Хаос в държавата!

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

Хаос в държавата!

Мнениеот Любомир Вучков » 07 Дек 2010, 14:33

Хаос в държавата
Пресконференция след заседанието на Националното ръководство на ДСБ, 6 декември 2010 г.

http://www.facebook.com/notes/ivan-kost ... 3263069537
Видео: http://www.dsb.bg/?page=press&sub=news&id=1975

Иван Костов: Благодаря ви, че уважавате нашата пресконференция с присъствието си. Ние ще започнем с констатацията, че миналата седмица от събота, неделя до сега сме изброили 19 големи скандала. 19 скандала означават, че на практика страната ни няма дневен ред. Страната ни не се движи в никаква посока и непрекъснато се създават конфликти. Непрекъснато се зараждат персонални битки, защото през очите на медиите това се случва. Само че зад тези скандали, зад една част от тях се вижда следното: цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ. Така е с образованието и БАН. Така е със здравеопазването. Лекарите стават една нападната професия, на практика и не могат без доверието на пациентите да лекуват. Това става и в културата. Включи се текст в закона за бюджета, който е подигравка с българското кино, например.
Ние посочваме, че липсата на духа на реформи и то най-вече там, където реформите са абсолютно необходими като здравеопазване, образование, култура и Министерството на вътрешните работи се проявява в непрекъснато оскандаляване на събитията.
Ето ви няколко примера за скандали:
Първо скандалът център, на който стана министърът на културата Вежди Рашидов с финансирането на продукция и натиска да бъде номинирана, който на практика създава реакция от страна на италианската държава. Между другото този пример ме кара да ви обърна внимание, че на големите скандали от типа на този, с който започнах отговарят други правителства. Например, американското правителство забрани на бившия вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ. Той е виден политик от БСП. Той отговори с гаменско държание, БСП не се противопостави, не се разграничи. Но вижте, правителството на САЩ взима мерки, италианските институции взимат мерки в България никой не взима мерки за нищо. Нито един от тези скандални случаи в обществото няма законово продължение. Не стига до прокуратурата, не стига до съда, не става ясно кой какво е сбъркал.
Скандалите са толкова много, че ние даже в един миг при анализа им се чудехме как да подходим към тях. Защото всички скандали накрая получиха едно име – „Калинка”. Вкалинчиха се. Всичко стана една „Калинка”, една несъществуваща диплома. Някакво момиче станало някакво. Никой не разбрал защо го издигат. Никой не носи отговорност. То е предложение на министъра Найденов, например, назначението е на Бойко Борисов. И всичко стана една „Калинка” в държавата.
Само че зад всички тези скандали, след анализа, който ние правим, ние открояваме нещо много важно. Зад всички тези скандали точно тази седмица, във вторник, един руски шеф на „Росатом” се опита и получи среща при българския министър-председател, който пък накара министъра Трайчо Трайков и по-нататък шефа на НЕК да подпишат меморандум, в който откровено се продават българските интереси.
И ако не се поддаваме само на това да ни привлича вниманието само Калинка, а се опитаме наистина да видим къде е централния интерес и ако Демократи за силна България все пак се опитват в 19 скандала да запазят координацията на своето политическо поведение това, което се случва с АЕЦ „Белене”, първо е незаконно. Защото в момента, в който започне да се реализира, подписаното споразумение не може да се реализира от този, който го е подписал. НЕК не може да внася такива активи в такова дружество. Това не може да стане по закон в България. Прокуратурата, разбира се трябва да се сезира и да спре тези неща. За да ви кажем, че ние считаме, че трябва да се направи поставяме акцента върху следното. Има избран консултянт по проекта за АЕЦ „Белене”, който трябва да каже: каква е финансовата страна, каква е финансовата обосновка на този бизнес проект, каква е неговата икономическа обосновка на този проект, каква е неговата обосновка от техническа гледна точка. Даже да ни каже колко струва, защото този меморандум е отстъпление дори от позициите на Тройната коалиция и те го казаха ясно. Защото те все пак се подписваха под някакви суми, докато тук е подписан бял лист. „Росатом” може да напише всякаква сума в такъв меморандум, всякакви цени намалявайки дълга на българската страна, а това е гигантско предателство спрямо българските национални интереси. Гигантско предателство. И ако това нещо се опита да реализира правителството на ГЕРБ това ще изкара със сигурност нас в опозиция. Това е неминуемо.
На фона на всички останали скандали и забърканите в тях министри, считаме че последния ход на министър-председателя е да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че това се дължи, това което се случва не на лошо лидерство, не на неговата неспособност да зададе дневен ред на страната, а се дължи на лоши изпълнители, които опорочават зададения от него правилен дневен ред и го превръщат в непрекъснати скандали. Но ако е така той трябва да направи радикални промени в кабинета. Това е моето встъпление. Имате ли въпроси?

Кой трябва да си ходи?

Иван Костов: Ами много трябва да си ходят. Вежди Рашидов трябва да си ходи заради тази политика срещу българската култура въобще и българското кино. Трябва да си ходи, по всичко изглежда, областния управител на Пловдив, който инструктира хората как да подправят изборни резултати. Трябва да си ходи транспортния министър, защото как може да се сблъскат два кораба пред Емине. Каква е тази пристанищна администрация, какво е това управление на плавателните съдове, за да се допусне да загинат български моряци. Това не може да е само вина на капитаните. Трябва да си ходи министъра на образованието, ако питате мен, заради всички тези неща, които стават с висшите училища и с БАН. Трябва да си ходи министър Найденов, заради това, че е предложил това момиче с една година и половина стаж да оглави най-крупната банка, наречена Фонд земеделие. Тази Калинка, въпросната. Трябва да си ходи... да продължавам ли кой трябва да си ходи?
Да...

Иван Костов: Трябва да си ходи новият министър на здравеопазването, защото това което се случва в Горна Оряховица. Това е пълна парализа на институциите, които са отговорни за здравето на хората. Защото там трябва да има инспекторат, там трябва да има експертиза, медицинска, там трябва да има ясни заключения. Това не може да се замести от министъра на вътрешните работи с полицаи и с подслушване. Вие трябва да знаете, че най-високата детска смъртност, т.е. при раждане е в България, в Европейски съюз. И една значителна част от тази смъртност е смъртност на мъртвородени. Тоест, укривана бременост, плода е малтретиран и се получава мъртво раждане. Една част от тези промили на загубени деца, които са вероятно някъде около близо 1000, се дължат на такова нещо. Знаете ли какво ми казаха лекари, с които аз разисквах този случай, казват „в нашия хладилник също има три плода, значи ли това”, да не казвам коя болница е това, че ще отидат да ги арестуват „значи ли това, че нас ще ни проснат на пода”. Ето ви здравеопазване. Какво е това здравеопазване, в което министър на вътрешните работи решава кой случай какъв е. Какво е това? Това е пълна пародия. Да продължавам ли нататък? Вижте, Ади ми каза, да започна с нещо ама... и аз наистина исках да започна с него обаче... Най-силно ще усетят хората скандала с това, че от 13 години за пръв път пенсионерите няма да получат някакво парично плащане за Коледа. Ето ви най-големия скандал, който ще го усетят 2 милиона и половина души. Коледна добавка няма да получат българските пенсионери. Защо толкова пристрасно го казвам, защото това е въведено от нас 97-ма година. Тринадесет години никой не посегна на тези пари. Всеки даваше нещо на пенсионерите предвид това, че те са слаби. Тази година нищо не им се даде и за Коледа ги оставят сами.
Ами Южната дъга? Кой е виновен за южната дъга? Когато се откриваше Бойко Борисов си откри Южната дъга. Снощи кметицата г-жа Фандъкова, горката в тинята, сред водите... къде беше Бойко тогава? Ми тя ще изчисти сега булеварда, той пак ли ще дойде да го открие? Не, не питам. Ами къде е министъра на регионалното развитие и благоустройството? Защо е приел този проект? Ама не може така да и слагат на нея в устата думички, отговорни фактори. Това е проект на централното правителство. Тези всичките системи за защита на магистралата. Това са инженерни въпроси. Ами пътя за Кулата? България няма връзка с Гърция. Къде е министъра на регионалното развитие и благоустройство? Къде е министъра на транспорта? Защо ни говорят глупости, че ще го оправят за 10 дена? Как ще оправят за 10 дена това тясно място, където каквото и да се сложи реката ще го завлече, защото е станала огромна. Как ще пуснат този път? Нали има инженерни решения. Нали има напор... това всичко е известно за което говорим. Как така изведнъж на нас ни се случват тези работи?
Така че ако иска нещо да направи и ако иска да покаже, че не се дължи на липсата на лидерство, на липсата на дневен ред – радикални промени в кабинета. Защото за тази седмица ето тези са се орезилили. Другата седмица ще се орезилят останалите със сигурност.

Г-н Костов, толкова много случаи не са ли сигнал за лошо лидерство?

Иван Костов: Аз това казах, че последния шанс да проверим лидерството е да проверим дали то може да излезе от него като назначи хора и върне духа на реформите. Там където няма реформи, там има хвърляне на хората едни срещу други. Това е тоталитарна практика. Оплювани БАН, оплювани професори, оплюван Софийски университет, оплювани лекари... Не може така. И отгоре кой е добрия единствения или кои са тези добрите? Да ги видим хубаво. Не може така. Това не е държава. Това наистина е хаос.

Смятате ли, че криза служи за оправдание?

Иван Костов: Кризата иска силно лидерство. Кризата иска силно лидерство. Кризата иска силен дневен ред. Ако има дневен ред, ако има дух на реформи всичко ще се дисциплинира, всички ще получат работа, всички ще получат задачи ще започнат да ги преследват, да ги гонят, ще започне да се стяга администрация. Всичко ще започне да върви в определена посока. Кризата е шанса да тръгнем в определена посока, а не да се давим в хаоса на институционалните конфликти. Защото накрая, ето няма нищо. Няма обвинения, няма нищо.

За ключовата фигура министър Цветанов да кажете нещо? Той по-малко виновен ли е?

Иван Костов: Е как ще е по-малко виновен? Как да е по-малко виновен като тази полицейщина ... тя не се довежда докрай. Аз оставям всичко останало от тази седмица, дайте да видим от миналата седмица. Той излезе и обвини бившия Главен прокурор, че има пръст в две убийства. Какво последва от това? Опровержение от прокуратурата. Може ли един вътрешен министър да говори такива неща? Може ли според вас до такава степен да се принизява институцията? Това е отчаян милиционерски натиск. Отчаян, вече е наистина съвсем отчаян. Единствения начин е производство на скандали вътре в самото МВР.

А да си ходят ли Цветанов и Дянков?

Иван Костов: Ето казахме ги всичките, които тази седмица, подчертавам, тази седмица са направили скандали. Следващата, тази която започва сега ще видим кой ще се прояви добре.
Наистина, питайте го министъра на регионалното развитие и благоустройството да не се крие това момче. Разумно, смислено да излезе и да заяви кога ще ... тази връзка с Гърция, това не е някой селски път за който може да се казва „калта ще изсъхне, ще минем и ще натрупаме и ще стане”. Това е жизнено важна артерия не само за България, но и за целия Европейски съюз. Как може да не излизат и да не казват каквото и да било? Пуснали Фандъкова да се разправя със скалите и с ... това е безобразие. Това на нищо не прилича.

Г-н Костов, поставяте ли някакъв срок пред Бойко Борисов за промени в правителството?

Иван Костов: Да си постави сам срок. Ако изобщо приеме това, което казваме ние.

Ако не го направи?

Иван Костов: Ще има нова пресконференция. Знаете ли, аз искам накрая най-неприятните неща във връзка с този акцент който ние все пак без да губим ориентацията си в политическите събития, което е на прага. И ние сме на прага на загубата на ориентация, въпреки опита, въпреки компетентността ни няколко думи да ви каже за меморандума г-н Иван Иванов, защото звучат наистина много сериозно и много тревожно.

Иван Иванов: Аз разбрах, че вие се интересувате преди всичко от това кои министри губят доверие в резултат на тези скандали, но действително през изминалата седмица покрай всички тези скандали не можа ясно да се открои нещо, което е много тревожно. Държавата не защити българските национални интереси в меморандума подписан от НЕК и „Росатом”. Защото меморандума чрез записаните в него текстове освен това нарушение на законите, което спомена г-н Иван Костов, дава възможност същия този меморандум централата „Белене” да се окаже накрая една руска собственост. Руска централа на българска територия.

Иван Костов: Построена само за износ. Която е единствената ядрена централа в света, на която не мотивира строителството й с необходимостта да изнася. Не за вътрешно потребление, а за износ. Няма такава ядрена централа в света.

Иван Иванов: Освен това, меморандума позволява чрез заем и дялово участие в него доминираща роля да има „Росатом”. Ще припомня, че дори и Тройната коалиция не реализира вариант за взимане на заем от руска страна. В същото време меморандума не отделя и дума за това, че съгласно решение на Европейската комисия всяка от страните, които произвеждат ядрена енергия трябва на собствената си територия да изгради хранилище за трайно погребване на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Това трябва да стане на наша територия в България.

Иван Костов: Това е основната причина поради която Балтийските страни не могат да строят атомни централи. Нямат къде да складират според европейските директиви ядрените отпадъци.

Иван Иванов: Тъй като транспортирането на радиоактивните отпадъци и отработено гориво е действие с изключително голям риск, уязвимо на терористични актове, на природни бедствия и на катастрофи. България трябва да се подчини както го правят някои от европейските страни. По този въпрос, който е ключов при строителството на ядрени централи няма и една дума в този меморандум.
Демократи за силна България настояваме да се спази процедурата, която беше обявена. Избрана е HSBC като консултант, който трябва да даде отговор на българските власти и на всички нас – каква е цената на тази централа, какъв е технико-икономическия анализ, който ще покаже ползите и вредите от такава централа, каква би била цената на тока, какви биха били пазарите на произвеждания електрически ток. И не на последно място, да даде предложение за преструктуриране на проекта, за да може да бъде привлечено вниманието на поне един западен инвеститор. Защото тези два инвеститора, тези две компании, които „Росатом” доведе със себе си по 1%, не са в класацията на стратегическите инвеститори. Благодаря ви!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Хаос в държавата!

Мнениеот Николина Манчева » 17 Авг 2011, 16:02

;)

ДОПЪЛВАМ:

ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕАТЪР В ДЪРЖАВАТА !"Принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията.
На мен България ми прилича на голям политически театър.
Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем,
но реално не правят нищо.
В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема.
Това е театър.
Не е истинско."

"Надявам се поне, че в един момент ще спре политическият театър. "


БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕАТЪР .


Джеймс ПАРДЮ, бивш посланик на САЩ у нас.

- Каква е този път мисията ви в България, г-н Пардю?
- Мисия? Вече съм обикновен гражданин и не представлявам правителството. В България членувам в управата на няколко организации с идеална цел. Използвах възможността да дойда, след като участвах в Македония в отбелязването на 10-годишнината на Охридското споразумение. Тук се видях с мои приятели, а със съпругата ми Кати бяхме на балетно представление на Царевец.

- Интересна ли ви е още българската политика?
- Разбира се. Следя редовно новините от България по интернет. Приятелите ми също ме държат в течение.

- В един от вашите посланически доклади, изтекли в “Уикилийкс”, пишете, че “царското движение е най-голямата надежда на България”. Това е било преди изборите през 2005 г. След като НДСВ вече на практика няма никаква роля, коя е най-голямата ни надежда преди тези избори?
- Тези грами все още се водят за класифицирани от американското правителство и нямам право да ги коментирам. Но нека направя сравнение за положението на България сега и когато пристигнах тук като посланик през 2002 г.
Още тогава заявих, че организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и че до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител.
Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й.
Разбира се, нещата изглеждат малко по-добре, отколкото преди няколко години. И хората в правителството ви са безспорно компетентни. Но принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията.
На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско.

Случката с “Лукойл” е най-скорошният пример за това - политическа драматизация на най-високо ниво. Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо, вредят много на страната ви.

- Какъв е изходът от това дългогодишно тъпчене на едно място? Трябва ли просто дачакаме да се смени това поколение политици?
- Струва ми се, че има някакво основание за това. Казвали са ми го доста млади българи. Но не се знае как ще разсъждава и какви отговорности ще поеме едно ново поколение лидери.
Презумпцията е, че те би трябвало да са различни и да не се поддават на течението. На мен младите българи - и тук, и в Америка - ми се струват многообещаващи.
Външният ви министър например върши чудесна работа, той е отличен представител на България в чужбина. В момента обаче това е изолирано явление за страната ви, системата не се развива достатъчно бързо. България има огромен потенциал, но засега не го достига.

- Какво според вас стои зад драмата с “Лукойл”?
- Не знам, така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество.
От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик.

- А дали не ставаше въпрос за някакъв натиск върху руснаците, или пък бе предизборен ход (в доклади от 2005 г. Пардю пише, че “Лукойл” е проводник на интересите на руската мафия и разузнаване в България и че финансира БСП - б.р.)?
- Не знам. Но при всички положения тези две неща изглеждат по-правдоподобни от обяснението, че “Лукойл” не били монтирали изискваните от закона уреди.

- Как ще коментирате приятелството между премиера Бойко Борисов и Валентин Златев?
- Зависи дали това приятелство е лично, или е свързано с упражняване на политическо влияние. Познавам и двамата поотделно, но не знам нищо за приятелството им. Затова не мога да коментирам.

- Когато бяхте тук през пролетта, се видяхте с Меглена Кунева. След това тя се кандидатира за президент. Имате ли нещо общо с това?
- С нея се познаваме от години, още откакто тя беше министър по евроинтеграцията в правителството на Симеон. След това, докато бе еврокомисар, аз работех в НАТО в Брюксел. Станахме добри семейни приятели.
Тя свърши много добра работа за България. И след една наша среща във Вашингтон м.г. аз я окуражих да се намеси в българската политика, защото според мен тя има потенциал да бъде различен вид политик. Не участвам по никакъв начин в кампанията й, но си мисля, че би била отличен президент.

- Как определяте шансовете й?
- Зависи кого ще номинира ГЕРБ и как ще протече кампанията. Независимата кандидатура на Кунева е хем предимство, хем недостатък.

- Как си представяте страната ни, да речем, след 2 години, преди следващите парламентарни избори?
- Честно казано, не виждам как ще се решат проблемите ви с престъпниците и корумпираните дотогава. Надявам се поне, че в един момент ще спре политическият театър. Струва ми се, че българското общество отчаяно търси лидери, които да вземат реални мерки върховенството на закона да властва в държавата и да постигнат икономическото развитие, което хората заслужават. Дали това ще стане за 2 години? Не виждам личностите във властта сега, които могат да го направят.

- Какво ви липсва най-много от България?
- Обикновените българи. Винаги съм бил в по-добри отношения с нормалните хора - които ходят всеки ден на работа, с хората от балета, с художниците, отколкото с политиците.
Много неща ми липсват - културата ви, природата, морето, планините. Виждам, че много хора се борят да свържат двата края. Със съпругата ми Кати се опитваме да помагаме с каквото можем.

- Ако се изключи българската организирана престъпност, май досега сте надвили всичките си противници на Балканите. Ричард Холбрук ви споменава като част от неговия “дрийм тийм”, сложил край на войната в Босна. Кое смятате за най-голямото свое постижение в региона?
- Някои казват, че на Балканите има прекалено много история. Други - че просто някои хора имат твърде дълга история на Балканите. Аз се занимавам с региона от 1989 г. и продължих дори след като напуснах България през 2005 г. и отидох в НАТО.
Нека кажа за Ричард Холбрук, че смъртта му бе огромна загуба за САЩ. Много широко скроен човек беше, с невероятни дипломатически способности. Работата ми с него по постигането на Дейтънското мирно споразумение за Босна бе удивително професионално преживяване. Той беше спорна личност, но пък имаше голямо сърце и ясна цел - винаги търсеше мира.
На балканската сцена се сблъсках с доста разнородна група действащи лица. Най-трудно ми беше с Милошевич. Той беше опасен човек, много опасен. Жалко, че не доживя да бъде осъден в Хага. Но историята ще го осъди като истински демон. Защото причини много мъка и агония на Балканите.
Смятам, че най-важното нещо, което лично постигнах, бе Охридското споразумение. Правителството на САЩ ме изпрати в Македония през 2001 г. със задачата да предотвратя война там. И заедно с представителя на ЕС (Франсоа Леотар - б.а.) успяхме.
Междуетническите отношения в Македония не са перфектни, но ако охридският процес не бе успял, със сигурност щеше да има пета поредна война в региона. Тя щеше да очерни живота на хиляди хора и вероятно да засегне дори България.

- Защо ключови фигури, подписали Охридското споразумение, не присъстваха на церемонията в Охрид миналата седмица?
- Споразумението продължава да е спорно, а македонското правителство винаги е било резервиран партньор в него. Но все пак присъстваха президентът, външният министър и лидерът на опозицията Бранко Цървенковски.
Фактът, че премиера Никола Груевски го нямаше, говори сам по себе си за неговата политика. Той, изглежда, се опитва да затвърди македонската идентичност чрез национализъм. Това е жалко, защото най-големият проблем пред Македония днес не са междуетническите отношения, а спорът с Гърция за името. Затова те не могат да влязат в НАТО и в ЕС и липсата на чужди инвестиции там е толкова осезаема.

- Ще успеят ли сърбите да разцепят Косово?
- Надявам се, че не. Белград прави огромна грешка с натиска си за етническа сегрегация на Косово. По същия принцип от Сърбия би трябвало да се отрежат южните й райони, където албанците са мнозинство. Концепциите от края на XIX и началото на XX век за решаване на етнически спорове чрез репресии и разделение в наше време вече са отхвърлени. Сърбия обаче не го съзнава.

- Какво ще отговорите на критиците на Дейтънското споразумение, които казват, че то вече не работи?
- Трябва да призная, че донякъде са прави. Защото Дейтън не успя да уреди напълно междуетническото напрежение в Босна. Но приоритетната цел на Холбрук беше да спре колкото може по-бързо взаимното избиване в Босна.
Споразумението е далеч от перфектно. Създаването на Република Сръбска например бе предпоставка за разкол. Освен това липсата на воля за формиране на силна централизирана власт спъва държавата.
Не съм голям оптимист, но през 1995 г. постигнахме възможно най-доброто.

- Как в България не се стигна до кървави междуетнически сблъсъци?
- За разлика от югославските си съседки България направи мъдрия избор да не тръгва по пътя на крайния национализъм. Вероятно това се дължи на спомена от репресиите срещу турците по комунистическо време. Може и обяснението да е в тази ваша национална черта, благодарение на която от нацистите са били спасени десетки хиляди евреи.


ВИЗИТКА

Роден на 5 февруари 1944 г. в Мемфис, щата Тенеси.

С 29-годишна служба във военното разузнаване на САЩ.

През 1995 г. е в екипа на Ричард Холбрук, договорил мира в Босна.

Специален съветник на Бил Клинтън за Балканите през 1999-2001 г.

Специален пратеник на Джордж Буш за уреждане на етническия конфликт в Македония през 2001 г.

Посланик в България от 13.05.2002 до 30.07.2005 г.

* sound tough - звучат грубо, но и бандитски, на американски жаргон - б.а.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1003802А сега вижте и коментара на ИВО ИНДЖЕВ
относно това интервю:

Пардю удари (камбаната за) ГЕРБ
By Иво Инджев ⋅

На забравилите да припомня, а на незнаещите да кажа: един от идиотските лозунги на социализма, приписвани на самия Живков, беше : „икономиката-икономична“. Ако ми е позволено да продължа с „иронията-иронична“, ще стигна и до „дипломацията-дипломатична“. Така може би ще си обясним какво ни казва в интервюто си за в. „Труд“ бившият американски посланик в София Джеймс Пардю.

От всичките американски посланици в периода на т.н. преход Джеймс Пардю беше най-малко „дипломатичният“. Интервюирал съм го по-често от останалите му колеги-по стечение на обстоятелствата, защото това беше най-активният ми период като водещ на „В десетката“ в Би Ти Ви. Убедил съм се, че „не си поплюва“. При едно от интервютата му имаше технически гаф с превода за броени секунди и той беше на ръба да си тръгне. Всъщност Пардю „научи“ Би Ти Ви да превежда в ефир зад кадър, а не по допотопния начин с преводач, седнал до него. Постави го като условие още за първото си интервю и въпреки мърмореното в телевизията се видяха принудени да въведат този стандарт.

Пардю постави на мястото му и Слави Трифонов, който пък се самопредложи в опит да се наложи като втори водещ заедно с мен в извънредно публицистично предаване, посветено на приемането на България в НАТО. На моите предупреждения, че това ще предизвика скандал, не обърнаха внимание, но след като Пардю реагира с отказ да участва при новите обстоятелства, на Слави му се наложи безславно да се оттегли.

Макар и нестандартен в проявата на твърдост, дипломатът Пардю все пак използва дипломатическия стандарт дори и сега в интервюто си, дадено в качеството му на вече бивш дипломат. Ако действително се смяташе за свободен да каже нещо друго, щеше да го направи. Но спазвайки стандарта да не ги коментира, той практически потвърждава истинността на повилите се от негово име констатации за положението в България, изтекли в сайта Уикилийкс. Във въпросния доклад той посочва поименно олигарси и политици, преплетени в симбиоза, която ние , недипломатите, недипломатично наричаме мафия. Нещо повече, днес той не се отказва от мнението си за онзи период от т.н. царско управление, а констатира, че почти нищо не се е променило. Да ви звучи това като подкрепа за „пушилката“, която вдига сегашната власт за успехи в борбата с престъпността и особено с ( добре) организираната такава?

„Пушилката“ е израз, който той използва по повод на първородния грях на България- нейната зависимост от Русия. Този огън се поддържа с руски нефт, газ и ядрено гориво, а маневрата на Борисов с демонстрацията на „твърдост“ срещу „Лукойл“ бившият дългогодишен фактор от американското военно разузнаване Джеймс Пардю нарича без заобикалки с думи като „пушилка“, „театър“, „драматизация на най-високо ниво“, които вредят на България. „Най-високото ниво“ е едно в София: шефът на натоварената с най-много власт институция Бойко Борисов. Дали Пардю визира пак него, като обобщава, че всичко се е върнало „на изходна позиция“, как мислите?

Най-шокиращото за мнозина вероятно е рамото, което Пардю дава на Меглена Кунева с добрата оценка за нейната работа за България и с разкритието, че лично той, като семеен приятел, е поощрил кандидатирането й за президент( можеше да спести тази подробност, но доброволно я вплита в посланието си). Коментарите по този повод могат да бъдат всякакви, но един от тях няма как да не е: близка до отчаянието от ГЕРБ реакция, която дава сигнал, че (дори) Кунева е за предпочитане по липса на реална демократична алтернатива! Не е задължително този намек да отразява правителствената позиция във Вашингтон, но е симптоматична оценка за самия Борисов, когото пък посланик Байърли описва като лутащ се между Русия и Америка, а г-жа наследничката му на поста Нанси Макълдауни още по-саркастично вкарва метафорично „в леглото на мускулестите „Газпром“ и „Лукойл“.

А на всички, които първосигнално отново ще запеят за „американската“ намеса, ще кажа: сто пъти за предпочитане е това откровено говорене, пред онова задкулисно ръмжене на руската мечка, която се е настанила трайно в нашия двор и се прави на невидима, но няма как да заблуди никого ( освен желаещите да се възползват от мечешките й услуги) за поразиите, които прави.

http://ivo.bg/2011/08/17/пардю-удари-камбаната-за-герб/

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Хаос в държавата!

Мнениеот Николина Манчева » 30 Юни 2014, 11:57

;)

Фотогалерия:

НАСТРОЕНИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ НА СРЕЩАТА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

Всеки от тях положи много усилия,за да достигне до този момент.


Изображение

Какво си говорят според вас премиерът в оставка Орешарски и бившият премиер, който заяви че е готов отново да бъде министър-председател Бойко Борисов


http://www.dnevnik.bg/photos/2014/06/30 ... =5#picture

Представителите на Реформаторския блок - лидерите на "България на гражданите" Меглена Кунева и на ДСБ Радан Кънев дойдоха заедно на срещата.Тук са всичките снимки със съответните коментари:


http://www.dnevnik.bg/photos/2014/06/30 ... =1#picture
НАПАДЕНИЕТО НА НОСТРАДАМУСИТЕ

Изображение


http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... adamusite/

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Хаос в държавата!

Мнениеот Николина Манчева » 31 Май 2018, 02:11

;)

реч на
Иван Костов пред
13 конференцияДопреди осем месеца носих най-тежките
отговорности за страната и за СДС
В последните пет години твърде много говорих, убеждавах и обяснявах. Намирам за недостойно сега, със задна дата, да оценявам събитията, включително и своята роля в тях. Вие трябва да оцените управлението и политиката на СДС заради самите себе си. Постигнахме резултати, кои-то са безспорни и недосегаеми за критика. Само ние можем да разпиле-ем собственото си политическо наследство. Никой не може да ни го от-неме. Допуснахме слабости и грешки, които никога не сме крили. Вяр-вам, че трезво ще прецените и няма да направите това, което сториха българските избиратели - да изхвърлите заедно с мръсната вода и бебе-то.
Моят отговор на въпроса защо получавахме толкова похвали отвън и толкова упреци вътре в страната е: защото отвън се виждаха постижени-ята, а хората вътре плащаха цената. Това е и основната причина да загу-бим изборите - накарахме българските избиратели да платят по-скъпа цена за здравия лев, икономическия растеж и реформите от тази, която те бяха склонни да дадат. Стоварихме върху тях по-голяма отговорност, отколкото бяха готови да поемат. Реформите доведоха до увеличаване на обема и ефективността на производството и услугите, но с цената на голяма и болезнена безработица.
Всички се питаме с болка защо СДС не отрази обвиненията в корупция? Това едва ли е възможно при пълната реставрация и мащабната смяна на собствеността, които извършихме. Хората отхвърлят всяко обяснение когато виждат как се появява видимо имуществено неравенство вследс-твие реституцията на земята и на градската собственост. Ние не сме би-ли равни в имущественото си състояние преди комунистическия експе-римент. Не казахме предварително на избирателите, че възстановяваме това предишно неравенство с реформите на собствеността и те го възп-риеха като несправедливост.
Приватизацията бе наречена
корупция първо от БСП, защото
те я осъществяваха така
Не успяхме да обясним, че при приватизацията се купуват производст-вени активи и се плаща срещу това с пари, с поемане на риск и задълже-ния, които се изплащат впоследствие с години. С казаното не бягам от проблема. Както остро предупреждавах на ХІ-та национална конферен-ция, ние допринесохме за избуяване на общественото недоволство, за-щото част от предишния политически елит на партията взе лично учас-тие в приватизацията независимо от официалните забрани на ръко-водните ни органи. Властта ги разврати. Не твърдя, че тези хора са на-рушили закона. Те нарушиха нашите партийни решения. Както видяхме, повечето впоследствие напуснаха или се разграничиха от СДС. Но ста-наха важна причина да загубим доверието на избирателите. Избиратели-те видяха, че не плащаме солидарно с тях тежестите на прехода, както бяхме обещали.
Може би на ХІ-та конференция имаше мнозинство да бъдат отстранени лицата, споменати в доклада на председателя, включително тогавашният главен секретар на СДС. Може би парламентарното мнозинство от ОДС щеше да издържи това, може би това нямаше да навреди на нашето уп-равление и мандатът пак щеше да бъде успешен. Днес дори със задна дата никой не може да отмери тогавашните рискове. Моят избор беше да не създавам сам опасност за управлението, защото това можеше да стане провал за България. Моят избор бе да не поемам отговорност вместо по-литическия елит на конференцията и сам да започна прочистването, за да не създавам фалшив положителен образ на СДС. В него щяха да се прикрият и да останат живи новопоявилите се пороци на управлението. Щяхме да излъжем хората. Не вярвам в прочистване отгоре. Вярвам в силите и куража на членовете и симпатизантите на партията и на насто-ящата конференция трябва да дадем свобода на тези сили.
Без да искам да натяквам повече предупрежденията си от ХІ-та нацио-нална конференция, припомням, че тогава посочих заплахата за СДС и казах какво трябва да се направи, за да си върнем доверието. Нямам как-во да добавя днес освен че не сме решили докрай тези свои проблеми. Посочвам, че ако в залата има хора, които са си е позволявали да пазарят и влияят на гласуванията на делегатите, те са от клиентелата, а не от партията. Колко са ще видим при гласуването.
Обръщам се към тези от вас, които
нямат свой политически компас
и не различават критично вярното партийно поведение. Спомнете си, че никой от напусналите СДС не е нападал и не напада управляващите, групировките на организираната престъпност и изгонените руски мафи-оти. Причината е, че са свързани с тях чрез съмнителен бизнес или чрез политическо застъпничество. По мълчанието им ще ги познаете и сега.
Затова призовавам най-настойчиво делегатите да изберат в Националния съвет достойни личности, доказали, че могат да поставят каузата на на-шата народна партия над себе си, а не хора, които мълчат и са неутрални спрямо предателите на синята кауза. Призовавам най-настойчиво да не избирате и тези, които са си превили гърбовете и предлагат да станат мостове навън от СДС. Предупреждавам още и за опасността в Нацио-налния съвет да попаднат не авторитетите на партията, а представители на регионите, които не са готови да решават проблемите на национална-та политика на СДС. Не повтаряйте грешките си.
Предупреждавах на ХІІ-та Национална конференция какво ще се случи в държавата. Не бях чут и разбран. Оттогава нищо не се е променило. За-това е безсмислено да повтарям казаното пред ослепелия и оглушал от обещания, хаос и клевети “народ”. Не намирам за редно да критикувам, докато България има шансове да получи покана за членство в НАТО, защото мога да навредя.
Ако някой очаква да чуе от мен оправдания за обвиненията, които ми се отправят, ще остане разочарован.
Само ще припомня истинската
причина за компроматната война
Под мое ръководство изтръгнахме България от съветско-руската сфера на влияние и я насочихме на Запад, започвайки преговори за членство с Европейския съюз и, създавайки съюзнически отношения с НАТО; на-ложихме тази ориентация на всички политически сили в България и ги задължихме да работят за нейното постигане. Притиснахме до стената свързаната с бившата комунистическа партия и нейните специални служби организирана престъпност, и прекратихме срамната търговия с българските национални интереси. Защитавайки националната сигур-ност, изгонихме мнозина чужди мафиоти - нагли собственици на фирми, вестници и радиостанции.
Това никога няма да ми бъде простено от нашите и чужди “социалисти”, от техните специални служби и организирана престъпност. Затова не очаквайте да се оправдавам и отговарям на техните обвинения. Впрочем, ще познаете, че тези кръгове нямат нищо общо със закона, политиката и демокрацията по садизма и уродливата ненавист, които проявяват към моето семейство. С това завършвам за миналото и настоящето и се об-ръщам към бъдещето. То е най-важно за нас. Наша християн-демократическа ценност е, че сме взели настоящето си назаем от своите деца.
Няма да приема да бъда кандидатиран
за председател на партията
и няма да допусна да се стигне до гласуване на моя кандидатура. При-чините да си подам оставката преди осем месеца са ви известни и са на-пълно валидни и днес. Не съм правил театър, а реално съм поел отго-ворността за изборната загуба, за грешките и недъзите на СДС. Най-тежките изпитания се стовариха върху Екатерина Михайлова. Изказвам й сърдечната си благодарност за това, че когато никой не се осмели, пое смазващата отговорност след загубените избори. Тя го направи и пос-рещна предизвикателствата без да е избрана за председател от Нацио-нална конференция на партията. Тя, нейните заместници и главният сек-ретар, намирайки се в оставка, не се поддадоха на многобройните про-вокации, проявиха политически професионализъм и в неимоверно трудни, дори враждебни условия, успешно организираха настоящата конференция. Те доказаха на Националната конференция, че са отговор-ни политици.
Искам да знаете и да сте напълно убедени, че независимо от своите недостатъци и слабости, от непочтените лица, които успяха да дос-тигнат високи позиции сред нас, независимо, че разочарова многоб-ройни свои избиратели с грешките си, СДС е най-отворена към хо-рата, най-самоотвержената и най-критична към себе си политичес-ка сила. СДС е единствената партия, която има смелостта да започ-не и осъществи по-голямата част от крайно непопулярните реформи в полза на България. СДС е единствената партия, която има волята да наложи строга финансова дисциплина, да стабилизира страната, като уреди всичките и задължения и при това намали, а не увеличи външния дълг и остави след себе си внушителен валутен резерв. СДС е единствената партия, която решително обяви война на наша-та и чужда организирана престъпност. СДС е единствената партия, която доказа, че притежава изключителна упоритост, политическа воля и способност да управлява страната в продължение на един пълен мандат. СДС е единствената партия, която донесе междуна-роден авторитет на своята страна и я направи фактор на мира и стабилността в региона.
Ние доказахме с много жертви, че сме евроатлантическа политическа партия в България. И отново ние имаме търпението, трезвостта и твър-достта да носим в опозиция отговорността за своето управление. Затова най-важното, което трябва да стане на тази конференция, е СДС да изле-зе от нея единен, волеви и готов отново да поеме своите национални от-говорности. Очевидно в България няма друга политическа сила, която да е достойна за тях.
Но преди това на СДС му предстои да направи много сериозни усилия за да очисти докрай себе си, да намери верните послания и поведение спрямо избирателите и медиите, да намери съюзници и да прави комп-ромиси. Като истинска народна партия СДС трябва да се върне при хо-рата, да разпознае болките и мечтите им и да ги поведе отново. Само та-ка може да намери обратния път към доверието им, да възстанови своята водеща политическа позиция и поведе страната напред, а България да си възвърне позициите, които имаше в края на нашето управление.
Аз престанах да представлявам българските избиратели, защото допус-нах да се прекъсне връзката ми с тях. Няма да се връщам заедно с вас при хората и да възстановявам тази връзка. Няма да извървявам отново пътя, който вече съм изминал. Ще остана на мястото си. Няма да правя компромис с позициите си, няма да се съобразявам с настроенията на избирателите, нито ще правя усилия да се харесвам. Ще остана на мяс-тото си за да обознача посоката, в която сме се движели. Ако не днес, то след няколко години със сигурност гражданското общество ще е напъл-но убедено, че това е вярната посока.
При тези аргументи сами разбирате, че ще бъде непочтено от моя страна да допусна да бъда кандидатиран. В една партия на християн-демократичните ценности никой не може да иска от мен това.
Ще помагам с опита, знанията и
авторитета си на новото ръководство на СДС
Това, което правя в последните месеци, се посреща с признание и се на-сърчава от ръководството и това ми показва, че съм полезен. Ние не се намираме в нормална демократична среда. При нас политическото про-тивопоставяне не протича в рамките на публично партийно съперничес-тво за доверието на избирателите. В България има силни икономически и медийни врагове не само на СДС, а на самата демократична система. Трябва да разпознавате тези врагове, които имат опора и представителс-тво във всички политически партии (имаха и сред нас), но особено сил-ни са сред управляващите. Те може да поискат да жертвате СДС заради някакви изглеждащи примамливо и убедително цели, за да го унищожат. СДС не бива да се жертва на никаква цена, защото зад него стоят хора с реални лица и проблеми, избиратели, които възлагат надеждите си на нас. СДС не бива да се жертва, защото е единствената българска партия, припозната като част от голямото европейско политическо семейство – Европейската народна партия. Една саможертва ще ни отнеме точно та-зи наша идентичност.
Само служители на бивши наши и на чужди специални служби - про-тивници на европейския и евроатлантическия избор на България, могат да преследват унищожаването на СДС. Никой български патриот, евро-пеец и демократ не би си позволил да насажда омраза към политически-те партии и да иска унищожаване на политическия си противник.
Подкрепям предложения нов устав
на СДС и призовавам да бъде приет
с едно гласуване от делегатите
Твърдя убедено, че предлаганата нова структура и начин на избор на НИС ще го направи отговорен, ще предпази СДС от вътрешни кризи, от нездрави лични амбиции и ще очисти партията. Спомнете си, че най-тежките удари върху СДС бяха нанесени от най-високопоставени негови политици. Те ни предаваха, продаваха, плащаха кампании по вестници, отричаха се от нас, призоваваха ни да се предадем на волята на победи-теля, вкарваха ни в коалиции и накрая ни напуснаха, оставяйки ни пора-зиите си.
Две години, от ХІ-та национална конференция досега, НИС не е оперативно политическо ръководство. В него винаги се оказват пос-тавени хора, които ни продаваха за жалки сребърници или чужда благосклонност. Без да бъде контролиран, НИС рушеше авторитета ни, превърна се в препятствие както по време на нашето управле-ние, така и сега. Не допускайте повече това!

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... &sb=3&vc=1
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron