"НЕ" на ACTA!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

"НЕ" на ACTA!

Мнениеот Любомир Вучков » 02 Фев 2012, 20:23

БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТЪТ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ АСТА!

На първи октомври 2011 година 8 страни – САЩ, Канада, Япония, Нова Зеландия, Република Корея, Сингапур, Австралия и Мароко, подписаха споразумението АСТА, а на 26 януари тази година – още 22 страни членки на ЕС, включително България също се присъединиха. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от поне 6 от подписалите го държави. То ангажира само страни, които са го подписали и ратифицирали.
По решение на МС на РБ от 16.11.2011 г АСТА е подписано от посланика ни в Япония д-р Любомир Тодоров
Не се съгласиха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.
Предстои АСТА да бъде разгледано от Европейския парламент. За да се присъедини България има две възможности. Първата е Народното събрание да ратифицира споразумението. Втората е то да стане част от европейското законодателство – това означава след като вече е подписано от ЕК, да бъде ратифицирано и от Европейския парламент. ЕП отхвърли този договор преди няколко месеца.
Докладчикът по споразумението в ЕП Кадер Ариф (Kader Arif) се оттегли в знак на протест срещу АСТА.

Народното събрание трябва или да не ратифицира споразумението или пък правителството да си оттегли подписа.

Текстът на АСТА на български:
Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)
http://register.consilium.europa.eu/pdf ... 6.bg11.pdf

По света и у нас се разгаря масова кампания против ACTA

Похвална е инициативата на депутата от ДСБ г-н Иван Иванов да отправи въпрос към външния министър Н. Младенов и министъра на МИЕТ Тр. Трайков. Доколкото г-н Иванов е предпочел писмен отговор, то е редно двамата министри да бъдат изслушани, за да имат становищата им необходимата публичност!
Следва да се предприеме и алтернативна стъпка – внасяне в Парламента от името на Синята коалиция на Проект за Решение и провеждане на парламентарни дебати по него.
Стана известно, че другата сряда ще бъдат изслушани министрите Трайков и Рашидов по темата АСТА. Отказан е парламентарен дебат, ще мине само с изслушването в комисиите!

Текстът, който предлага Иван Иванов на неговата страница във Фейсбук
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003195298796


Като израз на общественото възмущение днес отправих към външния министър Н. Младенов следния въпрос:
"На 16 ноември миналата година правителството е одобрило проекта на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), а по-късно го подписа в Токио. Предстои през тази година неговото ратифициране в Народното събрание. Споразумението има за цел избягване фалшифицирането на търговски марки ......или пиратство на авторски или сродни на тях права, обаче според Европейския надзорник за личните данни, има опасност за: масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение и систематично записване на данни. Възможно е осъществяване на приватизирано прилагане на мерките от интернет-компании – посредници. Съществуват също така неясноти при дефинирането на основанията за санкции.Предвид острата обществена реакция в Европейския съюз, включително и в България срещу текста на Споразумението отправям към Вас следния въпрос:Гарантирате ли, че споразумението балансира интересите на потребителите и носителите на права? Гарантирате ли, че не се засягат непропорционално правата на гражданите онлайн? Съществува ли опасност потребителите да бъдат натоварени с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии? Подписаното споразумение явява ли се приоритетно по отношение на националната регулаторна рамка?Моля за писмен отговор."Министърът е длъжен да ми отговори в седемдневен срок


Нашите евродепутати Светослав Малинов и Надежда Нейнски се противопоставят на АСТА:
Отворен Парламент - Депутати срещу ACTA
http://www.openparliament.net/position/view-16

Ето и Пресконференцията на Мартин Димитров по темата: Интернет цензура без граници

http://www.sds.bg/articles/6214-interne ... z-granitsiОткрита е и международна подписка против ACTA – всеки може да се подпише с име и електронна поща:
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_int ... =fb&pv=308

Публикувани са и мейладресите на българските евродепутати – да им се изпращат писма с призоваване да се присъединят към противниците на ACTA в ЕП:


metin.kazak@europarl.europa.eu; slavi.binev@europarl.europa.eu; filizhakaeva.hyusmenova@europarl.europa.eu; stanimir.ilchev@europarl.europa.eu; ilianamalinova.iotova@europarl.europa.eu; iliana.ivanova@europarl.europa.eu; ivailo.kalfin@europarl.europa.eu; evgeni.kirilov@europarl.europa.eu; andrey.kovatchev@europarl.europa.eu; mariya.nedelcheva@europarl.europa.eu; svetoslavristov.malinov@europarl.europa.eu; Nadezhda.Neynsky@europarl.europa.eu; vladkotodorov.panayotov@europarl.europa.eu; antonyia.parvanova@europarl.europa.eu; dimitar.stoyanov@europarl.europa.eu; emilstefanov.stoyanov@europarl.europa.eu; vladimir.urutchev@europarl.europa.eu; kristian.vigenin@europarl.europa.eu

Организират се Протести на 11.02.2012, от 11.00! в цялата страна:

София-пред пилоните на НДК: http://www.facebook.com/events/246513398758312/
Варна: http://www.facebook.com/events/374427159240206/
Бургас: https://www.facebook.com/events/375580262468062
Пловдив: http://www.facebook.com/events/292309164160296/
Кърджали: https://www.facebook.com/events/268390609897567/
Хасково: https://www.facebook.com/events/261858850554176/
Ямбол: https://www.facebook.com/events/222053541219599/

Ето и адреса на Фейсбук-групата:
Ние казваме "НЕ" на ACTA! / Bulgaria says "NO" to ACTA!
http://www.facebook.com/groups/322747524436678/

НЕКА ПОДКРЕПИМ МАСОВИТЕ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЦЕНЗУРАТА В ИНТЕРНЕТ, ПРЕДСТАВЯНА ПОД БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДЛОГ ЗА ЗАЩИТА НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА! ПРЕДИ ВРЕМЕ НЕ МИНА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ (ЗЕС), ЗАЩОТО ВСИЧКИ ИЗЛЯЗОХМЕ НА ПЛОЩАД „НАРОДНО СЪБРАНИЕ”! НЕКА И СЕГА СМЕ ЕДИННИ, ЗА ДА ПОБЕДИМ!

Сиволът на протеста - маската на Гай Фокс (Guy Fawkes),

Изображение
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron