ЖУРНАЛЯ И ЖУРНАЛИСТИ!

В този форум можете да публикувате интересни материали намерени в мрежата

Re: ЖУРНАЛЯ И ЖУРНАЛИСТИ!

Мнениеот elenabel2002 на 30 Ное 2009, 22:04

Един приятел,който съвсем наскоро навърши 60-години/това поколение е знаково за България/ :) отново даде повод дори в деня на своя юбилей да си припомним пророческата мисъл на нашия неповторим писател-Д.Талев, който благодарение на широкия си поглед върху тогавашната действителност в България е успял да погледне по-задълбочено на живота въобще и толкова надалеч във времето ,че неговите думи и днес ни дават основа за мислене в правилна посока.Комунизмът за България независимо в чие лице /на преименувани,реформирани,стари,нови ,модерни,ретроградни ...комунисти / го откриваме ,е равнозначен на фашизъм ,а това е съвременен поглед на цивилизована Европа и е справедливо санкциониращото въздействие към всяка една държава,която толерира комунизма,независимо как,кога,защо...Предстои и у нас децата да научават от учебниците по история тази истина за комунизма и да я помнят не за друго,а за да не се повтори за България: отново да стане подвластна на хора,чиито погледи са отправени към "империята на злото " т.е. към злото от миналото ,което с общи усилия надмогваме по пътя на развитието на демократичното общество -общество на свободни граждани ,които творят собствените си съдби с вяра и обич помежду си.Вярвам ,че сред свободните граждани в нашето общество ще израстнат и достойните български журналисти,които са призвани да бъдат критични за да изпълнят своя дълг -за обществен коректив с примера ,който дават - подобно на Ориана Фалачи и всички тези достойни журналисти като нея - с остро,но неподкупно перо.Мисля,че има сред нашите журналисти такива,които носят силата и способността да отговорят подобаващо на предизвикателството да отстояват с достойнство обществения интерес и по този начин да подпомагат развитието на демократичното общество у нас. Всичко това си мислех тази сутрин докато слушах за спора,който се води относно "за" и "против"
пълния член в българския език.Нито езиковедите,нито писателите,нито представителите на либералната мисъл у нас ,а още по-малко младите хора,колкото и знаещи да са те- могат да сложат точка на този спор без активната намеса на журналистите-тези ,за които писането е призвание както и говоренето и затова е важно да осъзнаем ,че е време да призовем нашите журналисти да изпълнят своя дълг към обществото ни с думите на Ботев:"Послушайте, мои мили гълъбчета..." вместо да се гневим срещу тях :clapping:
Аватар
elenabel2002

Мнениеот Иван Кованджиев на 01 Дек 2009, 09:28

Хайде мои мили гълъбчетаааа, изпълнете своя дълг към обществото и кажете истината за комунизмааа...
Аватар
Иван Кованджиев

Мнениеот elenabel2002 на 01 Дек 2009, 11:06

:) :yahoo: :tease: :clap:
"...И така, падайте на колене и поблагодарете, мои мили врабци и цанцугери, бача си
Добря Войникова, който се е постарал да ви напише "Теория на словесността" и
който се е завзел да ви направи хора. Нам отдавна вече е нужен такъв човек и
такава книга. Същото говори и остроумният критик във в. "Напредок". Досега
хората са се учили в различни училища и изучавали са всевъзможни книги и науки,
а отсега работите ще да се опростят и улеснят. Земете книгата на Войникова,
прекръстете се, прочетете я и станете разумен човек и остроумен писател.
Разбира се, че ако отец Марко Балабанов да би се родил после г-на Войникова,
той не би ходил в Париж да изучава Ламартина и не би се върнал без мозък. Но
историческите съдби са необясними. Боже мой, кой дявол се е надеял, че из
главата на г-на Войникова ще да се роди такава нравствена сила, която ще да
захлупи под калпака си даже и г-на Оджакова и неговата "Наука за
песнотворството"! Както щете, а на г-на Войникова тряба да се окачи голямото
петало. (Букурещките чорбаджии завиждат.) Ако г-на Оджаков ни учи само да пеем
"Чам-чам дибинде", то Войников ще да ни научи да мислиме (радвай се, г.
Сапунов!), да пишеме (радвай се, г.Найденов!), да разсъждаваме (радвай се г.
Савич!), да философствуваме (радвай се, Мемиш паша!), да дипломатизираме
(радвай се, дядо Блъсков!) и да мъдрословиме (радвай се, г. Войников!). Из
последния брой на "Хитър Петър" се види, че влиянието на г-на Войникова се
разпространява необикновено бързо. Боже мой, и г. Паничков е захванал вече да
блее, а ние сме имали слабост да мислиме, че това словесно животинче е способно
само за клисарин или за "червочист" по касапниците. Идете после това и не
радвайте се г-ну Войникову! Но г. Паничков си има и врожден талант. Секи от вас
знае, че зимно време в Калофер остават само жените, селските терзии, копачите и
поповете, защото мъжкото население отива в Цариград да шие на Амбарът. В това
време в Калофер дошел нов ага. А кой ще да го посрещне? Жените и поповете
решили да изпроводят г-на Паничкова да се поклони на забитина и да му каже
"добре дошел", защото г. Паничкова още в онова време се считал за "окумушин".
Г. Паничков отишел в конака, поклонил се на агата и рекъл му смирено: "Сен сън
пезевенк, аго!" Разбира се, че на агата се не харесало това приветствие и той
захванал да бие калоферския "окумушин". Тряба да ви кажа и това, че из къщата
на г-на Паничкова се видел конашкият двор, а сестрата на окумушина стояла на
прозореца и гледала как ще да бъде посрещнат брат й от агата. Когато тя видяла,
че бият "окумушина", то извикала: "Мамо, а, мамо, бият Димитърча!" - "А защо го
бият?" - попитала майката. - "Димитърчо наддума агата" - отговорила дъщерята.
Из сичкото това вие видите твърде ясно, че редакторът на "Хитър Петър" е бил
знаменит още в онова време, когато е мислил с мозъка си, когато е слушал с
ушите си и когато е говорил с устата си.

Но както и да е, а българската журналистика напредва. Ние сме твърдо уверени,
че ако се появят още един "Хитър Петър", още един "Гражданин" и още един
"Напредок", то българският народ ще да отнеме "Баламук" и лудите ще да останат
без столнина.Токвил говори, че сяко едно правителство прилича на народа си, а
аз ще да кажа, че българската журналистика прилича на нас с вазе. Когато
публиката няма нужда за здрава храна, то за шарлатаните се открива широко поле.
Нека ни дава господ бог повече разум и по-малки пъпове!"

Лек ден !
П.П. От днес имаме с един евродепутат повече-Успех на Св.Малинов :good: и още:"..."Днес гражданите на ЕС влизат в нова ера. Днес е първият ден от един по-ефективен, по-модерен и по-демократичен ЕС за всички граждани", заяви Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на тази година"
Аватар
elenabel2002

Мнениеот elenabel2002 на 11 Яну 2010, 13:56

Макар да нямам желание да откривам нови теми/радвам се,че с всеки изминал ден темите ,които се виждат тук -наистина се увеличават /и без съмнение всеки човек ,който посещава нашия форум-може да си избере тема ,в която да напише нещо от душа и сърце,ей тъй -искрено и спонтанно както подобава на хората ,живеещи без предварителни нагласи ,предпочитащи да изявяват себе си и мечтите си,оставайки верни на себе си и с желание преди всичко да споделят мислите си ,а не да се борят с ограничения,забрани,неразбиране...изобщо да вървят срещу себе си. Не приемайте лично написаното от мен.Тази тема ми е любима, не защото- не съм открила достойните журналисти у нас ,за разлика от достойните политици,учени,поети,композитори,художници,знаятчии,управители....изобщо достойните хора ги има навсякъде и винаги когато човек общува с тях ,няма как да не се чувства щастлив и радостен.С чувство за хумор лесно се излиза от систематаДА/НЕ,която наред със своите предимства има и своите недостатъци,но какво да се прави когато и хуморът не стига-вероятно нуждаем се от ПОвече чувство за хумор. :) Позволих си с повече думи да се настроя на вълната на журналистите у нас тъй като искам да напиша: за Л.Кулезич.И друг път е ставало дума ,че я харесваме като цяло -тя ни зарежда с добро настроение ,дори когато казва ,че не харесва един или друг световноизвестен творец ,а пък той е харесван от милиони хора по света .Честно казано опитвам се да разбера какво иска да ни каже,когато се определя като "православен коктейл',който има отношение към книгите на Дан Браун такова- "и "да' и "не",всъщност дали не е : разбирай книгата му както щеш.А иначе няма как да не забележи човек колко своеобразен е нейният стил на обличане и особено когато е успяла да избере дрехи за себе си с цветове, каквито само един истински ценител на модата би си позволил да облече-например дреха в кафяво и синЬо- цветове ,съчетани така красиво,че няма как да не открием красотата,чийто посланик въобще е самата Люба.Освен това в присъствието на други журналисти излъчването на Л.Кулезич ,вижда се- че е неповторимо.Пиша всичко това за да мога да напиша още,че трябва да правим разлика между безбройните журналисти ,които харесваме и достойнството,което откриваме или неоткриваме у някои сред тях .Опитах се да напиша за една друга наша журналистка,която публично разказа за своята мечта и то не къде да е ,а избрах именно темата ,в която имаше информация за "Атака" и за откритото намерение на управляващите да проследяват гражаните ,които искат да общуват открито и свободно ,което е недопустимо ,толкова ПО-недопустимо колкото по-цивилизовано е обществото ,в което живеят.Мисля,че журналистите не търсят широка обществена подкрепа ,а искат да отстояват свободата си за широка обществена изява,което само на пръв поглед изглежда противоречиво като подход.Нашите журналисти не веднъж са подценявали обществената подкрепа и това не веднъж ги изправя пред невъзможността да дадат пример на народа ни :за изява на свободната воля ,с която да допринасяме за демократичното развитие на обществото ни.Радвам се всеки път ,когато имам възможност да чуя по НТ Люба К. и искрено пожелавам на другата наша изявена журналистка-Илиана.Б :УСПЕХ! :good: :)
Аватар
elenabel2002

Мнениеот Любомир Вучков на 11 Яну 2010, 19:17

elenabel2002 написа:....... искрено пожелавам на другата наша изявена журналистка-Илиана.Б :УСПЕХ! :good: :)

Много ми е любопитно с какви точно журналистически изяви е впечатлила въпросната Илиана? Това, че е работила в Нацианалната телевизия, та даже и заемала висок пост и претендираща за още по-висок пост, може ли да бъде критерий за изявеност? Това, че води предаване по Канал 3 "МиниМистър и МимиМисис" (или нещо подобно беше) може ли да се определи като върховно журналистическо постижение? Това, че е един от лидерите на Радио К2, наред с Дачков, Косьо Христов, Клара Маринова и т.н. и където гостува известният кат "Боабаб" стар Еленин приятел - гаранция ли е за професионална и политическа почтеност?
Поставям тия въпроси не риторично! Ако някой беше гледал предаването на Сашо Диков "5 за 4" с гост въпросната Илиана и реакциите й на въпроси и на обясненията й за отнетия лиценз на К2, при това по време и след излъчване на репортажа с "главния виновник" за отнетия лиценз и размяната на обвинения за някакъв евентуален подкуп - кой къде на кого и как - (на която тема е посветен материал и в "24 часа"), сигурно би могъл да си направи обосновани изводи, че поредната страстна защита на elenabel2002 на въпросната Илиана най-вероятно е продиктувана или от прекомерно слушане на К2 или просто от извиращата, бликаща неудържимо общочовешка любов към всеки и всичко, вкл. и към Иван, Урко, Никман, Демократъ и подобните им. Поради което пък някой може да си направи аналогията между изброените и Беновска - и може би не без основание! Но това не може да служи за повод тук, в тоя политически сайт да се рекламират и толерират подобни образи и явления!
Изображение
НЕКА НОСИМ В ДЛАНИТЕ СИ ЖАРАВАТА, А НЕ В ОЧИТЕ ПЕПЕЛТА!
Аватар
Любомир Вучков

Мнениеот elenabel2002 на 11 Яну 2010, 21:11

"...известният кат "Боабаб" стар Еленин приятел -..."
Любо, хубава е твоята забележка ,че тук би трябвало да се пише преди всичко за политика .За политика ,произтичаща от разбирането ни за Демокрация и в този смисъл е изключено да не пишем и за приятелите ,за съмишлениците,за симпатизантите ..... изобщо за хората,които свързват себе си с незаменимата ценност за обществото ни, каквато е Демокрацията и в този смисъл наистина Boabab го възприемам като приятел и доколкото знам той е един от активните участници във форума DEMOCRATI.ORG.Вероятно знаеш,че в този форум има необяснимо отношение към хората,които си позволяват да не зачитат авторитета на Иван и някои други от най-активните участници.Там мненията на отделните участници се приемат лично и дори Ники използва такива несъстоятелни обяснения ,че според него писането там въобще можело да посрами едва ли не цяла една партия ,представи си :tease: ,а за Мима ,която си служи с лепене на етикети и яко преследва пишещите - като истински надзирател във форума ,какво друго може да се каже ,освен да я посъветваме поне с младите да бъде по-толерантна и да го приема с чувство за хумор, щото и тя също обича да й се помага в трудната и отговорна работа на модератор :P Но това за авторитетите там е друга тема ,а за авторитетите тук и на други места си струва да пише човек.За Илиана Б. не искам да се повтарям и наистина ще се радвам -дано да получи подкрепа от хората,до които е адресирала своето открито писмо за да може да осъществи мечтата си и да продължи да се реализира като политически журналист,наред с всички останали,които са избрали да работят на това поприще -обществото ни има нужда и от такива журналисти ,които са твърде различни от Велизар Енчев да речем и от другите ,които работят в Скат.Не е тайна ,че Люба К.също работеше с ЯД ,но и затова ли трябва да не забелязваме нейните изяви в НТ-затова ли ,че вече не работи с него трябва да се радваме на нейните наистина интресни находки като журналист.Хубаво е за всеки човек да може да споделя и тук в това пространство с приятели,познати и не дотам познати и съмишленици своите мисли и във връзка с това отправям молбата си към всеки един ,който осъзнава смисъла на личната свобода,радостта,щастието и изобщо живота :Моля,не приемайте лично - написаното от мен с обич!И за забележките на Любо е същото-не ги приемам лично :P Затова си позволявам да пиша каквото си знам.Хайде , пишете и вие :clap: И да не се случва тук- като в другия форум,само да четем.
Приятна вечер!
П.П. Zdravka, някъде там в другия форум е написала нещо за индиговите деца.Други пишат за кристални деца,а всъщност децата родени след 1970 година ги наричат общо: новите деца ,които дай Боже ,да съумеят да отстояват утвръждаването на такива взаимоотношения между хората в обществото,че наистина ширещата се днес наглост - да отстъпи.
Аватар
elenabel2002

ЖРИЦИТЕ И ЖРЕЦИТЕ НА МАНИПУЛАТИВНАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Мнениеот Любомир Вучков на 19 Яну 2010, 01:08

ЖРИЦИТЕ И ЖРЕЦИТЕ НА МАНИПУЛАТИВНАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Нека да ми бъде простено, но може би съм единственият човек, който не е гледал нито една серия на „Биг Брадър”. И нито една серия на който и да е турски сериал (латиноамериканските също ги избягвах, а в много далечните вече години май гледах нещо от „Робинята Изаура”). Та затова и досега никога не съм се произнасял относно художествените достойнства на тия продукции – просто нямам право да говоря за нещо, което не познавам, макар да имах усещането, че освен на пошлата политическа пропаганда, за нищо друго не служат.
Така до оня ден стоеше въпросът и с т.н. „Шоу на Иван и Андрей” по Нова ТV. Според представите ми такъв формат в световен мащаб съществува, при това сигурен съм – има качествени постижения. Защото SHOW означава нещо да показваш, при това показването трябва да се базира на реалност и да култивира определени вкусове, да формира определени, за предпочитане – високи – естетически и художествени критерии в наблюдаващите. Има и формат TALK-SHOW. Там освен да се показва нещо, нещо се и говори. Но се говори смислено, съдържателно, обективно, а внушенията пак са подчинени на определени правила – и естетически, и художествени, а защо не – и политически, съобразно идейно-културните пространства, в които се позиционират създатели, рекламодатели, водещи. Но понеже витаеше слухът, че „Шоуто на Иван и Андрей” изобщо не може да задоволи и най-непретенциозния вкус на масовия потребител, просто не бих могъл да му отделя време, за да добия непосредствено впечатление.
Но оня ден бях шокиран от всепризнатата манипулация на това „шоу” на тема „Протестът пред Парламента срещу ЗЕС на 14.01. т.г.” И като жив свидетел и участник в това събитие трябваше да наложа ярем на волята си и да го изгледам – иначе пак не бих имал право да го коментирам.
Гледах, гледах – и бях отвратен! Надявам се – и други като мен, а за тия, които не са го гледали, да спомена някои моменти. А дали съм прав или не – всеки може лично да се убеди, като посети
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2273/

Шоуто, предварително провъзгласяващо участието на певицата Кали и парапсихоложката Илияна Чаушева - Гючкен (да ме прощават и двете, може и да са много известни, на на мен имената им нищо не ми говорят), започна с някаква пародия на „Светът е за двама”. Парчето беше в изпълнение на Дони с типичния му имидж и една хубавица, чието име така и не разбрах. Абе нещо беше като Жанел ли, Шинел ли (Гоголь би се обърнал в гроба) или пък Шанел (може би красавицата иска да мине за далечна роднина на известната Коко?). Всеки случай - не беше Жизел, нямаше как и да бъде, щото съм гледал постановката в големия Кремълски дворец и там балерините не правеха такива лупинги – с тяло и глас.
Но тава не е нищо в сравнение с онова, което последва – репортаж от Протеста. Репортерка – пак някаква неизвестна на мен, представила се кратко, но многозначително:

Име – Мария Силвестър (!!???). Бе много сребро и злато се лее в тоя ефир, ей! Даже може би по подобие на древните инки, наливали разтопения метал в гърлата на алчните конквистадори .... А у нас – на алчните за субкултура - в мозъците им (ако имат) или в черепните им кухини?!
Професия – тежка журналистка (!!???). Не добих такова впечатление ни от физика, ни от поведение, ама никому не е забранено да се представя както си иска!
Хоби – обича да й влизат в личното пространство (!!???). Нещо не разбрах кои точно и как го намират това, което търсят в личното пространство, ама нейсе! То затова шоуто е шоу, а не е Библията – всичко да има в нея, я!
Професионални умения и интереси – няма много време за такива глезотии, дори и въпросният репортаж тя не пожела да го изпипа докрая, защото бързала за епилация (!!???). То в бързината така и не стана ясно кой ще я пили, ама и ако тоя е професионалист като клиентката си, много вероятно е тя да си остане космата. Но пък някои може да обичат и такива, не всичките се нахвърлят на туркини, де! Всеки случай от очите й струяха огън и жупел – превъзходно измайсторени от атрибути на гримьорската козметика, но по скромното ми мнение – вместо като средство за привличане отблъскваха като едноименни магнитни полюси. Поне мене де – дето се имам уж за железен човек и всяка по-едра магнитна катарама на впити джинси фокусира погледа ми.

Но сега да обърна поглед към репортажа и да го поставя на фокуса си. Най-значимите обекти, според Сребристата, бяха едни старци, усилено потърсени и манипулативно интервюирани с въпроса „Знаете ли какво е това интерфейс?”. Бас държа, че и Сребристата може да има представа за интерфейс толкова, колкото ако поне се занимава с готвене (а не се препитава по ресторанти и барове), защото в кухнята най-простият пример за интерфейс е границата между оцета и олиото като две несмесваещи се течности. Старците и някои такава като тях представа си нямаха от сложния даже за абитуриент въпрос, но си изказаха болките против тока, водата, парното и другите им тегоби, включително и срещу „американските паразити”. От което Сребристата направи многозначителния извод, че събралите се на протест протестиращи не знаят за какво протестират или просто са объркали протеста (!!!???). Е това ако не е манипулация, здраве му кажи! Вярно, че за да си сложи маската на някаква обиктивност, по дума-две на микрофона казаха и Асен Генов и Капон, даже в обектива на камерата попадна и зам.-министърът на МВР Веселин Вучков (декларирам, че нямам никакъв конфликт на интереси с тая фамилия!). После Сребристата се опита да впримчи един брадат танцьор, та даже и сама се качи на сцената, но вече слязла, не пропусна да вметне, че я били свалили, защото не се вписвала в сценария! И целият й репортаж завърши с връчване на визитката й на служител в Министерския съвет с поръката той да й се обади ( може би, но надали!)
После дойде време и шоумените Иван и Андрей също да се проявят като „журналисти” – те пък интервюираха самата Сребриста и другите две гостенки Гючкен и Кали - като не пропуснаха да си дадат мнението и те за протеста: „Едва ли и 20 % знаят за какво са пред Парламента!”.
Нататък в шоуто се случиха неща безинтересни, за да им се отделя време и внимание в подробности. Само конспективно:
Гючкен изложи успехите си в борба с престъпността чрез парапсихология – сеела захар в Пазарджик, съпроводена от полицейска патрулка, та така спряла убийствата. Не пропусна да отбележи международното си признание и контактите си с леля Ванга. Накрая чрез кръгови сегменти парапсихоложката демонстрира на зрители и водещи възможностите си да променя живота на човек. Може и да може, защото самата Кали призна, че няма проблеми, защото е била клиентка на Гючкен. Ама малко по-късно се изпусна, че имала проблеми със секса, с малките си цици и с татуираните на корема си йероглифи (за радост на някои - показани в едър план пред камерата. И накрая Кали изпя нещо като песен, от която се разбра, че изгаря от любов (а да напомня, че малко преди това съвсем друго говореше!) Ама то така се е – понякога лирическият герой, авторът и изпълнителят се припокриват, понякога – не, а често има и раздвоение и разтроение на личността! Особено ако героят не е герой, авторите и изпълнителите са търговци в храма на изкуството, а лириката направо си е подменена с чалга.
Та какво повече да коментирам?! Напразно изгубено време да гледам това, което трудно може да се определи като жанр. Не е – явно – нито SHOW, нито TALK-SHOW. А като образец на манипулативната т.н. „журналистика” може би трябва да се нарича ЧАЛГА-SHOW!
Изображение
НЕКА НОСИМ В ДЛАНИТЕ СИ ЖАРАВАТА, А НЕ В ОЧИТЕ ПЕПЕЛТА!
Аватар
Любомир Вучков

Мнениеот Таня Соломонова на 19 Яну 2010, 02:46

Да, въпросното ШОУ на "Иван & Андрей" просто замести сутрешния блок на Бареков, явно и поради тази причина той им бе първият гост на диванчето. Двамцата шоумени всяка вечер вършат едно и също нещо без значение от темата, т.е. пеят чалга приспивна песен на ушенце Борисово!
А инак, МНОГО жалко, че отразяването на протеста за ЗЕС, независимо броя на участниците в него, по Нова ТВ си бе жива подигравка. Както с участниците в протеста, така и с Бг обществото.
Таня Соломонова

Мнениеот elenabel2002 на 21 Яну 2010, 13:16

За истинските неща :) т.е. за човешките неща -как да се отстояват и как Демокрацията да започне да работи за човека ,а не против него ,както се случи по време на експеримента- наречен комунизъм ,това не е въпрос ,а вече се знае подходът и на всикото отгоре не само се знае ,а се съдържа в инициативата : ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ :P Наистина е хубаво да се вглеждаме в другите какво правят и как го правят ,а още по-хубаво е -самото вглеждане да е през добри очи.Пиша за добрите очи не за друго-а защото тази сутрин Теди Москов ,който има такива добри очи -благодарение именно на своя прекрасен поглед и към себе си, и към близките си,и към приятелите си, и към младите хора, и към колегите си ....изобщо към целия свят ,неговите добри очи разпръскват по света съвсем сериозно и често с чувство за хумор ПРАВОТО НА РАДОСТ.Искрено се радвам ,когато виждам такива хора и в този смисъл и Иван/ от другия форум/ понякога успява да защити това наше,общо право ,което няма как да не получи подобаващо място в демократичното ни общество ,въпреки всичко ,което понякога ми причинява страдание ,и за което съжалението- е излишно :tease: Позволявам си да пиша именно в тази тема за Теди -видях как младата журналистка с радост задаваше въпросите си и също така с радост обяви,че Мая -съпругата на Теди,също е очакван гост в студиото на тази телевизия.Такива наши журналисти,които умеят да споделят и да излъчват радост- няма как да не получат същото като отговор от зрителите:Радост :)
Успешен четвъртък! :good:
Аватар
elenabel2002

Мнениеот Николина Манчева на 02 Май 2010, 10:48

;) Ако има някой,който не влиза в Блога на Иво Инджев,
предлагам ви нещо от него - ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА

Който слушка -папка, може и „секретна“
By Иво Инджев ⋅ май 2, 2010 ⋅ Post a comment
Бойко за “24 часа”: Цветанов – президент, Дянков остава

“Цветан Цветанов ще е кандидатът ни за президент”, обяви в интервю за “24 часа” лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.
Как отговори на:
- Ще национализираме ли енергото?
- Вярно ли е, че го обичат само тези, които не са работили с него, както твърди Желева?
- Чул ли е, че чиновници не подписват от страх да не ги арестуват?
- Защо толкова често лети премиерът?
- Защо Първанов стана лош, а Станишев – жертва?
Четете утре – най-съдържателното интервю на министър-председателя

ДДС няма да се вдига
Правителството ще направи всичко възможно данък добавена стойност да не се увеличава. Добрата новина съобщи специално за “Труд” министър-председателят Бойко Борисов в 19 часа вчера.
Възложил съм да се потърсят всички варианти, за да се избегне увеличението на налога, категоричен е премиерът. В момента кипял усилен труд, за да се спази заръката на Борисов.
През последните дни се обсъждаха различни варианти за по-висок ДДС – 22%, 23% и 24 %.

Две новини в два вестника на един собственик и от един източник. Доколко новините са бързо разваляща се храна, продавачът няма как знае, че да го посочи на опаковката. Производителят си носи отговорността.

Това разпределение на благата обаче отново ми напомня за раздаваното на порциите в медиите. Който слушка – папка. Папката понякога може и да е от онези, “изтеклите” с изтекъл срок на годност, които винаги знаят точно къде да изтекат, за да достигне “секретната” информация до жадната публика. Защото у нас информацията не се извоюва от борбени журналисти, а им се дава. Срещу какво- сами се досещайте. Ако питате мен, заядливия, това си е перфидна форма на корумпиране, на търговия с власт срещу послушание.
Дозираното снабдяване с новини е част от медийната кухня у нас. Поне веднъж готвачите имаха неблагоразумието да ме допуснат там и видях подмазване, лицемерие, сребролюбие. И справедливост, но само в раздаването на порциите (вероятно според заслугите) така, че основните гладници да не се сърдят.

Вече съм писал за моя опит като случайно попаднал (по заместване) в журито на Академия (!) “Черноризец Храбър”, където половин взвод известни журналисти, писатели, професори и академици ( в лицето на Антон Дончев), все хора на словото, славословеха Тошо Тошев- създателя, председателя, спонсора и издателя номер едно между тях, като българският , заслужил повече от всички журналист да получи голямата награда за цялостен принос. На което самотно се противопоставих ( подкрепи ме само колегата Иван Бакалов сред повече от 50 души жури). Най-впечатляващото “откритие” за мен беше гладко смазаната машина, която от уж тайния вот произвежда накрая явно равномерно разпределение на наградите между редакциите на принципа “ на всекиму по нещо”. Но понеже от “Стандарт” ми се бяха обадили с внушението да гласувам за техния човек в категорията публицистика в печатните медии, вече знаех как става това. И дори го казах пред всички. Спестих им само източника на “ходатайството ”срещу “отблагодаряване”, за да не се налага отново да изпадам в ситуацията “моята дума” срещу “тяхната”, тъй като моята очевидно не тежи ( е, послев “Стандарт” ми го върнаха, като написаха, че съм бил получавал заплата от ДС и ми отказаха право на отговор срещу тази лъжа).Никой не беше впечатлен от моето “откритие”. Впечатляващо, нали!

Като казвам “впечатляващо”, да споделя още само две неща, които ме впечатлиха и ви оставям на “бира” в неделния ден.”Труд” държи да знаем, че е избран от премиера ( точно в 19 часа) да ни осведоми за надеждата да се разминем с повишаването на данъка. Специално се обадил. Представям си репортерът Борисов, как звъннал и казал: “Ето ви една хубава новина, специално за вас, няма да я кажа дори и на вашия брат близнак “24 часа”, че сте го закъсали нещо с тиража. И да почерпите, ей”!

После, за да не се сърдят от “24 часа ( пак тайно, но този път от “Труд”, на който казал само половината от хубавите новини), им позволил да разгласят, че няма да се кандидатира за президент, а ще остане на поста си докрай. Дано да не е като капитан на…знаете какъв кораб.

Но най-интересното предстои. Анонсирано е под формата на въпрос към Борисов. Ще видим как най-после някой май ще критикува президента Първанов във “24 часа”. Това е пробив в “Берлинската стена”, през която на журналистите не им беше позволено да минават, но ето че перестройката носи гласност и там – на плещите на Бойко! В този смисъл той ще осъществи прокламираният от самия него при учредяването на ГЕРБ принцип: “За президента Първанов ще говоря само аз”!Кой клеветник твърди, че не си бил спазвал обещанията?

За финал обаче да попитам и аз нещо:на какво основание от “24 часа” твърдят, че тъкмо там ще четем “най-съдържателното интервю на министър-председателя”? Да не би да искат да кажат, че досегашните около 2726 негови интервюта не са били особено съдържателни?

Питам само като съдържател на някакъв си блог, който си умира от ревност, че няма начин репортерът Борисов да му звънне и да му сподели доброволно най-съкровените си положителни новини – нищо, че блогът се чете от кажи-речи толкова хора дневно, колкото си купуват вицов… пардон, вацов вестник. Не се обажда на такива като мен не толкова заради съдържанието, колкото заради сдържаността на съдържателя, предполагам. Съдържателите и съдържателките на стари медийни , да ги наречем- “къщи”, определят и формата на общуване, известна у нас като “интимно с началника и никога срещу него, докато е в разцвета на силите си”. :clapping:
Николина Манчева

ПредишнаСледваща

Назад към Материали от мрежата