ТОВА, ЩО, ГЛУПЦИ, ВИЙ НЕ ЗНАЙТЕ ПОЗОР ЛИ Е ИЛИ СЛАВА

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

ТОВА, ЩО, ГЛУПЦИ, ВИЙ НЕ ЗНАЙТЕ ПОЗОР ЛИ Е ИЛИ СЛАВА

Мнениеот Любомир Вучков » 14 Апр 2015, 19:12

ТОВА, ЩО, ГЛУПЦИ, ВИЙ НЕ ЗНАЙТЕ
ПОЗОР ЛИ Е ИЛИ СЛАВА


Публикувано във Фейсбук на 14.04.2015
https://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D ... 7556829087

Публикувано във Ветрилник на 14.04.2015
http://vetrilnik.forumotion.com/t50p75-topic#26442Изображение


Спомних си тези думи на класика по повод тиражираната информация, че бившият служебен премиер и бивш посланик във Франция, а понастоящем - в Италия, Марин Райков, е награден с указ на френския президент Франсоа Оланд със степента Командир на Почетния легион. Церемонията е в Двореца на Почетния легион, а отличието е връчено на Марин Райков от Великия канцлер на Почетния легион генерал Жоржелен. Високопоставени лица от френска страна и знакови нашенци - вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, културният министър Вежди Рашидов, звездата на естрадата Силви Вартан и други са сред гостите на официалната церемония.Това е второто високо отличие от Париж, след като преди няколко години М.Райков стана Висш офицер на Ордена за национални заслуги.

Е всичко това би трябвало да изпълни всяко българско сърце с гордост! Защото не всеки ден се удостояват с престижни отличия българи!
Да, де, ама аз продължавам да се питам – както от едно време:

Скъсахме ли пъпната връв на комунизма?
Простена ли ни е вече робската ни привързаност към комунистическия строй от едно време?
Демокрацията – доколкото и както я имаме – не носи ли родилните си петна от майката-комунизъм (доколкото и както сме го имали и живяли)?
Кой на кого прави „мили очи“ – цивилизованият ли свят на нас или ние на него – и то по възможно най-фалшивия, да не кажа – арогантен – начин!

Ще кажете: Защо в тия дни на Светли Християнски празници мен са ме налегнали такива мисли – и то по повод на Кавалера на Почетния легион?

Правя предварителната уговорка: Децата не са отговорни за родителите си (и обратното не винаги е вярно!).

Защото Кавалерът на Почетния легион Марин Райков е син на Райко Николов. При това аз няма да се вторачвам в медийни податки, че Райков-син е съпричастен с някои специални служби – дали РУМНО или ВКР, едва ли е от значение. Може и така да е, може и да не е. Макар че личното ми усещане е по посока на ВКР – не вярвам Военното контраразузнаване на Втора Армия в Пловдив да е изпуснало един образован, владеещ езици младеж! А има и една народна поговорка: „Крушата не пада далеч от дънера“! Това напомняне съвсем не е без връзка с напомнянето, че Райко Николов-бащата е небезизвестният агент „Виноградов“ на КГБ – иначе дипломат от кариерата.

Кавалерът на Почетния легион Марин Райков е роден във Вашингтон, израснал е по посолствата, завършва „Международни Отношения“ във ВИИ „Карл Маркс“ през 80-те, когато в тази специалност постъпват само чада на отбрани номенклатурни кадри. През 1987 г. е назначен в Министерството на Външните работи. Едва ли някой може да отрече професионалните компетенции и експертизи на Марин Райков, макар че доста смут в гилдията породи неспазването на Закона за дипломатическата служба с преназначаване на Райков за посланик в Рим веднага след Париж (с малкото прекъсване поради служебното му премиерстване), без да е проседял определено време в София. А и в този случай се получи нещо комично: Външният министър Райков предложи на премиера Райков за посланик в Рим да бъде назначен Райков.

Но да се върнем към агента на КГБ „Виноградов“ - Райко Николов-бащата .
От медийни източници е известно, че първият секретар в посолството ни в САЩ Райко Николов се е занимавал с шпионска дейност. Дословен цитат от един от тези източници:

„Според конфиденциалните документи на американския Държавен департамент (Външно министерство), с които се сдоби L’Express, Райко Николов е напуснал САЩ през 1962 г. под заплаха от експулсиране заради шпионска дейност. Грама на Държавния департамент, датирана от 3 януари 1962 г. прецизира, че Николов „под фалшиво име се е срещал многократно с виден американски гражданин от български произход, имащ достъп до Белия дом. Г-н Николов изискал от това лице да използва контактите си, за да получи политически и военни сведения. Той го заплашил с шантаж в случай, че откаже“. Държавният департамент дал чрез българския посланик в САЩ 10 дни на Николов, който тогава е първи секретар в посолството, да напусне американската територия, под заплаха да бъде обявен за персона нон грата и да бъде експулсиран. Подробен доклад на Държавния департамент, датиран от 19 януари 1962 на три страници, уточнява със загрижен тон, че „в същото време, в което българският посланик беше информиран за тази афера, г-н Николов се намираше в Ню Йорк, опитвайки се да получи нова среща със своя източник, заплашвайки го отново“. Аферата, която остава секретна, предизвиква незабавен отговор на българска страна - като ответна реакция няколко дни по-късно е експулсиран член на американската посланическа мисия в София.


Вместо, обаче, скандалът да затихне – в интерес на американската и българската страна – учтиви хора напомнят за един по-ранен, още по-грандиозен скандал с главно действащо лице българският дипломат Райко Николов.

Когато през 50-те години Райко Николов е културно аташе в българското посолство в Париж, той вербува за агент на КГБ тогавашния френски военен министър от правителството на Франсоа Митеран - Шарл Ерню (Charles Hernu). Грандиозният шпионски скандал гръмва през 1996 г. след публикация на френското списание "Експрес" (L'Express), което се добира до архивни документи на съветските тайни служби. Приживе самият Ерню, който почина през 1990-та, отрича публикуваните факти.

Кой крив, кой прав – не знам. На добросъвестните читатели предоставям два линка на L'Express от онова време заедно със снимката на Ерню:


Изображение


Charles Hernu était un agent de l'Est
http://www.lexpress.fr/informations/cha ... 19034.html
Par Dupuis Jérôme et Pontaut Jean-Marie, publié le 31/10/1996
L'ancien ministre de la Défense a été, au moins pendant dix ans, rémunéré par le KGB et ses satellites


Hernu espion Le dossier intégral
http://www.lexpress.fr/informations/her ... 30939.html
Par Dupuis Jérôme et Pontaut Jean-Marie, publié le 29/10/1998
Ce document inédit confirme ce que L'Express dévoilait le 31 octobre 1996: Charles Hernu fut bien un agent de l'Est


Нека да приключа това писание с въпросите, поставени в началото, но дефинирани в светлината на написаното по-горе!

Забравила ли е или е простила Франция на Кавалера на Почетния легион Марин Райков шпионската афера на баща му? Недостатъчно аргументиран отговор на тоя въпрос дава известният факт, че през 2005 г. френските власти забавят акредитацията на Марин Райков с месеци, когато той за първи път е изпратен като посланик в Париж.

И още:

Гордее ли се или се срамува Велика Франция със своите символи

- Бастилията
- Гилотината
- Коломбо
- Коломбел
- Киню
- Шисар

В крайна сметка този въпрос да си го решават французите!

А ние , българите, знаем ли що е туй позор или слава!?
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron