлив – това не е малко за един премиер…
http://video.bgnes.com/view/23860
:tease:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 29 Дек 2011, 22:10

;)

Днес пак имаше малко буря в чаша вода.


Ето интервюто на вицепремиера Симеон Дянков
дадено за БТВ

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... ndata.html

Финансовият министър Симеон Дянков потвърди пред bTV, че Данък добавена стойност ще бъде намален. Намерението е записано в програмата на управляващите и ще бъде изпълнено до края на мандата. Решението от кога ще бъде изненада и ще дойде през 2012 година.

„По този начин инфлацията спада автоматично с процента, с който намаляваме ДДС и покупателната способност на всички българи се увеличава автоматично”, обясни Дянков. По думите му това няма да отвори дупка в бюджета, защото тази година са събрани с милиард и половина повече в сравнение с 2010 година.
Министърът уточни, че управляващите са изчакали с идеята си заради кризата, но сега вече са спокойни. Спадът в налога ще бъде между един и два процента.

Прогнозата на Дянков за 2012 година

„Песимистичен анализ един процент икономически растеж, оптимистичен – два и половина процента. 2012 година ще е по-добра от 2011 година, и от 2010 и от 2009 година. Вървим във възход. За всички”, каза финансовият министър и уточни, че минималната заплата ще се увеличи за втори път, ще има повишение и на ниските пенсии.
Ще има просто повече пари. Защо хората са песимистични – защото в последните три месеца идваха само тежки новини от Европа, не само от Гърция, но имаше голяма положителна промяна в отношението на политиците в Европа... Две години се мотаха и взеха решение, което за нашето правителство е правилно”, каза Дянков. Той отбеляза, че седем икономики са във вторична рецесия, но бъдещето, по думите му, е по-ясно, отколкото преди месец, месец и половина.
"Всички са съгласни, че България има финансова стабилност"

"На това може да се гради. Ако няма финансова стабилност ще е още по-мизерно и бедно. Тя дава възможност да се водят други данъчни политики, да се намалява ДДС, други доходни политики - да се увеличават пенсии", каза Симеон Дянков.

Според него колкото и да изглежда тежко положението у нас, защото България влезе в ЕС като най-бедната държава, всъщност имаме растеж спрямо средното в Европа. Просто растежът трябва да е най- бърз, защото няма как да влезем изведнъж в челната тройка.
За реформата в БДЖ
Успяхме, защото на всички беше ясно, че никой не иска да плаща тежестта на поредните години не реформирана система. При зърнопроизводителите също устояхме и сега парите за земеделие не отиват 100% при тях, а в по-широка палитра, каза финансовият министър.

Дянков е горд с пенсионната реформа
Първоначалният план на Министерството на финансите, разработен още през 2010 година, бил именно покачване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца на година от 2012 година. И по думите му и следващото правителство ще спечели от това, защото дупката в бюджета на НОИ ще бъде много по-малка.

Предстоят реформи и във висшето образование и науката. Парите там ще се увеличават, но според Дянков и системата трябва да се промени. Финансите в университетите в момента не се управляват добре и е необходимо отделно управление на учебната част и финансите им. Дянков се надява и на частична реформа в здравеопазването.
Парите за лекарства за онкоболните са с 30% повече, но те се преместват от министерството в здравната каса. Парите за лечението им не се променят, каза Дянков. Той обясни, че когато средствата се отпускат от касата, това не застрашава пациентите от недостиг на медикаменти, защото в касата няма лимит за броя на болните.

Според финансовия министър най-голямата нереформирана система в България е съдебната.

"В това правителство няма корумпирани министри"
"Първо, защото премиерът по никакъв начин не позволява който и да е било дори малко да си помисли да мръдне в тази тема. И второ - върху нас погледът и отвън, не само в България, е много по-сериозен, отколкото е бил в миналото, когато не сме били в Европейския съюз", категоричен бе Дянков.
По повод проучването на БСК сред 500 мениджъри, според което корупцията в търговете и еврофондовете се е увеличила драстично, а според бизнеса печелят спонсорите и близките до властта, Дянков каза, че това усещане е грешно и идва заради влошената икономическа обстановка в Европа.

Има ли дразги в ГЕРБ?
Вицепремиерът каза, че най-трудно се разбира с министъра на земеделието Мирослав Найденов, но това се преодолявало.
При другия член на кабинета, с който обикновено е имал дразги – Тотю Младенов, вече има огромна промяна – разбрал, че трябва да се държи като министър в център-дясно.

„С Миро Найденов сме имали във времето доста дразги и то винаги по теми – трябва да се затяга дисциплината, иначе страдат всички най-накрая”, каза Дянков и не пожела да отговори дали Найденов ще бъде отстранен от поста.

По повод думите на земеделския министър, че приема оценки само от премиера Дянков каза: "Въпрос на време е да спре да говори така".


Бойко Борисов малко си изтърва нервите.
И накрая кратък анализ на Иво Инджев:


ПОД КУПОЛА НА КАБИНЕТА " БОРИСОВ "


Премиерът Борисов заплаши с уволнение вицепремиера Дянков ако е казал онова, което всички зрители чуха, че е казал. Дори не е толкова важно, какво точно е казал и затова ще го преразкажа в скоби ( че министърът на земеделието Мирослав Найденов можел скоро да спре да приказва „така”, т.е. да не недоволства от бюджетните средства, които му се отпускат).

Не знам дали за Дянков евентуално напускане на проветривия пост е драма или спасение. На за Борисов тази ситуация е поредното изпитание за това колко струва неговата дума. Защото той не просто повиши тон, но и призна любимата теза на опозицията, казвайки в пристъп на откровение, че цяла година му прикривали грешките на Дянков, а пък сега той казал такава глупост, т.е. е неблагодарен за прикриването на глупостите му. Съответно премиерът разярено го заплаши, че ще си ходи, ако е казал въпросната „глупост”.

Както и при предишни подобни ситуации , и двамата могат да тръгнат да увъртат, ако се разберат да замазват положението. Но положението е толкова замазано, че няма нужда от повече замазване. Подмазващият се водещ на ТВ 7 Бареков наскоро се опитваше да угоди на гостуващия в студиото му за интервю от час и половина премиер Борисов, пожелал импровизирано Дянков да се извини още веднъж в ефир на зърнопроизводителите за нещо, за което вече веднъж им се беше извинил ( явно пак под натиск). Този път ролята на натискащ поведе водещият, подвиквайки на продуцентите на предаването „ Абе, къде е този Дянков…защо не се обажда…кажете му, че го търси Бойко Борисов…къде се крие…”. Наложи се Борисов да спасява Дянков от Бареков с обяснението, че Дянков работи, а не се крие, което накара водещия моментално да смени тона и с блага усмивка да възкликне” Ей, този Дянков е много хитър”!

Сега обаче въпросът е дали Дянков ще пожелае да бъде спасяван от поредното унижение- вчера от Бареков, днес от прекия му началник. Или ще спаси сам остатъците от своя престиж като се оттегли.

Няма нужда да гадаем. Това така или иначе ще се изясни. Каквато и да е развръзката, ще се обогатят познанията ни за границата на безграничното търпение на онези, с които Борисов се е обградил. Напоследък косвено им отреди мястото на „жената в семейството”, обявявайки себе си за мъжа спрямо тях. Чакаме да видим какво ще се пръкне от този брак по сметка, в който мъжът редовно бие жените си. Не искам да ги обидя , че са безгръбначни, но пък знам, че в цирка има такъв номер – на „жената каучук”, която показва чудеса от гъвкавост. Такава ще да е била селекцията при кандидатстването за работа под купола на кабинета „Борисов” и досега участниците в представлението не са излъгали очакванията на селекционера.

http://ivo.bg/2011/12/29/под-купола-на-кабинета-борисов/

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАЛЦИНСТВОТО - ЕДНА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ

Мнениеот Николина Манчева » 02 Яну 2012, 19:21

;)


Най-важната новина от днешния ден.С 5 ПРЕМИЕРСКИ ГОЛА , ТИГРИТЕ ПОБЕДИХА С 13:3


Изображение

Отборът на „Витоша” (Бистрица) разгроми тима от арабски дипломати.

В първата футболна среща между арабски дипломати и отбора "Тигрите" от „Витоша” (Бистрица), която се игра днес, премиерът Бойко Борисов вкара 5 гола за крайния резултат от 13:3. Премиерът специално похвали играта на Вучката, за когото каза, че изживявал втора футболна младост. (Митничарят Николай Вучев стана известен след скандала със СРС-ата между Ваньо Танов и Бойко Борисов - б.р.)

Посланиците на Судан и на Йемен изразиха задоволството си от футболния мач, защото той бил първи подобен за тях. Затова му благодариха за честта да участва във футболната среща. Те пожелаха подобни мачове да има и в бъдеще.

„Тигрите” победиха с 13 на 3. Три минути преди края резултатът беше с 12:1, но Борисов поиска мачът да се продължи и точно в последвалите няколко минути арабските дипломати вкараха още два гола, а „Витоша” отбеляза един и така се оформи крайният резултат.

http://frognews.bg/news_41641/S_5_premi ... ha_s_13_3/
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1399
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Следваща

Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron