Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Фев 2011, 09:59

Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Два акцента от интервюто:

„Всеки човек е важен!”
„Време е да се опомним и да се сетим, че сме граждани!”

Какво казва големият държавник и хуманист – вижте видеото в две части
І част

ІІ част
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Фев 2011, 14:35

Съжалявам за недобрия звук на видеото - това са техническите ми възможности!
Видеото можете да гледата и на официалния сайт на ДСБ на адрес
http://www.dsb.bg/index.php?page=press& ... ew&id=2064
Ще чакаме и стенограмата от интервюто!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Фев 2011, 15:15

Стенограмата от интервюто:
http://www.facebook.com/pages/Ivan-Kost ... 3914624537

Водещ: Добро утро. В следващите минути ще си говорим със съпредседателя на Синята коалиция господин Иван Костов. Добро утро и добре дошъл.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Вчера казахте, че така, както я кара правителството ще добяга до предсрочни избори?
Иван Костов: Казах го на народните представители от ГЕРБ и от „Атака”.
Водещ: Вярвате ли, че това е така?
Иван Костов: Това може да е малко пресилено, но когато се бяга от отговорностите на властта, всъщност се отказва да се упражни властта. Това демотивира обаче всички останали, които участват в упражняването на властта и това довежда до деморализация.
Водещ: Къде избяга, тя властта?
Иван Костов: Няма как тези хора, ето имаше заглавие в някакъв вестник, че се разцепили за Горна Оряховица. Те започват вътрешно да се колебаят много силно, защото има теза срещу теза, има проблем, който не се решава, не се затваря и това непременно дестабилизира управлението.
Водещ: От друга страна хората ще си кажат, толкова ли е драматична тази ситуация в Горна Оряховица. Случаят е много неприятен, но е частен и твърде малък. Това ли е най-големият проблем на държавата за да се занимават всички с него?
Иван Костов: Това е една от нашите ценностни разлики с европейците, с евроатлантическата ценностна система, където дори един човек да бъде несправедливо обвинен, това се превръща в голям проблем, който се решава и решението му е поука за цялото общество. Защото всеки проблем е важен. Ние казваме – съблекли там някаква лекарка, голяма работа. Нарекли ги убийци – да де, ама те не са убийци, дайте да забравим. Не може така. Ако така се отнасяме помежду си, ние не ставаме принадлежни към тази културна система. Всеки човек е важен. Достойнството на абсолютно всеки. Не на лекаря, на този на улицата, на просяка, и то е важно. Това е сърцевината на тази култура, в която искаме да влезем. Как да не е важно. Нарекли някого убиец, твърди се, че са убили живо бебе. Те продължават да израждат жените в Горна Оряховица. И това не се затваря, някак си трябва да се затвори този проблем, той трябва да бъде решен. Не се решава. Бяга парламента. Не взима отношение, всичките се разбягали. Прокуратурата казва – не си мийте ръцете с нас. Същевременно не дава съдебномедицинската експертиза. Никой не може да се ориентира какво точно е станало. Защо се крият тези неща? За да се спаси достойнството или лицето на един министър в случая – министър Цветанов. За да не излезе, че той не се и свършил работата както трябва. Да вземе един експерт, съдебен медик, който да заведе там на място със себе си и преди да прави изявленията, просто да се допита,както е редно, тъй като той не е съдебен медик. Очевидно, то се вижда, че не е съдебен медик, както ние с вас. Затова трябва да се опре на чужда компетентност, защо не го е направил? Защо съди хората без да се позове на истински компетентните. Какво е това, някаква санитарка видяла бебето да диша и да плаче? Как може такова нещо, това е пошлост, това е щуротия. Каква санитарка, какъв министър се произнася по въпроси, които са строго професионални и по които, хората цял живот се занимават с това нещо. Това наистина е пълно опошляване на нещата. Проблемът, колкото повече го говорим, става все по-голям.
Водещ: Освен това забелязвам, че точно този проблем ви разпалва доста много. Ядосан сте и сте напълно откровен.
Иван Костов: Как не, защото това е тържество на пошлостта. Така се отварят едни големи врати, през които минават хора, които не разбират, които са непрофесионални, които не могат да вземат решение по конкретен въпрос и същевременно започват да формират общественото отношение по този проблем. Няма държава, която да върви напред при такова положение. Държавите вървят напред, нациите вървят напред, обществата вървят напред, когато следват най-добрите, които знаят как се решават най-добре въпросите, на които това им е работата, това им е професията. Това е експертиза, как така?
Водещ: Какво ще направите вие, за да приключи този казус?
Иван Костов: Цялото това управление на ГЕРБ се срива в тази пошлост. Аз на това се възмущавам, защото това не е само този случай. Вижте съседните случаи.
Водещ: Кои са те?
Иван Костов: Например, хляба. Вижте хляба. Поканили сте тези трима души, хората се мъчат някак си така да поставят въпроса, че да не засегнат никой.
Водещ: По заобиколен път се опитаха да кажат някои неща. Страхувайки се. И аз това попитах.
Иван Костов: Защото, който го казва, срещу него веднага излизат статии. Аз примерно не си мълча, казвам точно какво е и почват. Вие ми питате защо започнала някаква кампания срещу мен. В момента, в който кажеш истината в България веднага има хора, които ще те атакуват за тази истина. Къде е проблема, да го кажем за зърното – основният, генералният проблем за хляба е зърното. Зърното, зърното и пак зърното. И зърното не при производителите.
Водещ: Вие имате опит в борбата с този проблем.
Иван Костов: Имам, разбира се, аз съм се сблъсквал с тези хора и съм се справял с тях. Затова казвам, зърното, където се намира в момента, притежателите на складовете, държателите на зърното, тези които го съхраняват, те са една шепа хора. Сред тях има един крупен монополист, както беше признато на „Референдум” онази вечер. Значи има очевидно картелно споразумение, какво е направило то? Цените, от момента на жътвата от 123 лева за тон ги е вдигнало на над 400 без ДДС в момента. Това е направил картела. Значи повече от три пъти вдигане на цената. Какво е станало със световната цена. Световната цена от януари миналата година до сега се е вдигнала на Чикагската борса със 100 долара – от 220 на 320 да кажем най-грубо, което означава, че е 450 лева. Разбирате ли? Да, но нали трябват коли за да закарат пшеницата до Чикаго. Това означава, че в момента тук пшеницата, на държавата, която произвежда, е равна на световната цена или превишава на практика световната цена, която е на Чикагската борса. Вижте само какъв абсурден въпрос. Тука веднага питаме ние от Синята коалиция – карат ли производителите на нефт, гражданите на страните, производители на нефт колите си с бензини и дизел по цени, равни на световните? Разбира се, че не карат. Карат по цени производствени разходи. Защото те са производители, имат този шанс, имат тази възможност да карат евтин бензин, евтин дизел. Така ли е? Така е. Коя страна-производител кара гражданите си да плащат световни цени? Искам да разберете следното, хората трябва да го чуят. България е световен производител не защото произвежда огромно количество, а защото огромен относителен дял на производството излиза на износ, а не за вътрешно потребление. Голямата част отива за износ. Така е със слънчогледа, така е с хлебното зърно. Т.е. не може ние, като такъв голям производител, защото относително, като излизаме на пазара предлагайки зърно, ние да караме нашите хора да плащат цени по-високи отколкото световните. Това е абсурд, това означава пълна неспособност.
Водещ: Не е ли абсурдно да се говори за зърнена криза при това положение?
Иван Костов: Каква зърнена криза на страна-производител?
Водещ: Това питам.
Иван Костов: Как може такова нещо? Това е несериозно. Това е пошлостта, взела отношение към изключително сериозен важен въпрос. Това е пошлостта, ето я. Тя дрънка за криза. Дрънка, казвам, защото не говори, даже не аргументира, дрънчи, твърди някакви безсмислици. Каква криза в България? Каква криза, като складовете са препълнени? Откъде е, в какво е кризата? Защо трябва да се плаща на Българската стокова борса за хлебната пшеница по-скъпо, отколкото на българските производители, държатели, съхранители на зърно, да се плаща по-скъпо отколкото на американските? Като ми обясните този въпрос аз ще се съглася, че вие не сте абсолютно некомпетентен човек, който по жалко стечение на обстоятелствата изведнъж е получил думата и е почнал да говори на българските граждани и да заблуждава българското общество. Обяснете ми и ще кажа – да, вие наистина знаете някакви тайни, които аз не знам за зърното. Повярвайте ми, на този пазар няма нещо, което да не знам. Аз съм отъпкал абсолютно всичко. Познавам и процеси, и тези пропорции, които тука вие едвам измъкнахте от устните на вашите събеседници. Всичко това ми е абсолютно ясно. Знам как се формира тази цена.
Водещ: Добре, кой стои зад цялата работа тогава? Това става ли със знанието на правителството?
Иван Костов: Да каже Бойко Борисов, да каже Бойко Борисов. Да каже този министър, който картела е назначил, заместник-министър, който е назначил. Да кажат те, те да си кажат. Те да кажат кой стои, да ги призоват по имена, нали са управляващи.
Водещ: Понеже съм много наясно с цялата тази тема, възможно ли е такова нещо да се случи без съдействието и без знанието на правителството?
Иван Костов: Не е възможно, не е възможно.
Водещ: Тогава защо, според вас, те не правят нищо?
Иван Костов: Затова не правят нищо, защото цената подгони световната, настигна я, в момента я е настигнала. И ние се чудим защо в България, толкова бедният български гражданин, защото българинът е с 20 пъти по-ниска покупателна способност, отколкото американеца. 20 пъти, а го карате да плати хляба на същата цена, на която ще го плаща американеца. Това е луда работа.
Водещ: В това няма никаква политическа логика, господин Костов.
Иван Костов: Няма, разбира се. Няма никаква.
Водещ: Нали същите тези хора ще гласуват след това.
Иван Костов: Има една логика. Едни хора събират много пари от тази спекула, ще я нарека с думата спекула на зърното, правят големи пари и вероятно са се разбрали с политиците, които управляват. Няма друго обяснение. Защото иначе има мощно противодействие от страна на правителството. Ако правителството атакува мощно този сектор то ще се справи с този проблем веднага. Как ще допусне зърнена криза в България?
Водещ: Пак изглежда, леко нелогично това, аз не мога да си представя. Имам предвид от позицията на правителството, защо ще правиш такова нещо, което подкопава доверието в собственото ти управление? Защото това са същите хора, които след това трябва да излязат и да гласуват.
Иван Костов: Задайте им въпроса, задайте им въпроса. Задайте им го на тях, питайте защо допускате това, след като можете да овладеете този процес. Освен това, вярно е, че има проблем с веригите, но е хубаво когато се поканят и говорят от страната на производителите. Да се поканят и представители на веригите, защото във веригите са загубите. Ако не се продаде хляба, 10% ако не се продаде, тази разлика кой я покрива? Вие знаете, че там, където се продава много хляб има хляб, който не се продава, нали? Остава. Освен това има промоции, освен това се съхранява хляба. Спазват се определени изисквания, има стандарти, има отчети, има контроли, какво ли няма. Търговската верига не може да бъде обявена за враг номер едно. Освен това, ако разсъждаваме като държавници, търговските вериги са единствените коректни платци към българската хазна. Те са добрият данъкоплатец, те са точният данъкоплатец. Самите тези производители, тук и асоциацията, признават, че има огромен сив сектор на пазара. Сивият сектор на плаща данъци. Ние ако сме заинтересовани от нашето общество, заставяме зад гърба на кой – на коректния платец на данъци или на този, който се е скрил и произвежда без да плаща данъци. На чия страна заставаме? Да почнем да подреждаме по най-елементарния начин нещата. На кого да дадем думата, ако сме медия? На този, който е от сивия сектор, ще дойде тук и ще бълва разни щуротии, или ще дадем думата на онзи, отговорния, който плаща данъци, който е отворил толкова много работни места и плаща заплати, данъци, осигуровки и какво ли не.
Водещ: Сега ще ви обвинят, че имате дялово участие в някоя голяма верига.
Иван Костов: Е, да, то това остава. Това са интересите, дайте да ги погледнем в очите. Дайте да говорим за простите неща по простия начин, за да го разберат всички.
Водещ: Ние много настояваме за такова нещо от много време.
Иван Костов: Трябва да бъде елиминиран сивият сектор. Това става много лесно. Трябва да бъде приложен закона за съхранение и търговия със зърно. Достатъчно е да се приложат санкциите на закона и много от тези проблеми ще бъдат решени. Защото законите не се прилагат.
Водещ: Защо да не се прилагат?
Иван Костов: Ще питате министъра и неговите заместници, ще питате хората, които отговарят за тези неща и не им давайте да сричат, когато говорят.
Водещ: Знаете ли, вие така като отговаряте, ще ви кажа за една зрителка, която се обади днес. Тя каза – моля ви, попитайте господин Костов докога те ще бъдат пасивна опозиция. Така ви възприемат в момента. Като хора, които виждат грешките, отвреме-навреме ги назовават, но до там.
Иван Костов: Знаете ли, понеже се срещам, пътувах из страната тези дни, истината е по-лоша, от това, което пита госпожата. Ние сме се превърнали в основен противник на ГЕРБ. И аз не съм го разбрал достатъчно ясно.
Водещ: Това е парадоксално в някаква степен.
Иван Костов: Ние сме основен противник на ГЕРБ във властта по места, най-атакуваните кметове. Обвиненият кмет на Сливен е невинен, според Цветанов, легендарни кметове сини, като Краваров, например на Банско, са непрекъснато се разправят с прокуратура и със Сметна палата. Никой не поставя въпроси на червените кметове, никой не се занимава с тях, основният проблем са сини кметове. Отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция стават от ден на ден все по-лоши и трябва да се признае това нещо.
Водещ: Едва ли някой спори по този въпрос, но ви обвиняват главно вас.
Иван Костов: Те изобщо не чуват. Защото не искат да вземат отношение по въпросите, които се поставят и, които засягат толкова много хора. Не защото осветяваме такива тъмни страни в управлението, както в случая в разговора сега за въпроса със зърното, а защото, вероятно ни фиксират като сериозен опонент на следващите избори. Аз искам да предупредя съвсем отговорно за това нещо. Това няма да стане. Никой не е печелил избори, когато от позиции на властта е мачкал политическите си противници. Властта не е дадена за да мачкаш политическия си противник.
Водещ: Опитват ли се да ви мачкат?
Иван Костов: Мачкат ги навсякъде. Мачкат ги навсякъде, включително злоупотребявайки с власт. Имаше случай, в който депутат на ГЕРБ взима думата пред съвещание на районна дирекция на Министерството на вътрешните работи, сочи кмета, синият кмет и казва – вие трябва да го разследвате този. Откъде накъде, депутат ще прави такова нещо? Това не може да се допусне, властта не е дадена на ГЕРБ за да напада който и да било. Не нас, не нас, който и било да напада от политическите си опоненти. Ние сме конкуренти за доверието на хората, това сме ние, ние не сме противник. Противник са тези, които вдигат цената на хляба.
Водещ: От друга страна ГЕРБ ви обвинява, че прекалено много се сближавате с БСП.
Иван Костов: Къде сме се сближили?
Водещ: По отношението на всичките скандали, мнението, което имате, почти едни и същи тези имаше в последните няколко дни. По някакъв начин сега и НДСВ се присъедини към цялата група. Как ще реагирате на едни такива обвинения?
Иван Костов: Никак нямам да реагирам, защото са неуместни. Когато се говори истината обаче, тъй като истината е една, ако я говорят от различни страни, те говорят едно и също. Значи тези, които си мислят, че обвиняват по този начин, обвиняват другите, че им казват истината. В случая Горна Оряховица, ние говорехме една и съща истина от трибуната на Народното събрание. Не може върху истината да има различни вариации.
Водещ: Тя, истината така и не излезе на бял свят в крайна сметка. Тя продължава да бъде забулена.
Иван Костов: Защото мнозинството се отказа от задължението си да упражни властови контрол върху изпълнителната власт. Заради това.
Водещ: Затова госпожата пита защо продължавате да бъдете пасивни, като пасивна опозиция. Дали няма още някакви варианти, каквито бихте могли да използвате, за да се стигне в крайна сметка до разясняване на ситуацията изцяло и истината да излезе.
Иван Костов: Ние опитахме и други, алтернативни варианти. Имаше вариант, при който се обърнахме към хората, които са написали съдебномедицинската експертиза. Тези хора, ако пожелае, който и да е от авторите, той има право да разсекрети съдебномедицинската експертиза.
Водещ: Да, но всеки път се казва – това е класифицирана информация. Вчера, дори господин Цветанов, след като излезе пак каза – това тук, което си говорихме е класифицирана информация.
Иван Костов: Не ме разбрахте. Могат да декласифицират авторите. Всеки един от авторите може да декласифицира тази информация.
Водещ: Стига да иска.
Иван Костов: Такъв е закона, никой не смее. Аз съм провел и разговори с тях. Казах им, има интерес, дайте ни я, да я видим.
Водещ: Какво ви казаха те, защо не го правят?
Иван Костов: Ами, ще говорим с колегите, колегите после не са съгласни. Какви колеги.
Водещ: Страх ли го наричате това?
Иван Костов: Страх, разбира се. Страх от един могъщ вътрешен министър и вицепремиер.
Водещ: Това звучи доста притеснително.
Иван Костов: Да, страх, но той е типичен за милиционерската държава, за полицейщината. За държавата, в която има полицейски произвол, защото това, за което ме питахте, и защо ме възмущава това. Като европеец, най-силно ме възмущава полицейския произвол и насилие. Защото цяла Европа знае как се стига до израждане на демокрацията. Винаги през полицейски произвол и насилие. Това е урок, който отлично е разбран от всички европейци. Затова, в момента могат да го видят, полицейско насилие, излизат на улиците.
Водещ: Това щях да ви кажа, че имат отговор на полицейското насилие и се появяват по улиците, това в България къде сте го видял?
Иван Костов: Видях го веднъж.
Водещ: Беше много отдавна.
Иван Костов: 1996 и 1997 година го видях.
Водещ: Така е
Иван Костов: Тогава излязоха, тогава бяха граждани.
Водещ: Петнадесет години минаха оттогава, къде изчезна гражданството в България?
Иван Костов: Време е да се опомним и да се сетим, че сме граждани. Не можем да допускаме полицейски произвол. В момента, в който управляващите започнат да използват същите методи, с които си служи организираната престъпност – подслушвания, насилие, страх. Защото основния начин, по който мафията манипулира хората е страха. Страха, това е основния. В момента, в който те посегнат към тези методи, те започват да не се различават от противника си. Престъпността трябва да се бори с демократични средства, с демократични. Със средствата на институциите, със силата на институциите, със силата на закона. Не може да се бориш с подслушване, със слухтене. Закачила са 20 хиляди български граждани, и оттам подслушват вероятно 200 хиляди. Един Господ знае колко подслушват. Вие с колко души говорите по телефона?
Водещ: С много.
Иван Костов: С колко много – 50, 100.
Водещ: Сигурно петдесетина на ден.
Иван Костов: 50 на ден? Значи 20 -100 хиляди подслушват на ден, които се свързват с подслушваните лица. А следващия ден, вероятно се добавят още и още и в края на годината сме подслушали половината българско население. Каква е тази работа? Това демократични средства ли са? Това демократична държава ли е?
Водещ: Само последно да ви питам. Преди известно време от БСП призоваха своите привърженици да излязат по улиците, да разбирам ли, че и вие искате да направите такова нещо?
Иван Костов: Аз не вярвам, че БСП може да изкара, тъй като си носят голямата отговорност за това, което са направили в управлението. Те бяха наистина много лошо и вредно управление на страната.
Водещ: Вие искате ли да изкарате вашите привърженици по улиците?
Иван Костов: Докато в това управление има министри, които трябва да бъдат подкрепени. Има хора, които си вършат работата и ние много пъти сме го казвали. Имат нашата подкрепа, ние се радваме на техните успехи. Винаги могат да разчитат. Има хора, които работят по правилния начин, въпреки че има хора, които работят по правилния начин и уволняват кадри, които някой им каже, че са от Демократи за силна България или от Съюза на демократичните сили. И те не прощават, но въпреки това не губят нашата подкрепа.
Водещ: Не ми казахте само дали искате да изкарате хората по улиците?
Иван Костов: Вижте, хората излизат на улицата сами, никой не ги изкарва. Европейците излизат на улицата...
Водещ: Да им помогнете, да ги подсетите.
Иван Костов: Не, не. Когато европеецът излиза срещу нещо на улицата, той излиза воден от вътрешен мотив. Никой не може нито да го подсети, нито да го извади на улицата. Нека да сме наясно. Никой не е стимулирал, не е генерирал гражданските чувства на хората 1996-97 година. Никой не го е направил.
Водещ: Да ги стимулирате по друг начин.
Иван Костов: Хората тогава разбраха, че нещата са в собствените им ръце.
Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор, господин Костов. Мисля, че беше доста интересно и наистина, отдавна не съм ви виждал в такова превъзбудено състояние, ако мога така да го нарека. Благодаря ви.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Иван Костов в "Здравей, България", Нова ТV, 03.02.11

Мнениеот Николина Манчева » 26 Дек 2011, 15:05

;)


РАВНОСМЕТКА ЗА ИЗМИНАЛАТА 2011г


Едно интервю на

Иван Костов -

в "Здравей България"

но този път празнично водено

от Левон ХампарцумянВодещ: Добро утро на г-н Иван Костов. Излишно е да го представям.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Честита Коледа, честито Рождество Христово, с най-добри пожелания! Всъщност имахте и рожден ден. Добър повод да ви поздравя. Малко на патерица.
Иван Костов: На всички зрители на Нова телевизия също честито Рождество! Късмет, здраве и успех през Новата година.

Водещ: Като че ли това е най-важното. Каква беше 2011-та?
Иван Костов: Трудна. Ако гледаме от икономическа гледна точка е доста трудно за фирмите, за семействата. Много фирми, завчера бяхме на среща с Българска стопанска камера, казаха, че половината от фирмите в България са останали с нула заети. Очевидно много тежка е била годината.

Водещ: Дългосрочно е здравословно, защото ще останат най-здравите фирми.
Иван Костов: Вярно е. В България имаше много фирми, които практически нямаха кой знае каква активна икономическа дейност. Но освобождаването на голям брой заети започна да се вижда и в показателите за безработица. Така че страната влезе повторно в криза, както се очакваше впрочем. Доста прогнози имаше в тази посока.

Водещ: Кризата е полезна за оцелелите всъщност, след нея.
Иван Костов: Кризата въобще е полезна за икономическата дейност, защото стимулира тези, които са конкурентноспособни, това казвате, че е така,

Водещ: Конфуций казва, че да бъдеш беден в добре управлявана страна е срамно. Също така е срамно да бъдеш зле в зле управлявана страна. Как бихте го коментирали това в българския контекст?
Иван Костов: Да бъдеш беден в добре управлявана страна означава, че не си предприемчив, не си направил нищо, за да заемеш подходяща позиция, да имаш добра работа, да напреднеш в работата и така нататък. И така да си осигуриш благосъстояние. Но да си богат в зле управлявана страна, означава да си корумпиран. Аз така бих превел на Конфуций...

Водещ: Последните 2000 години не сме се променили чак толкова много? Той тогава го е казал, някъде.
Иван Костов: Корупцията е корупция от стара болест на всяка голяма администрация. А ние имаме голяма администрация.

Водещ: Зле платена и не много ефективна.
Иван Костов: Да. За съжаление и добре платените, и уж ефективни администрации в Западна Европа също изпадат в същата криза, което означава, че причините за това, че е била не доба годината са далеч по-сериозни, далеч по-дълбоки от това, което се опитват да лекуват европейските лидери.

Водещ: А каква ще бъде 2012-та?
Иван Костов: Това ще бъде битката за спасяване от дъговия проблем, който ще ехти навсякъде в Европа, и за удържане на еврото. Аз мисля, че това ще бъдат много тежки месеци. Ще бъде надпревара с времето. Защото казвал съм го, пак ще го повторя огромни задължения трябва да бъдат рефинансирани на открития пазар. Последните новини, аз вчера гледах италианските дългосрочни ценни книги отново минаха седем процента лихва, което за страна като Италия, която е платежоспособна, голяма икономика, със сигурност има как да отговори на кризата означава, че ще трябва да плаща повече за обслужване на лихвите си и на дълговете си. И поради това ще трябва да прави допълнителни съкращения в бюджетните си разходи. Тоест, ще трябва допълнителни ограничения за хората.

Водещ: Това, което ние сме правили след катастрофалната криза 1996-1997 година?
Иван Костов: Да. Приблизително същото.

Водещ: Всъщност в много по-мек вариант от нашия, така ли?
Иван Костов: Мисля, че доста неща ще трябва да направят Западна Европа, тъй като гледано от нашата позиция, от началото на 21 век повечето източноевропейски и централноевропейски страни бяха реформирани. Коя повече, коя по-малко. Но на практика решиха значителна част от своите проблеми. Докато в Западна Европа останаха огромните ангажименти на социалната държава. Останаха военнопромишлените комплекси. Останаха големи нереформирани администрации, неприспособени към големите комуникационни технологии и технологии за обработка на данни и така нататък. Изобщо много неща там не са направени там още. И според мен прави са тези в Източна Европа и в Централна Европа политици, които казват на Западна Европа, че всъщност на нея и предстоят реформите, които те така или иначе са извършили.

Водещ: Може ли да се заразим от унгарската болест?
Иван Костов: Това е може би едно от недобрите неща, които се случват.

Водещ: Защото това е правителство, брандирано като дясно.
Иван Костов: Да. Но това, което е голямата отговорност на политическите лидери навсякъде в Европа тази година е да не допуснат ексцесии нито в дясно, нито в ляво. Да не се появява нито нов Ленин, нито Хитлер. Защото на вълната на популизма и, виждайки притиснати от проблемите хората могат да започнат да се заслушват в подобни гласове. Защото, вижте не само Унгария, вижте Финландия.

Водещ: Холандия не е много дружелюбно настроена.
Иван Костов: Холандия. Искат да ни изгонят, някаква партия от ЕС. Това са все отзвуци на нерешени вътрешни проблеми.

Водещ: Тоест, от всички /.../, които можем да избираме, като че ли 2012-та ще бъде годината на професионалистите.
Иван Костов: Дано. Дано.

Водещ: Защото видяхте в Италия всъщност...
Иван Костов: Да, но Монти трябва да покаже, че професионалистите могат да се справят.

Водещ: Ще видим. Не беше добра 2011 година за диктаторите по света.
Иван Костов: И за популистките не беше съвсем добра. Не беше добра, вярно е. Но дали ще се справят специалистите, компетентните хора зависи до голяма степен колко политическо доверие ще има зад тях. Защото без политическо доверие, не могат да се управляват страните.

Водещ: За късо време ще има нещо. После...
Иван Костов: За късо време ще има. И за това време ще трябва да изпреварят и да направят реформите.

Водещ: И да свършат нещо, защото всъщност не е лесно и на хората, които дългосрочно се занимават с политика като вас, защото неминуемо има цикли на повишено доверие, които се редуват с цикли на недоверие и дори демонизиране на някои хора. И това нещо се е случвало достатъчно често в достатъчно различни страни.
Иван Костов: В някакъв смисъл българският избирател два пъти плаща данък, който изтласква на преден план лидери два-три пъти вече, които да кажем умеят да управляват и да задоволяват очакванията на хората да слушат добри думи. Да се държат добре. Да ги успокояват и така нататък. Но не и да правят нещо.

Водещ: Всъщност заместването на ПР с реално действие не е лесно.
Иван Костов: Въобще PR така е нахлул, че измести политиката и това се вижда навсякъде.

Водещ: От друга страна, българският политически рефлекс от съветско време включва декларация на политическа лоялност и тя е директно възнаградена с вид на явни и скритите субсидии в тогавашната наредба на света. Докато новите ни съюзници не плащат за политическа ревност, поне директно. И това може би създава някакво смущение в политиците.
Иван Костов: Скоро ще поискат да се плати, така аз като гледам, защото за да участва България в европейския спасителен план на еврото, ние ще трябва да платим обратно. Ние трябва да покажем лоялност.

Водещ: Това, което бихме платили не е ли все пак по застраховката, която всеки прави по колата си, за здравето си, за имуществото си.
Иван Костов: Да. Но нека да бъде според някакви разумни критерии. В зависимост от това каква кола караш. Едни карат „Бентли”, други карат „Трабант”. В Европа всички карат различни коли. И в този смисъл това, което трябва да платим като каско, трябва да бъде съобразено с това, което е стандартът ни.

Водещ: Добре, но тази концепция „Европа на две скорости” всъщност, ако погледнем една по-интегрирана федерация каквато са САЩ. Там също има щати, които са напълно различни скорости, когато се говори за икономика. Например, Калифорния е в технически фалит. Но не са тръгнали да затварят САЩ, да ги разпадат заради това.
Иван Костов: Да, защото има единна политическа воля и има национална държава. Има политически инструмент. Има американска конституция, законодателство. И има единна политическа воля.

Водещ: Тоест, Европа трябва да върви в тази посока най-вероятно.
Иван Костов: да. Няма значение. Може да си с невисок стандарт, въпросът е правилата да бъдат съобразени с възможностите ти, с реалностите. Иначе това само по себе си, ако се върнем към началото на разговора, това е пък залог някъде, където са по-слабо развити, да развият по-висока конкурентноспособност. Кои страни ни настигат в момента, развитите или много слабо развитите, като Китай, Индия, Бразилия, Турция и така нататък. Тоест, хубави е да има всякакви възможности, за да има и икономическо пространство.

Водещ: Тоест, ако проектираме усилията на ЕС за интеграция за помощ на по-слабите, това ще бъде някаква модернизирана версия на проекта „Станджа-Сакар” от комунистическо време. Така ли ще стане?
Иван Костов: Не. Не би трябвало.

Водещ: Тоест, какво стана със „Странджа-Сакар”?
Иван Костов: Не би трябвало.

Водещ: То се разви, когато дойде туризмът.
Иван Костов: „Странджа-Сакар” е свързана с темата преди това. С темата за раждаемостта и за демографското състояние. Аз искам да кажа нещо, което трябва да го чуе министърът на здравеопазването и кабинетът. Ние няма да сме с отрицателна раждаемост, няма да имаме отрицателен прираст, не отрицателна раждаемост, ако имаме показателите за детска смъртност и за смъртност на новородените каквито има в развитите страни. Основната причина да се стопяваме е, че при нас смъртността на бебетата и мъртвородените е твърде висока. Не е по европейските стандарти. Тоест, ако здравеопазването се подобри, ние автоматично ще решим проблема с отрицателния прираст. Това много малко хора го знаят. И не го превръща правителството в задача към здравеопазването.

Водещ: Тогава отивам към още по-ранна тема, която с г-жа Джамджиева засегнахме, защо публичния дебат се занимава с любовите на певци, музиканти, а не се занимава поне малко и с тези обществено важни неща?
Иван Костов: Всъщност и онова е публичен дебат. Това са някакви модели за подражание.

Водещ: Да, но влияе на раждаемостта дотолкова доколкото тези певци и музиканти имат желание да се размножават. Те не могат да променят демографската картина.
Иван Костов: Да, но моделът да се подражава на звездите не е български. Това е холивудски.

Водещ: Аз не знам да имаме многодетни звезди като Анджелина Джоли, например. Защо нямаме, не знам? Може би трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин.
Иван Костов: Да. Тя създава друг модел в момента. И вижте какво казва в този модел Анджелина и Брад Пит. Той казва „спирам кариерата, отдавам се на децата”. Това е огромно послание към американците, че децата са огромна ценност и, че в определен момент може би най-високата си заслужава, дори това, което е най-важното за американеца, работата му, да бъде подчинена на децата. Това казва в новия модел, който те изграждат двамата. Между другото това е добро послание към американците, които искат да подражават.

Водещ: Те не си харесват обаче здравната система.
Иван Костов: Със сигурност.

Водещ: Всъщност няма нация, която си харесва здравната система, което не означава, че не трябва нашата да е направена по-добре, разбира се. Това явно е някакво непрекъснато състезание между възможности, ефективност на администрирането на публични пари и желанието на хората и прогреса на медицината.
Иван Костов: Нашата здравна система се връща към модела на самарско-руското, съветското финансиране на здравеопазването, което е откъснато от обективните показатели.

Водещ: Не е откъснато. Ако имахме петрол, злато и диаманти, щяхме да си го плащаме.
Иван Костов: Не. Не в този смисъл. Може би пак нямаше да имаме резултати. Здравеопазването трябва да се фокусира върху резултатите. Резултатът е ниска детска смъртност. Ниска смъртност на живородените. Това е важен резултат. Друг резултат е малка загуба на работно време от заболявания. Тоест, бързо излекуване в болниците от каквото и да е заболяване. И трети резултат обективен е по-дълга продължителност на живота. От тази гледна точка макар и недоволни западноевропейските имат много по-добри системи за здравеопазване отколкото имаме ние.

Водещ: Разбира се, но какво бихме могли да направим да си подобрим по принцип администрацията, защото някой ми каза, че когато построиш път, са нужни около 18 документ-сертификата, че всичко е наред, за да ти платят. Това не е ли безумно изразходване на публични средства?
Иван Костов: Ако има електронно правителство, тези 18 документа ще са произведени по време на строителството. Ще са заверени по определения начин. И няма нужда да представяш никакви документи.

Водещ: Трябва ли да бъдат 18? Това е проблемът, защото хаосът не може да бъде автоматизиран. Тоест, ако се опитате да сложите компютърна или система върху хаотично организирана дейност, тя няма да помогне. Тя ще създаде по-голям проблем.
Иван Костов: То е въпрос на контрол. Аз не съм защитник на бюрокрацията, но в случая, за да се видят нещата в пълнота, трябва да кажем, че от другата гледна точка държавата се нуждае от строг контрол върху плащането на извършени дейности. Защото много често държавите плащат, а дейностите не са направени. Например, в Гърция има едни такива магистрали, които са строени, плащани, строени.

Водещ: Част от магистралата Париж – Бомбай, вероятно.
Иван Костов: И така не са построени. В този смисъл е нужен контрол, това не е част от хаоса.

Водещ: После кой контролира контрольорите и така нататък.
Иван Костов: Контрольорите ги контролират крайните инстанции, които плащат. В случая те са европейски. Така че ние без да имаме ефикасен контрол, без да имаме целенасочено настроени системи, като примера със здравеопазването, ние не можем да очакваме, че ще решаваме проблемите. Защото всичко се разпилява между липсата не цели и това, което наричаме хаос. А пък то може да е просто елемент на контрол, който е задължителен.

Водещ: Ще имаме ли сила, без да влизаме в катастрофална криза, в стил 1996-1997 година да направим необходимите реформи?
Иван Костов: Да довърша тази мисъл за контрола. Вижте, министър-председателят онзи ден каза, вместо да дойде в Народното събрание и да обясни какво точно са се разбрали за европейския спасителен план, той изведнъж каза, че има 500 млн. лв., взети задължения за строителството на АЕЦ „Белене”, нали така? Това беше бомбата, която хвърли. Ако имаше елементарен контрол в правителството, щеше да е ясно, че това не е заем на правителството. Това е заем на Националната електрическа компания. Че НЕК, която е взела заема, е извършено голямо престъпление на безстопанственост. Защото, ще ме разберете добре, защото се взе на заем, за да се извършва строителство за обект, който няма предпроектно проучване. Представяте ли си? Това в бизнеса е абсолютно невъзможно.

Водещ: Може ли в България някой да вземе, тоест такава важна структура да вземе 500 млн. без никой да разбере, в правителството, което е било тогава?
Иван Костов: То е известно. Но вижте до каква степен отсъства контролът. Ако е вярно, че те не са били предупредени, че има такъв кредит, за което между другото повечето политици, които сме били 2007 година знаем, че има такъв кредит. Въпросът е, че играем на изненадани при положение, че това е нещо, което трябваше да бъде обявено още при появата на правителството на ГЕРБ. Ние тогава ги карахме да направят пълна ревизия и да установят къде какво има. И щяха да го видят това. Например, че Първанов и Румен Овчаров, които бяха големите радетели за АЕЦ „Белене” и бяха между другото радетели и за коалиция с ГЕРБ, те направиха този акт. И, например трябваше да бъдат изтипосани, така да кажем пред общественото внимание. Да се каже „тук е направена една голяма беля. Взети са пари. Разходвани са, пък няма даже яснота дали този проект може да издържи на критиката”. Едва сега се прави предпроектно проучване. В този смисъл аз не бих бил от тези, които твърдят, че в нашата страна има много контролни органи и те си вършат работата. Не си вършат.

Водещ: Не, по скоро има много, които не си вършат работата.
Иван Костов: Много, които не си вършат работата. Това съм абсолютно съгласен.

Водещ: Биха могли да станат по-малко, които не си вършат работата като първа стъпка. Може би. Не знам.
Иван Костов: Така е.

Водещ: Не съм толкова сведущ в публичната администрация. Но много трудно бихме могли да направим...
Иван Костов: Съвсем елементарно е това, което говоря. Представете си голяма международна компания, която започва да инвестира, да поръчва машини и да купува, без да е направила предпроектно проучване. Тоест, без да има бизнес пан. Това е колосална безстопанственост.

Водещ: Когато даваме кредити на корпорациите и на малките и средни фирми винаги искаме да видим проекта в развитието. И, ако не сме в състояние да го финансираме докрай, не даваме парите и за началото.
Иван Костов: Е защо тази френска банка, да зададем този въпрос, защо тази френска банка, която е дала парите на НЕК, не е поискала да види целия проект, да види бизнес плана, да види дали НЕК като ги изразходва тези пари, ще има способност да ги връща, защото ще постигнем нещо в своето икономическо развитие.

Водещ: Сигурно НЕК са ги излъгали нещо?
Иван Костов: Хайде да видим. Това е интересно да се разбере. Не да се правим на учудени. И с много задна дата да реагираме неадекватно. Защото този въпрос между другото може да бъде решен по няколко начина.

Водещ: Първата стъпка може да е да намалим броя на контролните органи. Така и така не вършат работа. Очевидно. Да са по-малко. Пък после евентуално да ги накараме да вършат работа. Може би и да бъдат по-добре заплатени, защото представете си зле заплатени хора, които контролират проекти за стотици милиони. Това не е много рационално.
Иван Костов: Това е вярно заключение. Само, че има още една добавка. Може би тези хора, които са били начело на НЕК, са били абсолютно наясно, че не могат да взимат заеми, че не могат да ги харчат, без да имат бизнес проект, без да имат яснота за това ще издържи ли този проект, кога ще бъде готов и така нататък, може би те са били против. Разбирате ли? Може би са били. И са били пречупени от горе, с политическата сила, например на енергийния министър Овчаров, на президента Първанов. Защото тези хора, това са обикновени хора, чуват, че президентът иска да прави голям шлем, чуват, че...

Водещ: Явно днес няма да решим тези проблеми...
Иван Костов: Няма да решим, но...

Водещ: Може би все пак...
Иван Костов: Но има важна политическа компонента, която не трябва да се пренебрегва и, която много често изкривява в тази посока всяко икономическо решение.

Водещ: Дано догодина да бъдем по-рационални в решенията, които взимаме.
Иван Костов: Дано.

Водещ: Какво ще пожелаете на зрителите на „Здраве, България!” за 2012 година?
Иван Костов: Аз го казах в началото. И пак ще повторя. Светли празници, желая здраве и успехи през следващата година. Всички се нуждаем от това.

Водещ: Благодаря ви много. Мисля, че стрига толкова политика и икономика.

http://www.focus-news.net/?id=f19989
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron