ЗА ПРИЛИКАТА МЕЖДУ РЕФОРМАЦИЯТА И РЕФОРМАТОРИТЕ

Тук се дава възможност за оповестяване на материали, непопадащи тематично към предходните топици или със съответна извънпартийна и неполитическа насоченост, както и материали от областта на културата, изкуството, науката, представляващи интерес за широк кръг потребители. Топикът ГОСТНА е отворен за всички добронамерени интернет-ползватели

ЗА ПРИЛИКАТА МЕЖДУ РЕФОРМАЦИЯТА И РЕФОРМАТОРИТЕ

Мнениеот Любомир Вучков » 22 Дек 2015, 16:59

ЗА ПРИЛИКАТА МЕЖДУ РЕФОРМАЦИЯТА И РЕФОРМАТОРИТЕ
ИЛИ ЗА РАЗНИТЕ „... исти“Изображение

Нека започна първо с това, че винаги досега, когато съм писал, съм гледал по възможност да не слагам ударението върху личното ми участие в описваните събития, ако това не е безусловно необходимо за удостоверяването им като доказателство. Този път няма да спазя въпросния принцип, като моля за извинение всички, които навярно биха си помислили, съвсем неоснователно, че го правя заради самоизтъкване.

Да почна да пиша на тази тема бях провокиран от ширещата се интернет- и вътрешнопартийна дискусия „за“ и „против“ д-р Петър Москов по повод оставането му в Кабинета ББ2 за сметка на освобождаването на поста зам.-председател на ДСБ. Както и от зле прикритата конфронтация между него и партийния председател Р. Кънев.
И си спомних, как преди време известният като редактор на покойния сега вестник „“7“ Иво Беров уж на шега се беше изразил: „В ДСБ няма костовисти, а раданкъневисти и петърмосковисти“. Сега трябва да призная, че Беров май тогава е имал пророческо прозрение!

Но аз ще върна спомените си още по-назад.
Сигурно сега малцина си спомнят (а аз съм писал по тоя повод многократно, например на 25 Юни 2010 в „ПАРАД ЛИ? ИЛИ ЗА ТЕЗИ, ЗА КОИТО СТАВА ДУМА?!“ viewtopic.php?f=7&t=336&start=0&st=0&sk=t&sd=a ) за скандалното писмо на Р.Кънев от 23.06.2010 г. до ръководителите на гей-парада на 26-ти юни в София. Писмото той подписва като „член на Националното ръководство на ДСБ“, макар добре да знае, най-малко като юрист, че Софийски градски съд, Фирмено отделение, ф.д. № 6019/2004г. на 3-ти състав, не е вписал промените в състава на НР, приети на 6-тото НС на 03 Октомври 2009 г. Вписването е извършено едва след 7-мото НС, проведено на 13.11.2010 г.!
За да не бъда обвинен в неточност и необективност, прилагам въпросното писво вцялост:

„Уважаеми организатори на София Прайд 2010,
По повод провеждането на третия Софийски гей парад, посветен на годишнината от събитията от 27 юни 1969г., бих искал да изразя уважението си към вашето действие и подкрепата си за смелостта и волята да отстоявате правата си.
Като демократична и реформаторска партия, „Демократи за силна България“ подкрепя правото на всички граждани за публична изява и протест. За нас е обществен дълг да уважаваме различието и да сме срещу всяка форма на дискриминация и всяка проява на ненавист и насилие.
Като партия от десницата, ние не споделяме позицията ви за признаване на различни видове семейства. Държим на семейството, така както е уредено в Конституцията и законодателството на страната ни, но като демократи сме готови да се борим за правото ви да защитите вижданията си. Готови сме да обсъждаме правните възможности за закрила на партньорските отношения на гей хората.
Убеден съм, че правото на изразяване на различната сексуалност и защитата на хората с различна сексуалност от престъпления, мотивирани от омраза, поставят основата за постигане на Европейско ниво на обществена толерантност. Закрилата от дискриминация на трудовия пазар, в образованието и здравеопазването е единственият път към осъществяване на талантите и възможностите на всеки отделен гражданин, и следователно – към стабилно и проспериращо общество.
Разбирам организирания от вас парад не като борба за групови права и най-малко като демонстрация на агресивна сексуалност. Разбирам го като обществено действие в защита на човешки права. Да приемеш многообразието означава да се съобразиш с ценността и достойнството на отделната човешка личност.
С поздрав,
Радан Кънев, член на Националното ръководство и председател на комисията по социална и трудова политика на ПП „Демократи за силна България““

Само мимоходом ще отбележа тук, както съм правил това и другаде, че това не е първото фалшиво самоизтъкване на Р. Кънев. Например в биографията си той изрично подчертава, че е „учредител на ДСБ“. Няма нищо по-невярно от това. Фактите говорят за следното:

С цел създаване на нова дясна партия се учредява Инициативен форум на 28 февруари 2004 г. Списъчният състав е: Александрина Пендачанска, Александър Караминков, Боян Йоцов, д-р Васил Паница, Васко Василев, Веселин Методиев, Владислав Тодоров, Владимир Юруков, проф. Георги Фотев, Гроздан Караджов, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, Елиана Масева, Иван Костов, Йосиф Сърчаджиев, Калин Янакиев, Любомир Гогишков, Нено Димов, д-р Николай Михайлов, Светослав Малинов, Стефан Попов, д-р Стойчо Кацаров, д-р Теодора Константинова, д-р Петър Москов и проф. Цочо Бояджиев.
(Видно е, че името на Р. Кънев не присъства в списъка, но за сметка на това е видно името на д-р Петър Москов!!
Учредителното събрание на ДСБ е проведено на 30 май 2004 г. в зала “България” в София в присъствието на 1365 души от цялата страна, сред които членовете на Инициативния форум, 27 от 29-те народни представители, общински съветници и кметове. За председател на ДСБ е избран Иван Костов. Заместник-председатели на партията стават Екатерина Михайлова и Веселин Методиев, а членове на Националното ръководство – Антонела Понева, Владимир Юруков, д-р Васил Паница, Елиана Масева, Константин Димитров, Нено Димов, д-р Николай Михайлов, Светослав Малинов и д-р Стойчо Кацаров. За председател на Вътрешнопартийния арбитраж е избран Йордан Соколов, за негов заместник – Лиляна Пиперкова, а за членове на Арбитража: Атанас Атанасов, Васил Танков, Васко Василев, Жулиета Калчева и Иван Куртев. За вътрешнопартиен защитник (омбудсман) е избран Георги Милков.
Спорно е дали сред 1365-те души в зала “България” е присъствал Р. Кънев, но е безспорно , че името му не фигурира в приведения списък на членовете на ръководните органи на ДСБ.
Както е и безспорно, че представящият се за „учредител“ на ДСБ Кънев към дата 30 май 2004 г. е само симпатизант и остава такъв още цели 3 години. Той става член на ДСБ едва през септември 2007 г. На проведената Софийска градска конференция на ДСБ председателят на ДСБ-София ген. Атанасов предлага за член на Съвета на председателя новопокръстения за член симпатизант Кънев. В случая остава отговорността на ген. Атанасов за началото на партийното кариерно израстване на бъдещия председател на ДСБ. Отговорността на генерала, обаче, очевидно е ампутирана чрез зам.-председателското място в сегашното Национално ръководство, а сега вече – и с депутатско място в 43-тия Парламент.
Но нека хвърлим светлина на още един факт, заради който припомних скандалното гей-писмо на Кънев. Веднага след публикуването му се разгоря дискусия в партията и извън нея и повечето от мненията бяха негативни спрямо автора. Стигна се дотам, че на официален форум на ДСБ член на партията поиска оставката на Кънев! Тогава скочи д-р Москов с думите: „Щом искате неговата оставка, ще получите и моята!“ Явно докторът идейно и всякак по това време е бил близък с Кънев, за да излезе така драстично в негова защита! И близоста очевидно е продължила доста във времето, та да се стигне до сегашния разрив!
Но нека продължа с ретроспекциите. Напомням на забравилите и уведомявам незнаещите, че на 15.05.2011 г. в ДСБ се проведоха вътрешнопартийни избори за кандидат-кмет на Софийската Синя Коалиция в предстоящите местни избори на 12.06.11. Общинските организации според предпочитанията си издигнаха двама кандидати – Петър Москов и Прошко Прошков – и предпочетеният между тях щеше да се състезава с Вл. Кисьов от СДС. Изпреварвайки малко събитията, ще отбележа, че Прошков спечели 897 гласа срещу 664 гласа за Москов от общо 1561 гласували. Загубилият доктор се измъкна с тезата, че изборите са били обединителни, а не разцепващи Софийската организация на ДСБ – нещо, което противоречи на по-късно широко застъпваните становища!
Но да се върна преди избора. Мнозина сигурно си спомнят, че двамата кандидати обикаляха общинските организации, за да се представят на тия, които не ги знаят. И така двамата кацнаха на нашето събрание на Общинската организация-Младост. Въпреки очевидната нагласа на председателката събранието да мине формално и с явен уклон към Москов (който очевидно беше споделен и от определени кръгове в апарата на ДСБ) моя милост застана на трибуната да зададе въпроси и на двамата кандидати с изричната уговорка, че от техните отговори ще произтече и нагласата ми за кого при избора ще дам гласа си.
Въпросът ми към Прошков беше: „Вярно ли е, че старият Прошков – шеф на ТОТОто – по време на правителството на Костов е носил син костюм, а когато след това дошъл на власт „царя“, се облякъл целия в жълто?“ Естествено, Прошков отрече, явно защото не искаше да смятат родата му за хамелеон. По-нататъшната политическа съдба на Прошков би убедила всеки, че е политически номад. За доказателство ще припомня, че скандално напускайки ДСБ и поста на член на НР, Прошков остана общинар в СОС, предизвиквайки декларация на Председателството на ДСБ-София от 11.04.12 с искане да напусне (заедно с Ангеличин) общината. Както е известно, сега, както се казва „пак се сбраха“. Ама дали в РъБъ ги сбира някой, който пие бира, или общите им келнерски души, всеки сам да преценява.
Въпросът ми към Москов беше: „Продължава ли да подкрепя скандалното гей-писмо на Р. Кънев и държи ли на думата си да хвърли оставката си заедно с неговата, ако бъде поискана по този повод?“. Отговор от вътрешнопартийния кандидат за кмет не получих, ако не се брои типично неговото „Знаете ли ....“. Но за сметка на това от залата си обади Найо Тицин с въпрос към мен „А ако и Прошко беше подкрепил гей-парада и за него ли нямаше да гласуваш?“ Да не си мислите, че съм му отговорил!

И така да се насоча към финала. Снощи, 21.12.15, по БНТ1 в предаването „История.бг“ ми стана ясно, че българските богомили са били предвестници на западноевропейската реформация. Възможно е нашенските „реформатори“ да се считат за наследници на реформизма. Но да припомня, че преди време имаше един каламбур, който с днешна дата може да се ъпгрейдва като: „Приликата между реформация и реформатори е като между Канада и канализация“.
А може пък на опозиционера на самия себе си в РъБъ Р. Кънев този формат да е отеснял и той вече да не си мисли за „единен политически субект“, който толкова време беше дъвкан.
Защото от представянето на Кънев в BIT става ясно, че ще прави нова "Солидна Дясна Алтернатива"!?!
http://www.bitelevision.com/radan-kanev ... pravlenie/

Мили Боже! Ама нали той наскоро обяви, че вече е свършен като политик!
Ама пусти мераци!
Е, хайде, на добър му път! Така поне ще освободи ДСБ от присъствието си заедно с клакьорите си, та все ще има някаква надежда да възкръсне като птицата-феникс от пепелта тази автентична исконно дясна партия!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: ЗА ПРИЛИКАТА МЕЖДУ РЕФОРМАЦИЯТА И РЕФОРМАТОРИТЕ

Мнениеот Любомир Вучков » 23 Дек 2015, 15:17

Телевизионните заявки на Кънев за мерака му да прави "Солидна Дясна Алтернатива"

21.12.15 по BIT
http://tv.dsb.bg/#/video/2015/12/21/1354

22.12.15 при Цв. Ризова по БТВ
http://tv.dsb.bg/#/video/2015/12/22/1355
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Гостна

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron