ДАЛИ Е ОСТАНАЛ АТАВИСТИЧЕН РЕФЛЕКС?

Тук се дава възможност за оповестяване на материали, непопадащи тематично към предходните топици или със съответна извънпартийна и неполитическа насоченост, както и материали от областта на културата, изкуството, науката, представляващи интерес за широк кръг потребители. Топикът ГОСТНА е отворен за всички добронамерени интернет-ползватели

ДАЛИ Е ОСТАНАЛ АТАВИСТИЧЕН РЕФЛЕКС?

Мнениеот Любомир Вучков » 11 Дек 2015, 14:09

ДАЛИ Е ОСТАНАЛ АТАВИСТИЧЕН РЕФЛЕКС?
Публикувано във Фейсбук на 10.12.15
http://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D1 ... 7804619087

Изображение

Питам се дали е останал атавистичев рефлекс в ДСБ – някогашната автентична дясна партия, днес мутирала в лявоопортюнистична посока?

Въпросът възниква след оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов и тиражираните от определени среди слухове, че за негов наследник РъБъ ще предложи ...... Даниeл Вълчев !!!??? Последният е известен наскоро като „професор“, по-преди - зам.-председател на парламентарната група на царската НДСВ, зам.-премиер и министър, после – като седенкаджия заедно с експремиера Орешарски. Днес Даниел Вълчев е човек на Меглена КуКунева и макар и да не е формално в управлението на ДБГ, е ключова фигура в РъБъ.

А всъщност човекът си има своя биография, която малцина знаят, а други изобщо не могат да подозират. Няколко пъти във Фейсбук и тук съм правил опит да осветля тази биография на базата на достъпните публикувани и достатъчно добре проверени факти и който иска, би могъл да се обърне към източниците. Тук съвсем накратко ще дам част от публично известното.

През 1991, още ненавършил 30 години, Даниел Вълчев вече е на престижен пост – съветник на покойния сега президент Желев. През 1991-92 става началник на отдел “Кадри” в Министерството на отбраната. Твърди се, че се е сближил с тогавашния министър Димитър Луджев, сега професор. През същия период специализира в Института по публична администрация в Париж и във Военния колеж на НАТО в Рим. През следващите години се посвещава и на адвокатската професия.
Даниел Вълчев фигурира като член на управителните тела или съдружник в над десет фирми, като голяма част от тях са свързани с покойния вече банкер Емил Кюлев. Всъщност Вълчев и неговите колеги от кантората “Ей енд Ви консултинг” ООД вършат юридическата част от работата на Кюлев. Даниел Вълчев присъства в бордовете на “Ривиера мениджмънт”, “Булстрад-живот”, “Аптечно Бургас”, “Аптечно Силистра”, “Слънчев ден”, в “Росексим банк” и няколко други фирми.
Даниел Вълчев, Любен Гоцев, „А и В консултинг" и съдружничката Веселина Панова са връзката на Емил Кюлев и с „Филимко" АД .
Забележителният партньор на Даниел Вълчев - емблематичният Любен Гоцев - ще бъде предмет по-долу. Самият Гоцев разказва, че с Вълчев са били партньори във “Филимко”. Във фирмата имало и други видни представители на Първо главно управление на ДС, свързани с Международната Ортодоксална банка “Свети Никола” (днес “Инвестбанк”)

Част от фирмите на Емил Кюлев са регистрирани на същия адрес, на който е и адвокатската кантора на Вълчев. Между тях е и фирмата “Аекс Фурлан България”, която според съдебните регистри “се управлява и представлява от Емил Кюлев и Михаил Черней ([i]б.м. Майкъл Чорни) заедно[/i]”. А според документ от 1999 г. тогавашният шеф на Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов, сега депутат и зам.-председател на ДСБ, сочи Кюлев и Гоцев за представители на израелския бизнесмен Майкъл Чорни в България.
Даниел Вълчев заема специално място и в империята “Калиман”. Той е партньор на учредителите на приватизационния фонд в “Сигма” ООД. Това е същата “Сигма”, която по-късно поглъща фонда “Калиман”. В нея Даниел Вълчев участва като съдружник чрез дружеството “Евроконтракт”. По-късно, когато “Сигма” и фондът “Калиман” се сливат във “Финтекско”, Вълчев напуска “Евроконтракт”. Съдружничка на Вълчев Веселина Панова от кантората му “А и В консултинг” влиза в директорския борд на “Калиман – РТ”.

Не липсват и определени жълтинки около Вълчев.
През лятото на 2002 срещу тогавашния депутат Даниел Вълчев гръмва компромат. Откриват името му в доклад срещу корупцията от времето на 36-ия парламент. Там се твърди, че кантората на Вълчев “А и В консултинг” е източвала известната държавна фирма хай-тек “Инко” чрез юридическите си съвети. Според доклада кантората е получавала огромни хонорари, а след 30-те й консултации активите на “Инко” се стопили от 17 милиона долара на 500 хиляди. Компроматът отшумява като лятна буря.
Няколко месеца по-късно Костадин Паскалев напуска ведомството на регионалното развитие. Министърът на финансите Милен Велчев номинира за строителен министър депутатстващия адвокат Даниел Вълчев. Само че тогава надделява друго лоби и вакантното място заема Церовски
Даниел Вълчев участва и в юридическото обслужване на замислената от Първо Главно Управление на ДС Международна ортодоксална банка „Св. Никола”, лицензирана с решение № 364/ 01.1994 г. на УС на БНБ, през 1998 г. променила наименованието си на ТБ "Нефтинвестбанк" АД, а през 2002 г. – на ТБ "Инвестбанк" АД. Разбира се – в Международна ортодоксална банка „Св. Никола” Даниел Вълчев отново е под ръководството на Любен Гоцев, който е в надзорния съвет на банката от февруари 1997 до април 1998 г. А в самата банка гъмжат кадрите на ПГУ – отдел 14 „Разузнаване История и Култура (РИК) и други отдели. Само за пълнота да споменем Стоян Мишев, бивш шеф на Научно-техническото разузнаване , Владимир Кънчев, бивш зам.-шеф на 13 отдел, ръководителят на РИК полк. Авджиев, юристът-поет Цветан Начев, водещият офицер на Гоце Първанов Цвятко Цветков и други. Уникален екземпляр е консултантът на банката генерал Владимир Тодоров, бивш шеф на Първо главно управление на ДС, известен, че като член на държавно-религиозната делегация по случай 24 май поднесе на Папа Йоан Павел Втори подарък. Дали пък поради това при посещението си у нас Папата публично опроверга участието на ДС в атентата срещу него. Но това е друга история!

Но да кажем нещо и за ментора на Даниел Вълчев – култовия генерал Любен Гоцев. За любителите на професионални биографии препоръчвам сайта http://agentibg.com/index.php/bg/2014-0 ... 6-18-33-36
А за осветяването на генерала от КомДос в трите му качества – банкер, дипломат и министър – всеки интересуващ се може да се обърне към Р Е Ш Е Н И Е № 2-225/ 07.08.2013 г. Тук ще дадем само най-кратки сведения, почерпени от източниците.

Три имена - Любен Стоянов Гоцев
Дата на раждане - 03.03.1930 г.
Място на раждане - гр. София
Качество - Щатен служител
Структури, в които е работил - ДС, Първо главно управление
Документи, свързани с кариерното му развитие:
Със заповед № 1446/ 16.06.1961 г. е назначен за разузнавач и му е присвоено звание лейтенант; със заповед № К-756/ 09.11.1961 г. е изпратен на едногодишно обучение в СССР; със заповед № 171/ 01.12.1965 г. е преназначен за инспектор; със заповед № І-512/ 29.01.1969 г. е преназначен за н-к ІІІ отдел; със заповед № 230/ 07.05.1974 г. е преназначен за зам. н-к на ПГУ; със заповед № 410а/ 01.06.1983 г. е уволнен.


Младият Гоцев
Изображение

По-старият Гоцев
Изображение

Любен Стоянов Гоцев беше и депутат от БСП в 7-то Велико народно събрание, за кратко - министър на външните работи в правителството на Андрей Луканов, бил е зам.-министър и на вътрешните, и на външните работи и за около година - посланик в Холандия. След което напусна политиката. По негласни медийни източници понастоящем Любен Гоцев оглавява кръга „Монтерей“, а като вътрешен министър Румен Петков го предложи за член на нещо като „нотабилиат“ заедно с други изкопаеми бивши ДС-кадри. Но този консилиериум така и не се състоя!

Нека, обаче, след тези биографични данни – полезни за някои и безполезни за други – да се върнем на основния въпрос.

ДАЛИ Е ОСТАНАЛ АТАВИСТИЧЕН РЕФЛЕКС в ДСБ?

Ако отговорът на някогашната автентична дясна партия, днес мутирала в лявоопортюнистична посока, с лидер, самопредлагащ се навсякъде и със склонност да депозира оставки когато и където и да е, самообявил се за ляв и подигран от Мая Манолова с осигурено му място в лявото пространство; партия със сектантско Национално ръководство и членска маса, виеща от удоволствие, че са „управляващи“, е ДА , то категорично трябва да се противопостави на Даниел Вълчев като евентуална кандидатура на ДБГ за правосъден министър.
Не бива и не може човекът на „сивия кардинал“ Любен Гоцев и покойния Емил Кюлев, ехидничал, че Иван Костов е изпратен в пенсия именно от РъБъ чрез ДБГ, да бъде лицето на реформата на правораздавателната система !

Ако не за друго, такава позиция трябва да бъде в името на някогашната история на ДСБ, ако тая партия иска да има бъдеще! Но не и като така лелеяния „единен политически субект“!

И пак ще кажа, както някога:

ОПОМНЕТЕ СЕ, БЕЗУМЦИ!
Аватар
Любомир Вучков
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 20 Окт 2008, 12:08
Местоположение: София, България

Назад към Гостна

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron