След 35 години Заключителният акт не е загубил актуалност!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

След 35 години Заключителният акт не е загубил актуалност!

Мнениеот Любомир Вучков » 01 Авг 2010, 11:28

Днес се навършват 35 години от Хелзинския Заключителен акт

ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА

http://www.europe.bg/htmls/page.php?id= ... tegory=235

Дата на основаване: 30 юли - 1 август 1975 г., заключителна фаза на първата Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) с подписване на “Заключителния акт от Хелзинки”.
Държави, подписали акта: 53 държави от Европа и Азия плюс САЩ и Канада, участието на ФР Югославия е прекратено от юли 1992 г. до ноември 2000 г. Органи: Процес на водене на преговори на суверенни държави; от 1990 г. час-тично институционализиран, от 1995 г. наричан ОССЕ; срещи на върха на държавни и правителствени ръководители; Съвет на министрите; Висш съвет; Генерален секретар; Секретариат; Конференции по контрола; Център за предотвратяване на конфликти; Бюро за демократични институции и правата на човека; Парламентарно събрание; Председателство и тройка; Върховен комисар за националните малцинства
Бюджет; персонал: 2001 г.: 191 млн. евро; докато за администрацията на ОССЕ с нейните 270 служители може да се каже, че е скромна, броят на сътрудниците на ОССЕ, “заети по места”, възлиза на около 4400.
Документи: “Заключителен акт от Хелзинки”, 1 август 1975 г.; Заключително комюнике на КССЕ-конференцията от Белград, 8 март 1978 г.; Приключващ документ на Мадридската среща на КССЕ, 6 септември 1983 г.; Документ на Стокхолмската конференция за мерки за създаване на доверие и сигурност и разоръжаване в Европа (КМСДР), 19 септември 1986 г.; Заключителен документ на виенската среща на КССЕ, 15 януари 1989 г.; Харта от Париж за нова Европа, 21 ноември 1990 г.; Хелзинкски документ от 1992 г.; Предизвикателство на промяната (10 юли 1992 г.); Документ от Будапеща, 1994 г. Пътят към истинското партньорство през новия век (5-6 декември 1994 г.); Документ от Лисабон, 1996 - декларация от Лисабон за общ и обхватен модел на сигурност за Европа през ХХI век (2-3 декември 1996 г.); Декларация на съвета на министрите от Осло, 2-3 декември 1998 г.; Декларация от срещата на върха в Истанбул: Европейска харта на сигурността (18-19 ноември 1999 г.); Декларация на председателите на съвета на министрите от Виена, 27-28 ноември 2000 г.
Литература: Institut fьr Friedensforschung und Sicherheitspolitik an der Universitдt Hamburg (изд.): OSZE-Jahrbuch 2000, Baden-Baden 2000 Organization for Security and Cooperation in Europe: OSCE Handbook, 4. издание, Wien 2000.
Интернет: http://www.osce.org; Център за изследване към ОССЕ: http:// http://www.core-hamburg.de
Под формата на общи принципи, директиви и препоръки Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ), която носи от 1 януари 1995 г. названието Организация за сигурност и сът-рудничество в Европа (ОССЕ), сключва договорености, които се отнасят до държавните и обществените отношения и връзки между държавите, които са ги подписали. Процесът на КССЕ определяше до края на 80-те години обтегнатите отношения на сътрудничест-во и разграничаване под знака на конфликта между Изтока и Запада. С подписването на Хартата от Париж за една нова Европа през 1990 г.
- институционализирането на така наречения Хелзинкски процес - и приемането на нови държави през 1992 г. КССЕ се промени фундаментално и носи в себе си все повече оперативни характеристики. Като регионално споразумение по смисъла на Хартата на ООН (глава VIII) тя, в сътрудничество със Съвета за сигурност на ООН, действа по мирното уреждане на конфликти, без сама да има право да налага принудителни мерки.


Трите кошници в Заключителния акт от срещата

• Въпроси на сигурността в Европа (кошница 1); тя обхваща първо един каталог от десет еднакво значими принципа, например ненарушимостта на границите, ненамеса във вътрешните работи, спазване на човешките права и основни свободи, равнопоставеност и право на самоопределение на народите. Втората част включва един документ за предразполагащи мерки и определени
аспекти на сигурността и разоръжаването. Споразуменията за въоръжаване и разоръжаване се развиха като отделно направление в процеса на КССЕ с тенденция към обособяване. Държави членки на НАТО и на тогавашния Варшавски договор подписаха на 19 ноември 1990 г. първото международно обвързващо споразумение за намаляване на конвенционалните оръжия в Европа (KОE 1) в рамките на преговорите на КССЕ за конвенционалните оръжия в Европа (ПKОE). През 1994 г. в Будапеща държавите участ-нички в КССЕ приеха “Кодекс на поведението за политически и военни аспекти на сигурността”. На нарушения на нормите на КССЕ следва да се отговоря солидарно и съгласувано. С цел понататъшно развитие на съвместния контрол над въоръжението, за разоръжаване и създаване на доверие и сигурност Хелзинкската среща от 1992 г. взе решение за създаване на форум за сътруд-ничество в областта на сигурността (ФСС), който служи като орган за обсъждания и консултации по всички въпроси на разоръжаването, контрола на въоръженията, създаването на доверие и сигурност и намаляването на конфликтите.
. • Сътрудничество в областите на икономиката, науката, техниката и околната среда (кошница 2); разпоредбите на “кошница 2” изразяват препоръки за сътрудничество в областта на търговията, кооперирането, промишлеността, науката и технологиите, околната среда и др. Значението на “промишленото измерение” на ОССЕ нарасна в рамките на всеобщата концепция за сигурност, поради което Икономическият форум на ОССЕ трябваше да бъде оформен по-динамично. Проблемите на икономическото преустройство и възможностите за преминаващо границите сът-рудничество стоят в центъра на вниманието. Към тях в “кошница 2” се прибавят и въпроси за сътрудничеството със страните от Средиземноморието.
. • Сътрудничество в хуманитарната и други области (кошница 3). Тя дава обяснение на намеренията, както и конкретни препоръки по разширяването и интензифицирането на човешките контакти, на сътрудничеството и обмена в областта на културата, информацията и образованието. “Човешкото измерение”, в чийто център стои изискването за гарантиране на индивидуалните човешки права и свободното движение на хора, информация и идеи, криеше в себе си, поне до Копенхагенската конференция през 1990 г., най-големия потенциал за конфликти сред държави
те на КССЕ. Още през 1989 г. започна пренасочване на вниманието от спора около нормите на съвместното съществуване и принципите на обществените и държавните строеве в Европа върху правилата и процедурите, насочени към гарантиране на тези цели.

Повече: „След 35 години Заключителния акт не е загубил актуалност” - на адрес
http://www.osce.org/item/45565.html
Виж също и http://www.mfa.government.bg/bg/pages/view/36
Самият Заключителен акт можете да изтеглите като приложен файл
Прикачени файлове
Helsinki Final Act 1997.pdf
(157.01 KiB) 285 пъти
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron