ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НЕНО ДИМОВ 13.11.2007

Тук се дава възможност за оповестяване на материали, непопадащи тематично към предходните топици или със съответна извънпартийна и неполитическа насоченост, както и материали от областта на културата, изкуството, науката, представляващи интерес за широк кръг потребители. Топикът ГОСТНА е отворен за всички добронамерени интернет-ползватели

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НЕНО ДИМОВ 13.11.2007

Мнениеот Любомир Вучков » 03 Май 2017, 15:18

Вместо поздрав към новия екоминистър, бивш депутат от ДСБ, впоследствие изномадствал през ред политически формации!
И за сведение и поука на ония, които не вярват все още, че „реформатизмът“ в ДСБ започна много отдавна!


Изображение

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОДИН НЕНО ДИМОВ

Написано на 13 Ноември 2007 г. 01:33 am
Изпратено на ndimov@dsb.bg Сряда, 2007, Ноември 14 16:22:10 EET


Г-Н ДИМОВ,

Вероятно е станало Ваше достояние, че по повод отдавна протичащите деструктивни процеси в ДСБ, аз, като редови, най-обикновен член на ДСБ, си позволих да отправя писма до Председателя на партията, до членовете на НР, до членовете на ПГ и до Общинските организации (до всички тях, на които имам електронните им адреси). Вие не бяхте сред адресатите на моето писмо по причина, че, дори и телекомуникационно опосредстван, не желаех да влизам в контакт с Вас.
Повод за настоящето ми писмо е Вашето появяване на екрана на „ТV 7 дни” тази вечер в предаването на г-н Велизар Енчев. Дискутирал съм по телефона с много гости на водещия, той добре познава политическите ми позиции, винаги съм имал он лайн достъп до този ефир, сигурен съм, че телефонният ми номер се изписва на дисплея на операторския пулт и съм разпознаваем. По тази причина бях неприятно изненадан, че именно при Вашето гостуване не бях включен в ефир, макар че бях на линия поне пет минути преди определеното за телефонни въпроси време и имах уговорката с оператора да чакам включване. При това г-н Енчев предварително обяви, че много хора биха искали да разговарят с Вас. А накрая се оказа, че в суетнята около разговора ви случайно било пропуснато времето за телефонни въпроси и предаването трябва да приключи в определеното от програмната схема време. Така, волно или неволно, г-н Енчев Ви спаси от моите въпроси, за което може би следва да му благодарите.

Но тук аз няма да Ви ги спестя.

Г-н Димов, Вие казахте в ефир, че изказването Ви на Четвъртото национално събрание на ДСБ е взривило залата. Да, така е. Аз също се изказах и моето изказване също взриви залата. Само дето има една малка разлика: Мене ме аплодираха, а Вас Ви освиркаха! Съвсем демократичен израз на отношение, както е в повечето страни по света.
Г- Димов, тогава и по-сетне, Вие призовавахте г-н Костов към „саможертва”, т.е да се оттегли.
Но защо, г-н Димов, Вие не дадохте личен пример? Удобен повод за това бяха отминалите наскоро местни избори. Защо не дадохте широка публичност на Вашите идеи, защо не ги афиширахте, защо не агитирахте за самия себе си – да бяхте си поставили кандидатурата, например за районен кмет? Би Ви подхождал тоя пост, стига да бяхте убедили някого да Ви изберат. Ама ако случайно Ви бяха избрали, ще трябваше да дадете личен пример за саможертва, напускайки депутатската банка. Е, нищо от това не направихте и нямаше да направите. Не знам какво Ви е липсвало и какво Ви липсва, но Вие си оставате депутат. Уверявам Ви, казвам тия думи без каквато и да е сянка на личен интерес, просто защото не аз бих могъл да заема Вашето място в Парламента.
По-важното в случая е, че в общественото, политическото и медийното пространство се разгаря дискусия относно съдбата на Проекта ДСБ, поставят се смисълът и целите на проекта под съмнение. Вие, г-н Димов, няма да си изкривите душата и ще признаете, че сте един от инициаторите на тази дискусия. Така поне говорят фактите и то не само отпреди и по време на Четвъртото национално събрание. А и понастоящем, включително и по време на тазвечерното Ви телевизионно участие.

Какво става ясно от инициираната дискусия?

КАТЕГОРИЧНО УТВЪРДИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА ИМА ЛИ ОПИТИ ЗА ДЕСТРУКЦИЯ, ЕРОЗИРАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ДСБ ИЛИ ПОНЕ ОПИТИ ЗА ВРАЧУВАНЕ ЗА ТАКЪВ АПОКАЛИПСИС?
КАТЕГОРИЧНО УТВЪРДИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА КОИ СА ПЕРСОНАЖИТЕ, СТОЯЩИ В ОСНОВАТА НА ТЕЗИ ДЕСТРУКТИВНИ ПРОЦЕСИ, ЧИИТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ И ТЕХНИТЕ ПРАКТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ ОБЕКТИВНО ОБСЛУЖВАТ ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ.

Разбира се, има сили в обществото, които са заинтересувани да представят проблемите в ДСБ за много по-мащабни, отколкото всъщност са и да представят „деструктивистката фаланга” за далеч по-многобройна, отколкото всъщност е. И да постулират, че целите на деструктивистите (да си ги наречеме направо – антикостовистите) са ни повече , ни по-малко, ако не унищожаване на ДСБ, то поне нейното разцепване и маргинализиране. Защото ДСБ им пречи, а им пречи, защото е единствената автентична дясна алтернатива, настоящата истинска опозиция. И, дай Боже, - утрешната управляваща сила на България, единствена способна да направи страната ни силна и уважавана членка на семейството на цивилизованите народи. И тези обществени сили нямат никакви задръжки да използват всякакви средства от своя арсенал – от черните генерали-изкопаеми до „дисидентстващи” в редиците на самата ДСБ.
Такива са реалиите, г-н Димов и Вие добре ги знаете. И сигурно знаете, че Вашите позиции, волю или неволю, обслужват тези обществени сили. Но, изглежда, вече не можете да се спрете, набрали инерция и подтиквани от Ваши съмишленици.
За разлика от Вашия колега д-р Николай Михайлов Вашата артикулация, г-н Димов, е доста по-разбираема. Вие заявихте за Агенция "Фокус" на 05.11.2007 в 15:41 часа: „Проектът ДСБ, основан на идеята, че трябва да има нова десница след прехода в Европейска България, претърпя провал”. След два дни пак Вие, този път за mediapool
(7.11.2007 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=133541&srcpos=7)
мотивирахте становището си за „провала” с фразата: „защото Проектът ДСБ се е превърнал в една тухла от фасадната демокрация”.
Нека погледнем и материала досежно д-р Михайлов във в-к „Политика”
(Брой: 186, 9-15 Ноември 2007
http://www.politika.bg/authority/articl ... 60&eid=113)
Там политическите пристрастните (знае се към кого!) настоящи собственици на тая медия с охота тиражират доста голям брой имена на Ваши и на доктора последователи от списъчния състав на ПГ на ДСБ, всеки със своите лични мотиви. И врачуват: „Партията на Иван Костов е на ръба на разцеплението … Психиатърът събира около себе си ядро от обидени на Костов депутати от собствената му парламентарна група и сондира евентуалното лидерство на отколешния явен бунтар срещу бившия премиер - Нено Димов, в бъдеща дясна формация.”
Психиатър-теологът д-р Михайлов в интервю за в. “Стандарт” от 23.07.2007, а и съвсем наскоро – по Радио Хоризонт на 09.11.07 от 15.00 часа, се самообяви за единствения останал верен на идеологията на Проекта ДСБ, на която той бил и идеен баща. В интервюто си в този брой на „Стандарт” на въпроса защо ДСБ не успява да намери в редиците си друг лидер освен Иван Костов, д-р Михайлов дълбокомислено отговори: „Страстното ядро на ДСБ няма да поиска друг лидер, защото е моногамно и щастливо задомено”. Пак там същият отговаря на друг въпрос: „ДСБ в този вид е артефакт на прехода”. Кой разбрал – разбрал, на мене ми е ясно, че докторът не е достатъчно страстен и е привърженик на политическата полигамия. Да ме прощавате и Вие, г-н Димов, и д-р Михайлов, ама от политическата полигамия до политическата проституция крачката е колкото педя (други използват една известна мерна единица, която аз няма да си позволя поради нецензурния й характер, още повече, съотнесена към мен – и толкова няма).
Едва ли има нужда от повече цитати. А дали Вие и докторът имате последователи и колко са и какви са и от какви позиции „дисидентствате” – поради лична неудовлетвореност, от обида, завист или хвърляйки сладострастен поглед към властолюбиви победители в последните избори – това не е толкова важно, пък и скоро ще се разбере.
По-важното е, че се прави опит за тотална подмяна на позициите. „Дисидентстващите” се самопредставят за „правоверни” последователи (и даже – автори) на политическата линия на ДСБ, а другите – видите ли – те били изменили, заобиколили, пренебрегнали тази линия (!!!???). Няма нищо по-абсурдно от това! Абсурдно – като идея, абсурдно – като мотивировка. Народът се е изразил за такива случаи простичко: „Крадецът вика – дръжте крадеца”.
Един от шлагерите на „правоверните” „дисиденти” като мотив за „отстъпление от партийните позиции” е темата за коалирането на отминалите местни избори. Не си струва да се хаби нервна енергия и време да се обяснява на Вас, политици и парламентаристи, редица специфични характеристики на местните избори, отличаващи ги от президентски и парламентарни такива, както и разликата между национална и регионална политическа практика. Поне аз няма да обяснявам, та, ако някои имат нужда малко да попрочетат, да си намерят други информационни източници. Така де – нито ще ми платят, нито пък имам чак толкова свободно време, за да се занимавам с политпросвета.
Но по-важно от мотивировката е, че този шлагер се използва като лицемерен опит за подмяна на истинския дебат в общественото и политическото пространство. Защото хората са чувствителни към изборни загуби и, дори и най-неизкушените в политиката, с лекота се отдават на раздумки от рода на „кой с кого, кога и защо”. А в същност истинският дебат несъмнено е дебатът: Има ли друга политическа партия в България, освен ДСБ, която да стои на автентични десни политически позиции и да има автентична дясна политическа практика? И ако няма друга такава, освен ДСБ, партия, защо тъкмо ДСБ губи електорална база, вместо да я разширява?
Анализът на тези явления е комплексен и дълбокоешалониран. Надявам се, че на 1 и2 декември ще се стигне до дълбочината на проблемите. Тук, обаче, не можем да отминем един от многото отговори на горния въпрос. А именно: нашите политически послания не стигат до хората, а не стигат, защото езикът, на който им говорим, не е техният. И най-красноречив пример за такъв изкуствен, изкривен, фантасмагоричен език, е езикът, на който говори „доктор-теологът”. Е, който си го разбира неговия език, заедно с него си е. Останалите – не са. Надявам се последните да са огромно мнозинство.
Завършвайки, ще ми се да резюмирам всичко горенаписано в нещо кратко и ясно. Г-н Димов, Вие, д-р Михайлов и евентуалните Ви съмишленици като диагноза и като явление приличате на цирей. Явление срамно, грозно, но полезно – прочиства кръвта!
Позволявам си, г-н Димов, да не завърша писмото по общоприетия за епистоларния жанр начин “С уважение”. Дали съм много грешен пред Вас и пред жанра ще покаже бъдещето. Ако действително съм грешен, знам – Вие няма да ми простите, а жанрът ще ме оправдае. По-важното е, че ще ме оправдае Вечният съд, когато се явя пред него. Защото съм чист пред съвестта си.

Любомир Вучков, член на ДСБ, Общинска организация-Младост чл. к. № 224650032
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Гостна

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron