Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Тук се дава възможност за изразяване на алтернативни позиции на позициите на ПП ДСБ, представени от опоненти и политически противници по тяхна инициатива или при покана. Всяка алтернативна позиция се придружава от рецензия, коментар или становище поне от един потребител - член или регистриран симпатизант на ПП ДСБ. С изричното съгласие на автори и редакции могат да бъдат препечатвани материали на журналисти, политолози, социолози при изразена от тях готовност да бъдат подложени на критики и с гаранцията да им бъда дадено право на отговор. В дебатите могат да участват всички регистрирани като потребители членове на ИС

Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот Татяна Колева » 13 Фев 2009, 10:30

За лична употреба.
Повод да повдигна тази дискусия е последният материал на Явор Дачков в днешния Уикенд, публикуван и в неговия сайт:

ДСБ за продан

12.02.2009
Явор Дачков

Водещ: Така, вие казвате, че такъв документ съществува.

Петър Москов: Разбира се.

Водещ: Има такъв документ, отправен към вашите колеги от дясното политическо пространство по ваш избор, в който документ се казва: „Това са нашите принципи. Това са парите, които ще струва кампанията”.

Петър Москов: Значи има документ, който е обръщение. Обръщение по начина, по който ние в ДСБ виждаме възможността да започнем едни преговори за обща изборна коалиция. Това е сериозният, това е фундаменталният, това е принципният документ.

Петър Москов пред Николай Бареков по БТВ
по повод документа за предизборна коалиция, предложен от ДСБ на няколко политически сили


Цитирам изказването на Петър Москов, защото в няколко интервюта неговият лидер Иван Костов казва, че няма документ, с който той предлага на останалите партии вдясно да участват в предизборна коалиция, според което всяка партия ще излъчи представители в общата листа в зависимост от средствата, които е вложила. Предложението на Костов сполучливо бе наречено от медиите „кеш енд кери”. Автентичността на документа потвърдиха от няколо политически сили, които са го получили като предложение от Иван Костов и са го разглеждали в партията си, какъвто е случаят с БЗНС на г-жа Мозер. Не знам кое е по-нагло – наличието на това предложение или упоритото лъжене от страна на лидера на ДСБ, че такъв документ няма. От друга страна – ако в предложението на Костов няма нищо лошо, защо той се отрича от него? И как останалите политици ще преговарят с него, след като виждат, че публично се отмята от онова, което вчера им е предлагал в писмена форма…
След признанието на Доган за обръчите от фирми “Плащаш и взимаш” на Костов е най-бруталното и цинично откровение в българската политика от доста време насам. Лъжата, че такова нещо няма – също.
А иначе – предложението на лидера на „Демократи за силна България” издава политическа слабост. Подкрепата за ДСБ е толкова ниска, че единственото, което остава на председателя й, е да я изтъргува в навечерието на следващите избори. Логиката е много проста, но желязна: Костов има твърди около 60–70 хил. гласа, ще събере още двама-трима лидери с подобен, а и по-малък електорат, и заедно ще съберат необходимия минимум от 150 хиляди, за да прескочат изборната бариера за парламента. Всичко това се опакова с много сериозни и загрижено произнесени думи за достойното ни членство в Европейския съюз и бъдещето на България, но всъщност е обикновена търговия, при това с подробен ценоразпис. За да бъде успехът им още по-голям, бих препоръчал на ДСБ да сложат един голям транспарант на „Кърниградска”, на който да пише SALE %.


След като разбра, че няма шансове да влезе самостоятелно в парламента, Иван Костов рязко обърна курса и реши да изтъргува единственото, което му остана след 5-годишното лидерство в ДСБ: гласовете на твърдите си привърженици. Тях заблуждава с мантрата, че ще управляват след предстоящите избори, въпреки че не казва точно с кого. В основата на демокрацията стои представителността. Как точно на управление ще дойде партия с 1,5% подкрепа и доколко такова управление би било легитимно, е тема на друг разговор. Строго погледнато, днес Костов вече трябваше да бъде извън парламента. Неговите привърженици не са повече от онези на покойния Кире Либерало. Въпреки това Командира развива изключителна коалиционна дейност и прилича по-скоро на търговец, решен на всяка цена да продаде стоката си, отколкото на “обединител на дясното”, за какъвто иска да се представи.

Кой от основателите на ДСБ би предположил преди пет години, че проектът ще свърши като залежала стока, пусната на разпродажба в коледните намаления, за да хване последния клиент. Ако някой тогава бе пророкувал бъдещето на ДСБ в залата на ВИАС, щеше да бъде изгонен с мощни освирквания още на първото изречение: „Ние от „Демократи за силна България” ще направим коалиция със СДС на следващите редовни местни избори”. Както казах, думата избори нямаше да бъде чута заради мощните освирквания, а прозорливият учредител на ДСБ щеше да бъде изгонен, преди да добави нещо за съвместното общо бъдеще с Бойко Борисов и предизборна коалиция с Пламен Панайотов. И по-добре за самия него, защото можеше да отнесе и някой възмутен граждански ритник заради това, че си позволява да се подиграва с каузата на „Демократи за силна България”.

Много образно си го представям. Залата беше претъпкана, отвън във фоайето и по стъпалата на ВИАС беше препълнено с хора, които на огромен екран следяха ставащото вътре. Мисля си, че такъв един оратор, какъвто описах преди малко, нямаше да може да стигне лесно до изхода. Най-малкото, което можеше да му се случи, е да го обявят за лудичък и да го обсипят с подигравки на изпроводяк. И аз бих постъпил по същия начин. Бях в онази зала и знаех какво мислят и чувстват хората в нея. Знам и какво щеше да настъпи, ако някой бе казал: „Иван Костов ще обяви партията за продан, за да влезе в следващия парламент”. Щяха да го обявят за ченге, Валерия Велева, Кеворкян, Тошо Тошев и Слави Трифонов накуп и да го изгонят от събранието. От днешна гледна точка към това твърде близко минало се оказва, че този, който е трябвало да бъде изгонен от залата тогава, е самият Иван Костов. Той направи всички неща, които биха предизвикали гнева на хората, събрани във ВИАС.

Някой ще възрази, че в политиката обстоятелствата се менят, хората също, трябва да се действа според конюнктурата. По тази логика човек не може да направи нищо в живота си, защото животът се променя и всичко може да се отмени. Не трябва например да се жени, защото след десет години може да не харесва същата жена, а може пък след една година на мода да дойде развратът, а на него да му е омръзнал моногамния живот и да се юрне из градските бардаци с обяснението, че не може вечно да живее в изолация. Така днес от ДСБ например обясняват коалиционния си промискуитет. Искам да кажа, че по тази логика се разпада целият живот. Миналото в него престава да има смисъл, защото то не определя поведението ни в настоящето. Това, което сме казали вчера, не е валидно днес. Онова, което сме обещали онзи ден, утре бива отменено, а принципите, в които сме се вричали преди, сега изчезват, защото на телохранителя на Тодор Живков изведнъж му е пораснал рейтингът. Политиката не е по-различна от останалите човешки занимания, тя не е по-специална професия от другите, така че да я изолираме от гледна точка на етиката и морала. В политиката няма морал, казват Костов и по-голямата част от неговите български колеги. Все едно някой лекар да каже, че в медицината няма морал, учителят да каже същото за професията си и т.н., докато не стигнем до заключението, че в човешките отношения изобщо няма място за морал. Тогава се разпада цялата система. Общността започва да живее хаотично, а хората да се чувстват нещастни. Тогава всички дейности губят смисъл, политиката също. И понеже в едно общество тя задава тон (съответно ред или хаос), когато тя е тотално развалена, разваля и тях.

Големият провал на Костов се състои в следното – той пропиля поне две възможности, които хората му поднесоха на тепсия, за да практикува почтена политика. Така както един лекар може да практикува почтено професията си. Не ми казвайте, че политиката е мръсна работа, защото Хавел беше почтен политик, но да не се отклонявам. Костов получи цялата власт от хората през 1997 г. и се провали именно по линия на почтеността, оправдавайки се с обстоятелствата, геополитиката, рухналата икономика и т.н. Тогава все още имаше някои, които приемаха тези оправдания, наивни от днешна гледна точка. През 2005 г. Костов пропиля същата възможност, въпреки че нямаше никаква геополитика, не трябваше да избира между партията и държавата, имаше достатъчно голяма критична маса от разумни граждани, които го подкрепяха… Днес около него са останали малцина, а той търгува с тяхната лоялност, като я продава за предизборни коалиции, така както се прави бизнес с дялово капиталово участие. В този смисъл той не е по-различен от онези, на които е “опозиция”. Играе същата игра каквато играят и те, но има нахалството да слага маската на морален съдник. Когато излезе да говори от парламентарната трибуна, в залата му се смеят открито в лицето заради това нахалство.

Лошата новина за малцината твърди привърженици на ДСБ е, че той вече не е уважаван политик дори и от онези, които натиска да се коалират с него и които с досада приемат неизбежното му тегаво присъствие като неизбежен компромис в името на общото им политическо оцеляване.


Материалът е публикуван във в. „Уикенд”.


http://www.glasove.com/news.php?read_comments=143

Многократно съм изразявала становището си относно превъплащенията на политици и журналисти, относими към лидера на ДСБ Иван Костов.
Днес ми се иска да систематизирам нещата от моя гледна точка, като може и да се получи дискусия.
Аз, както и Явор Дачков, също помня "онези" събития през 2005-та. Помня срещите в залите на НТС, както и по-късно в зала "Максима" на УАСГ. Помня въодушевлението на хората, търсещи политическото си представителство. Помня убедителните предавания на Явор по Инфо радио, чаках с нетърпение всяка събота да стане 12 часа. Помня събиранията на Диалог, действащите лица - бивши и настоящи политици и възторжени неполитици.
Сега си задавам следните въпроси /ако не съм права, кажете ми го, но това е моя хипотеза/:

1. Дали Костов не бе използван през 2005-та от група хора - политици, кариеристи и съпровождащи журналисти, които нямаха никакъв шанс да влезнат в следващ парламент, никакъв шанс да пробият в политиката, никакъв шанс някой да им обърне внимание в медиите?
2. Дали гласовете на ДСБ /250 000/, получени на изборите през 2005-та /в основата си - лични гласове на Костов/ не бяха бавно и безславно погубвани от точно този ешалон политици, кариеристи и журналисти, които не съумяха да привлекат повече симпатизанти, да укрепят името на партията, да й създадат правилен имидж?
3. Дали, ако бе останал в СДС, Костов нямаше рано или късно отново да поеме управлението му?
4. Защо навсякъде всичко, случващо се в ДСБ, се прехвърля на един единствен човек - Костов, когато в създаването на партията участваха активно толкова много представители на гражданското общество, някои "биха камбани", със сълзи на очи го молеха да оглави партията, да "си подаде само ръкана" и "ТРЪГВАМЕ", защо не направиха всичко това без Костов?
5. Били ли са "заблудени" тогава тези хора или просто са яхали поредната вълна, за да се примъкнат някак си до власт?
6. Даваха ли си сметка тези хора, че създаването и укрепването на една партия изисква много работа, преданост към идеите й, почтеност и безкористност?
7. Дават ли си сметка тези хора, че са прозрачни напъните им към днешна дата да се възмущават пак от .... Костов?, без да се и замислят за миг поне, че ако има провал, той е техен провал, не на една личност само?
8. Защо, когато единствен шанс в момента да се отнеме властта от сегауправляващото пагубно правителство е едно мощно обединение на десните сили, без да се губят ничии гласове, точно тези хора правят всичко възможно да спъват такова обединение?
9. Пречат или помагат тези лица?
10. Ако пречат, на кого помагат?
11. Ако не са съгласни с такъв подход на действия на опозицията, какво предлагат?
12. Ако търсят начин на изява, то защо отново на гърба на Иван Костов?
Някой непрекъснато иска да използва името на Иван Костов /за добро или за зло/, само и само чрез това име да "влезне в новините", да издърпа рейтинг, да се изяви. Неслучайно Костов е единственият политик от последните 20 години на преход, който не е забравян нито за миг. И ми се иска кликата, състояща се от отцепилите се от ДСБ неудачници, заедно с отцепилите се от СДС такива, заедно с групичката мрънкащи журналистчета-радетели за чистота и почтеност да дадат отговор именно на тези въпроси! Дали?
Татяна Колева
 
Мнения: 72
Регистриран на: 22 Окт 2008, 08:45

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот Peter Dyakov » 13 Фев 2009, 19:25

Явор е нечистоплътен човек. Това е всичко, което може да се каже за него.
Жалко. :twisted:
Peter Dyakov
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Ное 2008, 18:02

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот Татяна Колева » 14 Фев 2009, 01:59

Peter Dyakov написа:Явор е нечистоплътен човек. Това е всичко, което може да се каже за него.
Жалко. :twisted:

Имаш ли отговор на въпросите ми?
Татяна Колева
 
Мнения: 72
Регистриран на: 22 Окт 2008, 08:45

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот Иван Кованджиев » 14 Фев 2009, 12:07

Татяна Колева написа:
3. Дали, ако бе останал в СДС, Костов нямаше рано или късно отново да поеме управлението му?

Не! Костов излезе от блатото, наричащо се СДС, управлявано от ДС, и пълно с ченгета, кариеристи и всякакви нечистоплътни личности - е, как да поеме управлението му?
8. Защо, когато единствен шанс в момента да се отнеме властта от сегауправляващото пагубно правителство е едно мощно обединение на десните сили, без да се губят ничии гласове, точно тези хора правят всичко възможно да спъват такова обединение?

Защото им дърпат конците, тъй като е щедро платено, за да провалят ДСБ и дясното пространство.
10. Ако пречат, на кого помагат?

На целия свят стана ясно на кого помагат.
Аватар
Иван Кованджиев
 
Мнения: 161
Регистриран на: 30 Окт 2008, 21:21
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот gnome » 14 Фев 2009, 18:44

Иван Кованджиев написа:Татяна Колева написа:
3. Дали, ако бе останал в СДС, Костов нямаше рано или късно отново да поеме управлението му?

Не! Костов излезе от блатото, наричащо се СДС, управлявано от ДС, и пълно с ченгета, кариеристи и всякакви нечистоплътни личности - е, как да поеме управлението му?
.


И аз мисля така. Самия аз вече се чудех за кого да гласувам или да не гласувам по онова време...
Добре, че се разделиха.
Ако един ден, стане пак някакво обединение между СДС и ДСБ, то това ще бъде направено от самите избиратели на двете партии ( и отказали се да гласуват по ред причини), а не от водачите на тези две партии. Гласувайки съответно за СДС или за ДСБ и оставяйки другите без гласа си, ще направи толкова дълго "очакваното" обединение.

Така си мисля аз.
Аватар
gnome
 
Мнения: 76
Регистриран на: 30 Ное 2008, 18:08

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот Peter Dyakov » 14 Фев 2009, 19:38

Имам, Таня. :D

1. Дали Костов не бе използван през 2005-та от група хора - политици, кариеристи и съпровождащи журналисти, които нямаха никакъв шанс да влезнат в следващ парламент, никакъв шанс да пробият в политиката, никакъв шанс някой да им обърне внимание в медиите?
Категорично не. Костов не е човек, който би позволил да го използват.

2. Дали гласовете на ДСБ /250 000/, получени на изборите през 2005-та /в основата си - лични гласове на Костов/ не бяха бавно и безславно погубвани от точно този ешалон политици, кариеристи и журналисти, които не съумяха да привлекат повече симпатизанти, да укрепят името на партията, да й създадат правилен имидж?
Отчасти е вярно.

3. Дали, ако бе останал в СДС, Костов нямаше рано или късно отново да поеме управлението му?
Да, но срещу него се работеше активно вътре в партията.

4. Защо навсякъде всичко, случващо се в ДСБ, се прехвърля на един единствен човек - Костов, когато в създаването на партията участваха активно толкова много представители на гражданското общество, някои "биха камбани", със сълзи на очи го молеха да оглави партията, да "си подаде само ръка на" и "ТРЪГВАМЕ", защо не направиха всичко това без Костов?
Защото нямаха визия и смелост.

5. Били ли са "заблудени" тогава тези хора или просто са яхали поредната вълна, за да се примъкнат някак си до власт?
Не е лесно да се отговори на този въпрос. Към Костов се присъединиха много хора с различни представи за демокрацията, както и за начина на осъществяването й. Политиката е работа и отговорност, това не можаха да разберат някои, свикнали да скандират лозунги или да се опияняват от собственото си "величие".

6. Даваха ли си сметка тези хора, че създаването и укрепването на една партия изисква много работа, преданост към идеите й, почтеност и безкористност?
Виж отговора по-горе.

Следва...
Peter Dyakov
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Ное 2008, 18:02

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот elenabel2002 » 14 Фев 2009, 22:08

"...Ако един ден, стане пак някакво обединение между СДС и ДСБ, то това ще бъде..." Е-ДА , СИНЬО ЛЯТО :good:
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот elenabel2002 » 16 Фев 2009, 11:17

Макар зададените въпроси да имат отговори,които са известни на широката общественост -фактът ,че все още се въртят в публичното пространство ми дава възможност не само на мен ,а и на безразличните към случващото се у нас - да не ги забравят и по този начин да помнят отговорите им ,а според мен това е поучително.Всеки може да се поучи от собствените си грешки и от грешките на другите.Искрено уважавам Татяна и затова реших да отговоря на всеки един въпрос отделно за да не изглежда написаното наведнъж толкова много .Занапред е важно да пишем по-малко :P и да действаме повече.За ръководно начало в моите отговори ще заложа на това ,което знам ,което съм видяла ,което съм преживяла ,за което мога да свидетелствам без да подценявам лекомислието ,което е характерно за всеки човек независимо дали е учен или свинар :yahoo:

1. Дали Костов не бе използван през 2005-та от група хора - политици, кариеристи и съпровождащи журналисти, които нямаха никакъв шанс да влезнат в следващ парламент, никакъв шанс да пробият в политиката, никакъв шанс някой да им обърне внимание в медиите?
Категорично не. Костов не е човек, който би позволил да го използват.
Peter,kогато се върнем в началото на прехода/когато избухна свободата у нас :yahoo: / за да погледнем на случилото се по-късно, можем да видим ясно,че "политици, кариеристи и съпровождащи журналисти, които нямаха никакъв шанс да влезнат в следващ парламент, никакъв шанс да пробият в политиката, никакъв шанс някой да им обърне внимание в медиите" е имало и има :) Дали тези хора могат да използват другите за да постигнат целта си е ясно:Да,могат!Как се случи също се знае-случи се ,въпреки нежеланието на хората ,които имат ясното съзнание ,че човек е такъв какъвто е и има право да променя убежденията си ,което е личен проблем.Вярно е,че се съпротивлявахме срещу това да им бъде даден този шанс и нещо повече :срамувахме се ,че бяха пренебрегнати и не бяха подкрепени усилията ни да спрем настъплението на ретроградните сили в политиката.Трябваше ни време да надмогнем последствията и срамът и едва през 2005 когато силите на регреса у нас не само,че не бяха преодоляни,не се предадоха-тогава носителите им , получиха още един шанс ,откриха изход :да се легитимират -отново го получиха шанса :clap: и забележителното е,че този път нито имаше съпротива,нито се срамувахме ...вече знаехме -всеки избира за себе си свободно как да се промени и този избор беше оправдан:днес ясно се вижда,че шанса,който имахме за да допринесем за изграждането на демократичната общност у нас всеки един ,го използва според убежденията си.Днес подкрепям искрено усилията на хората,които осъзнават ,че обединението на десните е просто единение на силите ,които ще допринесат за развитието на демократичното общество у нас.Това обединение тази цялост се случва ,благодарение на истинските демократи,които запазиха уважението и доверието помежду си и на които пожелавам да спечелят уважението и доверието на колкото се може повече достойни българи.
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот elenabel2002 » 17 Фев 2009, 18:24

Този, вторият въпрос :" 2. Дали гласовете на ДСБ /250 000/, получени на изборите през 2005-та /в основата си - лични гласове на Костов/ не бяха бавно и безславно погубвани от точно този ешалон политици, кариеристи и журналисти, които не съумяха да привлекат повече симпатизанти, да укрепят името на партията, да й създадат правилен имидж?
Отчасти е вярно." , не получи ли отговор там ,където се учредиха местни структури :confused: Вероятно отчасти погубването на гласове всъщност е резултат от целенасочена работа и понеже не е тайна получи се нещо като негласно съгласие да се отстоява вътрешното напрежение в организациите /насила хубост не става/,подчинени на съответните легитимно избрани ръководства,които с течение на времето изгубиха по места от доверието ,за което открито демонстрираха -че не се нуждаят от него/все едно ,че им тежеше и не знаеха какво да правят с доверието,което получиха като кредит/.И така гласовете се топяха /както се прахосва капитал у нас/-стана възможно ,а необходимостта им от липса на доверие се превърна в принцип.Всеки по принцип знае,че няма как да получи доверие когато не го иска,а за да се иска доверие е нужна воля и ред други основания,които карат човек да вярва ,че ще го получи. :clap:
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Някои непрекъснато използват името "Иван Костов"

Мнениеот elenabel2002 » 18 Фев 2009, 09:01

"3. Дали, ако бе останал в СДС, Костов нямаше рано или късно отново да поеме управлението му?
Да, но срещу него се работеше активно вътре в партията."
Третият ,от отново зададените въпроси- има кратък отговор и го знае всеки,който и днес не е безразличен към случващото се в сестринската партия.И за да не побельееееее :) косата или лицето на някой, от иначе добронамерените ни съмишленици,е по-добре вместо "следва..."да напиша: спирам до тук :P с отговорите.Представете си ,че продължа все така кратко да отговарям на зададените въпроси,които са хиляди по дванандесет -тогава и за книга няма да остане време ,а тази книга вероятно някой пак ще дръзне да пише- макар да зна е,че все така недовършена ще остане ,но може да бъде озаглавена така:НЕотговори-историята :P Миналото е мъртво.Роденото днес- е надежда за всичко ,което ще се случва занапред. :clap:
Поздрави ! :dizzy:
П.П. Надявам се да ми простите,че се осмелих да пиша за отговори,които помним. :good:
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Следваща

Назад към Дебати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron