ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Любомир Вучков » 19 Авг 2010, 18:50

Никак не е рано вече да се заговори за бъдещите президентски избори, за нашия кандидат - в духа на политическите документи на ДСБ. Доколкото неоспоримо е продължаването на съществуването на ДСБ и СДС във формат Синя коалиция, за в бъдеще все повече гласове ще се чуват и от двете партии, пък и от другите коалиционни партньори.

Представям ви едно мнение - доста противоречиво - или поне - спорно, като се има пред вид спорната фигура на изказващия си. Нека да напомня - на последните избори Софийската организация на СДС се яви едва ли не самостоятелно - със собствен билборд, дето едва в кьошето се беше свряла абревиатурата СК. Известни са и опитите на други от ръководството на СофСДС да торпилират Синята коалиция. Така че - внимателно при анализа на интервюто! Не е излишна заострена политическа чувствителност!

Иван Сотиров:
Пряк предварителен вот да определи десния кандидат-президент, не партийна битка

ВАЛЕРИЯ ЙОНКОВА, СРЯДА, 18 АВГУСТ 2010 16:16 , ”ВСЕКИ ДЕН”
http://www.vsekiden.com/75060

Г-н Сотиров, президентските избори наближават, кандидатурите се бавят, а темата пак се очертава като трудна и деликатна.
Много стар дебат е че в самата Конституция, президентската институция е заложена по един порочен начин. Първо има пряк избор, който предполага по-големи правомощия, а същевременно има доста символични функции на президента. Ние сме парламентарна република, а в една парламентарна република не би следвало президентът да бъде дефиниран по този начин.
Това е крайъгълният камък на всички проблеми, които съществуват от самото начало на демократичния процес в България до ден днешен. Защото президентът винаги има самочувствието, изхождайки от прекия избор и претенциите да играе по-решаваща роля, отколкото Конституцията допуска и това винаги е създавало институционални конфликти.
Президентът, съобразно нашата Конституция се предполага, че е надпартиен, деполитизиран, а в общи линии президенти досега са били политически фигури, което е създавало известно напрежение. Има и една синекурна длъжност на вицепрезидентар която е абсолютно излишна. От СДС сме поставяли въпроса/ но като се отчита политическата конюнктура е малко вероятно/, за преформулиране на това съотношения на правомощия и функциите между институциите.
Това се отнася и до съдебната власт. Тя също е заложена конституционно порочно – имаме три съдебни власти – съд, следствие и прокуратура, което е принос към световната конституционна практика. Никъде няма такова нещо. Навсякъде има една съдебна власт. А тук имаме заложени три паралелно функциониращи съдебни власти.
Но вероятно и този избор ще се съобразява със заложеното в тази Конституция. Каква кандидатура би била адекватна за Синята коалиция – политическа, или гражданска фигура?
Първо -изхождайки от самата философия на Конституцията, това трябва да е човек, който притежава в най-голяма степен параметрите да бъде държавен глава – консолидираща фигура, с авторитет, с безспорна почтеност, с възможност да представлява България като член на ЕС и НАТО, човек с убеждения на демократ, който да има моралните и политически качества да бъде лидер на нацията.
Той трябва да символизира единството на нацията в един положителен смисъл, за разлика от действащия президент, който не представлява нацията в положителен смисъл на думата. Няма как един секретен сътрудник на бившите комунистически служби и човек, който многократно излъга българските избиратели да бъде лицето, което да символизира единството на нацията и да представя добрите черти на един народ.
Верни ли са твърденията, че в СДС-София са обсъждани кандидатурите на бившия соцминистър Иван Нейков и на Филип Димитров, за да се неутрализира евентуалното издигане на Иван Костов за държавен глава?
Не, в Софийската организация не е обсъждана каквато и да било кандидатура, още повече, че въпросът за това как трябва да изглежда кандидатурата на СДС и десницата за президент е въпрос, който трябва да бъде обсъден на национално ниво. Първо трябва да имаме ясната визия и концепция по какъв начин ще се подходи при самото номиниране. Първо трябва да е ясна самата процедура. По действащия устав на СДС се предвижда една мажоритарна кандидатура, особено когато става въпрос за държавен глава, да бъде следствие на пряк избор. Знаете, че дори ръководните органи на СДС се избират чрез пряко гласуване, в което участват всички членове. Това трябва да се отнася в още по-голяма степен по отношение номинирането на кандидат за президент. Дотолкова, доколкото ще участваме в един национален мажоритарен избор, моето мнение, е, че трябва да се обмисли вариант за провеждането на открит пряк избор вдясно.
Пряк избор с участието на СДС и ДСБ?
Не само СДС и ДСБ, според мен всички партии, членове на ЕНП, както и тези които се определят като десни или десноцентристки, е добре да обмислият вариант да застанат зад обща процедура, при която всяка от тези партии да номинира свои кандидатури и те да се явят на предварителен избор сред всички десномислещи избиратели. Нещо, което вече го има като практика. Петър Стоянов се яви на такъв избор и спечели срещу Желю Желев. Имаше такива избори вдясно – излязоха над 800 000 български граждани. Беше напълно открита процедура и нямаше никакви ограничения. Това е един вариант, който трябва сериозно да се обмисли.
Няма ли да е малко неравен, дори предпоставен един такъв избор – синя кандидатура срещу огромния рейтинг на ГЕРБ?
Тук става въпрос хората да излязат и преценят персонално качествата на кандидата – това ще бъде съревнование между личности с техните визии, а не партийна битка на твърди ядра на партии, или на партийни привърженици.
Значи вие пледирате за излъчването на единна кандидатура на партиите от ЕНП?
Да, това е най-логичното решение – да се търси чрез един равнопоставен пряк избор вариант за единна кандидатура. За да може още от първи тур категорично да бъде избран един кандидат, и то с много солидно мнозинство, което действително да даде ресурс в един решителен момент българският Президент да е фигура с голям авторитет и солидна подкрепа.
Как гледате на формулата президент – човек на ГЕРБ, вицепрезидент – от Синята коалиция. Говори се, че има възможност за подобни договорки…
Не знам, не съм член на ръководни органи на СДС, но според мен това е по-скоро някаква интрига. Нямам никаква информация да са водени такива разговори. Напротив – на този етап ми изглежда по-вероятно, и такива са предварителните анонси и нагласи, за отделни кандидатури – ГЕРБ -със собствена кандидатура, СДС и други коалиционни партньори да излязат с друга кандидатура.
Съпредседателите на Синята коалиция още при частичните избори за кмет на София бяха заявили, че Синята коалиция ще излезе със собствени кандидатури за президент и кмет на София. Но, разбира се, тези предварителни анонси не изключват възможността да се търси процедура, която да даде възможност по един демократичен начин, при зачитане на авторитета на всеки партньор, независимо каква електорална тежест има, дясното, след провеждането на вътрешни избори, да се яви с една обща кандидатура на реалните избори за президент.
Да, сините заявиха тържествено, че ще имат самостоятелни кандидатури, но дали това няма в един момент, при сменена политическа ситуация, да се окаже безсмислен ход?Нещата се променят…
Нещата се променят, България се нуждае от много сериозни, решителни реформи, и една такава консолидация около единна силна кандидатура би спомогнала точно в тази посока.
Но ако се излезе с една кандидатура, няма ли пак да ви обвинят, че се обезличавате, че сините вървят надолу, че се обезличават пред ГЕРБ и т.н.?
Смятам, че за СДС е съвсем резонно в една такава процедура да излезне със своя кандидатура и да участва в една такава надпревара. Защо да смятаме, че една добра кандидатура, издигната от нас независимо от по-малката ни електорална тежест в момента, няма да се окаже печеливша?
В смисъл печеливша кандидатура че може да е синя???
Да, един десен човек с необходимите качества може да спечели. Не мисля, че ще се гледа само от коя политическа партия е издигнат, а и какви качества притежава.
Не е логично партиите от ЕНП, които са в едно политическо семейство, на един мажоритарен избор да излязат с N на брой кандидатури срещу един кандидат на БСП, ДПС или някакъв квазиформат, моделиран от сега действащия президент.Във всички случаи той ще се опита да насочи нещата към посочен от него лично приемник.Така че съвсем логично е на мажоритарен избор да се търси обща кандидатура, но не тя да бъде посочвана или налагана от една или друга партия, а да се намери един демократичен механизъм, по който дясномислещите хора да определят кой да бъде кандидатът.
Напоследък се спряга името на Владимир Кисьов, който е доказано обединяваща фигура, този път за вицепрезидент.
В такава ситуация винаги започват да се подхвърлят най-различни имена. Но съм убеден, че това е в сферата на спекулациите. Именно за да няма такива спекулации е по-коректно към избирателите, когато става въпрос за избор на държавен глава, неговата кандидатура да бъде ясна поне една година преди реалния избор.
Ние дори сме закъснели с номинирането на кандидатите, тъй като в последния момент, както обикновено се случват нещата, може да се издигне само фигура, която вече е много разпознаваема –човек, който дълго е бил по в политиката, на предна позиция и не се нуждае от дълга кампания.
Това се отнася особено за традиционната десницар където всички водещи фигури по една или друга причина са натрупали определени негативи. Моето дълбоко убеждение е, че трябва да се изведе на предна линия за кандидат за президент човек, който не е бил дълго време на предни линии и не е бил толкова употребяван политически. А такава кандидатура, за да бъде пълноценно развита, трябва поне една година да може този човек да бъде развиван, да обиколи страната, да се срещне с хората. За това би спомогнала и самата демократична процедура, ако се направи пряк избори, това ще даде възможност и за една предкампания на всички кандидати и реално на този, който би спечелил на тези избори.Това би било един летящ старт за такава кандидатура. За реалните президентски избори.
Всъщност СДС и ДСБ какво изчакват в момента, след като толкова се бавят с имената – да се изясни ситуацията в страната, позициите на ГЕРБ?
Ситуацията в страната няма да се изясни кой знае колко след месец, два три, нещата ще продължават в посоката, в която се движат. Прекаленото изчакване би било най-голямата грешка, тъй като имаме опит с тия изчаквания и вадене в последния момент на кандидатури. Резултатите винаги са били трагични, когато сядат няколко лидери, изваждат един кандидат и след това се скриват зад него.
А как гледате на кандидатурата на Иван Костов? Завъртането името му беше истинска изненада, а и той самият не само, че не отрече, а по завоалиран начин потвърди подобно намерение.
Не мога да гадая и коментирам причините да се завърта или самозавърта едно име. Моето дълбоко убеждение е, че успешният вариант може да се постигне по начина, по който казах личното си виждане, че трябва да се случат нещата.
Ако се изчака още два три месеца, действително ще се опре до такъв тип варианти, с които просто да се участва на олимпийския принцип и да се отчете участие на изборите.
Но пък кой би се ангажирал с една обречена кандидатура?
Ако няма развита нова кандидатура, горе долу се стига до тривиални варианти – хора, които са все пак известни, независимо че от сега е ясно в какво се измерва тяхната подкрепа.
И все пак, в интерес на оттеглилите се сини симпатизанти, няма ли да се възприеме по-добре една изцяло политическа фигура?
Симпатизантите са си живи и здрави, те не са се оттеглили от политиката като цяло, оттеглили са се от една или друга политика, и от едни или други политически фигури, затова трябва да се търси нов модел. Десните избиратели са налице –те търсят нещо автентично, за да дадат подкрепата си. Те просто отказват да участват във фарсове и преповтаряне на едни и същи порочни модели.
Избирателите се отдръпнаха от партиите, които се изродиха до чисто апаратни структури, които се самообслужват и не защитават обществения интерес. За тези 20 години голяма част от партиите, включително и тези, формирани от обществените енергии и воля за промяна, и за радикална реформа на цялото общество, влязоха в един коловоз и започнаха да се израждат в поредните апаратни партии, чиято единствена цел е да рекрутират собствените си ръководства и тяхното обкръжение в парламента или други властови позиции и престанаха да отговарят на очакванията на избирателите да защитават техните интереси, да правят голяма политика – която се основава на ценности и е насочена към стратегическото развитие на държавата.
Започнаха да се правят малки стъпки, конюнктурни, на малки хора с малки цели и интереси. Това отврати хората и ги оттегли от политиката. Но десните избиратели са в очакване – те имат нужда от една автентично политика провеждана от личности с воля да постигнат благополучие за страната ни.
И все пак, как партията-лидерка, която показва вкус към индивидуални ходове, ще застане зад чужд кандидат?
Тук не става въпрос, че някой не трябва да издига кандидат, че някой с някой трябва да се разбере. Точно това хората не харесват. Смятам, че и в ГЕРБ и в СДС, и в другите десни партии има достатъчно качествени хора, които да могат да бъдат предложени, да бъдат развити. Нека да има конкуренция. Независимо кой ще спечели. В крайна сметка всичките усилия в тези години бяха България да е демократична държава, да има конкуренция, защото това е най-доброто и така се раждат най-добрите решения, когато има дебат, сблъсък на идеи и личности при едно открито съревнование. Вдясно има достатъчно потенциал, не бива да се драматизира, напротив – това е доброто.
По-голямата политическа партия, с по-широка подкрепа сред избирателите, естествено, че има един сериозен плюс и кандидатът, издигнат от нея, е с много големи шансове. Но това не предопределя крайния резултат. Разбира се може и да се постигне консенсус и около една безспорна кандидатура, която се възприема от всички, ако бъде намерена такава. Не бива да се изключва и този вариант. Но не трябва на всяка цена да се търси някакво налагане и ли договаряне на една или друга фигура
.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Любомир Вучков » 20 Авг 2010, 10:59

Мартин Димитров по bTV, Тази сутрин / Разговори с гости
Дясно обединение за президентските избори, но без ГЕРБ
20.08.2010, 09:25


Да бъде създадено дясноцентристко обединение, но без участието на ГЕРБ за предстоящите президентски избори, предложи лидерът на СДС Мартин Димитров в предаването „Тази сутрин”.

“Моето желание е Синята коалиция да има свой собствен кандидат за президент, различен от този на ГЕРБ”, сподели Мартин Димитров. Всичко, което се случва в България показва, че страната ни няма как да достигне средно европейския стандарт на живот, припомни той. Според него разликата между нас и средния европейския стандарт в момента се увеличава.

Обединението може да е по-широко от Синята коалиция в парламента, но мястото за разговори с ГЕРБ се стесни, след като беше обявен техният кандидат за президент, обясни идеята си Димитров. По думите му личните отношения между ръководството на СДС и ГЕРБ са много добри, но имало различия в много принципни въпроси.

До момента обаче този въпрос не е обсъждан и няма решение на ръководството на СДС за начина на участие в президентските избори, обясни лидерът на партията. Димитров отхвърли обвинения, отправяни от "Атака" към сините, че пригласят на БСП в критиките към правителството. "Има принципни въпроси, които ние постоянно отправяме", обясни председателят на СДС.

Ако правителството има проблеми, правим ли услуга, ако си мълчим и казваме, че всичко е наред? Ние правим услуга на всички български граждани, защото прекомерното самочувствие води до големи бели, обясни той.

Според него има забавяне на реформи в страната, но как те ще се случат и с какви хора е ангажимент на правителството. Димитров обаче за пореден път настоя за оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров.

"Това е човекът гаф в българската политика. Всеки следобед ходи да обяснява какво е казал сутринта. Той просто трябва да си подаде оставката. Поведението му показва лошо възпитание, но и други слабости - когато нямаш аргументи, започваш да обиждаш своите опоненти", обясни позицията си Мартин Димитров. Според него оставката на Божидар Димитров е нещо знаково, защото "той ни поставя в иронично, карикатурно положение спрямо нашите партньори в ЕС".

Мартин Димитров се определи като добре сложен и висок, след като преди два дни Божидар Димитров го нарече "политически лилипут". Лидерът на СДС поиска оставката на министъра заради репликата му "шибан народ".

Видеото може да гледате на адрес
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... _GERB.html
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 01 Май 2011, 19:59

Румен Христов – кандидат за президент от СДС

от Любомир Вучков на Вто Апр 26, 2011 5:02 pm
Румен Христов е кандидатът на СДС за президент
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3774511
26.04.2011 15:59

55-годишният доктор по икономика беше министър в две служебни правителства и съветник на президентите Ж. Желев и П. Стоянов
Кандидатът за президент на СДС е Румен Христов, реши днес с тайно гласуване Националният съвет на партията.
Единствен конкурент на бившия министър на земеделието беше Надежда Нейнски (Михайлова), бивш външен министър и председател на СДС, сега депутат в Европейския парламент.
Обезпокоени сме, че не е издигната друга сериозна кандидатура за президентските избори. А нашият кандидат Румен Христов е борец, не се предава лесно и води битката докрай. Изборът ни беше труден, избирахме между достойни личности и се спряхме на профил, който ще бъде подходящ за българските граждани в този момент, каза председателят на СДС Мартин Димитров.
Димитров посочи, че пред тях в момента най-сериозният проблем е липсата на силен конкурент в дясното политическо пространство. Според него Меглена Кунева не може да бъде приета за такъв кандидат, защото би получила силна подкрепа от БСП, което би я направило ляв кандидат.
Доколкото виждам поведението на ГЕРБ, твърде вероятно е в последния момент те да издигнат своя премиер поради липса на други кандидати, каза Димитров и допълни, че според него самият Борисов виждал себе си в това амплоа.
Евентуална негова кандидатура ще бъде разбрана от хората като бягство от отговорност, допълни председателят на СДС.
Румен Христов (род. 27.12.1955, с. Борово, Русенско) е доктор по икономика. Управител е на консултантска компания и на търговски дружества.
Бил е зам.- министър на земеделието в кабинета на Филип Димитров и министър на земеделието в служебните правителства на Ренета Инджова (1994) и на Стефан Софиянски (1997). Бил е съветник на президента д-р Жельо Желев по въпросите на земеделието и хранително-вкусовата промишленост и главен административен секретар на президента Петър Стоянов в периода 1997-2002 г.
Извънреден професор е на Югозападния университет в Благоевград. Лектор е в Пловдивския аграрен университет по дисциплината Агромаркетинг.Владее писмено и говоримо английски и руски език.
Членува в СДС от 1990 г., сега е заместник-председател на партията.
Съпругата му е адвокат, имат дъщеря.


Днес Христов обяви, че ще се бори и за гласове, които не са партийно обвързани. Той благодари на Мартин Димитров за това, че той се е спрял на неговата кандидатура, въпреки че са били конкуренти в миналото. Двамата се състезаваха за лидерския пост в СДС на вътрешнопартийни избори през 2009 г.
Вярвам в СДС, вярвам в десницата и че ще успеем на предстоящите избори. Старите седесари заслужават да получат своя втори шанс след като години наред нямаха тази възможност, заяви Румен Христов.
В централата на СДС още преди две-три години се твърдеше, че Христов е близък до някои кръгове в ДПС, а е в добри отношения и с ръководството на ГЕРБ.
За мен ще бъде чест да вляза в битка с Бойко Борисов, каза Румен Христов. Той посочи, че няма проблем да се яви на открити избори с излъчения кандидат за президент от ДСБ, дори той да се казва Иван Костов.
Христов обяви, че ще запази мълчание пред медиите до 29 април, когато трябва да приключат коалиционните преговори с ДСБ.
Надяваме се още утре да се срещнем с колегите от ДСБ, за да обсъдим предстоящите си действия, каза председателят на Националния изборен щаб на СДС Борис Марков.

Понякога различните пътища към една и съща цел разделят хората повече, отколкото различните цели!!
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Иван Костов за в-к "24 часа": Нека хората решат!

Мнениеот Любомир Вучков » 02 Май 2011, 16:59

Иван Костов: Не можахме да се разберем за президент. Нека хората решат

в-к "24 часа", интервю на Калина Влайкова
Понеделник 02 Май, 2011 01:50:40
http://dsb.bg/bg/blogs/article/2695

Партньорите в Синята коалиция за изборите наесен ще бъдат опоненти в предварителни през лятото. Така ли си го представяхте, г-н Костов?
Предвиждахме такъв вариант. И го защитавахме още преди 7 месеца, когато започнаха първите преговори между СДС и ДСБ.
А харесва ли ви той?
Да. Това е наше ноу-хау. Това е запазеното средство на автентичната десница да излъчва личности за изборни длъжности и да прави кампании, неподвластни на пари и договорки.
Тогава защо изгубихте толкова време в преговори и оставихте впечатление, че не можете да се разберете кой кого да излъчи?
Винаги има елемент на неразбирателство, щом не се е стигнало до излъчване на единна кандидатура. Има неразбирателство. Но го разреши софийската организация на СДС, която реши да се отиде на отворени предварителни избори за излъчване на кандидат-кмет в София. И тъй като въпросите за президента и столицата бяха обвързани, се стигна естествено до това решение.
Защо ДСБ не преглътнаха предложения от СДС Румен Христов?
Няма политически лидер, който да отиде на такъв компромис. Това означава пълно откъсване на връзката с избирателите, дори с партията, и вземане на някакво елитарно решение. Веднага всички ще заподозрат ръководството в някакви договорки.
Пак ви подозират във взаимно извиване на ръце.
Съвсем нормално е една партия да иска да излъчи кандидат. Както едно бебе иска да проходи, както човек иска да яде. Защо това да е лошо? Това са нормални неща на демокрацията, така се прави политика.
Има ли някой, който сгази първоначална договорка?
Не. Всичко си е на база коректен тон. На преден план е поставена Синята коалиция като възможна алтернатива за управлението на страната. Какъвто и да е резултатът от предварителните избори, Синята коалиция ще има много силен старт наесен. И на следващите парламентарни избори, когато и да са те.
Няма ли да изтощите избирателите си с толкова много вотове, ще остане ли кой да гласува наесен?
Няма да се изтощят. Хората ще бъдат предизвикани да решат кой да ги представлява. Това е най-хубавото предизвикателство. Защото те поемат отговорността.
А вие я сваляте от себе си.
Да. Така се прави. Понякога отговорността се поема от друг фактор, който е в състояние да произведе решението. Щом ние не сме били в състояние...
Така ли щяха да се развият нещата, ако СДС не бяха излъчили Румен Христов, а друг?
Когото и да бяха излъчили, при положение, че СДС-София, отказа да постигне съгласие на база договореност "едната партия номинира президента, другата - кмета на София", нямаше как да се прави нов компромис с неизвестен край.
Избираеми ли са Светослав Малинов и Румен Христов?
Според мен са избираеми. Единият сигурно повече. Факт е, че Светослав Малинов е и идеолог, и теоретик на консерватизма, на десницата в България. Той бе от хората, които най-активно се стремяха към Синята коалиция. Убеждаваше ръководството, партията, обясняваше, че СДС се променя, много пъти го гледаха накриво тук. Той е човек, който наистина е дал много за Синята коалиция. През призмата на нашите избиратели той е много добра кандидатура.
Ще ви трябват малко повече от тях. Разпознаваем ли е Малинов?
Да. Той е блестящ политолог, уважаван и канен от всички, независимо дали са десни, леви или либерали. Отдаден е на това да пропагандира демокрацията и изкуството на политиката. Аз ходя в едно кафене, където си имам моя фокус група. Там хората са силно въодушевени от кандидатурата му. Така че моята фокус група, с която пия кафето си, веднага реагира. Без даже да питам.
Защо не се кандидатирахте вие?
Защото аз изцяло не отговарям на профила, който сме обсъждали със СДС. Той беше - искаме нов човек, неучаствал в предишни битки, неносещ раните от миналото, ново послание, ново начало.
Ако някой мисли за моята кандидатура, ще му кажа така - много по-важна за мен е Синята коалиция, отколкото да ходя на някакви избори с желание да се убедя, че ДСБ стоят зад мен. ДСБ си стоят зад мен. Затова нямам нужда от потвърждение. Има нужда обаче Синята коалиция да продължи напред.
Какво според вас има предвид Надежда Нейнски с упрека към съпартийците си, че с издигането на Румен Христов играят в договорен мач и подменят ценностите на СДС?
Тя да каже.
Не се ли притеснявате, че може да се окажете въвлечени в договорен мач?
Масово да участват хората в гласуването, и всеки договорен мач се променя. При изборите е така. Ако е едно социологическо допитване до 1500 души, всичко може да се договори. Но резултат при масово участие е трудно.
Не сте ли изкушени от гласовете на ДПС, които според съмненията ще потекат към Румен Христов?
Правилата за предварителните избори ще следват тези за редовните. Там има сериозни ограничения. Например ще се откриват секции там, където има гласове на Синята коалиция. Не на ДПС, "Атака" или ГЕРБ.
В момента мога само да кажа, че ДСБ не участват в никакви уговорки. За определени въпроси в парламента поддържаме контакти с всички партии, но партийни пазарлъци не водим. Освен това моето твърдо убеждение е, че ДПС ще излъчи свой кандидат за президент.
Би било непростима грешка от страна на Доган да не покаже колко е силен. Той така демонстрира какъв принос има за избора на следващия президент. И на тази база ще се приготви да поиска място на трапезата на властимащите. Той това го е играл вече. Няма защо да смени тази характерна за ДПС политическа позиция. С думи прости, той ще избере кого да подкрепи според това кой има шансове да спечели. За да го заведе после той на власт. Другото са някакви страхове, витаещи в пространството.
Няма ли със свой кандидат ДПС да настрои още повече общественото мнение срещу себе си?
Човекът, който има силно желание ДПС да излезе със своя кандидатура, би трябвало да е Бойко Борисов. Ако участва лично той. Тогава за ГЕРБ няма да има проблем. Проблемът може да изскочи от Синята коалиция или някъде отстрани. Защото друг не може да спечели срещу него.
Ще гледаме ли пак при вас вътрешнокоалиционни саботажи в зависимост от това кой спечели предварителните избори?
От наша страна не. Екипът, който ние ще сформираме и ще се бори за спечелване на президентското и кметското място в София, ще тръгне от най-силната позиция. Защото в столицата сме в състояние да мобилизираме най-много хора.
Разбрахте ли се за датата на предварителния вот?
Зависи от изготвянето на правилата. Не е възможно да е 15 май, както иска СДС, по очевидни съображения.
Ще се включи ли царят в президентската надпревара според вас?
Би било чудесно. За да разбере как ще гласуват хората, които той съди в Страсбург за имоти.
А Бойко Борисов?
Мисля, че да. Защото иначе нямат практически никакъв шанс да участват във втория тур. ГЕРБ има тежък проблем. И участвайки, и неучаствайки, Бойко Борисов се приближава към едно голямо политическо фиаско. Ако не участва, техният кандидат ще загуби, може изобщо да не стигне до втори тур. Особено при тия кандидатури, които се подхвърлят - те нямат качествата. Борисов може да изпробва Цветанов, разбира се. И ще разбере как реагира обществото на феномена “Цветанов” - то няма да го класира за втори тур.
А ако Борисов участва лично, ще оголи изцяло изпълнителната власт. Накратко - за него няма добри решения вече.
ДПС обмисля да внесе вот на недоверие вероятно в областта на земеделието. Ще го подкрепите ли?
Това не е подходяща тема за вот. Най-естествено е вотът да бъде насочен срещу Цветанов. Такъв вот Синята коалиция трябва да подкрепи.
Земеделието е малка задача на фона на останалите проблеми в страната. Краят на март мина. Ние не бяхме поканени в Шенген, нали? Това означава, че ЕС не гласува доверие на българските правозащитни органи да защитават европейските граници от контрабанда, търговия с плът, наркотрафик. Кой носи отговорност за това? Ето солиден повод да се иска недоверие на правителството заради Цветанов.
Отговорността е на всички предишни правителства и най-вече на вашето - биха отговорили от ГЕРБ.
Да. И така влизат в хора на Първанов. И показват, че разликата между тях и него е незначителна. И той не смееше да прави реформи, и той грабеше държавата, и той отслабваше институциите.
Защо ГЕРБ брани датата 23 октомври за изборите на живот и смърт?
Измислят си. Трябва да потърсят някакви разлики между себе си и Първанов, след като почти му влязоха в обувките. Кокетничат. Какъв е смисълът на тези дати?
Стана голям дебат.
Най-големите дебати стават, когато няма тези.
Къде изчезнаха флашките?
Те изчезнаха в един точно определен момент. На спазаряването от страна на Бойко Борисов и съгласието му да строи АЕЦ „Белене". Пускането на ключови престъпници и босове на организираната престъпност, отлагането на делата им в съда, спирането на работата по тях от страна на МВР.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 15 Май 2011, 21:51

;)

Изказване на Иван Костов на Националното съвещание на ДСБ
14.май.


http://tv.dsb.bg/#/video/2011/05/14/76
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 12 Юни 2011, 11:59

;)
Прозрачността в политиката.
Конфликт на интереси.
Да си имаме ли сламен президент?

Как един член от борда на директорите на една френска банка,
която пребивава в България от 1980 /БНП "Париба"/,

се е устремил към президентския пост?

Журналистите,които разказват за тези неща ЗАСТАВАТ С ИМЕНАТА СИ.

За мен,голяма част от това,което се говори ми бе неизвестно.Чудя се,защо за някои,изнасяне на факти е признак на злоба.
Аз само казвам-всеки да си прави изводите сам.
Но дори половината неща да са вярни,заслужава си човек да се замисли-двуличието ли е новият морал в политиката.

Материалът е в две части.

http://tv7.bg/news/388842.html

http://tv7.bg/news/388852.html

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 04 Сеп 2011, 21:48

;)

http://www.vbox7.com/play:8f8358689f&start=139
Клипът прилича като за БСП. Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов за предизборния клип на издигнатия днес кандидат за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев. Борисов не харесал изкуственото поведение на избраника си.

По-късно в "На 4 очи" премиерът изрази недоволство, че заснемането отнело час и половина от времето на министъра на регионалното развитие, през които Плевнелиев не си вършил работата.

Именно снимките на клипа издадоха кой е претенденът на управляващите за "Дондуков" 2. Кадрите са от публични места в столицата, където случайни минувачи проявили любопитство и разбрали какво се случва.

Отделен предизборен клип има и посочената за кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова, която е и министър на правосъдието. Цената на продукциите не стана известна, защото журналистите нямаха право да задават въпроси след представянето на кандидатите.

Първоначално каченият клип в YouTube е свален. В момента е достъпен само един, който обаче е със заглавие: "A Macedonian in Bulgaria / Еден Македонец во Бугарија". Плевнелиев е роден в Гоце Делчев.
Ако открия и другия клип,ще ви го покажа.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 07 Сеп 2011, 20:54

;)
Плевненлиев НЕиска да е президент.
Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, кандидат- президент на ГЕРБ е най- богатият в кабинета на Борисов, има 5 къщи,две ателиета и 12 милиона лева в банки. Заедно със съпругата си Юлияна той е купувал, препродавал, дарявал, прехвърлял имоти, като на размаха на семейство Плевнелиеви може да завиди дори агенция за недвижими имоти. Вътрешният министър Цветанов с неговите шест апартамента в София изглежда като беден роднина на този фон.

В далечната 1999 г. Плевнелиев купува няколко имота на централни столични улици. Сдобива се с апартамент от 113 кв.м на улица „Марин Дринов“, а също и с две ателиета от 94 кв.м и 68 кв.м на ул. „Лайош Кошут“. На следващата година е дарен с дворно място в „Лозенец“, но след това го е продал. Междувременно се е разделил с имот в родния си град Гоце Делчев, но през 2005 г. си е купил 768 дка на брега на морето в Черноморец.

Плевнелиев е направил изгодна инвестиция, защото едва ли има по- усамотено място по цялото Черноморие от скалистия бряг между къмпинг „Черноморец“ и курортното градче. Днес там се е издигнала елегантната вила на министъра, като в двора й има басейн и барбекю. Нищо не скрива панорамата към морето, наоколо няма други строежи. До неотдавна до това място е криволичела пътека.

Тази пролет местните хора с изумление виждат, че се прокарва асфалтиран път, който е дълъг 3 км. За всички е ясно, че освен министърът и неговото семейство няма кой друг да ползва това шосе. Не е ясно обаче за чия сметка е асфалтирането, има ли подробен устройствен план, кой е трасирал шосето. При положение, че собственикът на вилата е
министър на регионалното развитие и благоустройството, явно не е проблем всички строителни документи да се узаконят по най- бързия начин.
В Черноморец семейната фирма на Росен и Юлияна Плевнелиеви, наречена „Плевнелиеви” ООД, притежава и още един парцел от 4629 кв.м и 7 дка ниви.

Успоредно с морските имоти Росен Плевнелиев инвестира, заедно с жена си Юлияна, и в разложкото село Баня. Там купуват 3 декара ливади, която е била собственост на селското читалище, и вдигат луксозна вила. Роми от селото поддържали частния имот, разкриват местните. За разлика от Черноморец, част от пътя до вилата – около 350 м, са все още неасфалтирани.
В с. Баня Плевнелиеви са изкупили стотици декари земя заедно с бизнесмена Филип Харманджиев. Съпругата на Плевнелиев от години работи в една от компаниите на Харманджиев. Имотите са в красивата местност Камено и са напазарувани след 2007 г. Местните отбелязват, че земите стоят все още празни.

Плевнелиеви не са пропуснали да си накупят имоти и в модерния планински курорт Банско. През годините една част от тях са прехвърлени към фирмата „Плевнелиеви” ООД, а други са продадени на „Алма тур хотел „Тамплиер”. Апартаментният комплекс „Тамплиер” е един от първите, вдигнати в Банско.

Сред ваканционните придобивки на Плевнелиев е още имот на гръцкия полуостров Халкидики. Шикозната министерска къща се намира на остров Алумини, точно на входа на Атон. Според брокери цената на квадрат там надхвърля 1300 евро. Той го декларира при встъпването си на министерския пост. Може само да се гадае дали това е единственият му имот в чужбина.

Последната засега покупка на фамилията Плевнелиеви е къща в луксозния затворен комплекс „Резиденшъл парк” , който се намира на Околовръстното шосе в София. Тя е с разгърната площ от 478 кв.м. Впечатляват и с размерите на гаража, той е колкото един апартамент – близо 75 кв.м. Цената на жилището надхвърля 450 000 евро. Домът има и басейн в двора, като е направена и топла връзка със сградата.

Любопитно е, че Плевнелиеви купили в началото на 2009 г. правото на строеж на едноетажна жилищна сграда и пристройка към нея в комплекса. Две години по- рано те са платили правото на строеж на къщата, в която живеят днес. Комплексът „Резиденшъл парк София” е върху терен от 235 дка и в него има над 900 жилища, а инвестицията възлиза на близо 80 млн.евро.
Росен Плевнелиев е бил управител на дружеството – инвеститор в комплекса, разположен срещу „Бизнес парк София” в полите на Витоша. Впрочем и „Бизнес парк София” е построен от фирма на Плевнелиев, преди да стане министър.

Бурната му кариера стартира в началото на прехода. Тогава заедно с бившия шеф на фондация „Пирин пее” Иван Тодоров получават правото да изпращат строителни работници в Германия. След това стават съдружници на германската фирма „Линднер” . По- късно Иван Тодоров напуска и създава винарска изба „Тодоров”. Заедно с „Линднер” Плевнелиев изгражда „Резиденшъл парк София” и „Бизнес парк София”, който след това е продаден на американска компания за 250 млн.евро.
Освен в имоти Плевнелиеви са спестили и над 12 млн.лева.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: ОТПОЧВА СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Мнениеот Николина Манчева » 16 Сеп 2011, 18:39

;)
ГАФ ИЛИ ДОБРЕ ПРЕМИСЛЕН СЦЕНАРИЙ
е това,което се разиграва пред очите ни?


Изображение
Опитвах се да проследя какво ще се случи в сутрешните блокове на основните телевизии.
Тук е добре описано и затова ви го предлагам.
Ако не сте гледали,дано да ви е интересно.
Ако не е толкова сериозно,би било много забавно.

Тримата титани на ГЕРБ показаха, че на истината краката са къси

Обясненията на Борисов, Цветанов и Плевнелиев за подкупа от 500 000 евро нагледно показаха как битката с корупцията е много шум за нищо

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Дали от чиста глупост, или съвсем умишлено, преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заложи бомба под уж сигурния президентски стол на Росен Плевнелиев - похвали го, че през 2007 г. трима общинари, наричани брокери, му поискали 500 000 евро подкуп, но той геройски им отказал. Както се казва, пази Боже, МВР да те похвали - бегло подхвърлените факти всъщност показаха колко въздухарска е претенцията на ГЕРБ, че се бори с корупцията безкомпромисно и безпощадно. Защото поне трима висши представители на партията са знаели за поискан подкуп и четири години не са направили нищо корумпираните да получат заслуженото.

Замесените страни първо мълчаха, а от сряда насам се заобясняваха, оплитайки се във все по-абсурдни и налудничави твърдения.

Кандидат-президентът изчете съобщение до медиите, от което
излезе, че Цветанов лъже за подкупа

- Плевнелиев твърди, че нито е изнудван, нито е давал подкуп. След което Плевнелиев се потопи. На другата сутрин пиарката на ГЕРБ мина през две телевизии и нареди на водещите, ако искат да знаят подробности по този случай, да прочетат интервюто му от 2007 г. Интересно защо въпросното интервю не беше цитирано веднага след като избухна скандалът? И защо, ако всичко отдавна е от ясно по-ясно, кандидат-президентът отказва да отговаря на журналистически въпроси? Страхува ли се? И ако някой онемява при първото препятствие, как ли ще се държи, ако стане държавен глава? И какво променя фактът, че подкупът е искан индиректно? Престъплението си е престъпление - Плевнелиев просто да назове посредника.

След шестдневно неприсъщо за него мълчание се намеси и премиерът. И надмина всички по нелепост. За един час Бойко Борисов успя да се включи в три телевизии, за да не каже нищо конкретно и да мине в контраатака в стил: а вие защо бесите негрите? Той заяви, че не знаел за случая, но ако знаел, лично щял да закопчае лошите. Сега било късно. Отдаде скандала на добродушието на Плевнелиев, от което се възползвали лошите червени и сини в общинския съвет.

Така Борисов изкара Плевнелиев лъжец

Защото кандидатът за президент през 2010 г. казва пред "Стандарт": "На мен ми искаха веднъж индиректно подкуп и така се запознах с Бойко Борисов, защото му се оплаках. Това беше много отдавна - за Бизнес парка в София, по някаква схема чрез адвокати. Тогава отидох при Борисов и той се справи с нещата перфектно. Не сме давали пари".

Този скандал показва как важни фигури от сегашната власт разбират борбата с корупцията. От разказа на Цветанов става ясно, че по онова време като зам.-кмет посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията. Тогавашният бизнесмен отказал. Не искал да се занимава, защото и без друго нямал намерение да участва в "този механизъм". МВР шефът изненадващо обясни, че в случая нямало корупционен елемент, а просто "намерение за предложение за корупция". От думите му излезе, че тогава Плевнелиев не вярвал в това, което би могла да направи държавата за него. Освен това Цветанов го оправда и с факта, че на разговора той е бил сам, а другите трима били общински съветници.

Веднага след като сам заложи бомбата,
вътрешният министър се опита да я обезвреди
поредната доза нелепици. Плевнелиев нямало на кого да се оплаче, защото тогава Алексей Петров бил в ДАНС, а пък вътрешни министри били Румен Петков и Михаил Миков. И не можело да се очаква да свършат нещо. Но тогава главен прокурор бе Борис Велчев, с когото Борисов като кмет работеше също добре - пращаше му сигнали и прокуратурата образуваше дела. Защо тоя случай не е придвижен по традиционната процедура при всякакъв вид управление на Борисов - ритуално изпращане на далавери в прокуратурата?

В крайна сметка е факт, че кметът Борисов, зам.-кметът Цветанов и бизнесменът Плевнелиев не са счели за нужно да предизвикат силата на закона. И по някакви странни пътища са приключили сделката. Като са прикрили корупция. И сега прокуратурата им е крива, че не се била самосезирала. А НПК задължава гражданите да уведомят незабавно полиция или прокуратура, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер. Ако такъв сигнал бъде подаден от длъжностни лица - каквито са Цветанов и Борисов, сезираният орган е длъжен да образува
веднага дело, без да проверява дали има достатъчно данни
за корупционна схема. Не би имало значение изобщо, че не са дадени пари, каквито оправдания сега се чуват.

Още по-голяма мистерия е дали действително двама от предлагащите подкуп днес са съветници от ГЕРБ, както разкри кандидатът за кмет на БСП Георги Кадиев. Цветанов отрича доста плахо и бърза да прехвърли темата към тогавашния вътрешен министър. Но ако това е вярно, нещата стават страшни за ГЕРБ. Защото Борисов и Цветанов не само не са казали на прокуратурата и на МВР за искането на подкуп, за да има възможност да бъдат хванати корумпираните общинари, но и са ги наградили с избираеми места за съветници и на следващите избори. Така на практика ще излезе, че
под чадъра на партията се озовават и искащите подкуп, и онзи, който е бил изнудван

Но да приемем за момент тезата, че Цветанов, Борисов и Плевнелиев наистина не са виждали смисъл да сезират тогавашната полиция. Но защо не направиха нищо срещу тези трима бивши или настоящи общинари, когато дойдоха самите те на власт?! Нали им знаят имената. В други случаи и Борисов, и Цветанов не се притесняват да раздават присъди публично. Сега обаче нямали доказателства?!

Има и още нещо. Докато Цветанов разказваше в Пловдив за въпросния подкуп, самият бивш строителен министър разказа друга "компроматна" история, която се разиграла през първата му седмица в МРРБ. "Влезе някакъв човек, в разстояние на 20 секунди изобщо не е ставало въпрос за пари. Той каза: ваш интерес, наш интерес. В момента, в който каза "наш интерес", той беше изгонен", разказа Плевнелиев. Обадил се на службите, но странно защо и досега не знае какво са извършили. В същото време не може да каже кой е човекът, защото не се бил представил и не оставил визитка. Не казва и кой го е довел в кабинета му - едва ли при министър влиза всеки непознат от улицата. Тогава какво е казал на службите? Очевидно е, че с този сигнал нищо не се случва. Както впрочем с цялата шумно рекламирана борба на ГЕРБ с корупцията.

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000901
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Следваща

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron