Мартин Димитров: За година ГЕРБ завиха наляво!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

Мартин Димитров: За година ГЕРБ завиха наляво!

Мнениеот kolio_kolev » 23 Юли 2010, 08:58

Мартин Димитров: За година ГЕРБ завиха наляво!

"От началото на мандата на ГЕРБ, “Синята коалиция” е на едни и същи позиции. ГЕРБ обаче зави наляво. И завоят се изразява в увеличени разходи."
"За съжаление това, което прави ГЕРБ, прилича на продължение на политиката на тройната коалиция за промяна на геополитическата ориентация на България от ЕС и НАТО към Русия. Това е опасно и ще направим всичко възможно да върнем посоката към НАТО и ЕС."

С Мартин ДИМИТРОВ, съпредседател на “Синята коалиция” и лидер на СДС, разговаря Лилия Цачева
Петък, 23 юли 2010г.

-Как изглежда ГЕРБ година след като дойдоха на власт, г-н Димитров?
- След тази година трябва да констатираме, че България продължава да затъва в кризата. И че основните реформи не са започнали.
Положително и добро развитие има в борбата с престъпността и корупцията. Има твърдост за водене на тази политика, не че е доведена докрай.
Досега обаче само се отлагаха проблемите. А най-много ме тревожи, че отлагането води до задълбочаване и всичко ще ни се изсипе на главата през 2011 г. Това ще е годината рубикон, а аз отсега не виждам как ще се върже бюджетът, да речем.
Очаквам сериозен дефицит и смятам, че ще е много трудна за правителството. А това ще е година с местни и президентски избори, което ще кара кабинета да взима заеми и да запълва дупките, а не да орязва разходи.
Ако можеше да се реже, то беше тази година. Догодина няма да смеят.

- Според ГЕРБ обаче има реформи, а вие нямате предложения.
- Предложения не само имаме, а и СДС, и ДСБ написахме конкретни идеи и дори законопроекти по сектори, по пера, по политики. И ги връчихме пак на ГЕРБ, щом от март не са ги били видели... Няма план за излизане от кризата.
Написахме ясна антикризисна програма, която можеше да послужи за основа, но по неясни за нас причини кабинетът не иска план.

- Връщаме се в 2008 и 2009 г. - и тогава повтаряхте, че кабинетът, тогава на Станишев, няма антикризисен план.
- В началото на кризата, когато приходите все още си вървяха от само себе си, липсата на решителност и реформи не се забелязва толкова. Можеш да си позволиш и да си по-пасивен. Но Румъния го докара от пасивност до това дередже. Те до преди 6 месеца си обясняваха как всичко е прекрасно. Сега е ужас - вдигане на ДДС с 5%, рязане на доходи, драма.
От едната ни страна така е Румъния, а от другата - Гърция. И който твърди, че нямаме проблеми, не гледа истината в очите. А просто си живее в някакъв измислен свят. Притеснявам се, че и правителството си живее в такъв свят, в който всичко е наред, но това е извън реалността.

- Държите се като нещо средно между управляващи и опозиция, какво сте всъщност?
- От самото начало казахме, че сме коректив и ще подкрепяхме добрите решения. И не даваме подкрепа безусловно. При актуализацията на бюджета гласувахме категорично против разходната част. Тя е камъкът, който дърпа всичко надолу.
От началото на мандата на ГЕРБ “Синята коалиция” е на едни и същи позиции. ГЕРБ обаче зави наляво. И завоят се изразява в увеличени разходи.
Общите разходи на държавата през 2007 г. бяха 22 млрд. лв., а сега са 27,5 млрд. лв. Това са 5, 5 млрд. лв. повече насред най-голямата криза! Няма друга държава в целия ЕС, която да актуализира бюджета в криза за сметка на още по-голям дефицит. Ние сме абсолютен уникат. За съжаление лош.

- Кои са грешките на икономическия екип на Борисов, че съветвате за оставки? И възможно ли е да се прави друго, като цяла Европа е в криза, няма инвестиции...?
- При едни и същи условия в една и съща криза в Европа, Естония например има 4 пъти ръст на инвестициите - колкото бяха преди кризата - по 4.
Разликата с нас е в две неща - 0% бюджетен дефицит и възприемане на еврото. Ако бяхме удържали 2010 г. дефицита под 3%, щяха да ни допуснат в еврозоната. Това щеше да значи по-ниски лихви веднага, отпушване на кредитирането.

- Този дефицит нали е заради необезпечените договори за 2 млрд. лв., сключени от кабинета “Станишев”? Макар и никой да не е виждал въпросните договори.
- Това е така. Но донякъде. Ако бяха направени драстичните съкращения на разточителните разходи в администрацията обаче, дефицитът можеше да бъде свален много. Това е отговорност на ГЕРБ. Въобще не подкрепяме бюджетната им политика.

- Преди подкрепяхте и заявките на ГЕРБ в енергетиката. Но има подозрение от ДСБ, че изпълняват плана на Първанов с руските проекти. Така ли е?
- Всички тези енергийни проекти са обединени от следните неща - за нито един от тях няма осигурено финансиране, няма яснота кога и дали ще си върнат парите и по всеки един от тях. Първанов и тройната коалиция са поели ангажименти.
Това поставя кабинета сега едва ли не пред свършен факт. Но ГЕРБ можеше през по-твърда позиция да излязат от този коловоз.
Сега по АЕЦ “Белене” има протакане, но идва септември и ще има руски претенции за 270 млн. лв. Какво правим тогава? Тези договори на кабинета “Станишев” в края на мандата бяха форма на капан. Сега да не се окаже, че ГЕРБ ще трябва да им върши мръсната работа. И да завърши тези проекти.

- Преди да се подписва пътна карта за “Южен поток” преди дни, поискахте публичност. Да сте прочели нещо от договореностите? Чух, че били търговска тайна. Пътната карта също.
- Не може да бъдат търговска тайна подобни договори. И самото правителство скоро ще разбере, че тези неща ще станат публични. Както винаги са ставали. Крайно време е енергетиката да стане прозрачна.Правителството в тази сфера се държи като Овчаров - казват само, че всичко е наред, но какво е “всичко” не е ясно.
За съжаление това, което прави ГЕРБ, прилича на продължение на политиката на тройната коалиция за промяна на геополитическата ориентация на България от ЕС и НАТО към Русия. Това е опасно и ще направим всичко възможно да върнем посоката към НАТО и ЕС.

- Вие също сте доволни от доклада на ЕК, че има устрем за борба с престъпността. Но както казва Татяна Дончева, има състезания по постижения, не по намерения.
- За да сме обективни, трябва да признаем, че имаше решителност и знакови арести на хора, за които всички знаят, че са в престъпния свят. Но никой не смееше да ги пипне с години. Включително г-жа Дончева и компания. Друг е въпросът, че няма присъди.

- ГЕРБ хвърля вината за това на съдебната система, но в доклада пише, макар да се подминава, че проблем има и в работата на полицията и разследващите.
- Сигурно го има и този проблем, но не вярвам да е универсален. Но има и проблем в съдебната система. Но като цяло по отношение на престъпността се правят добри неща.

- Първи сезирахте комисията по корупция за лобизъм на ГЕРБ чрез закони. Толкова ли е лобистки този парламент, по-зле и от предишния?
- Има разлика. При тройната коалиция безобразните решения се вземаха на най-високо политическо ниво. Доган сам си каза за обръчите от фирми. Докато сега лобистките предложения се правят на много по-ниски нива.

- Вие смятате, че нещо в партията на г-н Борисов може да се случва без знанието на г-н Борисов или поне на някой от най-верните му хора в ръководството?
- По-трудно ще повярвам, че за скандалния закон за земеделските земи са го попитали изрично. В парламента минават месечно десетки закони. Дори аз успявам да проследя в детайли около 70% от тях, макар да съм всеки ден там. Не вярвам, че има човек, който да е в състояние да проследи всичко.
Иначе всеки депутат трябва да има ясно съзнание, че носи отговорност за всичко, което предлага. Надявам се, че след толкова скандали на ГЕРБ ще им е за урок.

- И “Синята коалиция” навърши година. Успешен ли е проектът и какво е бъдещето му?
- За 20 години най-голямата грешка бе разделянето на СДС. Това, което успяхме със “Синята коалиция”, е да съберем десномислещи хора обратно.
Хората вдясно години питаха колко ни е акълът, че се разделяхме. Аз не съм участвал в разделението. Но съм участвал в събирането й. За местния вот ще се решава по места как ще се явяваме. За президентския вот категорично форматът трябва да е “Синята коалиция плюс”

- Но още по места, например върха на организацията на СДС в София, има хора, които не харесват и не могат да преглътнат съюза с г-н Костов. Защо?
- След разделението в СДС този упрек ще преследва г-н Костов винаги. И ще има хора, които няма да простят разделянето на партията, която е била единствена разумна алтернатива за стотици хиляди хора.
Но намерихме сили да преодолеем тези грешки и да тръгнем заедно в правилната посока. Това е най-важното.


---------------------
Новината е от тук:
http://www.facebook.com/note.php?note_i ... 936&ref=mf
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=552851
kolio_kolev
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Апр 2009, 11:27
Местоположение: София

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron