Румен Христов – кандидат за президент от СДС

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

Румен Христов – кандидат за президент от СДС

Мнениеот Любомир Вучков » 26 Апр 2011, 17:02

Румен Христов е кандидатът на СДС за президент
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3774511
26.04.2011 15:59

55-годишният доктор по икономика беше министър в две служебни правителства и съветник на президентите Ж. Желев и П. Стоянов
Кандидатът за президент на СДС е Румен Христов, реши днес с тайно гласуване Националният съвет на партията.
Единствен конкурент на бившия министър на земеделието беше Надежда Нейнски (Михайлова), бивш външен министър и председател на СДС, сега депутат в Европейския парламент.
Обезпокоени сме, че не е издигната друга сериозна кандидатура за президентските избори. А нашият кандидат Румен Христов е борец, не се предава лесно и води битката докрай. Изборът ни беше труден, избирахме между достойни личности и се спряхме на профил, който ще бъде подходящ за българските граждани в този момент, каза председателят на СДС Мартин Димитров.
Димитров посочи, че пред тях в момента най-сериозният проблем е липсата на силен конкурент в дясното политическо пространство. Според него Меглена Кунева не може да бъде приета за такъв кандидат, защото би получила силна подкрепа от БСП, което би я направило ляв кандидат.
Доколкото виждам поведението на ГЕРБ, твърде вероятно е в последния момент те да издигнат своя премиер поради липса на други кандидати, каза Димитров и допълни, че според него самият Борисов виждал себе си в това амплоа.
Евентуална негова кандидатура ще бъде разбрана от хората като бягство от отговорност, допълни председателят на СДС.
Румен Христов (род. 27.12.1955, с. Борово, Русенско) е доктор по икономика. Управител е на консултантска компания и на търговски дружества.
Бил е зам.- министър на земеделието в кабинета на Филип Димитров и министър на земеделието в служебните правителства на Ренета Инджова (1994) и на Стефан Софиянски (1997). Бил е съветник на президента д-р Жельо Желев по въпросите на земеделието и хранително-вкусовата промишленост и главен административен секретар на президента Петър Стоянов в периода 1997-2002 г.
Извънреден професор е на Югозападния университет в Благоевград. Лектор е в Пловдивския аграрен университет по дисциплината Агромаркетинг.Владее писмено и говоримо английски и руски език.
Членува в СДС от 1990 г., сега е заместник-председател на партията.
Съпругата му е адвокат, имат дъщеря.


Днес Христов обяви, че ще се бори и за гласове, които не са партийно обвързани. Той благодари на Мартин Димитров за това, че той се е спрял на неговата кандидатура, въпреки че са били конкуренти в миналото. Двамата се състезаваха за лидерския пост в СДС на вътрешнопартийни избори през 2009 г.
Вярвам в СДС, вярвам в десницата и че ще успеем на предстоящите избори. Старите седесари заслужават да получат своя втори шанс след като години наред нямаха тази възможност, заяви Румен Христов.
В централата на СДС още преди две-три години се твърдеше, че Христов е близък до някои кръгове в ДПС, а е в добри отношения и с ръководството на ГЕРБ.
За мен ще бъде чест да вляза в битка с Бойко Борисов, каза Румен Христов. Той посочи, че няма проблем да се яви на открити избори с излъчения кандидат за президент от ДСБ, дори той да се казва Иван Костов.
Христов обяви, че ще запази мълчание пред медиите до 29 април, когато трябва да приключат коалиционните преговори с ДСБ.
Надяваме се още утре да се срещнем с колегите от ДСБ, за да обсъдим предстоящите си действия, каза председателят на Националния изборен щаб на СДС Борис Марков.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron