Отново назряват дни на протест, както преди една година! Този път – за защита на гражданските ни права против проследяване и подслушване на комуникациите ни по интернет и мобилна трафична връзка, в т.ч. и против т.н. „МВР-интерфейс”.
За тия, които бяха пред Парламента в ония страшни и величави дни преди една година и искат да си припомнят, както и тия, които само са чули за тях – линка:
viewtopic.php?f=19&t=137&st=0&sk=t&sd=a
След една година от тия събития, когато пострадаха хора и наскоро беше отказано наказателно преследване на виновните, пак ще има протест.
Под надслов: ”14.01.2010 - БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!”
За желаещите да се запознаят с подробности е линка на сайта на протеста- http://svobodata.org/
Публикувам темата тук, за да предизвикам дискусия.
Трябва ли да подкрепим протеста!?
Становището на Демократи за Силна България против ЗИД на Закона за електронните съобщения е ясно и категорично. Това е видно и от действията на единствената парламентарна група, която имаше последователна позиция през цялото време – от разработването на проекта до гласуването му против на първо четене. Видно е и от публикациите на ръдоводителите на ДСБ:
Изказване на Иван Костов в Парламента на 23.12.2009 г. по ЗИД на Закона за електронните съобщения http://www.dsb.bg/index.php?page=press&id=872
Интервю на Иван Иванов на 17.12.2009 „ДСБ няма да допусне подслушване на интернет” http://www.dsb.bg/index.php?page=press&sub=news&id=804
Тук viewtopic.php?f=5&t=294 съм постнал изказването и интервюто и е на разположение и сега на тези, които искат да си ги припомнят или прочетат.
Така че и до днес становището на ДСБ за опитите да бъде наложено на гражданското общество хомота на милиционерщината е ясно и категорично!
Остава открит въпроса дали ДСБ подкрепя протеста? Засега няма индикации от официалния сайт на ДСБ.
Определяйки нашето отношение към протеста в съзвучие с политиката на ДСБ и като отделни граждани, не можем да пренебрегнем факта кои са организаторите.
За да не бъда многословен и да не се повтарям, тук откопирам мнението ми, изразено в Facebook в дискусия с Любка Дойнска и Асен Генов – последният е сред организаторите, член на делегацията за преговори с ръководството на МВР:
Вярно е, че политически маргинали се опитват да търсят реабилитация чрез яхването на протеста - както беше и преди една година. Вярно е, че либералстващи хора и сдружения - в диапазона от зеления до розовия цвят търсят място под слънцето на политическия небосклон - това са все ония, на които им пречи двуполюсния модел, защото не ги искат и на двата полюса. Но е вярно и това, че когато има обществено значима кауза, трябва да се пренебрегне конфронтацията и да се търси общата секуща. Позволявам си да дам пример със себе си: Присъствах на малобройния протест против посещението на Брунбауер у нас (Брунбауер-Балева "Митът Батак"), независимо че не бях обвързан по какъвто и да е начин, особено политически, с организаторите. Защото изповядвам каузата, че на българохулниците и родоотстъпниците трябва да се дава отпор!
Дано съм здрав и на 14-ти да съм на протеста! Както преди една година!
Дали съм прав или не – преценете сами от добросъвестно изброените от мен подкрепящи протеста организации:
ПП Зелените
България е наша
Електронна Граница
Aсоциация общество и ценности
Единна народна партия
БлуЛинк
Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
Гражданска инициатива справедливост
Движение “Гражданско действие”
ПП Земеделски народен съюз
ПП НДСВ
Гражданско движение “Културно-историческо наследство и мемориални паметници”
БИП
“Младежка интернет медия”
Надявам се да проявите активност чрез коментарии и дискусии!

и както е тръгнало може за всеки ден .....та чак до 10 март т.г. да се вадят поводи за протести .Има толкова много материал за протести -спомнете си и този протест : против изкуството на Д.Ч. -тогава самият творец отговори с писмо ,адресирано до организаторите -толкова цинично писмо ,колкото изобщо е цинично отношението ни към правото на всеки да избере как,кога и какво да направи за да е съпричастен на обществения живот .Според мен обществения натиск срещу правителството е знак за изоставане на управляващите и в този смисъл е по-важно да усилваме нашата подкрепа за ускоряване на усилията на правителството в работата му по изпълнение на поетите ангажименти,отколкото да се засилва и без това нарастващото напражение сред народа ни.Тази сутрин Е.Манева изрази много точна и ясна позиция,че трябва да се засили контрола по изпълнение на законовите разпоредби у нас т.е. да достигнем нивото на отговорност каквото е в ЕС.Напомнянето ,че управляващите трябва да действат скоростно е по-важно от възспирането на реформите . А За предсрочни избори за Президент и Кметове -вероятно не е рано.