Путинска Русия" нарушава правата на българите

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

Путинска Русия" нарушава правата на българите

Мнениеот iglika » 14 Ное 2010, 13:37

Путинска Русия" нарушава правата на българите
14.11.2010 12.34

Общественият съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" е отправила искане до Европейския парламент да проведе анкета за установяване на фактите и обстоятелствата, довели до грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България относно проведения вчера протест срещу посещението на Владимир Путин у нас.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: "НЕЗАВИСИМОСТ на България от Путинска Русия!", "Путин - вън от България!" и "Putin Go Home", както и знамената на България и Европейския съюз.

Те се обявиха против васалното послушание на предишните и днешни български власти пред Путинска Русия - страна с контролирана демокрация и нарушения за свободата на словото.

От асоциацията подчерта, че в продължение на 6 часа, докато чакаха на "Орлов мост", са спазвали абсолютно правилата на обществения ред и нормална комуникация с органите на реда от МВР.

Според представители на асоциацията те са имали подписан с органите на СДВР протокол с поставено искане на организаторите към МВР да не се повтаря ситуацията от 17.01.2008 г., когато при посещение на руския президент Путин в София, камиони на МВР преградиха видимостта между протестиращите и преминаващия кортеж на руската делегация по бул. "Цар Освободител".

Представителите на МВР приеха искането и заявиха, че само при развиване на някакви ексцесии и граждански неподчинения, ще повторят ограничението от 17.01.2008 г., заявяват от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская".

Те допълват, че въпреки че вчера са липсвали каквито и да е инциденти и нарушения на обществения ред от страна на протестиращите граждани, от МВР не удържали на договореното и запълнили пространството между протестиращите и пътя на кортежа на двамата премиери Владимир Путин и Бойко Борисов с бронетранспортьори и „въоръжени до зъби" силови части от МВР за борба срещу мирни българи.

В резултат на тези действия за втори път през последните 2 г. в България грубо бе ограничена свободата на словото под пряк руски диктат, с което бяха нарушени нормите за права и свободи в ЕС, изтъкват от Асоциацията.

Те допълниха, че тези действия са нарушаване на чл. 39, ал. 1 от българската Конституция "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин" и това се прави, за да не могат протестните призиви да стигнат до двамата премиери Путин и Борисов.

По-късно в нарочен разговор с един от двамата инспектори от група "ОПОМ" - ООП - СДВР, подписали съвместния Работен протокол от 12.11.2010 г., Петър Пенчев - един от организаторите на събитието, получи признание, че тези действия на българските власти са станали под прякото разпореждане от руските служби. /News.bg
http://dnesplus.bg/News.aspx?n=510839
Аватар
iglika
 
Мнения: 65
Регистриран на: 15 Окт 2008, 10:10

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron