Първанов - лауреат на почетен знак „Стефан Стамболов"

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

Първанов - лауреат на почетен знак „Стефан Стамболов"

Мнениеот Любомир Вучков » 08 Юли 2010, 19:08

Това е декларацията на ДСБ-София. Заслужава си да вземем отношение по събитието и по декларацията!


ДЕКЛАРАЦИЯ

на Демократи за силна България – София
във връзка с връчването на президента Първанов
на почетен знак „Стефан Стамболов”

http://www.dsb.bg/?page=press&sub=news&id=1777

На 6 юли 2010 г. Институтът по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов" връчи на българския президент Георги Седефчов Първанов, известен и с доносническия псевдоним Гоце, почетен знак на името на големия български политик и държавник Стефан Стамболов..
ДСБ – София изразява острия си протест от поредния опит за подмяна на историята и за гаврата с името на един от най-големите български държавници. Напомняме, че в политическите си действия Стефан Стамболов се е подчинявал само на българските интереси, изправил се е смело срещу имперските амбиции на Русия и именно по нейно внушение е бил убит. От своя страна президентът Първанов стана печално известен със слагаческата си политика пред Москва и руските енергийни концерни, в ущърб на националните ни интереси. Затова неговото място е до Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Тодор Живков, а не до Стефан Стамболов.
Изразяваме тази позиция, за да обърнем внимание на българските граждани, че родните рубладжии винаги са се старали да маскират лобизма си за руските интереси у нас под легендата, че са защитници на националните интереси. А в същото време истинската цел на дейността им винаги е била да превърнат “България в Троянският кон на Русия” както призна руски чиновник по повод влизането на страната ни в Европейския съюз”.
Манипулативната цел на събитието става ясна от списъка на инициаторите и учредителите на Институтът по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов” - бившият началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, бившият вицепрезидент на Мултигруп и бивш сътрудник на ДС Стоян Денчев, председателката на форум „България – Русия” Светлана Шаренкова и други публични фигури, известни с дейността си в угода на Русия.
ДСБ-София изразява възмущението си, че в този политически опит за подмяна на историята участва, като съучредител и БАН.
Призоваваме ръководството на БАН да разграничи академията от връчването на отличието и незабавно да оттегли участието й от подобни нелегитимни формации. Настояваме още ръководството да се отнася по-отговорно към достойнството и честта на БАН и да не се поддава на изкушенията да става част от неморални политически заигравания с българската история.
8 юли 2010г
СОФИЯ
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Първанов - лауреат на почетен знак „Стефан Стамболов"

Мнениеот Любомир Вучков » 08 Юли 2010, 19:16

Любомир Вучков написа:Това е декларацията на ДСБ-София. Заслужава си да вземем отношение по събитието и по декларацията!


ДЕКЛАРАЦИЯ

на Демократи за силна България – София
във връзка с връчването на президента Първанов
на почетен знак „Стефан Стамболов”

http://www.dsb.bg/?page=press&sub=news&id=1777

.......
Призоваваме ръководството на БАН да разграничи академията от връчването на отличието и незабавно да оттегли участието й от подобни нелегитимни формации. Настояваме още ръководството да се отнася по-отговорно към достойнството и честта на БАН и да не се поддава на изкушенията да става част от неморални политически заигравания с българската история.


Подкрепям Декларацията на ДСБ-София! Изключително ми е болно, че БАН е замесила името си в такова "мероприятие". Всъщност по-вярно е, че определени учени от БАН са станали волю или неволю сподвижници на главните организатори. Но такива винаги е имало и сигурно - ще има и за в бъдеще. Да ви напомня за скандалния проект "Митът Батак" на Брунбауер-Балева - и тогава се намериха "учени" да го покрепят. Имената им са известни - в една електронна петиция. А колко "интелектуалци" участваха в инициативните комитети в предизборните кампании на Първанов? Заедно с още някои други категории трудещи се - всички с надеждата да осребрят участието си. Например категорията "кметове" - с надеждата да бъдат преизбрани. И бяха! А някои се и издигнаха още по-високо от кметския стол!
Та така е и сред учените - в това време на немотия, на несигурност за стола и лъжицата - колко му е една подкрепа, за закрепа! Взаимообразно, разбира се!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Първанов - лауреат на почетен знак „Стефан Стамболов"

Мнениеот elenabel2002 » 09 Юли 2010, 14:28

Любо, това е все пак инициатива на този институт:"Институтът по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов" е регистриран преди две години като приемник на националния клуб "Стефан Стамболов", каза пред "Дневник" неговият председател Димитър Иванов. Клубът е регистриран през 1996 г., а още през 1991 г. се формира кръг на патриотична основа, в който се включват офицери от запаса и прохождащи частни предприемачи с цел развитие на национално отговорните тенденции в условията на пазарна икономика, обясни Иванов. Той се представи като създател на този клуб. Разказа, че в последните две години институтът организира научни конференции на всеки шест месеца - на 30 януари (когато е роден Стамболов) и на 6 юли (датата на неговата смърт). През тази година институтът е връчил 4 награди с почетен знак "тип огърлие с лика на Стамболов", каза Иванов. Две са за духовност - на писателя Антон Дончев и на директора на института по история към БАН Георги Марков. Другите две нагарди са на държавници - на премиера Бойко Борисов и на президента Георги Първанов. Двамата са отличена през януари т.г., но огърлието на президента е връчено днес, тъй като през зимата е бил ангажиран с друга дискусия на Института "Николай Добрев" за 13-та годишнина от 4 февруари 1997 г. Борисов и Първанов са получили картини на художника Павел Митков - в тази на премиера лидерът е като петел, докато в тази на президента е изобразен като бик."
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: Първанов - лауреат на почетен знак „Стефан Стамболов"

Мнениеот Николина Манчева » 22 Яну 2012, 20:14

;)

Лауреатът на почетния знак
напуска за сега президенството.ГАФОВЕТЕ НА ГОЦЕ В ДВЕ ПЕТИЛЕТКИ


Изображение

▲ колаж Мартин Лалошев


Любовни афери,
връзки с червени олигарси,
убити съветници и
бракониерски подвизи
окаляха до неузнаваемост „Дондуков” 2

Двете петилетки, които Георги Първанов изкара като държавен глава, станаха емблематични за новата българска история.
През двата мандата на агент Гоце президентската институция беше оцапана с кал заради редицата скандали, с които беше съпътствано управлението на Първанов. Забъркването му в любовни афери и червени олигархични кръгове, както и опитът му да постави страната ни в икономическа зависимост от Русия сринаха до основи рейтинга на бившия червен лидер. Дни преди да напусне кабинета си на „Дондуков” 2, президентът ясно показа, че няма да се откаже от политиката и даде ясни заявки за нови проекти, с които ще опита да бутне от премиерския стол Бойко Борисов. Широката усмивка, с която Гоце напуска президентския пост, не може да скрие белите петна в мозъка му, които са оставили двата мандата.

Разчитайки на късата народна памет, Първанов не иска и да чува за безбройните си гафове, които той и екипът му забъркаха. Безспорно най-скандалният момент по време на двете петилетки беше принадлежността на Първанов към ДС. Първоначално президентът отричаше да е служил на агентурния апарат. Впоследствие се оказа, че е излъгал, а агентурното му име Гоце стана нарицателно за двойните игри на държавния глава. Друг емблематичен скандал, в който се забърка президентът, беше аферата „Петрол срещу храни”. През 2004 доклад на Специалната комисия на ООН относно машинациите със средствата по програмата „Петрол срещу храни“ уличава във взимане на подкупи от режима на Саддам Хюсеин ръководената (през 1998 г.) от Първанов БСП и близки до нея фирми.

Първанов отрече ръководството на БСП да е получавало подобни средства. Казусът остана неразяснен поради факта, че българската прокуратура, начело с главния прокурор Борис Велчев (бивш президентски съветник), отказа да инициира разследване по случая и той бе потулен. И до днес Първанов отказва официално да обясни пред обществото как показно разстреляните Емил Кюлев и Манол Велев бяха избрани за негови съветници и защо са се превърнали в мишени на мафията. Съветникът му пък по спортните въпроси Петър Стоянов – Сумиста сега е подсъдим за поредица от убийства по делото „Килърите”. Друг съветник „Дондуков”2 Борислав Борисов, бивш ректор на УНСС, бе свързан с далавери на Трактора. След първия си мандат Първанов изгони десните си съветници Николай Слатински и Никола Карадимов, доверявайки се само на ченгета от ДС и кадри на „Позитано” 20.

Въпреки че днес Първанов постоянно обвинява Борисов за влияние над медиите, държавният глава се замеси в най-грандиозния скандал за последните 10 години. По време на кандидатпрезидентската си кампания през 2006 г. Иво Инджев обяви, че е получил анонимни електронни писма, в които се твърди, че Георги Първанов притежава мезонет
на стойност 100 хил. евро на централен булевард в София, подарен му от оръжеен търговец. От предизборния щаб на президента обявяват информацията за клевета. Впоследствие Инджев „доброволно” напуска Би Ти Ви. Според журналиста върху Би Ти Ви е оказван натиск, а той самият е уволнен от Първанов. Освен на политическия терен, гафовете на Първанов не преставаха да валят един след друг и на ловното поле. Според информация на в. „Струма” държавният глава е бил на лов за вълци край Симитли на 1 март 2008 г., когато цялата страна потъна в скръб след пожара във влака София - Кардам, в който загинаха 8 души. И тук от пресцентъра на „Дондуков” 2 не можаха да замажат ситуацията.

Първоначално информацията беше отречена, след което се оказа, че всъщност Първанов е ходил до Симитли, но по друга работа. Ловните „подвизи” на първия мъж в държавата продължават още през същата година, когато на 7 ноември посещава Нуратинския държавен резерват в Узбекистан. Запознати с аферата твърдят, че там отстрелва защитения от Червената книга архар. Администрацията на президента нито отрича, нито потвърждава случая. Първанов освен точен стрелец, се оказа и същински Казанова. Името му беше замесено в любовни афери с две Мариани – певицата Попова и негова служителка в президентството, която пробута и в „АБВ”. Психолозите пък бяха категорични, че очевидно страда от Едипов комплекс, имайки предвид, че майката на Първанов се казва Мария.

Държавният глава ще остане в историята и със скучните си и отегчителни новогодишни речи. Наблюдателни слушатели го хванаха, че в рамките на три поредни години чете едно и също новогодишно слово. През 10-те години, прекарани на „Дондуков”2, Гоце обезцени и опорочи най-високото държавно отличие орден "Стара планина”. Негови носители станаха лица със съмнителен принос за държавата, а броят на наградените е над 200 души за 10 години, което на практика обезсмисли и обезцени лентите. Прословутата Българска Коледа под патронажа на Първанов също загуби доверието у хората към здравната система и социалната държава, за която ратуваше. Липсата на прозрачност при харченето на даренията, както и идея за цялостна политика за лечението на тежко болни деца намали с 5 пъти приходите от дарения през последните години. За това не малко спомогна и образът на самия Първанов, който отблъсна хората от благородната кауза Безспорно най-големият „принос” на президента през двата мандата беше конструираното от него и от кръга олигарси, с който се бе обградил правителство на тройната коалиция.

Неуспешният проект пък беше наивно оправдан с приемането на страната ни в ЕС. Близките отношения на държавния глава с червените олигарси и явните му срещи по рождени дни и коктейли с тях постепенно разкриха истинския образ на представящия се за надпартиен президент на цялата нация. В бележника с гафовете му несъмнено челно място заема случаят „Дянков”. Министърът беше вкаран в капана на Първанов, който в кабинета си на „Дондуков” 2 назидателно му се накара, шпионирайки го със СРС-та, а после пусна стенограмата от разговора в медиите. Ченгеджийският прийом отврати и изуми цялата страна, а форумите буквално изригнаха срещу Първанов. И докато администрацията на президента опитваше да прикрива и да замазва гафовете му, то като опозиционен политик това ще се случва все по-трудно. До изборите пък всички очакват нови номера от репертоара на Първанов, които могат да имат пагубни последици за политическата му кариера.

Политологът Антоний Гълъбов: Той е ценен научен пример
„Най-важното, което Георги Първанов и екипът му направиха през последните два президентски мандата, е обезличаването на институцията”, коментира двете петилетки на Първанов политологът Антоний Гълъбов.
„Видяхме всички вариации на това, което не трябва да бъде държавният глава в една демократична република.
В това отношение ми се струва, че опитът на господин Първанов трябва да бъде внимателно изследван, за да се разбере какво не би трябвало да прави президентът. Например, не би трябвало да се меси в партийния политически дебат, както и да пренебрегва институциите. Искам да припомня, че от 2009 г. до днес той не е стъпил нито веднъж в Народното събрание, което е недопустимо поведение за един нормален президент, какъвто той не беше. Към грешките би трябвало да добавим и безцеремонността при награждаването на целия приятелски кръг на Първанов с ордени и отличия.

Т.е., това е една своеобразна антология, която мисля да използвам като изследователски предмет. Затруднявам се да посоча нещо положително от цялото 10-годишно управление на Георги Първанов. Може би единственото положително нещо, което се случи, но не с негова заслуги, е, че не успя да нанесе щети във външнополитически план. През последните 4 години беше изолиран от европейското пространство Последното му посещение в Брюксел беше по повод Южен поток. Но там държавният глава не отиде да защитава интересите на България, а беше адвокат на Русия. Не можа да нанесе сериозни щети в отношенията ни с Европа, въпреки че положи огромни усилия. Неговите усилия бяха насочени към просъветското пространство, но не успя да предизвика сериозни щети за страната ни”, категоричен е политологът. „Той е първият български президент, който губи толкова тежко доверието си след изтичането на мандата си.

Г-н Първанов ще завърши мандата си с малко над 30% доверие, което е два пъти по-нисък резултат от подкрепата, с която напусна „Дондуков” 2 Петър Стоянов. Той, както и хората от неговия тип, разчитат на факта, че хората забравят бързо”, твърди Гълъбов. Според него орден "Стара планина", който бе връчен на Ангел Марин, не е някой от поредните гафове на президента. „Това е провокация, която се прави с най-високия държавен орден. Станахме свидетели на демонстрация на недосегаемост. През изминалите 3 години ген. Марин допълнително усложняваше ситуацията в президентската институция с изпълненията си и най-малкото заслужаваше да бъде отличен за това. Г-н Първанов изглежда освежен и позитивно настроен, че излиза от елементарните ограничения на поведението си, които му налагаше президентската институция. Не е зле да си припомни обаче, че с напускането на „Дондуков” 2 той престава да бъде недосегаем и трябва да свиква с критиките към него и да се научи да ги приема по подходящ начин. Досега се случваше точно обратното. Типичен пример за неадекватно поведение беше плиткият номер, който спретна на Симеон Дянков. Подобен манталитет не подхожда на президентската институция. Първанов няма търпение да напусне „Дондуков” 2, защото му предстои тежка година, в която с всички средства ще се стреми да не бъде забравен. Изказванията, които прави днес, са само началото на острия диалог и на ударите под кръста, които предстоят”, категоричен е Антоний Гълъбов.

Васил Василев

http://frognews.bg/news_42139/Gafovete_ ... petiletki/
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron