БАБИНА КЪДЕЛЯ ОТ КУКУВИЧА ПРЕЖДА

Тук се дава възможност за оповестяване на материали, непопадащи тематично към предходните топици или със съответна извънпартийна и неполитическа насоченост, както и материали от областта на културата, изкуството, науката, представляващи интерес за широк кръг потребители. Топикът ГОСТНА е отворен за всички добронамерени интернет-ползватели

БАБИНА КЪДЕЛЯ ОТ КУКУВИЧА ПРЕЖДА

Мнениеот Любомир Вучков » 17 Дек 2015, 14:59

БАБИНА КЪДЕЛЯ ОТ КУКУВИЧА ПРЕЖДА

Публикувано във Фейсбук на 16.12.15
http://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D1 ... 9703784087


Изображение


Два шоумена си дадоха среща в телевизионния ефир на 15.12.15. Единият – от гилдията на политиците, другият – от гилдията на ТВ-водещите. КуКунев и Слави! Който не е гледал тоукшоуто, може да се ползва от линковете:
http://tv.dsb.bg/#/video/2015/12/15/1352
или
http://www.slavishow.com/15-%d0%b4%d0%b ... %b5%d0%b2/

Да поясня: Тоукшоу е телевизионен формат, в който се показва нещо и се говори нещо от някои. В случая продукцията беше такава, че не можеше да се гледа, да се показва и да се слуша, без човек да се смее – колкото и да е безкритичен! Всъщност на подобни формати това е и целта – да се смее човек, както често казва водещият – „да се забавлява драгият зрител“. Ама представянето на Кунев по-скоро беше реалити политическо интервю и не е честно да се представя като чалга.
Та поради липсата на претенции от моя страна да разбирам от телевизионерство, аз ще се насоча към представянето на Кунев, който според самомнението си трябваше да изглежда откровен и подкупващо почтен.
Всъщност Кунев изглеждаше объркан като „пиле в кълчища“, както казва народът, а аз го определям като оплетен в „бабина къделя от кукувича прежда“.
Три неистини изрече Кунев:

1. Според него той е могъл да подпише коалиционното споразумение за РъБъ още през 2013 и 2014 година.
2. Сега той не би могъл да денонсира споразумението без санкцията на Националното събрание, поради което е насрочено такова за 13 Март догодина
3. Петър Москов би могъл да бъде изключен от ДСБ само от Вътрешнопартийния арбитраж.

Да започнем едно по едно.

Първо. Кунев не е могъл да подпише коалиционното споразумение за РъБъ още през 2013 и 2014 година, защото не е имал такива правомощия!

На 11-тото Национално събрание на ДСБ (23.06.2013) http://dsb.bg/bg/blogs/article/3914 става ясно, че
„3. Решението на политическата криза е създаването на нов реформаторски блок. 11 НС на ДСБ дава мандат на Националното ръководство да започване консултации за създаване на Реформаторски блок, обединен около обща политическа платформа за модернизация на България.“

Непредубеденият читател ще разбере, че не става и дума за упълномощаване за подписване на коалиционно споразумение, а само за започване на консултации за създаване на РъБъ.
Тъй че 2013 година отпада от възможността Кунев да се е разписал другаде, освен във ведомостта за заплатите си!

Бурна с партийни събития е 2014 година, но и тогава Дядо Коледа няма да ощастливи Кунев с правото да подписва коалиционно споразумение за РъБъ, освен ако не си присвои това право.
Защото на 12-тото Национално събрание на ДСБ (15.03.2014) се приема Резолюция http://dsb.bg/bg/blogs/article/3719, според която:
„2. Даваме мандат на Националното ръководство на ДСБ да подпише споразумение за коалиция за явяване на избори за Европейски парламент на 25 май;“

Нали е ясно, че мандатът е ограничен само за Евроизборите! Всякакво друго тълкувание би било нонсенс!
Така стигаме до един инфарктен момент, който аз съм описал и в друга ФБ-Бележка. Става дума за НАЦИОНАЛНОТО СЪВЕЩАНИЕ НА ДСБ - 21.06.2014
Според резолюцията тогава http://dsb.bg/bg/blogs/article/3985
„5. Националното съвещание поставя пред НР на ДСБ задача да работи за силна и единна ПГ на РБ, като единствена гаранция и възможност за реформаторско мнозинство вдясно от центъра в 43-то НС.
В условията на тези параметри Националното съвещание дава на НР на ДСБ мандат за подписване на коалиционно споразумение на РБ за явяване на предсрочни парламентарни избори“.

Да, ама не! Националното съвещание няма право да дава такъв мандат!
Защото според Устава http://dsb.bg/bg/blogs/article/2104
„чл. 19 Ж. (2) Националното съвещание изслушва докладите на Регионалните координатори по чл. 19 Е, ал.2, т.6 от Устава и приема насоки за общинската и регионална политика на партията, както и за коалиционната политика за местни избори.“

Ясно ли е? Само за коалиционната политика за местни избори!

Е, но дори и за местните избори през отминаващата 2015 година не става дума за упълномощаване на НР да подписва коалиционно споразумение на 13-тото Национално събрание на ДСБ - 29.11.2014г.! За справка: Резолюция http://dsb.bg/bg/blogs/article/4086

Да обобщим за тези, които не са искали да четат дотук:

Нито през 2013, нито през 2014 години Кунев не е бил легитимно упълномощаван да подписва коалиционно споразумение за РъБъ! И нека неизкушените в максимализъм да не бъркат Коалиционно с Учредително споразумение за РъБъ, както и с изискуемите се от ЦИК документи за регистрация на избори на партии и коалиции. Впрочем, ако и там се разрови човек, може да открие доста любопитни неща, някои от които съм анонсирал в други мои ФБ-Бележки.
Така стигаме и до втората дискусионна точка. Тук няма как човек да бъде многословен.
Видно от горното, Кунев не би могъл да денонсира споразумение, за подписването на което не е бил упълномощаван от Върховния партиен орган - Националното събрание. А какво ще се случи на 15.03.2016 година на бъдещото 14 НС само един Бог знае! Както - и евентуалните делегати от квотата на председатели и членове на общинските организации и членовете на парламентарната група, ако тя тогава все още съществува. Така е по Устав!

И понеже стана дума за Устава, нека да се спрем и на третата дискусионна точка. По партийния статут на д-р Петър Москов. Тук Кунев или си спести обясненията, или учудващо не познава Устава или просто за пореден път се обърка.

Има две възможности Москов да се освободи от партийно членство – да напусне или да бъде изключен. И понеже подозирам, че и той не познава добре Устава, макар че освен д-р е и партиен апаратчик от класа, искам да му бъда в помощ съвсем без претенции за хонорар.

Според чл.6. http://dsb.bg/bg/blogs/article/2104
„ (1) Членството се прекратява с напускане.
(2) Напускането става с писмено заявление до общинското (районното) ръководство.“

Да подчертая – заявление до ОО, не до НР, не до НС, дори не и до арменския поп!

Изключване от партията е доста по-сложно, отколкото си представя явно Кунев.
Съгласно чл.4.
„За нарушения на устава на членовете на партията могат да бъдат налагани следните наказания
т.3. изключване.
(4) Изключването става по реда на разпоредбите, уредени в раздел Национален вътрешнопартиен арбитраж
.
А досежно Националния вътрешнопартиен арбитраж Уставът е категоричен:
„Чл.26. (1) 2. се произнася по направените предложения за налагане на предвидените в устава наказания;.
Чл.29. Националният вътрешнопартиен арбитраж може, съобразно своята компетентност, да наложи при сигнализиране и констатирана вина някое от предвидените в устава наказания“

Да обобщим:
За да бъде изключен Москов, е необходимо:

1. Да се докаже, че е нарушил Устава
2. Някой да е дал сигнал за нарушение на Устава с предложение за налагане на наказание „изключване“ и вината да бъде безспорно доказана

Към настоящия момент е ясно, че никой не би поел такава инициатива, дори самият Кунев заяви, че би се противопоставил на изключване на Москов, макар че намекна за невъзможност да влияе върху решенията на Националния вътрешнопартиен арбитраж

Започнах тая ФБ-Бележка с трите неистини, изречени от Кунев. Но не бива да се подминат и двете истини, които излязоха от телевизионния екран:
Ситуацията била такава, че Кунев вече е свършен като политик – с уговорката му, че това се отнася за настоящия Парламент (според мен – и доста по-дълго, ако не и завинаги!)
И още, че той е бил в опозиция през последните 10 години!
Е, като човек, който добре познава житието и битието му, на които съм посветил не една и два ФБ-Бележки, твърдя:. Доста отдавна – още от времената на „Диалог“ Кунев беше опозиция на правенето на политика от една истинска дясна партия. И такава партия възникна, инициирана от здравите сили в СДС, противопоставящи се на клиентелистките уклони. И когато естествен лидер на ДСБ стана Иван Костов, още от първия момент започнаха обструкциите срещу него от вътрешнопартийната опозиция, развихрила се около д-р Николай Михайлов, Понева, Нено Димов, Димитър Абаджиев и още доста хора, останали като латентни образи с участието си в т.н. „Радисънси срещи“. Един от тях беше Кунев, получил персоналната задача да „реформира ДСБ“. Е, видяхме на живо и изживяхме с жива пареща болка тая партийна „реформа“, довела до невероятното зачатие и раждане на РъБъ – едно политическо кръвосмешение. С единствена цел – консумиране на политическата власт!

Сега е време политическият шоумен да слезе от сцената с постепенното угасване на прожекторите!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Re: БАБИНА КЪДЕЛЯ ОТ КУКУВИЧА ПРЕЖДА

Мнениеот Любомир Вучков » 18 Дек 2015, 16:01

Понеже в горната публикация и на доста други места аз често се позовавам на Устава на ДСБ и соча противоуставните решения на НР и председателя, имам съмнение, че на предстоящото 14 НС едни от измененията ще бъдат насочени към туширане на бъдещи мои критики. Така поне може да се тълкува обявения Дневен ред на Националното съвещание на 23.01.2016 - последния пункт от т. 3. Организационни въпроси http://dsb.bg/bg/blogs/article/3899
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1007
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България


Назад към Гостна

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron