За Близкия изток

Тук се реализира главната дискусионна дейност на потребителите на форума по всички важни въпроси на политиката, икономиката, обществените отношения у нас и в чужбина, както и дискусионни въпроси от дейността на Форума по преценка на управителните органи.

За Близкия изток

Мнениеот Краси на 30 Дек 2008, 22:47

Ще започна изложението си по един различен начин на това, което може би се очаква. Бях попитан от един приятел каква е позицията ни по въпроса с конфликта, който отново е на дневен ред между Израел и Палестина. Аз отговорих, че не знам да има и че сега са празници. Това не е основателен довод. И не може да бъде. Защото комунистите имат позиция. А какво правим ние? Празнуваме?! За това аз отварям тази тема в опит да привлека вниманието на посещаващите форума да изработим позиция на форума по въпроса. Предлагам тази позиция в последствие да бъде поместена във фейсбука. Но всичко това по- късно. Сега е редно да започнем с изработването на позицията.
Краси

Re: За Близкия изток

Мнениеот Краси на 30 Дек 2008, 23:43

Моето мнение е а и винаги е било, че Израел са си в правото да защитават начина си на живот и да се борят против терористичните атаки на палестинците. Това, разбира се, води неминуемо до жертви и сред цивилното население. Аз се изненадвам от острата реакция срещу Израел преди да се вземат в предвид повода за реакцията на Израел. Защото не само за мен, но и за всеки здраво мислещ еврейската държава отговаря на атаки и не започва първа военни действия. Да си припомним, че беше издигната стена за защита на Израел. От друга страна реакцията до голяма степен е разбираема. Имам предвид европейските държави. Доста от тях арабите в частност и мюсюманите като цяло представляват значителни общности. Не случайно имаше и протести. Други, като нашата, се управляват от проруски партии. За никого не е тайна, че САЩ стои зад Израел и следователно Русия и проруските правителства подкрепят враговете на Израел. Има и един немаловажен допълнителен фактор. И този фактор е избирането на Обама за президент. Това даде знак, че САЩ няма да води толкова активна външна политика. Едно от следствията беше замерването на Буш с обувки. Сега такова нещо може да се случи и се случи. А преди беше немислимо. Именно и това е причината Израел да е в по- неизгодна ситуация и съответно да се налага използването на сила в отговор на арабските атаки. Защото докато президент беше Буш те бяха натикани там където им е мястото. Но сега отново се опитват да напрвят това, което и винаги. А истината е много простичка и много неприятна. Палестинците са мързеливи. Евреите, които винаги са имали усет към трупането и увеличаването на богатсва правят своята държава наистина красиво кътче. Факт е че палестинците се натискат да работят в Израел. И всичките палестински атаки са израз на завист. Същата тази завист, която настройва мюсюлманите против християните и която е причината за толкова нещастия, които има по света. Тероризмът е израз на безсилие. На безсилието на по- слабо развитите държави и по- бедни хора да се сдобият с блага, които притежават по- богатите държави и хора. И тъй като и по въоражение са много назад единствения начин да се борят е с терористични атаки. В тези терористични атаки не се свенят да използват жени и деца. Единствения възможен отговор е война и то тотална, което Израел и прави.
Краси

Мнениеот Николина Манчева на 31 Дек 2008, 00:19

;) Аз не разбирам много от политика и международни отношения,не се правя на компетентна,но понякога си задавам въпроси и се мъча да намеря някакъв отговор. Конкретно за взаимоотношенията между тези две страни съм си задавала въпроса Защо в България защитаваме Палестина в повечето случаи и нападаме Израел? Аз съвсем интуитивно симпатизирам на Израел - може би защото от детските години имам приятелка еврейка. Тя и съпругът и са изключително интелигентни и възпитани. Съпругът работеше при Равина,а тя - в еврейския дом. Те си задават същите въпроси - защо хората жалят палестинците,а за това ,какво преживяват евреите никой не се вълнува.От тях знам,че всъщност обикновенните хора се разбират добре и си живеят спокойно. Краси,ако искаш,мога да се свържа с тези мои приятели и да ги попитам можем ли с нещо да им помогнем?
Николина Манчева

Мнениеот Краси на 31 Дек 2008, 00:22

Решението да не се спира офанзивата срещу Хамас е правилно. Това е терористична организация. При това доказала се през годините. Протестите срещу Израел са всъщност в подкрепа на тероризма като цяло. ето защо позицията ни трябва да е в подкрепа на политиката водена от Израел за борба с тероризма. Друга позиция е немислима.
Краси

Мнениеот Краси на 31 Дек 2008, 00:36

Не е лоша идея. Във всеки случай трябва ясно и твърдо да заявим позицията си по въпроса. Можем да го направим като обръщение от името на форума ни. Това обръщение естественотрябва да бъде обработено и изпратено в окончателен вид на националното ръководство на ДСБ и да бъде съответно качено във фейсбука. От там насетне становещето по този въпрос трябва да бъде съобщено от страна на националното ръководство. Има една много сериозна пречка това да се случи в кратък срок. А именно това, че всички, включително, и телевизиите са се концентрирали за посрещането на новата година и празненствата, а това не предразполага към обръщане на внимание на политически послания. Естствено и самото национално ръководство едва ли може да се събере или да се свържат помежду си за изработване на позиция. Все пак ако формулираме добре нашето обръщение и го изпратим възможно най- бързо може да бъде оповестено директно като позиция на ДСБ. това би било голям успех за нас, а и ще покаже, че дори в навечерието на новата година се действа активно по актуалните проблеми.
Николина Манчева написа:;) Аз не разбирам много от политика и международни отношения,не се правя на компетентна,но понякога си задавам въпроси и се мъча да намеря някакъв отговор. Конкретно за взаимоотношенията между тези две страни съм си задавала въпроса Защо в България защитаваме Палестина в повечето случаи и нападаме Израел? Аз съвсем интуитивно симпатизирам на Израел - може би защото от детските години имам приятелка еврейка. Тя и съпругът и са изключително интелигентни и възпитани. Съпругът работеше при Равина,а тя - в еврейския дом. Те си задават същите въпроси - защо хората жалят палестинците,а за това ,какво преживяват евреите никой не се вълнува.От тях знам,че всъщност обикновенните хора се разбират добре и си живеят спокойно. Краси,ако искаш,мога да се свържа с тези мои приятели и да ги попитам можем ли с нещо да им помогнем?
Краси

Мнениеот Peter Dyakov на 31 Дек 2008, 07:41

Краси, за много от нещата, които пишеш, си прав.

Имай предвид обаче, че демократите като цяло са повече произраелски настроени от републиканците /тук не слагам Обама, който е доста неясна личност като идеи/. Така че американската външна политика, поне в Близкия изток, може ще се активизира още.
Peter Dyakov

Мнениеот Краси на 31 Дек 2008, 10:04

Ето в първоначален вид това, което предлагам. Не съм го оформил тъй като тепърва ще претърпи промени, тъй като е много постно.
Прикачени файлове
blizak iztok.doc
(19 KiB) 51 пъти
Краси

Мнениеот Иван Кованджиев на 31 Дек 2008, 11:19

Кратко, ясно и точно е написаното от Краси. Смятам, че трябва да се пише чия е тази позиция, например:
ПОЗИЦИЯ
На членовете на форума dsb-is.net във връзка с израело-палестинския проблем.
Аватар
Иван Кованджиев

Мнениеот Краси на 31 Дек 2008, 11:22

Ако правилно разбирам предложението трябва да променя текста така:
Прикачени файлове
blizak%20iztok[1].doc
(19 KiB) 40 пъти
Краси

Мнениеот Иван Кованджиев на 31 Дек 2008, 13:10

Така е по-добре. За да се избегне повтарянето "във връзка с", може на едното място да се пише наример: "по отношение на" или нещо подобно.
Аватар
Иван Кованджиев

Следваща

Назад към Дискусионен клуб