КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот Любомир Вучков » 24 Мар 2009, 22:47

КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Само повод за тези ми разсъждения е новоучреденото гражданско сдружение „ГЛАС”. На 20 март т.г. на пищна официална церемония, организирана от интелектуалци със широк спектър, беше обявен курс „за консолидирането на неизползвания национален и експертен потенциал на България за изход от финансово-икономическата и социалната криза, в името на още по-силното и по-устойчиво развитие на страната”, както съобщиха учредителите професор Кръстьо Петков и професор Димитър Иванов.
И не закъсняха масово тиражираните информации и интервюта за радостното събитие – „Стандарт”, ТV Европа, (19 мар 2009, ,предаването "Тази вечер" http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/1887).
Конкретно ще се спра на интервюто на проф. Димитър Иванов, ползвайки видеото:
Re:ТV, Re:START: „Гражданско сдружение „ГЛАС“ "ГЛАС"-ЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ” – разговор с проф. Димитър Иванов, 21-ви март, събота,
когато ден след „юридическото раждане” на „ГЛАС” професорът акостира в уважаваната телевизия и даде своето напоително интервю.
Това за „юридическото раждане на 20.03.09” са си негови думи, а всъщност се работело от 5-6 години. Пак според професора с идеята са ангажирани много хора – господата Дуранкев, Кръстьо Петков, Кольо Парамов и цяла плеада от най-различни професии, разбира се, начело със самият проф. Иванов.
А за какво е този къртовски труд? Целта е ясна – новото гражданско сдружение ратува за национален консенсус за използване на националния експертен потенциал (т.е. – те самите). И категорично се обявява против „политико-партизанщината”, „политическата корупция” и „трайно заседналия олигархичен модел”, довели страната до „финансова, морална и политическа криза”. По думите на професора на борба трябва да се консолидира цялата национална експертиза, за да бъде съставено „експертно правителство”, което ще изведе страната от кризата, ще премахне „олигархокрацията и политико-партизанщината”.
Веднага след това, обаче, в интервюто си професорът постулира, че няма за цел разрушаване на политическата система на страната (има си хас това да иска?!). защото и на най-невежия е ясно, че парламентарната република се гради върху плуралистичната партийна демокрация и върху избрана чрез избори партия или коалиция, която да упражнява политическата власт.
И как излиза професорът от това противоречие! Много просто: Според него избраната чрез избори партия или коалиция – която и които и да са – не могат да дадат план за изход от кризата, защото това са старите партии (коалиции), обременени с управленски, личностни, идеологически и други болни проблеми и не им остава нищо друго, освен да са мандатоносители точно на това, тяхното, „експертно правителство”. Казано просто: Като не можем да си внесем „нови” партии, ще се „примирим” със старите, те да си се бият на избори (ние няма да участваме!), да си ги спечелят и да ни поднесат властта на тепсия, защото ние сме експерти по излизане от кризата. За да бъде по-убедителен, професорът повтори известното вече в публично пространство, че тия стари партии нямат експертен потенциал, като конкретно цитира ГЕРБ и Атака, но не забрави да упомене и ДСБ и СДС. И за да излезе още по-убедителен и обективен, дръпна една критика и на сега управляващите. Отчитайки националните настроения, професорът заяви категорично, че няма да работи с БСП, ДПС и НДСВ (има си хас да вземе да даде рамо на провалилата се тройна коалиция, няма да бъде полезно за имиджа му!).
И започна една критика на „Плана Станишев” и конкретно на премиера (за онова неговото „опозиционни малцинства”). А пък планът бил декоративен и не давал никаква надежда, че ще подпомогне реалния сектор, свил се до нищожните 7 % (е, не че не е вярно!), не може да бъде невярно, че и Станишев ни убеждаваше, дето кризата ще заобиколи България (не вярвам професорът да я е предвидил овреме, иначе колко кандидати за ползване на услугите му щяха да се намерят!). Е, това предвиждането, си е трудна работа и за доказателство професорът приведе информацията, че даже МВФ си бил коригирал прогнозите, та даже и за България. А в България, както казва професорът, не е възможно банковата система да е здрава и цветуща, а реалната икономика – болна. Сигурно е така, пък и нашите банки са все в чужди ръце, главно Европейски, а Европейските банки били даже по-зле и от Амриканските! А професорът предвижда в разгара на кризата безработицата да бъде двуцифрено число, повече от 10 % поради загуба на темпа на растеж.
И на какво се опират надеждите на професора за „експертно правителство”? Явно – иска да бъда разбран и подкрепен. „Ето – казва професорът – даже г-н Костов вече говори за национален консенсус”. И спомена, че е имал разговори с ръководството на ДСБ и с други десни партии.
Така че пак стигнахме до консенсуса. Но преди да продължим, нека хвърлим поглед върху самия професор.
По данни от медиите проф. Димитър Иванов е доктор по икономика. Бил е старши научен сътрудник в Икономическия институт на БАН. От десетина години живее и работи като международен банков консултант в Лондон. Асоцииран член е на Херитидж фаундейшън в САЩ и на световната асоциация по международен бизнес. Женен, с две деца. Бил е икономически съветник на президента Георги Първанов, но според самия него сам бил подал оставка. От информирани източници, обаче, се твърди, че Президентът го е освободил. Причината била, че преди време професорът обяви, че премиерът Станишев се справя зле с управлението и стартира учредяването на собствена структура, даже го обвини, че участва в заговор срещу Президента. По bTV професорът заяви: „Високопоставени среди от "Позитано" 20 с активно мероприятие се опитват да дестабилизират президентската институция”. Това „активно мероприятие”, според професора, била лансираната в медиите информация, че ще се създава президентска партия и в него бил посветен и лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев,
Какви са взаимоотношенията в столетницата на партийно и управленско ниво едва ли е чак толкова интересно. По-интересното е, че от определено време и от президентската, и от премиерската институция и от разни леви и либерални партийни централи започваха да говорят за национален консенсус.
А наскоро думите на Иван Костов им дойдоха като дюшеш!
Особено интервюто от 12 март 2009, 10:34, по Нова телевизия, в предаването „Здравей, България. Ще си позволя да цитирам няколко фрази на Иван Костов от това негово знаменито интервю:
„Иван Костов: Трябва да се търси колкото се може по-широк национален консенсус и за сигурността, и за спазването на закона, и за реформирането на съдебната власт и на досъдебното производство. Аз мога да работя с много хора. Мога да работя с БСП. Спомнете си, че аз бях начело на управлението, когато БСП се включи в консенсуса за евроатлантическите ценности и се извърши този голям геополитически завой, страната застана силно на курса на европейско членство и на курса за членство в НАТО. Това стана по мое време. Сегашният президент беше човекът, с когото ние постигнахме и аз лично съм постигнал консенсус, за да бъде страната член на НАТО. Аз съм работил, отново ще подчертая, с БСП за постигане на консенсус България да направи нов геополитически избор. Това са исторически факти.”
Тези думи на Иван Костов за необходимостта и възможността от национален консенсус бяха интерпретирани от различни хора по различен начин. Наскоро тук бяха пуснати и аргументи от оперативната конспирология за „предателството” на Иван Костов, за разбулването на една тайна на прехода. „Чухме и видяхме циничното признание на демократа, на спасителя на държавата от комунистическата разруха, че всъщност е работил в сговор със същите тези комунисти, от които уж ни спасяваше”. Същите аргументи от подобен род хора обикалят печатни и електронни медии и интернет-сайтове с единствената цел да омаскарят за пореден път Иван Костов, да поставят под съмнение автентичните десни ценности на ДСБ и успеха на едва стартиралата коалиция ДСБ-СДС.
Очевидно лансираната от проф. Иванов теза няма такава цел, защото противоречи на идеята му за национален консенсус.
Но при внимателен прочит на всички консенсусно-афинитетни лица и образувания от левия и либералния сектор се пропуска нещо много важно:
Косенсус – да!, дори и със сега управляващите, в името на България. Но при едно условие – тогава, когато сега управляващите вече са отпратени в опозиция! Консенсус – да! - между сегашната дясна опозиция – утрешни управляващи и сега управляващите – утрешната опозиция.
Защото само това е пътят виновниците за натикването на България в поредната национална катастрофа да изпият горчивата чаша, да изживеят (и преживеят) катарзиса и дадат принос за изваждането на страната от кризата. И с общи усилия да поставим отново България на пътя на Европа след дерайлирането на потрошения соцтрамвай и катастрофирането на царската каляска.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот Иван Кованджиев » 25 Мар 2009, 10:15

Когато корабът потъва, единствено консенсусът сред екипажа може да ги спаси от потъване и удавяне.В България корабът на десницата е пълен с предатели, които веднага ще бъдат спасени от кукловодите, щом потъне десницата, че и цялата държава.Всеки, който е готов да работи за десницата, трябва да бъде привлечен, а не да му се търсят минали и евентуално бъдещи грешки.
Аватар
Иван Кованджиев
 
Мнения: 161
Регистриран на: 30 Окт 2008, 21:21
Местоположение: Горна Оряховица

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот elenabel2002 » 25 Мар 2009, 10:50

Иване,здравей :)
"Всекикойто е готов да работи за десницата..."-както пишеш - вижда се,че работи и е важно според мен - да се види и това на какъв огън се пече всеки ,който е дръзнал открито да го прави ,но въпреки "жегата" има такива хора у нас ,които носят у себе си куража ,волята ,достойнството и те наистина продължават да отстояват себе си подобаващо по примера на И.Инджев,който е написал в блага си :"...Който мисли, че е лесно да се заслужи доверието на хората, нека опита. Не съм го правил целенасочено, но успях в достатъчна степен, за да твърдя, че това е най-ценният ми успех през всичките 30 години в професията - моя “пулицър” и ” нобелова награда”, взети заедно.

Нека завистниците не се тревожат- благородните жестове на непознати ( но като правило респектиращи със своята ерудиция хора, което е видно от приноса им в дискусиите) ме обогатяват по друг начин. Не по онзи, който си представят злобарите.
Да го кажа в прав текст, за да няма пак недоразумение: обогатих се, не съм забогатял, не се вълнувайте…"
Искрено се радвам ,че имаме възможност да общуваме с такива хора свободно,да ги подкрепяме и приемам техният отговор за солидарност като отговор на всички експерти ,които се опитват да режисират поредния сценарий у нас ,но този път те разиграват не друго ,а именно как се прави консенсус.Мисля,че българите вече са достатъчно политически зрели за да повярват в себе си и да изявят вярата си така,че наистина общността на достойните българи да сложи отпечатък върху развитието на страната ни не по друг начин ,а именно чрез сътрудничество помежду си ,без което солидарността е немислима.
Поздрави ! :)
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот Иван Кованджиев » 25 Мар 2009, 11:31

Здравей, Елена!
Няма да бъде чесно от моя страна, ако не ти отговоря.Високо ценя твоето участие във форума, постоянството и волята за отстояване на нашите идеи, практическия ти принос към протестните действия в София.Но... моля те - изразявай се ясно, конкретно и разбираемо, за да бъде ефекта от написаното много по-голям.
Поздравления! :wave:
Аватар
Иван Кованджиев
 
Мнения: 161
Регистриран на: 30 Окт 2008, 21:21
Местоположение: Горна Оряховица

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот elenabel2002 » 25 Мар 2009, 14:42

:) Иване,благодаря- за твоите хубави постинги и сега наистина ще се опитам да се изразя максимално точно ,ясно ...:както знаеш -искрено вярвам ,че ме разбираш правилно :yahoo:
Успех!
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Иван Костов: Правителството трябва да изключи автопилота!

Мнениеот Любомир Вучков » 25 Мар 2009, 19:00

Иван Костов: Правителството трябва да изключи автопилота в икономиката
25-03-2009 bTV, “Тази сутрин”, стенограма агенция “Фокус”
http://www.dsb.bg/display.php?sub=news_2&open_news=3943

Водещ: Мнозина сега говорят, че Иван Костов се завръща на голямата политическа сцена. Като човек, който добре познава неговата политическа биография, смятам, че макар преди осем години Иван Костов и неговата политическа партия СДС безславно загубиха властта, той никога не е слизал от тази сцена. Друг е въпросът, че сега и феновете му, и опонентите му го наричат с определения от рода на новия лидер в дясното или пък новият дипломат номер едно в дясното. Мнозина приписват основна негова заслуга за създаването на новия политически проект, който ще носи името „Десните” или „Синята коалиция”, както ще разберете, по-малко. Така или иначе с него винаги е приятно да се говори за икономическа алтернатива, защото той за разлика от други български политици е доказал, че може да работи в условията на икономическа криза, както беше през 1997-а – 2001- ва година. Добро утро, г-н Костов!
Иван Костов: Добро утро!
Водещ: Имате ли своя икономическа платформа, която нескромно можем да наречем плана „Костов”, за справяне с кризата?
Иван Костов: Да, безспорно. И аз искам направо да кажа, че очаквам от българските медии десницата да се изправни срещу левицата в един дебат, за да стане ясно, че има един такъв план и че той е съществено различен от това, което правят от левицата.
Водещ: Заставаме зад вас, това студио може да бъде достороено и за такъв дебат – десните в лицето на Иван Костов, Мартин Димитров, да речем други ектсперти...
Иван Костов: Точно така.
Водещ: ... срещу г-н Станишев и г-н Орешарски.
Иван Костов: Да, би било чудесен дебат. Ще видите как...
Водещ: Друг е въпросът, че аз лично ще се веселя много с факта, че през 2001 година г-н Орешарски защитаваше вашето правителство и вашите успехи тогава срещу НДСВ. Сега влиза от другата страна на барикадата, малко странно.
Иван Костов: Истински наемник, може да се бие за различни каузи. Въпросът е да получава това, което иска.
Водещ: Добре де, вие сте икономист. Не е ли (...) в икономиката не е важно политиката, мнозина казват в икономиката важно са парите, важно е как се движат парите, не толкова дали някой е ляв или десен.
Иван Костов: Така е. И тази макроикономическа финансова банкова стабилност, която ние постигнахме 1997–2001 година, тя е запазена досега. Тоест в този смисъл парите са, така да се каже, съхранени. Само че, само че, ако трябва с една дума да кажа, основното в различията са, че някой трябва да изключи автопилота, на който е оставена тази макроикономическа стабилност и този режим на растеж от 2001 година и да мине към ръчно управление, защото отпред има голяма буря, идват сложни времена и трябва да се управлява ръчно.
Водещ: Идва метеоритен дъжд срещу совалката „България”.
Иван Костов: В миг на просветление г-н Станишев се усети и веднъж каза нещо такова. Между многото неразбираеми неща, които говори той каза трябва да изключим автопилота. Не знам дали си спомняте.
Водещ: Не си спомням, но щом го е казал, значи го е имал предвид.
Иван Костов: Трябва да се изключи този автопилот, защото... Ето примерно вижте какви принципни различия има във фискалната политика. Българското правителство – 3% излишък в условия на криза. Американското правителство – над 10% дефицит. Обама строи цялата си програма като мощно поема държавен дълг, за да освободи фирми, банки и прочие, да могат да пресрещнат условията на кризата, да им помогнат да се възстановят. Обама прави...
Водещ: Това какво означава – повече държава или по-малко държава? Какво прави Обама?
Иван Костов: Спасява. Спасява първо финансовата система, спасява банките, дава възможност на икономиката да тръгне да излиза. Но го прави с цената, пак повтарям, което е ключово и е много важно, да се промени фискалната политика. Държавата става длъжник по време на криза, а не кара данъкоплатеца да става длъжник. Защото стоварва върху тях непосилни тежести.
Водещ: Вие казахте за ръчното управление. Кой от българските политици, надявам се на вашето обективно мнение, вие сте доказал, че поне, когато става въпрос за експертност, излизате от рамката на десния политик, кой от българските политици, изявени, има шофьорска книжка да поеме държавата на ръчно управлене в тези времена?
Иван Костов: Мнозина знаят какво трябва да се направи, но нямат воля и решимост, нямат смелост да го направят. Например...
Водещ: Кой има всички качества – и експертни, и политически?
Иван Костов: Например, сега не говоря за политик, ползващ се с доверие, но определена политическа партия... Но аз съм убеден, че г-н Пламен Орешарски знае откъде точно се изключва автопилота, но не смее да го направи, защото не знае тези около него какво ще направят.
Водещ: А може ли той да поеме управлението, има ли тези качества Орешарски?
Иван Костов: Ако няма смелост и решителност да мине на ръчно управление срещу бурята, която се задава, няма как. Но да излезем от метафорите, ако искате, защото трябва да говорим конкретни неща.
Водещ: Да си говорим още по-конкретно.
Иван Костов: Правителството е абсолютно задължено да направи всичко възможно не да пресира банките, фирмите по линията на кредите, както се получава в момента, а да се направи широк достъп до кредитите при сравнително приемливи ниски лихви, защото икономиката отразява кризата с помощта на банковия кредит. В момента една мярка, която Българска народна банка (БНБ) възприе, нарича се промяна на правилата на провизиране, тоест срещу лошите кредити банката трябва да отделя провизии, за да ги защити. В смисъл, да е сигурна, че ако спрат да се обслужват, тя няма да закъса. Та тези лоши кредити или тези, които се очертават да се превърнат в такива, банките получиха правото да ги предоговорят. И те какво правят в момента? вместо да ги предоговорят и да ги извадят от лошите, те стоварват върху заимополучателите нови тежести по обслужването, примерно вдигат лихвата. Това не е антикризисна политика. Ако централната банка със своите мерки води до там хиляди фирми да получават по-тежки условия по кредита, тя всъщност усилва кризата, а не я спасява.
Водещ: Какво казват БСП? Според мен те са напипали слабото ви място. Те казват Иван Костов е доказал, да, казват, голям държавник, голям политик, безспорно и голям икономист, но той е доказал, че е силно десен, че може да води силно дясна политика. По негово време беше извършена приватизацията, държавата се оттегли от живота на хората. Другите пък казват – разграбиха държавата хората около Костов. Но много от хората казват Костов ни направи бедни за цял живот, защото си загубихме работата, понеже направи държавните предприятия частни. Приемате ли тези критики? Имате ли се за силно десен политик, крайно десен?
Иван Костов: Не, аз не мисля, че съм (...) десен и крайно десен...
Водещ: И аз така.
Иван Костов: Лаврите за приватизацията ги делим с Жан Виденов. Той направи масовата приватизация.
Водещ: Те и НДСВ имат сериозна заслуга, да ви кажа честно.
Иван Костов: И печелившите предприятия той ги приватизира по линията на масовата приватизация. Приватизацията по принцип наистина временно лишава хората от техните работни места, но ние приватизирахме преди всичко предприятия в ликвидация на практика. Те бяха разграбвани в условията на безвластие, на отпаднала, загинала държавност, каквато беше 1996 година. Ние приватизирахме за загуби и загубени предприятия с перспективата, както стана в следващите осем години, с перспективата в частни ръце те да възстановят производството, да увеличат заетостта, да дадат високи заплати, както и се случи.
Водещ: Но много пък затвориха кепенци завинаги и се разпаднаха.
Иван Костов: Да, но икономиката тръгна нагоре и още през 1999 година вече започна да набира скорост. Средната заплата се повиши значително през тези десетина години. Тоест не сме на прав път, това е безспорно. Трябваше да има приватизация, за да има стопанин на предприятия, които иначе никога нямаше да произведат доходи.
Водещ: Какво ще правите с данъците в условия на криза?
Иван Костов: Данъците трябва да бъдат намалени.
Водещ: Намалявате ги данъците?
Иван Костов: Да. И трябва да бъдат намален разходите...
Водещ: Защото общо взето никой не смее да го каже това.
Иван Костов: И трябва да бъдат намален разходите още повече, отколкото...
Водещ: Тоест по-малко държава в условията на криза?
Иван Костов: Задължително.
Водещ: А за хората кой ще се грижи? За бедните, за безработните, за унижените?
Иван Костов: В момента има огромни програми за бедните, за социално слабите, за инвалидите, програми, които, за съжаление, не стигат до крайния адресат. Има достатъчно пари. Българската държава в момента разполага със средства да води една много добре фокусирана социална политика. Какво трябва да се направи там – с две думи. Защото чух да казвате, че не се справяме. Първо искам да напомня, че средната пенсия 1996 година, тоест преди нашето управление, беше 19 лева сегашни пари. А ние...
Водещ: Е, то беше ужас тогава, то вие тръгнахте от нула.
Иван Костов: Не, не, средната, за цялата година. А ние оставихме средната за 2001-ва 92 лева. тоест средната пенсия се е увеличила повече от четири пъти и половина. Това сме го постигнали за четири години. В този смисъл могат да се направят много сериозни неща за пенсионерите и сега. Има ред, политики държавни, които трябва да се поемат от държавата. Примерно защитата на майчинството, насърчаване на майчинството не трябва да се плаща от Националния осигурителен институт (НОИ). Определени задължения при пенсиониране на професиите, които са имали малък хоризонт на трудова заетост, в смисъл работят малко, пенсионират се с високи заплати. И тази тежест по обслужването на тези заплати, включително и тяхното участие в допълнителния, доброволния, хайде нека за допълнителния да говорим пенсионен фонд, тоест за втория стълб, трябва да бъде приравнено към всички останали. По този начин ще се облекчи НОИ и ще се даде възможност да се преизчислят като се повишат пенсиите и то съществено. Ние това го предлагаме всяка есен.
Водещ: Вашият бъдещ, ако стане, разбира се, политически съюзник Бойко Борисов набляга изключително много на борбата с корупцията. Той казва ние ще вземем парите от сивия сектор, ще вкараме министри в затвора и т.н. Вие тук можете ли да се изявите по някакъв начин?
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Защото имате наистина спорна репутация в тази област. От една страна вие уволнихте половината си правителство. Дойдохте тук и казахте, че сте го направил заради съмнения в корупция. От друга страна не го обяснихте тогава на хората това нещо и останахте неразбран.
Иван Костов: Ето какво трябва да се направи със сигурност, което не зависи от съдебната система. трябва да има система за контрол и за противодействие на корупцията, опряна на усилията на опозицията да критикува управляващите. Така трябва да бъде. Тоест на паритетен принцип комисия за противодействие на корупцията, председателствана от опозицията, същата такава комисия за контрол върху европейските фондове. И с критичността на опозицията трябва да се следят действията на политическите кабинети и включително на администрацията. И няма нужда от съдебна власт, дори няма нужда. Нека тя да си проточва своите процеси за четири, за пет години...
Водещ: Ама тя ще ги съди примерно.
Иван Костов: Важното е тези хора, за които има основателни съмнения, да бъдат изваждани от изпълнителната власт.
Водещ: А европейски експерти могат ли да бъдат полезни?
Иван Костов: Това е молба към ЕС да колонизира България, да ни направи 27-ма колониален придатък към ЕС.
Водещ: Ама мнозина казват аман от османско иго, аман от руско иго, дайте, по-хубаво да е европейско.
Иван Костов: Вярно, на хората това им звучи чудесно, звучи им чудесно да...
Водещ: (...) иго.
Иван Костов: ... да, да дойдат европейски... Само че в ЕС няма такива механизми. ЕС не е имперска държава, тя не може да управлява чужди територии, не може да носи отговорност за това. Поради тази причина... Аз вчера гледах заглавието в „Новинар” – „Само БСП може да спаси България”, казва г-н Станишев...
Водещ: Пред Ройтерс.
Иван Костов: ... пред Ройтерс. Защо изобщо България трябва да бъде спасявана след четиригодишно управление на БСП.
Водещ: Не, не, той каза от световната икономическа криза, която няма нищо общо с БСП. Да бъдем коректни.
Иван Костов: Да, но защо не започна да я спасява, още когато бяха първите предупреждения за криза?
Водещ: Нали я спасяват, има спасителен план.
Иван Костов: Не. Трябваше да изключи автопилота. Връщаме се към началото на разговора. Трябваше да се смени фискалната политика. Изобщо той трябваше да действа решително. Освен това той не може да казва „БСП ще спаси” след като БСП вика европейски комисари да дойдат да управляват вместо тях и да ги надзирават. БСП няма да спаси България, а БСП ще извика европейски комисари да спасяват България. Това е точното му изречение.
Водещ: Като част от програмата. Кажете сега...
Иван Костов: Само че това е пълно безсилие, да си го кажем директно. Това трябваше да се каже на българските избиратели. Трябва да се каже така: БСП и тройната коалиция нямат способност да въведат ред, не могат да създадат организация, не могат да се справят нито с проблемите на обвинението, нито на съдебната система, нито на усвояването на еврофондовете. Трябва просто да дойдат другите. Но не европейците. А трябва да дойде алтернатива.
Водещ: Другите може да са десните, може да е синята коалиция. За това след малко. Може да е ГЕРБ с вас. Кажете сега, защото вие сте, за хората, които ви познават много добре, вие сте изключително голям политик и сте политик, но се правите сега на експерт до известна степен, какво ще бъде вашето място в следващото управление?
Иван Костов: Не, аз не се правя на експерт, аз съм експерт.
Водещ: Вие сте експерт, но играете тази експертна роля. И казахте даже преди няколко седмици, че се виждате в парламента скромно, ще седне Иван Костов, ще гледа и ще помага.
Иван Костов: Първо, голямата ми амбиция е да разбирам от тези неща. Имам уникално съчетание на специална подготовка, на докторат по тези въпроси, съчетан с опит, приложение в противодействие на кризи през 1996 и през 1997 година.
Водещ: Факт.
Иван Костов: Не може да се отрича такъв опит, това би било...
Водещ: Не се отрича. Съчетание уникално между експерт и политик.
Иван Костов: В този смисъл аз съм наистина...
Водещ: Къде ви е мястото?
Иван Костов: ... експерт, тоест разбирам от тези неща, знам какво трябва да се направи. Всеки, който ще тръгне да отрича това, просто ще изкриви съществено...
Водещ: Никой не отрича. Въпросът е, че вие като че ли давате заявка, че ще играете някаква второстепенна роля в следващото управление и ме озадачавате.
Иван Костов: Отговарям веднага. Това, което трябва да се направи е да се изработят решения, решения на базата на много дълбока експертиза и да се концентрира воля и решителност, да се получи съгласие, включително на опозицията, защото с национално съгласие се преодолява, както от политическата корупция, така и кризата. Всички неща стават със съгласие. Тоест трябва...
Водещ: Тоест и БСП ще вкарате в този консенсус, ако вземете властта.
Иван Костов: Много ми се сърдят в ДСБ защо започвам да говоря за съгласие. Но целият световен опит е такъв – в момент на големи изпитания се търси политическо съгласие върху точно определена и ясно дефинирана програма. Големият проблем на управляващата тройна коалиция, аз снощи им го казах в парламента, че разпиляха енергията на това Народно събрание, където имаше пълна готовност и имаше мнозинство да приеме строги закони срещу политическата корупция в самото начало, където възниква политическата прослойка, на самите избори. Има такава воля. Отказаха да го направят и то няколкото управляващи елита на ДПС и на БСП. Това е...
Водещ: Добре, как ще постигнете консенсус тогава с тях, с ДПС и д БСП, по какъв начин?
Иван Костов: Вижте, аз пак повтарям, в Народното събрание в момента има достатъчен брой депутати, които са готови да приемат тези закони от всички страни на политическия спектър. Те са готови да го направят. Разбира те ли? Искам да кажа, че има хора, подкрепящи силно и вярващи, че могат да се предприемат законови действия и да започне рибата да се чисти откъм главата, от където се е вмирисала.
Водещ: Не ми отговорихте на въпроса как виждате вашата роля в следващото управление на България?
Иван Костов: Ами ето, в изработването на тези решения, в намирането на тези консенсуси.
Водещ: В парламента?
Иван Костов: Това е най-сложната политика.
Водещ: А защо не в изпълнителната власт?
Иван Костов: Това е най-сложната политическа роля. Няма по-сложно от това. Защото, ако можеха да я направят, аз неслучайно ви говоря за разпиляна енергия. Ако някой беше достатъчно опитен, достатъчно широк като поглед на държавник да имаше, тройната коалиция щеше да види, че Народното събрание има капацитет, има нагласата и може да приеме драстични мерки срещу политическата корупция. Трябваше да го види и след това да го постигне. Никога не е имало такова нещо – цялата опозиция да дава добри идеи и след това те станаха, вчера по време на дебата казаха толкова много народни представители с добри идеи. Ами защо тези идеи ще отидат в кошчето.
Водещ: Вашето място къде е?
Иван Костов: Някой трябва да го направи. Това е най-сложната политическа задача – постигането на консенсуси, премерването, търсенето на баланси, решението на тези задачи, арбитрирането на спорове между управляващи и опозиция, това е най-сложното нещо.
Водещ: Кой ще оставите да управлява в следващото правителство, ако вие сте в парламента?
Иван Костов: Аз видях едно много умно момиче в ГЕРБ, което на вас може да не ви е харесало, но на мен ми хареса, защото беше дръзко, защото беше информирано, вчера на дебата. Дори такива хора могат да вършат...
Водещ: Имат ли ГЕРБ експертният потенциал да управляват страната с ваша помощ, но вие в парламента?
Иван Костов: Това вече е отговор очевидно да. Въпросът е, че ГЕРБ очевидно и снощи показаха, че са много далеч от експертния капацитет за управление на страната. Освен това аз чух нещо с голяма тревога. Едно популистко говорене в полза на изграждането на големите енергетични проекти, например АЕЦ „Белене”, което е едно от най-вредните неща, което може да се говори в момента.
Водещ: От къде го чухте това нещо?
Иван Костов: Чух го от, казано от г-н Бойко Борисов.
Водещ: Притесни ли ви това?
Иван Костов: Притесни ме много, ще кажа защо. Защото, за да се построи тази атомна централа, ще струва 7–8 милиарда, които ще се харчат в продължение на 7 – 8 години. Тази централа сега е ненужна, в края на кризата може да се окаже абсолютно ненужна. Това е наливане на пари в енергийната олигархия в България, което започна правителството на Сергей Станишев точно по образец на Путин. 700 милиона в момента са хвърлени в енергийния холдинг. Точно така...
Водещ: Добре, ако вземете властта, ще спрете строителството на АЕЦ „Белене”, това ли ни казвате?
Иван Костов: Разбира се, трябва да се отложи. Трябва да се види дали ще има нужда от тази централа. Защото другото означава един баща, който има цял гараж с лъскави коли, като дойде кризата, да си купи най-лъскавата възможна кола, която очевидно му е ненужна, а децата да стоят гладни.
Водещ: А децата да стоят гладни.
Иван Костов: Това означава да се прави АЕЦ „Белене” в години на криза. Това означава всичките големи енергийни проекти. Това, което трябва да се прави, е да се пести водата, да се преработва и изчиства водата. Защото България е на първо място по разхищение и опасно изчерпване на водните си запаси. Това е ключово. Трябва да се строят пречиствателни станции, трябва да се строи и инфраструктура за бизнеса, за да може просто да се отвори възможност бизнеса да...
Водещ: Вие ще отречете, разбира се, но до голяма степен много и от добронамерените, и от недобронамерените ваши анализатори твърдят, че новият проект, който сега се оформя, който ще се казва, стартира кампания на в. „24 часа” „Синята коалиция” или „Десните” до голяма степен е плод на вашия дипломатически усет, на вашия политически проект, проектът, който е анализиран, създаден от Иван Костов. Как виждате това чудо, накъде може да се развива то?
Иван Костов: Проектът „Обединена десница” наистина беше стартиран само от ДСБ на 1 декември на нашето национално събрание. Ние там казахме че предвид опитите България да бъде извадена от релсите, по които се движи, на европейско и атлантическо членство, предвид обстоятелството, че ползите не стигат до българските граждани и до българските фирми, от европейското членство ние трябва да влезем в управлението. И предвид пък видимия дефицит на капацитет и потенциал за управление, на експертиза в ГЕРБ, ние трябва да сме готови да изпълним ролята на коректив и гарант, че точно определени неща ще бъдат направени и други, че няма да бъдат направени. Защото в години на криза има цял набор от неща, които в никакъв случай не се правят. Примерно, както с болния, не можете да му отнемате, той е на командно дишане с кислород и вие да му свалите маската, това не може да се прави.
Водещ: Ето, вашите колеги това казаха преди време – от Бойко рейтинга, от нас експертите в управлението. Долу-горе този проект представлява нещо подобно. Кои ще бъдат вътре в този проект още, кои са хората? Ето, вчера Кошлуков, разбрахме, че той ще участва.
Иван Костов: Да, да.
Водещ: Вече сте повече.
Иван Костов: Да, да.
Водещ: ДСБ, СДС...
Иван Костов: Обединените земеделци...
Водещ: Г-жа Мозер и тя е вътре?
Иван Костов: Да, да.
Водещ: Г-н Праматарски?
Иван Костов: Водят се преговори.
Водещ: С него?
Иван Костов: Да.
Водещ: Какво става с вашия, ако мога така да го нарека, любимец Яне Янев и „Ред, законност и справедливост?
Иван Костов: Водят се преговори.
Водещ: Не е тайна, че вие много държите той да присъства.
Иван Костов: Пак е в Лондон, чакат го да се върне, преговорният екип.
Водещ: Много ходи в чужбина този човек.
Иван Костов: Не знам.
Водещ: Вие искате ли той да бъде в коалицията?
Иван Костов: Да, разбира се.
Водещ: Държите?
Иван Костов: Да, разбира се.
Водещ: Заради антикорупционното му (...)?
Иван Костов: Не. И заради антикорупционното му поведение.
Водещ: Поведение.
Иван Костов: Заради действията му. Заради решителността му да действа срещу корупцията, включително...
Водещ: Мартин Димитров изказа тука някакви притеснения за него.
Иван Костов: Аз разбирам, но нали сме заедно, нали правим коалиция. Тази коалиция има капацитет, много голям капацитет да бъде истински, с истинско тежко присъствие в Народното събрание, наистина да е коректив и действително да е гарант за това, че се следва определена политика. Но трябва да се отворим към другите и да ги приемем сред себе си. Защото има нещо много сложно на тези избори. Тези избори са нещо като генерална репетиция, от която се разбира кой ще получи главните роли. Генералната репетиция са евроизборите. На евроизборите могат партии, които нямат достатъчно подкрепа, примерно такъв е рискът за коалиция „Напред”, такъв е рискът очевидно за НДСВ, такъв е рискът за Яне Янев, те могат да бъдат просто изхвърлени от същинските избори.
Водещ: Защо не направите една голяма...
Иван Костов: Ето, ето това е...
Водещ: Ама бихте ли взели да речем НДСВ или тази част от НДСВ, или „Напред”?
Иван Костов: Вие знаете, че ние за БНД също сме „за” и все още се надяваме, че ще намерим...
Водещ: Ще влязат ли БНД?
Иван Костов: ... ще намерим някаква формула да участват.
Водещ: Кои са политиците там, които харесвате?
Иван Костов: Г-н Великов безспорно е един много стабилен, много солиден човек с много силна подкрепа лична. Той може, по моя преценка, да се пребори, да спечели като независим участник...
Водещ: И харесват го доста, между другото, в Монтана.
Иван Костов: Има, има. Да не ги назовавам по име, защото някой може пък да не си чуе името.
Водещ: Кажете, кажете. Да има обидени.
Иван Костов: Е, защо да има обидени?
Водещ: Че не сте му казали името в студиото. Ще кажат Иван Костов спомена Лидия Шулева и примерно Николай Свинаров, забрави Пламен Панайотов или обратно, спомена Панайотов, забрави...
Иван Костов: Тогава спирам с имената, но има такива лица, има хора, които работят много добре в избирателните си райони, в Пазарджик, в Кюстендил, на други места в страната. Има хора, които наистина присъстват на място, имат собствена тежест и ще бъдат полезни. Между другото, колегите от СДС го знаят това.
Водещ: Те го знаят и те СДС до голяма степен сега, пак ще отречете, ама те се съобразяват с вас. Ако има наистина водеща политическа фигура в целия този десен проект, който се създава, това сте вие. Говоря само за политическа фигура, не говоря за партия, за да не се обидят цели партии. Последният път, това е и последният въпрос, като си говорихме с вас тук аз ви казах, че остават тези съмнения, че вие умишлено изтикахте СДС от коалицията с НДСВ 2001 година и така, ако проследим логиката на събитията, влезе БСП във властта, стана ДПС толкова силно, колкото е порез последните осем години. Вие казахте – не, аз нямам тогава заслуги, имаше си друго ръководство на СДС, то така си реши. Обаче тук ме пресрещна Надежда Михайлова една сутрин в гримьорната и ми каза – не е така, както каза г-н Костов в студиото. И то го каза добронамерено. Тогава, каза, общата воля беше, и тя беше такава обща воля, контролирана от него, да не се прави коалиция с НДСВ на никаква цена. Приемате ли го това като грешка ваша и отговорност?
Иван Костов: Сигурно съм направил много грешки. Всеки, който работи, греши. Аз не съм човек, който...
Водещ: Защото сега същите хора ви харесват.
Иван Костов: Хората са се променили много. Вижте, едно е човек, който идва...
Водещ: За разлика от вас, биха казали някой, но аз бих казал, че и вие се променихте много.
Иван Костов: ... който идва отнякъде, отива в управлението, вижда какво е, преживява своите терзания, взима своите решения, носи своите отговорности, прави своите грешки, след осем години той е друг човек. Нека за разбираме, че хората се променят. Най-ценното в политиката, най-ценното е да събереш около себе си бити. Нали помнете „Седемте самурая”, какви хора събра онзи...
Водещ: Не само. „Великолепната седморка”, която е римейк на този. Това са аутсайдери на практика, (...) това го е направил.
Иван Костов: Това са хора, които губят, са загубили всичките си битки, но спечелиха последната битка и защитиха селяните от разбойниците. В този смисъл...
Водещ: Народът го е казал, че за един, как беше, за един бит, десет пребити давам.
Иван Костов: Точно така. хубаво е да се съберат хора с такъв опит и към тях да има и друго отношение, защото те са дошли с много свои заблуди в политиката. Хората в края на Народното събрание, аз неслучайно пак ще ви върна към това, на личната воля да се преборят с политическата корупция сред депутатите в това Народно събрание от всички парламентарни групи, това е феномен, който аз виждам за пръв път.
Водещ: Вие сте в ролята на човека, който ще събере самураите, за да спаси селото от разбойниците. Така говорете за себе си.
Иван Костов: Е, метафори са това. Все пак търсим...
Водещ: Последен въпрос. Вие осъзнахте ли вашите грешки като политик? Мнозина се притесняват от твърдата ръка. Аз съм си говорил с много хора и от бизнеса, и от политиката, казват – харесваме го Иван Костов като политик, ама не си поплюва, ще вземе властта и ще се саморазправи с нас с твърда ръка, Командира, не случайно така ви викаха. Плашите ги с това.
Иван Костов: Точно заради това трябва да има различни хора. Вие казахте сега вие, вие, вие... Аз не искам да съм аз, аз искам в тази коалиция да има няколко хора отпред, искам но младите, на Мартин Димитров, на Яне Янев, на други млади лидери, сред ДСБ има чудесни млади хора, да им се даде шанс да излизат напред. Това е начинът, по който ние ще разчупим и политическия образ на десницата. Защото тя осем години в опозиция събра много сила вътре в себе си
Водещ: Иван Костов, гост на предаването „Тази сутрин” по bTV със своята концепция за излизане от кризата, също така и със своята покана към БСП на дебат десни срещу леви. Нашето предаване веднага е готово да откликне на това желание на г-н Костов, още повече, че експертен сблъсък при всички положения ще се получи в студиото на бТВ. Продължаваме да следим темата с дясното и в други наши предавания.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот Любомир Вучков » 25 Мар 2009, 19:04

Бесен съм! Не стигаа, че ред нощи не спя заради болки и сутринта се дигнах да запиша интервюто на видео, а днес цял ден го качвам на пустия му фес - та ми отговориха, че не се качват видео повече от 20 минути! Бая псуване отнесе тоя фес - всякакво доверие вече губя в него, щото никаква работа не върши!
Сега качвам видеото в Гуглето - ама пълзи като костенурка! Май ще спя тук!
Ако стане номера, ще го кача и тук! Прощавайте, ама сега засега ще се задоволите със стенограмата!
Ето го и видеото!

Ако случайно не сработи - ползвайте дирактния линк:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 9134760362
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот Любомир Вучков » 26 Мар 2009, 18:19

Иван Костов: С ГЕРБ ще ни е много трудно, но имат способност да виждат
„24 часа”, интервю на Калина Влайковаq 26-03-2009
http://www.dsb.bg/display.php?sub=news_2&open_news=3946

- Г-н Костов, приключиха ли драмите около обединението на ДСБ и СДС?
- Драми има винаги, когато става въпрос за лични съдби. Но тези неща ги има винаги в политиката. Десните демократи сме по-прями, казваме си проблемите в очите.
- Вие преживявате ли лично атаките от сините?
- Нека не звуча като дебелокож хипопотам, но отговорът е не. Защото си давам сметка какво се крие зад тези атаки. БСП и ДПС правят всичко възможно нашата коалиция да не съществува. Те знаят, че тя би могла да ги изкара в опозиция. Този страх ги кара да прилагат целия си арсенал от интриги, клевети и лъжи срещу коалицията. В дълбочина съпротивата се поражда от хора, които са много близки до ДПС
- Подозирате троянски коне в синята партия?
- Всеки, който говори срещу коалицията, без съмнение пречи на възможността да се създаде силна алтернатива срещу Станишев и Доган. Това е факт.
- Ще бъдете ли по-спокоен, ако се млъкне и се саботира подмолно?
- Не. Зная, че се работи и така. Но вече няма как нещата да тръгнат в обратната посока.
- Спомняте си как Петър Стоянов след едни драматични избори заключи: "Заедно не можем повече." Какво ви дава самочувствие, че сега със СДС ще се сработите?
- СДС се промени, дойдоха нови и млади хора. Ние искрено желаем те да решат всички свои проблеми, да се консолидират, да обновят партията. Новите лидери не са обременени с тежките пороци в СДС, които навремето ни накараха да напуснем.
- В този смисъл как отговаряте на призива да се оттеглите и на обвиненията, че целта ви е да "завземете и унищожите" СДС?
- Това са хора, които се страхуват, че няма да попаднат в листите. Но те трябва да разберат, че за да се преборят за място в тях, е нужно да спечелят доверието на хората от коалицията. А не да се борят срещу нея. Нека не затръшват вратата, а след това да се опитват с глава да преминат оттатък Важното е, че заедно ще вкараме повече депутати и от това печелят и двете партии. Личната драма на никого в момента не може да бъде пречка.
- Как си представяте оттук нататък участниците в десния съюз?
- Ние преговаряме с всички. Изключение има заради ветото, което СДС наложи на БНД. Но може би ще приемат идеята да има отделни представители на БНД в листите Коалицията само ще спечели от това. А ние в ДСБ сме отворени за възможно най-широк формат с потенциал да вкара над 40 депутати в следващия парламент.
Има реална възможност това да стане. Дори в момента само двете партии гоним 30.
- Съдейки по състоянието на столицата, как ви изглежда едно бъдещо управление на ГЕРБ?
- Много трудно, няма какво да го крием. Много трудно. Ние имаме различия, включително по принципни въпроси. Но ГЕРБ имат нещо много положително -способността да виждат като опозиция политическите реалности в страната и поточно слабостите на България. Докато дебатът показа, че министър-председателят, извинете ме за метафората, е като глухар. Знаете ли кога убиват глухарите? Когато пеят. Тогава те не виждат и не чуват нищо. Стрелците се приближават до тях и ги застрелват. Управляващите са точно с песента на глухара в момента. Отричат да има проблем с усвояването на еврофондовете, отричат политическата корупция, мафиотизацията, връзките си с организираната престъпност. Отричат, че трябва промяна в политиката, за да се пресрещне кризата. Плуват някъде между небето и земята.
Докато ГЕРБ очевидно забелязват тези слабости. Или поне част от тях. Няма какво да скромничим, заеха от нас тезата, че за най-големите предизвикателства като икономическата криза и политическата корупция, трябва да има национално съгласие. Но прилагат по доста странен начин тази теза и малко я поевтиняват. А национално съгласие по тези въпроси наистина е много необходимо. Ето например, управляващите пропиляха възможността с радикална промяна на изборното законодателство да противодействаме на политическата корупция. Има такава воля сред депутатите, но елитите на БСП и ДПС я спряха.
- И какво ни чака на изборите?
- Същото ще бъде. Със същите пороци и слабости. Със същата тежка корупция. С купуването на гласове. След това няма защо да се чудим, че има педофили и престъпници сред депутатите.
- Казахте, че ГЕРБ за радост забелязват проблемите...
- Нямат решение обаче.
- Достатъчно ли е това? У нас всички виждат проблемите пред телевизора.
- Да, но управляващите дори не ги виждат. Затова трябва да си ходят. Демокрацията сменя управляващите, които губят усет за реалните проблеми и са склонни да се оглушават със самохвалене. Това са очевидно и хора с лошо домашно възпитание. Да се обърне премиерът на най-бедната страна в ЕС към финансовия си министър с похвалата, че той бил най-великият финансов министър. А министърът да му върне същата нелепа похвала. Това звучи не само доста глупаво, но и невъзпитано. Майките и бащите им явно не са ги научили, че така не се прави.
- Ако БСП пак е на власт?
- Ако БСП и ДПС останат на власт в някакъв формат дори и с ГЕРБ, след година страната ще бъде в изключително тежка икономическа и политическа обстановка.
Ще има предсрочни избори, ще се прекъсне продължилата 12 г. политическа стабилност. Ще се върнем преди 1997 г.
- А какво ще правите със СДС, ако ГЕРБ ви измени?
- Е, ще бъдем опозиция. Вероятно ще очертаем програма, ще търсим съгласие, ще опитваме поне най-важните въпроси да бъдат решени в полза на хората.
- Според Мартин Димитров не е невъзможно в ЕС да ни наложат безпрецедентна мярка и да ни изключат. Споделяте ли?
- България е прехвърлила всякакви граници за поведение. Държим се наистина като хора, които си просят най-сериозни санкции.
Сега според договора с ЕС това е невъзможно да стане. Но тази идея вече се върти в главите на много европейски политици. И те са започнали да търсят начин.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот elenabel2002 » 27 Мар 2009, 08:37

Любо,здравей :)
Зная,че моето писане ти идва в повече и затова се старая да пиша само отвреме навреме -иначе искам да напиша за още много неща ,които се случват на яве и на сън :yahoo: .Вероятно ще ме посъветваш да пиша и другаде ,но знаеш ли -смисълът е в това да избираме свободно ,вместо да се правим на глухари :P
Поздрави !
Аватар
elenabel2002
 
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Окт 2008, 23:52

Re: КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

Мнениеот gnome » 29 Мар 2009, 20:49

Любо, ти си много полезен човек за заети хора като нас.:blush:

Да си жив и здрав! :)
Аватар
gnome
 
Мнения: 76
Регистриран на: 30 Ное 2008, 18:08

Следваща

Назад към Дискусионен клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron