КОСТОВ ПРЕД РАДИО ХОРИЗОНТ "НЕДЕЛЯ 150" 24.10 2010

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

КОСТОВ ПРЕД РАДИО ХОРИЗОНТ "НЕДЕЛЯ 150" 24.10 2010

Мнениеот Любомир Вучков » 24 Окт 2010, 13:14

КОСТОВ ПРЕД РАДИО ХОРИЗОНТ "НЕДЕЛЯ 150" 24.10 2010

Радиоинтервюто по телефона можете да прослушате на аудиофайла на адрес
Kostov Hedelja 150 24.10.10.mp3
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОСТОВ ПРЕД РАДИО ХОРИЗОНТ "НЕДЕЛЯ 150" 24.10 2010

Мнениеот Любомир Вучков » 25 Окт 2010, 12:47

СТЕНОГРАМАТА

Водещ Величко Конакчиев: С известно закъснение добър ден на Иван Костов, бивш министър-председател. . .
Иван Костов: Добър ден.
Водещ: . . . сега лидер на "Демократи за силна България" и съпредседател на "Синята коалиция". След него Волен Сидеров, Сергей Станишев. Ще ми простите за малкото закъснение, г-н Костов. Искате ли още Народното събрание да спре разглеждането на този бюджет 2011?
Ив. Костов: Ами, вече са внесени бюджетът на здравеопазването и на НОИ. И в този смисъл са ясни политиките . . .
Водещ: Но има пропуски. И вие обяснихте, че в Закона за бюджета на здравната каса не са записани договорените допълнително, колко, там, 130 милиона.
Ив. Костов: Сега, нека кажем така - вече е ясно какво правителството иска да реализира като политики, това е ясно. В този смисъл ясно е за какво отидоха толкова много усилия, за какво се преговаря с работодатели, най-вече с профсъюзи, на какво се отстъпи. Изобщо ясни са нещата. От тази гледна точка вече очаква. . . трябва да очаквате от нас да изработим едно цялостно отношение към бюджетната политика.
Водещ: Дошло е време, да.
Ив. Костов: Да. Но това, но това ще стане вероятно във вторник на парламентарна група, след като ние анализираме, и ние, и СДС анализираме цялостната ситуация, отговорно ще го направим, сериозно. Но тогава ще заявим и позициите си.
Водещ: Тогава във вторник ли ще кажете как смятате да гласувате?
Ив. Костов: Да, вероятно във вторник. Или може би и още една седмица ще уточним точно тактически как да постъпим. Но трябва да ви подкрепя във въпросите, които задавате дотук. няма реформи. . .
Водещ: Няма реформи?
Ив. Костов: Няма реформи и няма действия срещу кризата, няма мерки. Това се вижда веднага.
Водещ: А това трябва да е същината, предполагам.
Ив. Костов: Моля?
Водещ: Това трябва да е същината, реформите. . .
Ив. Костов: Ами, това трябва да е същината. Защото, както казахте във въпроса, последния, който зададохте на г-жа Менда Стоянова, ще признаете, че не е реформирано болничното здравеопазване. Никой не може да каже, че е реформирано болничното здравеопазване и че всичко е наред. Там предстоят много сериозни мерки. Но дали това са тези, които са набелязани, аз много се съмнявам.
Водещ: Добре, като че ли дотук поне бюджет 2011 се критикува повече отдясно, от десните парламентарни сили.
Ив. Костов: Вижте, нека да ви прекъсна малко.
Водещ: Да, разбира се.
Ив. Костов: Бюджетът се атакува от центъра вече, от политическия център. Вътре в тези атаки влязоха всички на практика, всички, които сериозно имат отношение към управлението на страната. Което означава, че ГЕРБ се е изместил силно вляво.
Водещ: Силно вляво отива ГЕРБ. Добре, за някои конкретни неща - за тези 1.8 на осигурителните вноски увеличението, за частните пенсионни фондове в НОИ. Какво е вашето мнение, накратко, и ще има ли ефект от всичко това или?
Ив. Костов: Вижте, 1.8 пункта е увеличението. . .
Водещ: Върши ли работа?
Ив. Костов: . . . но то е, но то е 10 процента, защото е. . . даже повече от 10, защото 16 процента се плащат в момента. Като сложите 1.8, това са 11 или малко над 11 процента увеличение на парите, които реално самозастраховащото се. . . в смисъл самоосигуряващото се лице и работодателят трябва да увеличи вноската към НОИ. Това е, това е смисълът. Нека да, нали, да не спекулираме с 1.8. Всъщност увеличението е 10-11 процента. Значи, ако един работодател е внасял 10 хиляди лева за осигуряване на своите работници, сега ще трябва да внася 12 хиляди, или някъде така - 11 хиляди и 100 или близо 12 хиляди. Това е, това е, което е увеличението. Това е сериозно увеличение за него. . .
Водещ: Сериозно е.
Ив. Костов: Същото се отнася и за хората, които се самоосигуряват. За тях всъщност задължението да осигуряват себе си и семейството, което работи, примерно, и един-двама работници, които имат, както е най-често в този малкия и средния бизнес, автоматически се увеличава вноската приблизително с около 200, 300, 500 лева. Това са пари, които на практика се отнемат от работниците. Аз разговарях вчера, завчера с един собственик на ресторант, който си има своя ниша, чудесно се справя в София, обаче с цената на страхотно намаляване на цените, увеличаване на порциите, тоест съкращаване на добавената стойност. И той казва: всичко, което имам в момента, за да задържа тази клиентела, която имам, давам на заетите - премирам ги, съревнование, нали, служител на месеца, пращам ги на обучение и т.н. И за това сега, казва, аз от кои пари да взема. Ще взема от тези пари, за да. . . осигурителната вноска, защото други пари просто нямам.
Водещ: Ясно, логично е, да.
Ив. Костов: И в този смисъл, в този смисъл ние не можем да сме "за" това. Защото, ако се отнеме тази маневреност, тези възможности на бизнеса, който всъщност дава отговор на кризата, на практика това се превръща в прокризисна, а не антикризисна мярка. Заради това сме против.
Водещ: Точно така, прокризисна мярка, да.
Ив. Костов: А що се отнася до професионалните фондове. Г-жа Митрева въобще, въобще е много далеч от темата, да не се сърди, но. . . Борсата, борсата. . .
Водещ: Тя сега точно не може да ви чуе, защото пътува, но. . .
Ив. Костов:. . . борсата показа, борсата от. . .
Водещ: Не, ясно е, че тази дискусия ще продължи.
Ив. Костов:. . . борсата от 362 в момента е на 342 пункта, на 342 пункта. Тя е паднала с 5 процента.
Водещ: Това е срив.
Ив. Костов: Тоест всеки, който е вложил пари, 100 лева, в борсата, в момента има 95. Те казват: искаме да вземем 500 милиона, правителството. . . всъщност те вече взимат 450, разбирате ли, нещо такова става. . .
Водещ: Разбирам. Не, тук не е сложена точка.
Ив. Костов: Тоест парите, парите се изпаряват от самата атака.
Водещ: Не е сложена точка тук, ще има много разгорещени. . .
Ив. Костов: Не, и това няма да се случи, знаете ли, но то. . . то, разбира се, няма да се случи, защото е антиконституционно, тъй като това не са пари на държавата, това са пари внесени от работодателите. Държавата не внася пари за професионални пенсионни фондове на магистратите, на полицаите, на следователите и т.н. . . .
Водещ: Не е премислено, домислено и не е законно като че ли. . .
Ив. Костов: Чуйте ме, това са пари на работодателите, които са дадени в полза на работниците. . . По силата на договори работниците са ги дали на пенсионни фондове да ги управляват. Никой не може да влезе в тези частни отношения. Това са отношения на стопанисване на частна собственост. Вие, ако разсъждаваме като собственик на такъв професионален пенсионен фонд, който при това се наследява, забележете, той е вече моя лична собственост, и вие ми кажете, че аз нямам право да се разпореждам с него, а вие ще се разпореждате с него, защото сте държавата, вие на практика нахлувате в собствеността ми.
Водещ: Това ли е пенсионната реформа? Реформа трябва да води към по-добро?
Ив. Костов: Това въобще не е никаква. . . Ама моля ви се, това не е никаква пенсионна реформа.
Водещ: Сега да ви питам, г-н Костов, Искра Фидосова, съпредседател на Парламентарната група на ГЕРБ, каза, че предстоят разговори - имахте ли разговори с ГЕРБ за бюджет. . .
Ив. Костов: Не.
Водещ: Не сте имали. Тя така е. . .
Ив. Костов: Не. Вижте, аз го казах и пак ще го повторя, това е много важно нещо, защото целият дебат по политиките, по бюджетните политики, отражението в бюджета на тези политики, които правителството ще осъществява, трябва да става вътре в парламента, правителството трябва да търси съюзници в парламента за гласуването на тези политики. . .
Водещ: Аз не знам да търси. . .
Ив. Костов: . . . за подкрепата. Вижте какво се получи цял месец и половина. . .
Водещ: Тя каза, че ще говори и с "Атака", и със "Синята коалиция", но такива разговори не е имало.
Ив. Костов: Ами, с нас не са. Но, доколкото знам, там който ще говори след мен, нека да отговаря за "Атака".
Водещ: Разбира се, разбира се.
Ив. Костов: Вижте, ако тази. . . това време и тази енергия бяха отделени, за да бъдем. . .
Волен Сидеров: Аз си имам име, г-н Костов, не съм "там който ще говори".
Водещ: Добре, добре. Да се изслушваме.
В. Сидеров: Дръжте се прилично в ефира. Имам си име, знаете го много добре.
Водещ: Добре, нека да чуем. Г-н Костов?
В. Сидеров: Това вашето арогантно поведение просто дразни вече много хора, така че дръжте се културно като сте в националното радио.
Водещ: Нека аз да съм водещият. Г-н Костов, имам още въпроси.
Ив. Костов: Двама водещи ли сте?
Водещ: За секунди станахме. Но мисля, че се. . .
Ив. Костов: Нека да довърша мисълта си, ако може.
Водещ: Да, това казвам.
Ив. Костов: Мисълта ми е следната, преобърна се политическият диалог. Политическият диалог и политическият дебат се води с подкрепящите политически сили в името на определени политики. Ако той беше воден с нас, със сигурност щяхме да напреднем много повече и във взаимното разбиране, и в приемането на мотивите на едната, на другата страна и нищо чудно да бяхме сближили позициите. Вместо това вижте колко време се отдели и накрая няма. . . няма съгласие на тристранната комисия, няма съгласие на работодателите, няма съгласие на синдикатите. Пита се - защо се изхарчи това време и тези усилия защо се вложиха?
Водещ: Кажете ми, г-н Костов, сега, вие не искате финансовия. . . много хора го искат. . . финансовият министър Симеон Дянков да си ходи, защото смятате, че това ще предизвика политическа криза, може би парламентарна, може би едва ли не предсрочни избори. Кажете вие.
Ив. Костов: Сигурен съм, че който иска в момента смяната на финансовия министър, при положение, че. . . внесен е републиканският бюджет, предстои дебат по законите за. . . данъчните закони и приемането на бюджета, предстои и изпълнение, трудно изпълнение на актуализирания бюджет. Ако в момента се отиде към смяна на финансовия министър, това означава, това означава правителствена криза. Защото много трудно ще се намери човек, който от името на този финансов министър да довърши неговата работа, като изпълни актуализирания бюджет, и освен това изпълни и неговия проект за бюджетна политика за следващата година. Представете си кой ще е този, който би могъл да свърши това нещо. Така че тези атаки, които са към финансовия министър, идват от кръгове, които искат правителствена криза, което е най-лошото нещо за България в този момент.
Водещ: Добре, има ли такива кръгове, които да искат предсрочни избори?
Ив. Костов: Ами, сигурно има, то винаги има такива кръгове. Но "Синята коалиция" не е от тях.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Иван Костов, бивш министър-председател, лидер на "Демократи за силна България".
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: КОСТОВ ПРЕД РАДИО ХОРИЗОНТ "НЕДЕЛЯ 150" 24.10 2010

Мнениеот Николина Манчева » 26 Юни 2011, 14:20

;)

ЗА ПЪРВИ ПЪТ МНОЗИНСТВОТО В ПАРЛАМЕНТА СЕ ФОРМИРА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ.


Иван Костов, лидер на ДСБ, в предаването "Неделя 150" на БНР, 26 юни 2011


Водещ: Иван Костов, експремиер и лидер на Демократи за силна България. Има известно предимство... Ще изслушаме няколко политици. Кое е най-важното сега, 26 юни, това, което се разигра тази седмица. Изобщо как виждате конфигурацията в парламента? Винаги е имало нагли отцепници, мравки или каквото и да е. Промени ли се всичко в Народното събрание, управляващото мнозинство вече истинско мнозинство ли е, защото го нямаше, 116 бяха ГЕРБ.
Иван Костов: По интересен начин поставяте въпроса.

Водещ: Сега колко има?
Иван Костов: 124 човека, защото 124 човека защитиха правителството.

Водещ: Интересно ми е да чуя вашето мнение за тази сцена в Народното събрание, какво става там?
Иван Костов: Което означава, че това правителство за две години загуби изключително много подкрепа.

Водещ: Какво?
Иван Костов: Ами това е най-ниският вот...

Водещ: Е, като вот е така.
Иван Костов: В последните 20 години като защита на правителството от вот на недоверие най-ниският вот с изключение на едно гласуване, при което НДСВ показа мускули на Сергей Станишев за уволнението на Румен Петков. И то това стана на третата година на управлението. Сега на втората година, даже още не сме направили две години, има 124 души, което е много малко. Кое е обаче сериозното, кое е политическият феномен? За пръв път мнозинството се формира от независими т.нар....

Водещ: За първи път ли е това?
Иван Костов: За пръв път. Никога досега в страната номадите не са определяли политическото мнозинство, което накара всички с голямо внимание да се взрат в механизма, по който това нещо се е случило.

Водещ: Точно това питам. Хванаха ли ги да взимат пари или това, което вие сте казали, спиране от МВР на разследване...
Иван Костов: Или на призовки. Спиране на призовки или пускане пари. Вижте колегите подеха тази атака и от БСП видяха какви огромни средства фактически се преливат по посока на ГЕРБ и изнесоха пресконференция. Аз затова не искам да се спирам. Основното в дебата и основното в закона е, че парите се дават на политическа партия за полученото активно гласуване от техните гласоподователи. Казано е за действително получените гласове на избори. И изведнъж този принцип се променя и парите започват да следват народния представител. Което означава, е всички, които са гласували за съответната политическа партия, остават без бюджетната субсидия в цялата си тази структура, партийна, политическа, няма да получи пари, парите следват народния представител. И по този начин в ГЕРБ например огромни допълнителни средства, което е първата крайна осъдителна и неморална страна на въпроса. Независимо какво пише законът. Това е неморално и осъдително. Вторият голям въпрос е на какво точно се крепи мнозинството. Дали тези пари по определен начин не се връщат към независимите народни представители?

Водещ: Кой може да го каже това?
Иван Костов: Това може да го каже Сметната палата при много внимателен анализ на всеки един от разходите.

Водещ: Вие сезирахте ...
Иван Костов: Сезирахме и казахме, че трябва да се направи анализ дали пряко или непряко парите отиват към независимите представители. Защото вижте, независимият народен представител е физическо лице, физическото лице няма право да извършва присъщи на политическата партия разходи. То няма как да получи пари от бюджетната субсидия. И тука е много тежък проблемът на самия законодател, който трябва да бъде решен.

Водещ: Ще чуем Димитър Главчев, зам.- председател на ГЕРБ, и Корнелия Нинова, ще продължим с вас.
………………

Водещ: Не знам дали ще бъде решен този проблем, но истината е, фактът е, че всички политически партии и сили застанаха срещу ГЕРБ всъщност.
Иван Костов: Заставаме, за да се отдалечим високо.

Водещ: ГЕРБ е изолиран.
Иван Костов: Вярно е, но да погледнем много отстрани, отвисоко да погледнем на политическата страна на въпроса. Това мнозинство така неясно образувано, лесно може да бъде атакувано и разпаднато. Примерно с повече пари, с повече страх от съдебно преследване или от преследване на органите. Това не е политическо мнозинство. Едно е политическа формация...

Водещ: Как да бъде ...
Иван Костов: Вие ме карате сега да синтезирам термин, но във всеки случай то е квази политическо мнозинство, не е истинска политическа подкрепа, защото винаги може да се намери някой с повече пари и винаги някой, който да вдъхва повече страх. Защото тези хора, които имат проблем с правосъдието и се криятв пазвите на ГЕРБ, те утре, ГЕРБ, като загуби изборите, ще станат силно уязвими, да не кажем прекалено силно уязвими

Водещ: Е, те могат да се пребоядисат.
..............
Водещ: Да продължим. Ето чувате и друго мнение, г-н Костов, по тази тема, по която имаше леко земетресение.
Иван Костов: За коя от ...

Водещ: Информацията около субсидиите.
Иван Костов: А, не чух друго мнение, напротив, чух глуха защита на г-н Главчев и то няма как да е другояче. Защото той каза, че не знае разпределят парите, което е кошмарно. Не е възможно да не се знае къде са парите и как се разходват парите на една политическа партия от политически отговорен човек, какъвто е той, защото той трябва да отговаря на вашите въпроси. Това означава, че има пълно затъмнение, което веднага ражда основания за подозрение, за корупция. Освен това той каза, че, нещо важно, което той каза нещо важно, което аз приемам и ще го реализираме, ние ще предложим парламентът да направи официално запитване и план да проверка на тези разходи, специален план до Сметната палата, с план да поискаме анализ на тези разходи. И аз мисля, че тогава ще има ново гласуване, на което ГЕРБ ще трябва да вземе решение. Вижте, най-чистият начин да се приеме нашето предложение за промяна в закона и цялата тази уредба да отпадне, че парите следват депутата.

Водещ: Добре, това трябва да стане в пленарна зала. Да го дочакаме ли следващите три седмици?
Иван Костов: Не, следващата седмица няма да го дочакате, защото ще ви забавят, виждате, че милиони текат в касата на ГЕРБ и никой не знае как се харчат и това в никакъв случай, тъй като е изгодно на управляващите, няма да бъде факт да се прокара бързо гледането на новия законопроект.

Водещ: Разбрах, добре, г-н Костов ...
Иван Костов: Всъщност не мога да разбера колегите, които казват, че кризата е свършила. Криза се наблюдава по...

Водещ: Ами Дянков няколко пъти го казваше ...
Иван Костов: Вижте, по няколко показателя се наблюдава кризата, говорим за теорията на икономическия цикъл, аз не знам кой как прилага наученото, кой е бягал от час и кой какво е научил, но има няколко показателя, от които се съди в какво състояние е икономическата динамика. Тези показатели не само експортът, в никакъв случай, не са дори и само БВП. БВП е само един от показателите, но основен показател за излизане от кризата са безработицата, нивото на безработицата, нивото на доходите, при това на реалните доходи. Какво става с доходите на хората. Изслушайте ме, за да стане ясно какво е цикъл. И динамиката на вътрешното потребление. Защото една страна, много пъти в стопанската история на човечеството се е виждало, страна се развива бурно, расте експорта, но вътре народът потребява малко, мизерства. На това се базира експортната ни мощ. Така е в Китай, така е в Индия. Има толкова много примери в света. Но ние не сме Китай, не сме Индия. Донякъде в определен период на развитието на Турция и за Турция това е валидно. В този смисъл обаче страна – членка на ЕС, да се гледа по критериите на слабо развитите страни, които догонват развитите, е неправилно. Към нас трябва да се приложи класическата теория на цикъла. И ако се приложи, се вижда, че доходите не са индексирани много време. Т.е. физически доходите не са реагирали на кризата още, в смисъл не са тръгнали да се покачват. Безработицата е 12 %. Освен това общата система на НОИ за осигуряване на гражданите е загубила 300 хиляди осигуряващи се лица и самоосигуряващи се лица. Което означава, че независимо как се карат г-н министъра Младенов и Националния статистики институт по отношение на безработицата, кризата на приходите на НОИ, която идва от недостатъчния брой заети, се засилва и се засилва. В този смисъл очевидно е, че няма повишаване на заетостта в България. Така да го кажем, за да не се крием зад тези показатели. От тази гледна точка не може да се говори още че България излиза от кризата. От кризата се излиза, когато се мине фазата на възстановяване.

Водещ: Германия излезе ли от кризата
Иван Костов: Германия излезе, изобщо ЕС излезе. Това е другата голяма лъжа, която се разпространява в България. Че целият свят е в криза. Това го повтаря Бойко Борисов. Аз съжалявам кой му ги говори тези неща и как ги разбира, но той не може да говори, че светът е в криза, защото Европа излезе от кризата. Явно е, че има страни като Гърция, но те затъват заради дълговете, платежни проблеми.

Водещ: Да помагаме ли на братска Гърция?
Иван Костов: Вижте, тук в доктрината, която навремето ние предложихме за националната сигурност на страната, е записано така, че България не може да е просперираща, сигурна, ако съседите й са в изключително трудни ситуации. И от тая гледна точка е много необходимо...

Водещ: Бедна България да отделя стотици милиони...
Иван Костов: Ние не можем да помогнем. Обаче колкото и да има, не е правилен терминът „да помогнем”, но ние би трябвало да съчувстваме, би трябвало да разбираме, би трябвало да подкрепяме морално, политически и всичко, което може да подобри положението в Гърция. Защото не може да мизерства и да бедства наша съседна страна и от това да не произтекат лоши последици за България.

Водещ: "Евро плюс" – против сте, нали?
Иван Костов: Добре, щом казвате.

Водещ: Е, така си е.
Иван Костов: Само че да добавя един аргумент, който се разбира само от експерти и ще се опитам да го обясня просто. Да се изработи данъчна основа за облагане на преките данъци с европейските страни е взривяване на нашата данъчна система.

Водещ: Казват, че това било отпаднало в последния момент или нещо такова.
Иван Костов: Да, ама ако това остане и този натиск се упражни върху страната, това е взривяване, повтарям термина – взривяване. Защо? Европейските данъчни системи са насърчително санкциониращи. Данъчната основа там се изработва на базата на много сложни приоритети, вътре има скрити възможности за подпомагане на отделни отрасли, на отделни сектори, браншове и т.н. и има много такива елементи. Българската данъчна система е плоска. Тя е базирана на принципа максимална широта на обхващане и за всички еднакъв данък, но нисък. Т.е това е съвсем друго. Докато там системата е стеснена и данъците са високи.

Водещ: Страхувам се, че не знаем всичко около "Евро плюс". И аз чета, и аз в миналото съм завършил икономика. Но не знаем всичко ... и това не е добре под подписът на министър-председателя под какво стои.
Иван Костов: В България няма дебат и по ...

Водещ: Добре. Може ли с една дума само всичко добре ли върви в Синята коалиция предизборно вътре в Синята коалиция? Добре ли е това, че имате кандидат-президент и кандидат-кмет на столицата, а другите нямат
Иван Костов: Ние бързахме, не другите, а някои от другите имат. Има скрита кампания в полза на госпожа Фандъкова, което е непочтено и некоректно.

Водещ: Кампанията на госпожа Фандъкова.
Иван Костов: Да, лентичките, кампанията през рязането на лентичките ...

Водещ: Г-н Костов, едно време рязахте ли лентички?
Иван Костов: Аз не. Може би това ми е грешката. Трябваше да режа лентички, както се вижда, да се показват нещата. Много неща от тези лентички стоят зад плоскостта на етиката. Етиката е да не се самохвалиш. Нас са ни учили с вас вкъщи не самохвалствай, това не е редно, нека другите да те похвалят. Това, което аз виждам от страна именно на министър Плевнелиев и на министър-председателя, и на госпожа Фандъкова, едно непрекъснато перчене и самохвалене включително с чужди обекти. Сега той казва ние пуснахме 50 километра пътища, да, но те са почнати от други правителства, те са планирани от по-други правителства.

Водещ: Не малко обекти. Кой почна метрото?
Иван Костов: Ние сме почнали метрото, но това отдавна е забравено.

Водещ: Не го ли почна Тодор Живков?
Иван Костов: Не, ние почнахме, със сигурност не е почнато от Тодор Живков.

Водещ: Поне като проект?
Иван Костов: Искам да кажа, че тези неща, които се случи на някой да отреже лентата, политиката е несправедлива. Канцлерът Кол даде най-силните си години и почти здравето си, и всичко, за да обедини Германия, друг премести столицата в Берлин.

Водещ: Така е, така.
Иван Костов: Между другото, който отиде да работи в руския "Газпром". Големи парадокси в историята. В този смисъл самохваленето не е редно.

Водещ: Разбрах ви добре. Ето че днес се върнахме ...
Иван Костов: Аз искам да кажа за времето, когато се ... не се върши същинската управленска работа. Това е много тежък проблем. Обаче това е огромен проблем на страната. Не се върши същинската работа, защото министър-председателят и неговият екип не навлизат в дълбочина на тежките проблеми на страната, не участват в дебатите, в които трябва да участват, включително по вот на недоверие за антикризисна политика, тия неща отварят перспективите и очертават..

Водещ: Не знам дали бяхте прави обаче да напуснете в деня на гласуването.
Иван Костов: Това беше знак. Но исках да кажа, че всяка лентичка е време, откраднато от арбитраж на спорове между министри, от решаване и дълбоко вникване в проблеми, чертаене на правилни стратегии, ориентиране на цялата администрация, вдъхновяване на хората от кабинета и от администрацията да вървят в определена посока, обяснение на политиката, която се води, и изискване от другите да я подемат и с творчески усилия да я носят напред. Защото лентичката е толкова проста като усилие – това е една ножица и едно рязане.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Приятен ден. Иван Костов, Демократи за силна България.

:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron