КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ГЛАСУВА “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ГЛАСУВА “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

Мнениеот Любомир Вучков » 20 Яну 2011, 20:02

От изказването на Иван Костов при разискванията по вота на доверие

Не можем да гласувам против вота на доверие, защото това правителство е много по-добро от правителството на Тройната коалиция.

Ние никога няма да имаме същото отношение, каквото имахме към управлението на Тройната коалиция. Вот „въздържали се” означава, че не можем да дадем подкрепата за свършеното до тук, но можем да подкрепяме всяка правилна стъпка.
Ние искаме радикална промяна. Този вот очевидно не е в състояние да реши проблема със СРС-та. Този въпрос се решава от съдебната власт с върховенството на закона – това означава, че ние не можем да се произнасяме по него. Силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ за да се справи с този престъпен конгломерат, но е отнета инициативата на правителството да определя дневния ред на българските граждани, и това ние не можем да подкрепим., каза Костов. Не може да се управлява с кадрите на тройната коалиция, не може, не е редно.
Искам да фокусирам вниманието върху самия вот на доверие, каза Костов. Два пъти е искан в тази зала вот на доверие и двата пъти - след разколебаване на доверието в мнозинството.
Сега нямаме разколебано доверие - имаме едно стабилно мнозинство. Това е вот на доверие за водената политика – тази, която е водена досега, за да може да бъде продължена занапред. Ако някой мисли, че ние сме изправени пред някаква много голяма трудност, много се лъже. Основният знак ние сме го дали по време на гласуване на бюджета – тогава гласувахме „въздържал се” – каза Костов. Той посочи, че е имало неща, които силно са го зарадвали и това например е декларацията, предложена от министъра на външните работи, за да може да се изчистят хората от ДС.
Въпросът за фискалния борд – това е договорка от септември, отпреди гласуването на бюджета; имаше проект и той бе отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ. Тези неща са много важни за страната и те още не са се случили.


Правителството получи подкрепа от собствената си парламентарна група на ГЕРБ и от „АТАКА”. Против вота на доверие гласуваха БСП, ДПС и ЯнеЯневата партия – май се казваше СРС (Справедливост, Ред, Сигурност или нещо подобно).

Окончателните резултати след прегласуване :

Гласували – 214
За – 140
Против – 60
Въздържали се – 14
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ГЛАСУВА “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

Мнениеот Николина Манчева » 21 Яну 2011, 01:31

;)


ИСКАМЕ РАДИКАЛНА ПРОМЯНА .

Изказване на Иван Костов в НС при обсъждане на вот на доверие към правителството - 20 януари 2011 г.Уважаеми министри, уважаеми колеги народни представители! Аз мисля, че е редно министрите да говорят повече, защото те искат вот на доверие и една очевидна полза е, че те са били принудени, говорейки тук пред нас, да кажат своите намерения, да формулират по-ясно това, което считат за ценно от направеното, да заявят какво ще правят за в бъдеще. Това е добрият вариант.

От друга страна, искам да фокусирам вниманието на Народното събрание върху самия вот на доверие. Два пъти е искан в тази зала вот на доверие. Двата пъти след разколебаване на мнозинството в правителството. Веднъж Филип Димитров, който беше упрекнат с гласовете на ДПС за това, че е накърнил интересите на националната сигурност. И втори път – господин Беров, на когото не му беше гласувано предложеното изменение на структурата и състава на кабинета. То влезе във втория случай с искане на вот на доверие, за да заяви програма, която поиска да изпълни. И след като я изпълни си подаде сам оставката и прекрати мандата си.

Имаме ли разколебано доверие тук, в Народното събрание? Нямаме разколебано доверие. Има едно стабилно мнозинство. То е конструирано. Видяхме го буквално преди няколко седмици, когато гласува бюджета на страната. В този смисъл няма непосредствен подтик да бъде търсено доверието на правителството. Затова, вглеждайки се внимателно в мотивите на вота на доверие, там прочитаме, че той е вот на доверие за водената политика. Тази, която е водена досега, да може да бъде продължена занапред, може би с намеренията, които заявиха министрите. Но се иска доверие за това, което се е направило досега.

От тази гледна точка позицията на Синята коалиция е лесна. И ако някой мисли, че ние сме изправени пред някаква голяма трудност, много се лъже, наистина неразбирайки от политически значи, тъй като основния знак ние сме дали при гласуването за бюджета. И тогава за цялостната политика на правителството ние сме гласували „въздържали се”. Затова, тъй като ние сме последователни, за разлика от някои други политически формации в Народното събрание, да си поставим въпроса така: случило ли се е нещо, което да върне нашето доверие от равнище „въздържали се” до равнище „доверие” в кабинета?

Има неща, има направено от министри, които ние силно приветстваме. Последното нещо, което силно ни зарадва и ни насърчи, беше декларацията, която видимо с лидерството на министъра на външните работи беше внесена в Народното събрание и която дава възможност да се изчисти едно петно в българската дипломация. Има много други такива. Има такива факти, това е вярно. Но има и неща, които ни карат да бъдем силно въздържани от това да твърдим, че нашето отношение към направеното от правителството следва да се промени от въздържали се към подкрепа.

Защо не можем очевидно да гласуваме против вота на доверие? Защото това правителство е много по-добро, отколкото правителството на тройната коалиция. И в това не може да има никакво съмнение. Много от нещата, дори последното изказване за това какъв напредък например има в усвояването на европейските фондове, е едно красноречиво доказателство. Тоест, ние никога няма да имаме същото отношение, каквото имаме към управлението на тройната коалиция, към правителството на ГЕРБ. Това, според мен, трябва да бъде подчертано, за да стане ясно какво означава вот „въздържали се”.

Обаче вот „въздържали се” означава, че не можем да дадем подкрепата си за свършената политика дотук. Защото ние вече веднъж сме заявили сериозни резерви. Ние сме заявили нещата, които обобщихме набързо, притиснати от обстоятелствата, и ги пледираме пред правителството в продължение на месеци наред. Например въпроса за фискалния борд, както го наричате. Това е договорна от септември. Това е договорка отпреди гласуването на бюджета. Имаше проект, който ние тук внесохме и той беше отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ. Тоест неща, които веднъж уж са договорени, на нас ни бяха спрени, отказани, въпреки че ние не претендираме да бъдем автори, непременно да бъдем записани някъде. Но тези неща са много важни за страната и не са се случили.

Ние няма да спрем да казваме, че не може да се управлява с кадрите на тройната коалиция. Не може, не бива, това е опасно. Това, което сега се случва, е красноречиво потвърждение за това как се продънва администрацията, как се продънван информационните канали и как това саботира управлението на ГЕРБ.

Ще дам само един пример – ситуацията с пазара на зърното, за която говоря и все се надявам някой да ме чуе. Ситуацията с пазара на зърното се случва, защото през 2005 г. по предложение на Българската социалистическа партия, на господин Папаризов, се демонтира стратегическият резерв на зърното. Защото не бил детайлно уреден начинът, по който се интервенира. Защо не се уреди с една наредба? Маха се всичко. (Реплики от КБ.) Моля ви се! Оттогава се създава възможност да се монополизира пазарът и да се вдигнат цените. Днес цените са се качили три пъти – от 122 лв. на 375 лв. и никой не реагира. Кой трябва да реагира? Комисията за защита на конкуренцията. Ами, тя е преизбрана. Същите тези хора, които бяха в Комисията за защита на конкуренцията на тройната коалиция, сега трябва да бранят пазара от покачване на цената, с която се ощетява българският производител.

Можем ли да се съгласим с такъв подход? Не можем да се съгласим. Ние искаме наистина радикална промяна.

По въпроса за СРС-тата. Някой да не помисли, че бягам от въпроса. Този вот очевидно не е в състояние да реши проблема с тези СРС-та. Специалните разузнавателни средства – казаха го от Европейския съюз, казаха го от Американското посолство, този въпрос се решава не от законодатели, а от съдебната власт с върховенство на закона. Това означава, че ние не можем да се произнасяме по него. Това означа, че това не може да е тема на Народното събрание. Защото какво можем да кажем ние? – Това е вярно, това не е вярно. Нито сме експерти, нито сме специалисти монтирани ли са, подслушвано ли е, какво е направено. Тези неща са въпрос на обследване от прокуратурата. Ние имаме една комисия, ще чакаме нейните резултати. Но вотът не може да реши този въпрос. Това е повече от очевидно.

Това обаче не ми пречи тук да кажа още един път – силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ, за да се справи с този престъпен конгломерат, от който страда страната – конгломерат, в който има забъркана организирана престъпност, бивша Държавна сигурност, който е отровил атмосферата в страната! Има пълната подкрепа!

Точно заради това ние не можем да не виждаме, че е отнета инициативата – поне това, което се случва в публичното пространство: битката на пиарите, ако можем да кажем така, защото ако правителството е един голям пиар, отсреща има друг пиар и другият пиар насити публичното пространство със СРС-та. Всички четат СРС-тата и се занимават с тях.

А кога трябва да се занимават с основните въпроси на управлението на страната – не става ясно. Това означава, че е отнета възможността, инициативата на правителството да слага темите на дневния ред на българските граждани!

Можем ли да сме спокойни от това нещо и да кажем: „Заради това, че ви отнеха инициативата, ние променяме отношението си от „въздържали се” и сега ще ви подкрепим”?

Това означава обаче друго – че вот „въздържали се” ни дава възможност да върнем доверието си в правителството всеки път, когато започне политиката, която очакваме от него! Не обещания, които да не бъдат изпълнени. Тръгнете ли в тази посока, задължително, сигурно е, че ние ще споделим отговорността, ще ви подкрепим, ще застанем зад вас, ще ви браним.

Ние можем да ви браним, за разлика от много хора, които могат само да аплодират и не могат да го сторят. Ние можем да направим тези неща – можем да се справим с атаки и прочие, но трябва да видим как вие тръгвате в тази посока.

Тръгнали ли сте? (Шум и реплики от ГЕРБ.) Тръгнете и ще ви подкрепим! Това означава нашият вот „въздържали се”. Благодаря.

...

ИВАН КОСТОВ (СК): Аз много се радвам на последното изказване – да гледат хубаво депутатите и да се учат.

ЮНАЛ ТАСИМ (ДПС, от място): От кого?

ИВАН КОСТОВ: От когото искат. (Весело оживление.) Ето, вижте колко много учители има тук – да гледат, да се учат, да внимават.

Искам да се обърна към отсъстващия министър-председател и да предупредя ГЕРБ за нещо. „Ако не сте с нас, сте срещу нас” е болшевишка реплика. Болшевишка е – никога не прегръщайте това нещо, то няма нищо общо с европейския светоглед.

Европейският светоглед е: „Правиш правилни неща – аз съм с теб. Не правиш правилните неща – аз съм първият, който ти го казва. Давам ти възможност да се поправиш и да правиш правилните неща”.

Ние ви предлагаме да правите правилните неща – не бързайте да лепите етикети, защото ще се върне именно този болшевишки рикошет, който току-що видяхте.

Що се отнася до господин Венцислав Върбанов. На световния пазар, господин Венцислав Върбанов, колко процента се е увеличила цената на хлебната пшеница? Знаете ли? Колко?
Защото той става и пледира. Сега го хващам неподготвен. Щеше да каже веднага. (Реплика от народния представител Венцислав Върбанов.)
Двадесет процента! Средно 20%. Три пъти е в България! Три пъти! (Реплики.) Повече от три пъти! Не 20% – с 5% се качи онзи ден допълнително, след данните за лошата реколта, очаквана в Канада! Пет процента на борсата в Чикаго! Това са увеличенията!
Тук става три пъти! Откъде се черпят аргументи, че цената на един голям продавач на зърно трябва да се определя от международния пазар?

Ние продаваме зърно, господин Върбанов – не купуваме! Продаваме! (Реплика от народния представител Венцислав Върбанов.) Ние продаваме – не купуваме! Ако купуваме, тогава ще гледаме каква е цената на зърното на Будапещенската борса. Но ние сме голям износител и на слънчоглед.

Съжалявам, че на Вас трябва да напомня тези неща. Вие бяхте автор на Закона за търговията и съхранение на зърно и знаете точно за какво говоря. Затова аз се радвам, обаче искам да кажа нещо положително пред народните представители.

Говорихме с министър Найденов точно по тази тема. Аз му казах, че имам намерение да възстановя премахнатите текстове за създаване на стратегически резерв от зърно и той каза, че ще подкрепи текста. Надявам се, че неговото обещание за подкрепа ще бъде изпълнено този път от Парламентарната група на ГЕРБ, защото това ще сложи край и ще отговори на въпроса (сигнал от председателя за изтичане на времето): дали е монополно покачването на цената, или, ако имаше крупен стратегически резерв, който да гарантира балансите,...

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Времето изтече, господин Костов.

ИВАН КОСТОВ: ...щеше да се увеличи три пъти цената на зърното! И ви уверявам, че аз ще съм прав. Абсолютно сигурно е, че ще съм прав.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ГЛАСУВА “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

Мнениеот Николина Манчева » 23 Яну 2011, 18:00

;)
Ако сте пропуснали

Не харесвам Росен Петров

но

харесвам Иван Костов.


Вижте разговора между Диана Найденова и Иван Костов

дни след вота на доверие.

http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/v ... ostov.html
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

ИВАН КОСТОВ ПО bTV 23.01.11 в „Нека говорят”

Мнениеот Любомир Вучков » 23 Яну 2011, 19:18

ИВАН КОСТОВ ПО bTV 23.01.11 в „Нека говорят”

Няма да се конкурираме с Нина! Добре е направила, че е качила линка на видиото от бТV!
То е за ония, да ги наречем „воаьори” – дето се задоволяват само с гледане.
Моите „самоделки”, качени в Тубата, могат да се свалят и съхраняват за домашния архив.
Сигурно ще потрябват! Когато дойдем "Опасно близо" до опасностите занапред!

Иван Костов -"Опасно близо" до Диана Найденова.

Както винаги, така и сега Костов преодолява всякакви опасности – близки и далечни.
Гледайте самоделките ми в две части на адреси
- І част

- ІІ част
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КАБИНЕТЪТ ОЦЕЛЯ! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ГЛАСУВА “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

Мнениеот Николина Манчева » 24 Яну 2011, 16:13

;)

ПРОКУРАТУРАТА ДА ЗАТВОРИ СКАНДАЛА С ИСТИНАТА

Пресконференция на Националното ръководство на ДСБ на 24 януари 2011 г.

Иван Костов: Здравейте! Благодаря ви за вниманието. Можем да започваме, нали? Ние обсъдихме гласуването на вота на доверие и съответно перспективата, която има пред нас политически. Искаме да ви информираме, че нашата позиция се посреща с разбиране и е подкрепено от мнозинството от нашите членове и симпатизанти.
Тази позиция не решава ключовия въпрос заради, който беше поискан вота на доверие. Ключовият въпрос, вие го знаете добре, са скандалите, които се дължат на това, че правителството използва с политически цели специални разузнавателни средства и ги чете от трибуната на Народното събрание. И че срещу правителството, донякъде успешно, се използват политически специални разузнавателни средства. Този проблем не може да го реши друг освен прокуратурата на Република България. Ние се обръщаме към прокуратурата, тъй като прокуратурата забави по недопустим начин да каже убийци ли са лекарите от горнооряховската болница или не са, сега да не прави същото. Тъй като ако се крие зад, ние ги наричаме половинчати и страхливи експертизи, тя не заема страна.
Прокуратурата трябва да реши дали заема страната на закона и реда или страната на тези, които изнудват правителството. Прокуратурата не може да се опитва да държи като заложник членове на правителство така, както беше в миналото. Тя трябва да каже истината. По отношение на тези скандали ние искаме истината. Истина ли е, че българският министър-председател е направил опит да препятства. Тя трябва да отговори на този въпрос, прокуратурата. Независимо дали ще го подведе под отговорност или не. Дали ще подведе под отговорност Ваньо Танов или не. Тя е длъжна да отговори на този много прост въпрос, който всички български граждани си задават.

Истина ли е, че министър-председателят или не е истина, че министър-председателят е направил опит да препятства митническа проверка срещу нарушител? Това е въпрос от съдбоносна важност за страната. И този отговор не може да се бави. Ще запознаем с тази позиция Главния прокурор на страната.

На ваше разположение сме.

Въпрос: В писмен вид ли ще го запознаете или ще се срещнете с него? Не се ли опасявате от това, че се води разследване, че се води дело и твърде много ще се проточи разкриването на истината?
Иван Костов: Да не се разкрие истината преди изборите? Това ли ме питате? Ние призоваваме прокуратурата да не прави подобно нещо, защото тя така заема страна. И тази страна не е страната на закона. Страната на закона и реда е да каже истината веднага.

Въпрос: Това е специално за разговорите на Бойко Борисов с Танов, а другият казус? Не сте доволни от експертизата за Горна Оряховица?
Иван Костов: Е коя е експертизата? Какво е произнасянето?

Екатерина Михайлова: Ние нямаме отговор от прокуратурата и в единият и в другият казус. Има някакви експертизи. От кой са направени? За едната нещо сме чули, но не сме видели и затова искаме създаването на анкетна комисия в парламента, за да може депутатите да се запознаят със съдържанието на тази експертиза. За другата експертиза, направена е от Института в МВР. От МВР се занимават със СРС-тата. Нали сами разбирате, че това не е достатъчен отговор за това каква е експертизата. Още повече, че самата експертиза е с толкова условности вътре, че не дава ясен отговор. Трябва прокуратурата да даде този отговор и да предприеме действия, защото няма да стъпва само на експертизи. Когато се прави едно досъдебно производство или предварителна проверка не се работи само с технически средства. Има много други начини, по които се събират доказателствата. Затова се обръщаме към тях. Както и към Подкомисията за контрол на специални разузнавателни средства в парламента, която предприема определени действия, но предстоят още неща, които трябва да бъдат направени от нея и да бъдат огласени.

Иван Костов: Може ли да допълня нещо? За комисията в парламента. Изключително важно за самата комисия, за самия закон е дали комисията ще завърши успешно своята работа. Дали ще направи безпристрастна, бърза и точна оценка на използваните СРС-та. Ако не го направи, това означава, че нямаме система за контрол. Да го кажем съвсем ясно на всички членове на тази подкомисия. Това означава, че този начин да се контролират СРС не работи, ако тя не свърши тази работа. Тоест тези колеги в момента доказват, първо, възможен ли е въобще контрол на законодателя, а от друга страна пък те трябва да докажат, възможно ли е да се искат и да се прилагат такива СРС-та, които в последна сметка не стигат до техния възложител.

Може ли да възлага прокурор специално разузнавателно средство и информацията от него да не стига до прокурора? Какво означава това? Какви СРС-та се правят? Комисията има изключително тежка задача и трябва да я реши. Да го кажем това съвсем ясно на колегите и на цялото Народно събрание. Защото се обезпредметява целия закон, цялата практика. Заповядайте сега.

Въпрос: Как приемате изявлението на бившият агент Росен Миленов , който твърди, че записите, които бяха излъчени всъщност са автентични по съдържание. Според вас това поредния компромат ли е?
Иван Костов: Трябва да бъде изслушан... Моето мнение е, че трябва да бъде изслушан в Комисията по контрол на ДАНС. И ще направя това предложение още в сряда. Плюс в Подкомисията за контрол на използването на СРС-та.

Въпрос: Иначе, вие кака възприемате това изявление?
Иван Костов: Като продължение на сценария на скандалите. Хвърлят се нови аргументи в пожара на скандалите. Аз искам да кажа следното: ние успяхме с това гласуване и това се оцени най-високо от нашето Национално ръководство, да останем встрани от тези, които са сценаристите на скандалите и тези срещу, които са насочени скандалите. Тоест, не заехме позиция между разпалващите и правещите опити да потушават. Това е най-важното нещо, което Синята коалиция и ДСБ успяха да направят, защото това ни прави своеобразен политически арбитър на това къде е политическото право, къде е истината за нещата. Ние искаме всичко да се реши в рамките на закона. Не участваме в тези скандали, те не хвърлят върху нас сянка. Това е много важно. Националното ръководство го цени най-високо в позицията, която сме държали тази седмица.

Въпрос: И президента Първанов намекна вчера, че са автентични записите.
Иван Костов: Ами той ги е чел сигурно. Като е възложил да ги изнесат, сигурно, ги е чел. Разсъждавам така закачливо, защото откъде президента ще чете всъщност СРС-та.

Въпрос: Г-н Костов, и министър Цветанов сутринта намекна за сценарий или за част от сценарий, изявлението на Росен Миленов, агента на ДАНС. Кой смятате, че стои зад този сценарий и каква е тяхната цел?
Иван Костов: Прокуратурата има властта да докаже точно какво се е случило. Ние не можем да го направим, ние нямаме тази компетентност, нямаме тази роля по закон.

Екатерина Михайлова: Ако няма отговори всеки ще казва различен сценарист и различен сценарий. Разбирате ли какво става ако няма отговори. Всеки ще може и управляващи, и опозиция, и граждани, и медии да си развива собствен сценарий според своите виждания. Докато няма отговор. Затова призоваваме и прокуратурата, и комисията да дадат отговори, защото иначе застават не на страната на закона, а на нещо друго.

Иван Костов: Има един такъв феномен в политическото внимание, в обществото. Тези скандали искат отговори навреме. Те се потушават с истината казана навреме. Ако това не се случи. Ако това продължи във времето накрая, когато се появи истината никой не си спомня кои са били скандалите и за какво точно са спорели. И тази истина е безсилна, защото е дошла много късно. Тя има значение за историците, има значение за хората, които наблюдават от „птичи поглед” процесите в страната, но няма политическо, практическо значение за обществото днес. Разбирате както искам да ви кажа, нали? Затова я искаме тази истина сега, а не преди изборите, защото тогава всички привърженици на ГЕРБ ще кажат „нали, досега мълчаха, а ето сега нова атака срещу нашите добри хора”. Тогава тя няма тази стойност. А след изборите никой няма да си спомня за какво са били тези скандали и ще остане рана в тъканта на обществото, която няма да бъде излекувана. А ние носим много такива неизлекувани рани.

Въпрос: Вие до какъв срок мислите, че прокуратурата трябва да отговори?
Иван Костов: Навреме да отговори. Колкото се може по-бързо тя трябва да отговори. Отдавна трябва да е отговорила за случая в Горна Оряховица. Вие чули ли сте отговора? Това е скандал от три месеца. Колко време е необходимо да проучат. Нямате ли впечатление, че някой не иска да каже истината. Аз попитах министъра по време на дебата в коридора „г-н Константинов, вие до кога ще търпите тези лекари-убийци в Горна Оряховица?” И той каза: „Няма такова нещо. Какво имате предвид?” „Ами, освободете ги.” „Аз не мога да освободя невинни хора.” Какво означава това?

Въпрос: Г-н Костов, правилно ли чухме, че според вас президента Първанов е наредил тези СРС-та да бъдат изнесени?
Иван Костов: Аз това го говорих още преди вота. Аз мисля, че той е в дъното. Съвършено очевидно е, че организатори са Българска социалистическа партия прикриват истинските организатори и казах три имена, ако си спомняте онзи ден. Това е президента, това е неговия съветник Цвятко Цветков. Те са в дъното. Това е и Алексей Петров. Няма как тези гравитиращи и втъкани вътре в тъканта на БСП, бивши служители на Държавна сигурност и политици да не са автори на този скандал. Няма как да не е така, защото те си мислят, че печелят от това.

Искам да кажа нещо друго, което беше казано от нашето Национално ръководство. Ако не стане това, което ние призоваваме сега, българското общество се хвърля в един дебат, в който забележете кой дебатира. Не гражданското общество и неговите организации и политиците. Не политиците с политиците. Дебатират ченгета с политици като темите на дебатите ги задават самите ченгета. Ето това е най-лошото в момента, което ние виждаме в нашето общество. Ние искаме това нещо да спре. Да се възстанови нормалния дебат. Защото ченгетата си дебатират по своя начин. Със СРС-та, с провокации, с активни мероприятия, с клевети. Всичко, което е в техния арсенал. Ние не искаме да ни вкарват в такъв дебат.

Въпрос: Г-н Костов, не стана ясно дали ще се срещнете с Главния прокурор.
Иван Костов: Ще направя необходимото да му кажа тази позиция. Тя се казва и по телефона, но мога да се срещна и да му я кажа.

Въпрос: Вие вярвате ли на премиера Борисов, че разговорите са били манипулирани?
Екатерина Михайлова: Пак същия отговор трябва да ви дадем. Тук не е въпрос дали вярваме или не. Тези неща ... има институции, органи в страната, които дават отговори. Манипулирани в какво? Ние нямаме отговор дори от министър-председателя „Манипулирани в какво?” Той не каза каква е манипулацията. Не каза дали част от тези думи, за които е най-разтревожено обществото са верни или не. Или са разместени? Той не каза това. Така че какво има да вярваме или да не вярваме. Ние искаме отговори. Искаме истината точно заради това.

Иван Костов: Косвен отговор вие получихте. Ние не питаме министър-председателя вярно ли е или не е вярно. Ние питаме прокуратурата. Истина ли е или не е истина, че министър-председателя е направил опит да препятства митническа проверка срещу нарушител. Ето го още един път. Вижте къде е адресирано.

Въпрос: Какви срокове поставяте да ви се отговори?
Иван Костов: Казахме, най-скоро. Най-скоро защото самата прокуратура ще стане част от сечивата на скандала. Ще стане част от скандалите.

Въпрос: Ще продължите ли да искате оставката на Цветанов ако не ви се отговори? И ако не се създаде подкомисия, специално за Горна Оряховица, където вие поискахте и беше отхвърлено от парламента. Ще поискате ли оставката на Ваньо Танов?
Иван Костов: Нали я поискахме. Аз специално съм я поискал. Затова прокуратурата. Ето пак. Затова прокуратурата. Ако се произнесе както трябва прокуратурата може да спре по много категоричен начин опитите на правителството да използва СРС-та за политически цели. Както и опити да се използват СРС-та срещу правителството с политически цели. Тя може този въпрос да затвори. Тези двата въпроса.

Благодарим ви.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

ИВАН КОСТОВ 24.01.11 Пресконференция

Мнениеот Любомир Вучков » 24 Яну 2011, 19:43

Основните акценти от стенограмата, постната от Нина:

Иван Костов -"Прокуратурата е длъжна да вземе стана по скандалите – страната на истината! "
Трябва да се получи отговор именно от прокуратурата на въпроса:
„Премиерът извършил ли е опит да препятства митническа проверка спрямо нарушител?”

Гледайте видеото в две части
- І част


- ІІ част
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ИВАН КОСТОВ 24.01.11 Пресконференция

Мнениеот Любомир Вучков » 25 Яну 2011, 13:04

ДСБ настоява за истината
25.01.2011
http://www.dsb.bg/index.php?page=press&id=2052

На среща днес с главния прокурор Борис Велчев Иван Костов и Атанас Атанасов настояха от името на ДСБ прокуратурата максимално бързо и публично да оповести събрани ли са доказателства:
1) за възпрепятстване на митническа проверка от министър-председателя Борисов и директора на митниците Танов и
2) за нарушения на закона при събирането, обработването, съхраняването и изпращането на резултатите от СРС до прокурора-заявител.
Своевременното оповестяване на истината е единственият начин за прекратяване на скандала.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron