АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ или ОВЧИ ВАГИНИ

Тук се дава възможност за оповестяване на материали, непопадащи тематично към предходните топици или със съответна извънпартийна и неполитическа насоченост, както и материали от областта на културата, изкуството, науката, представляващи интерес за широк кръг потребители. Топикът ГОСТНА е отворен за всички добронамерени интернет-ползватели

АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ или ОВЧИ ВАГИНИ

Мнениеот Любомир Вучков » 04 Дек 2016, 19:38

АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ или ОВЧИ ВАГИНИ

Изображение

Публикувано във Фейсбук
https://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D ... 6618074087


Сигурно ще се учудите на това заглавие. Ще разберат ония, които прочетат всичко от начало до края. За старанието си ще бъдат възнаградени с един виц.

УВОД

Един призрак броди из България. Призрак, защото няма нито плът, нито кръв. Ту го наричат проект, ту кауза, ту цел. И нищо конкретно, за да изпълни със съдържание каквото и да било. Единственото, което става ясно е, че говорител на призрака е Радан Кънев и той го изговаря като „Нов политически проект“. Вероятно за да се разграничи от предишния, пак изговарян обилно от него, но вече провален „Единен политически субект“, който сега след изборите РъБъ се опитват да реанимират.
За кръстници на „Новия политически проект“ медиите спрягат Кръгът „Агнешки главички“, Кръгът „Капитал“ с неговата шпицкоманда „Протестна мрежа“, бившия правосъден министър Христо Иванов, няколко представители на Гражданския съвет на РъБъ като Петър Славов, Мартин Димитров и не толкова очарованите зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов, Гроздан Караджов и други.
Радан Кънев побърза да отрече ширещите се информации в ред интервюта.
За пример - един цитат под заглавие: „Радан Кънев: Никога не е имало бизнес кръгове зад ДСБ“, bTV, Лице в лице, 15.11.2016 г.

"Никога през живота си с никакви агнешки главички не съм се занимавал, освен едни, които майка ми готвеше на Великден преди 20 и повече години."
http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-li ... d-dsb.html

И още два цитата от други интервюта:

„Едрият и медийният бизнес нямат място в новия политически проект. Те могат да бъдат само партньори“
"Агнешките главички" e определение на жълти медии през 2000-та година, с което бяха атакувани група депутати от СДС, сред които председателят на Икономическата комисия в тогавашното Народно събрание Никола Николов.

А за реанимирането на Кръга „Агнешки главички“ се говори не само от края на 90-те години, но и в съвременните издания на не само „жълтите“ медии. Както че на прицел е и Кръгът „Капитал“.

Но че се мъти нещо около т.н. „Нов политически проект“ има и официална информация от извора - Резолюция на Разширения Изпълнителен съвет на ДСБ:

„ИС насрочва Национално съвещание на ДСБ на 26.11 2016 г., на което да бъде дадено начало на ново обединение на свободните хора и демократите в България“ http://dsb.bg/bg/blogs/article/4392

Нека сега се разходим в тинята, наречена „Историческа политика“ или „Политическа история“ на дискутираното явление „Нов политически проект“ , като се позовем на факти и обстоятелства, така, както са представени в продължение на години от информационни източници с открит достъп (които източници в дух на коректност ще цитираме накрая на публикацията)

Да започнем от квадратурата на „Кръговете“ под ред.

КРЪГЪТ "АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ

Кръгът „Агнешки главички“ се свързва с името на Никола Джипов Николов. Ще представим кратки биографични и други данни без претенции за изчерпателност и истинност от вечна инстанция, защото сме се позовали на известни и публикувани информации.


Никола Джипов Николов
Изображение

Никола Джипов Николов е роден на 19 юни 1959 г. в град Левски, Плевенска област, в последствие се премества в Разград. Женен, съпругата му Илияна Николова завежда клиничната лаборатория в тогавашната Окръжна болница-Разград, имат две деца - Райна и Джипо
Никола Джипов Николов завършва Математическа гимназия в Разград и Висшия машинно-електротехнически институт–София, специалност Микроелектроника и Силова електронна техника и технологии. Научен сътрудник II степен в Института по приложна минералогия в Разград от 1986 до 1992 г. На 27 години Николов е ръководител на изследване по линия на СИВ.
По данни от 2001 г. Никола Джипов Николов е наследник на един от най-богатите хора в Разград - дядо му е един от собствениците на фабрика "Каолин". Николов твърди, че дядо му е лежал по лагери и заради това баща му е успял да стигне само до главен счетоводител.
Според данните в публичния регистър от това време Николов притежава земя в Разград 218 кв.м и сграда 145.75 кв.м, които са наследство от 1980 г. Съпругата му Илияна Николова има 1/2 идеална част земя от 5530 кв.м и сграда 138 кв.м от 1995 г. в с. Благоево. От делба през 1997 г. Илияна Николова е получила половината от парцел от 1715 кв.м и сграда 2275 кв.м в с. Липник. Пак по договор за делба Илияна Николова е получила през 1998 г. 179 кв.м земя и 139 кв.м застроена площ в Лом. Никола Николов е декларирал л.а. ВАЗ, жена му Николова притежава половината от автомобил "Фолксваген Голф". През 1999 г. Николов е получил 18 000 лв. за услуга, извършена с личен труд. Съпругата му Николова е получила 3881.79 лв. Двамата не дължат пари, не са давали заем, нямат дялове и акции. Не са пътували в чужбина и не плащат такси за частни училища.
Никола Джипов Николов има забележително участие за дълги периоди от време в различни фирми и в различно качество: собственик, партньор, управляващ, член на управителни органи, консултант.
По-долу е представена кратка справка в тази насока, а подробна информация може да се намери в специализирани сайтове.

1. ГРИЙН ЕНЕРДЖИ ПАРК АД, член на Българската фотоволтаична асоциация http://www.bpva.org/bg/members.html?pg=11, Директор
2. БулПВ ООД, Управител
3. ФЕЦ ПЕРУН ООД, Управител
4. МАТ ООД, Партньор
5. ФАМИЛЕКС-3 ООД, Партньор
6. ДЕВНЯ СОЛАР ЕАД, Собственик
7. Р-КОНСУЛТ ООД, Партньор
8. СТРОЙИНВЕСТ-РАЗГРАД ЕООД, Партньор
9. ОКО ООД, Партньор
10. ЙОВЕТА ГЛАС ЕАД, Директор
11. Национална винаро-лозарска камара, http://bia.dir.bg/_wm/addressbook/membe ... 0e857258d5 и Сдружение на производителите и търговците на вина и спиртни напитки, Председател
12. "Дунав Консулт", собственик
13. фирма "Диамант" ООД – Разград, директор
14. "Китка"- Нови Пазар, председател на УС преди фалита

Политическата си кариера Никола Джипов Николов започва като председател на Общинския съвет на СДС в Разград. Член е на Радикалдемократическата партия в България. На Националната конференция на СДС (26-27 февруари 2000 г.) Николов е избран за член на НИС на СДС – та чак до март 2002 г. За събитията в тоя период ще стане дума по-долу.
Никола Джипов Николов е депутат от Разград в 38-ото Народно събрание (1997-2001); председател на Комисията за икономическа политика; член на комисията за противодействие на престъпността и корупцията; член на Делегация в Съвместния парламентарен комитет България-ЕС. Депутат от Разград в 39-ото Народно събрание (05.07.2001-17.06.2005), член на Парламентарната група на ОДС, 2001-2003; независим депутат, 2003-2004; член на Парламентарната група на СДС, 2004-2005; заместник-председател на Комисията по икономическа политика, 2001-2003; член на Комисията по икономическа политика, 2003-2005; член на Комисията по земеделието и горите, 2004-2005.
В ония години Никола Джипов Николов е един от тримата с определено влияние в СДС като „собственици“ на структури. Другите двама са Бисеров и Бакърджиев. Обединява ги не само желането да властват в структурите и чрез тях да лобират за интересите си в партията, а и общата им омраза към Иван Костов. Но това обединяване не се изразява в общи действия, поради което един по един са отстреляни първо от позициите си в партията, после – и от самата партия. След Бисеров го последва Бакърджиев. Николов се задържа още малко.
Никола Николов се разминава с Костов по принципни въпроси. Например с кои партньори СДС трябва да върви напред. Николов е от хората, които са недоволни от битката на Костов срещу Ахмед Доган. Освен това Николов, подобно на Стефан Софиянски, винаги е имал по-балансирана от Костов позиция към НДСВ. По тези и други користни причини Николов подкрепи Надежда Михайлова при избора за председателския пост в СДС. Но в НИС на СДС не се отвори паращута на Николов, там не попадна и близкият му М. Михайлов, а само спряганите за негови хора Господин Тонев и Ергин Емин, от които не зависеше нищо! Така Николов изпусна властта в СДС!
Последната битка на Никола Николов е да отбие атаката на главния прокурор Никола Филчев, който му поиска имунитета на депутат поради наличието на достатъчно данни за извършени от него тежки престъпления, длъжностни пресвоявания и престъпления по служба
От онова време са и поредицата информации, които прилагаме тук без намеса:

• РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ПО ИСКАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗБУЖДАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НИКОЛА ДЖИПОВ НИКОЛОВ, ДВ. бр.12 от 7 Февруари 2003 г.
• Решение за удължаване срока на действие на Временната комисия по искането на главния прокурор за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Никола Джипов Николов, ДВ. бр.20 от 4 Март 2003 г.
• Народното събрание не даде разрешение да бъде свален имунитета на депутата Никола Джипов Николов, 22.05.2003 г.

Пак от онова време са и публикациите за скандалните приватизационни сделки в полза на Никола Джипов Николов и приятелите му. Николов е привикан в прокуратурата и разпитван за участието му в приватизациите на "Каолин-Сеново", "Хан Аспарух", "Булгартабак"-Исперих и "Биовет". Обвинения е получил и за 11 сделки с извозени и неплатени тонове хроммагнезитови тухли, огнеупорни, карборундови и стъклени материали. Ще приведем накратко някои от тях в текстови вид, а интересуващите се могат да се запознаят подробно в цитираните накрая медии. Става дума за фирма "Диамант" ООД–Разград, "Китка"-Нови Пазар, Винпром „Дамяница“, дядовата „Каолин“ и още много други по веригата на свързани лица.

Стъкларският завод "Диамант" се ръководи още от 1991 г. от Николов и той се задържа на поста до идването на правителството на Жан Виденов. Говори се, че по това време Николов е успял да изгради добра дистрибуторска мрежа, на основата на която по-късно гради частен бизнес. Смята се, че той е натрупал пари от внос на евтино руско стъкло и като дистрибутор на турския холдинг "Шише джам". Постепенно заводът закъсва поради съмнения за източването му. И приватизацията на "Диамант" се оказва детинска игра. Бившият най-голям производител на Балканския полуостров на плоско, орнаментно, армирано и водно стъкло, фин порцелан, огледала и стъклопакети е обявен в несъстоятелност в началото на 2002 г. от Разградският окръжен съд. Според неофициална информация Николов е прехвърлил целия си бизнес на фирмите на бившия си заместник от "Диамант" Велеслав Тачев - ЕТ "Йовета-Велеслав Тачев" и "Йовета глас трейдинг" ЕООД.
Накогашната дядова тухларна „Каолин“ отдавна е станала държавна с решение № 50/ 30.03.1989 г. на МС, а през май 1992 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. От там до приватизацията е само една крачка. Агенцията за приватизация през ноември 1997 г. определя продажбата на нашата единствена на Балканите за добив на каолин – важна суровина при стъкло-порцелановото производство - фирма чрез сформиране на джойнт венчър с белгийската фирма "Сибелко" - световен лидер в производството на кварцов пясък. Преговорите са с дейното участие в подробностите по сделката на Никола Джипов Николов.
За приватизациите на китната "Китка"-Нови Пазар и други апетитни парчета не ни остава ни време, ни място. На приватизацията на Винпром „Дамяница“ ще отделим няколко думи по-долу. Който се интересува, ще намери подробности, за да задоволи любопитството си.

И най-накрая стигнахме до Кръга „Агнешки главички“. Лидер на образуванието е Никола Джипов Николов. В него влизат бившият областният управител на Кърджали Пламен Иванов, бившите СДС-фактори Красимир Каменов, Панайот Ляков, Илиян Попов, Даниела Николова и някои други приходящи и сега по-малко известни като Васил Василев (бивш областен управител на Плевен, а сега учредител на „Движение България на гражданите“), Ваньо Цонов (бивш депутат от СДС от Стара Загора), Пламен Минев (бивш директор на митниците). Обикновено в „деня на майстора“ – петък, Николов и групата от 10-15 съпартийци се събират на хапване на агнешки главички, за да бистрят политиката и собствените си интереси в престижното заведение на ЦКС, известно като БИАТ, дето е на хвърлей място от Раковски 134 (и от дома на Радан Кънев, ама тогава той си е нямал и хабер от политика).

КРЪГЪТ „КАПИТАЛ“

Освен в БИАТ любимо място за Кръга „Агнешки главички“ е и крайразградския ловен резерват "Воден". Там Никола Джипов Николов задоволява ловния си нагон така, както до неотдавна го е правил другарят Тодор Живков, включително и в компании на чуждестранни партийни и държавни гости, та даже и заедно с Л.И. Брежнев.
Зам.-директор на резерват "Воден" е Георги Прокопиев, според някои - служител на Пето управление на ДС, т.е.- Управление Безопасност и Охрана (УБО). Той има двама сина - Александър и Иво. Александър е бивш служител на Регионална служба "Сигурност" на МВР-¬Разград. Роден е на 06.05.1966 г. Завършва Висшия лесотехнически институт-София. През 1992-1996 г. е служител в резерват "Воден". Оглавявал е и "Каолин" като изпълнителен директор.
Другият, по-малък син на Георги Прокопиев - Иво Прокопиев – е далеч по-известен от баща си и брат си.
Ще представим, както и при Никола Джипов Николов, кратки биографични и други данни за Иво Георгиев Прокопиев , без претенции за изчерпателност и истинност от вечна инстанция, така, както са ни известни от вече публикувани данни.
Иво Прокопиев е роден на 10.07.1971 г. в Разград. Женен е за Галя Прокопиева, с която имат 4 деца. Завършил е Математическата гимназия в Габрово, а по-късно и специалност „Финанси“ в УНСС. Има и диплома за „Executive MBA“ от Institut Européen d'Administration des Affaires, Сингапур, към която цветуща държавица се насочва през 2010 г., когато почва да му пари под краката. Отново се връща в България от средата на 2013 г., когато конюнктурата около него се пооправя.
Иво Прокопиев идва в София едва 20-годишен. През 1991 г. започва работа във в. "Пари". По това време регистрира и първата си фирма "Гауди-4" в Разград, прекратена през 1992 г.
Иво Прокопиев не се задоволява да бъде прост репортер и напуска още същата година в. "Пари". Отива в "Отечествен вестник", но вече като изпълнителен директор. Също временно, защото вестникът е спрян. И накрая си намира престижна работа – става главен редактор на в. "Банкеръ". Но и там се задържа не за дълго - само няколко месеца.
През 1993 г. е създаден в. "Капитал". Иво Прокопиев става негов главен редактор и започва да гради едноименния обръч.
Първият удар на кръга "Капитал" е Винпром "Дамяница".
През лятото на 1997 г. държавната фирма е включена от земеделското министерство в списъка за приватизация. Веднага след това за улеснение на мераклиите винпромът е прехвърлен към Министерството на промишлеността. Договорът е сключен с РМД "Изба Дамяница" през декември, в грубо нарушение на процедурата и закона.
Без да е имало общо събрание и без правоимащите от РМД-то изобщо да разберат, акционер в дружеството става Филип Хармандиев – близък приятел на Иво Прокопиев и един от издателите на "Капитал". Пак в нарушение на закона и на приватизационния договор, Харманджиев е назначен за изпълнителен директор на винпрома. Изискването е той да е работил в предприятието поне две години. Харманджиев не е стъпвал там, но въпросът е уреден –издаден му е документ с невярно съдържание, че е бил експерт в "Дамяница".
Така започват бурните устреми на Иво Прокопиев

Иво Прокопиев
Изображение

Иво Прокопиев е съосновател и инвеститор в 2 големи икономически империи: бизнес- групата „Алфа Финанс Холдинг“ АД и издателската група „Икономедиа“ АД.
„Алфа Финанс Холдинг“ АД (АФХ) е група от над 20 дружества с опит в сферата на финансовите услуги, индустриалните минерали, недвижимите имоти, технологиите за чиста енергия, информационните технологии и телекомуникациите. Групата участва в проекти в България и Югоизточна Европа (Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна), а също така има определено присъствие и в Югоизточна Азия.
През 2000 г. АФХ приватизира „Каолин“ АД. Иво Прокопиев успява да глътне "Каолин" като представител на "Булброкърс" заедно с Константин Ненов и с участието на шефа на "Каолин" Филип Калоянов и брата Александър Прокопиев. През 2001 г. започва дело в Разград заради съмнения за злоупотреби при приватизацията. Сред шестимата, обвинени за престъпления по служба, свързани с приватизацията на завода, са Иво и Александър Прокопиеви. След 2 години обвиняемите са оправдани окончателно във Върховния касационен съд. В свои интервюта Иво Прокопиев посочва, че това дело е лично отмъщение на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, заради журналистически разследване на в-к „Капитал“, което уличава неговия брат в незаконна търговия с антики.
През 2002 г. Иво Прокопиев става един от учредителите на неправителственото сдружение „Инициатива Глобална България“, заедно с Цветелина Бориславова - приятелка на главния секретар на МВР Бойко Борисов, която по това време е председател на надзорния съвет на СИБанк; Светослав Божилов, акционер в СИБанк; Франк Бауер, изпълнителен директор на „Българо-американски инвестиционен фонд“; Красимир Гергов, шеф на рекламна агенция „Крес“; Венелина Гочева, главен редактор на в. „24 часа“; Иван Кръстев, директор на „Център за либерални стратегии“; Левон Хампарцумян, директор на „Булбанк“; шефа на bTV Алън Парсънс; Красен Станчев, директор на фондация „Институт за пазарна икономика“; Сашо Дончев, шеф на „Овергаз“; Валентин Златев, шеф на „ЛУКойл“; Огнян Шентов, основател и шеф на „Център за изследване на демокрацията“; Стефан Попов, председател на „Отворено общество- България“. Запознати считат, че НПО „Глобална България“ е замисляно като бъдещата икономическа основа на управлението на ГЕРБ. Че ГЕРБ се готви за управление говори и многозначителния факт на нескопосания опит за „превземане“ на законодателната власт чрез самообявяване на влезлия като царски депутат д-р Лъчезар Иванов (известен като „“Лъчо Мозъка) за представител на непарламентарно представената все още тогава партия ГЕРБ.
Възходът за бизнеса на Иво Прокопиев е в периода 2003-2005 години. Твърди се, че с подкрепата на Лидия Шулева, вицепремиер на Симеон Сакскобургготски и роднина на съдружника на Прокопиев Иван Ненков, фирмата „Булброкърс“ става посредник и консултант в редица приватизационни сделки: „Булброкърс“, заедно с „Морган Стенли“, съветва царското правителство за приватизацията на „Булгартабак“. Консултант е при продажбата на ТЕЦ-овете „Русе“, „Варна“ и „Бобов дол“, както и в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, продадени на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН. Май на камък удрят само мераците за АЕЦ „Белене“ около канадския реактор „Канду“ на фирмата "Athomic Energy of Canada" (AECL). Говори се за алчни претенции за комисионни, като се спряга името на царския енергиен министър Ковачев и групата около него.
През 2003 г. „Булброкърс“ участва като мениджър или ко-мениджьр при предлагането на дялове от: „Булгартабак“ - 12,8%, ДЗИ - 20%, „Проучване и добив на нефт и газ“. „Булброкърс“ в консорциум с гръцката ОББ и Национална банка на Гърция печели поръчката за т.н. пул „Мечта“. В него са групирани най-добрите части от държавните предприятия, които да бъдат пуснати на Българската фондова борса.
„Булброкърс“ консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005 г., в Управителния съвет на БТК влиза и Иван Ненков, роднината на Лидия Шулева и изпълнителен директор на „Булброкърс“. По поръчка на Министерството на транспорта през декември 2000 г. „Булброкърс“ изготвя стратегия за приватизация на „Параходство български морски флот“ и „Българско речно плаване“. През юни 2005 г., преди смяната на властта, „Каолин“ печели конкурса за приватизация на 70% от БРП.
През 2006 г. бизнесът на Иво Прокопиев с недвижими имоти се осъществява от включената в „Алфа Финанс Холдинг“ фирма „Алфа дивелопмънтс“. По общи проекти фирмата работи с настоящия президент Росен Плевнелиев, който по това време е представител на германската строителна компания „Линднер“, построила „Бизнес парк София“. Когато „Линднер“ продава бизнес парка на инвестиционния фонд „Грамърси имърджинг маркетс“ (Gramercy Emerging Markets Fund) за 180 милиона евро, управлението на „Бизнес парк София“ е поверено на „Алфа дивелопмънтс“, а негов управител става управителят на дружеството на Иво Прокопиев - Елица Панайотова.
През 2008 г. „Алфа дивелопмънтс“ купува 75% от компанията „Лендмарк“, което включва 23 имота. Също през 2008 г. Иво Прокопиев стартира нова телевизия – Rе:TV. За начинанието му помагат други двама от основателите на „Глобална България“ - директорът на „Център за либерални стратегии“ Иван Кръстев и бившият прокурист на СИБанк Светослав Божилов. Основни функции в телевизията изпълняват бившият шеф на пресцентъра на СДС Асен Григоров, бившата шефка на новините на БНТ по времето на мандата на Лили Попова - Мирослава Нейнска, както и други журналисти.
Според класация на най-богатите българи през 2008 г., направена от столичен всекидневник, приблизителното състояние на Иво Прокопиев възлиза на 382,3 милиона лева, а управляваният от него капитал – на 71,1 милиона лева.
През 2005 г. трима от членовете на „Глобална България“ — Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Светослав Божилов създават „Типинг пойнт“ заедно с покойния Александър Божков. След като Божков заболява от рак, неговото място заема Иво Прокопиев.
Според някои източници, именно чрез лобирането на „Типинг пойнт“ в кабинета Бойко Борисов-1 през 2009 г. попадат четирима министри - Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков – факт, който не беше отречен, макар и чрез определени завоалирани изказни форми нито от премиера Борисов, нито от президента Росен Плевнелиев.
Според разпространена от Wikileaks грама, изпратена в края на юли 2009 г. от американското посолство у нас във Вашингтон, излиза че:

„Влизането на Росен Плевнелиев в политиката се свързва с медийния магнат и индустриалец Иво Прокопиев, който е близък до Борисов.“

Интересен парадокс се наблюдава по отношение близостта Плевнелиев - Прокопиев – Борисов. Медиите припомнят, че госпожа Плевнелиева, която определено недолюбва Борисов, е служител на кръга „Капитал”. Остава само да се предполага, че парадоксът се дължи на това, че самата госпожа Плевнелиева не е особено близка с господин Плевнелиев!
За тези и други събития отново ще стане дума по-надолу.

Сега за бизнес-медийната империя, наречена „Издателска група Икономедиа-АД. Иво Прокопиев е съосновател на издателството през 1993 г. и е първият редактор на основния ѝ вестник „Капитал“ в продължение на седем години. Медийната група притежава повече от десет издания, сред които са единственият бизнес-ежедневник „Капитал Daily“, седмичникът „Капитал“ и новинарският уебсайт Dnevnik.bg.
През декември 2012 г. Алфа банк за малко да стане собственик на „Икономедиа“, която Иво Прокопиев е заложил срещу кредит. Точно в деня, в който Иво Прокопиев погасява изцяло дълга си към Алфа банк – 21 декември 2012 г., Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова предоставя на „Ам рисърч“ (дъщерно дружество на „Алфа финанс холдинг“) кредит в размер на 3 350 000 евро, което повдига съмнения, че дългът към „Алфа банк“ е платен с тези пари.

През годините на тъй дълго продължилия и все още незавършил преход в България след 1989 г. Иво Прокопиев развива завидна дейност освен в частния, също и в публичния сектор. Като член на Икономическия съвет на президента Петър Стоянов през 1996-1997 г. той участва във въвеждането на валутния борд и реструктурирането на банковия сектор. Като председател на Надзорния Съвет на Националния осигурителен институт през 2004-2005 г. като представител на работодателите, той е част от екипа, изготвил стратегията за пенсионна реформа в България. Като заместник-председател на Съюза на издателите в България през 2005–06 г. Иво Прокопиев има ключова роля в създаването и популяризирането на Етичния кодекс на българските медии и установяването на саморегулаторни органи в сектора на печатните медии.
Иво Прокопиев играе важна роля в обединяването на двете водещи бизнес асоциации – на чуждестранните инвеститори и местни предприемачи, в една силна конфедерация - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Става председател на КРИБ, като успява да изпревари шефката на „Хюлет-Пакард“ у нас Саша Безуханова, и председателства в периода 2006-2010 г. Конфедерацията представлява над 9000 икономически субекта и 45 клонови камари. Членовете на КРИБ генерират над 2/3 от БВП на България и осигуряват над 700 000 работни места.
През годините Прокопиев е представлявал България в различни международни съвети. Той е бивш член на Борда на Световната асоциация на вестниците и медийните издатели (WAN-IFRA), на Борда на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на Международния Съвет на „Уникредит Груп“. Иво Прокопиев е почетен консул на Канада в България, както и бивш член на Съвета на настоятелите на Софийския университет. Той участва и в управителните органи на множество други неправителствени организации.

През 2010 г. бизнесимперията на Прокопиев започва да се разпада, а той със семейството си напуска България по посока Азия.

Прокопиев се оттегля от органите за оперативното управление на „Икономедиа“ и продава активите си в „Летище Пловдив“ АД (2010 г.), телекомуникационната компания „Спектър нет“ (2010 г.), мола „Търговски парк Пловдив“ (2011 г.) „Каолин“ АД (2012 г.), както и ред недвижими имоти в страната и чужбина.
Печатен орган на хартиен носител остава само „Капитал“ (с нoв peдaĸциoнeн cъвeт и с нов главен редактор, тъй като Гaля Πpoĸoпиeвa напуска). А вестник „Дневник“ става интернет-издание като Dnevnik.bg. Междувременно е ликвидирана и Re-TV. Някогашната цитадела на „Издателска група Икономедиа-АД на ъгъла на „Шести септември“ и „Гурко“ е редуцирана до неузнаваемост в незавидна площ с достъп през страничния вход.
От "Иĸoнoмeдиa" излиза и cъдpyжниĸът на Прокопиев Филип Xapмaнджиeв, ĸoйтo дъpжи 49% oт aĸциитe. Toй щe cи глeдa винeния бизнec, а сoбcтвeниĸ нa дeлa мy cтaвa Teoдop Зaxoв - шeф нa Acoциaциятa зa инфopмaциoнни тexнoлoгии и eдин oт ocнoвнитe aĸциoнepи в "Cпeĸтъp нeт". Не след дълго "Cпeĸтъp нeт" и "Meгaлaн" са изкупени от Mteл, coбcтвeност на Теlеkоm Аuѕtrіа. От там съобщават, че сделката е за 72 млн. евpo, макар че ĸoмпaниитe са оценени нa oбщo 83 млн. eвpo.
Прокопиев оcвoбждава и пoзицията на зaм.-пpeдceдaтeл нa Cъюзa нa издaтeлитe и нямa пpaвo нa тpeти мaндaт ĸaтo пpeдceдaтeл нa KРИБ. Председателството се поема от известния с тъмните сделки около Общинска банка приятел на Прокопиев - Огнян Донев. Напомняме, че той е собственик на фармацевтичния гигант „Софарма“ и даже с Прокопиев са кроили планове заедно да купят вестниците „24 часа“ и „Труд“ от германската групировка WAZ. От това време са излиянията на Донев за топли бизнес-чувства към Иво Прокопиев в ред интервюта, от които ще цитираме само частични пасажи:

„Не крия, че участвах като съдружник и в офертата на господин Прокопиев за вестниците „24 часа“ и „Труд“, защото също смятах, че ако той спечели и не му достигнат парите, бих могъл да му помогна. Смятам, че той също беше един приемлив партньор и инвеститор. Не беше допустимо други хора да купят вестниците .... На господин Прокопиев съм обяснявал, че ако бях на негово място, вестник „Капитал“ щях да го разбия на 50 парчета и щях да вкарам и други бизнесмени, за да гарантирам, че няма една корпоративна структура, която контролира. Същото предложение имах и за Re:TV. Не знам защо той реши да спре телевизията. Аз бях готов да участвам с 3 до 5 % ...“
В същото време Съюзът на издателите е оглавен от партньора на Огнян Донев – скандалният Любомир Павлов (известен като „Любо Пъпката“).
Тандемът Прокопиев - Донев се свързва и с някои назначения в правителството на Борисов-1, специално в здравното министерство, направени от вицето Симеон Дянков още при уволнението на първия здравен министър на ГЕРБ Божидар Нанев. Тези назначения докарват скандалите около НЗОК и в самото министерство, довели до оставката на третия здравен министър на ГЕРБ Стефан Константинов.

От това време та до наши дни бушува медийната и икономическа война на Огнян Донев и Иво Прокопиев срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Цеко Минев и други олигарси, окопали се и впили се в тялото на България. Различните събития в отношенията им се свързват със сложни и често променящи се с времето чувства на симпатии и антипатии и пирамидални конфигурации, които излизат извън рамките на настоящата тема и могат да бъдат проследени с времето в различните средства за масова информация.

КАК СТАВА ЗАЦЕПВАНЕТО НА КРЪГОВЕТЕ „КАПИТАЛ“ И „АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ“

Само един анонс от 14.07.2007 г. в Dnevnik.bg: „СЪДЪТ оправда бившия син депутат Никола Николов“
Ако някой се е съмнявал, че тъкмо в сайта на Иво Прокопиев ще бъде публикувана радостната новина за Никола Николов, може да прочете цялата статия.
Вестник „Капитал” и двамата му собственици – Иво Прокопиев и Филип Харманджиев - фактически още от 1993 година са под личната протекция на Никола Николов, който е оценил важната роля на информацията за постигане на партийна, политическа и икономическа власт.
Кръгът „Агнешки главички” набъбва. И финансово и ресурсно. Налага се да повторим някои казани по-горе събития и свързаните с тях лица.
Илиян Попов води двама свои приятели, които бързо стават и приятели на Николов и Прокопиев. Това са Иван Тодоров и Росен Плевнелиев, двамата имат дребна търговийка с износ на работници за Германия, а Плевнелиев дори си добавя нещо към това, като пише и вестникарски хороскопи. Но и двамата са особено амбициозни и безкрайно верни на медийно-икономическия политкръжок по интереси, в който са приети. Те редовно участват в неделните излети на „Агнешките главички” в ловния резерват „Воден”, а Плевнелиев получава по-апетитни поръчки за строежи, има самочувствието да се представя пред немската фирма „Линднер” като човек с политическо влияние и икономически позиции в България.
Първоначалният тласък на Плевнелиев обаче идва от тъста му – д-р Любен Кавраков, баща на съпругата Вероника Плевнелиева. Той е неврохирург с голямо име в Благоевград. Точно докторът пренасочва Пленелиев от писането на хороскопи към работата му като строител. Факт е, че и до днес отношенията между бившите съпрузи Росен и Вероника са много повече от приятелски – Вероника стопанисва (води се собственик) на повечето от успешните (по-късно) фирми на Плевнелиев. Към 1991 г. Плевнелиев има само една регистрирана фирма „Ирис Интернешинъл”, но нищо построено, единствено изнася работници за Германия и толкоз. Фирмата определено едва накуцва. През 1999 г. става чудо - едва кретащата фирмичка става водеща и получава сертификат ISO 9001. През 1998 г. Плевнелиев вече става ключова фигура в управлението на българските подразделения на немската фирма „Линднер”. И едновременно с това започва да ръководи огромен строителен обект – „Бизнес парк София” – един от най-големите такива на Балканите. За да затвърди позициите си в новата политико-икономическа групировка, Плевнелиев си избира втората съпруга от средите на „Икономедия” - Юлиана.
Кръгът „Агнешки главички” обаче започва да залязва след 2001 г. по време на царското управление, въпреси топлите чувства на Никола Николов към т.н. „цар-премиер“. През 2003 година при гласуване на един вот на недоверие от страна на СДС към премиера Симеон, депутатът Никола Николов дори предпочита да отиде на сафари в Африка. Групата на СДС е бясна. Никола Николов е изключен от парламентарната група и става независим депутат. Така неформален лидер на старата дружинка става Прокопиев, но вече като групата „Капитал”. „Агнешки главички” вече звучи лошо. Николов се „покрива”, но остава да стои прикрит зад пердето. Новият лидер си е научил уроците от Николов, той е наясно, че освен икономическа мощ трябва и интелектуална. Така през ноември 2002 г. се формира споменатата вече с „идеална“ цел НПО „Глобална България”. Тук е събрано всичко – пари, банки, медии, квази-граждански сдружения. Но е нужна и политическа власт. Мозъците на „Глобална България” - Кръстев, Попов и Станчев - като политически генетици, и набиращият вече мощ Прокопиев, заедно с отрочето си „Типинг поинт” хвърлят око на приятеля на Цветелина Бориславова - Бойко Борисов, вече главен секретар на МВР. Мозъчно-икономическо-политическият тръст оценява Борисов като атрактивен, мъжкар, простоватичък, амбициозен. И според тях точно такъв премиер им е нужен. Но за да го проверят, първо пускат Борисов на изборите за кмет на София. И Бойко Борисов ги печели!
Пътят към цялата власт – законодателна, изпълнителна и местна – в страната вече е открит. Трябва само здраво да се работи! Зад ГЕРБ стоят три от най-големите банки в страната, медийната подкрепа ( Красимир Гергов дирижира телевизиите чрез рекламите) и изборната стратегия, начертана от Иван Кръстев, Огнян Минчев, Александър Кьосев, Евгени Дайнов, Стефан Попов. И Борисов печели изборите през 2009 г. и идва ред за съставяне на правителство.
Както вече казахме, министрите от правителството на Борисов-1, рожба на групите „Капитал” и „Агнешки главички”, са ясни. Да ги повторим: Симеон Дянков, кандидатура на Прокопиев за вицепремиер и министър на финансите, министър на икономиката - Трайчо Трайков, също посочен от Прокопиев, той лансира и министъра на регионалното развитие, където са най-големите европари - Росен Плевнелиев. За Бориславова май остава номинацията на военния министър Николай Младенов.

От там нататък е близката история чак до наши дни. Второто правителство на Борисов подаде оставка, без все още да се разбере кой е лобирал за министрите му, а самият Борисов взе, че се еманципира от създателите си.
От малко по рано е публикацията от Вероника Георгиева в АРГУМЕНТИ,19 юни 2012 под заглавие: „Борисов хруска „агнешки главички“
А съвсем наскоро пред Нова телевизия финансовият министър в оставка Владислав Горанов буквално заяви:

“Нека се попитаме кои всъщност са “агнешките главички”. Има анализ, който съвсем скоро ще види бял свят и тогава всичко ще стане ясно”

Изявлението на Горанов може да се прочете в ЕКОН, 15.11.2016 или да видите видеото на сайта на Нова телевизия

На Владислав Горанов приглася и Екатерина Захариева, правосъдният министър в оставка. И нейните трели могат също да се прочетат в медиите, поради което няма да се занимаваме повече с това.
Дали действително съвсем скоро ще види бял свят гореспоменатият от Влади анализ и дали всичко ще стане ясно около кръговете “Агнешки главички” и „Капитал“ предстои да разберем.

Нескромно се надявам настоящето ми писание да има скромен принос в това!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ноторноизвестен факт е, че не на всяко агне му е съдено да стане овца. По чисто кулинарни причини. Но някои, изживяващи се като лидери от висок мащаб, а всъщност ръстово и духовно низки и практически непригодни да оглавяват партия, сигурно си въоразяват, че могат да се съизмерват с постигнатото от полковник Сандерс. Въпросният полковник е получил военното си звание не за бойни, а за кулинарни заслуги. И всеки може да види лика му на „Кентъки Фрай Чикен“.
Накратно: Намерението от „жертвен агнец“ да се превърне в „овца“ априори обрича на неуспех всеки, независимо с какви клакьори се е оградил – по споменатите кулинарни причини.
А сега обещаният на търпеливите виц.

Един свалял една продавачка в магазин за карантия, като ежедневно я атакувал с въпроса:
- Имате ли пресни котешки чревца за струните на китарата ми?
На продавачката й омръзнало и се оплалакала на приятеля си. Един ден той дошъл в магазина за карантия, скрил се и зачакал натрапника.
Пристига мераклията и пак с рефрена си:
- Имате ли пресни котешки чревца за струните на китарата ми?
Гаджето изскочило и с нетърпящ възражение глас избълвал репликата си:
- Нямаме! Имаме гранясали овчи вагини за устна хармоника!

Във вица не става дума за агнешки главички. Сигурно защото им е минало времето. Или пък – не дай Боже – тепърва предстои, ако бъдат реанимирани с гласения т.н. „Нов политически проект“!
Дали ще се реализира този „Нов политически проект“ засега не е ясно. Но е ясно едно:
За пореден път на обществото се опитват да пробутат нов уродлив Франкенщайн – рожба на кръвосмешение на политически и безнес-интереси.

ЦИТАТНИК
на използваните информационни източници

1. Никола Джипов Николов,
http://www.rdp-bg.org/index.php?option= ... &Itemid=43
2. НИКОЛА ДЖИПОВ НИКОЛОВ NIKOLA DZHIPOV NIKOLOV,
http://tr.bivol.bg/view.php?guid=811D43 ... B2777A2689
3. РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ПО ИСКАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗБУЖДАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НИКОЛА ДЖИПОВ НИКОЛОВ, ДВ. бр.12 от 7 Февруари 2003г
http://www.ciela.net/svobodna-zona-darj ... ov-nikolov
4. Решение за удължаване срока на действие на Временната комисия по искането на главния прокурор за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Никола Джипов Николов
http://www.parliament.bg/bg/ns_acts/ID/11588 ДВ. бр. 20 от 4 Март 2003 г http://www.ciela.net/svobodna-zona-darj ... issue/1297
5. Народното събрание не даде разрешение да бъде свален имунитета на депутата Никола Джипов Николов 22.05.2003 г.
https://news.bg/politics/nikolov-otsely ... nitet.html
6. НИКОЛОВ, Никола Джипов (19.06.1959),
http://www.znam.bg/com/action/showArtic ... D%EF%BF%BD, 20.10.2007
7. СЕГА, 03 Март 2001: Кой е Никола Николов?, www.segabg.com/article.php?id=172121
8 СЕГА, 10 Януари 2003, ПЕТЬО ЦЕКОВ: От "агнешка главичка" Никола Николов се превърна в жертвеното агне, www.segabg.com/article.php?id=73716
9. ТЕМА, бр. 31 (44), 05-11 Август 2002 , Вита Стоянова: СДС, Надежда и тарикатите, www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=465&aid=10968
10. Политика, 3 Юни, 2016, АНТОН ТОДОРОВ: Агнешките главички си подаряват „Диамант”, www.politika.bg/article?id=46978
11. МОНИТОР, 13.02.2016, АНТОН ТОДОРОВ: Каолин - подарък за Прокопиев от “Агнешките главички, http://www.monitor.bg/a/view/8176-Каолин-подарък-за-Прокопиев-от-Агнешките-главиЧки-в-СДС/
12. 24 часа, 15.11.2016 22:08; Кристина Кръстева: Прокопиев, “Агнешките главички” и “Протестна мрежа” стартират партията си утре https://www.24chasa.bg/novini/article/5876231
12. Гласове, 30.08.2014: Реформаторският блок връща Никола Николов в политиката, ще води листата на РБ в Разград
http://glasove.com/categories/politika/ ... -v-razgrad
13. 19 минути, 24.10.2008 г.: Никола Николов между виното, стъклото и агнешките главички, http://19min.bg/news/4/2896.html
14.Уикипедия, https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0 ... 0%B5%D0%B2
15. Money.bg, 16.08.2010: Иво Прокопиев отива в Азия, “Клевети петнят бизнеса ми“
https://money.bg/archive/ivo-prokopiev- ... sa-mi.html
16. Money.bg, 15.09.2010, Иво Прокопиев разпродава бизнеса си, https://money.bg/archive/ivo-prokopiev- ... sa-si.html
17. АРГУМЕНТИ, Вероника Георгиева ,19 юни 2012: Борисов хруска „агнешки главички“, www.argumenti-bg.com/15976/borisov-hrus ... glavichki/
18. Вести БГ, 17 юни 2014, Иво Прокопиев: Нямам конфликт с Пеевски и Василев
http://www.vesti.bg/index.php?/bulgaria ... ev-6014955
19. Dnevnik.bg, 14.07.2007 г.: „Съдът оправда бившия син депутат Никола Николов“
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_gr ... a_nikolov/
20. ЕКОН, 15.11.2016 : Горанов: Анализ ще извади на бял свят всичко за "агнешките главички“
http://econ.bg/%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D0%BD ... _at.6.html
21. ОЛИГАРСИ, КАОЛИН, ДИАМАНТ, КИТКА и АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ, 08.09.2014,
http://djem.blog.bg/biznes/2014/09/08/k ... ot.1295510
22. Стандaрт, Иван Тропанкев 06.03.2001 г.: „Как бе създаден кръгът “Агнешки главички”
http://paper.standartnews.com/archive/2 ... tory18.htm
23. БЛИЦ, 16 Ноем. 2016, Ивайло КРАЧУНОВ,„ Агнешките главички" изтръгнаха сърцето на България“
http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari ... 63492.html
24. БЛИЦ, 28 Окт. 2016, „Възходът на Прокопиев от кадър до кадровик“
http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari ... 57812.html
25. КЛАСА, 17.11.2016, „Кръгът "Агнешки главички" истерично се опитва да плени и младите съдии чрез мюрето на Христо Иванов“
http://www.klassa.bg/news/Read/article/ ... E%D0%B2%21
26. АФЕРА.БГ, 30.05.2008 г.: „Срамежливо момче от Разград се точи за министър „
www.afera.bg/срамежливо-момче-от-разград-се-точи-за.html
27. . ЕКОН, Новини, 21.06.2007, „Съдят ексдепутат и лихвар от Разград за тежки длъжностни престъпления“
http://econ.bg/Новини/Съдят-ексдепутат-и-лихвар-от-Разград-за-тежки-длъжностни-престъпления_l.a_i.115301_at.1.html
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Гостна

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron