Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Тук се оповестяват настъпили или предстоящи събития от дейността на ПП ДСБ като пресконференции на НР, интервюта, изказвания на членовете на ПГ на ДСБ в Парламента и други

Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Любомир Вучков » 10 Юли 2010, 13:06

Интервю на Иван Костов за Дарик Радио.

Оценка на актуалната политическа ситуация.
Ключова фраза: "Да не се щадим и икономисваме. Трябва всеотдайност!"

Няколко акцента:

1. Няма да подкрепим проекта за закон за актуализация на бюджета, ако в отделни пунктове има заплаха за финансовата сигурност. За второ четене сме направили своите забележки и предложения и, ако не бъдат взети пред вид, няма да подкрепим актуализацията.

2. В ГЕРБ, правителството и парламентарната група няма ефективно противопоставяне на кризата. На тези нива тържествуват лобистки и популистки интереси, които блокират реформите и ефективната борба с корупцията. Липсва чаканата справедливост за действия – такива като на „геодезиста-хидролог” Доган, на министрите Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев за далаверите в Национална агенция „Пътна инфраструктура”, а мерките се ограничават до ниски нива.

3. Необходима е радикална инстиционална и административна реформа. Всеки министър да прочете структурата си, за да се премахнат или поне намалят неефективните звена – второстепенни разпоредители на бюджетни средства. После премиера да прочете правителствената структура и да намали неефективните звена - първостепенни разпоредители на бюджетни средства.

4. Не е почтено Цветанов и Ангелов – силовите министри, да не искат да редуцират разходите си. Особено големи резерви за съкращаване има в МВР – там 1:1 са административните и оперативните позиции.

5. Броят на областите е голям и не отговаря на политиката на Европа. По европейски модел имаме шест региона – в тях трябва да се съсредоточат европейскит фондове.

6. Няма да се размине без заем от МВФ. Следващата година ще бъде по-тежка. Разумно е да се поиска 1 милрд евро заем при лихва под 6 %. Ако финансовият министър не удържи параметрите, заложени от самия него в бюджета, сам трябва да си направи изводи за оттеглянето си.

7. Подкрепа за Испания в двубоя за Шампионската титла.

Предлагам моя аудиозапис на интервюто във видеоформат поради невъзможността да кача mp3-файла на сървър. С извинение за разделянето на четири части на интервюто, но Тубата не поема файлове, по-дълги от 10 мин.

Моята фирма "Цепи, лепи, вулканизира, реже, бичи, рендосва, шлайфа, полира" толкова може! Който може повече - да дава! Например д чакме стенограмата от официалния сайт на ДСБ.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Любомир Вучков » 10 Юли 2010, 23:28

ФОНОГРАМАТА


Опозиция ли е вече "Синята коалиция"?

Не.

А има ли разногласия между ДСБ и СДС за оценката?

Не, не, не. Много, много са...

Понеже първо сините излязоха с това, че казаха, че няма да подкрепят бюджета с...

Близки са позициите ни. Ние казахме, че няма да подкрепим на второ четене тези текстове, които създават рискове за финансовата сигурност на страната, и ще се стремим с предложенията си да намалим тези финансови рискове. Ако не бъдат приети нашите предложения, казахме, че няма да подкрепим другите, защото ако ги подкрепим, решения, които създават заплаха за сигурността, финансовата и икономическата сигурност на страната, ние ще споделим отговорността в края на годината от евентуално сбъдване на тези рискове и реализиране на тези заплахи.

Но въпреки всичко казвате, както през април тази година, това не е краят в подкрепата на "Синята коалиция" за ГЕРБ.

Вижте, правителството трябва да бъде оценявано по тези неща, които то обеща в програмната си декларация, а те бяха да свали тройната коалиция и да й потърси ревизия на управлението, да възстанови справедливостта, да скъса връзките на мафията с политиката, да върне доверието на Европейския съюз, да отвори усвояването на еврофондовете и да поведе ефективна битка с кризата. В тези неща, ако се погледнат като цяло, ще се види първо, че има още удовлетворение от много активната борба срещу престъпността, в това число срещу организираната престъпност. Не бива да се отрича, това е един сериозен успех. Той се вижда от Европейския съюз, от всички наблюдатели на българския политически живот. Къса се връзката постепенно на мафията с политиката. Разбира се... разбира се, покровителите на политическата корупция ние очакваме да бъдат атакувани тепърва и да бъдат разкрити, да бъдат изобличени най-малко, дори да има дела срещу тях, но все пак върви се в правилна посока.

За кои покровители говорите, за кои покровители?

Ами, за геодезиста хидролог например, за Ахмед Доган, който е очевиден покровител на мафията в политическия живот на страната.

Искате дело срещу него?

Искам, разбира се, и ние всичките искаме. Ние искаме да се стигне да се разкрият тези покровители. Освен това хайде да върнем отново настояването си Национална агенция "Пътна инфраструктура", която беше съсипана от трима министри, да се стигне до министрите, а не до Баткото и братята му и т.н. Всъщност, за да направи този... тези братя да направят своята комбинация и не само тази, а и много други и да лишат от средства държавата за финансиране на пътищата, ремонти, за строителство на магистрали през Националната агенция тогава "Пътна инфраструктура", вината основно е на Пламен Орешарски, на Гагаузов и на Мутафчийски. Ние не чуваме тези имена. Но както и да е. Връщането на доверието на Европейския съюз не става и усвояването на европейските фондове не става с тази скорост, с която ние искаме. Разбира се, усвоени са значително повече средства, отколкото при предишното правителство, вижда се увеличаване на темпото. Ето тук колегата, който... министър Найденов на земеделието, той е един от хората, които дърпат в усвояването на европейските фондове, но може много по-решително да се ускори този темп, защото и при този темп накрая на годината около 750 милиона ще останат неусвоени от еврофондовете. И накрая оставяме причината, заради която ние влизаме в толкова критично отношение към ГЕРБ - то е, че няма за съжаление ефективно противодействие на кризата.

Кои разходи можеха да се спестят?

Вижте, ГЕРБ не поради неподготвеност, но най-вече поради популисткия и лобистки характер на самата партия, на самата парламентарна група се съпротивлява на всякакви институционални и административни реформи. Тя ги блокира дори когато чете, както вчера пишеше във вестниците, предупреждението на г-жа Митрова, шефа на Националния осигурителен институт: Ще има 200 милиона дефицит в края на годината. Ако не се увеличи възрастта за пенсиониране, следващата година ще намаляваме пенсиите. Това казва тя в изявление. Те не искат да я чуят, не искат да чуят и не искат да правят тези реформи, които да спасят пенсионната система. И наистина отиваме към намаляване на пенсиите, защото тази дупка... тази дупка ще се отвори още повече в следващата година, защото има такава специфика - големи набори излизат в пенсия. Това са 1949, 1950, 1951. Това са, това е бейби бумът след войната, това са много хора, които отиват в пенсия, особено жените, и това... разбира се и мъже, това силно ще влоши състоянието на... но това е само един пример.

Тоест предложението на ГЕРБ за увеличаване само на осигурителния стаж според вас е недостатъчно?

Не, то и него го спират. Виждате, че и по него дават на заден ход.

А вие сте да се отиде дори по-далеч, твърдо да се вдигне възрастта.

В цяло Европа се вдига възрастта. Няма как да се...

Даже има съобщения, че Европейската комисия май препоръчвала 70 години да стане след някакъв период.

Няма как да се удържат пенсиите на хората, трябва да се каже откровено това, ако тези, които още не са се пенсионирали и могат да работят, не продължат да работят, няма как да се удържи стабилността на системата. Трябва да се казват тези истини, но основно това, което не се прави, големият ресурс за икономии, който ние посочихме и който настоявахме да се реализира, е... трябва да се направи наистина радикална институционална и административна реформа и този път ние вече от "Демократи за силна България", изглежда, ще нарушим правилото да не сочим напълно конкретни решения и ще дадем своите идеи, ще ги покажем идеите си на правителството. Аз например с министър Найденов съм разговарял на тази тема. Ние сме чели...

Ама той каза, вие слушахте ли го, той каза, че ви е послушал да...

Не, не можах, но ние сме чели неговата структура, говорили сме по нея, казали сме и видяхме голямо сходство на мисленето по отношение на това. Ами то там има толкова архаични, толкова ненужни структури, просто не можете да си представите.

Мелиорациите, градушките, тютюна ги закрива, каза преди малко.

Моля ви, моля ви.

Обединява три структури, за да направи Агенция по храните.

Ами, ако нямаме право повече да даваме субсидии, защо да има фонд "Тютюн" и т.н. Много неща не са почистени, разбирате ли.

Я кажете други конкретни решения, които са с голям ефект според вас?


Най-големият ефект е всеки министър да прочете собствената си структура и, вижте, давам прост съвет - да види министър-председателят кои са първостепенните разпоредители на бюджетните средства и да ги редуцира. Те могат да се намалят с 25 процента, първостепенните разпоредители, и всеки министър да прочете своите второстепенни разпоредители и да ги намали. Те могат да се намалят с 80 процента. Представяте ли си 80 процента какво е.

А тези структури новопоявили ли са се след времето, когато вие бяхте министър-председател, или тогава имахте други приоритети и затова ги оставихте да живуркат?


Част от тези структури са се появили, но една част си върви от преди, недовършени реформи в сферата на образованието, в сферата на здравеопазването и т.н. Много...

И вие не можахте да ги махнете.

...неправилна структура има... Вижте, да дадем пример. Един окръг, в който се водят, че живеят 111 хиляди души, а реално активните хора са някъде на гурбет в Испания или в Гърция, или в Европа и са останали около 60 хиляди души, от тях около 5 до 10 хиляди деца и другите са възрастни хора в 50 процента от случаите, такъв район с толкова малко активни, примерно 30-40 хиляди души активни, не може да има цялата тази сложна структура, която в момента има като институции в себе си, защото те всичките нямат на практика работа.

Още ли сте готов да защитавате Ана-Мария Борисова като при избора й?

Да.

Прави ли това, което очаквахте?

Да, аз мисля, че... аз мисля, че тя започва да прави някои стъпки, но за съжаление я удариха в гръб парламентарната й група и колегите й от кабинета. Тя направи най-драматичните съкращения в този период, в този последния период, а те я накараха... и й отнеха още повече пари от тези, с които тя може да издържи. На практика допълнителният удар от тези 54 милиона според мен я изправя буквално в ъгъла и аз не знам тя как ще намери продължение за своите действия.

Каква реформа в здравеопазването искате? Колко да бъдат касите, в какви съотношения, кое е водещото всъщност, което трябва да се свърши?

Всичко сме разписали. Ние в продължение на тези месеци, в които осъзнахме, че правителството ще бъде затруднено силно в търсенето на решения на кризата, ние на четири пъти, ние, "Демократи за силна България", и СДС, ако не се лъжа на два пъти, дадохме своите идеи и предложения, включително и за здравната реформа. Аз сега не мога да се върна да ги изчета всички тези предложения, но в 4 области "Демократи за силна България" и още на два пъти Съюзът на демократичните сили посочихме, даже нарочно поотделно дадохме идеи, за да могат да не се разбира това като натиск, а просто като предложения, като подпомагане да се отиде към това мислене, към тези дискусии, които водят към реформата. За съжаление това не се случва и в следващата година аз започвам да споделям големите страхове на министъра на финансите и на неговия екип, че следващата година ще бъде още по-тежка.

МВР - каква реформа искате там?

Знаете ли... МВР, аз казах от трибуната и съм единственият, който смее да говори на г-н Цветанов истината...

Чакайте, само преди да... да не забравя да ви питам, а "Нашата милиция, ох, полиция...", хареса ли ви песента на Веселин Маринов?

Не, аз мисля, че...

Какво мислите за тази песен?

Много недобър вкус е това, знаете ли.

"Нашата полиция ни пази" по Маяковски.

Е, хубаво. Не е това според мен темата, по която съм силен, нали. Аз слушам класика, в колата слушам джаз. Ако по това ви ориентирах какво ми харесва и какво не ми харесва...

Не сте явно фен на Веселин Маринов.

Не, не, напротив, той ми е симпатичен като човек.

Той изглежда много искрен в желанието си да...

И ми е приятно, той е приятел с много хора между другото. Той е искрен човек и.

Но вместо да изпише вежди, извади очи тази песен.

Не, той не е авторът на песента. Те други са автори, но хайде да не навлизаме там сега. Г-н Геронтиев и Тончо Русев...

Не, Евтим Евтимов е...

Евтим Евтимов, да, и Тончо Русев, прощавайте... да, познато, всичко това е ясно.

МВР.

МВР е специализирано на 50 процента, т.е. 50 процента е специализиран съставът, т.е. вършим услугата, заради която общественият договор създава Министерството на вътрешните работи и хората заръчват на държавата да ги пази, другите 50 процента нямат нищо общо с тази задача. Другите са администрация. Общи администрации, наречени специализирани административни дирекции и какво ли не, но те са едно към едно. Там има структури, които въобще не бива да бъдат към министерството, например телефон 112. Той трябва да бъде към министъра на транспорта и информационните технологии. Например борбата с кризите - това трябва да бъде или на областно подчинение, или дори на общинско в големите общини. Пожарната може да отиде на областно подчинение, защото на много места в Европа на определени места самите хора поддържат пожарната на доброволни... противопожарната охрана...

Тоест според вас не трябва да има централна пожарна.

Може да има методическо ръководство, може да има централно наблюдение и контрол върху нещата, но тези неща могат да бъдат свалени по места. Всъщност хората... основна грижа им е да се пазят от пожари и дават мило и драго, когато това...

С Бойко Борисов говорил ли сте за пожарната, той от пожарна разбира? На него казвал ли сте му за тази идея, че България може да спести и от пожарна?

Нашият премиер вече разбира от много неща, защото една година се пече на този огън, който е изключително горещ под него, това е огънят на кризата, така че да пропуснем това, което подмятате в момента. Това, което трябва да разбере г-н Цветанов - че не може да вдига бунт на палубата на кораба на управлението на страната и да казва "другите да съкращават, аз няма да съкращавам". Това не може да прави, защото това означава той да... създава център на съпротива срещу цялостната политика на правителството. Веднага до него се долепват другите силни министри като г-н Ангелов, министърът на отбраната, долепва се следващият и накрая кабинетът започва да не бъде третиран по един и същ начин. Не може ведомството, където има най-големи резерви за икономии, и аз съм му ги казал в очите пред министър-председателя на г-н Цветанов, част от тези резерви, но сега той ще си ги види написани, вероятно в понеделник-вторник, не може да казва "аз няма да пипам нищо". Защото ние не искаме полицаи да се намаляват, искам много ясно да се каже. Не полицаи, не хората, които създават реда и които се борят с престъпността, ние искаме онази цялата обща администрация или звена, които не са присъщи към изпълнение на основната функция на Министерството на вътрешните работи или които могат да бъдат управлявани по много прост и ефикасен начин на място, от местни органи, да отидат там.

Съкращенията обаче също струват пари - обезщетения, плащане на неизползвани отпуски. Впрочем вие ще продължите ли да подкрепяте тези изменения в Кодекса на труда, които президентът върна с вето - за отпуските да се изчистят до края на 2011.

Трябва да се изчистят. Иначе е безотговорно към стабилността на страната.

Да, обаче пък възникват редица възражения за международните ангажименти на България...

Така е, вярно е, частично, но всичко...

Някои хора, да, примерно, ако един човек е болен през това време и не може да си вземе отпуската и ще му изгори тази отпуска.

Всичко може да намери решение, въпросът е да се търсят тези решения, но не могат тези неща да се пренасят във времето и не могат да създават пасиви, т.е. задължения за бъдещи периоди.

Трябва ли да се намалят общините?

Трябва да се намалят първо окръзите, защото окръзите в този си вид, в който са...

Но областите, като окръзи те са си области...

Нарочно викам окръзи, защото старото наименование беше окръзи, ако си спомняте.

Да, то бройката е същата.

Те не са нищо в очите на Европейския съюз и в очите на Европейската комисия и управлението... и не изкарват извън програмата за развитието на регионите. Ние имаме шест региона по... просто трябва да създадем шест региона...

А вие защо не ги намалихте едно време, то от времето на Тодор Живков се опитват да ги намалят. Той даже нали прави едни области...

Защото... вижте, ние бяхме извън Европейския съюз, това трябваше да направи правителството на Сакскобургготски в процеса на присъединяване, готвенето на страната за присъединяване. Когато в България се създадат само шест региона, признати от Европейския съюз, всеки от регионите ще получи право на достъп до европейски фондове за изравняване на собственото си развитие първо по отношение развитието на страната и след това по отношение на Европейския съюз. Разбирате ли? Това е гигантска подкрепа за развитие на регионите на страната и трябва да се... не трябва да се гледа малкото, което в момента имаме в джоба, а да гледаме голямата възможност, която пропускаме. И това нещо трябва да се направи.

Ще възникнат веднага големите спорове къде да е центърът.

Ами ще възникнат, но те трябва да се решат, тези спорове.

Как обяснявате подкрепата...


Защото огромните пари по подкрепата, помощта, истинската политика за изравняване на развитието на регионите се крие в тази структура, а не в тези, които в момента имаме.

Подкрепяте създаването на специализирани съдилища, нали?

По-скоро един специализиран съд.

Защото пък как се обяснява на фона на всеобщото желание да се съкращават структури, да се прави нова?

Един специализиран съд, който ще има малко дела.

Това да е само в София?

Само в София, разбира се. Който ще има много малко дела, те като дела са малко, разбирате ли, те са сигурно...

Един процент или два май бяха, да.

...нула, нула и някакъв, но те са много важни. Така че той няма да има много голяма работа и не може да се говори за съдилища и да се твори нова администрация на магистратите...

То така излиза.

Не, не, в никакъв случай. Изяснявам позиция, не бива да е...

Искате един специализиран съд в София.

И то за борба с организираната престъпност, с мафиотските формати.

Ще трябва ли България да взима заем според вас от Международния валутен фонд или да го вземе...

Да, това го знаят вече всички финансисти в София, само Министерството на финансите има друга политика. За съжаление министър-председателят го разбра, накара ги да го запишат в проектозакона за актуализацията, те не искат да го изпълнят.

Тоест за вас не може...

Знаете ли защо, ще кажа веднага - защото започнаха спекулите с рисковете в България. Има недоброжелателни хора или по-скоро има хора, които желаят да спечелят от България, както са печелили навремето в годините на нейната голяма слабост - 1990 година, след обявяване мораториума за обслужването на дълга. Има такива хищни финансисти, които... финансови структури, които си спомнят това време, биха желали България да им плаща примерно 14 процента или 16 процента, или 18 процента лихви по взети заеми. Мечтаят за това и искат да ни вкарат в тази ситуация. И точно сега започнаха вече и спекулите.

А Симеон Дянков какво ви отговаря, като говорите за това...

Те започнаха да атакуват България, казвайки, представете си, безумни неща, но започват да влияят на институциите, на инвеститорите. Казват, че България имала риск, както в Румъния, което е абсурд. Румъния има огромен външен дълг и има заем... има условия, които трябва да изпълни, жестоки, да получи подкрепа от Международния валутен фонд, подкрепя я Европейският съюз, всичко това го няма за България. Те казват, че ние сме рискова държава като Румъния, представяте ли си. Започва спекулата с България. Единствената точка на тази спекула е да излезе правителството да реализира емисия, като я реализира евтино, ще затвори устата на всички тези, които говорят това нещо.

Облигационен...

Защото реалният, реалният риск ще се премери...

Колко пари според вас трябва да...

Ние сме казали, един милиард трябва да бъдат взети - евро, за да не се пипа, под неприкосновената му част да не слиза фискалния резерв на страната. Този заем все още е възможен под 6 процента и няма да струва много и той трябва да бъде взет, а не трябва да бъдат разходвани средствата на...

Какво ви обяснява Симеон Дянков, защо не го взима?

Ами той има свои възгледи, счита, че може да мине по този начин, но той според мен не си дава сметка за големите ефекти. Макар мнозина вече да му говорят, че управлението на... финансовият сектор на страната не е само бюджет, не е само счетоводство. То е управление на очаквания, то е блокиране на рискове за вдигане на... така, за покачване на недоверието към страната, то е много неща, които той трябва да прави...

Трябва ли да продължи той да бъде министър на финансите?

Вижте, той не може да прави всичко това и да бъде и мотор на реформата. Няма как да бъде. Мотори на реформата трябва да бъдат...

Не, аз се опитвам да изясня колко...

...хората от кабинета.

...критичността ви към него персонално доколко е насочена. Дотам, че да търсите смяната му например.

Той е в изключително тежка ситуация, ако успее да се справи, т.е., ако удържи тези параметри на бюджета... това ще бъде много тежък изпит, който той ще издържи, но, ако не го удържи, той сам ще прецени, че не може...

Това кога ще стане ясно според вас?

Знаете ли, нека да поставим по на принципно, между тези всички толкова конкретни и персонални неща нека поставя и един принципен въпрос. Ако си спомняте, в един момент от кабинета на министър-председателя обявиха, че това е кабинет от експерти. Всъщност този кабинет има много малко политически лица, т.е. хора, които са ходили и са се борили за доверие в себе си, явявали са се на избори и са печелили избори, дори, ако щете, вътре в една партия. Много малко. Една значителна част от кабинета са експерти наистина, а те трябва да реализират политически задачи, те трябва да защитават една сложна политика за провеждане на непопулярни реформи. Част от тези експерти се опитват да го направят и биват блокирани от една лобистки и популистки настроена парламентарна група на ГЕРБ. Нека ме чуят колегите от ГЕРБ, няма да им го спестявам това в бъдеще. Не може да лобираш за интереси, съвършено конкретни, напълно противоречащи на интересите на страната, и да подкрепяш реформаторска политика. Не можеш да пробиваш пазара на цигарите, да елиминираш българското производство, да го правиш със съвършено ясното съзнание, че по този начин отварят пазара на собствената си, личната си търговия. Не може тези неща да се правят. Не може да елиминираш бариерата срещу контрабандата на цигари, за да си направиш собствения бизнес. Не си отишъл в Народното събрание заради това, ти си отишъл заради нещо, което сигурно им е непонятно на тези хора, но то е общият интерес, то е интересът на всички ни. Като не може да се слага и да се прокарва път на листото на марихуана, за да стои на определени акцизни стоки... това не може да се прави. Не може, защото е във вреда на младите, във вреда на целия народ. Това е забранено да се прави в Народното събрание - ти да си правиш бизнеса и заради това да си отишъл там.

Доскоро бяхте председател на комисията за ДАНС в парламента, знаете ли за разработки срещу Лъчезар Иванов, които да са големият повод за неговото отстраняване от всички постове?

Не, не съм чувал.

Какъв е коментарът ви на това, което се случи с него?

Ами самозабравят се. Един по един се самозабравят. Ето, което... всичкото, което говорим, са хора, които се само забравят. Замайва им се главата от... нямат никаква представа за това какво е властта, какво е политиката и властта им е като свръхадреналин.

Не могат да я понесат властта.

Не, просто тя не ги понася, както се вижда. Което между другото е хубаво.

Как гледате на думите на Бойко Борисов, че шестицата за неговото управление зависи от Путин.

Странно изречение. Не го разбирам, не го приемам.

Какво да направи България в краткосрочен план?

Вижте, тези люшкания в областта на енергетиката, напълно несъобразени с финансовите възможности на страната в условия на криза... вижте за какво говорим - за заеми, за спасяване на пенсиите, за заеми за удържане... за спасяване на сребърния фонд, за задържане фискалния резерв на здравната каса и т.н. и от другата страна някакви амбиции България да се задължи да плаща на Русия за следващите 20 години едни 10 или 15 милиарда евро. Това кой нормален човек ще...

Премиерът говори за 7 милиарда.

Ама са 10, защото като се направи инфраструктурата за преноса, те стават 10. Не може такова нещо да се прави, ако се защитават националните интереси. Това че някакви рубладжии от БСП са взели огромни комисиони, за да посредничат на руската страна, това цялата история на България е пълна с тези примери. Рубладжии в България е имало винаги. Хора, готови да продадат интересите на собствената си страна, както се вижда, има и в Германия. Един техен канцлер стана висш чиновник на "Газпром", нали, спомняте си го това. Не искам да му споменавам името даже. Навсякъде очевидно ги има, но това не е интересът на България. Трябва да е много ясно това.

Какво да направи...

И заради това всяко люлеене на позицията на ГЕРБ по този въпрос рискува... изключително много рискува, създава рискове за енергийната сигурност на страната и аз искам съвсем ясно да го кажа - не може да обичат ГЕРБ от всякъде. Няма такава опера не се играе в съвременния свят. Един те обича, друг не те обича, но те уважава. Това е, което можеш най-много да заслужиш. Защото може никой да не те обича и всички да те презират, което е най-лошото.

Какво да направи България в краткосрочен план, докато си осигури алтернатива на руския природен газ?

Има много идеи какво да направи и те са разработени и са на масата на кабинета и кабинетът знае какво трябва да направи. Трябва да напълни Чирен, трябва да създаде втечнени резервоари на свое разположение...

Това може ли да стане...

Разбира се, че може. Има планове за интерконекторна връзка с Турция, която може да подаде и да снабди част от Южна България с газ при нужда, има много такива неща и просто те...

Тази зима изглежда, че България пак е изцяло в ръцете на Русия.

Вижте, това трябва да го допълним със следното. Първо, България не трябва да забравя, българите не трябва да забравят, че единствените много сериозни заплахи за собствената им сигурност в тези години, последните 20, дойдоха от руската страна. Спирането на газа 2009 г. в тежки зимни седмици и нанасянето на първите много силни удари върху българската икономика дойде от руската страна. Не трябва да се забравя това. Второ, вдигането сега в условия на тежка криза на цената на газа с 25 процента направо ще сложи на колене част от българската икономика и ще я лиши от пазари. Това е такава тежка заплаха за сигурността на страната, която идва все от една и съща посока.

Местни президентски избори заедно догодина - за или против са ДСБ и "Синята коалиция"?

Не искам да напомням кой подкрепяше Милошевич. Не искам да напомням кой искаше да каца в Прищина. Не искам да ги напомням тези неща. Не искам да напомням кой се намеси и кой подклаждаше конфликта на Западните Балкани. Трябва да сме реалисти по тези въпроси. Аз отдавна чакам в Русия да се разработи една наистина трезва, прагматична, полезна политика. Защото аз си представям Русия реализирала основните си така наречени инфраструктурни амбиции. Те нямат бизнес в бъдеще. Те не са жинеспособни като бизнес проект. Не може една гигантска страна да слага на колене собствения си най-надежден и би трябвало да бъде най-перспективен участник в световния пазар, какъвто е "Газпром", а "Газпром" в момента е на колене и ще продължи да бъде на колене и ще става все по-зле. Защото той се опитва да реализира някакви геополитически амбиции, които аз даже не ги разбирам какви са. Добре, ще обвържем страни като България изцяло. Ще им стегнем примката и какво ще кажем. "Хайде сега, плащайте газа, не, 25 процента ви е малко, хайде 50 ще плащате." Това ли е желанието. Аз просто не я разбирам тази политика. Наистина. Какво се крие зад нея? За да може след това някой да продаде българския интерес, за да получим нещо насреща като... той да получи, а всички останали да бъдем в едно крайно безнадеждно положение. Това не е бъдеще за България.

Избори две в едно догодина?

Избори две в едно - да.

Синият кандидат за президент?

Син кандидат за президент и вицепрезидент, освен ако наистина не настъпят някакви съвсем големи размествания политически, наши кандидати за кметове, наши листи... така си представяме нещата.

Името на кандидат-президента? Вие още не искате, нали. Сега, аз, понеже периодически съм ви питал, вие още не искате. Не искате да бъдете кандидат за президент на десницата. Понеже сте отговарял, дали нещо се е променило.

Знаете ли, аз си мисля, че малко по-друг отговор ще дам. Тъй като много хора взеха да се икономисват, да... съзнателно да застават на по-задни позиции, в момента, в който се търсят много отговорни хора за отговорни битки. Разбира те ли? Аз това го наблюдавам и при нас и в СДС. В СДС все пак има някои сериозни изключения, където хора се борят наистина мъжки за кметски места и т.н., но иначе се забелязва едно такова себеикономисване, което не бива да го проявяваме вече. Защото точно то според мен е факторът, който кара хората да мислят, че ние не сме докрай готови да се раздадем, да сме всеотдайни заради тях в политиката. Разбирате ли? Те си мислят, че ние някакви задни мисли имаме, разбирате ли... И нашето поведение го потвърждава. Затова аз казвам друго сега и се обърнах така към нашите членове в софийската ни организация. Време е всички да дадем и да се поставим в услугите на партията и на коалицията, за да може да се намерят най-добрите решения за "Синята коалиция". Тоест друго време дойде.

Нали знаете как ще го преведат сега, че Костов е готов да бъде кандидат за президент на десницата.

Не, аз... Аз не съм казал такова нещо. Аз просто се обръщам към всички...

Няма да откаже... и човек трябва да бъде готов.

Аз не вярвам, че ще се стигне до такава идея, ако това искате да казвате, аз не вярвам, че ще се стигне точно до тази идея. И няма да се стигне до моето име. Аз говоря по принцип, че ние, ако не покажем всеотдайност пред хората, просто няма да можем да разчитаме на покачване на доверието с темповете, с които желаем това да се случи.

20 години след избора на Велико народно събрание успешни или неуспешни бяха тези години за България?

Ами, ако питаме ГЕРБ, то не е имало такива 20 години въобще. Те започват летоброенето от миналата година, откакто спечелиха изборите. За тях няма такива 20 години въобще, т.е. ГЕРБ и "Атака", двете твърдо партниращи си в управлението формации, въобще не виждат тези години. До такава степен им се виждат черни. Аз обаче не съм склонен да ги виждам по този начин. Защото загубата на историческа перспектива обрича всеки. Това е откъс от историзъм, а това е отказ от политическото. Не можеш да правиш политика, ако се отказваш от политическото. Не можеш да бъдеш алтернатива на политическото в политиката. Можеш да бъдеш алтернатива на политиката като неправителствена организация или като някаква революционна формация, но не можеш да бъдеш алтернатива на политиката и да отричаш политическия път на страната, както правят ГЕРБ. Според мен това е една от основните им слабости. Разбира се, пак го правят от популистки съображения. Не са 20-те години изцяло изпуснат период. България е в Европейския съюз, България е в НАТО, много неща са се случили в страната, разбира се. Много не са, много са пропуснати, но не може да се казва, че не са протекли въобще.

Един вид утре ще станем и европейски... световен шампион по футбол, доколкото европейски отбор ще бъде наш съюзник.

Да, но малцина имат такова усещане. Малцина се идентифицират с европейското. Малцина разбират, че ние сме европейци и сме вече европейски солидарни.

Холандия или Испания утре?

Ами аз съм за Испания.

Защо пък за Испания?

И за октоподът Паул. Аха, ами не, аз съм за Испания, защото съм южноевропеец и тук вече започват да играят такива симпатии. За мен испанците са много по-близки, отколкото холандците. Много по-, ами вижте, ние хиляда година сме били поданици на една империя, някога и много неща в културата, в бита, в начина на мислене, в начина на формиране на националните характери... има сходства, има близост и някак си са ми по-близки. Освен това много ми харесва играта им. Много.
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Николина Манчева » 12 Юли 2010, 22:21

;) ЕТО ОТГОВОРА
"ЗАЩО ПЪК ЗА ИСПАНИЯ"

ИВАН КОСТОВ
Бях за Испания, за разлика от повечето мои близки и по-голямата част от фамилията. Казах си го преди финала в интервю с Кирил Вълчев в радио ”Дарик”, но не можах да обясня добре защо харесвам този отбор? Както винаги, след развръзката, аз си давам по-добре сметка защо ги харесвам.
НА ПЪРВО МЯСТО - поставям техниката на играчите, при това прилагана при високи скорости. Това позволява на повечето от състава да владеят сигурно топката, да спират мигновено силни, подадени от много голямо разстояние пасове, да подават много точно, често с едно докосване, да дриблират и преодоляват физически превъзхождащ ги противник.
НА ВТОРО МЯСТО - тактиките, които са способни да реализират срещу различните противници. Казват „играта на испанците” и имат предвид предпочитаната тактическа постройка на тима. Но последният мач нагледно демонстрира, че испанците владеят различни тактики. Имаше 15-20 минути от финалния мач, когато те изоставиха любимия си начин на игра и влязоха в остра размяна на нападения с холандците. И се видя, че не им отстъпват. Впрочем тази двуостра, опасна размяна на светкавични атаки направи най-красивите минути от световното първенство.
НА ТРЕТО МЯСТО - невероятната интелигентност на отбора включително, разбира се, на треньорския му състав. Испанците вероятно не могат да надтичат младите, мощни и бързи германци, но не им позволиха мачът помежду им да се реши с надтичване. Може би не могат да играят острия, атакуващ холандски футбол повече от половин час и затова си позволиха 20 минути размяна на атаки с тях. Интелигентността им помогна да изберат за всеки противник индивидуален подход, а способността да играят по различен начин, им позволи да го реализират.
НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО - очарованието на опита. Личи, че испанските играчи са изнесли доста тежки битки, за да стигнат до финала. Струва ми се, че именно опитът респектира младите германци по време на цялата среща.
НА ПЕТО МЯСТО - безкомпромисната воля да спечелят финала. Те бяха планирали всички знаци, които дадоха след победата, включително обличането на екипите с първата „генералска” звезда на световен шампион. Бяха казали предварително, че отлитат веднага за Испания, за да празнуват с феновете си. Толкова бяха сигурни в себе си.
И НАКРАЯ - способността да се борят. Този отбор с невисок ръст, без да има физическата мощ и скоростта на много други, влизаше без да се щади във всяко единоборство. Нещо повече - ставаше причина за повечето единоборства на терена.
Това правят само много смели хора, които харесвам.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Любомир Вучков » 13 Юли 2010, 11:03

Николина Манчева написа:;) ЕТО ОТГОВОРА
"ЗАЩО ПЪК ЗА ИСПАНИЯ"

ИВАН КОСТОВ
Бях за Испания, за разлика от повечето мои близки и по-голямата част от фамилията. Казах си го преди финала в интервю с Кирил Вълчев в радио ”Дарик”, но не можах да обясня добре защо харесвам този отбор? Както винаги, след развръзката, аз си давам по-добре сметка защо ги харесвам.
НА ПЪРВО МЯСТО - поставям техниката на играчите, при това прилагана при високи скорости. Това позволява на повечето от състава да владеят сигурно топката, да спират мигновено силни, подадени от много голямо разстояние пасове, да подават много точно, често с едно докосване, да дриблират и преодоляват физически превъзхождащ ги противник.
НА ВТОРО МЯСТО - тактиките, които са способни да реализират срещу различните противници. Казват „играта на испанците” и имат предвид предпочитаната тактическа постройка на тима. Но последният мач нагледно демонстрира, че испанците владеят различни тактики. Имаше 15-20 минути от финалния мач, когато те изоставиха любимия си начин на игра и влязоха в остра размяна на нападения с холандците. И се видя, че не им отстъпват. Впрочем тази двуостра, опасна размяна на светкавични атаки направи най-красивите минути от световното първенство.
НА ТРЕТО МЯСТО - невероятната интелигентност на отбора включително, разбира се, на треньорския му състав. Испанците вероятно не могат да надтичат младите, мощни и бързи германци, но не им позволиха мачът помежду им да се реши с надтичване. Може би не могат да играят острия, атакуващ холандски футбол повече от половин час и затова си позволиха 20 минути размяна на атаки с тях. Интелигентността им помогна да изберат за всеки противник индивидуален подход, а способността да играят по различен начин, им позволи да го реализират.
НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО - очарованието на опита. Личи, че испанските играчи са изнесли доста тежки битки, за да стигнат до финала. Струва ми се, че именно опитът респектира младите германци по време на цялата среща.
НА ПЕТО МЯСТО - безкомпромисната воля да спечелят финала. Те бяха планирали всички знаци, които дадоха след победата, включително обличането на екипите с първата „генералска” звезда на световен шампион. Бяха казали предварително, че отлитат веднага за Испания, за да празнуват с феновете си. Толкова бяха сигурни в себе си.
И НАКРАЯ - способността да се борят. Този отбор с невисок ръст, без да има физическата мощ и скоростта на много други, влизаше без да се щади във всяко единоборство. Нещо повече - ставаше причина за повечето единоборства на терена.
Това правят само много смели хора, които харесвам.
:clapping:


Невероятно! Сякаш анализът е правен от професионален футболен коментатор! Пък и - защо да се лъжем - малко са тия професионални футболни коментатори (медиите гъмжат от всякакви), дето с такава вещина, разбиране, вникване - биха направили такъв анализ. Подписвам се под всяка дума, защото е вярна!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Николина Манчева » 19 Дек 2010, 01:53

;)
Пак за Дарик Радио,но от 18.12.2010

КОСТОВ : АКО ХОРАТА ИСКАТ РЕФОРМИ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРАТ "СИНЯТА КОАЛИЦИЯ"

18.12.2010 20.03
Съпредседателят на „Синята коалиция” и лидер на ДСБ Иван Костов, събеседник в „Годината” на Дарик.

Кои са трите неща, които вие свършихте през 2010 г.?
Ходих на Божи гроб и в Назарет, видях…

За първи път?
Да, за първи път, никога не бях ходил и за мен и за жена ми това беше голямо събитие. Тя каза, че ми прощава всичките грехове дотук към нея, задето съм я завел по светите места, което означава, че наистина свърших нещо много голямо. Другото е, сдобих се внучка. Това е радост вкъщи, голяма радост вкъщи. Така че за мен…

До три ще стигнете ли?
…за мен това са толкова щастливи и хубави неща, толкова разтърсващи живота ми, че това ще ми остане. Тази година за мене ще бъде много голяма година, в смисъл запомняща се.

Няма да кажете нещо в политически план, за България какво сте свършил? Понеже всички... никой не разбра въпроса така, всеки почваше като институция да говори какво е свършил.
Ами аз, аз го разбрах лично. Всъщност аз само помагам за бебето, нали, не претендирам за повече, но създадохме условия да се роди в България, което за мен беше много хубаво и за моята съпруга, защото можеше да се роди в Италия.

Понеже се върна…
Да, дъщеря ми предпочете то да се роди тук и това е все пак един лъч на оптимизъм.

А нещото, което не свършихте?
Ами, вижте, аз имам усещането, че вече, така, се справям с нещата, които имам намерение да направя и да свърша. Не мога да кажа, че нещо ми е попречило, имал съм намерение и не съм свършил. Мисля да свърша най-важното нещо в следващата седмица, а именно да построим „Синята коалиция” за следващите избори за президент и местна власт.

Това какво значи?
Ами в смисъл да обявим намерението си, че отиваме на изборите, че… и да кажем какво ще претендираме на тези избори, но това ще стане следващата седмица и може би това ще бъде най-сериозното от политическа гледна точка.

Тоест ще кажете не име на кандидат.
Не, ще кажем какво точно правим на тези избори и защо се явяваме, какво искаме да постигнем и как ще се явим, което е много важно за нас.

И как ще го наредите, СДС, ДСБ, „Синя коалиция”, заедно с още партии, които традиционно ви подкрепят.
Да, заедно с нашите партньори ще се отворим, ще се отворим, ще потърсим още партньори, ще видим дали казваме при какви условия, но ще имаме своя президентска и вицепрезидентска двойка, ще имаме свои листи за кметове. Няма да подкрепяме чужди кметове поне на първи тур и чужди листи. В този смисъл...

Можете ли да се отворите дотолкова…
Защото „Синята коалиция” вдига общественото доверие. Вече за пръв път преминаваме граници, които отдавна не сме достигали, което, преведено в реални гласове, ни прави много осезаема политическа сила. В този смисъл няма причини да се оплаквам, че не съм си свършил работата.

А може ли да се отворите дотолкова, че в една широка коалиция за кандидат за президент, да сте съюзници с ДПС, които гледали надясно?
Тези енигматични движения на ДПС на мене са ми до болка познати. Аз съм ги наблюдавал 20 години, мен не могат да ме изненадат. Доган винаги разперва ветрилото и заявява предпочитания и отваряне във всички посоки, за да избере момента, в който ще стане съюзник с тези, които обещават да го върнат на власт, за да краде пак.

Тоест отговорът е не, не искате ДПС за съюзник.
Не, не е това отговорът. Аз ви разшифровам какво мисля за отварянето, т. нар. отваряне, аз ще го сложа в кавички, на ДПС.

А искате ли го за съюзник? Казват, че без ДПС е трудно да спечелиш президентски избори по чисто аритметични причини. Те имат голямо влияние сред електорат, който традиционно ги подкрепя и слушат своите водачи.
Да.

Това означава ли, че вие в името на спечелването на президентски избори ще търсите подкрепата на тези избиратели и на техните представители?
Значи проблемът… вие ме питате ще изоставите ли ценностите си пред политическата цел и ще хванете ли една мъждукаща се политическа възможност, пожертвайки своите ценности.

Да, мисля, че не лошо преведохте въпроса.

Не, не, не, значи отговорът ми е не в този план. ДПС трябва да получи заслуженото за това, че тежко корумпира българския политически живот, че затвори в гето българските турци, че опорочи и спря европейското финансиране. По време на своите осем години на управление, причиниха много нещастия и много бели на страната. В този смисъл, преди да са си платили цената за това, преди да се види, че са тръгнали по прав път, че са се променили драматично, е много рано да ми задавате този въпрос. Сега това не означава, че те, където искат, там ще си гласуват, разбира се, това… Но аз си мисля, че те ще си останат лоялни съюзници на БСП, ако ме питате, така ще се случи.

Опозиция ли сте, г-н Костов?
Ние сме на стъпка от опозиция.

Това е много неясно, сега какво значи стъпка…
Ами така е, но, не, не е неясно.

…значи за вас… или не си…
Не, за вас е съвсем ясно. Вие в момента влизате в ролята на някакъв мимолетен слушател, който не е задълбал в политиката, не се ориентира и казвате „не е ясно”. Вие много добре знаете какво казвам, като казвам, че ние ставаме все по-критични, дистанцирахме се от ГЕРБ, не приехме техните бюджети, категорично се противопоставяме на тези неща, които направиха - конфискацията на средствата от здравноосигурителните вноски, национализацията на професионалните пенсионни фондове. Това не е дясна политика. Ние няма как да останем там. Ние ще се променим самите ние, просто няма да сме това, което сме. Тук просто се рушат основите на нашата представа за политиката, така че няма как да не сме против. Даже вече сме готови да атакуваме. Ние сме готови с искането пред Конституционния съд и чакаме да се публикува и закон.

За кое, за пенсионните фондове?
Разбира се. Това е директно нахлуване в неприкосновена частна собственост и знаете ли, за да се спаси един от тези, авторите на това, каза „ами, ние защитаваме личната собственост”. Помните лична собственост кой измисли, нали? Дето имаше една крава можеш, половин декар лозе и 60 кв.м апартамент и не можеш да имаш повече от 120, ако дори и да имаш и три, и четири деца и така. Това беше личната собственост. А ние говорим за частна собственост, защото частната собственост е основата на сигурността на човека. Човекът, който е отговорен към семейството си, оставя пари, оставя имущество, за да стъпят те малко по-високо, за да направят и те усилие. Това е толкова нормално и сега изведнъж кой каквото има, едни имат, други нямат, всичко в купа. Не може така. Ние просто няма как да подкрепим такава политика.

Магистрали или пенсии? Дебат на 2010 г. Цецка Цачева, председател на парламента, поиска жертви от нашите родители, за да имат децата стабилни спортни зали. Къде заставате вие в този дебат, на коя от двете страни ще застанете? Трябва ли пенсионерите сега да вземат коледни добавки? Ив. Костов:
Аз не приемам поначало дилемите на ГЕРБ. Това не са дилеми на обществото. Това не е дневният ред на обществото. Ние сме общество без дневен ред, на което се опитват да му пробутват някакви миражни цели, освен това да ги конфронтират с жизненоважни нужди на страната и това да бъде дневен ред. Моля ви, това не е дневен ред. Обстоятелството, че всекидневно избухват непрекъснати скандали, че предишната седмица бяха 19 скандала, тази седмица... колосални скандали в края на седмицата, като най-големият скандал е прикрит, а най-големият скандал е това, че вече втора седмица една елементарна съдебно-медицинска експертиза се бави.

Имате предвид за Горна Оряховица.
Имам предвид за Горна Оряховица, но във вестниците проникна информация, че всъщност това е помятане, плодът е роден…

В DarikNews.bg, нашият сайт, още снощи публикува, позовавайки се, разбира се, на нашите репортери и на нецитирани източници…
Да, но ние нямаме…

…че експертизата е вероятно в полза на медиците, на лекарите.
Е, вероятно в полза, ама защо я няма две седмици? Знаете ли колко е прост тестът? Тестът отрязва се парченце от дроба и се пуска във вода. Ако изплува, значи е имало въздух, той се е отворил, алвеолите са дишали и са отворени, и са по-леки от водата. Ако потъне, не е дишало въобще. Толкова е елементарно. Защо две седмици се бави тази съдебно-медицинска…

Тоест вие се съмнявате, че…
Аз се съмнявам, да. Ами, чакахте събитие за годината, да мине събитие на годината, моля... но това е гигантски скандал и аз му обещавам на вашия лауреат на титлата, че ако излезе, че той се е направил на експерт по съдебна медицина, че е пренебрегнал фактите и че е нападнал лекарите, без да има основание, без фактите да с унисон с това, което той говори, а са точно против, ще му искаме оставката. Той трябва да си го знае това. Това не може така да се прави. Освен това как се четат СРС-та? И вижте колко глупаво нещо е подслушването. Виждате ли колко глупаво е? Говорят си някакви хора, подвеждат министъра, някакви други, които не разбират и толкова, колкото разбират ония, говорящите, докладват на министъра, плодът е в хладилника, а сега и всичките държат тези, пометнатите от жените, плодове в хладилника… те няма къде да ги държат, те не ги обявяват за продишали, т.е. за живо родени и след това починали. Това е една нормална практика и всичко това се втурва, събличат хората и т.н. Моля ви се, това е милиционерщина, която трябва да компенсира липсата на работещи и институции в здравеопазването. Вие казвате събитието е, че няма здравна реформа… каква няма здравна реформа, няма здравни институции.

Кризата в здравеопазването и смяната на трима здравни министри?
И как може…

Това разпознават като събития на годината.
Как криза? Вижте, вижте, няма една съдебно-медицинска експертиза. Две седмици текат, аз съм я поискал още миналата седмица от министъра и той казва „не, не смеят да я подпишат”. Казва го, разбира се, не мога да го докажа, но това му е отговорът. Как така не смеят да подпишат? Виждате ли колко са парализирани? Инспекторатът на Министерството на здравеопазването, съдебна медицина, самата здравна каса. Вижте, това всичкото е парализирано и се намесва един полицай, който, освен да се държи като слон в стъкларски магазин, какво друго може да направи. Но той не може да замести професионалисти, които не са на мястото си. Не може да ги замести.

От друга страна обаче и хората…
И заради това е кризата.

…забелязват акциите за това, че са прибрани много хора. Вие самите, имам предвид цялата „Синя коалиция”, подкрепяхте това, че се тръгва срещу мафията.
Когато се тръгва срещу лекарското съсловие като цяло както го почувства това предизвикателство на вътрешния министър лекарският съюз, не можем да сме с вътрешния министър. Той е прекрачил една граница…

Справя ли се вътрешният министър с друго…
Той е прекрачил една граница, направил е тежка грешка и вместо да си я признае, продължава да упорства. Вчера или онзи ден беше, той продължава да твърди, че всичко било… че това било нормално раждане. Ама не е той човекът, който го казва това. Той това трябва да го разбере. Ако ние сме нормална държава, ако има действащи институции, ама можеш да си не министър на вътрешните работи, не вицепремиер, премиер, президент, който искаш, не можеш да кажеш вместо съдебния медик какво е положението. Не можеш. Просто защото това е професионално задължение на други хора и ти нямаш право да говориш тези неща.

Справя ли се?

хайде да се подреди най-после тази държава. Защото, вижте, в момента, в който така започва да се прескачат всички, избухват непрекъснато скандали, непрекъснато скандали. Непрекъснато скандали. Снощи знаете ли защо си тръгнах от залата? Защото…

По време на обсъждането на…
…бях убеден, че в залата няма повече от 92-ма души. Виждах, че няма повече от 92-ма души и председателката обяви, че има кворум. Не мога да участвам в такива неща. Разберете ме. и другите ми колеги не могат. Омерзително е така да стоиш и да помагаш на други да лъжат…

Справя ли се Цветан Цветанов с битката с организираната престъпност в България? Справя ли се с тези, които, нали направихте аналогия, че виждате същите знаци, които са давали към вас мафията?
Ще се справи, ако ги осъди. Кого е осъдил? Кого осъдиха?

Той каза заради съдиите, че това е неговото обяснение, че те не са си свършили работата.
Предложихме ли им съдебна реформа? Предложихме ли да сменят Висшия съдебен съвет? Предложихме ли им още в самото начало да направят промени в конституцията? Предложихме им. Защо не чуха тогава? Сега съдът бил такъв, онакъв. Ами защо не слушат чуждият горчив опит. Защо не го поеха този опит? Защо не го наследиха? Нали са уж десница. Нали са уж десница. Защо не го направиха? Сега, съдиите им криви. Ами, криви са, тежка корупция им в съда - тежка корупция. Защо не я подгонят тази корупция? Тежка корупция има и в МВР? Къде изскача тази корупция, къде я разкриват?

Според вас хората от ДС в МВР трябва ли да се махнат, 1400. Ще кажете ли същото, което... но с обратен знак, което казва президентът. Той казва има хиляда четиристотин и кусур души в МВР, значи, ако ще се маха, излиза, че трябва и там да се маха.
Всички чувствителни сфери, които са чувствителни от гледна точка на сигурността на страната, вече говорим в генерален план за общата сигурност на страната и като общество, и като държава и в онзи смисъл на дефиницията за ценности и сигурност на българските граждани. Отвсякъде трябва да отстъпят тези хора. Ние трябва, сега, аз никога не съм го казвал това, но сега ще го кажа, ние трябва да получим аргументи от тях някак си да им простим. Но те трябва да се оттеглят. Те трябва да дадат абсолютно твърди доказателства, че не са от другата страна на барикадата срещу демокрацията. Защото те 20 години се борят с тази демокрация, разнищват я, разяждат я, злепоставят я. Направиха я мръсна дума. Какво ли не направиха. Това са все един и същи хора. Тези хора, те рушат обществото ни. Тези, които са зависими, те не са се покаяли. Те не търсят разкаяние, те не си признават, че са сгрешили. Те са горди като Гоце, че са били доносници, разбирате ли? Те, докато са горди и докато не се покаяни за това, което са правили, ние не можем да тръгнем напред. Нямаме основания да им простим. Защото те се превръщат в наши врагове. Не само в наши, те се превръщат във врагове на ЕС, където ние членуваме. Вижте реакциите на европейците. Те казват „ама, вие още ли не сте решили този въпрос”. Вижте, каква мъгла са създали осем години управлението на Сакскобургготски и тройната коалиция, как са заблуждавали европейците, за да може след осем години да се каже „ама вие този въпрос още ли не сте го решили”?

Кое е нещото, което чакате да стане, за да кажете, сините сме опозиция? „Белене”?
„Белене” със сигурност. Там премиерът се е доближил съвсем близко до това да изпрати „Синята коалиция” в опозиция.

Ако ще се строи под каквито и да е форми?
Не под каквито и да е форми, това е такова грандиозно предателство на българския национален интерес, че просто не може да бъде преглътнато от нас.

Не, вариант, в който идват и западни инвеститори…

Какъв вариант?
Финландска компания имаше някаква, която…
Няма, няма, няма за съжаление. Няма такива. Има само един „Росмаш”, „Росатоммаш” ли е, какво е там, „Росатом”, който иска да дойде и да си направи централа в България и България да й купува тока. Това има. Това има. Няма друго.
Нещо в икономиката, заради което ще минете твърдо в опозиция? Добри ли са, Дянков, Трайков, справят ли се? Подкрепяте ли ги?
Не ми се ще да приемам разговор за границите на политическото ни поведение, първо, защото тези граници аз не ги определям еднолично, това е работа на коалицията, цялата. Аз не съм оторизиран от нея да разисквам кога коалицията ще предприеме определени действия. Но примерно, тежки изборни нарушения са в състояние да ни превърнат… според мен. Ще възмутят, ние и бездруго сме възмутени от драстичните нарушения на закона, например на изборите в Разлог. Там още е потресена обществеността. Ако тези неща се случат, защото изглежда, че мнозинството няма да се поколебае да го направи, и това може да ни изпрати в опозиция. Изобщо много неща, не бива…

Тоест това е една перспектива за президентските и местните избори…
Не бива ГЕРБ да продължава да се хлъзга по посока на тези тежнения, в които вкарва „Атака”.

Икономическият анализ, който правите на 2010 г.? Понеже и финансовият министър, и икономическият, и управителят на БНБ изтъкват знаци, които трябва да ни кажат, че нещата отиват на добре.
Те са длъжни да го правят. Те, ако не го правят, ние трябва да ги изгоним и да сложим някакви други, които да говорят с гласа на оптимизма.

Нали затова се сърдехме на Сергей Станишев, че не бил казал, че нещата са зле. А вие сега казвате „ако си водач на държавата, трябва да казваш, че е добре”.
Да, но те го правят по един разумен начин. Например очакват, че може и да не се изпълни тази прогноза за икономическия растеж. Това стана ясно по време на дебатите и те казаха „ами, да може да не се изпълни”. Ами, тогава тези подценени приходи,
ще стане ясно, че са точно тези, които могат да дойдат при ниска икономическа активност. Те са много по-предпазливи и от тази гледна точка не си вярват, като го говорят. Така си мисля аз.

Тоест вие мислите, че нещата са на зле?
Годината е много тежка. Аз се срещам с много хора, особено в бизнес кръговете и им задавам простия въпрос излиза ли светът от кризата. Никой не казва, че излиза светът от кризата. И аз не знам как България излиза от кризата, след като светът, нашият свят, не е тръгнал да излиза от тази криза. Нещо по-лошо от кризата…всъщност даже въобще не влязоха в криза Китай, Индия, Бразилия, Турция, Русия, масови производства, заливат пазара, изместват европейската и американската индустрия от пазарите. С това допълнително става положението все по-тежко. Цените падат, но падат преди всичко цените на техните стоки, тъй като те се произвеждат при ниски производствени разходи, висока продуктивност в сравнение с високо индустриализираните страни, където заплатите са големи, разходите за труд са големи. Изобщо получава се ефект, който не се знаеше преди две години, че ще се случи в просеката, която отвори кризата. Притискайки силно западните индустриални общества, нахлува масовото производство от Азия, от Турция, от Китай, от Бразилия и това се превръща в още по-усилващ кризата фактор.

Това беше годината, в която казахте, в това студио впрочем, че няма да се икономисвате, включително и за кандидат-президент, и това породи после много коментари. Но сега пак ли ще го повторите, след като Бойко Борисов обяви Цветан Цветанов за най-вероятния и най-добрия кандидат на ГЕРБ.
Цветанов най-вероятно ще загуби тези избори, това мога да кажа, зависи от кого обаче. Това ми е коментарът.

Мислите, че може да е от десницата? Може да е от вас.
Аз мисля, че на Цветанов му предстоят много тежки седмици, месеци, например ще му поискаме оставката, а той ще стане…

За Горна Оряховица вероятно?
Разбира се.

Да, това, което обясни…
Е, такива грешки… Той или трябва да си признае грешката и да поиска извинение…
Прошка.
…и прошка, и то от хората, за да ни даде някакво основание, или това няма как да се развие. Ако това е пометнат плод, това не може… така не се прави. Това е кошмар. Така че няма никакви шансове, особено, ако е вярна тази информация, която вие казвате, ако излезе… това е официалната информация, аз не виждам как той ще запази реномето си и при положение че ще се оправдава до една година със съда, че не може да вкара никого в затвора. Как, с какви активи ще спечели?

Вие оставате ли на полето на потенциални президенти на България? И няма да се икономисвате…
Вижте, това… Аз, първо, не съм се появявал на това поле. Аз се обърнах към всички, пак ще го направя, вие ме питахте ще го направите ли. Никой от нас не трябва да се икономисва, защото ние тръгваме нагоре, ние събираме обществено доверие, даваме правилни решения на проблемите на страната. Ние сме прозорливите хора, които предвиждат това, което се случва, и винаги предупреждаваме навреме какво трябва да се направи. Аз мисля, че това ще трябва започне да се вижда. И това постепенно ще убеди хората, че ако те искат реформи в страната, ще трябва да изберат „Синята коалиция”. А това пък ни кара всичките да бъдем честни и докрай отдадени. За каквото трябва - трябва да се поема. Но това, разбира се, става с общо съгласие и става по начините, по които ще решаваме…

Накрая поглед към десетилетието, което изпащаме. Досега се опитах да изпитам способността на вашите политически опоненти да кажат нещо добро, което сте направил вие и другите ви опоненти. Става дума за хората, които водят държавата, като министър-председатели. Вие може ли да кажете за наследниците си по едно нещо, понеже много неща сте ги критикувал, но по едно нещо, което смятате, че е добро.
Е, влизането в НАТО.

Симеон Сакскобургготски.
Влизането в Европейския съюз.

Това към Станишев.
Разбира се, това са големи постижения на прехода, които аз не знам ГЕРБ защо не ги забелязва. Не ги забелязва и ще ги пропилее като възможност.

А за Бойко Борисов? Голямото добро нещо, което виждате досега, с което ще се изпратят последните две години на десетилетието, в които той управлява.
Знаете ли, голям късмет на страната, че в много тежки ситуации, вече година и половина мизерстващите хора не ги управлява лидер, който е загубил общественото доверие. Бойко Борисов запазва доверието на хората и това е важен фактор за общественото спокойствие. Все пак страната не бива хвърляна в някакви размирици, в някакви стачки, разправии, нали, от които да… и бездруго неголямата й енергия да се пропилее. Това е важната заслуга на това управление, че все пак стабилизира страната. И я стабилизира с доверието, което притежава. Само си представете за миг начело на страната да беше останал Станишев, както толкова много искаше и се беше устремил, та чак беше стигнал дотам да не пуска „Синята коалиция” да се регистрира за изборите. Ако той беше сега, хората щяха да са на улицата според мен. Защото положението е много тежко. Нека никой да не се лъже. Положението е тежко на хората. Потреблението е на много ниско ниво. В провинцията е отчайваща работа. Това, заради което аз напоследък… нали, ме търсят хора, търсят ме да им помогна за билет за влак до Бургас…То е страшна работа, и то хора грамотни, студенти и т.н. И съм сигурен, че не го правят, защото спекулират и защото са разбойници. Така че тежка е ситуацията в страната. Няма защо да бъдем... ами да си отворим сърцата и каквото можем да помогнем преди Коледа. Ние това правим - със семейството, с фондация „Бъдеще за България”, събрахме се, събираме стипендии, помагаме там на сираци, на деца в неравностойно положение. Нека всеки да направи каквото може. И този, който има възможност, нека направи някакви жертви от собственото си потребление, защото по някакъв особен начин се връщат ония много тежки години, много лоши времена от 1996-1997 г. Някои хора изпадат в същото положение. И поне с любовта си да сме с тях. Някак си с обичта, със солидарността, ако може.
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Николина Манчева » 20 Ное 2011, 00:20

;)

КАКВА СЛЕДВА ДА БЪДЕ ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА?

19 ноември 2011 18:46 |


Изображение

Иван Костов министър на финансите на България през 1991-1992 г.,
министър-председател - 1997-2001 г.,

в „Седмицата” на Дарик:

Това всъщност е вашият бюджет, нали, вашият модел на бюджет от 1997 г. Вътре се сменят цифрите, но моделът е вашият, или не сте съгласен?
Не.

Всички преписват бюджетите.
Преписват, но то това е лошото на епигоните, че не се съобразяват с променените обстоятелства и действителност. И когато не се съобразяват с променените обстоятелства, става все по-неадекватен и все по-неадекватен. Управлението е реагиране на случващите се неща, които се променят непрекъснато. Не може с един и същ бюджет да се оправяш от 1998 г. насам, не може. Просто това е неразумно.

Все пак сте съгласен, че бюджетът на България се преписва през всичките тези години.
Една част от него сериозно се преписва, да.

Какво трябва да се промени според вас? Моделът, който сам сте създал.
Тежки промени трябва да се направят в няколко сфери. Защото трябва да се отрази големият демографски процес на свиване на населението. Това е основно, ако говорим най-общо. Населението намалява - за… примерно за 10 години с половин милион.

А за 20 - с милион и половина.
Освен това има емиграция, т.е. то намалява ефективно още повече. И в този смисъл се пита дали тази публична сфера, която… цялата публична сфера с отделните сектори, е адекватна към намаляващите се по брой хора. След това, вътре в тази демографска структура има промяна на възрастовия състав. Стават все по-повече възрастните, все по-малко децата. Всичко това има мощно отражение върху публичните сектори на образованието, на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, всички служби свързани със земеделие, с какво ли не, хигиенни и т.н. Защото просто хората стават много по-малко и нуждата да бъдат обслужвани, защото тук това се забрави в последните 10-12 години, че публичната сфера съществува заради хората, а не хората съществуват заради издържаните от бюджета. Това са огромни промени. И да не бъдат отразени… И пример, ще ви дам веднага примери. Все по-малко болни, а все повече болници. Един лекар, за да бъде специалист в сектора, в който работи, трябва да лекува много хора. Той трябва да има много практика. Голям лекар се става с голяма практика. Без голяма практика не можеш да станеш никога голям лекар. Как ще станеш голям лекар, след като са пръснати в малки болници толкова много хора, които изнемогват. Между другото, и при тях идват съвсем малко пациенти. Как ще стане качествена медицинската помощ при тази структура. Естествено не може да стане, естествено. И се губи качеството на този сектор, на здравеопазването, непрекъснато поради това, че той не се адаптира към нещата.

Т.е. каква промяна трябва да се направи?
Друг пример. Ами, ние сме писали, давали сме, подписвали сме се с това правителство. Давахме им програми, писахме им планове какво трябва да се направи. И сега аз, ако се върна и почна да повтарям всичко това, може би няма да е съществено, защото съществено е, че не се разбира нуждата от реформа. Защото излезе министърът на образованието…

На здравеопазването.
И на образованието, и на здравеопазването. Те говореха, те се оправдаваха с глобалната криза. Кризата е финансова за тези, които имат задължения. Те имат пари, защото те разполагат с парите на българския данъкоплатец. Те не са в криза. Те са господарите на кризисното време, защото са с парите хората. Разбирате ли ме. Кризата прави този, който има кеш, налични пари, особено важен. Той диктува условията, той може да диктува цени, защото това е пазар на търсенето, не на предлагането. Т.е., който търси, той определя условията. И тези министри, които търсят на практика услугите, плащат заплати и прочие, те се оправдават със световна криза, което показва в каква степен не разбират каква роля имат те, каква е функцията, която имат и след това… Ето примерно министърът на образованието не може да отговори на въпроса защо толкова висши учебни заведения има. След като освен промяната в демографското състояние, намаляващият брой млади хора, намалява още по-силно броят на младите хора, които завършват средно образование, примерно поради промяна на етническия състав, нали, и т.н. И се получава така, че всички, завършили средно образование, могат да влязат… има места да завършат висше, което е анормално. Това е… никъде не става такова нещо!

Т.е. вие искате закриване.
Не, не, аз искам реформи. Аз искам оптимизиране, искам модернизиране, защото образованието не е заради 14-те учителя, а заради осемте ученика, които отиват в защитеното училище, разбирате ли. Защото тези 8 дечица те се учат по взаимно-учителната метода, т.е. четвърти клас учи трети, трети учи втори, втори учи първи, 14 учители ги наглеждат, всичките са в един клас. Безумие! Това училище съществува заради 8-те деца, не заради сградата и не заради учителите, разбирате ли. Децата трябва да получат качествено образование. Децата са важните. Те са на върха на интереса на министъра. Той това сега разбира ли го, не го ли разбира, аз не знам, но защитените училища вместо 100, както успя да ги устрои, нали, не правейки нищо тройната коалиция, станаха 103. Ето това е политика, която показва, че парите на данъкоплатеца се разхищават. Тези осем дечица, решението е много просто. Едно бусче ги кара там, където има други деца, където първи клас ще са с първи, втори с втори, трети с трети. Нали разбирате колко е проста логиката.

От това, което казахте за демографски…
А това училище си намира друго предназначение. Може да бъде преустроено, може да стане… просто идеи има.

От това, което казахте за демографския проблем, излиза, че ще подкрепите предложенията за пенсионна промяна още от следващата година. Не виждате ли в тези предложения някакъв опит да се отговори точно на демографския проблем?
Там има катастрофа на това, което те нарекоха реформа. И не може да се подкрепи нищо, без да се договорим какво се е случило и защо се случи това нещо? Ние имахме 3 много сериозни възражения срещу това, което миналата година се рекламираше като реформа. Реформата, самата дума в момента се обезпредмети. Тя няма същото съдържание, каквото имаше преди 10 години. Сега реформа се нарича всякакъв напън нещо да се направи, но напъни не се подкрепят.

Е, какво да се направи за пенсиите, ако не е да се вдигне от догодина с една година пенсионната възраст? Какво да се направи?
Няма такива елементарни решения. Ето, по медиите вървят дебати, има толкова много идеи, има толкова много предложения. Трябва да се седне и да се направи пакет, комплекс от действия трябва да се направи. Не е само вдигането на възрастта. Възрастта трябва да се вдигне, когато останалият комплекс от мерки се види, че не може да даде очаквания резултат, разбирате ли. Тогава чак се вдига. Защото синдикатите имат много силен аргумент - това поколение веднъж му вдигнаха възрастта с пет години, след това на жените с три, на мъжете… Сега още един път да им се вдига, идват им твърде много. Те са прави в този смисъл да казват, че не може едно поколение да изнесе цялата тежест на пенсионната реформа. И аз чувам либералните икономисти, от друга страна, как се нахвърлят върху синдикатите с техните очевидно не дали ефект мерки. Кажете ми какво от това, което либералните икономисти предлагаха и беше внедрено по време на управлението на либералното, така да се каже, коалиция на Симеон Сакскобургготски, нали така се наричаха, и ДПС, и след това социално-либералната, коя от мерките даде ефект? Коя? Дали борсата, която се създаде и която се напълни с акционерни дружества със специална инвестиционна цел, които станаха перачници и като станаха перачници ги затвориха, без да ги почистят. В това окаяно състояние, в което е, в момента Софикс е на 322 пункта. Представяте ли си в какво жалко състояние е българската борса? Дали плоският данък, какво даде като ефект плоският данък на българската икономика? Къде ги чуждестранните инвестиции?

Т.е., вие сте против плоския данък?
Не, не, аз питам, къде, какво даде…

Нали беше дясно предложение.
Това не е дясно предложение, моля ви се. Това е либерално предложение. Това е предложение да се изперат пари. И в момента не го атакувам с оглед на това да предложа друго, аз питам какъв е ефектът. Питам какъв е ефектът и вижте какъв е окончателният извод. Ние продаваме евтина територия без сигурност на инвеститорите. Какъвто и евтин данък да сложим, там, и от 10 на 8 да го намалим, каквото и да им предлагаме, то ще е по-евтино и по-нежелано от ниската цена, която даваме. Защо инвестициите ходят в страни, където и данъците са съвсем други, има и високи, нали, и насочващи, и подкрепящи бизнеса? Защо? Защото има изключително високо качество на средата, която се предлага. Предлага се бизнес среда. Предлагат се публични услуги. Предлага се адекватна система на публична сфера към обществото. Предлага се сигурност. Къде е сигурността в България, след като едно дело във Върховния административен съд може да бъде спечелено с едно телефонно обаждане? Къде е сигурността, когато наритват чуждестранните инвеститори във Върховния касационен съд при търговски дела? Как може да дойдат тук, като виждат какво е безчинстването? И накрая, всички виждат, нека да не си правим илюзии, че това правителство управлява изцяло в интерес на олигархията, изцяло в интерес на олигархията. Кой ще стане… чуждестранен, истински чуждестранен инвеститор, ще отиде в олигархична икономика, а не в конкурентна? Защо да ходи в олигархичната - за да плаща по-скъп дизел, отколкото го плаща в собствената си страна, че защо да го направи? Или да купува лекарства двойно по-високи, защото тук има монополисти и картелиране на пазара и доят бюджета. Е, как може такова нещо! Кой е луд да го направи това нещо, ако е чуждестранен инвеститор. Значи, те са прогонени от останалата цялостна политика и не могат да бъдат върнати с такива мерки. Трябва да бъдат върнати с истинска промяна, с истински решения на най-болните въпроси на страната.

Сега, приходите на България догодина. По данъците вие всъщност изразихте съмнение, че България трябва да продължава тази данъчна политика с плоския данък. Аз говорих… дадох за пример Марио Монти, новия италиански премиер. Той първото, което казва - ще вдигна данъците на богатите. Това трябва ли да стане в България?
Да, вижте, то за това нещо абсолютно закъснял, дебат не може да се проведе сега. Той трябваше да се проведе предварително. Данъците на богатите, ако се вдигнат, в смисъл всички данъци и осигурителни вноски, това означава обаче и пълна промяна в пенсионната система, пълна промяна, защото не можете да накарате човек да плаща, да се осигурява върху 3000 лв. заплата и да получава 700 лв. пенсия. Нали разбирате защо. То е очевадно. Защото той ще запита - а къде са ми другите пари, които съм се осигурявал. Нали, аз се осигурявам на 2000, на 3000 или на 4000, а къде ми е пенсията? Вие ми давате 350 евро пенсия. Няма такъв мач никъде в Европа, никъде в света, разбирате ли? Те са свързани нещата. При нас обаче има таван на максималните пенсии, има и таван на максималните осигурителни вноски. Понеже говорехте за пенсията, да вляза в тази тема, този въпросът е нерешим по този начин. Или, след това, минималните прагове, задължителните минимални прагове за облагане миналата година ги вдигнаха. Ние казвахме няма да дадат ефект, няма да се съберат парите. Ами, не се събраха парите. Видяха, че не се събраха, видяха, че намаляха като брой самоосигуряващите се лица, видяха, че изчезнаха от полезрението на Националния осигурителен институт маса пари. Сега отново вдигат осигурителните прагове с близо 6% и намаляват… обаче този път са вече мъдри, намаляват приходите, които очакват от тях, т.е. казват - да, да, така е, ще изтекат още хора в сивата икономика. Разбирате ли колко се обърква, всичко става една абсолютна каша без решение…

През данъците за следващата година няма решение, през инвестициите според вас в тази среда няма решение. Европейските пари? От това, което разбрах от г-н Горанов, част от сметката е България все пак да задели по-голяма сума за съфинансиране.
Е, да, то иначе те не могат да влязат.

Да, и той всъщност каза ние искаме да дадем шанс да влязат. Нали, аз така разбирам това, което той обяснява, т.е. това…
Това е една хубава приказка.

Защото те много го бяха критикували, нали, защо залага такъв голям…
Огромен е, скокът е огромен.

Но пък има логика и това, което той обяснява, че ако пък не го заложим, а наистина българският бизнес се окаже активен, няма да може да влязат тези пари. Другата възможност са заемите. Трябва ли да вземе заем България догодина?
Разбира се. Разбира се, и то преди да излязат огромните пари за рефинансиране, защото и Италия ще се появи догодина с 370 млрд. дълг, главница, която трябва да рефинансира. И ако ние се появим тогава, в окото на тайфуна, нали си представяте колко ще платим за една емисия? За нашите мънички 1 млрд., които ни трябват, за да погасим еврооблигациите.

Ама нашето държание, доколкото разбирам, ще бъде следващата година - абе, ние пари си имаме, защото сме си събрали…
Не, няма.

…обаче, хайде, добре, ще вземем, щом искате, ще заменим дълга с нов. Нали, за да не ни вдигат много. Защото ако отидеш и кажеш закъсал съм много, и веднага ще ти кажат…
Ама, те всички знаят, че сме закъсали и че трябва да излезем…

А ние се правим, че не сме, така ли?
Вижте, всички инвеститори дебнат българското правителство в момента. Дебнат, в смисъл чакат го да стъпи върху терена на истинската емисия, защото знаят, че зад него няма централна банка, която да му напечата пари, знаят, че сме във валутен борд, т.е. знаят, че нямаме никаква маневреност, знаят, че фискалният резерв е на прага на изтощаването, защото вътре са останали сребърният фонд, парите на АЕЦ "Козлодуй" там за извеждане на централи, за обезопасяване и т.н., знаят ги тези неща и ги чакат да излязат, чакат ги.

Т.е. какво да направи България?
Ами, трябва да излезе преди, трябва да излезе веднага.

Трябва да изпреварим италианците?
Трябва да изпреварим… не само Италия. Там са Италия, Испания, кой ли не. Ако погледнете какво е влошаването на условията за тези страни, които се откъсват в еврозоната от водещите, вие ще видите драматична разлика вече между Германия, Финландия, Холандия, Австрия и останалите. Даже Франция вече започва да отива към страните, в които трябва да плащат много по-скъпо за своя дълг. Защо не могат да платят скъпо за своя дълг? Защо Италия не може тези 370 млрд. да ги рефинансира на 7%? Защото лихвените разходи в бюджета ще станат огромни и ще изместят нелихвени разходи, а нелихвените разходи са, нали, тези, които създават живота в публичния сектор. Лихвените отиват по банките, отиват по спестителите, и в този смисъл…

Т.е. вашият съвет е България бързо да взема заем?
Много бързо, но не виждам кой ще го вземе.

Понеже следващият събеседник е Милен Велчев - в какво се състои упрекът ви за замяната на дълга?
А, не няма да се връщам…

Защото това, което вие съветвате, не е ли също да смениш един дълг с друг? Т.е. на пръв поглед външната опаковка е същата, че правилното икономическо поведение е, ако имаш да връщаш пари, бързо да се договориш…
Само че тогава тактиката да бъде изкупуван български дълг на много ниски цени, в рамките на 73-75 цента за долар, беше успешната тактика за намаляване на дълга. Дългът беше заменен на много по-висока сума, т.е. върху интересите на България бяха Нанесени… беше нанесен тежък удар. Първо се капитализираха брейди облигациите и след това на най-високите нива бяха купени, и всъщност беше платено много повече. Сега вече последния останал аргумент, който аз чувам, е, че така сме си платили за повишения рейтинг. Аз пак да питам сега - добре, ние сме с повишен рейтинг, къде са чуждестранните инвестиции?! Къде е куражът на българското правителство да излезе на пазара и да изтегли необходимите му оперативни резерви, защото то трябва да има оперативен фискален резерв в момента, не само за да погаси еврооблигациите в началото на следваща… на по-следващата година, а и ако се сбъдне предупреждението на рейтинговата агенция „Фич” за финансова паника, да има с какво да отиде срещу паниката, да я блокира бързо. Тоест много реални буфери трябваше да има в бюджета. Ако ще идват много тежки времена, а те ще бъдат тежки за правителства, за банки, за пенсионни фондове, за застрахователни институции, разбирате ли, няма да са много тежки за селскостопански производители, за индустриалци и т.н., защото кризата се развива преди всичко във финансовия сектор, и ако идват тия тежки времена, значи трябва да имаш финансови възможности да отреагираш. Ние в момента нямаме финансови възможности да отреагираме. Имаме правителство, което го е страх да се появи на пазара и да каже искам 1 милиард, защото ще чуе сигурно лихви, които в момента искат от Испания, от Италия. Няма как да чуе по-малко.

Накрая разходите. Кой от недоволните според вас е прав и трябва правителството задължително да удовлетвори исканията му - земеделци, спешна помощ, железничари, учени, студенти? Списъкът със сигурност е по-дълъг.
Аз не разсъждавам така върху тези неща. Никога не съм се готвил да отговоря на въпрос кой от недоволните трябва да бъде удовлетворен. Взимам пример, за да го обясня това. Земеделските производители в предходната година реализираха гигантски печалби от покачената цена и от обстоятелството, че Русия не излезе на пазара предвид тежката година на своето зърнопроизводство. Направиха огромни печалби. Земеделието не се прави всяка година с огромни печалби - до степен да можеш да обновиш всичките си трактори, всичките си комбайни, да купиш джипове и т.н. и да ти останат пак толкова много пари. Това не е земеделие. Това се случва, това е хубава година, но вие си спомняте в библията за седемте тлъсти и седемте кльощави крави, които сънувал фараонът, нали, и как Моисей му обяснил. Има добри години, има недостатъчно добри, но именно мъдростта на управлението, което Моисей е демонстрирал, помага да се преминава през тези неща. Къде е мъдростта на управлението, което… на тлъстата крава й се слагат още толкова в яслата, за да няма за следващата година, когато… Между другото, годината е съвсем нормална сега и аз наистина не мога да разбера защо тези, преди всичко страшно… Те имат наистина тръстова структура, българските зърнопроизводители. Това са гигантски латифундии - за да си ги представите за кой изнемощял, става въпрос, трябва да му се дадат пари. Най-голямата е 1,2 млн. декара, най-голямата структура там, от зърнопроизводство. 30 000, 50 000, 40 000 - това е нормална латифундия.

Т.е. вие бихте подкрепил правителството…
Знаете ли какво значи латифундия? Латифундия няма нищо общо с конкурентно стопанство. Те понеже по веригата държат мелниците и държат и хлебопроизводството, те могат да диктуват цена каквато си искат на хляба, и са го направили. И ни карат, от миналата година ни накараха в България, зърнопроизводител, да плащаме цена, която е като в Европа.

Т.е. правителството трябва да е твърдо със зърнопроизводителите, да не отстъпва на техните искания.
Аз в момента само анализирам, в момента само анализирам и казвам върху каква е…

Въпросът е ще разчитат ли на политическа подкрепа, защото това би окрилило една твърдост на министър-председателя, на министъра на земеделието, когато знаят, че тяхната братска партия от Европейската народна партия ги подкрепят.
Ние отказахме да подкрепим бюджета на първо четене заради всички тези неща, които той съдържа. Заради лисата на противодействие, буфери срещу рисковете, заради липсата на реформи, заради тия банкрутирали министри. Вие ме питате реформа на пенсионната система. Ами, той е банкрутирал отвсякъде министърът, той пробва всичко. Не могат синдикатите очевидно да направят реформа в пенсионната система, не могат. Трябва да дойдат хора, които все пак гледат общия интерес, а не синдикален някакъв интерес, и да направят реформата. Поради всички тези причини, че няма отговори на тези въпроси, че на един полицай на улицата стои един в канцеларията, заради всичко това не може да бъде подкрепен тоя бюджет, защото… И не може сега, на второ четене вие ще ме питате ще гласуваме ли определени суми. Те не се гласуват, между другото, по този начин, гласуват се сумарно. Член първи - приходи, член втори - разходи. Там ще има против приходи, против разходи и т.н.

Тук може да чуете разговора:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=811334
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57

Re: Интервю на Иван Костов за Дарик Радио - 10.07.10

Мнениеот Николина Манчева » 18 Дек 2011, 03:08

;)

Костов:

ТОВА Е КРИЗАТА НА ПОПУЛИЗМА, ЗАЩОТО ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ТОЙ Я ПРЕДИЗВИКА.


Изображение


Лидерът на ДСБ Иван Костов, три пъти Политик на годината в класацията на Дарик - през 1997, 1998 и 1999 г, след което въведохме и правилото, че политик на годината можеш да бъдеш максимум три пъти, събеседник в „Годината” на Дарик:

Вие от какво се лишихте през годината на кризата?
Ами, може би сега ще се лиша от ските.

И това ще го направите заради това, че е криза, по финансови съображения.
Ами, съобразяваме се с финансовите ограничения на кризата. Разбира се, моите доходи като народен представител останаха стабилни, което не може да се каже за доходите на огромна част от хората.

Т.е. няма причина да не идете на ски. И аз това щях да ви кажа.
Да, но въпреки, въпреки това се появяват такива разходи, за които не ми се иска да говоря пред хората, но с които рано или късно всяко семейство се сблъсква. Свързани са с така, с… да, моят баща не е добре хич. Трябва да го кажа в един момент, получи…

Т.е. годината на криза за вас има лично кризисно измерение, което няма нищо общо с другото. А как да наречем тази криза?
…много тежък инсулт, хеморагичен, и… Коя криза?

Ами, тази криза, за която всички говорят. Тя си няма име. Нали миналия век има четири велики депресии. Най-голямата си е ясна. Тази през края на 20-те…
Две, две, две, не може да има четири велики. Има две велики.

Гледах различни. Тъй или иначе, на всяка криза й дават име. А тази криза си няма хубаво, ясно, велико, голямо име.
Ами, още няма, да.

И вие как бихте я нарекли?
Вижте, на мен ми се ще да погледнем от положителна гледна точка. Кризата от този порядък ще накара Европейския съюз и изобщо евроатлантическия свят да се опита да се пребори за своето много силно място, което заема в световната икономика и в световната политическа система, поради тази причина, защото икономическото му могъщество е основно.
Това означава, че вероятно ще се преоценят редица политики и ще се потърсят нови решения, защото, ако не го направи това евроатлантическият свят, тази криза ще доведе до глобални размествания в икономическите и политическите центрове за влияние на бъдещия свят.
И в този смисъл за пръв път се появява едно могъщо конкурентно предизвикателство пред зрелите демокрации. И е много важно те дали ще могат да отговорят. Ако говорим на най-високо ниво, това е според мен най-сериозното предизвикателство. Разбира се, като хора, принадлежащи към… нали, направили своя цивилизационен избор в тази посока…

Т.е. криза на западния свят.
Криза, криза…

Кризата на западния свят ще го нарече Иван Костов.
…заплашваща позицията… Не, криза, заплашваща позицията на западния свят. Заплашваща да… след като свърши, ако тя действително е ледников период за Европа, както предупреди канцлерът Меркел, това означава, че след 10 години Китай, Индия, Бразилия и Турция ще бъдат икономически гиганти, а Европа ще бъде една, една малка, един малък полюс в съвременния свят.

И как да се държи България в кризата? Тази седмица и миналата даваше…
А, това е съвсем друг въпрос.

…даваше два възможни избора. Да бъдем като… и можем да изброим много народи - и французи, и германци, и всички останали, които ще подписват междуправителствено споразумение за задълбочаване на икономическата и фискалната интеграция. Другият вариант е да бъдем като англичаните - да не искаме да участваме или да имаме условия, за да участваме.
Вижте как го казаха обаче чехите и унгарците. Няма да подкрепим, ако ни се посегне на суверенитета да определяме данъците. Т.е. не казват да, а казват…

Ама, България казва същото.
…а казват, казват не, ако ни се посегне на данъците.
А ние казахме да и мълчим за другите условия, което, което според мен е много по-слаба позиция от тази, която изразиха Унгария и Чехия.
Унгария и Чехия, заявявайки тази позиция, казват, че стават непреодолимо препятствие пред план за хармонизиране на данъчното облагане и на данъчната основа, на базата на която работят данъчните органи.

То поради това няма стане.
Това е много по-сериозно. Ами не, но, но може да се коригира като амбиция. Въпреки че вижте, целият проблем е, че този пакт не решава нито проблема за защита на еврото, нито другия, още по-тежък проблем - проблема за дълговете и за падащите кредитни рейтинги. Аз снощи гледах…

Така казват и англичаните.
…„Евронюз”. Основната новина беше тревогата за падане на, за загубата на кредитния рейтинг на Франция. Това е, което вълнува най-много примерно френската публика на „Евронюз”.

Т.е. вие си представяте, господин Костов, Европа, по средата Европа и от двата края Великобритания и България, които са на особена позиция.
Не, искам да кажа нещо, което… изразяват почти всички икономически наблюдатели. Всъщност показва го и пазарът. Фактът, за който вие и за който… беше вкаран в нашия дневен ред, е вкаран там, за да не забележим, че той нито стабилизира еврото, нито, нито помага да се реши дълговият проблем. Това е според мен по-големият въпрос. Знаете ли за какво свидетелства това. Това свидетелства, че Европейският съюз не намира сила да се изправи и да посрещне предизвикателството на своите два най-тежки проблема, а избира един по-малък, по-малко тежък проблем, за да го реши него, което по никакъв начин обаче не кореспондира или по много косвен начин кореспондира с другото.

През тази седмица в парламента…
Това, вижте, това обаче разфокусиране на интереса, създава тревожна обстановка вътре в страната. Защото, ако не се защити еврото примерно, ако не се защити ефективно еврото, през валутния борд у нас ще нахлуе инфлация. В най-добрия случай на развитие на нещата. Ще нахлуе инфлация. Хората затова казват - какво да правя с депозитите си, какво да правя с кредитите, какво да правя… нали, задават си практични въпроси в тази ситуация, защото те усещат, че през специалните механизми, с които България е скачена с европейската дългова криза и с европейската криза на еврото, това нещо непременно ще резултира в България. Разбирате ли, и това е големият проблем за българите, по който няма дебат никакъв. Никой не говори нищо. Никой не казва какви мерки се взимат. Изобщо ще се вземат ли мерки някакви.

И вие какво предлагате?
Аз предлагам да има дебат. Хората да са наясно, защото на мен ми направи впечатление, че министър Николай Младенов каза да сме отговорни към държавата, ама, ама ние трябва да сме отговорни първо към хората. Първо към гражданите, първо към българските фирми. На тях трябва да, някак си да облекчаваме ситуацията, защото държавата е заради тях, а не те заради държавата. В този смисъл държавата в общия случай действително, ако тя се оправи, и за тях е добре, но тя може да се оправи, прехвърляйки цялата тежест върху тях, което няма да бъде справедливо. Може да ги вкара в изключително тежка ситуация, ако примерно не ги предупреди. Защото често пъти бизнесът е в състояние да вземе добро решение за себе си. И гражданинът, фамилията, семейството може да го направи добре, ако е добре ориентиран за това какво ще се случи, тоест, ако знае какво има на, какво идва отсреща. А ние по този начин, мълчейки или подхвърляйки теми, които не са темите на хората, примерно темата за фискалната стабилност, която е тема за стабилност на бюджетите. Бюджетите са институции. Кой разбира от институции? Дали пък тази мярка е достатъчна да стабилизира всички бюджетни институции във всички страни, особено тези, дългови, дълговите въпроси? Отговор - очевидно не е, не е в състояние. Разбирате ли, разговорът…

Те го подхвърлят Меркел, Саркози, той не го подхвърля, да, Бойко Борисов. Те големите го подхвърлят.
Разговорът, разговорът… Да. Ами, това е времето на кризата на популизма, ако искате заглавие. Как бих я нарекъл? Голямата криза на популизма е това, което се случи, защото популизмът предизвика до голяма степен тази криза.

Вие през тази седмица в парламента остро поставяте въпроса за тези 200 млрд. евро, които европейските държави се готвят да съберат, за да дадат…
500.

От една страна, в Международния валутен фонд са 200. Отделно ще събират в европейски фонд.
500.

Та вие поставяте въпроса дали България трябва да участва. Това, изчислявате участието на 3,5 млрд. евро, ако ясно съм разбрал.
Взех го от медиите.

Само че интересно защо пък чехите, поляците, те са извън еврозоната, хайде за датчани и шведи може би е по-ясно, и Великобритания е петата страна извън еврозоната, които казват, че ще участват. А българите, които непрекъснато твърдим колко сме стабилни и колко са добре финансите ни, да не участваме. Ако ние обикаляме из цяла Европа и повтаряме, че сме много добре, тогава какъв е аргументът да сме по-различни от Чехия и Полша в едно общо решение.
Нямаме ефективно възможност да внесем капитал, което да създаде доверие в европейски солидарен механизъм. Нямаме ги парите. Правителството ги няма. Няма как да ги вземе. Германия може да ги внесе на няколко вноски през своя бюджет, но ние просто ги нямаме.
Ние сме, да не забравяме, най-бедната страна в Европейския съюз.
Ето ви отговора.
От най-бедните не може да се изисква да бъдат солидарни да спасяват другите. Ето отговора.

А вие смятате, че с подписването на това споразумение България поема ангажимент, ако го подпише през следващата година, да даде такива пари.
Аз го казах в изказването си. Или това означава задължаване веднага, още в сегашния момент, което е абсолютно, не виждам как може да бъде направено. Или означава, че входът за въвеждането на еврото става платен и той е три милиарда и половина, което за нас фактически е зазиждане на вратата, през която можем да, да излезем от борда и да въведем еврото.

Не ви разбрах докрай.
Защо?

Всъщност как да се държи България? Въпросът, с който започнахме.
Ами, да си…ами, да защитава интересите…

Някак си Европа изглежда разделена на две. И в единия край е Англия, която е отделна, Великобритания е отделно, и всички останали изглеждат съгласни около нещо, което не е много ясно какво, но съгласни.
Значи, аз не съм либертарианец и не съм глобалист. Аз не мога да се вкарам в мач, който не зависи от мен. Това дали ще се спаси еврото, или няма да се спаси, дали ще се реши дълговият проблем на Гърция, на Испания, Португалия и прочие, или няма да… то не зависи от мен, не зависи от българските политици и от българските институции.
Това не е специално нашият проблем, това не е нашата среща със съдбата.
Нашата среща със съдбата е от съвършено друго естество. Тя е защита на интересите на българските граждани и на българските фирми при каквото и да е развитие на рисковете, свързани с тези проблеми. Това е отговорно национално поведение.
Първо да решим този въпрос и тогава, т.е. да се разберем как се решава този въпрос, и тогава вече, ако ни останат някакви сили, да се включим и в решаването на другия въпрос.

Симеон Дянков каза, че всъщност България има условие, макар и не директно поставено, и то е намаляване на съфинансирането на проектите по европейските фондове от 20, каза той, на 10%. И че паралелно България води тези преговори. Той направи връзка с това дали ще подпишем пакта.
Да, ама казал ли го е това министър-председателят? Вие откъде знаете.

От Симеон Дянков.
Вижте, никой не знае какво министър-председателят е чул и какво е казал на тази среща на министър-председателите, продължила през нощта и завършила на сутринта на 9 декември.

Само след двайсетина минути ще чуем.
Никой не знае, никой не знае за това. Това дали е вярно, дали не е вярно, казано ли е, защитено ли е, не е ли? Изобщо къде са, къде е програмата, която българският министър-председател има намерение да приложи, за да защити точно тези интереси, за които говори. Нали това го караме да дойде да направи в парламента. Да се опре на доверието на българския парламент, да се опре на доверието на институциите и опрян на това доверие, да тръгне да решава.
Но ние имаме министър-председател, който създава съвършено друга представа за решаването на проблемите в държавата.
Тук, у нас, всички проблеми се решават от силния човек, в кавички силния, ще прощава, но от някакви персони, или от него, или от някаква друга персона, а институциите…

Някои казват, че това тръгва още от времето, когато и вие бяхте министър-председател. Може би така е организирана държавата?
Не, не, не. Ние създадохме и укрепихме институции, които бяха попилени от кризата по Жан-Виденово време. Друг е въпросът, че това е теза, която, нали, евтино се използва от, от политически опоненти на всеки министър-председател.
В случая обаче той не влиза в парламента.
Аз по всеки въпрос съм бил в парламента. При всяка защита на бюджета. Защо изобщо забравяме това.
Аз с всеки важен акт съм бил в Народното събрание.
Убеждавал съм народните представители и за Косово, и за какво ли не.
Винаги съм бил там, сред депутатите.
Къде е министър-председателят?
Той е пред камерите, където се представя като човек, който е способен да реши проблеми.
Добре, ама тези проблеми, за които сега говорим, те са много сложни, много комплицирани. Вие самият трудно заемате гледна точка, от която, така, да се хвърли максимална светлина върху този вид проблеми за вашите зрители.
Вижте колко е сложна ситуацията и никой не прави усилия тази ситуация да се реши от българските институции, които за целта трябва да бъдат укрепени - с информация, със съгласие, с консенсус, ако може, за да може действително да се изработи силен и демократичен отговор на въпроса.
Ние в момента чакаме да чуем какво ще каже господин Дянков, какво си мисли, или какво си мисли министър-председателят, или какво казва.
Това е пълно отрицание на начина, по който институциите в условията на една демокрация пресрещат и решават проблемите.

Другото събитие от годината в нашата класация са изборите. Резултатът от тези избори обаче поставя под въпрос оставането в парламента, за който говорите, на сините. Или не мислите така?
Не, не поставя. Това беше пропагандна акция, която внимателният анализ на резултатите от изборите отхвърля категорично.

Това означава ли, че ще продължите в същата конфигурация участието си в политиката - със Синя коалиция, със СДС, ДСБ?
Резултатите от изборите като пропорционални избори за общински съветници показват много солидно политическо присъствие на Синята коалиция, т.е. на партиите от Синята коалиция. Така че, ако ние сме заедно, ние имаме много сериозно и запазено място в българския политически живот. Това го вижда абсолютно всеки непредубеден, който е съумял да анализира резултатите. Сега, може, разбира се, много да се спекулира на базата на тези резултати, но другото са само спекулации.

Т.е. вие сте за Синята коалиция да продължи?
Е, това не е новина. Това е нашата политическа позиция, на „Демократи за силна България” от националното ни събрание.

И на парламентарните избори, които вече приближават, вие предлагате да се явите така?
Ние, ние сме за запазване на Синята коалиция, ние няма да сме хората, които ще я рушат. В това можете да бъдете сигурен.

От другите събития кое за вас е по-забележимото? Арабската пролет и краят на Кадафи, предизвикателствата, както ги нарекохме по-меко, пред МВР със специалните разузнавателни средства и Шенген, размириците в Катуница? За кое бихте искали да кажете нещо повече от простото статистическо изброяване, че това са забележими неща от 2011?
Според мен не това е, не това е гвоздеят на, на 2011 г. Преди всичко изборите, но ние за изборите говорихме. Сега вие говорите…

Знаете ли, ама изборите, като гласуваха хората, ги нареждат след кризата, след арабската пролет, след Катуница.
Арабската пролет много ми се иска да не бъде, да не бъде ислямистко-фундаменталистка пролет. Защото тогава няма да е пролет на демокрацията, а ще бъде нещо съвършено друго. Ще бъде реванш на фундаменталния ислям от режимите, които се опитаха да го, да го неутрализират.

И тогава много хора отново ще бягат насам, към Европа. Вие преди повече от 10 години взимахте решение за това как България няма да се съгласи да приеме бежанци. Сега пак ли ще защитавате тая теза?
Не, ако хората поискат да дойдат в България, ние имаме спогодби и сме цивилизована страна. Има просто узаконени права на бежанците.
В онзи случай, за който вие говорите, ставаше въпрос за депортация, повторно депортация на едни хора, които, изгонени от собствените си огнища, да бъдат изгонени още един път и да бъдат вкарани в България, където те не искаха да идват въобще. Това е съвсем друго нещо все пак.

Накрая задавам еднакви два въпроса на всичките ми събеседници. Единият може да изглежда маловажен, ама се очертава голям дебат следващата година - за пушенето. Вас може би е излишно да ви питам, но като политическа позиция ще подкрепите ли предложението на правителството пушенето да бъде тотално забранено в заведенията в България от юни?
Да, с приблизително същите аргументи, с които то ще бъде въведено. Аз съм го защитавал в Народното събрание, давал съм тези аргументи още когото ГЕРБ направиха компромиса и не се вслушаха в съветите. На много места се пуши в присъствие на жени, които са бъдещи майки. Не може да бъдем хора, които карат щетите от пасивното пушене да се понасят от хора, които не желаят да ги понасят. В този смисъл правилото да се уважават интересите на другия и собствената ти свобода да не накърнява правата на другия са според мен ценност номер едно. Нямаш право да нарушаваш и да нанасяш щети на другия човек. Това е правилото в съвременната цивилизация.

Накрая, в годината на кризата и на многото лоши неща, за които говорим с всички в това предаване, какво е хубавото, което се случи през 2011-а?
Аз съм помислил върху този въпрос и съм абсолютно убеден, че хубавото е, че беше защитено Южното Черноморие на България. Не беше позволено да се реализира гигантски и абсурден проект, по силата на който трябваше огромни танкери да разтоварват петрол в открити води на бургаското пристанище, да съсипва цените на туристическите имоти…

Говорите за Бургас-Александруполис.
Да, това е… Защитата, успешната защита на българското Южно Черноморие е едно от най-хубавите неща. Аз тука искам да напомня на бургазлии, които сигурно са следели навремето нещата, че първите хора, които заговориха, които направиха пресконференция, показаха картата, събудиха общественото чувство по отношение на този въпрос, бяхме ние, „Демократи за силна България”.

Обаче и вие сега се наредихте в редицата на тези, които казват в отговор на въпроса какво хубаво се случи през 2011 г. какво не се случи. Повечето казаха - ами, не се случи да се сринем, кризата да ни унищожи. Аз питам нещо, което е станало. Вие казахте не стана Бургас-Александруполис.
Не, аз казвам:
защитено беше Южното, туризмът и икономиката на нашето Южно Черноморие. Така казах аз.
И ако друга заплаха от подобно естество надвисне над цялата икономика на този регион на страната, трябва да бъде отклонена по същия начин.
Това, че сме успели да защитим собствения си интерес пред могъщи други интереси, е много хубаво нещо. Това е, това е хубавото, а не че сме развалили нещо. Ние сме запазили своето.
Сега, вярно е, че ще платим едни 12 милиона на руските агенти, които под формата уж на специалисти по този проект са дошли в страната и дълго време се подвизаваха тука, но това е в порядъка на тези активни операции за финансиране, които главното разузнавателно управление на армията и ФСБ винаги са си позволявали да правят на гръб, на чужд гръб, в случая на България. Така че не всичко е много хубаво в това, но все пак не се посегна на хората, на цената на техните имоти, не се посегна на цената на апартаментите, на хотелите, на ресторантите, на бизнеса им. Не се изправи оня гигантски танкер пред очите на плажуващите в Несебър, в Поморие и прочие. Това е, това е много важно. Според мене това показва способност за защита на интересите на обикновените хора, на българския бизнес. Това е добре.

http://www.dariknews.bg/view_article.ph ... _id=825790
:clapping:
Николина Манчева
 
Мнения: 1410
Регистриран на: 17 Окт 2008, 22:57


Назад към Важни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron