ДСБ - ВЯРНА НА ПРЕДИЗБОРНОТО СПОРАЗУМАНИЕ НА СК

Тук се дава възможност за изразяване на алтернативни позиции на позициите на ПП ДСБ, представени от опоненти и политически противници по тяхна инициатива или при покана. Всяка алтернативна позиция се придружава от рецензия, коментар или становище поне от един потребител - член или регистриран симпатизант на ПП ДСБ. С изричното съгласие на автори и редакции могат да бъдат препечатвани материали на журналисти, политолози, социолози при изразена от тях готовност да бъдат подложени на критики и с гаранцията да им бъда дадено право на отговор. В дебатите могат да участват всички регистрирани като потребители членове на ИС

ДСБ - ВЯРНА НА ПРЕДИЗБОРНОТО СПОРАЗУМАНИЕ НА СК

Мнениеот Любомир Вучков » 30 Авг 2011, 17:15

ДСБ ОСТАВА ВЯРНА НА ПРЕДИЗБОРНОТО СПОРАЗУМАНИЕ В РАМКИТЕ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

Пресконференция на Националното ръководство на ДСБ, 30.8.11 г.


ДСБ приема формата СК+ само ако ОДС подкрепи Прошко Прошков за кмет на София и оттегли Софиянски.
Ако ОДС играе срещу Прошко Прошков, всякакво разширение на СК е невъзможно и за бъдещи парламентарни избори.
Пред ЦИК ще бъде направена регистрация като коалиция от СДС и ДСБ, ако има подкрепата както за общата президентска кандидатура, така и за обща кандидатура за софийски кмет.

Моят видеозапис – самоделка за сваляне за домешен архив :


Стенограматаhttp://dsb.bg/bg/blogs/article/2910

Веселин Методиев: Добър ден, благодаря ви за големия интерес, от който сме малко изненадани. Ще ви запозная с днешните решения на Националното ръководство, те са свързани със седмицата естествено и с очакванията за регистрацията за президентските избори. На първо място ДСБ ще останем верни на споразумението на предварителните избори, т.е. принципът, който отстоявахме в предходната седмица по отношение на местните избори в София, ще бъде същия и тази седмица. В тази връзка бавно, в случай че желаете самият текст от Адриана ще го вземете, ще прочета какво пише в споразумението за предварителните избори подписано от ДСБ, СДС, Обединени земеделци, БСДП и от Радикал демократи, само преди няколко месеца. Страните се договориха да се явят с една кандидатирезидентска двойка на предстоящите избори за президент и вицепрезидент. За официалните избори за президент на страната партиите, подкрепили споразумението, да се регистрират като коалиция пред ЦИК. Още един път, за официалните избори за президент на страната партиите, подкрепили споразумението, да се регистрират като коалиция пред ЦИК. Ще приемем “Синя коалиция +”, само ако ОДС подкрепи Прошко Прошков и оттегли Стефан Софянски. Т.е. Синята коалиция, както е по споразумение трябва да бъде регистрирана в ЦИК от СДС и ДСБ. Нейното разширение с партии, извън споразумението за предварителни избори е възможно, ако тези партии са подкрепили и другия кандидат излъчен през предварителните избори, и това е софийския ни кандидат за кмет на Синята коалиция, която регистрирахме преди два дни. Ако, на следващо място, ОДС играе срещу Прошко в София не само, че се нарушава споразумението и искането за регистрация става практически невъзможно, но за ДСБ всякакво разширение на Синята коалиция за в бъдеще, за следващите парламентарни избори, ще бъде невъзможно, след като се играе срещу. И накрая една техническа подробност, която г-н Кънев каза, но аз ще му я иззема, пък той ще отговори на въпросите заедно с мен. Ние сме регистрирани като Синя коалиция – СДС и ДСБ, в София и Варна, ако е същата регистрацията в ЦИК за президентските избори, това означава че ще имаме единен номер на бюлетините, както за националните избори за президент, така и за изборите в двата големи града в България – София и Варна. Което в една сложна система на множество бюлетини не е за подценяване. Сега сме на ваше разположение.
Въпрос: Тоест единственото условие, което вие ще поставите е оттеглянето на Софянски от местните избори, за да подкрепите разширяване под формата “Синя коалиция +”?
Веселин Методиев:Ако разширението на коалицията се появи с партии подкрепили със споразумение, както кандидата за президент, така и кандидата за кмет на София. Споразумението е единно, който от вас го иска може да получи аз ще го оставя в залата.
Въпрос:Ако това не стане? Ще се регистрирате самостоятелно?
Веселин Методиев: Не.
Радан Кънев:Не.Аз мисля, че...
Веселин Методиев:Само секунда и давам думата на Радан. ДСБ ще си остане вярно на подкрепата за Румен Христов.
Въпрос: Но така няма да сте коалиция и няма да участвате в изборите?
Радан Кънев: На мен ми се иска да изясним поредността на стъпките, така както ги виждам. Откакто има Синя коалиция или в по-ранни етапи, когато е имало коалции между СДС и ДСБ с други наименования, винаги сме следвали и от години сме съгласни и имаме един очевиден модел на работа, а именно СДС и ДСБ подписват споразумение помежду си. Това е така нареченото ядро на Синята коалиция, термини използвам от официалното ни споразумение от 2009 година. След което по взаимно съгласие разширяват коалицията. Тоест нашето предложение е подписване на коалиционно споразумение за Синята коалиция за избори за президент между СДС и ДСБ, за подкрепа на Румен Христов и за разширяване на тази коалиция по взаимно съгласие на двете партии.И понеже сме коректни, казваме и какво е нашето условие за разширяване – партиите, които желаят да се включат, да не се противопоставят със свои кандидати на г-н Прошков в София. Искам да кажа съвсем ясно мотивите ни. За нас от ДСБ, не е ясна функцията на коалицията ОДС на изборите през 2011 година. Дали тази функция е да се цепи дясното или да се обединява. Ние искаме да се убедим, че тази функция да се обединява дясното. Това означава подкрепа за Румен Христов, подкрепа за Прошко Прошков. Съответно означава и възможност за бъдещи съвместни действия. Ако ние през 2011 година се убедим, че ОДС иска да цепи дясното, ние с политически сили цепещи дясното в бъдеще не можем да сътрудничим.
Въпрос: Струва ми се, че казаното дотук не изяснява въпроса за вицепрезидента?
Веселин Методиев: Права сте. Веднага отговарям. Ние ще изпълним обещанието си по споразумението. Тоест в периода, в който трябва да се извърши регистрацията до периода, в който трябва да се регистрира двойката, то има немалко време, ще предложим своя кандидат за вицепрезидент. Тоест условието, което е записано в споразумението ДСБ ще го изпълним.
Въпрос: Вече не чакате Румен Христов да си го посочи?
Веселин Методиев: Не, не. Отново сме в състояние да проведем консултации, няма никакъв проблем. Така както сме действали до момента.
Въпрос: С кой се водят в момента консултации?
Веселин Методиев:Аз съм участвал в две консултации. С колеги от СДС, включително с г-н Румен Христов. Имена от тях е имало и директно съгласие за разговор с един мой много добър приятел. Който за съжаление отказа. Става дума за Стефан Димитров.
Въпрос: Обсъждани ли са други личности?
Веселин Методиев: Не, поименно не съм участвал в други консултации, аз лично.
Въпрос: Вие склонни ли сте да разговаряте с ОДС, щом няма проблеми със СДС, защото до момента не са провеждани такива?
Веселин Методиев: Стига да има инициатива за такава среща, но за да може да се случи това има една технологична процедура. Папката за местните избори я правих аз и ДСБ. Защото кандидата е наш. Във висока степен, съдейки по себе си, тази трудност не беше много простичко. Сега сме се разбрали с колегите от СДС да имат грижата да подготвят регистрацията в ЦИК, така че в момента, в който тези документи са приготвени от тях, ние сме готови веднага да се отзовем и да проведем разговори и да се уточним.
Въпрос: А ваш човек присъствал ли е при подписването на това споразумение с ОДС? Защото тогава беше съобщено, че Синята коалиция е подписала?
Веселин Методиев: Това е времето, в което аз имах 56 телефонни разговора за деня, нямам такъв ден откакто използвам GSM. На всички съм казвал едно и също, че това си беше споразумение за набирането на политическа подкрепа от страна на СДС и човек от ДСБ не е имало. Това, което г-н Марков ви беше казал и ни беше подвело е, че в предишни наши разговори, той каза, че ще търси такава подкрепа за Румен Христов. Аз съм му казал, че ние търсим такава за Прошко Прошков, от различни формации. Да се надяваме, че тази седмица зад нашия кандидат на Синята коалиция за кмет на София ще има още подкрепа, която ще бъде постигната чрез подписване на политически споразумения. Въпрос: А как гледате на издигането на Мартин Заимов, като водач на листата за общински съветници, от РЗС?
Въпрос: По-скоро кажете няколко думи за подкрепата на РЗС, за да няма спекулации от типа, че Иван Костов и Яне Янев са хора на Трактора.
Веселин Методиев: Като оставим на страна това обяснение, въпросите бяха два. Аз мисля, че никои от десницата не може да гледа отрицателно на кандидатурата на Мартин Заимов като кандидат на РЗС, защото той е доказал за 4 години в Общинския съвет, че на първо място е съпричастен към идеите на десницата, на второ място е човек, който е положил изключително много практически усилия в подобряване на живота в София и за промяна на начина на управление. Колкото повече партии издигат подобни хора за водачи на листите, толкова по-добре за управлението на София. А по отношение на партийната подкрепа от страна на РЗС за Прошко Прошков, това е едностранен акт. Аз мисля, че е напълно логичен от гледна точка на това, което говорят. Те винаги са заявявали, че искат в България да има единодействие на десницата. Очевидно е, че те нямат никакъв шанс със собствена кандидатура, освен да цепят гласове и логично подкрепят най-силния десен кандидат. Не имало предварителни преговори, споразумения и така нататъка, ако това беше подтекста на въпроса.
Веселин Методиев: Не караме “трактори”. Нещо друго? Няма. Да сте живи и здрави, благодаря!

Цялото видео от сайта на ДСБ:
http://tv.dsb.bg/#/video/2011/08/30/153


В допълнение:

Мартин Димитров за Синята коалиция и изборите – с мания за мисия на обединител на дясното
БНТ, „Денят започва”, 30.08.2011 / 08:39
http://bnt.bg/bg/news/view/59332/martin ... i_izborite


За президентските избори търсим широка дясна коалиция; мисията ми е да консолидирам дясното, за да започне да печели избори; при евентуален балотаж ГЕРБ-Калфин, сините щели да подкрепят ГЕРБ по принуда.

След вота на недоверие Цв. Цветанов каза: "Ще видите какво ще ви се случи" и аз сега започнах да разбирам какво значи това. По места създавали проблеми на сините, не регистрирали коалициите им, разглеждали жалбите им и пр. Така е постъпвал Сталин, Т. Живков и комунистите. Те са тръгнали да търсят служебна победа на изборите по комунистически, възмутен съм и съм бесен.
Призовавам Борисов да се обади на хората си в ОИК и да ги призове да не мерят с двоен аршин, а да спазват закона. В Плевен регистрирали коалиция "За Найден Зеленогорски", без той да знае. Това се правело, за да се крадат гласове. Призовавам нашия кмет Найден Зеленогорски да си потърси правата по съдебен ред в Страсбург.
За да няма съмнения и оправдания, нека всички да се регистрират. Демократите не правят административни спънки на избори, там мъжки се мерят сили.
За президентските избори търсим широка дясна коалиция; тя вече се оформя; ОДС са добре дошли, няма нужда десния избирател да бъде поставян пред различни кандидати. Зад Румен Христов се очертава най-широката дясна коалиция. Не гледайте социологиите, те са силно повлияни. При евентуален балотаж ГЕРБ-Кунева, ще спечели ГЕРБ. При ГЕРБ-Калфин и ние ще сме принудени да изберем ГЕРБ. Румен Христов е работел в най-успешната президентска администрация 5 години, срещал се е с премиери, президенти, крале и кралици и има опит, докато кандидатът на ГЕРБ е виждал президентството само на картинка.
След изборите ще има две неща с негативен привкус, от което едното е актуализация на бюджета, не защото Дянков не се справя, а защото ГЕРБ ще го пробият заради изборите. Второто е подновяване на преговорите за АЕЦ "Белене".
Това, което се налага, е изработване на нова антикризисна програма, защото малкият човек в България изнемогва, отиваме на много зле, очертава се застой и има нужда от адекватни мерки.

Вицът на М.Димитров: „ГЕРБ щели да обявят кандидата си за президент, след като той спечелел изборите.”
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Д-р Кабаиванов - лидер на СДС!?!

Мнениеот Любомир Вучков » 16 Юли 2012, 17:32

Д-р Кабаиванов - ортопед-травматолог и здравен мениджър оглави СДС!
Честито на д-ра и седесарите - имат кмет-ортопед-мениджър за председател!
По официални данни д-рът е върл противник на Синята коалиция и няма изгледи решението на НС на СДС от 15 май да бъде ревизирано!
От своя страна ДСБ стои при своите избиратели, както заяви Екатерина Михайлова на днешната пресконференция. Ще продължат да функционират органите, избрани от името на СК - Парламентарната група, евродепутатите, общинските съвети.

Дали ортопедът-травматолог ще успее да снабди с една или две патерици разкапващото се СДС - предстои да видим! Във всички случаи ГЕРБ трябва да е доволен - елиминиран е още един политически опонент на предстоящите избори! А защо опонент - може би присъдружен, пардон - приприслужен - партньор!?
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron