„СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

„СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Мнениеот Любомир Вучков » 07 Сеп 2009, 21:48

„СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Настоящите ми бележки са едно своеобразно продължение на дискусията, зачекната в съботното предаване по ТV СКАТ – Дискусионно студио „Форум” с водещ Стефан Солаков и гостите Димитър Аврамов (от редакцията на „Атака”) и адвокат Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива "Справедливост". Които са гледали предаването, знаят, че и моята скромна персона беше гост сред тези знаменити, обществено представителни мъже. Но, както нееднократно подчертах, аз и в това предаване, както и в другите предишни, се явявам в личното си качество (затова по мое настояване не беше изписано нищо пред и след името ми!).
Изобщо няма да преразказвам дискусията, но веднага трябва да кажа, че с удоволствие приех поканата за участие – тъкмо се чудех как да се конфронтирам с председателя на Гражданска инициатива "Справедливост" (ГИС)– и то тъкмо по повод статията му „Всички обичат Бойко или докъде се докарахме” от 26 Август 2009, публикувана в сайта http://www.spravedlivost.net/joomla/, препечатана в http://www.mediapool.bg/show/?storyid=155769&srcpos=10 и на още едно-две места.
Няма да скрия, че внимателно бях прочел въпросната статия, а специално за предаването си я бях принтвал и адвокат Иван Груйкин разбра, че съм се подготвил отлично. Темата, зададена от водещия, беше с акцент върху медийния комфорт, на който се радва понастоящем правителството на Б. Борисов, а статията на Груйкин беше изцяло критична. Трябва да призная, че приемам повечето от критичните констатации и изводите на Груйкин относно правителството и личността на премиера за правилни, дори полезни от просветителска гледна точка, но в предавнето нямах никакво намерение да афиширам това.
Веднага твърдо трябва да заявя, че силно ме подразни проявената в статията за сетен път тенденциозност спрямо ДСБ и Синята коалиция, при това – нека не забравяме - адвокат Иван Груйкин някога беше спряган за наш кандидат за президент!? Но дали поради неуспешната му кандидат-президентска кандидат-номинация или по други причини Груйкин отдавна не само се е дистанцирал, но и направо се конфронтира с ДСБ. Да припомня: ГИС и гравитиращите към нея образувания предпочетоха да предприемат отделени от нас акции около посещението на Путин; така ние протестирахме пред паметника на Стамболов, те - на Орлов мост. А последната конфронтация с автентичните десни идеи и политическа практика на ДСБ беше едно недоносче на законопроект за изменение на избирателната система (виж http://www.spravedlivost.net/joomla/ind ... &Itemid=18 ; http://www.spravedlivost.net/joomla/ima ... ri-maj.pdf). По-надолу ще стане дума и за някои други „акции” на ГИС.
Но да се върна на статията. Разбира се, че в прав текст Груйкин, достатъчно обигран и поради адвокатския му манталитет, не атакува директно нито ДСБ, нито Синята коалиция, даже и не споменава името на Иван Костов. Но внушенията му са перфидни, индиректни, а целите стават ясни накрая. Ще приведа цитат от статията, уж в контекста на критиката му къв правителството:
„Какви ги говори тоя – чувам вече ръмженето на наежени "гербери” или привърженици на съучастниците от Синята коалиция, РЗС и "Атака"”

А, тъй значи! Ние сме „съучастници” (от кумова срама тук е прибавил и РЗС и "Атака"). Е, аз пък съм тъкмо от тия „привърженици на съучастниците”, та смятах Груйкин тъкмо в студиото да му дам решителен бой (де ще ми се удаде по-сгоден случай?!)
Да, ама не се получи! Въпреки многократните ми опити да изостря дискусията, адвокатът хлъзгаво се измъкваше, а водещият си караше по сценарий (плюс зрителските обаждания, анкетата и т.н.).
Едва успях да задам въпрос към Груйкин: „Добре де! Критикувате, ама какво конкретно предлагате, каква е Вашата визия, какви претенции и амбиции имате?”. Груйкин, разбира се, пак се извъртя адвокатски. И тъкмо смятах да го притисна в кьошето с кроткото: „Абе тук не искате да си кажете какво предлагате, ама в статията сте си го казали съвсем без заобиколки” и исках да процитирам въпросния финален пасаж, но дискусията се отплесна по други линии. Жалко! А ето го тоя адвокатски пасаж за визията, претенциите и амбициите:
„Максимално бързо да изградим липсващия до момента автентичен десен политически проект, който да работи методично за истинско върховенство на закона, за справедливост и отговорност. Да прекъснем разлагащото нацията възпроизвеждане на социализъм, и най-после да поискаме скъсване с миналото.”

Сега става ли ви ясно какво иска ГИС? Значи, тъй като, според тях, липсва автентичен десен политически проект, те са готови да го притогвят и да го дарят на обществото като „гражданска инициатива”! Ама че има Проект ДСБ – единствено автентично десен, че има Синя коалиция понастоящем – със своя програма, достатъчно и подробно, и достъпно изложена – като че ли Груйкин не е и чувал или поне така се прави. Е, не става ясно защо според него липсва автентичен десен политически проект, но е ясно, че той в проектите на ДСБ и Синята коалиция или не вижда нищо автентично, или нищо дясно, или нищо политическо!? Поради което ГИС начело с Груйкин се бори за някакво „друго дясно” – не става ясно дали против наречената от някои „стара десница” или за нея (зависи кой какъв смисъл влага в това „стара десница”!, ама ние предпочитаме вместо „стара” да говорим за „автентична десница”, т.е. за ДСБ). Та да предложа от тук нататък да уточним терминологията – нека Груйкиновата лелеяна като нероден Петко „десница” да я наречем „алтернативна десница”, а ГИС и гравитиращите около тях образувания – просто „алтернативисти” (за да избегнем влагането на друг смисъл в термина „обратни”).
Преди да продължим нататък, за да видим кои точно са „алтернативистите”, нека да поясня категоричната ми позиция относно т.н. „граждански движения”, нищо, че многократно съм изразявал мнението си.
Не съм против гражданските движения като проява на гражданското общество (доколко и както го има у нас). Подкрепял съм и ще подкрепям всяка смислена гражданска инициатива (например протестите пред Парламента в началото на годината). Считам, че гражданските движения имат своята роля като коректив на властта, то те така са и създадени – като неправителствени организации (с различните законови нюанси). Но считам за абсолютно недопустимо което и да било „гражданско движение” да проявява политическите претенции на политическа партия. А смисълът и целта на една политическа партия (поне така трябва да е по устав) не може да бъде друг, освен борба за упражняване на политическата власт, сиреч – да управлява! Е, не е нормално едно „гражданско движение” да проявява политическите претенции да „изградим липсващия до момента автентичен десен политически проект” Та питам: Като изградите вашия политически проект, какво следва? Не би могло да бъде друго, освен борба за власт – иначе се обезсмисля самото съществуване на тоя проект! Но това означава, че е налице кощунствена подмяна – борим се за власт, но не като политическа партия, а като „гражданско движение”!? Пълен абсурд!
И все пак защо се стига до тоя парадокс? Защо претенциите на ГИС и сие за „изграждане” уж на някакъв „автентичен десен политически проект” просто не бъдат облечени в съответната форма, а именно – известната форма на политическа партия, както е навсякъде по света? Отговорът е прост: Първо, ГИС разчитат на омерзението на българина към „партизанщината”, към „политическото” (омерзение донякъде оправдано), второ – на „модерната” формулировка „неправителствена организация (NGO)” и накрая – просто малко кът са им силиците за създаване на партия – то трябва учредители, учредително събрание, устав, управителни органи, съдебна регистрация по Закона за политическите партии, и най-вече – трябва членска маса, която трябва да изяви подкрепа, евентуално на избори! Е, всичко това, явно, не е по вкуса на „алтернативистите”, иначе отдавна да се предприели необходимите стъпки. Затова за тях по-просто е да атакуват съществуващото автентично дясно като несъществуващо, та дано отмъкнат някой и друг глас. Позната практика от доста такива „граждански движения”, като например „Зелените”, но те поне имаха сурат да се явят на избори като партия! Нищо, че получиха гласове, недостатъчни дори да си върнат депозита!
Та най-накрая стигнахме и до това да видим кои и колко са тия „алтернативисти”, готови да приласкаят всеки, за който Проектът ДСБ е „мъртва кауза”.
Да видим, ама не мислете, че ще видите нещо в цитирания по-горе техен сайт http://www.spravedlivost.net/ . Там няма нищо, което да се намира на линковете с управителни органи и членска маса. Празнота! Всеки може да провери това!
Но ние сме упорити и добросъвестни и някога сме ползвали стария им, несъществуващ вече, сайт http://www.spravedlivostbg.org
Та тогава там имаше един списъчен състав, сред които, покрай някои читави хора, има и доста неизвестни, попаднали случайно, по недоразумение или нарочно.
Съдете сами:

1 Антоанета Русинова - Христова
2 Атанас Марков
3 Благой Димитров – някогашен депутат от ДСБ
4 Васил Смерикаров
5 Владимир Кочев
6 Владимир Станев
7 Георги Христов
8 Ели Ташева
9 Иван Груйкин
10 Иван Джупалов
11 Любомир Младенов
12 Милен Белчев
13 Милена Чавдарова
14 Неделчо Беронов – уважаван и почтен гражданин и професионалист, наш кандидат за президент
15 Николай Болтаджиев
16 Николай Теохаров
17 Радосвет Горнев
18 Румен Динев
19 Светослав Котленко
20 Стефан Пашов
21 Стойчо Кацаров бивш депутат и бивш член на НР на ДСБ
22 Тони Йорданов
23 Пастир Христо Куличев
24 Цветан Цветански
25 Чавдар Енчев
26 Карaмфил Илиев Сарафов
27 Росен Нацев

Прави впечатление наред с присъствието на Неделчо Беронов и това на д-р Стойчо Кацаров. Докторът се оказа редом с д-р Н. Михайлов, Понева и Димов, разчитайки на тях да пробутат горецитирания законопроект за мажоритарна изборна система в Парламента, когато все още бяха депутати. Добре, че силиците им не стигнаха!
Кои от този някогашен списък са и сега в ГИС, по казаните причини, не е ясно, но прави впечатление липсващия тогава в списъка д-р Петър Петров, днес виден агитатор и пропагандатор-„алтернативист”. За него ще стане дума по-долу, понеже е известен и като „Свободен” (от какво и от кого – никому не е ясно, но във всички случаи не прави впечатление на свободолюбив човек, напротив!). Прави впечатление и отсъствието в тогавашния списък на Данаил Кънчев. Той пък известен като „Демократъ” (и той толкова демократ, колкото „свободния” е свободен, но явно в нечия терминология думите нямат общоприетия им смисъл). Но и за тоя „Демократъ ще стане дума по-долу.
Но нека да се върнем на д-р Стойчо Кацаров – той е един от малцината, които отвреме-навреме прописва във форума на ГИС, наред с т.н. ГИСАдмин и още един-двама (а може би – един и същ, с подозрение, че това е един друг Админ от друг един форум?!). А в анкетата на тоя форум са взели участие цифром и словом 65, явно свои, хора – то и толкова са си, май!
Малка справка от предишното творчество на д-р Стойчо Кацаров:
1. ЗАЩО ПОДАДОХ СВОЯТА ОСТАВКА - в-к. "Седем" 15.7.2007 г.
2. Има ли смисъл от национална предизборна коалиция на оцеляването между СДС и ДСБ за следващите парламентарни избори? - в-к. "Гласове", 02.11.2007 г.
3. СЪЩИНАТА НА НЕЩАТА
http://www.spravedlivost.net/joomla/ind ... &Itemid=19
Няма да коментирам! Желаещите могат да се запознаят със съответните текстове и да си направят изводите. Но за мен е необяснимо как така бившият пламенен трибун-депутат и член на НР на ДСБ можа да деградира до нивото на д-р Михайлов, Понева, Димов, освен ако не иска като "алтернативист" да вижда тъкмо себе си в центъра на някакъв свой "автентичен десен политически проект", както, между впрочем, сигурно искат да се виждат и останалите "алтернативисти". А цената е невъздържано обругаване на истински автентичната дясна кауза - Проектът ДСБ, в който уж някога се кълняха, та и имаха претенциите на „творци-съзидатели”. А целта е всъщност тъкмо разрушаване на тоя Проект, сега – и на Синята коалиция, включително и с опити за привличане към т.н. „вътрешнопартийна опозиция” (част самоотлюспила се от партията, друга – привидно замряла) и на нови хора под формата на явни или тайни „завери”. И в това отношение решителна роля се възлага на деструктивизма на т.н. „форум за демократи” http://www.democrati.org – печално известен с яростните си нападки персонално срещу Иван Костов, ДСБ и Синята коалиция.
За да не бъда упрекнат в голословност, без всякакъв коментар ще приведа цитати от вече упоменатите по-горе: д-р Петър Петров, наричащ се по някакво недоразумение „Свободен”, и „демократът” Данаил Кънчев – той пък известен не само като „Демократъ” , но и с откраднатия античен бюст като негов аватар (за да бъде, може би, пародията още по-умопомрачителна).
Започвам със „Свободен”, вземайки части от вече публикуваното в „ТРИ В ЕДНО! ТОЛКОВА ГНУСНА КОМБИНАЦИЯ! ЧАСТ ПЪРВА: Докторът като пациент!” viewtopic.php?f=8&t=90 :
СВОБОДЕН на Съб Дек 29, 2007 9:51 pm: „И двете партии които оглави Костов, СДС и ДСБ не са демократични, граждански и въобще нормални партии. Те не се различават по нищо от НДСВ и ГЕРБ. А всички те приличат на БКП. .... И всички приказки по залите за нова партия на гражданското общество, нов проект и т. н. са били просто част от шоуто. Сега вече след като това е преживяно може да се осмисли. Костов просто не би могъл да създаде друг тип партия като начин на функциониране от тази която е сега”.
СВОБОДЕН, на Нед Авг 31, 2008 7:08 pm: “Да сме наясно - не бих гласувал за ДСБ, в каквато и предизборна конфигурация да участва,не бих я подкрепил и при самостоятелно участие, няма да има доверието ми, ако е с Костов начело, нито дори и ако го няма, но го наследят костоваците...Това е!”
СВОБОДЕН на Сря Сеп 03, 2008 8:49 pm: “Ако ДСБ продължи така както в момента, в скоро време няма да я има. Но това не чак толкова лошо защото от тази ДСБ днес няма никаква полза. Лошото е, че оставихме да ни излъжат за пореден път да ни излъжат когато се учредяваше ДСБ. Тази лъжа е по лоша от тези на комунистите защото идва от съмишленици. Или поне ги мислехме за такива. Но ще се реши един въпрос. Този със закъснялото оттеглне на Иван Костов. Дребен въпрос, който лично аз ще приема с безразличие. Защото няма особено значение нито за настоящето, нито за бъдещето. Иван Костов доста отдавна се изпълни с въздух под налягане”
СВОБОДЕН на Вто Сеп 16, 2008 8:16 pm „ГЕРБ може и да дойде на власт, но нека да не се бърка. Няма да дойде десницата. Ще дойде лидерската партия на Бойко Борисов. Такива имахме на две пъти под ръководството на Костов. Първия път като управляващи под негово ръководство се напълниха с клиентела която компрометира всички постижения на сините преди това и стана предпоставка за идването на жълтото недоразумение. Втория път след учредяването на ДСБ той кадруваше както си иска без да пита никой погазвайки всяква демократична инициатива от долу и компрометира окончатилно проекта за създаване на нова дясна партия.”

Сега е ред на многостранното форумно творчество на Кънчев:
Започваме с иносказателното (по-точно – многопоказателното!) „Алтернативи в ДСБ” – вярно, малко позабравен форумен топик
http://www.democrati.org/f/viewtopic.ph ... d=a#p80960
http://www.democrati.org/f/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a

Демократъ Вто Ное 20, 2007 5:07 pm “Няколко човека в ДСБ, които всички бих казал познаваме, мислим върху иницииране на серия от дискусии. Предназначена е за всички членове на ДСБ, които не споделят официалната теза за коалиционната политика, изборните резултати и загубата на политическо и електорално влияние на ДСБ. Бихте ли участвали в подобна дискусия? Какво друго е необходимо да знаете или да се случи за да участвате и да допринесете със своето мнение?“
Демократъ на Сря Ное 21, 2007 12:46 pm “Мисля, че можем да поканим като съорганизатори тези хора: http://www.spravedlivostbg.org”, Сря Ное 21, 2007 5:32 pm „Защото част от тях съм виждал да защитават позиция, при това такава, която не е непременно официозно-партийната. Тоест хора, които са демонстрирали нещо повече от повтаряне на партийни мантри”
Демократъ на Нед Дек 02, 2007 9:01 pm:
„Днес в Радисън в по-тесен кръг по желание на някои от организаторите се проведе среща на която участваха няколко бивши и настоящи членове и симпатизанти, общински съветници, членове на НР, депутати и учредители на ДСБ. Беше разказано какво се е случило на събранието на ДСБ апарата във Велинград. Стана ясно, че официално вече партията ДСБ си има вътрешни врагове в лицето на д-р Михайлов и Нено Димов. Срещата протече изключително добре. Изговореха се неща, които са теми табу в ДСБ. Съставът пострепенно ще се разширява като няма да се поставят надявам се граници в или извън ДСБ членството. Имаше и представители от Справедливост и имаше решение скоро да се направи втора среща с още повече представители на Справедливост, а също и още хора от ДСБ и извън ДСБ. Не бих могъл да разкрия повече подробности, тъй като се опасяват, че това на този етап може по-скоро да навреди.” Пон Дек 03, 2007 1:29 am „Събранието на ДСБ беше много далеч от духа на Устава на ДСБ и се свързва тясно със статуквото в ДСБ. То си е и събрание на апарата, не можем да го наречем по-друг начин. Това е и близкото бъдеще на партията.”
Демократъ Нед Дек 09, 2007 8:35 pm “Днес се състоя втора среща на няколко бивши и настоящи членове и симпатизанти, общински съветници, членове на НР, депутати и учредители на ДСБ, платихме от джоба си. 70 лева за два часа Към участниците от миналия път в Радисън се присъедниха още няколко представители на Справедливост и още няколко члена на ДСБ. Така участниците станаха към 40-45. Основно дискусията гравитираше около темата дали ДСБ има потенциал да се реформира. Имаше една тънка разделителна линия на хората, които искат да видят ДСБ реформирана и хора, които считат, че трябва да се акцентира на граждански инициативи извън ДСБ.Дано на следващото събиране да има повече хора и от други среди и да се стигне до обединяващи точки.”
Демократъ на Пон Дек 10, 2007 8:09 pm: “До колкото знам поканите са лични. За сега по изрична молба на част от организаторите, тези събрания не се обявяват публично”


Ясно, нали! Тайни заговори, скрита картинка на участниците, персонални покани! Дали това е било по настояване на „Справедливост” – все някога ще се разбере, но ролята на ГИС в цепене на автентичното дясно е безспорна. Целите – прозрачни!
Ето и още нещо от Кънчев, да не би да не сте го разбрали правилно:

Демократъ на Вто Юни 24, 2008 9:25 am „ сега вече е ясно поне за мен, че ДСБ в момента не е демократична партия, а е една силно авторитарна партия, стигнала до такава зависимост от лидера си, че на всички е ясно, че след ако него го няма, няма да я има и партията ... гонят ни в прав текст, въпреки че имаме еднакви права на членове, а най-новото е че не ни дават и достъп до събранията. Справка нито аз, нито Митко, нито Влади, нито другите критично изказали се са в списъците за предстоящото градско събрание До колкото знам повечето хора тук нямат вече права да присъстват на подобни сбирки, не могат да се изказват, не могат да гласуват, не могат да бъдат вътрешнопартийна опозиция”
Демократъ на Вто Окт 14, 2008 10:17 pm: „Няма да се случи и демократичната партийна организация в България. И ДСБ се превърна в обикновена партизанска организация”
Демократъ на Сря Окт 15, 2008 1:35 am : „Не споделям водената политика и посланията, които излъчва ДСБ в сегашния си вид, защото:
1. Те вече не отговарят на политическите насоки от уставните документи и някои последвали декларации
2. Не приемам членовете на партията да бъдат третирани като войници (справка речта на Лилков на едно от градските събрания) - не искам да съм съпричастен към хора с подобно мислене
3. ДСБ е в състояние на оцеляване и в това си състояние не съумява да запази достойнство и вместо това има непоследователна и безпринципна политика спрямо бивши политически опоненти и сегашни коалиционни партньори.
4. Лиспва вътрешно партийна демокрация - основно няма плурализъм на мнение в следствие на това, че няма честна вътрешноизборна надпревара, няма време за вътрешнопартийни кампании, няма плурализъм и възможност за избор на органите на ДСБ (справка избора на НР и не само... )
5. Нетолерантността към различното мнение не е присъщо за демократи. ДСБ не може да претендира за демократична партия след като на основия си форум бяха сваляни от трибуна хора чрез просташки подвиквания. Тези хора са по-скоро неокомунисти, а не демократи.
6. Не трябва да се бърка единството в партията с умишлено организирания избор без алтернативи.


Време е да приключа с цитатите. И отново да попитам:
ГИ „Справедливост” – защо, с кого, против кого?
Това щях да питам и адвокат Иван Груйкин, ама не успях! А ако бях успял, дали щеше да ми отговори! А ако ми беше отговорил, дали щеше да е по адвокатски, или честно – като мъж! А ако случайно ми беше отговорил като мъж – дали щеше да го е срам?
Това, разбира се, са риторични въпроси! Нека всеки да си отговори сам!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: „СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Мнениеот Николина Манчева » 18 Дек 2010, 01:39

;)
Връзвам се за тази тема.
Искам да поместя някои мнения относно периодичното разсекретяване на досиетата.
Лично моето мнение е,че не бива да спираме да правим това,макар и доста позакъснели.
За някои това е справедливо,за други не - ето затова си харесах тази тема.

Признавам си,че имам слабост към Татяна Дончева.Не винаги си обяснявам,с каква цел понякога си позволява да бъде до болка откровена.
Сега,ако някой не е срещнал запис на гостуването и по Нова ТВ,нека да го прегледа и да си помисли каквото си иска.

http://play.novatv.bg/play/238584/?autostart=true


:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: „СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Мнениеот Николина Манчева » 18 Дек 2010, 02:23

;)
Ето и мнението на един човек,когото безкрайно уважавам.

СТЕФАН ТАФРОВ , бивш посланик на България в ООН, Париж и Лондон

БЕЗ РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ за ДС ПОСЛАНИЦИТЕ НЯМА ДА УБЕДИМ ЕВРОПА,ЧЕ СЕ ПРОМЕНЯМЕ.
От Ана Миланова ,в Дневник


Преди ден Комисията по досиетата огласи имената на посланиците и дипломатите, които са били агенти на бившата Държавна сигурност. Оказа се, че 45% от бившите и настоящите посланици и генерални консули са сътрудничили на службите. По темата разговаряме със Стефан Тафров - български дипломат, който не е бил сътрудник или агент на бившите комунистически служби. Тафров е бивш постоянен представител на България в ООН, бил е посланик и в Италия, Франция и Великобритания. Беше зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и Иван Костов. Тафров е сред учредителите на Българската асоциация за външна политика, създадена с цел да подпомага външната политика на страната с експертни мнения. В началото на годината беше един от двамата кандидати от България да оглави делегацията на Европейския съюз в Грузия.


Изненадан ли сте от имената, от позициите и от броя на хората, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, които са били и в момента са български дипломати и посланици?
- Не толкова от имената, въпреки че и там има неприятни изненади, но най-вече от размерите на явлението. Това е просто шокиращо. Нямам думи!
Нека да сложим нещата на местата им. Държавна сигурност е тайната полиция на Българската комунистическа партия, узурпирала властта в България в продължение на 45 години и превърнала България в сателит, в послушен слуга на Съветския съюз в международен план. Именно в областта на външната политика са най-тежките поражения върху българската държавност, нанесени с помощта на Държавна сигурност.
Така че е просто абсурдно и неморално да се правят аналогии между дипломатите на демократични държави, които работят със своите служби, и българските псевдодипломати, които са работили за Държавна сигурност. Смесват се постоянно интересите на България с интересите на БКП.
Истинският държавен и обществен интерес по време на комунистическия режим беше България да се откъсне от съветската орбита. А Държавна сигурност и тези, които й служеха, работеха за привързването на България към съветската орбита, те работеха срещу българските интереси. Това трябва да бъде ясно.

Тринадесет от действащите посланици на България в европейските държави са били сътрудници на тоталитарните служби. Какво говори това за страната?
- При това става въпрос за посланиците в изключително важни за България европейски партньори и съюзници в НАТО - Великобритания, Германия, Италия. Това е невероятен скандал. Страни като Полша, Чехия и Унгария отдавна решиха този въпрос.
Отърваха се от подобни хора, които няма как да будят доверие в нашите партньори. Към кого са лоялни те - към страната си или към Русия, правоприемникът на Съветския съюз? Както виждате от списъка на комисията по досиетата, някои от тези дипломати са минавали школи в КГБ. Например един от обявените - Горан Йонов, бивш посланик в Стокхолм.
Той беше началник на отдел "Кадри" във външно министерство по времето на правителството на БСП начело с Жан Виденов. Този човек е бил на обучение в КГБ в продължение на 8-9 месеца. Извинявайте, през 1995 г. този човек колеше и бесеше в нашето външно министерство. Защо се учудваме, че сега се озоваваме в това крайно неудобно положение!

Очаквате ли реакция от държавите, в които работят тези посланици сега?
- Вижте, България е суверенна страна. Разбира се, никой няма да ни го каже пряко. Това си е наша вътрешна работа.
Има и други начини да се предаде такова послание...
- Но съм уверен, че те ще следят как се справяме с този проблем. Ясно е, че една страна - членка на ЕС, и на НАТО не може да остави дипломатическата си служба проядена от връзки с тайните служби на бившия режим. Това е невъзможно, ако искаме да вървим напред. Първо - все пак има и неопетнени хора. И второ - има много млади хора, завършили престижни университети и в България, и в чужбина, които не са обременени от миналото.
В тях ми е надеждата. Защото проблемите не са само на равнище посланици - те са и сред по-нисшия дипломатически състав. В практиката си като посланик аз съм имал този проблем - никога не съм бил изцяло сигурен в дипломатите в моите екипи, в хората, с които съм работил. Сега виждам някои от тези имена с много странни руски псевдоними. Това е шокиращо. Разбирате ли, аз съм бил винаги нащрек спрямо такива хора, защото не съм бил сигурен на кого точно служат - дали на България или на друга страна.

Какво според вас трябва да е решението?
- Решението трябва да бъде радикално. И трябва да бъде много бързо и категорично. Защото министерството на външните работи, нашата дипломация има много трудната задача да свързва България със света. И нашите съюзници и партньори няма как да ни вярват, ако се опитваме да работим чрез хора, които до вчера са работили срещу тях. Това няма как да се случи.
Аз знам, че няма да е лесно, ще изисква много мъжество, усилия, решителност... Но това трябва да се направи. Иначе няма да можем да изпълним задачите, които стоят пред нашата външна политика. Ние искаме да се присъединим към шенгенското пространство, искаме постепенно да станем част от еврозоната, което е и политическо решение...
Докато има такива следи, такива връзки, които ни дърпат към миналото, такива извъневропейски фактори, извъннатовски фактори, това няма как да стане. Няма как да убедим нашите партньори, че България се е променила.

Освен да бъдат освободени тези дипломати, чието минало беше огласено от комисията по досиетата, смятате ли, че е нужна и бариера, която да не допуска повече такива назначения?
- Това е най-честният начин.

Не е тайна, че всички дипломатически представителства по света работят с разузнаването и службите на своята държава. Важно ли е според вас разграничението, че в случая огласените агенти не са просто служители в посолствата, а самите посланици на България?
- Първо, посланиците почти никога не работят за тайните служби. И второ, няма какво да сравняваме демократичните страни, които защитават националните си интереси, с политическата полиция на комунистическия режим на България. Това са две абсолютно различни явления. Интересите на БКП не са интересите на България.

Тезата на бившия външен министър Ивайло Калфин (БСП) е, че трябва да се прави разлика между дипломатите, работили за разузнаването, и "доносниците". Виждате ли такова разграничение?
- Пак повтарям - цялата ДС, цялата тази организация има в статута си текстове, които я обвързват със съветските тайни служби! Те се кълнат във вярност към Съветския съюз, ходят там да ги обучават. За какво говорим!

Още при писането на закона за досиетата, а и многократно след това БСП правеха опити за спрат огласяването на бившите сътрудници на службите сред дипломатите...
- Тяхната теория е "ами те са работили за България". И там е голямата подмяна. Не, те не са работили за България, те са работили за БКП. БКП и България са две различни неща. Интересите на БКП са антинационални. Държавна сигурност е работила не за българските, а за съветските интереси. Това е истината. Трябва да се вземат много спешни и много решителни мерки по този въпрос.

Огласената информация за бивши агенти на ДС, които сега са действащи посланици на България в държави от ЕС, не дава ли допълнителни аргументи на онези, които споделят тезата, че страната ни е "троянският кон на Русия в ЕС"?
- Има такъв момент. Но всичко зависи от това как ще постъпим, как ще се справим в тази ситуация.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: „СПРАВЕДЛИВОСТ”? ЗА КОГО?

Мнениеот Николина Манчева » 14 Мар 2015, 22:10

;)


Има ли
справедливост
за тези хора ?


Списък с известни българи,
забогатели по престъпен начин
според американските доклади @Wikileaks


Списък с имена на известни българи, които според американските дипломатически доклади, изтекли в сайта Уикилийкс, са замесени в противозаконна дейност.


Изображение


Те са забогатели от нея, но или са недосегаеми за правосъдието, или към тях не се прилага цялата строгост на закона. Това е привилегия, отличаваща от „простолюдието“ както историческите, така и сегашните „местни“ феодали.

От списъка са изключени много лица, които фигурират в докладите, но вече не са между живите.

Само две от цитираните в този списък незаконно забогатели лица са получили ефективна присъда „лишаване от свобода“ за незаконната си дейност – братя Галеви, които обаче изчезнаха и са издирвани.

Бойко Борисов – премиер на България. „Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.“ http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html

Валентин Златев – шеф на Лукойл, „Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parL

Тихомир Митев, Иво Каменов, Марин Митев, Мирослав Несторов, Йордан Йорданов, Николай Николов - шефове на варненската групировка ТИМ – „Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parA

Васил Божков – Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо. „Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет“ (2005). http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parF„Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.“ (2009). http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par3

Красимир Маринов – Големия Маргин, Николай Маринов – Малкия Маргин, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата, Венцислав Стефанов, Кирил Киров – Японеца, Георги Лиалев,Румен Гайтански – Вълка, Евгения Калканджиева – групировката СИК, по-късно Интергруп. Незаконните действия на Интергруп „включват наркотици, финансови измами, кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция“. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parC

Николай Цветин – Близнака, Пламен Тимев – Ганди, Антон Боянов, Димитър Джамов – ВИС-2, по-късно ВАИ Холдинг „Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parB

Алексей Петров – Трактора, Златомир Иванов – Баретата – Съюз на бившите командоси Спартак, Лев Инс, преди Аполо & Болкан – контрабанда, изнудване, рекет, проституция и трафик на жени. И двамата са обвинени за тежки престъпления, но са на свобода. Алексей Петров беше кандидат за президент на изборите през 2011. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parE

Тодор Батков – Борат, представител на „бандитски капитали“ http://wikileaks.org/cable/2006/11/06BU ... .html#par7 на прочутия Майкъл Чорни, изгонен от България като заплаха за националната сигурност. Близък на застреляния Емил Кюлев, български банкер и бивш съветник на президента. Криминалните дейности на Кюлев са включвали„измами и пране на пари“. http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par7 Батков е носител на ордена Стара Планина, който му е връчен от президента Георги Първанов.

Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви – Обвинени в „измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици“. Оправдани на първа инстанция, Осъдени на втора инстанция единствено за изнудване и рекет. Присъдата е потвърдена от ВКС. В началото на май 2012 изчезват и са обявени за международно издирване. http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par5

Гриша Ганчев - Литекс.„Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parH

Слави Бинев – евродепутат, Георги Стоянов, Михаил Стефанов – групировката МИГ. „Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parI

Добромир Гущеров – депутат от БСП. „Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... html#par10

Петър Манджуков и Борислав Дионисиев - компанията им Машинекспорт фигурира в доклада Duelfer заради незаконни сделки с режима на Саддам Хюсеин в Ирак. http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parK

Николай Банев – компания АКБ – „Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.“ http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SO ... .html#parM

„Енергийната мафия“

Терминът „енергийна мафия“ е използван както в американските доклади, така и от министър Трайчо Трайков.

Богомил Манчев – Риск Инженеринг. „Кръстникът“ на българския ядрен сектор. http://wikileaks.org/cable/2009/02/09SOFIA69.html#par4 Държи входа и изхода на АЕЦ „Козлодуй“. Прокуратурата разследва трима министри на енергетиката и фирмата на Манчев – EFT за неизгоден договор за износ на ток, от които държавата е загубила 47 милиона щатски долара печалба годишно. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SO ... .html#par7

Красимир Георгиев – консултант и лобист на най-големите енергийни проекти, вкл. скандалния „Цанков Камък“. Партньор на майката на Вальо Топлото във фирма за недвижими имоти. Близък до Румен Овчаров и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Георгиев е замесен в решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. Сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия. Горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SO ... html#par16

Христо Ковачки – близък на убития контрабандист Константин Димитров-Самоковеца. Незаконните дейности на Димитров са в основата на началния капитал на Христо Ковачки, които той е използвал, за да изкупува енергийния сектор. Анализатори, които са по-запознати с Димитров и българските контрабандни канали, виждат Русия и руската организирана престъпност зад богатството на Ковачки. http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SO ... html#par21 Ковачки е разследван за укриване на данъци в особено големи размери, но е на свобода. Осъден е на три години условно за укриване на данъци за над 16.7 млн. лева.

„Гнили ябълки“ и сред българските банки

http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1652.html

САЩ посочват 7 банки, в чиито капитали присъстват средства от „пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми“.

Първа Инвестиционна Банка, стъпила „в най-тъмните сфери на престъпния свят“. Собственици са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.
Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, известна като „банката на Риск Инженеринг“, практикуваща „тъмни сделки за продажба на електроенергия“ чрез посредници като Богомил Манчев и Христо Ковачки.
Инвестбанк на Петя Славова, със задкулисни собственици Денис Ершов и Митко Събев – Ершов има общо минало с Майкъл Чорни и също е изгонен от България като заплаха за националната сигурност.
Интернешънал Асет Банк – наречена „банката на СИК“, виж по-горе СИК/Интергруп.
СИБАНК – виж по-горе Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.
ДЗИ – банката на убития Емил Кюлев.
Централна Кооперативна Банка – виж по-горе ТИМ.
Софийска общинска банка – виж по-горе Христо Ковачки.

Аплодисменти от Вашингтон – мълчание и бездействие в София

Докладите на американските дипломати за българската организирана престъпност получават аплодисменти от Вашингтон. Лично Хилари Клинтън поздравява посолството на САЩ в София, за това, че изпраща доклади „точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват“. http://wikileaks.org/cable/2009/12/09STATE131728.html

Тя препоръчва на посолството да разшири информацията с конкретни данни в три ключови сфери:

- подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият;

- подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари;

- подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството.

В София докладите на американското посолство, изпращани включително в ЦРУ, бяха омаловажени от главния прокурор Борис Велчев, който каза, че в тях „няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление“.

“Аз достатъчно данни не виждам никакви, виждам твърдения. Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си в каква държава ще живеем”, подчерта обвинител №1., цитиран от Труд.

Биволь

https://alterinformation.wordpress.com/ ... 2/3292073/

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron