Радан Кънев си изпука патроните

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

НА РъБъ ЛИ Е РъБъ?

Мнениеот Любомир Вучков » 22 Авг 2014, 12:41

Изображение

НА РъБъ ЛИ Е РъБъ?
Публикувано във Фейсбук на 21.08.2014

https://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D ... 4454384087

Днес, на 21.08.2014 в 01:04 часа, е публикувано РЕШЕНИЕ № 745-НС от 20.08.2014 на Централната избирателна комисия за регистрация на коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК“ за участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.
За перфекционистите давам линка – ако искат да се запознаят с целия текст на Решението:
https://www.cik.bg/reshenie/?no=745&date=20.08.2014

Аз ще коментирам само някои фактически обстоятелства.

Към заявлението за регистрация са приложени ред документи, някои от които будят сериозно недоумение.

На първо място е приложеното „предизборно коалиционно споразумение от 19.08.2014 г.“ за образуване на коалицията „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК" за участие на коалицията в изборите за народни представители на 05.10.2014 г. Със сигурност такъв документ е представен на ЦИК, след като е приет и разгледан, но недоумението идва по посока, че никой никъде не го е видял публикуван за обществен достъп. Няма такъв документ нито на сайта на РъБъ, нито на ДСБ (не съм го търсил по сайтовете на другите партии с убеждението, че и там явно го няма!). Вместо това обществото беше дарено с днешна дата с декларация, че партиите от РъБъ ще се явяват на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаят „надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение“ .... и т.н. и т.н. Да де, ама едно е декларация, съвсем друго – подписано споразумение, наречено „предизборно коалиционно“.
И тук е мястото отново, както и в други публикации, да подчертая, че предишното коалиционно споразумение между партиите от РъБъ беше за - и само за - отминалите Евроизбори, което към днешна дата очевидно е невалидно. Впрочем, и при регистрацията в ЦИК за Евроизборите беше изигран същия номер – беше представено никъде непубликувано „решение от предизборно коалиционно споразумение от 02.04.2014 г. за образуване на коалицията“. Но нека да си мислим, че липсата на публичност на „предизборно коалиционно споразумение от 19.08.2014 г.“ е бял кахър.

По-важното е, че специално за ДСБ определянето на националната коалиционна политика е единствено в правомощията на Националното събрание на партията като нейн върховен орган (чл.14, т. 2 от Устава). Така, както на 12-тото Националното събрание беше решено с резолюция да се даде мандат на Националното ръководство да подпише споразумение за коалиция за явяване на избори за Европейски парламент на 25 май т.г. (виж т.2. http://dsb.bg/bg/blogs/article/3917), като отново подчертавам, че въпросното тогавашно коалиционно споразумение беше само за Евроизборите!
А в настоящия случай за извънредните парламентарни избори на 05.10. т. г. няма как Националното ръководство на ДСБ да е получило мандат по простата причина, че не е провеждано 13-то Национално събрание – и това е ноторно известен факт! Вярно е, че на проведено Национално съвещание на 21.06.2014 е гласувана резолюция за даване на мандат на НР за подписване на ново коалиционно споразумение (http://dsb.bg/bg/blogs/article/3985), но този „мандат“ няма никаква юридическа стойност, защото Националното съвещание не е Националното събрание и по Устав има съвсем други пълномощия. Цитирам чл. 19 Ж. (2) от Устава : „Националното съвещание изслушва докладите на Регионалните координатори и приема насоки за общинската и регионална политика на партията, както и за коалиционната политика за местни избори.“ (http://dsb.bg/bg/blogs/article/2104). Друг е въпросът кой и защо си е позволил да наруши Устава и какви последствия би трябвало да търпи.

Второто обстоятелство също е смущаващо. Касае се за „удостоверение за актуално състояние на ПП „Демократи за силна България", издадено на 12.08.2014 г. от СГС, ТО, VІ-16 с-в, по ф.д. № 6019/2004
Нека никой не си прави илюзията, че искам да обвиня Съда в някакво прегрешение, камо ли пък ЦИК. Съдебният състав най-вероятно е издал удостоверението въз основа на последно вписаните данни (казвам „най-вероятно“, защото не съм чел удостоверението). Но задължение на представляващия партията – председателят Кънев – е да заяви за промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване. В случая става дума за оставката на Димитър Бъчваров като член на Националното ръководство, вписан като такъв поради избора му на 11-ото НС.
Цитирам:

Държавен вестник, Брой 76, 30.8.2013, стр. 173
Софийски градски съд, София, ф. дело № 6019/2004 г., 3 съдебен състав, за политическа партия „Демократи за силна България“
Софийският градски съд на основание чл. 17, ал. 1, т. 8 ЗПП вписва по ф.д. № 6019/2004 г. за политическа партия с наименование „Демократи за силна България“ следните промени, приети на 11-ото национално събрание, проведено на 23.06.2013 г.: заличава досегашното национално ръководство на партията и вписва ново ръководство, а именно: Радан Миленов Кънев – председател, Атанас Петров Атанасов – заместник-председател, Петър Стефанов Москов – заместник-председател, Светослав Христов Малинов – заместник-председател, и членове: Димитър Петров Бъчваров, Иван Николаев Иванов, Димитър Петров Сяров, Росица Желязкова Рачева, Борис Борисов Станимиров, Пенка Иванова Деведжиева, Сергей Христов Добрев, Албена Димчева Палпурина


Последните промени на вписани обстоятелства от VI-16 състав са от 2014-04-14, видно от съдебния регистър. Сиреч – далеч преди депозираната оставка от г-н Димитър Бъчваров като член на Националното ръководство.
Значи представеното на ЦИК актуално състояние на ДСБ към дата 12.08.2014 г. просто не е актуално поради липса на вписване на промени в Националното ръководство, подлежащи на вписване. За която липса на актуалност, пак подчертавам, не е отговорна нито ЦИК, нито Съда. Чия е отговорността и дали някой ще я потърси остава да видим от развитието на казуса.

По-важното е дали ще се намери трета заинтересована страна, която да оспорва регистрацията на коалиция РъБъ. Според Решението на ЦИК то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. Това е много висока летва, която може да бъде прескочена само от видни юристи с висша компетентност по конституционно и административно право. Дали ще се намерят такива желаещи предстои да видим или всичко ще си остане като „глас в пустиня“.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Любомир Вучков » 19 Сеп 2014, 15:15

Кънев пред ТV7 - 19.09.14

Изображение

Пред ТV7, днес, 19.09.14, Кънев се яви в качеството си на ментор.
Ето резюме от предаването, както е отразено на сайта на телевизията:

Прокуратура и БНБ работели за ДПС
Следите в КТБ се замитат в полза на кръговете около Доган и Пеевски, заяви Радан Кънев


БНБ и прокуратурата не правят нищо в Корпоративна търговска банка (КТБ), защото се прави опит от целия период, в който банката е затворена, полза да извлекат кръговете около Доган, Пеевски и Цветан Василев, заяви в "Добро утро, България!" Радан Кънев от Реформаторския блок. Той беше категоричен, че държавното обвинение е в тежък конфликт на интереси по този случай, защото съвсем прозрачно участва в атаката срещу банката и е очевиден играч в този процес.
Вчера Реформаторите поискаха казусът КТБ да бъде незабавно поет от Специализираната прокуратура, а главния прокурор Сотир Цацаров незабавно да се дистанцира от работата по случая, за да бъде разследвана и собствената му дейност, свързана с развитието на скандала.
97% от кредитите на КТБ са съсредоточени в малък брой юридически лица, част от които са кухи. Над 1/3 от тях нямат нито един служител. За да се заметат следите на парите, няма как да не бъдат извършени престъпления. Всички пари могат да бъдат проследени, но това не се прави, защото страшно много от кредитите и депозитите са политически обвързани. Ако се разрови по-дълбоко, може да се окаже, че водят и към БСП и ГЕРБ, отбеляза Кънев, базирайки се на данни, с които РБ разполага след поръчана от тях финансова оценка на случващото се в КТБ.
Прокуратурата да тръгне след престъпленията, а не да дава акъл за оздравяването на банката, призова той и добави, че следващият управител на БНБ трябва да е чужденец.


Кратък мой коментар, включително и върху отговори на Кънев, неотбелязани в цитата:

Съвършено фриволно беше подминато твърдението на социоложката Боряна Димитрова, че "малките партии са опасно близко до 4-те %", а вместо това доста нахално беше казаното че "РъБъ не е малка партия"! А иначе беше много интересно, че всички непрекъснато се отнасят недоброжелателно към РъБъ.
Напълно в унисон с непукизма, демонстрират непрекъснато, Кънев отговори на въпроса дали раздорите в РъБъ напоследък не разочароват десния избирател, прогнозируемо отрицателно. Даже се изпъчи, че подкрепата расте, явно забравил социологическите прогнози, че моментният скрийнинг дава резултат около 4 %.
Тук трябва да се отбележи една важна особеност на социологическите проучвания, която прави несигурни прогнозните резултати и често пъти ги конфликтира с реално получените. Което не е вина на агенциите (ако не са недобросъвестни!), а е методическа грешка.
За социологическа извадка от обикновено практикуваната около 1000 души стохастичната грешка е +/- 1.3 % при приблизително 4 % дялове. Което означава, че, например, при 3.9 %-ов резултат от проучването разбросът на данните е в интервала от 2.6 % до 5.2 %. Естествено, Кънев би се хванал за по-голямото число, което налива вода в мелницата на манипулативната предизборна реклама.
Изобщо не си заслужава коментар, че следващият гуверньор на БНБ трябва да е чужденец. Ама иначе не пропускаме да отбележим, че трябва да се управлява с ума и таланта на целия ни народ!
Но си заслужава коментар тезата на Кънев, че дребните вложители на КТБ трябва да бъдат удовлетворени НЕЗАБАВНО.
Явно юристът Кънев не е прочел законите, може и лоши да са, може той да иска да ги промени, но все пак са закони. Древните казват: "Лош закон, ама закон - и трябва да се спазва, докато няма по-добър!"
А Законът за банките и кредитното дело повелява изплащане на депозити в гарантирания размер от 100 х. евра (ако ги има във Фонда) да започне в срок едва след обявяване на банката в несъстоятелност. Явно ще трябва да се чака! Но някои не изчакаха - прибраха си партийните пари от КТБ! Явно защото предварително бяха предупредени за предстоящите тогава събития, както , между прочем, бяха предупредени и футболния клуб Ботев - Пловдив и други.
А що се отнася до вложителите с размер на депозитите над гарантирания от Фонда , процедурата е проста: Те трябва да бъдат удовлетворени в процент, равен на процента на възстановяване на кредитите. Ама имало дупка в кредитните досиета - е, точно затова е прокуратурата! Тя трябва да предяви обвинения както към акционерите на КТБ, раздавали необезпечени или недостатъчно обезпечени кредити, така и към кредитополучателите, които не са в състояние да си върнат кредитите, защото са ги пропукали и нямат необходимата собственост в наличност, която да бъде включена в активите на банката. Но е необходима воля, а не да се пледира държавата да оздрави банката с парите на данъкоплатците или с пари от Европа.

Интервюто на Кънев може да видите на сайта на телевизията или на сайта на ДСБ - по избор:

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80% ... BwfRpR_uE4

http://tv.dsb.bg/#/video/2014/09/19/1048
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 26 Сеп 2014, 23:28

;)


От това интервю възникват доста въпроси.
Вижда се,че има противоречия между партиите в РБ -някои видими,други-не.Петър Николов:
Няма да коментирам Костов,
РБ е прав за КТБ


"Реформаторският блок е политически проект на Радан Кънев.
Той измисли блока, той събра партиите в него, той няколко пъти пое политическата отговорност, за да направи възможна тази формация."
"Лидера на ДСБ Радан Кънев, че се чувства по-скоро вляво от центъра."


Ще кажа нещо, което няма да се хареса и със сигурност ще ми навлече доста критики. Аз не мисля, че възможността за преференциално разместване на листите е нещо несъмнено добро. В корумпирана среда, каквато е българската, тази възможност ще досъсипе, а няма да подпомогне изборния процес. Нека изчакаме да минат изборите и да теглим тогава чертата, но ви гарантирам, че не популярни лица и граждански квоти, а мутреещи локални играчи ще са печелившите от преференциалния вот. Ще се окаже, че това е промяна, която работи само за силовите играчи. Нещо повече, ако преференциалното гласуване се запази и за местните избори, очаквам такива тежки сблъсъци между мутри, които още повече ще отвратят обществото от участие в политиката.“ Това каза политологът Петър Николов от Реформаторския блок, помолен да коментира ситуацията в коалицията и какъв е залогът за успеха/неуспеха седмица преди парламентарните избори. Петър Николов е политолог от Института за дясна политика и преподавател в Нов български университет. Роден е в София през 1979 г. Завършва Класическата гимназия. Бакалавър по политология в СУ, магистър по политически мениджмънт и доктор по история. Автор на книгите „Раждането на българския консерватизъм“, „Династията на Срацимировци“ и „Истинската история на Видинското княжество“. Женен е и е баща на две момичета.

- Г-н Николов, тази сутрин по Нова телевизия бившият лидер на ДСБ Иван Костов в качеството си на експерт от Лабораторията за управление на рискове към НБУ се разграничи от позицията на Реформаторския блок по темата какво да се прави с КТБ, като неглижира мнението на Петър Москов и Радан Кънев, защото не разбирали от банкова материя. И понеже казусът е повече политически, как ще коментирате това в контекста на наближаващите избори?
- Когато преди две години съм напускал ДСБ, казах каквото имах да казвам за Иван Костов. Твърде дълго съм уважавал този човек и когато се разделихме казах, че няма да го коментирам независимо дали съм съгласен с него или не. И досега съм спазвал това обещание. Но ще кажа какво мисля за позицията на РБ, въпреки че и аз не съм финансист и няма да влизам в детайли. Но моето убеждение е, че позицията на Реформаторския блок е коректната и точната позиция по въпроса с КТБ. А тя е, че трябва да се спазва законът.

- След няколко дни Реформаторският блок отива на избори. Какъвто и да е резултатът, по всичко личи, ще има разместване на пластовете в коалицията след вота. Какъв според вас би бил най-добрият, най-лошият и най-реалистичният сценарий?
- Всичко зависи от изборния резултат. Ако Реформаторският блок вземе около 15-ина мандата, т.е. толкова, колкото взе през 2009 г. тогавашната Синя коалиция – нищо добро не ни чака. Това ще означава влизане в добре познатата ни спирала от вътрешни противоречия, скандали и разцепления и всичко ще свърши много тъжно. Ако обаче се мине психологическата граница от 20 мандата, ако се постигне резултат от 25 и дори 30 народни представители, тогава отделните субекти в коалицията ще видят перспективата в нея и няма да посмеят да я разрушат.

- Добрият резултат обаче едва ли ще отложи сблъсъка за лидерския пост в коалицията?
- Казвал съм го и друг път – Реформаторският блок е политически проект на Радан Кънев. От тази гледна точка единственият човек, който би могъл да бъде лидер на РБ, ако коалицията въобще ще има един лидер, е той. От друга страна, задължение на този засега неформален лидер е той да намери балансите вътре в Реформаторския блок и да изгради политически консенсус, спояващ отделните му съставни части. Ако не успее в тази задача, Радан Кънев или никога няма да спечели лидерската позиция, или ще стане лидер на нещо, което не струва пукната пара. Но още веднъж повтарям – при успешно участие на изборите, Радан е единственият, който би има моралното основание да претендира за лидерския пост. Той измисли блока, той събра партиите в него, той няколко пъти пое политическата отговорност, за да направи възможна тази формация.

- Според наши източници, но и според видими белези, между политическата фигура Граждански съвет и партийните ръководства има напрежение. Как гледате на структурирането на коалицията?
- Вижте, Гражданският съвет не е безгрешен за всичко това, което РБ представлява към момента. Когато коалицията се създаде, партиите доброволно взеха решение да се откажат от част от позициите си и да ги прехвърлят на „граждани“ с два основни аргумента. Първият – да включат в политическия процес хора, които успешно могат да комуникират с гражданските протести и да влеят част от тяхната енергия в блока. Вторият аргумент се състоеше в това гражданите да се превърнат в морален гарант, че партиите действително ще тръгнат по нов път и ще скъсат със старите си зависимости.

За жалост почти нищо от това не се случи. Протестите така и не припознаха Реформаторите за свое политическо представителство, а покрай подредбата на листите се оказа, че „гражданите“ не са в състояние да се справят и с ролята си на „морален борд“. От тази гледна точка в един конфликт между граждани и партийци ще е доста трудно да се определи кой е крив и кой е прав.

- Смятате ли, че е редно хората, които са участвали в преговорите за редене на листите, да агитират публично за разместване на кандидатите чрез преференциално гласуване?
- Ще кажа нещо, което няма да ви хареса и със сигурност ще ми навлече доста критики. Аз не мисля, че възможността за преференциално разместване на листите е нещо несъмнено добро. В корумпирана среда, каквато е българската, тази възможност ще досъсипе, а няма да подпомогне изборния процес. Нека изчакаме да минат изборите и да теглим тогава чертата, но ви гарантирам, че не популярни лица и граждански квоти, а мутреещи локални играчи ще са печелившите от преференциалния вот. Ще се окаже, че това е промяна, която работи само за силовите играчи. Нещо повече, ако преференциалното гласуване се запази и за местните избори, очаквам такива тежки сблъсъци между мутри, които още повече ще отвратят обществото от участие в политиката.

- Възможно ли е РБ да стане единна партия? Какви са нагласите вътре в коалицията?
- Трудно е. За мен най-добрата формула за бъдещето на Реформаторския блок беше предложена преди време от Тома Биков – федерация. Т.е. трайна коалиция от партии, които обаче имат общо, федерално ръководство. При такъв подход би могло хем да имаме общ политически субект, хем да избегнем ликвидирането на партии и идентичности.

Струва ми се обаче, че ние вървим по друг път, накрая на който може да има и бездна. Или по-скоро да направим това, което земеделските формации обикновено правят на обединителните си конгреси – просто да създадем още една партия. Ако РБ след изборите не е партия-майка, а шести (или осми) участник в коалицията, това ще е много, много лошо решение.

- Кои ще са най-трудните въпроси, които ще трябва да решавате след изборите? Много наблюдатели смятат сътрудничеството с ГЕРБ като непреодолимо препятствие между ДСБ и ДБГ?
- Знаете, че по този въпрос мнението ми се различава радикално от доминиращото в блока. За мен след изборите трябва да се търси коалиция с ГЕРБ и всяко друго решение ще е равносилно на национално предателство. Прочее, убеден съм, че ако реши да остане в опозиция, блокът ще бъде разкъсан от центробежните си сили, затова и чисто организационно участието му във властта е необходимост.

За жалост обаче твърдото анти ГЕРБ говорене по време на кампанията предопределя следната ситуация след изборите – или да се спазят ангажиментите, да се остане в опозиция на управлението и блокът да се разпадне; или да се влезе в управлението въпреки всичките предизборни заклинания. Във втория случай ще се попадне в ситуацията на НДСВ от 2005 г. и на „Атака“ от 2013 г., т.е. много избиратели ще се почувстват предадени.

За мен беше много по-разумно да се говори умерено и по конкретни политики, а не да се влиза в междуличностни нападки. Но следвайки търсенето на бърз електорален ефект, партиите (не само РБ, а и ГЕРБ) направиха обратното.

- Защо се провали конгресът на РБ?
- Провалът щеше да е много по-голям, ако на този конгрес една част от блока си беше избрала лидер, а друга не беше дошла. В този смисъл Радан Кънев прояви мъдрост, като се отказа от силови действия и потърси компромиса. Понякога е по-лидерско да отстъпиш, наместо да влечеш цялата общност към катастрофа.

- Според записаното в уставите на двете основни формации в РБ - ДСБ и ДБГ, се казва, че са десни, а не десноцентристки партии. Как ще коментирате изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев, че се чувства по-скоро вляво от центъра.

- За мен това е болна тема и съм говорил по нея много пъти, но явно не съм в състояние да събудя дебат по въпроса в РБ. При създаването си блокът беше умишлено позициониран не вдясно, а в центъра. Нещо повече, умишлено се градеше образът му на надидеологическа политическа сила и реформаторска алтернатива на цялата партийна система. В резултат лидерите на РБ не успяват да артикулират елементарни десни тези за защитата на националния интерес (нарочно избягвам думата „патриотизъм“), на християнските ценности и християнската същност на европейската цивилизация (привиждат тези ценности като универсални), на капитализма. И в безпомощността си заменят тези основни китове на дясното мислене с биеща на кухо либерална риторика.

Ако се огледате, ще видите, че на позициите на РБ в останалата част от Европа са политическите маргинали. Точно тези, които се движат в рамките от два до пет процента, които си поставят политическата цел да влязат в поредния парламент. А след като не успеят, се трансформират в нещо ново и опитват отначало. На другия полюс са големите десни народни партии. Влизайки в либералната ниша, РБ остави дясното пространство на ГЕРБ. Ние трябваше да сме позиционирани вдясно от партията на Борисов, а вместо това се позиционирахме вляво и в това е най-голямата ни трагедия.

- Някои смятат, че Иван Костов има силно лоби в ДСБ, което не може да преглътне присъствието на лидера на ДБГ Меглена Кунева като фактор в РБ?
- Съвсем естествено е Иван Костов да има силно лоби в ДСБ. Той е може би най-успешният български десен политик на прехода и е създател на тази партия. Що се отнася до отношението му към Меглена Кунева, доколкото го познавам, той просто няма такова. Атаката му срещу нея за „червената кукувица“ беше тактическа, а не почиваше на някакво специфично отношение (прочее тази атака беше незаслужена и проява на, меко казано, лош вкус). Подкрепата му пък за преференциално гласуване на евроизборите беше по-скоро повлияно от желанието да се гарантира така по-висок резулат за блока и да не се допусне костовистките гласоподаватели да си останат вкъщи. Истината е, че Меглена падна косвена жертва на Костов.

- Какво най-спешно трябва да се направи, за да видят хората перспектива в тази държава?
- Да се състави силно дясно правителство, което да започне да реформира съдебната система. Да се ограничи корупцията, за да станем отново привлекателни за чуждестранните инвеститори и да вкараме свежи пари в България. Ако не го направи, цялата политическа класа рано или късно, но по-скоро рано, отколкото късно – ще бъде пометена.


http://glasove.com/interviuta/42208-pet ... rav-za-ktb

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 28 Окт 2014, 12:57

;)


КЪДЕ Е
Радан Кънев
на тази лидерска среща?КАКВИ КАВАЛЕРИ САМО !ИзображениеТова е мнение,което срещнах ,като коментар ,относно снимката:

"Предпочитам магаре да ме ритне,
камила да ме наплюе,
но да стоя диван чапраз на група самодоволни мъже,
никога! "Лидерът на ДСБ Радан Кънев не присъства на продължаващите вече над час преговори между председателите на парламентарно представените партии.
Вместо него, от името на Реформаторския блок преговаря Меглена Кунева.
Кънев обяснил, че през тази седмица тя е „дежурен” в Народното събрание от името на Реформаторите.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 09 Ное 2014, 22:44

;)


http://systemoferrors.wordpress.com/201 ... %8A%D0%BC/
Блогът на

ПОЛИНА ПАУНОВАКАК, господин Кънев?
(И няколко думи към един приятел от Варна)


Онзи ден добър виртуален приятел от Варна ми писа:
„Още тогава имах съмнения“.
На 4-ти октомври той ме попита за кого да гласува, а аз уверено отвърнах, че ако бях на негово място без колебание бих зачеркнала преференция за Радан Кънев.

В петък въпросният приятел ме попита:
И сега какво правим?
Нищо не правим, докторе.
Следващият път поне знаем какво не правим.
А той – следващият път няма да е кой знае колко далеч.Започвам малко от малко по-далеч.
Седмица преди изборите пътувах с Радан Кънев до избирателния му район, където той трябваше да говори пред избиратели. Уговорката ми с пресцентъра на ДСБ бе да наблюдавам срещата, тъй като бях убедена, че лидерът на партията далеч не прокламира наложителната съдебна реформа, по която развива високопарни теории на жълтите павета.

Така се озовах в село Партизани, в 19 часа вечерта. Читалището беше студено, пълно с етнически турци, потенциални избиратели на НПСД, а оттам и на Реформаторите. „А-ха“ – казах си и бях напълно сигурна, че спипах лицемерието. Ето сега ще им заговори за пенсии и тютюн и развенчахме медийните митове. Впрочем, тогава – след поредица изказвания на представители на РБ бях напълно убедена, че като гласоподавател съм взела решение и блокът не бе мой фаворит за изборите. Основната причина – промяната в отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов, срещу чиито практики протестирахме, тъй като бяха (а и силно вярвам, че все още са част от модела КОЙ).

Но, да се върнем в село Партизани. Радан Кънев се изправи пред аудиторията от 100-тина души, които смутено се сбутваха и питаха кой е този, и им заговори за съдебна реформа. За необходимостта от законност и от граници, които не бива да се прекрачват. За необходимостта от държава, която да не бъде впримчена в мафиотски договорки, за нуждата от измислена отново България. Но измислена по правила.

В последствие Радан К. ме увери, че няма как да не се спази декларацията на РБ, която отхвърля всякаква възможност да подкрепи правителство в премиер Борисов и вътрешен министър Цветанов. И така след кратък размисъл на 5 октомври гласувах за реформаторите. С всички съмнения, недоверие и резерви. Но гласувах само заради него.

Заради мен пък това стори един талантлив зъболекар от Варна.

Днес, два дни след като странно парламентарно мнозинство от РБ, ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ избраха новото правителство, Атанас Атанасов съобщи пред Нова телевизия (точно преди 5 минути) „ние вече сме управляващи“.

Редовете по-долу не са открито писмо, тъй като този жанр е дразнещо драматичен. Те може да са адресирани към Радан Кънев, но всъщност искам да ги прочете онзи човек, който излъгах заради него.

Та…


Господин Кънев,
вече въпросът
не е КОЙ.
Въпросът е КАК.


Как, господин Кънев,
преглътнахте Бойко Борисов за премиер, който трябва да гарантира съдебна реформа? Та нима той не си избра главния прокурор (по Кокинов)? Нима той не се обаждаше на Ваньо Танов, по молба на Георги Първанов, за да прекрати митническа проверка на вече покоен бизнесмен?

Как, господин Кънев,
преглътнахте Първанов? Сега дали Атанас Атанасов ще го нарича отново Гоце? Ще имате ли същия плам?

Как, господин Кънев,
преглъщате агент Иван, с който само преди месеци твърдите, че нямате тема на разговор?

Как, господин Кънев,
ще обясните катарзиса на ВМРО, които от кофти съглашение с Цветан Василев, решиха да се съюзят с архонт с не особено светло минало? И задавали ли сте си въпроса защо го сториха? От патриотичен възторг? Не. Изплашиха се, че парите на мустакатия чичо свършват.

Как, господин Кънев,
ще си сътрудничите и ще уточнявате седмичната програма на парламента с Цветан Цветанов, от когото вашата партия свали политическото си доверие преди 2 години?

Как ще защитавате държавата от КОЙ като финансите на същата тази държава ще зависи от същия този КОЙ?

Как ще заговорите за цената на Южен поток, като оставането ви на власт ще зависи от автора на Южен поток?

Как ще реформирате вътрешното министерство с дясната ръка на Цветанов? И не ми казвайте, че не знаете кой е Веселин Вучков, защото по това време сте си писал в блога и не сте бил в голямата политика.

Как, драги господине, ще освобождавате България от мутренско-милиционерската хватка, за която вашата партия толкова говореше, като и мутрите и милиционерите положиха подписите си до вашия, за да реформирате не-знам-си-какво?

Как, ще се борите срещу моделите налагани от тройната коалиция (помните как омразна беше тя) и Орешарски като половината вицепремиери на Станишев (покровител на Орешарски) влязоха я в кабинета, я в Реформаторския блок?

Как, господин Кънев,
обяснявате катарзиса на Великов, Кунева, Калфин, Борисов, Рашидов и прочие, а не позволявате катарзис на Пеевски? Няма логика.

Как, господин Кънев,
вие с вашата толерантност към различните се правите, че не чувате подмятанията на Валери Симеонов за „60 циганина, които клеветят майка България“?

Как, господин Кънев,
изгряхте с портрет в 24 часа – където неведнъж се е изказвал Пеевски. А вие сам знаете, че Пеевски звъни в редакциите, не си вдига телефона на журналисти.

Когато „Телеграф“ и „Монитор“ ви похвалят, господин Кънев, и вие ли като Бойко Борисов ще кажете, че не зависи от вас какво пишат вестниците? (Да ви информирам предварително – онези вестници, в които съм работила 1 година, не пишат без договорка. Така че този аргумент не само не би бил истина, но би бил смешен).

Как, господин Кънев,
приехте Вежди Рашидов за министър на културата (и тук аргументът не е името на въпросния )?

Ще ви припомня какво казахте преди време. Беше нещо в стила, че българската политика, ако не се промени изцяло предполага корупция на всеки участник в нея, дори и на вас.

Вие нова политика не правите. Как се вписа това в изказването ви?

Впрочем, въпросът освен КАК е и ЗАЩО.

Защо, господин Кънев?


И тук не ми отговаряйте нещо в стила за благото на държавата, заради необходимите реформи и прочие. Защото ще се получи порочен кръг. Как ще правите реформа с Борисов и Цветанов? Или и те преживяха катарзис?

Впрочем, драги Радане, след един момент няма значение коя песен ще постнеш в бука. Всичко звучи еднакво. Като Веско Маринов. Без значение кой е DJ – Орешарски, Борисов или Кънев.

P.S. Докторе, прав си бил в съмненията си…

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Ное 2015, 15:25

Изображение


Радан Кънев в интервю пред Пламена Тодорова за Сlubz : Решихме изборите в Пловдив, Шумен, Разград, Ловеч

http://clubz.bg/29947-radan_kynev_reshi ... rad_lovech
Препечатано в http://dsb.bg/bg/blogs/article/4285

Въпрос: Г-н Кънев, истина или опорна точка е слухът, че структури на ДСБ искат оставката ви заради слабите изборни резултати на партията ви?
Отговор: Не съм чул такова искане, така че явно е интрига.

Дали е интрига или е истина?
Моето скромно мнение:
Не е истина!

Защото структурите по места отдавна са проядени от конформизъм. Там, където общински ръководства и председателите им не бяха съгласни с политиката на НР, бяха подменени с послушковци. Типичен пример – служебният избор на служебно ръководство в Овча купел – София.

Та понастоящем кой ли би могъл да поиска оставката на НР?
Не вярвам да има някой!


Беше време, когато можеше да стане това – на 12-тото НС! Когато публично поисках от трибуната изключване на Кънев и Москов от ДСБ и гласуване на вот на недоверие на останалите членове на НР.

Демократичните делегати ме освиркаха! Дали същите сега са се осъзнали? Не вярвам! Те сега са на върха на джанката на тортата – нали са управляващи! А властта заблуждава, покварява и разяжда като проказа, дори и ако е било останало нещо читаво!

А дали ще се роди нещо ново?

Бъдещето ще покаже!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 22 Дек 2015, 01:05

;)

Радан Кънев ще прави нова

"Солидна
Дясна
Алтернатива"

"Купища нередни неща са се извършвали през управлението на СДС"

"Той призна, че властта се услажда, а апетитът за нея идва с яденето. Призна още, че за себе си е залитнал – на моменти заради липсата на опит, средата, особеностите на характера си."


Изгледайте видеото.

Не знам за вас, но
за мен самохвалството на г-н Кънев е неоснователно.


http://www.bitelevision.com/radan-kanev ... pravlenie/

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Радан Кънев си изпука патроните

Мнениеот Николина Манчева » 27 Яну 2016, 13:03

;)

ЮЛИАН ВОЙНОВ

25.01.2016


Човек само като види кой стои зад Радан на снимката и му става ясно кои хора ще бъдат привлечени в новия "десен проект". Същите, които се превърнаха в нарицателно за корупция и са в основата на провала на СДС. А и Радан не крие, че очакванията му са за привличане на бизнеса в политиката, което още в зародиш ще минира целия проект, защото ще го превърне в лобистки клуб, от който няма да може да избяга.

Тъжното е, че този човек, въпреки очевидния провал на РБ, за който имаше толкова много предупреждения, продължава да се подкрепя от определени хора и среди, които иначе имат претенциите да са морални стожери на обществото. Да гарантираш подкрепата на някого априори, без да правиш и плах опит за обективно мнение и критика е всичко друго, но не и морално.

РБ се разпадна още след европейските избори през май 2014 г. Това, което се случи в края на 2015 г. беше заложено още в началото. След евроизборите останаха единствено разприте за пари, които Кунева започна да си иска, поради провала на избора й за ЕП, а липсата на доверие достигна своя максимум. Между партиите беше прекъсната почти напълно комуникацията, а подозрението, че Гражданския съвет подкрепя Радан се превърна в причина за неговото неглижиране и в крайна сметка разпадане. Липсата на елементарно доверие е и причината за тези огромни нарушения на финансовите правила по време на последните избори, когато всяка партия работеше отделно от другите, без да спазва изискванията за обща отчетност.

Въпреки това явно противоборство, липса на сътрудничество, противоречиви цели и борба за лидерство, до последния момент лидерите на блока и основно Радан се тупаха в гърдите как те ще променят статуквото, как между тях проблеми няма, как ще се преборят с мафията и как те ще бъдат гарант за реформите, когато за всички беше ясно, че това няма как да стане и че вероятността за разпад на РБ е много по-голяма, отколкото провеждането на обща смислена политика. И тук въпросът не е толкова в лицемерието за отношението вътре в блока и прикриване на истината за неговото състояние, а умишлената заблуда на обществото, че се отстояват принципи и се правят реформи с единствената цел да не се разколебае вярата в блока и неговата управленска способност. И когато най-накрая истината лъсна и разпадът се случи, започна да се продава следващата лъжа за новия десен проект.

Визията за върховенство на закона винаги е била в основата на политическия дневен ред на ДСБ. Основните точки, които бяха поставени в самото начало за промяна на конституцията бяха изложени и представени пред обществото още в началото, след създаването на партията. През юни 2012 г. ДСБ представи "Платформа на модерната десница на българите", в основата на която платформа стои върховенството на закона. По същото това време, а и след това Радан ходеше да изнася лекции, в които изказваше тезата, че той стои в "ляво от центъра".

След всичките тези грешни ходове, изречени неистини и лицемерно поведение, сега се създава тезата за създаването на "новата десница", чрез която да се продава на публиката в нова опаковка неприкритата амбиция на Радан и кръга около него да бъде водещ фактор в българската политика. Един проект, който е ясно, че ще се гради не на базата на принципи, а на базата на хора, които да бъдат държани под контрол, както казва и самият Радан в речта си пред партийните членове и симпатизанти, за да не се допускат в бъдеще изненади, които да отхвърлят лидерството му. В този проект са добре дошли всички с пари, защото целта на проекта е не защита на определени принципи, а постигането на "втора политическа сила". А както се знае от практиката там, където размерът има значение, принципите са пречка.

Политическата ситуация в България е такава, че създаването на една истинска десница е много трудно именно поради аморфната структура на обществото, което е прекалено разделено и в което съжителстват много мисловни стереотипи, наложени в миналото и поощрявани от прекалено много фактори, свързани с бившия режим и неговите служби. В такава ситуация да твърдиш, че създаваш десен проект с цел налагането му като втора политическа сила, означава да направиш проект, притежаващ същия аморфен и неразпознаваем облик, характерен за българското обществото. Всъщност единствената възможност това да стане е да привлечеш електората на ГЕРБ и да станеш втори ГЕРБ, но с друг лидер.

Е, какъв е смисълът от такова упражнение? Единственият смисъл е личната политическа кариера на Радан Кънев и на върхушката на ДСБ в момента! И разбира се, да не забраяме необходимостта на някои икономически кръгове за достъп до политическата власт. Т.е. с една дума вместо Борисов и Пеевски ни се предлага Кънев и някой еквивалент на Пеевски. А защо не и самият Пеевски, който, както се вижда, успява да работи с всяка власт. Тогава възниква вторият въпрос: какъв е смисълът от такъв проект за обществото? И отговорът е: няма смисъл!


http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _i_obiavi/https://www.facebook.com/jvoynov/posts/ ... 5301793608
Разгледайте и коментариите.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

ВЪН ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТРУПОВЕ ОТ ПОЛИТИКАТА!

Мнениеот Любомир Вучков » 01 Май 2017, 15:34

На стената си във Фейсбук Ат.Атанасов плачливо оповести
„СЪОБЩЕНИЕ. По-вече от месец мълчах и мислих. Днес съобщавам - тръгвам в поход. Защото моята политическа общност сега има нужда от това. Господ напред и ние след него.“

https://www.facebook.com/atanassov.at/p ... 5545889746

Написах му послание-отговор. Понеже не съм сигурен дали "фб-приятелките ни" отношения ще продължат да съществуват или пък моят текст няма да бъде изтрит, тук го копирам за сведение

Атанас Атанасов,
Повече не можеш да мълчиш?
Ама ние помним когато мълча, много мълча. Много повече от месец!

Мълча, когато партията загниваше, мълча, когато партията умираше. Досега мълча, когато уж т.н. „Нов политически проект“, някаква си „Нова Република“ унищожава ДСБ – няма никаква тайна, че на предстоящото Национално събрание партията ще бъде ликвидирана по ЗПП и новия устав!

Е, вярно, сигурно не мълча на 12 НС, а заедно с тълпата разярени делегати-демократи ме освиркахте, когато поисках оставката на Радан Кънев и НР!
Мълча през цялото време, когато беше член и зам.-председател на това НР!

Но помним и време, когато не мълча!

Помним, когато каза:

„Преди бях втори след Костов, сега съм втори след Радан!“
Даже тогава не съзнаваше, че да си втори след Костов е било незаслужена част, а да си втори след Радан е политическо престъпление!

И да ти припомня: Началото на това политическо престъпление започна, когато избра Радан Кънев за член на твоя софийски председателски съвет, избра го, макар че знаеше че до предишния ден той беше само симпатизант! И ти си един от тия, които осигуриха на Радан Кънев последващата блестяща политическа кариера, за да остане сега в политическата история като политически труп! Заедно с тебе и останалите му клакьори!

ВЪН ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТРУПОВЕ ОТ ПОЛИТИКАТА!

Мястото на политическите трупове е само едно – клиенти на политическия екарисаж!


Публикувано в

https://www.facebook.com/atanassov.at/p ... %22R%22%7D
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

ВЪН ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТРУПОВЕ ОТ ПОЛИТИКАТА!

Мнениеот Любомир Вучков » 11 Май 2017, 11:52

ИзображениеПо повод съобщението за свикване на поредното Национално събрание на ДСБ на 10 юни 2017 за избор на Председател и Национално ръководство и декларираното намерение на Атанас Атанасов, че „тръгва в поход“, ме налегнаха тежки мисли.

Не е за учудване, че провалени политици, напъвали се и последно да стават депутати, пък останали в обоза извън Парламента, нямат достойнството да кажат:

- Извинявайте, че ви разочаровахме – на наивните, които са им повярвали
- Простете ни, че ви излъгахме - на тия, които са били подведени

Не че и на Запад няма походници!

Но на Запад тръгналият на поход редник носи в раницата си генералския пагон!

А у нас тръгнал на поход генерал носи в раницата си вмирисаните партенки от времето, когато е бил редник.

А може би още си е такъв!

И отново да повторя това, което написах преди:

ВЪН ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТРУПОВЕ ОТ ПОЛИТИКАТА!

Мястото на политическите трупове е само едно – клиенти на политическия екарисаж!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Предишна

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron