НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС

Подкрепяш ли идеята за иницииране на референдум ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС?
2
20%
Ще подпишеш ли подписката за иницииране на референдума?
2
20%
Ще участваш ли разгласяването на подписката и в мултиплицирането на бланката на подписката от прикачения файл?
1
10%
Ще подкрепиш ли петиция за поддържане на подписката в електронен вариант, вкл. и за българите в чужбина?
2
20%
АКО ПОДПИСКАТА ЗАВЪРШИ С УСПЕХ, ЩЕ ГЛАСУВАШ ЛИ ПРОТИВ ЧЛЕНСТОВТО НА ТУРЦИЯ В ЕС?
3
30%
 
Общо гласове : 10

НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 19 Апр 2010, 19:51

П О Д П И С К А
ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


Защо Турция не трябва да става член на Европейския съюз?

Турция просто не е европейска държава. Огромната част от територията на Турция (97%) е в Азия. Турците са нашественици на европейския континент, а ние, българите, най-добре знаем това.
Турция е ислямска държава. Европейският съюз е основан от християнски държави. Той съществува на базата на християнски ценности.
Вече осма година Турция се управлява от ислямистка партия. Нейната цел е Турция да възстанови влиянието на Османската империя. Турският външен министър Давутоглу публично хвали Османската империя и възнамерява да превърне Турция в свръхсила.
Влизането на Турция в ЕС ще източи европейските фондове. Това ще отнеме средства, които се полагат на България. Така, реално, българската икономика ще бъде окончателно разбита. Така българското земеделие, транспортният бранш и дребният и средният бизнес като цяло ще бъдат ликвидирани. Турската икономика днес е много по-мощна от нашата. Днес ЕС е единствената граница, която пречи на навлизането на турското икономическо влияние. Ако Турция е член на ЕС, такава граница няма да съществува и независимата българска държава ще изчезне.
От години Турция изкупува земя у нас чрез подставени лица. Членството на България в ЕС донякъде пречи това да се случва. Ако Турция стане член на ЕС, тази пречка съвсем ще изчезне.
Българското малцинство в Турция няма елементарни права. Българите са принудени да изучават майчиния си език в условия, които приличат на килийно училище. Нямат право дори да носят български имена. Човешките права в Турция са застрашени, кюрдското малцинство е унищожавано от десетилетия, християнските общности срещат редица пречки при изповядването на своята религия. Дори е забранен звънът на камбана. Турция категорично не признава, че е убила милион и половина арменци през 1915 г., въпреки че хората по целия свят наричат това геноцид и го осъждат. България даде убежище на хиляди арменци и те са съвестни български граждани.
В Турция днес действа цензура – закриват се медии, журналисти са преследвани, осъждани и дори ликвидирани заради убежденията си. И нобеловият лауреат Орхан Памук получава смъртни заплахи заради свободомислието си. Всеки, който дръзне да разсъждава върху турската държавност, рискува.
Тероризмът не е унищожен в Турция. И днес човекът, който стреля срещу папата – Али Агджа – е на свобода, а неговата терористична организация „Сивите вълци” е една от най-влиятелните обществени групировки в Турция.
Турция не признава международното право. Вече повече от 85 години Турция не изплаща на България близо 20 млрд. долара по силата на Ангорския договор. Турция трябва да изплати тези пари, без да се опитва да ги търгува за членството си в ЕС.
Турция няма място в ЕС – нито сега, нито когато и да било.

Има реална опасност българските политици да подкрепят намерението на Турция да стане член на Европейския съюз. Ние можем да попречим на политиците.
Когато се съберат минимум 200 хиляди подписа, ще ги внесем в Народното събрание. Тогава политиците там трябва да насрочат референдум, с който да попитат българския народ дали иска България да подкрепя намерението на Турция за членство в ЕС. Защото Турция няма как да стане член на ЕС без подкрепата на България. И ние трябва да попречим на политиците ни да подкрепят Турция.
Ако политиците не насрочат референдум, значи не се вслушват в мнението на своя народ. Когато го насрочат, на този референдум всички ние трябва ясно да кажем „НЕ” на всеки опит България да подкрепи Турция за членство в ЕС.
Ако се съберат повече от 500 хиляди подписа, политиците ще бъдат длъжни да насрочат референдум!.


Бланката с подписката е на прикачения файл , а може да се изтегли например от адреса, например
http://www.old.vmro.bg/Files/pub_dir/bl ... rendum.pdf

Пунктовете за подписване на подписката в София и други градове също могат да се намерят на сайта на ВМРО

Държа дебело да подчертая липсата на всякаква политическа обвързаност с организаторите на подписката, а съм воден единствено от българското си национално самосъзнание!
Прикачени файлове
NO Turk.pdf
(120.81 KiB) 460 пъти
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 26 Апр 2010, 20:21

ПОЛЯКЪТ И ЗЛАТНАТА РИБКА(виц с поука)

Аз рядко разказвам вицове. Този път правя изключение заради поуката от вица.

Един поляк хванал златната рибка и за да я пусне, тя обещала да му изпълни три желания.
Полякът казал:
Първото ми желание е китайците да опожарят Варшава!
Второто ми желание е китайците втори път да опожарят Варшава!
Третото ми желание е китайците трети път да опожарят Варшава!

Златната рибка му отговорила: Що за патриот си ти, бе, като желаеш опожаряването на собствотата си столица?
Полякът хитро се усмихнал и тихо продумал:

„Да, ама като си помисля, че китайците шест пъти ще опожарят Москва ….!”


Поуката:

Дано никога никой австриец не пожелае турците да опожарят Виена!
Някога, преди много години, те не успяха! А бяха току пред стените на Виена! Спряхме ги ние! С цената на петвековно национално унижение, загуба на национално достойнство, на национален генофонд, на национална територия!

А сега?!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Иван Кованджиев » 27 Апр 2010, 08:58

Твърдо съм против влизането на Турция в ЕС.Държавните ръководители на европейските стани трябва да осъзнаят какви са истинските намерения на Турция: превземане на Европа по мирен начин, след като не успяха с военна сила.
Аватар
Иван Кованджиев
 
Мнения: 161
Регистриран на: 30 Окт 2008, 21:21
Местоположение: Горна Оряховица

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 14 Юли 2010, 18:49

Може би точно тук е мястото - макар че имама тема и за Мрежата. Представям ви:

Кое е в интерес на България?

Поредните изблици на "патриотизъм" в контекста на подписката срещу турското еврочленство вредят много на България, твърди Александър Андреев. Според него страната би имала огромна полза от приемането на съседите в ЕС.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,57 ... 06-html-nl


Тоя Александър Андреев на коя планета живее? Или по-скоро въпроса е: От коя планета получава чековете си?

....Аман от дьонмета*!

Дали ще се намерят желаещи да коментират темата?

* Според обяснението на един наш съфорумец, чието име не споменавам, защото не ми е дал разрешение да го цитирам:
„Турците имат особено отношение към "новопокръстените". "Дьонме"(наскоро приел вярата за изгода) има презрителен оттенък, въпреки предписанието на исляма да се приема всеки нов като равен, а за агитирането се опрощавали всички грехове!!...”
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Ден след еднодневното посещение на Ердоган

Мнениеот Любомир Вучков » 06 Окт 2010, 14:12

Както е известно, вчера премиерът на Турция Ердоган посети България, срещна се с когото се срещна, подума си с когото трябва по някоя дума, попрегърна се приятелски с приятели, драсна нещо и си замина. На официалната пресконференция за срещата с премиера Борисов последният каза, че България подкрепя безусловно кандидатурата на Турция за Европейския съюз.
На много места в Европа и света казват : НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! Включително и в Американския конгрес, включително и в Египетския парламент се противопоставят на тоталната експанзия на войнстващия ислямизъм, ратуващ за някогашния османски халифат.
В тая връзка прилагам с незначителни корекции материала

МВР разби радикална ислямистка организация
06.10.2010 12:25
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3310931

В Благоевград, Пазарджик и Смолян е пресечена дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями"

Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и Държавната агенцишя "Национална сигурност" (ДАНС), днес са извършили специализирана операция, за да пресекат дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями".
От пресцентъра на МВР съобщиха, че са извършени обиски, претърсвания и изземвания в жилища и офиси, които са били ползвани от нелегалната структура.
Намерени са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред в България.
Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.
Фондация "Ал Уакф Ал Ислями" е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия, се посочва в съобщението.
След атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. централата й била закрита, защото били разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.
Преди 20 дни Асошиейтед прес писа за възхваляващ Осама бин Ладен видеоклип в Интернет (youtube.com), който разкри, че радикалното крило на исляма, което изповядват "Ал Кайда" и талибаните, намира почва на Балканите

"О, Осама, унищожи американската армия. О, Осама, въздигни честта на мюсюлманите", пеят македонски мъже на албански език в този клип, публикуван в "Ю туб"Al Waqf Al Islami Foundation
http://www.globalhand.org/en/organisations/22689

(Unverified non-profit organisation)
Al Waqf Al Islami Foundation provides support for programmes involving relief, children, women, education, social development, Arabic language for non-Arabs, and related areas.
Year established
1989
Organisation's interests
Regions / countries / territories
Europe: Netherlands
Middle East: United Arab Emirates
Global issues
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Иван Костов: Референдум за членство на Турция

Мнениеот Любомир Вучков » 19 Окт 2010, 12:10

Иван Костов: Референдум за членство на Турция след препоръката от ЕК и ЕП

http://www.bgnes.com
15.10.2010
http://www.dsb.bg/index.php?page=press& ... ew&id=1887

"Ние ще подкрепим влизането на точката в дневния ред и идеята за референдум по този въпрос, като ще предложим следния текст: “Референдумът се провежда, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните - членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, а позицията на българското правителство да се приеме с референдум сред българските граждани". Това заяви Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция.
Това стана ясно след официалната среща в Народното събрание на Синята коалиция с ВМРО. Това е позиция на ДСБ от месец май 2006 г. и тя съвпада с мнението на хората, каза Костов. Ако не успеем да приемем такова решение, ние ще настояваме за друго, в което да бъдат описани основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция, уточни той. Костов даде за пример въпросите за обезщетяването на бежанците и за категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот.
Единствената парламентарна група, която откликна на поканата за среща по темата, е Синята коалиция, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Говорихме за членството на Турция в ЕС и че не трябва да се отлага влизането на този въпрос в дневния ред на Народното събрание, допълни той. Председателят на парламента Цецка Цачева е обещала да спази законния срок и три месеца след внасяне на подписката, подкрепена от 330 хил. Души, се очаква да насрочи разглеждане по темата. Това може да стане на 20 октомври тази година, смята Каракачанов. Според него, Сидеров няма право да говори от името на тези 330 хил. души и да саботира дебата в парламента за провеждането на референдум. Добрият вариант е референдум и това да стане сега, смята Каракачанов.
Крайно време е страната ни да има единна и ясна позиция, затова инициативата на ВМРО е добър повод правителството ни да вземе ясно отношение, каза и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Турция трябва да изпълни критериите на Европейския съюз, което ще отнеме много години, така че да се прави референдум сега не би било логично от тази гледна точка, поясни той. Интересът на България е Турция да върви в посока към демократизация и тази посока да бъде стимулирана от страната ни с всички възможни средства, заключи Мартин Димитров.

ПОЗИЦИЯ на Демократи за силна България относно преговорите на Турция за членство в ЕС (02-05-2006) http://www.dsb.bg/
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 19 Окт 2010, 12:25

Информирам форумната общественост (или поне оная част от нея, която не знае, останалата - да ме извини!), че

УТРЕ, 20.10.2010 г. ОТ 9.00 часа ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МИТИНГ ПРЕД СГРАДАТА НА ПАРЛАМЕНТА В ПОДКРЕПА НА РЕФЕРЕНДУМА ОТНОСНО ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО КАНДИДАТУРАТА НА ТУРЦИЯ ЗА ЕВРОСЪЮЗА.
За пореден път отбелязвам, че моя милост по никакъв начин - нито партийно, нито организационно, нито финансово - не съм обвързан с организаторите на подписката за Референдум - те и организатори на утрешния митинг.
Моята позиция е продиктувана от чисто патриотични и прагматични интереси и позицията ми съвпада с основните положения в подписката - подписана от над 330000 български граждани - а именно:

Да се приложи конституционното право на българина да бъде обект и субект на пряката демокрация, т.е. по важни, от национално значение, въпроси, да има думата при формирането на правителствената политика.

На утрешното си заседание Парламентът трябва да реши да има ли или да няма референдум. Политическите партии добре трябва да си правят сметката как да гласуват техните депутати - дали в бъдещи избори да разчитат на част от тая 300 хил електорална маса или направо да я игнорират.
Позицията на г-н Иван Костов е една добре обмислена проява на национално-отговорна политика, макар че отлага във времето решаването на вота на българския народ. Но все пак по-добре с едно отдалечено във времето решение, отколкото Парламентът да отхвърли искането за референдум.
Утрешният мининг е също проява на пряка демокрация и може да наклони везните на гласуването на депутатите в една или друга посока. Така че не е маловажно колко и какви хора ще се стекат утре пред сградата на Народното събрание!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 05 Яну 2011, 14:46

Може би точно тук е мястото, защото е по темата, макар че имаме и тема за публикации в Мрежата, затова ви представям за информация и коментарии два материала от Deutsche Welle <bulgaria-world@newsletter.dw-world.de>:

Сапунките задраскаха турското робство
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14 ... 06-html-nl

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гледате ли сапунки?Турските сапунки взривяват България. Сериалите са магнит за дамите (а понякога и господата) от всички възрастови групи. Прословутото "турско робство" сякаш е забравено, българите се помиряват с турците заради "Листопад"!

До такива изводи с леко намигане стига австрийският вестник "Дер Щандарт":

В 8 вечерта по-добре не закачайте баба си, леля си, майка си или… сервитьорката в местното заведение. Това е часът на сърцераздирателните истории от патриархалния бит в южната българска съседка, които силно вълнуват малки и големи на Балканите. От Дуранкулак в Североизточна България до Патра в Западна Гърция, от Ван в Турция та чак до Прищина в Косово, в Сараево, Белград и Загреб - навсякъде вървят турски сериали. “Листопад”, “Перла” или “1001 нощ” - турската филмова индустрия се грижи на никого да не му е скучно.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Животът на другите
Интриги, лукс и клишета

Въпреки дълголетно насажданата омраза към турците, зародила се още в годините на османското владичество, българите сякаш са забравили всичките си предразсъдъци и в захлас следят какво се случва с Перла и сие. Гръцката психоложка и авторка Фотини Каликоглу обяснява, че всички тези сериали, по един добре познат и изпитан образец, се въртят главно около семейството.
Схемата се повтаря във всяка отделна история и във всеки сериал, като предизвиква съответно очакваните реакции. Заплетените любовни интриги, като тези от сериала „1001 нощ“, често тръгват от бедни, но талантливи млади момичета, които, разбира се, се влюбват в шефа си.
Сапунените сериали са не само доходоносен развлекателен продукт. Те постепенно се превръщат и в ефективен инструмент на турската дипломация - коментира "Дер Щандарт". Политиката на външния министър Ахмед Давутоглу се опира върху принципа “Ние нямаме проблеми със сеседките си”.
Давутоглу често препраща към така наречените “хармонични” времена на османско владичество за Балканите, така че някои наблюдатели вече говорят за "неоосманизъм". У съседите на Турция това по рефлекс буди тревога, но в същото време безкрайните истанбулски сапунени сериали отварят очите на българи и гърци за същината на живота в днешна Турция и им помагат да се отърсят от клишетата под общия знаменател "турско робство".
Общото между всички турски сапунки - от “Листопад” до “1001 нощ” - са луксозните автомобили, скъпите къщи и добре облечените хора, които водят увлекателни разговори. Туроператорски компании отбелязват дори покачване на туристическия интерес към Турция заради сериалите. Все повече развълнувани фенове от България се стичат към южната съседка, за да разгледат къщите и кварталите на своите герои.
Да загубиш ума и дума пред телевизора

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В плен на "Листопад"
Религиозните различия и старата вражда сякаш са изкоренени. Благодарение на сериалите на бял свят излизат дори много общи културни и манталитетни характеристики.
Най-хитовият сериал, идващ от Босфора, е "Листопад". Той се базира на едноименния роман на Решат Нури от 1939 г. и разказва историята на едно семейство, което се раздира от сблъсъка между традиционните ценности и изискванията на модерното общество.
За да завърши подобаващо, в стила на сълзлив турски сериал, австрийският всекидневник обобщава: "Всеки може да се поучи от грандиозните истории на сапунените сериали - и дълбоко религиозните хора, и по-разкрепостените им съвременници. Изводът е един: уважавайте семейството и не захвърляйте семейните ценности на боклука!"

ДЩ, ХР, БТА, ДПВ, Т. Димитрова, А. Андреев


Турската мечта отлетя
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14 ... 06-html-nl

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Връзката е май прекъснатаНито в Турция, нито в Европа хранят реалистична надежда, че в близко бъдеще страната ще се присъедини към ЕС. Само че никой не се осмелява да каже това открито - пише Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук.

През 50-те и 60-те години, когато бях още дете, четях в учебниците, че Европа е розовата земя на надеждите. Изграждайки новата турска република върху развалините на Отоманската империя, Мустафа Кемал Ататюрк въвежда постепенно редица прозападни социални и културни реформи; през следващите 80 години те са предмет на непрестанни дебати в Турция и допринасят за укрепването на новите елити. За да бъдат легитимирани тези реформи, нас ни призоваваха да ги приветстваме, а освен това и да имитираме ориенталската розово-лилава европейска мечта.

Залитане по Европа

Макар учебниците в детството ми да съдържаха текстове, които ни учеха защо държавата и религията трябва да бъдат отделени, те същевременно преливаха от въпроси, целящи да разкрият тайната на голямата сила и големия успех на Европа. Въпроси от рода на: "Какви са целите и плодовете на Ренесанса?" или "Ако имахме толкова нефт, колкото арабите, щяхме ли да сме толкова богати и модерни, колкото и европейците?" И в училище, и по-късно, в университета чувах отговора: "Само че ние никога не сме имали Просвещение".

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ататюрк /1881-1938/
Философът Ибн Халдун казва, че залязващите цивилизации се запазват, като имитират своите победители. Тъй като Турция никога не е била колонизирана от някоя световна сила, "преклонението пред Европа", "имитацията на Запада" никога не са имали унизителен привкус. Да се залита по Европа винаги е било исторически императив или въпрос на нагаждане.
Само че тази някога тъй силна мечта за розово-лилавата Европа е отлетяла. Може би защото Турция вече не е така бедна, както някога. Или може би защото тя вече не е аграрно общество, управлявано от своята армия, а динамична нация със силно гражданско общество. Нито в Турция, нито в Европа някой храни реалистична надежда, че страната в близко време ще се присъедини към Европейския съюз. Но да се признае, че надеждата е изгубена, би било също тъй съкрушаващо, както и да се види, че отношенията с Европа се сриват. Една от причините за обременяването на тези отношения е със сигурност съюзът, сключен от част от турската армия и медиите с националистически политически партии, тяхната успешна кампания да саботират присъединителните преговори.

Разбитото турско сърце

По поръчка на същата тази инициатива бяха организирани преследвания срещу мен и други писатели, извършени бяха убийства на мисионери и християнски духовници. Последваха емоционални реакции, чието значение показва най-ясно примерът с Франция. През миналия век тя е образец за турския елит по отношение на секуларизма, образованието, литературата, изкуствата. Но когато виждаш как през последните пет години Франция се проявява като страната, оказваща най-сериозна съпротива срещу идеята за приемането на Турция в единна Европа, това просто ти разбива сърцето.
Главно ангажиментът на Европа във войната в Ирак предизвика обаче най-голямо разочарование в незападните страни, а в Турция и истински страх. Европа прояви голяма готовност да бъде подведена от Буш и въвлечена в неговата незаконна и жестока война. Не е трудно да се види, че Европа е разединена по отношение на вътрешните си проблеми. И е очевидно, че европейските народи имат по-малко опит от американците по отношение на съжителството с онези, чиито религия, цвят на кожата или културна идентичност са различни, и че трудно ги приемат. Тази съпротива изостря вътрешните проблеми на Европа. Дискусиите в Германия за интеграцията и мултикултурното общество са типичен пример за това.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция - нежеланият съсед
Наблюдавайки Истанбул, който става все по-космополитен, а и привлекателен за имигранти от Азия и Африка, стигам без колебание до следния извод: бедните, безработните, беззащитните от Азия и Африка, които търсят нови убежища, няма да могат да бъдат задържани далеч от Европа за вечни времена. Най-лошото е обаче, че предубежденията и политиката, насочена срещу имиграцията, рушат централни ценности, направили Европа това, което тя е днес.

Не е "братство" да си безчувствен

В турските учебници от детството ми нямаше дискусии за демокрацията и женските права, но върху пакетчетата цигари "Голоаз", които пушеха френските интелектуалци и които бяха много разпространени в Турция, имаше надпис: "Свобода, равенство, братство". Не е "братство" да си безчувствен към страданията на имигранти и малцинства, да отблъскваш азиатци, африканци и мюсюлмани, които живеят труден живот в покрайнините на Европа, и дори да прехвърляш върху тях отговорността за собствената им мизерия.

Разбираемо е, че Европа е разтърсена от страхове и дори изпада в паника, когато трябва да защити големите си културни традиции, да запази предимствата, които е извоювала през вековете. Но когато става дума за това да защити себе си, не е ли по-добре за Европа вместо да се затваря в себе си, да си припомни основните ценности, превърнали я някога в гравитационен център за интелектуалците в целия свят?

ЗЦ/ОП//ДПВ/Бисерка Рачева
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Мнениеот Любомир Вучков » 12 Яну 2012, 15:03

Веселин Методиев в Парламента: Турция не може да провежда съвременна външна политика с инструменти, идеология и настроения от миналото
Сряда 11 Януари, 2012 04:30:20
http://dsb.bg/bg/blogs/article/3067

Веселин Методиев: Благодаря Ви, госпожо председател.
Слушайки дискусията реших, че ще взема думата, просто за да внеса още една гледна точка, основно заради колегите от ДПС.
Тази тема е политическа тема. В никакъв случай тя не е историческа, защото парламентите на Европа и на Евро Атлантическия съюз не се занимават с исторически изследвания, а се занимават с политически оценки. Атаката към Република Турция се дължи на нещо, което ние българите, можем да кажем и балканските хора. Не на онова, заради което е атакувано от Съединените щати, Франция или някъде другаде. Там е друга игра, която в момента, на мен честно да Ви кажа не ми е интересна.
Проблемът се състои в следното. Когато големи империи са наследени от републики и тези империи са съумявали да се реформират и задават на народите вътре в себе си шанса да се развият, да тръгнат в самостоятелност във века на националните държа – 19 век например, никой не се е обърнал днес назад да ги погледне и да каже – защо не признаете геноцида в своята империя? Някой да се е обърнал към австрийците и да иска от тях такова признание? Не! Защото няма на какво основание.
Има основание към Османската империя поради една много проста причина, а тя е следната, колеги от ДПС: да си бил комунист, да си станал социалист и да кажеш аз нямам нищо общо с комунистите – не може. Ти си го влачиш това, защото казваш: „аз съм приемник на тази бивша партия, която се преименува”. Когато си приемник, както Република Турция се стреми и непрекъснато твърди, че е приемник на империята, тя трябва да излезе и да се разграничи от тази империя. Разграничава ли се Република Турция днес от Османската империя или има в главата си, в мозъка си, в днешната си политика някакви повеи от империята? Това е политически въпрос. Заради това се появява този проблем. Една империя, която е катастрофирала като реформаторска дейност. Абсолютна катастрофа е Османската империя, от която са страдали всички народи, които са били вътре в тази империя, включително българите.
Не може българският парламент точно от тази гледна точка да не пусне, да не фокусира проблема точно през това. Това не е далечна държава в Европа или извън Европа. Това сме ние тук хората на Балканите. Може ли да си позволи една държава, която казва „аз се модернизирам, аз се европеизирам, аз излизам на друго място” да мъкне след себе си, със себе си в собствената си политика идеята да провежда съвременна външна политика с инструменти, идеология и настроения от миналото? Знаете ли кой друг го прави това? Има само още една такава държава, освен Република Турция на която в главата й кънти подобно нещо. Това е Русия И тя вади някаква имперска политика отпреди 150 години. Това и ли е пътят? Това ли е пътят, който ние не можем да наречем с истинското му име? Не е това пътят! Ако Република Турция искаше в тези години докато се води този дебат не да бъде подкрепяна от някого, затова Вие не трябва да я подкрепяте в никакъв случай по този доста, как да кажа, глупав начин, простете за израза. Трябва да им се каже в очите на тези хора и то ние българите трябва да им го кажем: „Изправете се, ако искате да сте модерни и се извинете, след като сте приемници, защото има за какво да се извините. Наистина има за какво да се извините, най-малкото защото сте негодници като реформатори и съсипахте историческото време на българите на Балканите в продължение на над 100 години!”
Какво се случва с кърджалийството? В края на 18 век – пълен разпад!
Седи централна власт в Цариград и тук по територията се безчинства, не само по българската, от това което наричаме кърджалии. Централната власт е събрана там в столицата и не смее да мръдне. Каква империя? Смешници! И сега се гордеят с това. Нещастници! А нямат силата и доблестта да станат и кажат: „Ние сме приемници на нещо наистина тежко. Трябва да го наречем тежко и трябва да се извиним на онези, на които спряхме историческото време, спряхме им часовника.”
Защо не бяхме под австро-унгарска власт. Ние българите си говорим това на шега, защото Австро-унгарската империя се реформира и даде път. Даде път на унгарци, даде път на чехи, даде път на много народи вътре в себе си. Не само това, нарече се от австрийска, австро-унгарска. Ето пример, по който се движим ние българите. Нали сме част от Европа?! Нали не искаме да сме част от Азия, от тази руско-турска щедрост на имперското мислене от миналото в съвременния свят в 2011, 2012, 2013, 2015 година?!
Който не може да се реформира, който не умее да се реформира, той трябва да може поне да стане и да каже: „Не успях, съжалявам изгубих времето на другите”.
И това не се отнася до политическите партии, за които ние водим дебата тука и по принцип за българските реформи. Това се отнася за международните отношения, за голямата политика. Двигател на голямата политика става онзи, който хваща динамиката на времето и се движи с времето напред.
Както е казал великият Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща, но и ние него го обръщаме.” Какво са обърнали в Османската империя във времето? Нищо! Абсолютно изоставащи хора! Изоставащи, изоставащи, изоставащи, изоставащи... Сгромолясващи се на два пъти! Безуспешно.
Веселин Методиев: Понеже имаше реплика от залата, ще завърша с отговор на това „коя империя не се сгромолясва”. Видяхте ли какво направи Великата Британия в годините, видяхте ли, прочетохте ли го? Отказаха се. Казаха: „Не можем да бъдем повече империя, ще се модернизираме, ще влезем в друг свят, ще се откажем от тези претенции.” Направиха ли го? Направиха го! Направиха ли го германците? Направиха го! Искате примери, че те примерите са много. Обратните примери са два – Русия и Турция. Благодаря Ви.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron