ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от обществено-политическия живот у нас и такива от чужбина, които касаят България и българите

ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Мнениеот Любомир Вучков » 13 Апр 2009, 19:33

ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Парламентът прие с гласуване на второ четене 8 %-товата бариера за 2-партийна коалиция и отхвърли + 1 % за всяка следваща партия. Това гласи текста на промените в изборния закон. Гласува се и смесена изборна система с 39 мажоритарно избрани депутати. Беше отхвърлено предложението на Шарков, Бакалов и М. Димитров изборите да се провеждат по пропорционална избирателна система с районни листи на партии, коалиции от партии и независими кандидати. Беше отхвърлено и предложението за преференциално гласуване - по пропорционална избирателна система с изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати с преференциален праг от 5%. Изказванията на депутатите от ДСБ Е. Михайлова и Е. Масева, както и на други депутати от опозицията плюс НДСВ не можаха да разклратят бетонното мнозинства на управляващите БСП и ДПС. Утре продължават дебатите по другите текстове на избирателния закон. След окончателното му приемане на второ четене са възможни процедури по сезиране на Констутиционния съд и вето на президента. Първата хипотеза не е реална до датата на насрочените избори пред вид мудността на Констутиционния съд, а президентското вето беще предварително обещано при гласуване на 8 %-товата бариера. Ама както се пее в една песен: „Както обещават – отминават!”
Според социоложката Мирослава Радева в интервю пред Агенция “Фокус” за предизборните кампании вдигането на бариерата за коалиции за влизане в парламента ще мобилизира избирателите на СДС и ДСБ: ”За коалицията СДС-ДСБ последното ни проучване показва, че те върху сигурните избиратели достигат 7,5%. На мен ми се струва, че ако се въведе тази бариера, те със сигурност ще скочат бариерата, защото това ще мобилизира допълнително техните избиратели – ще има мобилизационен ефект”. Същият ефект се очаква да има и решението на Софийски градски съд да откаже вписването на новото ръководство на Съюза на демократичните сили. Запознати напомнят, че навремето след първоначалния отказ за регистрация на НДСВ се е увеличила подкрепата за „съдебно репресирания цар”. Със сигурност може да се предполага, че това с отказа от регистрация е бил замислен ход на царистите – уж престижни юристи като Петканов, Герджиков, Панайотов – пък да не могат да напришат като хората едно заявления за регистрация, нещо по силите на студентите им! От СДС са заявили намерение в срок за обжалват съдебното решение пред по-висшата съдебна инстанция. Има и още един механизъм – протест на прокуратурата, но до там едва ли ще се стигне.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Мнениеот miranda54 » 13 Апр 2009, 20:13

Обиколих доста форуми и политически сайтове - постингите са в този дух - пълна мобилизация на ДСБ и СДС, на дясномислещите, но страхотен вой срещу Яне Яневата кохорта!
miranda54
 
Мнения: 67
Регистриран на: 15 Окт 2008, 18:18

Re: ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Мнениеот Краси » 15 Апр 2009, 05:40

Има си своята логика всичко това. Една вътрешна логика, която е неоспорима и непроменима. Но види му се края де.
Краси
 
Мнения: 155
Регистриран на: 17 Ное 2008, 17:11

Re: ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Мнениеот Иван Кованджиев » 17 Апр 2009, 09:07

Разпънаха демокрацията
[16-04-2009] от Иван Гарелов [1806 прочитания]Размер на шрифта: a |a |a|

Това бе седмицата, в която разпънаха българската демокрация пред очите ни и с нашето безмълвно съучастие. Ако все още имаме някаква гражданска чувствителност, днес, Разпети петък, ние трябваше да сме на площада пред НС, за да изгоним фарисеите от храма. Защото никога досега през последните 20 години, каквито и опити да са били правени да бъде заобиколена, фалшифицирана или имитирана новопроходилата българска демокрация, никога както сега върху нея не е било извършвано такова безцеремонно посегателство.
Оттук нататък ние вече нямаме право да говорим, че живеем в демократична страна, и ще си останем със спомена, че сме се докоснали до нещо, което не е било за нас, а само за пред външния свят, за да могат под неговото прикритие да си поделят държавата и нейните богатства, но сега вече не им е нужно. Каквото можаха, измамиха, а на нас презрително и надменно ни се изсмяха в очите – а вие какво сте очаквали, глупаци?
По същество тази седмица българската демокрация се връща на изходната си точка от 14 декември 1989 г., когато същите тези управници не искаха да се разделят с член първи. Днес БСП и ДПС със своите манипулации и произволни действия възстановяват правото си да бъдат винаги на власт независимо колко са се провалили, независимо колко не ги одобряват в Европа, независимо дори от нашия глас, защото те така са изопачили всичко, че служебната победа да бъде винаги за тях. И ние стоим безсилни и безмълвни, защото само за няколко дни пред очите ни рухна цялата фасада на псевдодемокрацията, с която ни залъгваха.
Навремето първият демократично избран български президент Желю Желев се изправи гордо в ООН и заяви, че в България вече няма комунизъм и тя е свободна страна, защото има свободна преса. Днес медиите се купуват на килограм и зад това стои политическа сила, за която вече не се питаме какъв е произходът на нейните пари. Днес властта влиза в колаборация с медийната и финансовата олигархия и безочливо раздава публично имущество.
В последните дни на парламента се пече и закон, който ще даде властта над медиите на сегашните управници дори да загубят политическата власт. Днес всички виждат как цели национални медии са се продали на задкулисните политически манипулатори и послушно водят рекламна кампания на политически марионетки, провокатори и ментарджии. И няма капка срам и неудобство в захиления водещ, защото освен на голям рушвет той разчита и на сигурна политическа защита. Забравете за всякакъв морал, професионална етика, демократични принципи. Днес е диктатура на лъжата, на парите и фарисейщината.
Цяла седмица ни будалкат с някакви си дебати. Какви дебати – за да слушаме безочливите им и цинични извъртания, вместо да си кажат направо – така сме решили, така и ще бъде. Думите тук са излишни. Не е необходимо да им припомняме, че никъде в света изборно законодателство не се променя в последния момент. И в Европа такива промени се правят за по-следващите избори, за да не влиза в изкушение следващият парламент.
Ако някой спечели от цялата тази мръсна игра, то това парадоксално е традиционната десница. Видя се, че колкото и да я оплакват, колкото и да я подценяват, от нея се страхуват. Видя се, че целогодишните усилия на платени социолози и политолози да утвърждават, че ГЕРБ няма друг изход, освен да се коалира с БСП, е на път да се провалят след дясното обединение. За пореден път се видя, че БСП не желае България да има нормално политическо устройство, не желае да има неконтролирани от нея десни сили, вярва на отечественофронтовската си доктрина. БСП предпочита да фабрикува политически марионетки, провокатори и ментета, които да играят ролята на опозиция и да бъдат неин резерв. Ето защо, ако десницата спечели, то е поне утешението, че никой вече не може да се съмнява в опозиционната й автентичност.
През тази седмица червеното юпи Сергей Станишев не само деградира до циркаджийство с боклукчийски коли, но безвъзвратно падна и илюзията, че като млад и модерен мъж може да играе някаква прогресивна роля в закостенялата си партия. Тази партия може да се гордее с достойния си син – той е наследник на най-порочните й традиции. Гледай Яне, мисли за Сергей!
Утре, на Разпети петък, ние няма да излезем на площада, няма да смесим политическия си Великден с църковния, може би ще изчакаме до изборите, когато вбесени от пренебрежението на гневността на управниците ще упражним правото си на глас въпреки че са ни развалили ваканцията. Ако не го направим, тогава може би ще чакаме да се провалят отново, да съсипят държавата и тогава да излезем на улицата? Като в Молдова? Като през 1991 г.? Но защо да започваме отначало политическата си история?
Аватар
Иван Кованджиев
 
Мнения: 161
Регистриран на: 30 Окт 2008, 21:21
Местоположение: Горна Оряховица

Re: ПАРЛАМЕНТАРНИ КАТАКЛИЗМИ ПО ИЗБОРНИЯ ЗАКОН

Мнениеот Николина Манчева » 04 Сеп 2019, 06:51

;)

КАК СА ОРГАНИЗИРАЛИ

ИЗБОРИТЕ

В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ

130 Г


Една от най-ярките фигури на Възраждането и личност, отдала живота си на каузата за въздигане на националното ни самосъзнание, е Петко Р. Славейков.
След Освобождението, благодарение на авторитета и името си, поетът е един от тези, на които е възложена трудната задача да участва в изграждането на основите на младата държава.
Редом с Петко Каравелов, той е ревностен защитник на идеята за написване на Конституция, в която да са застъпени либерално-демократичните идеи.

През 1880 г. Славейков е избран за председател на Народното събрание, а впоследствие на няколко пъти е министър в либералните кабинети на Каравелов.
Отличава се като принципен политик, отричащ несправедливостта в политиката. Доказателство за това е противопоставянето му както на „Режима на пълномощията“ на княз Батенберг, така и на Стамболовия режим.

В следващите редове ще Ви представим едно от писмата на Петко Славейков до Стефан Стамболов.
В него той засяга именно недемократичните инструменти, с които правителството на Васил Радославов (август 1886г. – юли 1887г.) си служи по пътя си към властта
и по-точно по отношение на провеждането на парламентарните избори.
Към момента на написването на писмото (28 септември 1886г.), Стамболов е регент и не заема пост в законодателната власт (бел. ред. – по-рано той е председател на Народното събрание).

Вярваме, че подобни извори са най-добрият източник на информация, тъй като те предоставят на читателя безпристрастно поднесено съдържание, което той има възможността да тълкува по своему.
Желаем Ви приятно четене!

„Изборите са станали навсякъде с всички възможни полицейски и военни мероприятия. Правителството е арестувало и интернирало почти от всяко място по двама-трима, а на някои места по 10-20-30 и 50 души от по-интелигентни и по-живите хора между населението, така що всички арестувани и интернирани надминават 800 души. В по-големите избирателни центрове, като в София, Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Враца, Стара Загора и други някои, въобще от повечето избирателни пунктове населението не е взело участие в изборите, а правителството и правителствените чиновници и подкупници са избрали когото са искали.

В Хасково окръжния управител, като е видял опозицията по-силна, не е допуснал да станат избори. В Ловеч също не са станали избори. В Айтос, като не са могли да станат избори до три чса подир обед, бургаският околийски началник е дошъл и незаконно е направил каквито избори му са предписани.

Насилие и силни боеве, без убийства, са станали в Сливен, Котел и Дряново. В последното място във времето на изборите са станали арестувания и големи смутове, ‘щото войските са се намесили и гърмели на въздух, та са разпръснали избирачите, и изборите са станали незаконни…

В Цариброд и Новоселци, дето е имало да станат ужасни скандали, впоследствие полицията, която е искала да прокара предписани кандидати, благоразумно е арестувала и отстранила околийските началници и жандарите и така се предварил скандалът, но това не е могло да стане в Кутловица, Плевен и Ряховица, дето полицията и войската се е намесила и стреляла връз народа, има до 40 души на място паднали убити, до 60 души тежко и смъртно ранени, а леко ранени неизвестно; ако Вие се интересувате, можете да проверите тези сведения.“

http://www.bgspomen.com/2016/09/130.html

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1413
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron