В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Любомир Вучков » 17 Авг 2009, 16:35

В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Господи, защо ме наказваш с изкушението да се занимавам пак с нещо, от което не разбирам?! Не ми стигна, че водех един монолог с изтъкнатия икономист проф. Димитър Иванов, малко подиалогствах с неговия поддържник, бивш зам.-министър, накрая драснах няколко щрихи около сегашния вицепремиер и министър на финансите, та сега се налага да се занимавам пак с икономист –е, вярно, не от калибъра на горните?!
Ама сърце мъжко, като не трае! Нищо, че не разбирам от икономика! Поне съм упорит, та като река да пиша нещо, солидно се подковавам с аргументи, почерпени от обществено достъпни факти и доказателства.
Повод за настоящите редове е лансираното от уважаваната наша съфорумка Маргарита Димитрова Ангелова - Гутева в http://svejo.net/home/link_summary/3566 ... 7#comments интервю на Чавдар Иванов Николов в реномираното електронно издание Frognews. Поредната изява на интервюирания е пред известната и от другаде журналистка Люба Кулезич. Тук няма да преразказвам цялото интервю, любопитните ще могат да го намерят на сайта http://frognews.bg/news_14355/Prof_CHav ... _go_debne/ от Вторник, 11 Август 2009. Само ще се опитам да сложа няколко акцента.
Преди всичко прави впечатление постната биография, с която г-жа Кулезич представя своя интервюиран. Дословен цитат:
„Чавдар Николов е професор по международни икономически отношения и макроикономика. Декан втори мандат на икономическия факултет в Югоизточния (??!!) университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Автор на няколко книги и стотици статии, публикувани в печата”
(Не е Югоизточния – Югозападния е, но може г-жа Кулезич да не е силна по география на висшето образование!?).
Е, аз може и да съм упорит, ама не чак толкова, че да тръгна да търся „стотиците му статии, публикувани в печата”, но ако са такива като тия в Frognews, просто не си заслужава труда. Поне моя труд, пък други, по-упорити от мен, може и да опитат, дано имат късмет! Но нека и аз нещо да добавя към биографията на икономиста, както той сам пише в своето CV
„Специалист по: публични финанси, корпоративни финанси, международни финанси, макрокономика, европейско стопанство, присъдиняване на България към ЕС” (http://acad.swu.bg/cvp.php?uid=chavdar_nikolov)

Впрочем, в това CV пише, че г-н Николов е само доцент! Но може, ако сайтът не е актуализиран, междувременно той да е станал и професор, а може г-жа Кулезич, както бърка Югоизточен с Югозападен, така и да бърка професор с доцент?!
Но, сигурно защото в СV-то не пише, пък и може интервюираният да си е скромен по природа, та г-жа Кулезич е пропуснала да отбележи два поредни опита на Николов да стане евродепутат. Първият е от не чак толкова далечната 2007 г., когато ЦИК за избиране на членове на Европейския парламент го регистрира в листата на „Коалиция на българските социалдемократи” под последния номер 18. Авантюрата завършва плачевно – за Коалицията са получени общо гласове 37645, т. е. - 1.94%, та тя не може да си върне даже депозита, отишъл за благотворителни цели (все е нещо, като полза от коалиционерите!). А доцентът е получил цели .... 33 преференциални гласа (за сравнение – водачът на листата д-р Константин Тренчев е получил преференциално 6836 гласа). За справка - http://www.izbori2007.org/results/. Абе в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград няма ли повече студенти – да си подкрепят декана или и те са дигнали ръце в немощ, заради непопулярната и в нашите Южни щати социалдемокрация? Та затова доцентът решава да се кандидатира на скоро отминалите Евроизбори като „независим” и, както е по закон, е успял да събере инициативен комитет за издигане кандидатурата му (РЕШЕНИЕ № ЕП-163 на ЦИКЕП, 15.05.2009). Само тия, които не са хвърлили поглед на изборните резултати, няма да знаят, че и втората кандидатевродепутатска авантюра на доцента завършва с фиаско. На 7 юни 2009 г. той получава гласовете на 8565 избиратели, чиито относителен дял е 0.33% (http://rezultati.cikep2009.eu/results/rik_00.html ). Нейсе, пак ще се зададат избори, пак ще си опита късмета, навярно!
Но да се върнем на интервюто, което е озаглавено: „Бойко е мъжко момче, но го дебне провал”. Бе то сега са се навъдили всякакви шамани, врачки, екстрасенси – едни предсказват успех, други – провал, съобразно политическата им ориентация и някакви други, чисто техни си предпочитания и интереси. Тук му е мястото да се отбележи, че икономистът не се пробва в политиката само като кандидат-депутат. Той има участия в Съвета по европейска и евроатлантическа интеграция към Президента, активен е в президентски пресконференции със задаване на въпроси, удобни за отговори, предлага услугите си на Симеон Сакскобургготски като макроикономически експерт. Ама по собствените му думи, нищо че били „възпитани хора” „царят” не им обърнал никакво внимание. Последно при предишното управление доцентът се е въртял около Петър Мутафчиев услужливо да го подпомага при обсъждането на проекти в сферата на транспорта. Колко успешно е било това подпомагане ще прецени новото управление по наследството, което му е оставено.
Вероятно и сега доцентът е бил решил да се пробва, ама пак не му се е отворил парашута, защото в интервюто се оплаква пред г-жа Кулезич:
„За съжаление Бойко Борисов не успя да подбере правилно икономическия си екип. Казвам го най-отговорно”
, започва доцентът. И продължава по-нататък:
„Една от грешките му до тук е, че не покани професионални хора с нагласи и подкотовка като моите, за да ни изслуша и нас.”
Нищо, че според него премиерът
„Притежава подкупващи мъжки черти”
(всеки да си го разбира, както си иска!)
И като се започват едни излияния на макроикономическа тема, гарнирани със собствена възхвала – край няма! Ама нали се разбрахме, че аз не разбирам от икономика, та няма да взема отношение по същество. Само ще маркирам:
„Финансовият министър Симеон Дянков идва от Световната банка. Тя заедно с МВФ бяха крепост на неолиберализма. Сега нещата в този план са позатихнали, но двете институции са като спящи клетки, които са наострили уши и чакат да се види накъде ще се завърти светът ... Неолиберализмът с неговото подценяване на ролята на държавата докара света до катастрофа, а България – няколко пъти ... Аз съм десен социал-демократ. Духовният ми баща е Хелмут Шмид ... В България от подобни кръгове ме обявяват едва ли не за комунист ... Аз много добре се разбирам със западните християн-демократи”
и т.н. и т.н.
И понеже в тия изявления освен икономика, се намесва и политика, ще ми се да кажа, че и аз не съм очарован от неолиберализма, имал съм възможност и друг път да подчертавам своята дясна ориентация. Ама не мога да си представя „десен социал-демократ, обявяван едва ли не за комунист”. Е, в българската политическа палитра какви ли не е имало, дори един колос като д-р Дертлиев се люшкаше отляво надясно и обратно, да не говорим за „новия” социалдемократ д-р Васил Михайлов (абе защо все доктори стават социалдемократи?) А доцентът, напиран от желание да дава съвети и подкокоросан от удобния му въпрос на журналистката Люба Кулезич „Какви съвети бихте му дали, за да избегне провал” започва, та не се спира! Аз обаче се спирам дотук, а който иска – да си чете съветите му! Не вярвам, обаче, този, към когото са отправени – премиера Борисов, да прояви интерес! Ако не съм прав – нека ме опровергае! А ако съм прав – сигурно ще се разсърди! Не на мен, разбира се, а на премиера, така, както преди време се разсърди на Костов, който също, явно, не е рачил да му следва съветите! Поради което доцентът се обяви за потърпевш по негово време в една своя статия, пак в Frognews. И понеже в тая си статия доцентът, нарочен за „десен социалдемократ- комунист” слага знак на равенство между БСП и Костов (??!!) и понеже, пак според доцента, това е най-малкият грях на Костов, си заслужава да поразгледаме и приложим някой и друг цитат от тая статия, пък интересуващите се могат да я прочетат в http://frognews.bg/news_4992/V_martvata ... zofreniia/ от 4 Април 2008 г.
Статията е озаглавена „В мъртвата хватка на марксистката политикономическа шизофрения”. Разбирате, че обявяваният за „десен социалдемократ- комунист” доцент обявява Костов за марксистки политикономически шизофреник (??!!) Ако не вярвате, убедете се сами:
„Та, като най-лъжовни тогава, в края на миналата година, съвсем не неочаквано лъснаха БСП и другарят Иван Костов.”
„Призивите на ДСБ за борба срещу корупцията и срещу мафиотското срастване на престъпността с държавата едва ли могат да убедят някого ... Така и с повече от естествено недоверие се възприемат гневните Иван-Костови филипики срещу „властта на ченгетата", срещу себичното и безотговорно днешно държавно управление ... по същество голямата истинност на лъжовното се дължи на марксистката политикономическа обремененост. И визираната партия, и съответната политическа персона, исторически и манталитетно са рожби на „изобличителната" антикапиталистическа идеология и реторика и т.н.”
„От автор в „Работническо дело" със скромнички за времето реформаторски амбиции, Иван Костов внезапно се превърна във „водещ монетарист", безапелационен привърженик на рестрикциите, налагани от МВФ, когато бе в управленето на държавата, а впоследствие - в настоящия опортюнистичен популист, седейки на опозиционните банки в парламента ... Защото става дума за дълбоко вкоренени щампи, напълно шизифренично, но последователно логично взаимствани от представата за бившия ненавиждан противник, но вече като образец на собствено индивидуално и партийно поведение и приемна идентичност в настъпилите нови времена ... Там, където гешефтарството и беззаконието процъфтяват, капитализмът задължително се явява от марксистки политикономически тип, тоест такъв какъвто фигурира той в утвърдените житейски представи и на ръководството на БСП, и на бившия асистент по политиикономия Иван Костов”

И заключава дълбокомислено доцентът, и тогава, както и сега пред Кулезич в горекоментираното интервю, явяващ се в образа на врачка:
„Затова днес перспективите пред нашата България не могат да бъдат определени като обнадеждаващи, включително щом и столетницата, и Иван Костов продължават да присъстват и да си погаждат номера на политическата сцена. Затихващите функции на БСП и на ДСБ сред електората засега са, така да се каже, „на регистрационен режим"

Може пък да се запитате откъде ли идва тая доцентска омраза към Костов? Дали пък не е от някакви професионални конфликти, нали и двамата са икономисти (абе разликата между единия и другия е светлинни години, ама нека това да оставим на преценката на специалистите!)
Не, злобата е на лична основа, защото, както вметнах по-горе – доцентът се чувства потърпевш от Костов. Сам си го е казал:
„ ... лицето Костов през 1996-а , пребивавайки в опозиция. Същият политперсонаж, оказвайки се впоследствие в премиерското кресло, не пропусна да обяви „враговете на борда" за едва ли не свои „лични врагове" и да вземе съответните мерки, за които съм писал като потърпевш.”

Ясно! Социалдемократът, с право или без обявен за комунист, си разсъждава в типични комунистически категории за „приятели” и „врагове”!
Очевидно е, обаче, че доцентът няма много приятели! Да не повтаряме пак данните за подкрепилите го в кандидатевродепутатските му авантюри. Достатъчно е интересуващите се да хвърлят поглед на коментарите под неговите статии и интервюта, та и сами да изчислят съотношението „приятели” към „врагове”.
Това, обаче, си е негова, на доцента, работа. Аз по друга причина си позволих доста цитати от тая статия, при това – без всякакъв коментар.
И тая причина е проста: Написаното от доцента е само едно мътно ручейче в пълнодебитния помиен поток от хули, обругавания, анатемосвания, демонизирания на един от най-успешните държавници в Българската история – Иван Костов. Поток, който, както се оказа, е направляван от определени медии и стоящите зад тях „творци на перото”, повечето от които, кой знае защо, се оказаха „рицари на плаща и кинжала”! Жалко за авторитетния Frognews, който дава периодично трибуна на тоя доцент, без да имам основание да причислявам тази медия към блатните среди, от дъното на които излиза зловещата примитивна воня срещу Костов.
А тоя, който внимателно е следил птеродактилските блата – в диапазона от Дачковите „Гласове” през скандалноизвестните оплювачи в http://www.democrati.org , та чак до „духовната им мащеха” „Нова зора”, си е направил своите изводи, поне от удивително еквивалентните стил и лексика, като например: „политсоцикономист, автор в „Работническо дело” и т.н. и т.н..
С ясната надежда да помогна на ония, които или не са информирани или не са направили своите изводи, се роди и тая моя статия, уж като „наброски на икономическа тема от лаик”, а в същност – страстен повик за истината, която не бива да остава скрита!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 13 Сеп 2009, 22:40

;) Завърши Европейското първенство по вилейбол.
БЪЛГАРИЯ Е ТРЕТА ! Имаме си и най-добър блокировач на Европа.
Но аз исках нещо друго да ви кажа ,за тези,които не са гледали предаванията. Последните два дни на трибуните се виждаше, как БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ подскачаше при всяка точка за нас и викаше ЙЕС. Същият този президент,връчи бронзовите медали на нашите момчета.Някои ще кажат: Е какво от това? А ми нищо - само дето на французите,останали втори и на поляците-новите европейски шампиони, президентите им не бяха в залата,заобиколени от бодигардове.Но за сметка на това,поляците бяха направили два чартърни полета за своите запалянковци,а не за президента си. Затова няма да се уморя да казвам,че не харесвам нашия президент,защото заради популизма си , принизява авторитета на институцията.
Мисля,че случилото се пасва на наименованието на темата.
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 08 Юли 2010, 08:52

;)ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ!

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... tayna.html

Моят коментар за едногодишното управление на Борисов беше АРОГАНТНОСТ. Не мислите ли,че поведението му тук показват същото?
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Любомир Вучков » 08 Юли 2010, 17:31

Нина е права във възмущението си! В крайна сметка българският гражданин иска да чуе от тоя, когото е избрал за премиер, не лупинги и виражи, а реални перспективи и действия за реализирането им. Гледах предаването на живо сутринта и - откровено казано - не бих могъл да издържа да изгледам и видеото. Добре, че Нина го е сложила тук - да го видят тия, които не са го видели. И да си правят сметката - прав ли е Костов, като критикува Борисов или последният е прав, като се отнася непочтително с човека, който най-добронамерено иска да помогне с конструктивни предложения за действена реформа!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 01 Авг 2010, 22:37

;) Струва ми се,че това е интересен материал и е добре повече хора да го прочетат - не,че не са им известни тези неща. Но така,събрани не едно място са по-впечатляващи.


БОРИСОВ РЕКЕТИРА МЕДИИТЕ ЗА ЛЮБОВ.

Театралният флирт на властта с журналистите постига ефекта на телефонния натиск

ИВО ХРИСТОВ
в СЕГА


Преди седмица в ефира прозвуча забавна новина. Цитирам: Американският президент Барак Обама изпрати благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с поздравителното писмо на българския министър-председател по повод националния празник на САЩ 4 юли. "Честито", рекъл премиерът. "Благодаря", отвърнал му Обама. Какво му плащаш? Новина. За щастие ни бе спестен по-нататъшният политико-емоционален пинг-понг, защото със сигурност Борисов е бил признателен (по-право PRизнателен) за любезното писмо на Обама, който на свой ред си е рекъл "пак заповядайте", но дори сервилните медии не стигат дотам да отразяват любезните неизказаности.

Преди дни пък Сидеров уличи Диана Янкулова от БНР в пристрастност, нарочи я за "политическо назначение", призова към лустрация на неблагонадеждните, а Борисов запя беквокал, но от радиото реагираха твърдо и властта даде заден. Помириха се някак си, не се били доразбрали, друго имали предвид и прочее, а Янкулова излезе с изненадващо оптимистичното съждение, че "битката за свободата на словото е спечелена и че това е излишно връщане в едни преживени периоди". Дали?

За капак в събота водещата на "Сеизмограф" Светла Петрова остана без гост. Борисов обещал да дойде, пък сетне се отметнал.

Трите случки илюстрират
почти фройдистките взаимоотношения на днешната власт с медиите

Защото, ако ГЕРБ е рожба с "баща неизвестен", то майката не буди съмнение. Медиите са утробата, която износи партията. Тя не е нито идеологически, нито социален, а тъкмо медиен феномен. Сигурно затова отрочето държи не просто да бъде отразявано, но и обичано от родителката си. При Сидеров също става дума за любов и омраза. Да си спомним взломната му визита в редакцията на "168 часа".

Днешната власт има една особеност. Тя театрализира взаимоотношенията си с медиите. Кой е тоя Николов от пресцентъра на ГЕРБ, дето си имал предаване в частна телевизия, попитал премиерът пред камерите. "Кой си, бе, Никола? Я да го видя къде е Никола? Ти ли си? Ами махайте го от парламентарната група, щом пречи на журналистите!" Така Борисов разрешил на място проблема със своя сътрудник, който все пак запазил мястото си в ПР службата на ГЕРБ, но побързал да спре предаването си.

Пак тези дни премиерът отби неудобен въпрос с позоваване на вестник "Сега" с аргумента, че "не чете този вестник". Ласкателно е да получиш сертификат, че не си клакьор на властта от устата на министър-председателя. Стилът на Борисов обаче смущава. Естрадното високомерие към критиките не решава проблемите. А Борисов наистина "закъснява с графика за смяната на министри", както твърди политологът Борис Попиванов в интервюто пред "Сега". ГЕРБ мълчи и за ямболския кмет и областен партиен координатор Георги Славов, чието дело за престъпление по служба вече е в съда, а пет досъдебни производства са на път. А за Лечков (също следствен) министър Цветанов дори се застъпи в прав текст. Колко струват тогава клетвите за безмилостна борба с корупцията в благонадеждните медии?

Затова не споделям оптимизма на Янкулова, че свободата на словото е веднъж завинаги спечелена битка. Дори по света, камо ли в България.

Родният рефлекс към автоцензура е особено силен
и театралните скечове на властта са не по-малко ефикасни от телефонния натиск. По света медиите вземат интервюта от премиера, у нас преди време той взе задочно интервю от главните редактори с въпроса натиска ли ги някой. Изнудващ въпрос на бабаит с предизвестен отговор.

Борисов често използва високото стълбче на рейтинга си като дълга показалка, с която раздава признание и немилост. Понякога плясва прегрешилите през ръцете. Назидава и бездруго предпазливата Ризова, гълчи със сънливо раздразнение сутрешни водещи по телефона. В отношенията между премиера и медиите излишъкът от емоции създава димна завеса около хаоса от противоречиви факти, танго-стъпки и спорни назначения.

Разбира се, като всяка власт и тази е изкушена да задуши лошия вестоносец, а от есента лошите вести ще са в изобилие. Да звъни на един телефон, вместо на два, оттам и мераците за обединение на БНТ и БНР, почти единодушно отхвърлени от гилдията. Засега не личи властта да е чула посланието на професионалистите.

В страна, в която омразата е една от най-устойчивите обществени връзки, две гилдии са особено дискредитирани: тази на политициТЕ и тази на журналистиТЕ. Обобщенията са порочни и убиват нюансите, но фактът е факт. Двете гилдии флиртуват, търгуват, а в драматични моменти се ползват взаимно за гръмоотводи.
Рядко успяват да установят етичен и рационален диалог.
И докато за журналистите той е въпрос на етика и професионализъм, за властта той все пак е протокол и задължение.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 03 Сеп 2010, 20:51

;)
КАБИНЕТЪТ ЗАБЪРКА МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ С ПИСТАТА ЗА ФОРМУЛА 1.

Фирмата ЕАBG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът й е шейх и казаха:

„Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото”.

Аз съм почитател на Ф1 и мисля,че знам как се прави писта,какви огромни суми трябва да се вложат и най-вече - има ли ефективност от това.
Но какво ли не правят бизнес интересите и комисионните,които се получават.
РАЛИЦА КОВАЧЕВА също като мен обича Ф1.Вижте нейния материал - много е интересен, показва едно звено от компетентността на нашето правителство.

http://www.euinside.eu/bg/comments/total-drama-island
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Любомир Вучков » 04 Сеп 2010, 16:16

Николина Манчева написа:;)
КАБИНЕТЪТ ЗАБЪРКА МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ С ПИСТАТА ЗА ФОРМУЛА 1.

Фирмата ЕАBG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът й е шейх и казаха:

„Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото”.

Аз съм почитател на Ф1 и мисля,че знам как се прави писта,какви огромни суми трябва да се вложат и най-вече - има ли ефективност от това.
Но какво ли не правят бизнес интересите и комисионните,които се получават.
РАЛИЦА КОВАЧЕВА също като мен обича Ф1.Вижте нейния материал - много е интересен, показва едно звено от компетентността на нашето правителство.

http://www.euinside.eu/bg/comments/total-drama-island


Мерси, Нина! Да е жива и здрава и РАЛИЦА КОВАЧЕВА, пък да вземе да драсне нещо и тук - специално за нас! А днес гледах по Канал 3 - малко преди кацането на футболистите ни :banghead: от Англия - пресконференцията за ПИСТАТА ЗА ФОРМУЛА 1!
Срам, срам! :beg:
:cry:
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 20 Окт 2010, 22:27

;) Какво пишат другите за нас:Ройтерс: ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ не ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЯТА СИ.


Българският премиер Бойко Борисов рискува да отблъсне избирателите, които го издигнаха във властта миналата година, заради многобройни отстъпления относно обещани реформи на неефективните държавни услуги. Това съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

Дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание за цялостно реформиране на остарелите пенсионна и здравна система, но отстъпи още при най-малките протести и може да бъде наказана за бездействието си на изборите догодина, отбелязва Ройтерс.

Три години след като се присъедини към Европейския съюз България остава най-бедната държава членка. Подкрепата за ГЕРБ намалява, като тя се е понижила до 28% този месец спрямо 40% на изборите миналата година заради безпокойството на традиционно десните избиратели от липсата на напредък в реформите.

Анализатори твърдят, че България може да се надява да намали пропастта в конкурентноспособността с партньорите си от ЕС, само ако предприеме големи реформи за намаляване на безработицата, увеличаване на производителността на труда и справяне със застаряващото си работещо население. Много избиратели не са особено впечатлени от колебливостта на Борисов и може да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че България избегна големите демонстрации като в съседните Гърция и Румъния, посочва агенцията.

Според Кирил Аврамов, анализатор от "Политикъл Кепитъл" Кирил Аврамов българският премиер жертва реалните реформи за краткосрочни пи ар победи. "Рано или късно това ще се отрази на популярността на партията", счита той.
Говорещият в прав текст Борисов, бивш пожарникар и бодигард с черен колан по карате, който спечели подкрепата на много българи заради своя мачо стил и език на улицата, създаде ГЕРБ през 2006 г., за да се бори, по думите му, с корумпирания и провален политически език. Полицейските акции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта спечелиха на партията след идването й на власт изобилие от положителни отзиви в медиите. Но все още никой не е влязъл в затвора сред тези операции.

Междувременно премиерът Борисов се отказа от планираната реформа на пенсионната система и увеличи социалните осигуровки като временна мярка за запълване на пенсионния дефицит. Цялостното реформиране на боледуващата здравна система, където много болници изпитват недостиг на персонал, затънали са в дългове и не разполагат с модерна апаратура и дори с лекарства, също изглежда обречено. Борисов е с трети здравен министър за по-малко от година, след като предишните подадоха оставки, защото не успяха да започнат реформите. По-рано този месец социалистическата опозиция опита да свали правителството заради провала му в здравеопазването. Въпреки че вотът на недоверие не успя, той показа степента на недоволство от политиката на Борисов.

Балканската страна регистрира свиване на икономиката с около 5% миналата година, но премина през кризата по-сигурно от много съседни страни, без да се налага да прави драстични спестявания и сега бавно се връща към растеж. Правителството очаква бюджетен дефицит 4,6% от БВП тази година и си е поставило за цел да го намали до 2,5% през 2011 г. Някои икономисти смятат, че правителствените прогнози за растеж от 3,6% през следващата година са прекалено оптимистични и бюджетът за 2011 г. се базира на предположението, че износът ще расте, което ще съдейства за по-бързото възстановяване. "ГЕРБ очаква кризата да приключи от само себе си", каза Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет. "Те имат ограничено виждане, без стратегически поглед за бъдещето".

Българският министър-председател има лукса да разполага с време, тъй като ГЕРБ е изправен пред една фрагментирана опозиция. Социалистите се ползват с подкрепата само на 14%, след като загубиха смазващо изборите миналата година. Мандатът на Борисов ще продължи до 2013 г. Но изборите следващата година за имащия предимно церемониални функции президент и местни кметове могат да бъдат предвестник на една промяна в съотношението на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде знак, че планира да се върне към активна политика. Анализаторите заявяват, че той като популярна фигура може да отправи предизвикателство към Борисов. Първанов, който през последните години се радва на висок рейтинг, остро критикува кабинета за неговата политика и ГЕРБ даже се опитаха да организират срещу него импийчмънт. "Ако (се появи алтернатива за изборите), ние знаем, че ще има кървава битка, но не знаем как ще свърши тя", заяви Марчела Абрашева от Галъп Интернешънъл.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 28 Юли 2011, 23:24

;)
Ако искате се посмейте,
но
не е зле и да се позамислите.(Този материал е "заловен" от членове на БДФ, в Казанлък!)

Организация "Отпор", към ВПС на БСП
До всички партийни организации на БСПУКАЗАНИЯ ЗА ПО-НАТАТЪШНАТА РАБОТА

НА ОБЩИНСКИТЕ И МЕСТНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСПСлед минималната ни загуба на изборите през октомври 1991 г. не трябва да се губи самообладание, няма място за тревога и страх от загубата ни. Напротив, казаното от А. Луканов – и когато губим ние пак печелим – важи с всичка сила, особено за нашите организации, претърпели неуспех в изборите. Затова горе главите и на работа защото след не много време правителството на СДС ще падне и ще има нови избори. Подготовката за тях е изцяло във ваши ръце, затова спазвайте всичко което има в тези указания!

I. Общински съвети в които има мнозинство на СДС или заедно с други представени общнски съветници трябва да се направи следното:

1. Не се противопоставяйте явно на решенията, които се вземат с мнозинство от противниците – СДС или СДС, ДПС, СДС център и евентуално БЗНС.

2. Търсете хора от техните редици, които имат амбиция за директори, началници и други. Предлагайте сътрудничество (тайно) обещавайте и няма да се противопоставяте на техните желания и предложения.

3. Много важен момент в работата на общинските съвети е да се поставят наши хора начело в групите на СДС, ДПС, СДС център, БЗНС.

4. Ако има лица, които неможете да контролирате или не се поддават на по-горните предложения за кариера в работата, намерете начин те да бъдат отстранени и компрометирани пред обществото. Компрометирането в никакъв случай да не става от хора на БСП. Това трябва да стане от нашите в СДС.

5. Търсете и внедрете в редиците на СДС деца и внуци на АБПФК, бивши членове на БКП (по възможност млади хора), лица, които са назначени от нашите правителства до 91 г. директори и началници, лекари, учители, управители на фирми.

6. Там, където в местните КС на СДС има водачи с изграден обществен авторитет, направете всичко възможно да бъдат отстранени и на тяхно място да се наложат нашите хора, предпочита се те да оглавят партиите в СДС и оттам целият местен КС на СДС.

7. Да се избират лица, лежали по затворите за криминални престъпления и да им се оказва необходимата подкрепа, за да влязат в КС на СДС. Те да се ползват с неафиширана ваша подкрепа.

8. Внедрените от нас лица да се подкрепят неофициално и да не им се пречи, напротив, да се използват срещу онези местни лидери, които могат да обединят отново хората и да попречат на изборната ни победа в предстоящите скорошни избори.

9. Да се използват всички възможности на изпълнителната власт (кметове, зам. кметове и председатели на общински съвети), които са от СДС за компрометиране. Опитайте да запазите нашите кадри в общинската администрация. Да не се завършва или да не се започва ново строителство там, където кметът е от СДС.

10. Да се образуват инсценировки с предварителни сценарии, следствия и съдебни дела срещу лицата, водили активна предизборна кампания срещу БСП. Да бъдат разпорстранявани слухове за тези лица в негативен порядън.

11. Важна основна задача е да се получи разцепление в редиците на СДС, да се избере ръководство на СДС, което да е съставено от наши подставени лица и да няма обществен авторитет. Това са задачите. Решението им, което трябва да започне веднага защото изборите са на прага ни.

http://antikom.blog.bg/politika/2011/07 ... 1-g.789355
:tease:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: В ПЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАЛГА

Мнениеот Николина Манчева » 25 Авг 2011, 23:03

;)

ДРУГИТЕ ВИ ОБЕЩАВАТ, АЗ СБЪДВАМ МЕЧТИТЕ .
:yahoo:


Премиерът даде старт НА РЕМОНТА на пътя Шумен - Силистра


Другите ви обещават, аз сбъдвам мечтите.
По цялото трасе на този път няма нито един кмет от ГЕРБ, както се казва, поне за лекарство.
Това каза на неколцина КМЕТОВЕ - ДЕПЕСАРИ от Делиормана, премиерът Бойко Борисов,
който заедно с министър Росен Плевнелиев
даде старт на дълго чакания РЕМОНТ на пътя Шумен - Силистра.
За церемонията беше избрано село Венец,
което се пада по средата между Силистренска и Шуменска област и където след 24 месеца трябва да се срещнат строителите от двете страни.

Главният път, осигуряващ и международния трафик към Румъния, известен в района като Хитринската магистрала, е признат от шофьорите за най-надупчения в Североизточна България. Не е ремонтиран от 25 г.
РЕХАБИЛИТАЦИЯТА на 107-километровото трасе ще глътне 42 милиона лева без ДДС.
От тях 65% дава Европейската инвестиционна банка, останалите отпуска държавният бюджет. Изпълнител на обекта е търговищката строителна фирма "Пътинженерингстрой - Т". За две години през ръцете на работниците ще преминат 185 хил. кубика земни насипи, 280 хил. кубика скални насипи и 320 хил. тона асфалт.

ВМЕСТО САМ ДА ЗАБИЕ ЛОПАТАТА за символичната копка, премиерът Борисов ВРЪЧИ инструментите
на министър Плевнелиев, на двамата губернатори и на кмета на Шумен Красимир Костов.
НЕ РАЗБИ и шампанското в кофата на багера, а ПОДАРИ бутилката на багериста Димитър, който си я прибра в кабината, за да я отвори по тържествен повод.
После премиерът призова хората от село Венец, което е общински център, да се напънат да увеличат населението поне на 3500 души, за да ги обявят за град. Последната вметка беше, за да не греши попът, защото един от свещениците нарече селото град в литургията, но кметицата Нехрибан Ахмедова бързо поправи грешката.

Домакините от фирмата-изпълнител бяха подготвили пищен коктейл на открито под две бели шатри. Час преди идването на официалните гости майстор-готвач и сервитьори от Търговище подредиха шведските маси, но ПРЕМИЕРЪТ СИ ТРЪГНА БЕЗ ДА ОПИТА от засуканите хапки.
Няколко минути след отпътуването на премиерския кортеж коктейлът беше ометен до шушка от народа.

Кръстана Тасева

http://www.standartnews.com/news/details/id/113904/Бойко-заряза-шведска-маса%2C-народът-я-омете
:tease:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Следваща

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron