Радан Кънев си изпука патроните

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Admin » 28 Юли 2013, 14:00

При създалата се политическа обстановка ми се струва, че новият лидер на ДСБ има(ше) право само на един изстрел. При неуспех, да не се надява, че даже сега подкрепящите го, ще застанат зад него отново. Единият патрон се нарича "Реформаторски блок" и представлява изстрел в тъмното. Не че имам много вяра на разните социологически проучвания, но при грубо 4 % процента за реформаторския блок (СоваХарис), ако изборите са сега, то изглежда този "изстрел" пропуска целта. Задавам си въпроса: Кои са достойните кандидати за мястото на Радан начело на ДСБ? Освен Иван Костов, сега искам там да видя Светослав Малинов :good: ... и за друг не се сещам, поне сега!
Аватар
Admin
Администратор
 
Мнения: 258
Регистриран на: 15 Окт 2008, 01:17

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Любомир Вучков » 29 Юли 2013, 13:22

Както е известно от това, което отдавна съм писал тук (желаещите да прочетат!) и от изказването ми от трибуната на 11-то НС (да си припомят тия, които са гледали и чули), Гъзан Кунев отдавна има политическа поръчка от Блатото на Птеродактилите да „реформира”, т.е. да УНИЩОЖИ нашата партия! Да направи това, което не успя вътрешнопартийната опозиция д-р Михайлов – Нено Димов – Понева, а преди това – и Димитър Абаджиев, който искаше да „пенсионира” „Старата десница”.
Тия гореспоменатите доброволно иби зорноволно напуснаха ДСБ и сега кой как може плюе по нас отвън!
Гъзан Кунев се оказа като упорит репей – доста по-устойчив от гореспоменатите, доста по-лицемерен, доста по-обтекаем и способен да се провре под кожата на Костов, който, кой знае защо, равноускорително го издигаше все по-нагоре! Та най-накрая – да му повери поста си! Въпреки моите предупреждания, отправени персонално към Костов от трибуната на Националните събрания! Включително и на 10-тото, когато в прав текст заявих, че има хора, които искат да откраднат стола под Костов! Той и тогава не ме чу, та го предупредих и на страницата му във Фейсбук с думите на Алфонс Доде: „Ласкателите – това са преоблечени крадци ....”!
Всуе!
Впрочем, сега се питам даедно с вас какво ни остава като ход!?
Нищо!
Според Устава изборът на Председател става на Национално събрание, конструирано на делегатски принцип. То трябва да бъде свикано или от Националното ръководство или по искане на определен брой общински организации.
Има определено основателни съмнения, че даже на 11-тото НС е имало филтриране на делегати и цели организации, несъгласни с готвещата се подмяна (аз наричам това активно мероприятие „вътрешнопартиен преврат”) на Костов с Гъзан Кунев. А по настоящем и през септември се готви подмяна и на останалите общински ръководства чрез „правилните хора”.
Тогава?
Нито сегашното НР ще свика извънредно НС, нито общинските организации!

Както гласи народната мъдрост „Реформа в гробище отвътре не може да се очаква”.
От друга страна престъпно ще бъде да изчакваме сгромолясването на Гъзан Кунев на предстоящите извънредни избори – независимо кога ще се проведат!
И още нещо – лично: Приятел във Фейса ме помоли да спра с критиките към Гъзан Кунев, особено – с осветляване на биографията му още от Медиапулски времена. Според него така съм давал информация на политическия противник?!

Абе мили приятелю! Нима си мислиш, че това, което аз знам за Гъзан Кунев сега, противниците не са го знаели далеч преди мене?! И го използват рационално – като например изцепката на Гъзан Кунев с подкрепата на гейпарада?!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Авг 2013, 12:11

Дали специалисти могат да се произнесат има ли нещо френетично в тоя поглед?

Изображение
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 10 Яну 2014, 18:27

;)

- Меглена Кунева ще води ли листата?

Кунева отнесе най-много помия и заслужава да води евролистата ни

- Доколкото знам това е решение, което тя лично и партията й още не са взели.

Аз обаче не мога да скрия, че бих се радвал, ако г-жа Кунева е кандидат за евродепутат,
защото България има малко хора, които наистина са допринесли за европейското й членство.

Ние го считаме за даденост, но това беше една огромна борба, която нямаше предизвестен край. Зад тези успехи на българската политика стоят малцина и те понесоха големи атаки и платиха огромна политическа цена - на първо място това са Иван Костов и Надежда Нейнски,
а от следващото правителство без съмнение човекът, който понесе огромната тежест, е Меглена Кунева.
Не е случайно, че за разлика от много от колегите си тя, подобно на старите лидери на СДС, понесе уникална медийна помия заради това,
че заведе България в ЕС въпреки волята на българската мафия и огромните й икономически интереси.

С политик от ранга на Меглена Кунева в европейската листа
аз мисля,
че едно ново поколение в българската политика, което представлявам,
ще даде ясен сигнал, че оценява направеното,
за да влезе България в Европа и е готово да понесе същите жертви, когато се наложат.

Кънев:
Не улицата, а икономиката ще събори правителството

Кунева отнесе най-много помия и заслужава да води евролистата ни, обясни още той

София. - Г-н Кънев, каква е равносметката ви за 2013-а?
- 2013-а е година, в която недоверието на българите в институциите стигна до точката на компрометиране на демокрацията. Видяхме непрекъснати протести и избори, на които гласуваха много малко хора и възпроизведоха статуквото. Всичко, срещу което хората гласуваха, се оказа в Народното събрание в абсурдната комбинация от различни партии. За Реформаторския блок (РБ) това беше година, в която процесите на загуба на доверие и разделение достигнаха своята кулминация с явяването ни на изборите с 4-5 различни листи и общия неуспех, с който оставихме непредставени стотици хиляди, които гласуваха, и още толкова, които не отидоха до урните, защото не видяха сериозен и единен субект, който да им даде алтернатива.

Кризата е толкова тежка в българската политика, че нямаме право да седим и гледаме в миналото, а трябва да поправяме грешките. Но не мога да оценявам само негативно 2013 г., тъй като партиите в РБ показаха, че могат да работят много бързо и да правят компромиси. Успяхме да подпишем политически съюз на първата дата, която обещахме.

- Не ви ли опровергава отцепването на "Синьо единство" (СЕ)?
- Никой не може да се отцепи преди съюзът да е създаден. Две от партиите, с които започнахме в началото - "Зелените" и СЕ, прецениха да не влизат в политически съюз, тъй като това не отговаря на техния политически интерес. Ние се отнасяме към тях с приятелство и уважение и вярваме, че имаме едни и същи цели в политиката оттук нататък. За себе си съм убеден, че направиха грешка, но всеки сам взима своите решения.

- Каква беше причината за оттеглянето на СЕ - личен конфликт, политическото наследство, което имате или нещо друго?
- Моето впечатление е, че колегите от СЕ избраха да останат в миналото. Техните обяснения защо не влязоха в съюза, който в голяма степен отговаря на очакванията им за единна формация, са между 1999 и 2003 г., а това е период, който отстои на десетилетия. Огромна част от избирателите, към които се насочваме, дори не го помнят, трябва да гледаме напред.

- Много пъти вие и ваши колеги казаха, че нямате проблеми с новите лидери в СЕ, а със старите. Кой управлява в крайна сметка сините партии - старите или новите лидери?
- Към Надежда Нейнски не изпитвам нищо друго освен възхищение. Преди това ние преговаряхме с нея и за Синята коалиция, която не успя да се случи. Тя е човек с минало, който ме е мотивирал да участвам в политиката. Тя беше външен министър в момента на падането на визите и днешното й поведение в ЕП също буди възхищение. За конфликт не може да става дума, а и ние сме от различни поколения, за да има конфликт. По-скоро стана едно голямо разминаване, през последните 10 г. поредица от тежки грешки доведоха до разделението ни и за да продължим, то трябва да бъде преодоляно. Тя обаче дава други сигнали в своите интервюта. Колкото до това, кой управлява, аз мога да отговарям само за ДСБ - при нас решенията се взимат от новото ръководство и отговорността се носи от новия председател.

- Очаквате ли РБ да продължи без нови конфликти, може ли да има обединено дясно?
- Вярвам, че много хора не само в дясното, но и дясно-център трябва и могат да се обединят, защото България се нуждае от това, за да се извършат критичните промени. Минахме през трудни моменти, а такива има и в единните партии - виждаме, че сега ГЕРБ са в такъв. Трудни моменти ще има и занапред, но показахме завидна способност бързо и категорично да разрешаваме проблемите си, и то без да ги правим достояние на публиката, защото никой не обича кухненски скандали. Няма да допуснем това и в бъдеще.

- Демократично ли е това - мълчим, докато не вземем решение?
- Това беше целта, така се прави политика, всичко друго са оправдания, че не можеш да запазиш проблемите си.

- Сега обаче предстоят още по-тежки моменти - редене на евролисти, избор на управленски състав, това няма ли да доведе до нови сътресения?
- Искрено се надявам, че и парламентарни листи ще редим скоро. Мисля, че сме подготвени и за това изпитание. Не виждам проблеми, защото показахме, че можем да работим заедно и си имаме доверие. Вярвам, че както и за излъчването на говорител на блока, който ще е пръв между равни, така и по отношение на европейската листа, ще постъпим така, че да печелим най-много доверие.

- Кой ще бъде "пръв сред равни"?
- Не е взето това решение, след като излъчим Изпълнителен съвет, той ще посочи говорителя. Изпълнителният съвет ще представи и листите пред Гражданския съвет.

- Кои са номинациите на ДСБ за евролистата?
- Още не сме обсъждали формално този въпрос, но няма причина да крия мнението си, че Светослав Малинов е изключително успешен евродепутат и очаквам той да бъде нашата номинация с пожелание и за мандат в ЕП.

- Меглена Кунева ще води ли листата?
- Доколкото знам това е решение, което тя лично и партията й още не са взели. Аз обаче не мога да скрия, че бих се радвал, ако г-жа Кунева е кандидат за евродепутат, защото България има малко хора, които наистина са допринесли за европейското й членство. Ние го считаме за даденост, но това беше една огромна борба, която нямаше предизвестен край. Зад тези успехи на българската политика стоят малцина и те понесоха големи атаки и платиха огромна политическа цена - на първо място това са Иван Костов и Надежда Нейнски, а от следващото правителство без съмнение човекът, който понесе огромната тежест, е Меглена Кунева. Не е случайно, че за разлика от много от колегите си тя, подобно на старите лидери на СДС, понесе уникална медийна помия заради това, че заведе България в ЕС въпреки волята на българската мафия и огромните й икономически интереси. С политик от ранга на Меглена Кунева в европейската листа аз мисля, че едно ново поколение в българската политика, което представлявам, ще даде ясен сигнал, че оценява направеното, за да влезе България в Европа и е готово да понесе същите жертви, когато се наложат. Ако някой си мисли, че нашите предложения за реформа в съдебната система ще останат без последствия, се заблуждава - всеки трябва да е готов да понесе своя дял от помията, когато му дойде часът.

- Анализатори предричат, че ще имате един евродепутат, а управляващите ще увеличат своите, съгласен ли сте?
- Това е напълно произволна логика. Шансът да имаме само един депутат е минимален, аз смятам, че има обективни причини, които показват, че ще имаме най-малко двама. Оттук нататък доверието в нас започва да расте.

- Смятате ли, че партията Николай Бареков ще вземе място в ЕП и в кое европейско семейство я виждате?
- В семейството на политическите клонинги. Те нямат семейство, защото там нещата се раждат по естествен начин, а при клонирането не е така, както и в "Междузвездни войни". Има характерни белези на клонирането в българската политика, това е пряко свързано със силните на деня, с наличието на огромен финансов и медиен ресурс. Преди повече от 4 г. г-н Бареков участва в създаването на Яне Янев и г-н Овчаров тогава призна, че то е плод на БСП. Днес гледаме втора серия, но г-н Бареков вече не е в ролята на медиен, а на политически инструмент. Ние работа с него нямаме, защото атакуваме модела, който създава подобни продукти, и за нас няма значение дали ще влезе в ЕП. Дори и да отиде там, то ще е с парите и гласовете на БСП и ДПС.

- Има ли място за съюз с ГЕРБ с приближаването на изборите за ЕП?
- Не, нито от наша страна, нито от ГЕРБ има такова желание. Никой от избирателите ни не иска това. Нещата трябва да са ясни. Това, което се случва с избора на главен съдебен инспектор, е много показателно. След промените в конституцията през 2007 г. това е най-важната длъжност в съдебната система, структурирана като начин на избор и правомощия под силен европейски натиск. Тя е плод на европейския натиск България да бъде малко повече европейска държава и да има малко повече европейско правосъдие. Под европейски натиск се взе решението и главният съдебен инспектор да се избира с 2/3, а не с обикновено мнозинство от депутатите. В момента обаче тече една свръхпорочна процедура, при която срокът за номинация изтече между Коледа и Нова година. Затова ние се обърнахме към ГЕРБ да блокират тази процедура и тя да започне отначало с дълъг срок и номинации от граждански организации. След това на кандидатите да се провери имуществото от Комисията за конфликт на интереси, от прокуратурата, от НАП, но г-н Борисов каза, че не е запознат с темата и това е тревожно.

Аз гледам изцяло напред и РБ е поставил много ясно своите изисквания за бъдещето - първо трябва да се променят правилата в администрацията, защото сега там има башибозушко нашествие. В момента се продават всякакви постове, както в най-тежките години на Османската империя.

- Защо смятате, че 2014-а ще бъде година и на парламентарни избори, протестите стихват?
- Дори, когато в София бяхме десетки хиляди по площадите, не съм мислил, че протестите могат да свалят правителството. То се сваля от собствените си провали и протестите бяха вследствие на тях. Недоверието към него обаче се задълбочава и не позволява на политическата система и пазара да функционират. Управляващите не могат да съберат дори данъците, вместо това вземат дългове и прехвърлят тежестта за връщането им на следващите поколения. Сигурен съм, че ако не под гражданския натиск, те ще паднат под силата на икономическия си провал.

- Орешарски каза, че ще подаде оставка само, ако бъде бламиран от своите, очаквате ли това да стане?
- Има два сценария - единият е управляващите да проявят разум и, като видят какво причиняват на хората, да подадат оставка през февруари и да позволят да направим избори "2 в 1". Другият е да си тръгнат по силата на много силно поражение на европейските избори. Гаранцията за предсрочни избори е силното представяне на РБ на европейските. Нашият план в 6 стъпки за излизане от кризата и създаването на краткосрочно правителство показва, че има алтернатива и идеи отвъд "Оставката".

- БСП и ДПС не могат ли да развалят отношенията помежду си преждевременно?
- Отношенията помежду им са много обтегнати и то във връзка с тези башибозушки назначения. Навсякъде в страната се води война чий човек да се сложи, както вътре в БСП, така и между БСП и ДПС. На места войната е стигнала дотам, че и чистачките се назначават по партийни квоти.

- Ще извървите ли пътя до създаването на единна партия?
- Да, това е записано дори в нашето политическо споразумение. Но мисля, че то преминава и през промени в закона, който да допусне едно по-федеративно съществуване поне в първия вариант. ДСБ е обединена около платформа и ценности, които не се споделят на 100% от другите партии. Едва ли би било полезно да се претопим изведнъж. Докато създаването на един траен Християн-демократически съюз, какъвто има в Германия, или партията на Копе и Саркози във Франция, на Народната партия в Испания, са добър пример. Такъв съюз ще стане РБ и ще управлява самостоятелно България.

- Кога?
- Подобни обединения са вследствие на успехи, ако се представим силно на европейските избори, това може да стане още през 2014 г. Междувременно вратата ни е отворена за всички.

http://www.standartnews.com/mneniya-int ... 20583.html
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Любомир Вучков » 11 Яну 2014, 13:52

Гъзан Кунев: "Едва ли би било полезно да се претопим изведнъж " ?????!!!!
Ама постепенно - може, нали?
И процедурата е в ход!
Използвам случая да препоръчам нескромно да видите албума ми във Фейсбук:
"Отново е Десети януари!"
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 855&type=1
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 05 Мар 2014, 18:19

;)НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА КЪСАМЕ ПЪПНАТА ВРЪВ ?

/част от разговор в мрежата/


ЛЮБОМИР ВУЧКОВ

Нямате представа каква радост ме е обзела!

Преди малко по Канал3 някой се д-р Красимир Гълъбов - РъБъ-ист, КуКуневист, фактор в ръководството на Движение на България на Гражданите -
заяви чистосърдечно,
че Радан Кънев постепенно се откъсва от пъпната връв на Костов,
поне така личало от изявленията му от последно време!


Ха дано!

Така повечето хора ще се освестят,
ще разберат гибелнита политика,
към която ги тласкат,
ще се ориентират към запазване на костовизма и автентичността на ДСБ
и няма да допуснат партията, създадена от Костов и отгледана от нас с толкова любов, жертви и безкористност, да бъде унищожена!

Изображение


Мой коментар,
опитващ се да въведе малка яснота,за онези,които са пропуснали самото предаване.

Не знам дали сте гледали това предаване за да разберете за какво говори Любо. Аз го гледах.
Говореше се за това,

дали говорител на РБ означава лидер на този блок.

Д-р Гълъбов започна да се възхищава от г-н Кънев като личност и политик,от неговата енергичност,
но
каза,че
за да бъде признат за лидер,
ТРЯБВА ДА СКЪСА С МИНАЛОТО
/пъпната връв я намеси,защото бил лекар/.

В последно време се забелязвал голям напредък в тази посока.

Не разбирам,защо на повечето хора тези неща не им правят впечатление,а се занимават с нас-"шепата хора"?
А г-жа Пръмова ,г-н Вълчев и подобните им с каква част от миналото си ще разделят?

Също питам-кеде е вече ДСБ,съществува ли?

Или основният въпрос е Кънев ли е лидерът на РБ?

Ако беше ДЕСЕН РБ въпросът щеше да бъде друг.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 13 Апр 2014, 18:42

;)


Днес г-н Радан Кънев
беше гост на
Кеворкян.Познаваме добре Кеворкян.
Днес той се държа изключително мило.

ЗАЩО ЛИ ?


В мрежата има противоположни мнения за разговора и поведението на двамата.

Предлагам ви разговора-преценете сами.

Дали ще бъдем на едно мнение-НЕ знам :)

http://play.novatv.bg/programi/vsyaka-n ... start=true

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 16 Апр 2014, 18:06

;)


Ще ви предложа два материала на едно и също място.
Те са от днес и не знам дали сте ги срещнали.
Ако не сте-вижте ги и нали знаете?
Правете си изводите сами :)

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИ

Утре, 17 април 2014 г. / четвъртък /, лидерите на Реформаторския блок ще се срещнат с ръководството на ПП ГЕРБ.
Срещата е част от серията разговори, която Блокът започна с водещите политическите фактори,
във връзка

с КРИЗАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЕС ,ИЗИСКВАЩА ОТ СТРАНАТА НИ ИЗВЪНРЕДНИ РЕШЕНИЯ

Консултациите ще се проведат в Народното събрание от 10:00 часа.

Пресцентър – Реформаторски блок
От ПП ГЕРБ за същата среща утре.

Представители на ГЕРБ ще се срещнат с представители на Реформаторския блок

Представители на парламентарната група на ГЕРБ ще се срещнат с представители на Реформаторския блок. Срещата ще се проведе утре, 17.04.2014 г. (четвъртък) от 10:00 ч. в сградата на Народното събрание, на пл. „Народно събрание“ №2 в гр. София.
Тема на разговора ще бъдат

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕРСПЕКТИВА НА БЪЛГАРИЯ

След срещата представителите на ГЕРБ ще дадат кратък брифинг за медиите.

16.04.2014 г.
Пресцентър ПП ГЕРБОставям на вас да откриете разликите и да си направите изводите.
И ВТОРИЯ МАТЕРИАЛ :
РАДАН ЗАПЛЮ КОСТОВ

Автор: Vsekiden.com

КОМАНДИРЪТ НЯМАЛ МЯСТО В КАМПАНИЯТА, НЕ БИЛ ВЕЧЕ В ПОЛИТИКАТА, А В НАУКАТА.


Изображение


Наследникът на Иван Костов на лидерския пост в ДСБ се отрече от Командира.
Радан Кънев тръби по срещи с избиратели,
че Костов е вън от политиката, занимава се с наука и няма място в кампанията за евровота.

„Иван Костов многократно заяви, че не участва в активната политика. Включват се в кампанията хора, които се занимават с политика. Той в момента се занимава с научна дейност", коментира непрестанно шефът в Реформаторския блок.

Сред потенциалните избиратели на десните обаче се шири мнението, че неучастието на Костов ще намали гласовете за блока от твърдите поддръжници на бившия премиер. Като изтъкват, че голяма част от симпатизантите на реформаторите са костовисти. Но Кънев отвръщал, че хората, които считали себе си за костовисти, трябва да следват в политиката принципи, а не личности.

„Така Радан направо заплюва Иван, набляга едва ли не че има култ към личността на Иван Костов, който трябва да остане в миналото", коментират поддръжници на Командира. Те са на мнение, че Кънев проваля дясното с налагането на Меглена Кунева, като точно той бил най-големият сторонник тя да е водач на листата на РБ за Европарламента.

„Това е груба политическа грешка, голяма част от хората, които традиционно гласуват за СДС и ДСБ, няма да дадат глас за Пръмова", категорични са доста реформатори. А Радан Кънев бил бесен на Костов, който според него водел кампания срещу Кунева. Командира не спира да сочи, че „червената кукувица", както я нарече, не е трябвало да е начело на листата. И дори обяви, че лично той ще използва възможността за преференциален вот на 25 май и ще постави в бюлетината си друг на челната позиция. Радан пък смятал, че така Костов агитира електората им да направи същото.

Още на конгреса на ДСБ обаче, който посочи Светослав Малинов за водач, активисти на партията призоваха симпатизантите да се възползват от преференцията и да подкрепят Светльо поименно. Ако той събере повече от 5 на сто от гласовете за листата, може да измести водачката Кунева.
Радан Кънев пък в момента замазвал според противниците си нещата, като залъгвал избирателите, че реформаторите имат поне двама сигурни евродепутати и даже възможност за трети.Според г-н Кънев ,хората, които считали себе си за костовисти,
трябва да следват в политиката
принципи,
а не личности.

Ние,които се наричаме Костовисти,
от доста време правим точно това
СЛЕДВАМЕ В ПОЛИТИКАТА ПРИНЦИПИ,
затова критикуваме БЕЗпринципната ,според нас, политика ,
която води новият председател и новото ръководство на ДСБ.


http://www.vsekiden.com/150073

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 18 Юли 2014, 08:56

;)

Как говорят специалистите
и
как
лидерите .........


Изслушайте и двата разговора:


Меду другото имаше въпрос към сегашния председател:
Отричате ли се от старото управление на партията?
Опитайте се да разберете отговора-
аз не можах,а го знам.

http://www.youtube.com/watch?v=9pon4qv9 ... XX50MY0gaQ

http://www.youtube.com/watch?v=FChTJh8M ... XX50MY0gaQ


http://www.youtube.com/watch?v=8spHJN_g ... XX50MY0gaQ

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 22 Юли 2014, 12:55

;)

"Водачът не е само олицетворение на формацията, която оглавява – той представлява и персонална идентификация, която се оценява на първо място като личност,
а след това като събирателен образ на идеите и практиките на партия, организация, държава и т.н.
В този смисъл, на преценка подлежат и личните качества, и биографията на лидера.
Много често този подход засенчва дори историята на представляваната организация, което показва огромното значение на личността."ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ :

Реформаторите направиха ляв завой,
не издържаха теста "Костов - президент"Меглена Кунева e част от Големия шлем на Путин и Първанов и не може да се определи като дясна

Реформаторският блок не може да управлява дори себе си, надали ще съумее да управлява с ГЕРБ, а за държавата съм категоричен – нямат капацитет за подобен героизъм

Нямам поколенчески спор с Радан Кънев, а ценностни различия

Не бива гледната точка на професионалиста Иван Костов за банките да е опорочена само защото е вложител, казва пред Fsktor.bg бившият министър на здравеопазването в правителството на ОДС

Интервю на Ива Оприкова


- Д-р Семерджиев, каква е вашата диагноза - защо политическите водачи не могат да се утвърдят като лидери на общественото мнение?
- Това е важна тема, която има не само политическо значение, но и философски измерения. Според мен, водачът не е само олицетворение на формацията, която оглавява – той представлява и персонална идентификация, която се оценява на първо място като личност, а след това като събирателен образ на идеите и практиките на партия, организация, държава и т.н. В този смисъл, на преценка подлежат и личните качества, и биографията на лидера. Много често този подход засенчва дори историята на представляваната организация, което показва огромното значение на личността. А конкретно на въпроса – хората не уважават личности, които вместо да бъдат наистина водачи, когато са поставени на челно място се тътрят след събитията и чакат да научат какви са обществените нагласи, за да заемат удобна позиция. Голяма част от днешните лидери са обикновени конформисти и поради това определението „водачи“ за тях е само формално. Това е съществена причина мнението им да не тежи в обществото. Другият неприятен факт е, че преобладаващото мнозинство от тези хора не се стараят да бъдат положителен пример за останалите, а този който не може да се откаже от егото си, когато е призван да работи за държавата и обществото представлява отрицателен пример за водач. Дори интуитивно хората усещат това и не им се доверяват, а щом липсва доверие – всичко липсва.

- Един влог на партийни средства разбуни страстите в ДСБ. Бяхте особено критичен в социалната мрежа към поведението на председателя на ДСБ Радан Кънев. Може ли да определим тази битка или спор като поколенчески в партията? Защо не сработва диалогът ви с Радан Кънев?
- Позволих си да изкажа критично мнение, при това само сред приятелите си, защото дълбоко не приемам лидер на партия с лека ръка да атакува публично доскорошен свой колега, компрометирайки неговата професионална и личностна репутация. Партия в атака срещу гражданин – това е недопустимо, това е прехвърляне на отговорност, несиметричен опит за демонизиране, което не трябва да се прилага към нито един човек. На всичкото отгоре, атакуваният няма персонална вина, той не е направил нищо укоримо. Проблемът всъщност произтича от погрешната отправна точка, която РБ прие като свой репер в обяснението на политическите събития в България – още преди година те обявиха, че се води битка „граждани срещу мафията“, което е дълбоко невярна теза. Първо – не може партиен лидер да се обяви за обикновен гражданин именно защото представлява група хора и по тази логика е облечен в представителна власт, второ – не може всички извън групата, която представляваш да бъдат квалифицирани като мафия защото е неточно и нечестно. Всъщност това е опит да не се идентифицират лицата на мафията и признак за страх, желание да се скриеш зад групово определение, за да си спестиш пряка конфронтация. Освен това трябва да се прави разлика между банка и управител на банка т.е. искам да кажа, че ръководството на една банка може да бъде обвинявано в престъпления, но самата банка е институция, не тя е престъпна и в този смисъл банковият влог не може да бъде обявяван за компромат, от който председателят на една партия следва да се освободи лепвайки отговорността на ковчежника на партията. Ако трябва да дам някаква оценка, тя няма да е персонална - смятам, че това не беше поколенчески спор, а ценностно различие.

- Банковия крах в КТБ изкара конфликт на интереси и на Иван Костов – не като политик, а като добронамерен спестител. Този факт не подлага ли на съмнения рецептите и тежките аргументи, които той изложи за банковата криза?
- Както споменах, една банкова институция не може да бъде обявявана за престъпна, а нейните вложители не могат да бъдат обвинявани в конфликт на интереси, когато защитават вложенията си. Даже напротив, те имат синхрон в интересите си да защитят банката и вложенията си – кое е недопустимото тук? Колкото до казуса с Иван Костов мога само да кажа, че той направи ясно разграничение от действията на ръководството на банката и предложи рецепта за институцията банка, която трябва да се преценява само от гледна точка на нейната рационалност и законосъобразност. Злонамерено е да се твърди, че неговата гледна точка на професионалист е опорочена само защото е вложител, спора трябва да се води по същество, а не по съмнение. Вие сама казвате, че аргументите му са тежки, така че нека се концентрираме върху тях.

- Дясното еманципира ли се от Иван Костов?
- Дясното няма нужда да се еманципира от никой свой представител, защото никога не е било в зависимост, от който и да било свой представител. Наследството от управлението на Иван Костов е десен капитал и трябва да бъде уважавано и умножавано, а не остракирано. Самият Иван Костов вече се оттегли от политиката и се занимава с наука, така че всеки който смята, че трябва да се еманципира по някакъв начин от него, е по-скоро зависим от собствените си предразсъдъци и задни мисли.

- Преди време поставихте въпроса – ще предложи ли РБ Иван Костов за президент на следващите президентски избори и предизвикахте буря от полюсни мнения. Президентските избори са през 2016, твърде далече, но да речем, че се постигне съгласие за номинацията. Ще намери ли смелост Костов да я приеме и да получи пряката оценка на народа за дейността си през годините?
- Казах още тогава, че това е тест. Тест за оценка на управлението на ОДС и тест за политическата идентификация на това еклектично образувание, което не заяви дясна принадлежност, и въпреки това улеснение Реформаторският блок не издържа теста. Това беше моментът, в който разбрах, че политическото мислене в блока, включително и това на новото ръководство на ДСБ, е направило ляв завой и е стигнало до неподвижния, конформистки и консуматорски център. Действията след това, потвърждават тази констатация – Синьо единство напусна Блока, а доказани десни партии като БДФ и ЕНП бяха умишлено дистанцирани.

- Изборите за нов парламент наближават, според запознати тежък пазарлък вече тече за листите в РБ. Меглена Кунева е поискала за своята партия 50 % от първите места като реванш за евровота. Каква рецепта бихте дали на ДСБ да отстоява правата си? Все пак мнозина считат, че резултатите за евровота се дължат в голяма степен на авторитета на „тъмносините”...
- Не бих си позволил да давам рецепти на никого, още повече, че аз не се идентифицирам с Блока, който дори не искам да наричам „реформаторски“ защото те не са реформирали нищо и в този смисъл лъжата присъства още в наименованието им. Продължавам да държа на дясната си идентификация, но през последната година съм член на ДСБ вече само формално, а не идейно и политически. Новото ръководство на ДСБ се разграничи от дясното и измени на платформата на модерната десница, за да се съеши с либерално-центристката ДБГ и етно-религиозната либерална НПСД, така че нямам съвети за тях – вече живеем в паралелни светове.

- Има избиратели, които се запитват какво правят хора като Меглена Кунева и Касим Дал в РБ. Как може десният гласоподавател да ги припознае като реформатори с дясно минало и с какво са по-добри от отлъчената Надежда Нейнски?
- Логични въпроси, на които смислен отговор не сме получили, освен аритметичните калкулации за влизане във властта. Изброените от вас политици никога не са били десни, нито пък реформатори. Даже напротив – Меглена Кунева е реставратор, активен участник например в процеса по реставриране на проекта АЕЦ Белене, който е черна каса за леви политици и олигарси, освен че е руски геополитически таран, който щеше да направи България завинаги зависима от енергийните и политически претенции на Русия. Хора, които са част от Големия шлем на Путин и Първанов не са десни и не могат да мотивират десни избиратели да им дадат своя вот. На евроизборите имаше някакво оправдание с преференциалния вот, но на парламентарните този механизъм не работи, правилата там са в полза на водача, а не на преференцирания кандидат. Колкото до Касим Дал мога да кажа само едно – той е човекът изградил ДПС като етно-религиозна и автократична партия, по същия модел гради и НПСД, така че дори и да е преживял катарзис, както виждаме не се е поправил, а просто повтаря добре познатото старо, което вече сме отрекли в лицето на ДПС. В сравнение с Надежда Нейнски не издържат по нито един показател.

- Все по често се чуват песимистични прогнози, че заради делбата в листите, която не върви по братски РБ може да се разпадне. Съществува ли този риск?
- Там всичко е риск, защото представлява идейна и политическа еклектика, пазар някакъв.

- Веднага след евроизборите от партията на Меглена Кунева поискаха нова формула за лидерство в РБ. Притеснителен ли е този факт и не трябва ли ДСБ да отстоява позициите си? Все пак успехът на г-н Малинов на евровота се дължи на подкрепата и преференциалните гласове на десните избиратели и това трябва да се отчете.
- Лидерството не е формула, а достижение. Затова съм скептичен към претенции, които залагат на формули. Спомняте си, че самосъзнанието за липса на лидер се прояви най-напред във факта, че РБ не посмя да си излъчи председател, а Радан Кънев бе заявен само като говорител. Причината е дълбоко същностна и тя е, че съставните партии в РБ нямат единна ценностна система и политическа идеология – това всъщност изключва лидерството и изисква ротационно говорителство, защото само периодичната смяна на лица от различните партии може да обясни собствените им виждания при липса на общи такива.

- Казвали сте, че РБ не съществува в правния мир, но това е поправимо. Кое смятате за сгрешено в тази коалиция като политически субект?
- Една година РБ се презентира като несъществуващ в правния мир субект, което е много дълъг период на небитие и хаос. Чувам, че през септември ще решават как да се превърнат в единен политически субект, което все пак е добре – поне хората от ДСБ ще разберат, че суверенитета им не е само преотстъпен, а има и действия по плавно трансформиране на партията в някакъв друг субект. А дали в този друг политически субект нещо ще бъде сгрешено не бих искал да гадая, това ще се види, когато думите им станат факт.

- Все по често реформаторите открито говорят за коалиция РБ и ГЕРБ след изборите. Какви ще бъдат плюсовете и минусите, ако това се осъществи и управляват заедно?
- Безспорно ще има плюсове и те ще бъдат персонални – някои хора ще станат министри, зам.-министри, а минусите ще бъдат за всички останали, защото който се е допрял до ГЕРБ скоропостижно е бил сполетяван от политическа смърт. Нали не сте забравили съдбата на Синята коалиция, СДС, ДСБ, РЗС и Атака в предишния парламент – те всички бяха употребени от ГЕРБ и захвърлени в небитието, след като ползите от тях бяха осребрени.

- Вярвате ли във възможността ако ГЕРБ спечели изборите и управляват заедно с реформаторите да им повлияят да ги променят, и да накарат ГЕРБ да предприемат тежки стъпки да превърнат фасадната демокрация в истинска?
- Виждал съм в действителността само едно нещо и то е как ГЕРБ превръща всичко, вкл. и институциите във фасада, зад която се крият груповите им интереси, и най-вече интереса на автократичният им лидер. Блока не може да управлява дори себе си, надали ще съумее да изуправлява ГЕРБ, а за държавата съм категоричен – нямат капацитет за подобен героизъм.

- Докъде трябва да стигне компромисът една партия да приеме партийното сътрудничество и да влезе във властта. Знаем добре, че дългото стоене извън нея носи и рискове за оцеляването й все пак?
- За себе си знам отговора на този въпрос защото винаги съм се ръководил от принципи, което редуцира компромисите с тях до абсолютния минимум. С интереси на партиите може да се търгува, но с интересите на държавата, на хората и на обществото е недопустимо. Според мен оцеляването на партиите трябва да зависи от идеологията им, а не от властта макар, че на пръв поглед звучи идеалистично. Властта сама по себе си не е кауза за десните хора, така че и по този показател ще преценяваме партиите.

- Създаде се нова партия ”Движение 22 септември” с ярки лица от славното минало на сините, открива се нов институт за дясна политика. Възможно ли е да се появи нормална десница, която да обедини идеите и да пълни отново площадите? Възможна ли е реанимация на старото дясно?
- Доколкото и те заявяват желание за сътрудничество с ГЕРБ, лично аз изпитвам силен скептицизъм. ГЕРБ не са десни, въпреки формалното им членство в ЕНП те са автократично-популистка пихтия, която без власт не може да съществува, а когато я придобие съсипва държавата, икономиката и бизнеса. ГЕРБ са всичко, от което десните трябва да се пазят като от зараза – за да оцелее истинското дясно.


http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/24 ... ident.html

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Следваща

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron