ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Мнениеот Любомир Вучков » 06 Сеп 2010, 14:20

Днес е Националния ни празник – честваме 125-годишнината от Съединението на България!
Поклон пред подвига на предците ни, хвала на следовниците им!
Честит празник на всички с българско национално самосъзнание – независимо от етнически произход, верска принадлежност и дали са в Родината или в чужбина! България е навсякъде, където се носи в сърцата, навсякъде по света, където има поне един българин!

Съединението на България - някои исторически факти около акта на обединението на Княжество България и Източна Румелия

Изображение
От пролетта на 1885 г. сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов Български таен централен революционен комитет (БТЦРК) се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата и публични демонстрации. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, който ръководи там военни маневри. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище избухва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието.
Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.
На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре.
На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.
На 5 септември няколкостотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре тръгват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.
Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация. След като княз Александър I подкрепя Съединението и след края на последвалата победна за България война със Сърбия, България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия.
Единственото разграничение между двете части на страната, което остава до обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Мар 2015, 13:59

Изображение

ТРЕТИ МАРТ!

Нека помним и тачим този ден – от век на век и во веки веков!

И днес йощ Балкана -
щом буря зафаща -
помни тоз ден бурен,
шуми и препраща
славата му дивна
като някой ек -
от урва на урва,
и от век на век!

Честит национален празник, българи!
Нека гордо носим името БЪЛГАРИН навсякъде по света, където и да се намираме!
Защото България е навсякъде, където има поне един българин!

Публикувано във Фейсбук:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 1&theater#
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron